Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Καταφύγιο στον μπατιρόσπορο ελέω αφραγκίας

Στον… µπατιρόσπορο ψάχνουν για προκοπή χιλιάδες αγροτικές εκµεταλλεύσεις, που ταλαιπωρούνται από πλευράς ρευστότητας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούµενα χρηµατοοικονοµικά µέσα για να ανταπεξέλθουν στα απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου

Με το δελτίο τα αγροτικά εφόδια.Θυσιάζουν τη χρονιά για να κρατήσουν όρθιες τις εκμεταλλεύσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα.

Το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως στις µεγάλες µονοετείς καλλιέργειες, οι διαχειριστές των οποίων εξαιτίας των ληξιπρόθεσµων οφειλών αποφεύγουν ακόµα και να περάσουν από τα γεωπονικά καταστήµατα για τις παραγγελίες της νέας χρονιάς. Βαµβάκι, καλαµπόκι και ρύζι δείχνουν να πλήττονται περισσότερο από τις διαµορφούµενες συνθήκες, ενώ σε καλύτερη µοίρα βρίσκονται οι περιοχές µε δένδρα και κηπευτικά. Η περαιτέρω πτώση της τιµής (ακούγονται και τα 18 λεπτά το κιλό) στις λίγες πράξεις που γίνονται αυτό τον καιρό  στο σκληρό σιτάρι συνιστά µια επιπλέον ανησυχία για τους παραγωγούς που εµφανίζονται φειδωλοί και στα µέσα φυτοπροστασίας. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες υποχρεώνουν τους  Έλληνες αγρότες, σε µια χρονιά που δεν αφήνει περιθώρια για δαπανηρές καλλιεργητικές επιλογές. Η καθυστέρηση στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, η ανησυχία για το προωθούµενο φορολογικό καθεστώς και οι χαµηλές πτήσεις που ακολουθούν οι τιµές σε κρίσιµα προϊόντα µεγάλης εµβέλειας όπως το σιτάρι, το βαµβάκι και το καλαµπόκι,  τους υποχρεώνουν να αναζητήσουν ετήσιες καλλιέργειες χαµηλών εισροών και περιορισµένου κόστους. 

Μια µείωση του φετινού τζίρου στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων της τάξεως του 5-6% (περί τα 50 εκατ. ευρώ σύνολο) θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, από τη στιγµή που όλοι οι καλλιεργητές επιλέγουν… λιγότερο, φθηνότερο και µε εξόφληση το αργότερο.  Μ’ αυτό το σκεπτικό, ο ηλίανθος ή αλλιώς µπατιρόσπορος δείχνει να αναδεικνύεται σε κατάλληλο καταφύγιο.

Ρευστότητα, ώρα µηδέν
Τα µηνύµατα που φθάνουν αυτές τις µέρες από πολλές αγροτικές περιοχές κάνουν λόγο για ζοφερή κατάσταση από πλευράς ρευστότητας, ίσως η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, µε την αγορά αγροτικών εφοδίων να γίνεται όλο και δυσκολότερη και τα γεωπονικά καταστήµατα να κλείνουν συνεχώς την στρόφιγγα των πιστώσεων προς τους καλλιεργητές. Έχει προηγηθεί η αυστηρότερη πολιτική που εφαρµόζεται φέτος από τις µεγάλες επιχειρήσεις εισροών του κλάδου, ως αποτέλεσµα των δυσκολιών που έχουν ανακύψει στην επανείσπραξη των χρηµάτων τους από το δίκτυο, το οποίο µε τη σειρά του υποχρεώνεται να «γυρίζει» τις επιταγές των πελατών εν αναµονή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης (πρασίνισµα κλπ).
 Όπως τονίζουν γνωστοί καταστηµατάρχες αγροτικών εφοδίων, αυτό που συµβαίνει φέτος µε τις επιταγές δεν έχει προηγούµενο. Ένας µετά τον άλλο οι αγρότες εµφανίζονται στα µαγαζιά όχι για να παραγγείλουν τα απαραίτητα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο αλλά για να ζητήσουν πίστωση χρόνου, προκειµένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. 
Η καλλιεργητική προετοιµασία της νέας περιόδου µένει στα απολύτως απαραίτητα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αγρότες που αυτό τον καιρό δεν έχουν χρήµατα ούτε για να βάλουν πετρέλαιο στα µηχανήµατά τους. 

Εξοικονόµηση πόρων
Η τολµηρή πολιτική που ακολουθούσαν προηγούµενα χρόνια, ιδίως οι πιο οργανωµένοι, στην ποιότητα των σπόρων, στα λιπάσµατα και στα φυτοπροστατευτικά ανήκει στο παρελθόν. Τώρα αυτό που µετράει είναι η εξοικονόµηση πόρων µε κάθε πρόσφορο µέσο και η συντήρηση της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς µεγάλες προσδοκίες.



Νέα χρηµατοδοτικά προϊόντα για περισσότερους αγρότες

Η Κάρτα Αγρότη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Τράπεζα Πειραιώς, διευκολύνει σε κάποιες περιπτώσεις την κατάσταση, δεν έχει κυκλοφορήσει όµως σε τέτοια έκταση που να κάνει τη διαφορά και να αλλάζει θεαµατικά τις συνθήκες αγοράς. Τα ληξιπρόθεσµα χρέη πολλών αγροτών, η κάλυψη του πιστωτικού τους ορίου µε άλλα δάνεια (π.χ. Α∆Α), οι ανακατατάξεις µε τα δικαιώµατα (νέα ΚΑΠ) και οι καθυστερήσεις έκδοσης των οριστικών τίτλων (ενστάσεις) κλείνουν το δρόµο σε πολύ κόσµο από την απόκτηση της Κάρτας Αγρότη, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την πιστοληπτική τους ικανότητα.  Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες εντείνονται οι φωνές που προβάλλουν την ανάγκη καθιέρωσης νέων χρηµατοδοτικών προϊόντων, όπως είναι π.χ. τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης µε κάλυψη το παραγόµενο προϊόν. Υπό τις παρούσες περιστάσεις, τονίζουν έµπειροι τεχνοκράτες του χώρου η εν λόγω δανειοδότηση συνιστά απαραίτητο µέτρο, προκειµένου να διευκολυνθεί η οµαλή εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους αγρότες να παραµείνουν στο παιχνίδι, ώστε να έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουν τις επιχειρήσεις τους.


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου