Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πυκνώνουν τα μπλόκα, πληθαίνουν οι προβοκάτσιες


Το πρωί της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Βοιωτίας στον Ορχομενό και από κει, με περίπου 350 τρακτέρ, αναμένεται να κατευθυνθούν το μεσημέρι προς το Κάστρο Βοιωτίας.   Ενώ ενισχύει τις δυνάμεις του το μπλόκο της Νίκαιας στο οποίο προσχωρούν νέα τρακτέρ από τα χωριά του θεσσαλικού Κάμπου, την ίδια στιγμή οι αγρότες της Βοιωτίας κατευθύνονται προς το Κάστρο με στόχο τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Παράλληλα, στελέχη από το μπλόκο της Νίκαιας εκφράζουν φόβους ότι γίνονται διεργασίες για παράπλευρες συγκεντρώσεις τρακτέρ σε άλλα σημεία με σκοπό να υποχωρήσουν σε λίγες ώρες ώστε να φανεί σαν κίνηση υποχώρησης των αγροτών.

Το πρωί της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Βοιωτίας στον Ορχομενό και από κει, με περίπου 350 τρακτέρ, αναμένεται να κατευθυνθούν το μεσημέρι προς το Κάστρο Βοιωτίας.
Μάλιστα, συζητήσεις για μια τέτοια κίνηση αποδυνάμωσης των μπλόκων έγιναν το βράδυ της Τρίτης στη Γυρτώνη Λάρισας και στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Πολλοί πρόκειται να πλαισιώνουν από σήμερα το μπλόκο της Νίκαιας, όμως οι προθέσεις τους θα φανούν ξεκάθαρα από το ποιοι θα φύγουν πρώτοι, καθώς υπάρχουν οι φόβοι για ένα «μπρος – πίσω» με σκοπό να δημιουργηθεί λάθος εικόνα σχετικά με τις κινητοποιήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πληροφορίες ότι κυκλοφορεί λίστα με τα ονόματα των αγροτών που είχαν πάρει αποζημιώσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη» και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα ζητάει πίσω με τόκο.
Κάλεσμα στους αγρότες και ειδικά τους Θεσσαλούς να συνταχθούν πίσω από τα μπλόκα της Νίκαιας απηύθυνε ο Τζανέτος Καραμίχας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο Park της Αθήνας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.
«Δεν είναι ώρα για διαχωριστικές γραμμές. Δεν πρόκειται εμείς να βάλουμε πλάτες στην κυβέρνηση», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία και πρόταξε την ανάγκη να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες με άλλες κοινωνικές ομάδες.
Το πρωί της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Βοιωτίας στον Ορχομενό και από κει, με περίπου 350 τρακτέρ, το μεσημέρι, αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Κάστρο Βοιωτίας, που βρίσκεται δίπλα στην εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

«Θα βγούμε στον δρόμο γιατί δεν έχουμε άλλη λύση. Ο κ. Τσαυτάρης αναλώνεται στην επικοινωνιακή πολιτική και όχι στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Έχουμε πάει στο υπουργείο 22 φορές και τα αιτήματά μας δεν έχουν βρει ανταπόκριση, το κλείσιμο της εθνικής είναι μονόδρομος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο agronews ο κ. Γιάννης Βάγγος, αγρότης από την Λιβαδειά.
Την ίδια ώρα οι βουλευτές του νομού διαμηνύουν με όλα τα μέσα ότι «οι αγρότες δεν πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους στην εθνική». Μάλιστα στο Κάστρο αναμένεται να κατευθυνθούν και οι αγρότες της Θήβας και του δήμου Λοκρών.
Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζει σήμερα, Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, η Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς Φώτη Κουβέλη, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σήμερα, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, η ΠΑΣΕΓΕΣ κάλεσε σε σύσκεψη τις Ενώσεις Συνεταιρισμών και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο να διαμορφωθεί από κοινού «ένα πλαίσιο δράσεων για ανατροπή της σκληρής και ανάλγητης αντιαγροτικής πολιτικής».





Το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε την Τρίτη ότι η απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει να είναι «καθολική και πανελλαδική».
ΛαμίαΈτοιμοι να ακολουθήσουν την απόφαση της Βοιωτίας είναι και οι αγρότες της Λαμίας. Τις τελευταίες ώρες και υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας άρχισε η μετακίνηση των αγροτών από τα χωριά, αλλά και από το Δομοκό για τη Λαμία όπου παρατάσσονται τα τρακτέρ που απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
ΛάρισαΚαζάνι που βράζει είναι και η Θεσσαλία και συγκεκριμένα ο κόμβος της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μπλοκάρει την κίνησή των αγροτών προς την εθνική οδό. Το μεγάλο πλήθος τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί δείχνει τη διάθεση των αγροτών να αγωνιστούν, όπως υποστηρίζουν, για τα αυτονόητα: την παραμονή στη γη τους και την επιβίωσή τους. Μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Δικτύου Θεσσαλίας της ΕΡΑ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε ότι τα προβλήματα τους έβγαλαν στο δρόμο και, βεβαίως, ο στόχος τους δεν ήταν να κλείσουν στους δρόμους. Αυτό, όπως είπε, το έκαναν τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση. Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θα παραμείνουν στο μπλόκο, απάντησε καταφατικά και κάλεσε να συσπειρωθούν και άλλοι αγρότες με ή χωρίς τρακτέρ. Οι νεώτερες αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν εντός της ημέρας οπότε θα γίνουν σχετικές συσκέψεις.
«Έχουμε κατεβάσει 1.200 τρακτέρ και μας έχουν απαγορεύσει να πάμε στην ΠΑΘΕ που είναι συνταγματικό μας δικαίωμα» αναφέρει από την Ενωτική Ομοσπονδία Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας.



«Η Κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κινητοποίηση δυνάμεων των ΜΑΤ και τον αποκλεισμό της εθνικής οδού για να μην περάσουν οι αγρότες, ενεργοποίησε και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο να συγκαλυφθούν οι μεγάλες της ευθύνες για τα προβλήματα της αγροτιάς. Η αντιμετώπιση της αγωνιζόμενης αγροτιάς με «επίδειξη πυγμής» δείχνει την αδυναμία της, να λύσει υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τους αγρότες και αναγνωρίζονται ως δίκαια από το σύνολο της κοινωνίας.» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
«Οι αγρότες δεν βγήκαν στους δρόμους για λόγους εθιμοτυπίας, όπως κάποιοι θέλουν να πείσουν την ελληνική κοινωνία, αλλά γιατί τα προβλήματά τους είναι τόσο οξυμένα, που αν δεν γίνει κάτι άμεσα, πολλοί δε θα μπορέσουν να σπείρουν τα χωράφια τους φέτος την άνοιξη »,αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομίτσας.
ΉπειροςΣτο δρόμο για τα αγροτικά μπλόκα και οι Ηπειρώτες καθώς ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ηπειρωτών αγροτών στις σχεδιαζόμενες πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου, ο Μιχάλης Τζήμας. Ο Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Κτηνοτρόφων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Δικτύου Ηπείρου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των αγροτών τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσης στήριξης,  θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση του διαρκώς συρρικνούμενου αγροτικού κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2012 σημειώθηκε μείωση κατά 20% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος ως απόρροια της μεγάλης συρρίκνωσης του αριθμού των παραγωγικών ζώων.
Ηγουμενίτσα
Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και στον Νομό Θεσπρωτίας, με την οργή να έχει συσσωρευτεί -μεταξύ άλλων- και για την υψηλή τιμή των καυσίμων που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ράδιο Ηγουμενίτσα 892.gr, οι αγρότες βρίσκονται σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους του νομού, προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, έτσι ώστε να πετύχουν φορο-ελαφρύνσεις και περαιτέρω οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ένα από τα μέτρα πίεσης που εξετάζονται είναι και ο αποκλεισμός του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα.
ΗμαθίαΣτην Ημαθία, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, όπου συνεχίζουν την παραμονή τους στα μπλόκα, ενώ εξακολουθούν να συγκεντρώνονται αγρότες, αποφασισμένοι να επιμείνουν και να περιμένουν μια ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους. Μέχρι την Τετάρτη (30/1) δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.
ΣέρρεςΤην απόφαση να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και σε κομβικά οδικά σημεία του νομού Σερρών, έλαβαν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι αγρότες που συμμετείχαν στις δύο αγροτικές συνελεύσεις που έλαβαν χώρα, αργά το απόγευμα της Τρίτης (29/01), στο δ.δ. Μητρουσίου του δήμου Σερρών και στην πόλη της Νέας Ζίχνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, Γιώργο Κασάπογλου, οι αγρότες του δήμου Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης, αποφάσισαν να παρατάξουν, την Τετάρτη το πρωί, τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών Μεσοράχης - Ζίχνης και Δραβίσκου, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας πρόκειται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Σερρών – Καβάλας, στη διασταύρωση των Κερδυλλίων.
Έξαλλου να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών αποφάσισαν και οι αγρότες που συμμετείχαν στη συνέλευση στο δ.δ. Μητρουσίου.
«Για πρώτη φορά ομόφωνα, ενοποιημένο όλο το συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα στις Σέρρες, με κοινή συστράτευση αποφάσισε να παρατάξει τα τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Σερρών, Κώστας Ξενιτίδης, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να παραταχθούν και παραπλεύρως της εθνικής οδού Σερρών Θεσσαλονίκης.
Το παζλ των αγροτικών κινητοποιήσεων, πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη μετά την ενιαία συνέλευση των Σερραίων αγροτών που θα λάβει χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης των Σερρών.
ΔράμαΟι αγρότες της Δράμας παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
ΘράκηΆλλα 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην Αλεξανδρούπολη. Σε Φέρες και Ξάνθη συγκεντρώνονται σήμερα Τετάρτη, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στα καθορισμένα σημεία και αναμένουν τις αποφάσεις της Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, ώστε να ακολουθήσουν στις κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.
Αχαΐα
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις είναι και οι Αχαιοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (30/01) στο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας.
Σήμερα, Τετάρτη οι παραγωγοί θα πάνε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών στις λαϊκές αγορές που σχεδιάζει ο Δήμος.
Εξάλλου, αναμένεται να ανακοινώσουν την μορφή των κινητοποιήσεών τους στον νομό Αχαϊας, στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται, ζητώντας την λήψη μέτρων για άμεση ανακούφισης από την βαρύτατη φορολογία (ειδικά στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, τον μειωμένο επιστρεφόμενο ΦΠΑ και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος), αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (ακριβότερα εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα κλπ).
ΑργολίδαΣτο μεταξύ, στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τήρηση βιβλίων από τους αγρότες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα, που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ στο Μάνεση Αργολίδας, αποφάσίστηκε να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την σήμερα Τετάρτη (30/01), με μπλόκα στους δρόμους.
Έτσι την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13:00, έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα Αργολίδας και εκεί θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.
Η ανακοίνωση των αγροτικών ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων
Η Κυβέρνηση ταυτόχρονα με την κινητοποίηση δυνάμεων των ΜΑΤ και τον αποκλεισμό της εθνικής οδού για να μην περάσουν οι αγρότες, ενεργοποίησε και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο να συγκαλυφθούν οι μεγάλες της ευθύνες για τα προβλήματα της αγροτιάς. Η αντιμετώπιση της αγωνιζόμενης αγροτιάς με «επίδειξη πυγμής» δείχνει την αδυναμία της, να λύσει υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τους αγρότες και αναγνωρίζονται ως δίκαια από το σύνολο της κοινωνίας.
Όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ούτε να συνεχίσουμε την αγροτική δραστηριότητα, γιατί οι μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό που ποτίζουμε, οι φόροι και τα χαράτσια που βάζει η κυβέρνηση στις αποθήκες και ετοιμάζεται και στα χωράφια, οι αυξήσεις στον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κ.α., σημαίνουν ότι απότομα αυξήθηκε, διογκώθηκε  το κόστος παραγωγής και μας εμποδίζει να παράγουμε. Είναι η χειροπιαστή αλήθεια. Τα εισαγόμενα γίνονται αυτόματα φθηνότερα και εμείς μένουμε άνεργοι και καταχρεωμένοι. Αυξάνουν όμως τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι εισαγωγείς. Ποιος λοιπόν έχει δίκιο, εμείς που δε θέλουμε να ξεριζωθούμε ή η «σκληρή πυγμή» της κυβέρνησης που μας ξεριζώνει;

Είναι «ελαστικότητα» της κυβέρνησης προς τους αγρότες, να συζητήσει π.χ. για το θέμα του πετρελαίου, όταν στους εφοπλιστές το δίνει αφορολόγητο 0,40λεπτά /λίτρο και σ’ εμάς το αύξησε και το πληρώνουμε 1,5 ευρώ; Ή δείχνει ολοφάνερα ότι είναι κυβέρνηση που εξασφαλίζει κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και βάσανα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους;
Σήμερα έχουμε αναγκαστεί να αφήσουμε τα χωράφια μας και να κατέβουμε με τα τρακτέρ στους δρόμους γιατί εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια. Πήγαμε τους τελευταίους μήνες στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ, στις εφορίες, στην πρώην ΑΤΕ, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι αναγνωρίζουν το δίκιο μας, αλλά κανείς έμπρακτα δεν μας ικανοποιεί. Κάναμε συμβολικές καταλήψεις για λίγες ώρες σε διόδια, δημόσια κτίρια κ.α. ταυτόχρονα και συντονισμένα σε πολλές πόλεις αγροτικών περιοχών, για να μας ακούσουν, να μας δώσουν λύση, αφού λένε οι κυβερνώντες ότι το φάρμακο για την κρίση είναι η ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Τι εισπράξαμε μέχρι τώρα; λόγια κοροϊδίας και ακόμη σκληρότερα μέτρα. Μόνο με το τελευταίο μνημόνιο, το λεγόμενο 3ο μας παίρνουν 1δις ευρώ και μαζί με της προηγούμενης χρονιάς φθάνουν τα 2 δις περίπου ευρώ. Τι μας μένει από επιδοτήσεις που είναι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος; ΤΙΠΟΤΑ.
Άρα μας καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειές μας να μη ζήσουμε, αν και ξέρουμε να καλλιεργούμε τη γη μας. Γιατί δεν μας ρουφάει τον κόπο και τον ιδρώτα μόνο η σκληρή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και τα μονοπώλια που μας πουλάνε πανάκριβα λιπάσματα φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.α. και έχουν τους νόμους και τα κέρδη με το μέρος τους.
Να γιατί δε φοβόμαστε τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης.  Έχουμε στις πλάτες μας πληθώρα αγροτοδικείων, δε μας φοβίζει να διεκδικούμε το δίκιο μας, την επιβίωση μας.

Εμείς κάνουμε κάλεσμα στους αγρότες όλης της χώρας να βγούνε και ζητάμε τη στήριξη και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και των ανέργων, των νεών, των συνταξιούχων, των γυναικών. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Γιατί χθες απαγόρευσαν με επιστράτευση την απεργία στους εργαζόμενους στις μεταφορές, επειδή ζητούσαν να έχουν συλλογική σύμβαση και ωράριο, σε μας την αγροτιά εμποδίζουν να διαμαρτυρηθούμε για την καταστροφή και το ξεκλήρισμά μας, αύριο θα απαγορεύσουν στους ναυτεργάτες να απεργήσουν γιατί τους μετατρέπουν σε σκλάβους μέσα στα πλοία κ.ο.κ.
Τελικά εμείς είμαστε οι πολλοί και πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας. αυτό είναι που φοβάται η Κυβέρνηση με την «σκληρή πυγμή», αυτό πρέπει να κάνουμε.  Δυναμώνουμε τη συμμαχία και αποφασιστικά βγαίνουμε μπροστά.
Ομοσπονδίες Αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων

Το Ψήφισμα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας και με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, με σκοπό να εκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό χώρο, διαπιστώνουμε ομόφωνα ότι τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.


Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την χώρα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο, αλλά και αρνητικό.
Η μεγάλη αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια (αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης), στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλες τις εισροές καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική κάμψη στις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά  το 2010 (7,6%), κατά το 2011 (5,5%), αλλά και κατά το 2012 (13,3%). Παράλληλα, η ύφεση στην οικονομία, η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν σχεδόν εξαφανίσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους.
Από τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν με το νόμο του Μνημονίου ΙΙΙ, διαπιστώνεται η αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ (750 εκατ. ευρώ), η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, (90 εκατ. ευρώ), η αύξηση του ορίου ηλικίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ,  η μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), η μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ) και η μείωση προγραμμάτων της γεωργίας (25 εκατ. ευρώ), με συνέπεια η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες από τις περικοπές αυτές να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ κατά το 2013.
Επίσης με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των αγροτών (45 εκατ. ευρώ), με την σημαντική αύξηση της φορολογίας των αγροτών (145 εκατ. ευρώ), με την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος των συναλλαγών των αγροτικών συνεταιρισμών με τα μέλη τους (107 εκατ. ευρώ), με την νέα αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (40 εκατ. ευρώ) και τελικά με την επικείμενη επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια (500 εκατ. ευρώ) οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά το 2013 με 900 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Συνολικά η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο των 1900 εκατ. ευρώ, εξανεμίζοντας το σύνολο σχεδόν των άμεσων ενισχύσεών τους που εισπράττουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίζουμε ότι ο νόμος 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματά τους, αλλά σαν ανεφάρμοστος που είναι έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές που εισηγούνται εδώ και 3 μήνες, από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο Υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες.  
Υπογραμμίζουμε τον κίνδυνο της αποεπένδυνσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας  της μηδενικής απορρόφησης της δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, λίγο πριν το τέλος του, τόσο στα σχέδια βελτίωσης, όσο και στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Εξάλλου, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου.
Έπειτα από τα προηγούμενα προτείνουμε ομόφωνα τα ακόλουθα :
1. Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησής τους.
2. Να μην μειωθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί η πρόσφατη αύξηση (12%) στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
3. Να μην μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και η απόδοσή του να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
4. Να τεθεί όριο για την ένταξη των μικρών παραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων), γιατί προκύπτει πολύ μικρό ακαθάριστο εισόδημα, αλλά και σημαντική λογιστική επιβάρυνση.
5. Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων) να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία. Παράλληλα να παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.
6. Να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης (13%), αλλά και να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής από το 2013.
7. Να καθιερωθεί η έκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
8. Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Εμπόρων με ουσιαστικά μέτρα.
9. Να λειτουργήσει εκ νέου ο ΕΛΟΓΑΚ ως αυτόνομος και ανεξάρτητος Οργανισμός για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και να επανέλθει ο τομέας των δασών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
10. Επιβάλλεται να προβλέπεται αφορολόγητο ποσό, ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.
11. Να υλοποιηθεί  άμεσα η έγκριση - και κυρίως η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών, αλλά και των επενδύσεων των επιχειρήσεών τους στην εμπορία και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με την ενεργοποίηση και τη στήριξη του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας.
12. Να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή  εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια.
13. Να υιοθετηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της εκποίησης των ενυπόθηκων παραγωγικών ακινήτων και εγκαταστάσεων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξόφλησή τους, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με άτοκα δάνεια, που να καταβάλλονται σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με την ολοκλήρωση της εξόφλησης να γίνεται  άμεσα άρση των υποθηκών για τα ακίνητα αυτά. Για όσους αγρότες δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να αρθούν οι υποθήκες.
14. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του νόμου 128/75 που προβλέπει την επιδότηση κατά δύο μονάδες (2%) των βραχυπρόθεσμων και με μία μονάδα (1%) των μεσοπρόθεσμων δανείων των αγροτών, εφόσον αυτά χορηγούνταν από την ΑΤΕ.
15. Να κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή οι τροπολογίες του νόμου 4015/2011, όπως έχουν κατατεθεί στο πόρισμα της  Επιστημονικής Επιτροπής που οριστήκε  από τον Υπουργό.
Το ψήφισμα αυτό να παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί παράσταση εκπροσώπων της σημερινής συγκέντρωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ολοι οι συγκεντρωμένοι, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία οφείλεται να υποστηριχθούν, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας.
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος: 
Στελέχη της Πρωτοβουλίας για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος    είχαν  διαδοχικές   συναντήσεις  με  τους  πολιτικούς   αρχηγούς  και εκπροσώπους   κομμάτων  το  περασμένο  διήμερο. Παράλληλα  έχει   ζητηθεί  και  συνάντηση  με τον  Πρωθυπουργό  της  χώρας  κ.  Αντώνη  Σαμαρά.
Οι   εκπρόσωποι   της  Πρωτοβουλίας έθεσαν τις προτάσεις και τα αιτήματα του  αγροτικού κόσμου, τόσο  για την ανάδειξη  του  πρωτογενούς τομέα  σε  βασικό  πυλώνα  ανάπτυξης  και   παραγωγής  εθνικού  πλούτου  που θα  συμβάλλει  στην έξοδο της χώρας  από την κρίση  και  την  ανόρθωση  της  κοινωνίας, όσο  και την αντιμετώπιση  κρίσιμων  προβλημάτων  που  ακυρώνουν  και υπονομεύουν  το  μέλλον  του  αγροτικού  κόσμου, καθιστούν  την αγροτική  παραγωγή  αδύνατη .
Η άμεση  υλοποίηση των δεσμεύσεων  που ανέλαβαν  οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθορίσει την περαιτέρω στάση των αγροτών  και την πορεία  των αγροτικών  κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου