Τρίτη 15 Μαΐου 2012

"Ναυάγιο" στη σύσκεψη -Πάει σε εκλογές η Ελλάδα


Έπειτα από δύο ολόκληρες ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αφήνει αιχμές για τους συνομιλητές, λέγοντας ότι «Προτιμούν τους δανειστές από κυβέρνηση εθνικού σκοπού».
Η Ελλάδα οδηγείται σε νέες εκλογές .  Η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, κατέληξε σε ναυάγιο . Αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι   θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Το κλίμα δυναμιστίστηκε από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο.
Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το ομόλογο που λήγει σήμερα, και ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε: «έχεις μέντορα τον Αλέκο Αλαβάνο που διαφωνεί μαζί σου».
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι "Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές, επειδή κάποιοι έθεσαν υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στενό κομματικό συμφέρον".
"Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς. Προτείναμε στον κ. Κουβέλη να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας γιατί πιστεύαμε ότι υπήρχε πεδίο συνεννόησης. Και αυτό δεν κατέστη δυνατό", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Πρόσθεσε ότι "σήμερα ακούσαμε να διατυπώνει ο Πάνος Καμμένος την πρόταση να στηρίξουμε μια κυβέρνησή του για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος. Δεν το πετύχαμε. Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά. Σε αυτά θα δει με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. Θα δει ότι δυστυχώς επικράτησε αλαζονεία και τυχοδιωκτισμός. Θα δει ότι είναι πολλοί αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων".
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε με τη σειρά του ότι η χώρα οδεύει προς εκλογές και πως η σύσκεψη δεν επέφερε καρπούς. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε η λύση για αποφυγή προσφυγής σε εκλογές.
Ο κ. Κουβέλης είπε ότι κατέθεσε πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «Υποστήριξα ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση έπρεπε να συμμετέχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, με προγραμματική δέσμευση. Επέμενα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν όρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν ετέθη καν στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυβέρνησης από τεχνοκράτες».
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κάναμε μια ύστατη προσπάθεια. Καταθέσαμε τις 7 θέσεις των ανεξάρτητων Ελλήνων», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμένος.
«Αναφερθήκαμε με απόλυτη σαφήνεια στα εθνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς δεν συζητήθηκαν και αναφερόμαστε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα εξετάσει το ζήτημα των Σκοπίων. Αναφερθήκαμε στο άμεσο πάγωμα των μέτρων για να πάρει ανάσα ο λαός και αναφερθήκαμε και στα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά»,πρόσθεσε.
Σημέιωσε ότι «Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, χωρίς Σαμαρά-Βενιζέλο. Προχωράμε πλέον σε μια προεκλογική περίοδο, κατά την οποία ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν θέλει μια ανεξάρτητη Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες»
.
«Από την πλευρά μας», είπε ο κ. Καμένος, «ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης», βάλλοντας εναντίον ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επειδή «μπλόκαραν» αυτές τις προτάσεις λόγω της «επιμονής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν το μνημόνιο και όχι το λαό»
«Οφείλω να πω ότι ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα 7 σημεία εκτός της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου. Από τη μεριά του κ. Σαμαρά η απάντηση ουσιαστικά ήταν ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός και θέλει νέες εκλογές. Παρά την επί μέρους συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ δεν ήταν δυνατή η συμφωνία, λόγω του αριθμού βουλευτών που έχουμε», επεσήμανε.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια συμμετείχαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Η κ. Παπαρήγα με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, ενώ η Χρυσή Αυγή  δεν εκλήθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου