Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας για φυσικό αέριο


 

Στην Κύπρο μετέβη εχθές ο Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Πραξούλα Αντωνιάδου – Κυριακού. Στη μεταξύ τους συζήτησε επικεντρώθηκαν σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτό για το φυσικό αέριο.
Μετά το τέλος της συνάντησης ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:
Πρ.Αντωνιάδου-Κυριακού: Είχαμε σήμερα την τιμή και την χαρά να δεχθούμε την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση στους τομείς αρμοδιότητας των Υπουργείων μας. Συζήτηση που αφορά και στην ανταλλαγή εμπειριών αλλά και σκέψεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και βέβαια εν μέρει και του περιβάλλοντος, όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην περιοχή μας, υπό το φως βέβαια και των πρόσφατων εξελίξεων της ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και βέβαια, στα βήματα που προχωρεί τώρα και το ελληνικό κράτος σε σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων. Γιατί πράγματι, διαφαίνεται ότι ο τομέας της ενέργειας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και είναι ένας τομέας, ο οποίος μπορεί να δώσει και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυνητικά να συμβάλλει στη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, και ακόμα και στην εδραίωση της ειρήνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συζητήσει και διερευνήσει την πιθανότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε αυτό τον τομέα της ενέργειας. Να αφήσω και τον ομόλογό μου, τον κύριο Παπακωνσταντίνου, να πει δύο λόγια και μετά είμαστε στη διάθεσή σας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, να ευχαριστήσω για την πρόσκληση, ή οποία έγινε σε μία ειδική, κομβική στιγμή. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και συνολική συνομιλία, για όλα τα θέματα ενέργειας, όπως και σε άλλους τομείς. Στον τομέα της ενέργειας, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ στενές και δουλεύουμε και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στην προώθηση μιας σειράς από ζητήματα.
Μιλήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο, μιλήσαμε για τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού, μιλήσαμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά στο φυσικό αέριο, όπου, βεβαίως, η Κύπρος έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων. Η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου.
Ξέρετε ότι και εμείς, μετά από πολλά χρόνια απραξίας στο ζήτημα αυτό, προχωρούμε αυτή τη στιγμή με πολύ γοργά βήματα, έχοντας προκηρύξει ήδη σεισμικές έρευνες και έρευνες απευθείας εξόρυξης σε συγκεκριμένα οικόπεδα, με την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα.
Αρα, είχαμε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών για τις διαδικασίες και τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε στα ζητήματα αυτά και, βέβαια, αγγίξαμε και τα θέματα των αγωγών. Υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι για διασυνδέσεις ανάμεσα στις χώρες μας με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μια τεχνική, οικονομική αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση, την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες.
Στα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας και μετασχηματισμού της, συζητήσαμε ιδιαίτερα και πάλι για τα ζητήματα διασύνδεσης. Και οι δύο πλευρές θα δούμε οικονομικά και τεχνικά το ζήτημα διασύνδεσης ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, με την προοπτική της σύνδεσης στη συνέχεια της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλο βήμα για την ασφάλεια και για την τροφοδοσία και για την ενεργειακή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, που, βεβαίως, πρέπει να μελετηθεί τεχνικά και οικονομικά.
Επίσης, συζητήσαμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου και στις δύο χώρες έχουν γίνει βήματα. Και εμείς, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διαδικασία όπου έχουμε μια πολύ μεγάλη πλέον εγκατεστημένη ισχύ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θέλουμε η αγορά αυτή να είναι υγιής.
Έχουμε, ήδη, λάβει μια σειρά από αποφάσεις, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά, γιατί ο στόχος της Ελλάδας είναι να πάει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Να ευχαριστήσω και πάλι για μια πολύ καλή συνεργασία. Με τη συνάδελφό μου βρισκόμαστε στο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Έχουμε τακτική επικοινωνία, όπως επίσης υπάρχουν και με άλλα στελέχη του Υπουργείου, όπως ο Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης που ασχολείται ειδικότερα με τους υδρογονάνθρακες, και θα συνεχίσουμε αυτή την στενή συνεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για το θέμα των αγωγών ;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ζήτημα των αγωγών είναι περίπλοκο και, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ευρύτερα μια σειρά από εξελίξεις στο θέμα των αγωγών, στις οποίες εμείς εμπλεκόμαστε. Υπάρχει το ζήτημα του ανοίγματος του περίφημου νοτίου διαδρόμου, για τη διέλευση Αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα διεκδικεί μέσω του ITGI να αποτελεί δίοδο.
Νομίζω πως είναι προφανές ότι για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος με τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ευκαιρίες που μας δίνει η περιοχή μας, πρέπει να συνδιάσουμε δύο πράγματα, αφενός να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμετακόμισης αερίου, αλλά στο βαθμό που η ίδια η δική μας περιοχή παράγει πλέον φυσικό αέριο. Σίγουρα για την Κύπρο, ελπίζουμε και για την Ελλάδα, να έχουμε να δούμε εναλλακτικές διόδους, που θα διασφαλίσουν στο χώρο της Μεσογείου και στη δική μας την περιοχή, να είμαστε μια από τις εναλλακτικές δυνατότητες και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Άρα, ναι, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν προοπτικές. Βεβαίως, πρέπει ο καθένας να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί οι προοπτικές αυτές, θέλουν τεχνική διερεύνηση και, βεβαίως, οικονομική διερεύνηση, για να μπορούν να είναι αξιοποιήσιμες από τις χώρες, αλλά και από τους όποιους ιδιώτες μπουν στη διαδικασία αυτή.
Ευχαριστούμε πολύ.
πηγή: ΥΠΕΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου