Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κρίνεται πλέον η αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων…


 

Καθοριστικής σημασίας σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Η συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον Eιδικό του Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, για ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό ήταν αρχικά προγραμματισμένη για απόψε, ωστόσο για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, αυτή μετατέθηκε για αύριο Παρασκευή. Πάντως λόγω της αλλαγής, μετατέθηκαν για τη Δευτέρα οι συναντήσεις του Ντάουνερ με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων πλευρών.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη θα συζητήσουν στη βάση της έκθεσης Ντάουνερ, η οποία παραθέτει τέσσερα σενάρια για το μέλλον της διαδικασίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η συνέχιση της διαδικασίας με κάποιες προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι πώς θα πεισθούν οι Τούρκοι να αποδεχθούν μια τέτοια φόρμουλα, τη στιγμή που τελεσιγραφικά έχουν διαμηνύσει πως είτε θα συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη μέχρι την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που αναλαμβάνει η Κύπρος την προεδρία της ΕΕ, είτε η διαδικασία θα τερματισθεί. Είναι σαφές, όπως υποδείκνυαν διπλωματικές πηγές, πως εάν υιοθετηθεί φόρμουλα συνέχισης της διαδικασίας, η σημασία θα βρίσκεται στην «ουρά» που θα προστεθεί και στις διαφοροποιήσεις που θα παρουσιασθούν. Διαφοροποιήσεις που θα ικανοποιούν τις τουρκικές επιδιώξεις.
Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, ο οποίος είναι μαζί με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ το «πρώτο βιολί» στο Κυπριακό, έχει ήδη συναντηθεί με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Ελλάδος, της Κύπρου και της Τουρκίας αλλά και με τον απεσταλμένο του Έρογλου, Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ήταν ιδιαίτερα φειδωλός, εξέφρασε ωστόσο, την απογοήτευσή του για την πορεία της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου