Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Στο επίκεντρο οι ζημιές των βαμβακοπαραγωγών Ροδόπης


Ερώτηση τέθηκε για το πλαφόν και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης στη Βουλή.
Δεδομένου ότι το πράσινο σκουλήκι επέφερε τεράστιες ζημιές τη φετινή χρονιά στην παραγωγή βάμβακος, πράγμα που δυσκολεύει τη θέση των παραγωγών από κοινού με την απειλή σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, έθεσε σχετική ερώτηση στη βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορούσε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την καταγραφή των ζημιών και τη συνακόλουθη ενίσχυση μέσω αποζημιώσεων των βαβαβακοπαραγωγών της Ροδόπης που έχουν πληγεί. Επίσης, ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα του πλαφόν στα κιλά που οφείλουν να συγκεντρώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης προκειμένου να μην χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα ζήτησε να μειωθεί το πλαφόν αυτό προσαρμόζοντας λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της φετινής χρονιάς.

Η μειωμένη κατανάλωση θα καθορίσει την αγορά του βαμβακιού


 Kατά 7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά αναμένεται να είναι μειωμένη η φετινή παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC). Η είδηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα τονωτικό για τη διεθνή αγορά, ωστόσο η σταθερή συρρίκνωση της παγκόσμιας κατανάλωσης, διατηρεί το ισοζύγιο πλεονασματικό. Σε λίγες ημέρες αναμένεται η έναρξη της συγκομιδής στη χώρα μας, από τα ξερικά χωράφια και οι χρηματιστηριακές τιμές αντιστοιχούν στα 43,73 λεπτά το κιλό για το σύσπορο βαμβάκι.

Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε σταθερά από τους 18,6 εκατ. τόνους την περίοδο 1998/99, στους 26,7 εκατ. τόνους την περίοδο 2007/08, έκτοτε όμως είναι όλο και μικρότερη.Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε σταθερά από τους 18,6 εκατ. τόνους την περίοδο 1998/99, στους 26,7 εκατ. τόνους την περίοδο 2007/08, έκτοτε όμως είναι όλο και μικρότερη.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή την περίοδο 2012/13 αναμένεται να φτάσει στους 25,2 εκατ. τόνους, τη στιγμή που η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τους 23,2 εκατ. τόνους.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή βαμβακιού στην Ινδία προβλέπεται να φτάσει τους 5,2 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της ινδικής κυβέρνησης. Η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί μετά την ξηρασία του 2011, ενώ η αύξηση των τιμών στο καλαμπόκι και τους ελαιούχους σπόρους εκτιμάται πως θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Βραζιλία.

Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε σταθερά από τους 18,6 εκατ. τόνους την περίοδο 1998/99, στους 26,7 εκατ. τόνους την περίοδο 2007/08, έκτοτε όμως είναι όλο και μικρότερη. Η μείωση αυτή αποδίδεται την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης, να διατηρεί μια κατώτατη τιμή στήριξης στα 1,40 δολάρια ανά λίμπρα, καθώς και να επιβάλει ποσοστώσεις στις εισαγωγές, γεγονός που προκαλεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβουλίου, η κινεζική κατανάλωση υπολογίζεται την επόμενη εμπορική περίοδο στους 8,6 εκατ. τόνους, ίδια με πέρυσι, σημαντικά χαμηλότερη όμως από τους 11 εκατ. τόνους που είχαν καταναλωθεί πριν από πέντε χρόνια.
Εξαιτίας του πλεονάσματος κατά 2 εκατ. τόνους της παραγωγής σε σχέση με την κατανάλωση, τα τελικά παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν στους 16 εκατ. τόνους στα τέλη Ιουλίου του 2013.

Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές της νέας εμπορικής περιόδου, σε πρόσφατη έκθεση της η επενδυτική τράπεζα Macquarie, εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί ένα μικρής διάρκειας ανοδικό ράλι στην αγορά του βαμβακιού, ανάλογο με αυτό που σημειώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν έληγε το προηγούμενο προθεσμιακό συμβόλαιο. Σύμφωνα με την έκθεση, η εκτιμώμενη μέση τιμή για την περίοδο 2012/13 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 70-75 σεντς ανά λίμπρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η τρέχουσα τιμή παράδοσης των προθεσμιακών συμβολαίων του Δεκεμβρίου, διαμορφώνεται στα 75,35 σεντς ανά λίμπρα, τιμή που αντιστοιχεί σε 43,73 λεπτά το κιλό το σύσπορο βαμβάκι.

Στις 11 Σεπτεμβρίου αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους δικαιούχους


Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.247 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2011 και 2012.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κλπ.) και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Αργολίδας, Λάρισας, Άρτας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Πέλλας κλπ.

Εξασφαλίστηκαν από το ΥπΑΑΤ τα 160 εκατ. ευρώ του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου. Την ερχόμενη εβδομάδα η πληρωμή των πρώτων 80 εκατ. Ευρώ



Εξασφαλίστηκαν από το ΥπΑΑΤ τα 160 εκατ. ευρώ του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου. Την ερχόμενη εβδομάδα η πληρωμή των πρώτων 80 εκατ. ευρώ.


Εξασφαλίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο , θα φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 50% (80 εκατ. ευρώ) της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου θα πληρωθεί στους 430.000 δικαιούχους την ερχόμενη εβδομάδα ενώ η εξόφληση έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για μια πληρωμή την οποία τους τελευταίους μήνες περίμενε το σύνολο του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αφού είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ. Επίσης, είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση γιατί όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση του ποσού που θα λάμβαναν τελικά οι δικαιούχοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας. Ωστόσο τελικά όπως συνέβη και με την εξισωτική αποζημίωση εξασφαλίστηκε ολόκληρο το ποσό προς όφελος των αγροτών.