Τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αγροτικών εκτάσεων που δεν ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και, πιο συγκεκριμένα, της ενοποίησης όλων των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για μέτρο που, όπως είχαν αποκαλύψει σε παλαιότερα ρεπορτάζ τους η Agrenda και το Agronews, βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών από τα τέλη του 2011 και το οποίο φέρνει νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιώτες και κατόχους γης που δεν είναι αγρότες, ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων των πραγματικών καλλιεργητών.
Πιο αναλυτικά, το σενάριο που «κερδίζει» πόντους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπεθ την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και του ειδικού τέλους ακινήτων στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και την συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων.
Ο εν λόγω φόρος, ωστόσο, θα επιβάλλεται πλέον και σε ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν, όπως αγροτεμάχια και εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, καθώς επίσης και τα αγροτεμάχια στα οποία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ωστόσο, από το νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές εκτάσεις που ανήκουν και καλλιεργούνται από κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Η όποια αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων, θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας, ενώ θα θεσπιστεί κι ένα –αρκετά χαμηλό, σύμφωνα με τις πληροφορίες- όριο για το αφορολόγητο από το νέο φόρο.
Έτσι, αν με το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τα αγροτεμάχια αποτιμώνται σε αξία π.χ. 100.000 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει 400 ευρώ φόρο.
Είναι αυτονόητο ότι ο «φόρος κατοχής γεωργικής γης», εφόσον προωθηθεί, θα φέρει νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες που δεν είναι αγρότες. Παράλληλα, βέβαια, φέρνει προ των ευθυνών τους και τους κατόχους γης που δεν ασκούν κατ’ ουσία το επάγγελμα και είτε εμφανίζονται ως καλλιεργητές είτε υπάρχουν ως ιδιότυποι ενοικιαστές, διατηρώντας αποστάσεις από τη φορολογική διαδικασία. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή άλλωστε στην αγορά και ως «μισακά αγροκτήματα».
Σε κάθε περίπτωση, από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει περί τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου