Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πιο πολλά χρέη και οφειλέτες στη ρύθμιση των 100 δόσεων











Κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ και επαναπροσδιορισμός της ανάλογα με το εισόδημα, άρση όλων των περιορισμών υπαγωγής, εξόφληση σε 100 δόσεις ακόμα και για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1 εκατ. ευρώ και δυνατότητα υπαγωγής χρεών που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο στο οποίο έχουν καταλήξει η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και η Γενική Γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και το οποίο αναμένεται να έρθει μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή.  

1. « Κούρεμα» προστίμων. Eξετάζεται «κούρεμα» των προστίμων που επιβαρύνουν την αρχική οφειλή έως και 50%.
2. Μείωση προσαυξήσεων. Εναλλακτικά εξετάζεται για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις να μην μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου. Στην περίπτωση αυτή, μια αρχική οφειλή 5.000 ευρώ στην οποία έχουν προστεθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να καλείται να εξοφλήσει συνολικά 8.000 ευρώ , αυτομάτως το οφειλόμενο ποσό θα περιοριστεί στα 6.500 ευρώ που οδηγεί και σε μικρότερη μηνιαία δόση.
3. Κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ. Σήμερα η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Εξετάζεται, για όσους έχουν μικρές οφειλές (π.χ. έως 3.000 ευρώ) να απαλειφθεί ο όρος της ελάχιστης δόσης.
4. Εκατό δόσεις ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Σήμερα, οι οφειλέτες που χρωστούν έως 15.000 ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 100 δόσεις ενώ για μεγαλύτερες οφειλές και έως 1.000.000 ευρώ προβλέπονται 72 δόσεις. Με τις αλλαγές, ακόμη και οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσεων τα χρέη τους σε έως εκατό δόσεις.
5. Δόση ανάλογα με το εισόδημα. Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά, μέχρι την πληρωμή του συνόλου της οφειλής. Οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και το ετήσιο σύνολο των καταβολών τους υπερβαίνει το 20% του ετήσιο εισοδήματός τους, μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Επίσης αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.
6. Μείωση τόκου. Εξετάζεται να μειωθεί ο ετήσιος τόκος 4,56% που επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.
7. Αναγκαστικά μέτρα. Από τη στιγμή της υποβολής αίτησης ρύθμισης της οφειλής αναστέλλονται και δεν εκτελούνται, τυχόν επιβληθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή ποινικής δίωξης.
8. Τρίμηνη φορολογική ενημερότητα. Εφόσον πληρώνονται οι δόσεις εμπρόθεσμα και δεν υπάρχει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, χορηγείται φορολογική ενημερότητα, τρίμηνης διάρκειας, η οποία ανανεώνεται στη λήξη της, με τις ίδιες προϋποθέσεις.
9. Απώλεια ρύθμισης. Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης - πέρα του ενός μηνός - δύο συνεχών δόσεων.
10. Ίδρυση Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας, συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στις οποίες θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Εφόσον υπάρξει δικαστική προσφυγή, η αρμόδια ΔΟΥ βεβαιώνει ποσοστό 15% της συνολικής οφειλής, που πρέπει να να εξοφληθεί μέχρι την πρώτη εκδίκαση της απόφασης.
Στο τελικό νομοσχέδιο, αναμένεται να περιληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης 
1. Ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 αντί για 1η Οκτωβρίου 2014.
2. Έως 100 δόσεις η εξόφληση των οφειλών ανεξάρτητα από το ύψος τους.
3. Πρόστιμα και προσαυξήσεις «κουρεύονται» ώστε να μην υπερβαίνουν το 30% της αρχικής οφειλής.
4. Το ύψος της μηνιαίας δόσης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό του εισοδήματος. Σενάριο να μην υπερβαίνει το 20%.
5. Καταργείται η ελάχιστη μηνιαία δόση των 50 ευρώ.
6. Παρατείνεται ο χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου και δίνεται τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.
7. Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων.
8. Μείωση επιτοκίου, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 4,56% ετησίως.
9. Χορήγηση τρίμηνης φορολογικής ενημερότητας με την προϋπόθεση πληρωμής των δόσεων και της μη ύπαρξης άλλων ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών.
10. Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πέρα του ενός μήνα δύο συνεχών δόσεων.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου