Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

H συνομωσία ενάντια στον Τέσλα



Γιώργος Στάμκος απόσπασμα από το βιβλίο του «Ο Θαυμαστός Κόσμος του Τέσλα» Εκδόσεις Άγνωστο

Πέρασα όλα μου τα χρόνια στη σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων (1951-1956) χωρίς ν’ ακούσω το όνομα του Νίκολα Τέσλα, ακόμη και σ’ εκείνα τα μαθήματα που σαφώς αναφέρονται σε μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος ή σε μεταφορά ενέργειας ή σε ασύρματη επικοινωνία (ραδιόφωνο).
Ξόδεψα αρκετό καιρό σε μια ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, θυγατρική εταιρεία της RCA, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετά σημαντικούς και έμπειρους ανθρώπους. Ποτέ, σε τόσες πολλές διαλέξεις, συναντήσεις και συζητήσεις που είχα, δεν αναφέρθηκε πουθενά ο Τέσλα.
Πάντως θυμάμαι καλά ονόματα λιγότερο σημαντικών πρωτοπόρων στο χώρο του ηλεκτρισμού. Αρκετοί συνάδελφοι και παλιοί συμφοιτητές μου είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Ο Τέσλα ήταν ανύπαρκτος”. Max E. Valentinuzzi, Nikola Tesla: Was He So Much Resisted and Forgotten, Engineering in Medicine and Biology Magazine, 1998.
Η βιογραφία του Νίκολα Τέσλα θα έπρεπε κανονικά να κοσμεί σχεδόν κάθε σχολική βιβλιοθήκη. Αντί γι’ αυτό όμως υπάρχουν μέσα στα σχολικά επιστημονικά εγχειρίδια μόνον κάποιες σειρές, που αναφέρονται σ’ αυτόν το μεγάλο επιστήμονα κι εφευρέτη, που «ανακάλυψε» τον 20ο αιώνα.
Το όνομα του είναι σχεδόν διαγραμμένο από κάθε λεωφόρο της γνώσης. Αν κάποιος από εσάς πάει σε μια δημόσια βιβλιοθήκη δεν θα καταφέρει να βρει παρά μόνον μερικές αράδες για τον Τέσλα, οι οποίες μάλιστα θα περιέχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του και σχεδόν τίποτε για την προσωπική του φιλοσοφία και τα ανθρωπιστικά του οράματα.
Αν και προσέφερε τόσα πολλά ο Τέσλα περιθωριοποιήθηκε, αγνοήθηκε σκόπιμα και λίγο έλειψε να θαφτεί στο απέραντο νεκροταφείο των αγνώστων της ιστορίας. Το επιστημονικό κατεστημένο φρόντισε να αγνοήσει αυτόν τον μεγάλο εφευρέτη, να περιθωριοποιήσει το έργο του και να το καταδικάσει στη λήθη. Και θα τα είχε καταφέρει, αν το έργο και οι ιδέες του Τέσλα δεν ήταν τόσο πρωτοποριακές και μεγαλειώδεις, ώστε να είναι αδύνατον να συγκαλυφθούν εντελώς.
Στα τέλη του 19ου αιώνα κανείς δεν ήταν τόσο πασίγνωστος στην αφρόκρεμα της Νεοϋορκέζικης κοινωνίας, όσο ο Σέρβος εφευρέτης Νίκολα Τέσλα. Ωστόσο όμως, στην εποχή του θανάτου του, τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματά του, της «χρυσής» δεκαετίας του 1890, είχαν σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί. Αντίθετα, αυτό που κυρίως θυμόταν ο κόσμος ήταν οι διάφορες εκκεντρικότητες του Τέσλα, όπως για παράδειγμα ο υπερβολικός του φόβος για τα μικρόβια και η στοργική αφοσίωση του στα περιστέρια.
Ένας Αουτσάϊντερ Επιστήμονας: Ο Τέσλα ήταν ένας «αουτσάιντερ», ένας «μη επαγγελματίας» επιστήμονας, που δεν θέλησε να ενταχθεί στο επιστημονικό σύστημα. Αυτός όμως δεν ήταν και ο κύριος λόγος που ο Τέσλα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η πιο «ξεχασμένη μεγαλοφυΐα» του 20ου αιώνα. Πολλοί υποψιάζονται την ύπαρξη μιας οργανωμένης συνωμοσίας ενάντια στον οραματιστή εφευρέτη.
Σύμφωνα μ’ αυτούς ο Τέσλα εξαφανίστηκε από τα ιστορικά βιβλία εξ αιτίας μιας ενορχηστρωμένης συνωμοσίας όλων εκείνων που απειλήθηκαν από τα οράματα του για την Ελεύθερη Ενέργεια. Γι’ αυτό και σήμερα οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο έχουν την εντύπωση ότι το μόνο που είχε εφεύρει ήταν το Πηνίο Τέσλα και ότι υπάρχει μια μονάδα μέτρησης με τ’ όνομά του. Δεν γνωρίζουν τίποτε άλλο. Το όνομα του Τέσλα είναι άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Αν οι ισχυροί μεγιστάνες δεν προσπαθούσαν να διαγράψουν τη μεγαλοφυΐα του Τέσλα από τη μνήμη του κόσμου, η στρατηγική αυτή δεν θα είχε στεφθεί με τόση αξιοζήλευτη επιτυχία.
Δεν ήταν όμως μόνον οι οικονομικοί παράγοντες που σκόπιμα απαξίωσαν τον εφευρέτη. Ορισμένοι συγγραφείς ερμηνεύουν την πτώση του Τέσλα ως αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης της ακαδημαϊκής κοινότητας στο έργο του. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Τέσλα δεν θέλησε ποτέ του να παίξει το «παιχνίδι» της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν τον ενδιέφερε να δημοσιεύσει κανένα άρθρο σε ακαδημαϊκά έντυπα.
Ο ιστορικός Stephen S. Hall πιστεύει πως η πρωτοφανής επιτυχία του «αουτσάιντερ» εφευρέτη, ιδιαίτερα μετά την Παγκόσμια Έκθεση στο Σικάγο (1893), προκάλεσε μεγάλη «επαγγελματική αντιζηλία». Υπάρχει ωστόσο κι ένας άλλος λόγος. Ο Τέσλα ήταν πάντα ένα μεγάλο μυστήριο για τους συγχρόνους του: «Οι ιδέες του για την επιστήμη και τη βιομηχανία ήταν τόσο πιο μπροστά από την εποχή του, ώστε ήταν αδύνατον να κατανοήσουν την ουσία και το σκοπό τους» (O. Nichelson).
Υπήρχε άραγε κάποια απόφαση, που πάρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με την οποία όχι μόνον μποϊκοταρίστηκε οικονομικά ο Τέσλα, αλλά και το όνομα του εξοστρακίστηκε από την επίσημη ιστορία και στη θέση του μπήκε ο Έντισον, ο οποίος και αναγνωρίστηκε ως ο «πατέρας» της ηλεκτρικής εποχής. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι πως διάφορες «ομάδες ειδικών συμφερόντων» επιχείρησαν να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη διαγράφοντας τον Τέσλα.
Το 1929, περισσότερα από 50 μέλη της στρατιωτικο-βιομηχανικής ελίτ των ΗΠΑ (ανάμεσα τους ο Τζον Ροκφέλερερ και ο Χένρι Φορντ) συγκρότησαν μιαν επιτροπή για τον εορτασμό της επετείου του μισού αιώνα από τη γέννηση του ηλεκτρικού φωτός. Η επιτροπή αυτή αναγνώρισε τον Τόμας Άλβα Έντισον ως τον «πατέρα» του ηλεκτρικού φωτός.
Στα πλαίσια αυτής της τιμητικής γιορτής ο γνωστός στιχουργός George M. Cohan έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο Τόμας Έντισον: Ο Άνθρωπος-Θαύμα, το οποίο και στάλθηκε στους επικεφαλείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ως ένα «εγκώμιο στον μεγαλύτερο ζώντα Αμερικάνο…».
Η κοινή γνώμη και τα λαϊκά συναισθήματα απέναντι στον Τέσλα θα κινούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση αν είχαν πει στους ανθρώπους ότι ο εφευρέτης είχε επικηρυχτεί από το κατεστημένο επειδή ήθελε να προσφέρει στον καθένα ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Αντίθετα όμως με τους εγκωμιαστικούς ύμνους του κατεστημένου προς τον Έντισον, ο Τέσλα ποτέ δεν τιμήθηκε από μια παρόμοια επιτροπή. Κι αν κάποια βιβλία αναφέρονταν στις σημειώσεις τους στο έργο του, εστιάζονταν κυρίως στις υπερβολές του χαρακτήρα του και στις εκκεντρικότητές του και όχι στις επιστημονικές του ανακαλύψεις.
Δεν ήταν όμως ο Έντισον ο μοναδικός εφευρέτης, που «έκλεψε» τη δόξα του Τέσλα. Ήταν και ο Μαρκόνι, ο «εφευρέτης» του ραδιοφώνου. Το 1901, όταν ο Γουλιέλμο Μαρκόνι έστειλε το περιβόητο σήμα του (το γράμμα «S») από τη μία όχθη του Ατλαντικού στην άλλη, ο Τέσλα είχε πει: «Ας συνεχίσει. Χρησιμοποιεί όμως δεκαεπτά δικές μου πατέντες».
Μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1943, λίγους μήνες μετά το θάνατο του Τέσλα, να αναγνώρισε με απόφαση του ότι ο Μαρκόνι δεν ήταν ο πραγματικός εφευρέτης του ραδιοφώνου, αλλά τα σχολικά και ιστορικά βιβλία συνεχίζουν να τον αναφέρουν ως τέτοιο. Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ο Μαρκόνι είναι ο «πατέρας» του ραδιοφώνου και όχι ο Τέσλα.
Ο Θρύλος του Τέσλα Αντιστέκεται: Παρά τη σιωπηλή συνωμοσία εναντίον του ο θρύλος του Τέσλα δεν έσβησε. Έναν αιώνα μετά τις ένδοξες ημέρες του το έργο και οι ιδέες του ξαναήρθαν στο προσκήνιο. Τα έντυπα και οι συγγραφείς, που ασχολούνται με το ζήτημα της ελεύθερης ενέργειας, έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους για το έργο του Τέσλα.
Δεκαετίες μετά το θάνατό του πολυάριθμοι ερευνητές και ερασιτέχνες της ηλεκτροτεχνικής ανά τον κόσμο, έσκυψαν με ζήλο πάνω στο έργο και στις ιδέες του Τέσλα προσπαθώντας να ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους.
Ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ερευνητών μελετά πλέον τις ευρεσιτεχνίες του Τέσλα, προσπαθώντας να τις εξελίξει. Οι ερευνητές αυτοί βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και τους συνδέει το γεγονός ότι εμπνέονται από το έργο και τα οράματα του Τέσλα.
Σήμερα σχεδόν κάθε βιβλιοπωλείο στην Αμερική διαθέτει και μια βιογραφία του Τέσλα. Από το τέλος της δεκαετίας του 1970 παρατηρήθηκε μια ανανέωση του ενδιαφέροντος του κοινού για τη ζωή και τις έρευνες του Τέσλα.
Ο Τέσλα, αυτή η ξεχασμένη μεγαλοφυΐα του 20ου αιώνα, ξανάγινε έτσι ήρωας, μια μορφή-σύμβολο της νέας εποχής, στην οποία η εναλλακτική τεχνολογία παίρνει τη θέση που της αξίζει. Αρκετοί σύγχρονοι ερευνητές αντιλαμβάνονται τον Τέσλα ως τον πατέρα του σύγχρονου κινήματος της ελεύθερης ενέργειας, δίνοντας μάλιστα έμφαση στις δυσκολίες που υπέφερε για υποστηρίξει τις θέσεις του.
Οι οπαδοί του Τέσλα, που αυξάνονται με ρυθμό χιονοστιβάδας, είναι οργανωμένοι σε αρκετές ομάδες. Η μεγαλύτερη από αυτή είναι η International Tesla Society, που εδρεύει στο Κολοράντο Σπρινγκς και αριθμεί 9.000 μέλη. Επίσης ο Τέσλα έχει εμπνεύσει έναν μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και εκδοτών, που έχουν αφιερώσει πολλές σελίδες στα περιοδικά τους για να περιγράψουν τη ζωή και το έργο του ανθρώπου που «ανακάλυψε» τον 20ο αιώνα.
Ενώ κάποιοι σύγχρονοι υποστηρικτές του Τέσλα συνεχίζουν τις έρευνές του, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να σιγουρεύσουν ότι το όνομά του δεν θα ξεχαστεί από τις μελλοντικές γενιές. Ένας συνταξιούχος καθηγητής, ο John Wagner από το Ντέξτερ του Μίσιγκαν, έδωσε το δικό του αγώνα ώστε η επίσημη ιστορία να θυμάται τον Τέσλα για περισσότερα πράγματα από τις γνωστές εκκεντρικότητές του.
Για μια δεκαετία, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1993, ο John Wagner δίδασκε στην τάξη του ολόκληρη την ιστορία του Τέσλα, χωρίς να εστιάζεται μόνον στην περίοδο της παρακμής του. Ο ίδιος επισήμανε στους μαθητές ότι το Smithsonian, το επίσημο Μουσείο της Ουάσιγκτον, δεν φιλοξενούσε κανένα έκθεμα του εφευρέτη.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά το ίδιο μουσείο φιλοξενούσε εφευρέσεις του Τέσλα τις οποίες τις παρουσίαζε στο μεγάλο τμήμα που είχε αφιερώσει στον Τόμας Έντισον! «Ένας αριθμός των εφευρέσεων του Τέσλα βρίσκονται μέσα στο μουσείο, αλλά το κοινό φεύγει με την εντύπωση ότι ο Έντισον είναι υπεύθυνος γι΄ αυτές», υποστήριξε ο καθηγητής Wagner.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι μαθητές αντέδρασαν σ’ αυτή την ολοφάνερη αδικία, υποστηρίζοντας την εκστρατεία «κτυπήστε το Smithsonian» του καθηγητή τους. Όταν όμως προσέφεραν ως δωρεά στο μουσείο ένα άγαλμα του Τέσλα, ο διευθυντής του τμήματος για τον ηλεκτρισμό, Barney S. Finn, αρνήθηκε να το δεχτεί. Λεπτομέρεια: Ο Barney S. Finn είχε δημοσιεύσει το 1979 ένα βιβλίο σχετικά με τον Έντισον στο οποίο δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για τον Τέσλα!
Η Επιστροφή του Απαγορευμένου Επιστήμονα: Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος μας συμπεριφέρεται στους εφευρέτες και γενικώς στους πρωτοπόρους, προσδιορίζει και τη μελλοντική του πορεία. Η συμπεριφορά του κατεστημένου απέναντι στον Τέσλα δεν επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία. Εκείνο όμως που επιτρέπει την αισιοδοξία είναι οι πολυάριθμοι άνθρωποι, που μόνοι τους ενδιαφέρθηκαν και έμαθαν ολόκληρη την ιστορία του Τέσλα και σήμερα υπερασπίζονται το θρύλο του μεγάλου εφευρέτη.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτόν τον παρεξηγημένο και οραματιστή επιστήμονα, ανακάλυψαν ξανά το ξεχασμένο έργο του κι εντυπωσιάστηκαν από το πρωτοποριακό του πνεύμα. Έτσι ο Τέσλα έγινε σύντομα ο πιο δημοφιλής «απαγορευμένος επιστήμονας» του 20ου αιώνα, ένας ήρωας της ηλεκτρονικής εποχής, ο πιο διάσημος «χάκερ» όλων των εποχών!
Αναμφίβολα ο Νίκολα Τέσλα αποτελεί το αρχέτυπο του επιστήμονα του 20ου αιώνα. Ήταν ο άνθρωπος που επινόησε το αύριο. Ένας σύγχρονος Προμηθέας που έκλεψε το μυστικό του ηλεκτρισμού από τη Φύση και το χάρισε στην ανθρωπότητα. Συγκέντρωσε έτσι πάνω του την «οργή του Δία». Ωστόσο άντεξε.
Μέχρι την τελευταία του πνοή συνέχιζε να ασχολείται με την ανακάλυψη αρχών, μεθόδων και τεχνολογιών, που θα απελευθέρωναν τον άνθρωπο από την ενεργειακή του σκλαβιά, που θα έκαναν την ανθρώπινη ζωή πιο άνετη και ειρηνική.
Ο Τέσλα έβλεπε πάντα μακριά στο μέλλον. Τα οράματα του βρίσκονταν πάντα πολύ μπροστά από τους διανοητικούς ορίζοντες των ανθρώπων της εποχής του. Ήταν ένας άνθρωπος που τόλμησε να ονειρευτεί πράγματα αδιανόητα ακόμη και για τη σημερινή εποχή. Έτσι το όνειρο της Ελεύθερης Ενέργειας, το οποίο τον είχε συνεπάρει πριν από έναν αιώνα, συνεχίζει να θεωρείται «απαγορευμένος καρπός» για τον κόσμο των αρχών του 21ου αιώνα.
Ο Τέσλα ήταν ίσως η πιο ανατρεπτική μεγαλοφυΐα του 20ου αιώνα. Γι’ αυτό και κατέληξε να είναι και η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ξεχασμένης μεγαλοφυΐας του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα όμως ο θρύλος του απαγορευμένου επιστήμονα επιστρέφει και ο Τέσλα παίρνει σιγά-σιγά τη θέση που του αξίζει στο στερέωμα της παγκόσμιας ιστορίας.
 Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Καραθεοδωρή στηρίζεται ολόκληρη η σύγχρονη αεροδιαστημική και η NASA!



Εκπληκτικές αποκαλύψεις για τον μέγιστο Έλληνα μαθηματικό του 20ού Αιώνος, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή(1873-1950) έκανε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στον «Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας 89,5 FM» ο πρόεδρος του «Μουσείου Καραθεοδωρή» στην Κομοτηνή, Αθανάσιος Λιπορδέζης.
Ο μαθηματικός στο επάγγελμα, κ. Λιπορδέζης, αποκάλυψε κάτι που ξέρουν ελάχιστοι και αποσιωπά ακόμη και η υπό μπολσεβίκικη επιτήρηση Ακαδημία Αθηνών: Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Καραθεοδωρή δεν ήταν πως υπήρξε ο Δάσκαλος του Αϊνστάϊν στα Μαθηματικά και αυτός που του έλυσε τις δύσκολες εξισώσεις με τις οποίες επιβεβαιώθηκε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητος.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν η «Θεωρία της Ανισότητας» στη οποία στηρίζεται ολόκληρη η σύγχρονη εποποιΐα της Αεροδιαστημικής!.. Σπεύδουμε να μεταφέρουμε επί λέξει τις αποκαλύψεις του προέδρου του «Μουσείου Καραθεοδωρή» για να μην χαθούν στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ: «Σε μια ομιλία του το 2001, εδώ στην Ελλάδα, ο διάσημος ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Βαυαρίας, καθηγητής Ronald Burlis, είχε πεί το εξής: «Υπήρξε μία αδικία που έγινε στον Καραθεοδωρή. Η «ανισότητα του Βέλφαν» εφαρμόζεται σήμερα στην Διαστημική, αλλά είναι δική του. Εμείς οι Γερμανοί, αν μας την κλέβανε θα βγαίναμε στους δρόμους. Εσείς οι Έλληνες ούτε το ξέρετε αυτό»!.. Κι αυτό ακούγεται πρώτη φορά από το ελληνικό ραδιόφωνο, τώρα που το έφερε η κουβέντα μας. Την θεωρία αυτή του Καραθεοδωρή την δημοσίευσε μετά τον θάνατό του ένας Γάλλος μαθηματικός ως δική του!..
Κι έχει αυτή η θεωρία τεράστιες εφαρμογές στην Διαστημική. Θα έπρεπε να πούμε στον καθηγητή Burlis ότι εμείς τώρα ανακαλύπτουμε τον ίδιο τον Καραθεοδωρή, πώς θα ξέρουμε για την κλεμμένη θεωρία του που χρησιμοποιεί η Διαστημική; Και συνέχισε τότε ο καθηγητής Ronald Burlis, πως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι το μεγάλο δώρο της Ελλάδος προς την Γερμανία και είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την Αρχαιότητα, από την εποχή του Αρχιμήδη! «Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό το δώρο σας»!..»..
ΒΑΘΙΑ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΑΞ ΠΛΑΝΚ
Προηγουμένως, ο κ. Λιπορδέζης είχε αποκαλύψει πως (εκτός από τον Αϊνστάϊν) και ο μέγας Γερμανός φυσικός Μάξ Πλανκ έγραφε επιστολές γεμάτες ευγνωμοσύνη προς τον Καραθεοδωρή γιατί του άνοιξε τα μάτια. ΙΔΟΥ μία, όπως την κατέθεσε ο κ. Λιπορδέζης, το περασμένο Σάββατο στον Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ: «Πρέπει να πούμε και για τον μεγάλο Μάξ Πλανκ, ο οποίος αναγόρευσε τον Καραθεοδωρή μέλος της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Είχε πεί ο μεγάλος Μάξ Πλάνκ κατά την αγόρευσή του όταν ο Καραθεοδωρή έγινε μέλος της Πρωσσικής Ακαδημίας: «Εσείς, κύριε Καραθεοδωρή, μάς επιστήσατε την προσοχή στον διπλό ρόλο που ενυπάρχει στην Θεωρία των Μεταβολών.
Γιατί αυτή η Θεωρία των Μεταβολών κατευθύνει την προσοχή μας από το δύσκολο ξεκαθάρισμα των μεμονωμένων περιπτώσεων στην εύκολα εποπτευμένη Ολότητα. Όπου μία πληθώρα μεμονωμένων προτάσεων συμπεριλαμβάνεται σε μία απλή πρόταση. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι όχι μόνο ο άνθρωπος προτιμά αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο θεώρησης, αλλά και η Φύση! Εύχομαι ορισμένοι από τους καρπούς της επιστημονικής σας δουλειάς να κοσμούν τα ακαδημαϊκά πεπραγμένα μας»!..
ΚΑΡΓΑ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ
Ο κ. Λιπορδέζης διάβασε και τις γνωστές επιστολές ευγνωμοσύνης του Εβραίου Αϊνστάϊν προς τον Ελληνόψυχο δάσκαλό του, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, αλλά δεν μας παίρνει ο χώρος να τις μεταφέρουμε εδώ. Υπάρχουν στο Διαδίκτυο, τα πρωτότυπα φυλάσσονται επιμελώς στο Πανεπιστήμιο του Τέλ-Αβίβ, αλλά το Μουσείο Καραθεοδωρή έχει τα αντίγραφα ορισμένων και όχι όλων!…
Θα τελειώσουμε με την αποκάλυψη του κ. Λιπορδέζη για το πόσο Ελληνόψυχος και πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός υπήρξε ο Μέγας Καραθεοδωρή, τον οποίο οι άθλιοι μπολσεβίκοι έσπευσαν μετά τον θάνατό του να κατηγορήσουν για Ναζιστή και Χιτλερικό, επειδή πέρασε ολόκληρο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σπίτι του στην Γερμανία και δεν την κοπάνησε για τις ΗΠΑ όπως ο Αϊνστάϊν και οι λοιποί απόγονοι του Αβραάμ..
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ: «Και να κάνωμε τον επίλογό μας επιγραμματικά, λέγοντας ότι ο Καραθεοδωρή ήταν ο άνθρωπος που επιδίωκε να είναι ποιοτικός. Παρά το επιστημονικό του έργο, ήταν αφιερωμένος στην οικογένειά του. Διαρκώς έλεγε στα παιδιά του να έχουν Αξίες, Ιδανικά, να αγαπάνε την δουλειά τους, μα πάνω απ’ όλα να αγαπάνε την Ελλάδα. Πιστός στα Ελληνοχριστιανικά Ιδεώδη, ανέθρεψε τα παιδιά του με τις Ελληνικές παραδόσεις και με τις αρχές που ανατράφηκε αυτός από την αρχόντισσα της Χίου, την Δέσποινα Πετροκόκκινου, γιατί είχε χάσει μικρός την μάνα του»!..
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ!..
Ο «Στόχος υπενθυμίζει πως η αγαπημένη κόρη του Μεγίστου Έλληνος μαθηματικού από την εποχή του Αρχιμήδη, η πανέμορφη μέχρι τα βαθιά της γεράματα κυρία Δέσποινα Καραθεοδωρή (1910-2009) έφυγε σε ηλικία 99 ετών πρίν από 5 χρόνια (Νοέμβριος 2009).
Η Δέσποινα Καραθεοδωρή υπήρξε σύζυγος του (ομοφυλόφιλου!) μακαριστού Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Ροδόπουλου (1896-1971), «κολλητού» του «Εθνάρχη» Καραμανλή και αδελφού του γνωστού λογοτέχνη Μ. Καραγάτση!.. Τον οποίο Ροδόπουλο, μόλις αντελήφθη ότι αρέσκεται στην οπισθογέμιση, τον απατούσε με άλλους επώνυμους άνδρες, και οι κατακτήσεις της Δέσποινας είχαν αφήσει εποχή στην Παλιά Αθήνα!..
Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως ο Μέγας Καραθεοδωρή δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την Δεκαετία του 1920 (ο Ελευθέριος Βενιζέλος του είχε αναθέσει την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, όπου έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την διάσωση του εξοπλισμού του, ενώ οι ορδές του Κεμάλ έμπαιναν στην ελληνικότατατη πόλη). Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν και υπενθυμίζει σήμερα ο «Στόχος» είναι ότι οι βρωμεροί Έλληνες φοιτητές τον κορόϊδευαν επειδή η προφορά του στα Ελληνικά ήταν γερμανική και του πετούσαν ντομάτες την ώρα του μαθήματος, όπως έχει αποκαλύψει ο βιογράφος του, γνωστός μαθηματικός Ευάγγελος Σπανδάγος!
Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, οι τότε καθηγητές του Αθήνησι απαγόρευσαν στον Καραθεοδωρή να διδάσκει Μαθηματικά για να μη τους φάει την θέση. Και ο μέγας Καραθεοδωρή αναγκάστηκε να διδάσκει Χημεία, για να παίρνει έναν μισθουλάκο! Αυτό, δυστυχώς, υπήρξε πάντα το Ψευτορωμέηκο…
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Έλληνας test-pilot πετάει το απίστευτο F-35C στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και μιλάει γι αυτό (βίντεο)

“To F-35C συγκρινόμενο με άλλα μαχητικά είναι πιο ισχυρό, πραγματικά είναι ένα ανίκητο “θηρίο”. Το λατρεύω. Μερικά από τα χειριστήρια είναι διαφορετικά, κάτι που πρέπει να συνηθίσεις λίγο -αλλά γι΄αυτό εκπαιδευόμαστε έτσι” λέει ο Αντιπλοίαρχος Chris Karapostoles.
Ο Ελληνοαμερικανός χειριστής, πρώην πιλότος δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού, είναι ένας από τους έμπειρους εκπαιδευτές της Μοίρας VFA-101 που βλέπουν τί μπορεί να κάνει το F-35C πάνω σε ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz.
Ο Ελληνοαμερικανός Lt. Chris «TJ» Karapostoles στο κοκπιτ ενός F-35C κατά τις δοκιμές του τύπου στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, τον Οκτώβριο του 2015 (φωτο US Navy)
Οι δοκιμές στην ανοικτή θάλασσα πάνω στο USS Abraham Lincoln περιλαμβάνουν απο-προσνηώσεις για την πιστοποίηση χειριστών και επιχειρησιακών διαδικασιών αλλά και εκπαίδευση πιλότων, LSO (Landing Signal Officer, χειριστής επιφορτισμένος με την καθοδήγηση και αξιολόγηση των χειριστών που έρχονται για προσνήωση) και των τεχνικών που υποστηρίζουν τα αεροσκάφη.
Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή της Μοίρας VFA-101 (Strike Fighter Squadron 101) “Grim Reapers” που έχει επωμισθεί το έργο της εκπαίδευσης στα F-35C: να εξοικειώσει το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου με το νέο μαχητικό, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με την ομάδα δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού (F-35 Lightning II Pax River Integrated Test Force) ο τύπος θα πρέπει να έχει πλήρως επιχειρησιακό status από το επόμενο έτος.
Δείτε τον Ελληνοαμερικανό πιλότο δοκιμών του αμερικανικού Ναυτικού να μιλά για το πρόγραμμα του F-35 στο ακόλουθο βίντεο.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Spiegel για γερμανικές εκλογές: Αφήστε και τους Έλληνες να ψηφίσουν

Spiegel για γερμανικές εκλογές: Αφήστε και τους Έλληνες να ψηφίσουν - Media

«Αφήστε και τους Έλληνες να ψηφίσουν» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel και το οποίο υπογράφει o οικονομικός συντάκτης Τόμας Φρίκε, διευθυντής του οικονομικού πόρταλ wirtschaftswunder.de.
Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να αποκτήσει επιτέλους ζωντάνια ο ομολογουμένως ανιαρός προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία, ο Γερμανός δημοσιογράφος προχωρά σε μια τελείως ανορθόδοξη, όπως ομολογεί, πρόταση: να ψηφίσουν στις γερμανικές εκλογές και οι Έλληνες. Βεβαίως και πρόκειται για μια πρόταση που κινείται στη σφαίρα της (εκλογικής) φαντασίας. Εντούτοις το φανταστικό αυτό σενάριο δίνει την ευκαιρία στον Τόμας Φρίκε να αναπτύξει και να αναδείξει την πραγματική και ουσιαστική σχέση των γερμανικών εκλογών με την Ελλάδα της κρίσης.
«Καταρχήν θα ήταν δίκαιο να αφήσουμε μια φορά τους Έλληνες να συναποφασίσουν. Εντέλει ο υπουργός μας επί των Οικονομικών μαζί με όλους τους Μπόσμπαχ που έχουμε (σσ. χριστιανοδημοκράτης βουλευτής του σκληρού μετώπου κατά της Ελλάδας) συναποφάσισε επίσης πριν από δυο χρόνια εάν οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική της λιτότητας με συνεχείς νέες περικοπές και φόρους για να πάρουν σε αντάλλαγμα φρέσκο χρήμα. Τον Ιούλιο του 2015 οι Έλληνες είπαν μεν σε δημοκρατική ψηφοφορία ότι δεν θέλουν πια, ωστόσο ο δικός μας υπουργός Οικονομικών και οι συνάδελφοί του είχαν άλλη άποψη. Οι κανόνες του Σόιμπλε. Μια τρόπον τινά δημοκρατική κοινοπραξία όπου την τελευταία κουβέντα έχουν οι Γερμανοί».
Ανέφικτος χωρίς τουςΈλληνες ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να ψηφίσουν οι Έλληνες στη Γερμανία είναι ότι συνέβαλαν στη δημοτικότητα της ομάδας Μέρκελ και κυρίως στον εκπληκτικό απολογισμό του Β. Σόιμπλε, όπως αναφέρει: «Διότι σύμφωνα με διαγνώσεις που δεν φαίνεται να αμφισβητεί πλέον κανείς, οι συνεχείς κρίσεις της Ελλάδας οδήγησαν στο να επενδύεται όλο και περισσότερο χρήμα σε γερμανικά ομόλογα. Αυτό οδήγησε φυσικά στη μείωση των γερμανικών επιτοκίων (…). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο IWH ο Β. Σόιμπλε εξοικονόμησε έτσι 100 δισ. ευρώ. (…) Εκτός αυτού ο ταμίας μας πήρε και γερά επιτόκια για τα δάνεια στους Έλληνες. Και δεν πρόκειται για αστείο. Απλά μαθηματικά αρκούν για να συμπεράνει κανείς ότι χωρίς τους Έλληνες ο Σόιμπλε δεν θα πετύχαινε ποτέ ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ποιος ξέρει εάν θα ήταν εδώ τόσο δημοφιλής και εάν επανεκλεγόταν η καγκελάριος;».
Ο τρίτος λόγος όμως είναι ο σημαντικότερος κατά τον συντάκτη. «Φυσικά και δώσαμε χρήματα στους Έλληνες. Θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς στο ελεεινό συμπέρασμα ότι έχουμε και το δικαίωμα να (συν-)αποφασίζουμε τι θα τα κάνουν». Στον αντίποδα όμως μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι και εκείνοι που βίωσαν την πολιτική αυτή θα πρέπει να μπορούν να συναποφασίζουν και να κρίνουν εάν η πολιτική αυτή ήταν εντέλει καλή και πρέπει να συνεχιστεί. «Να κληθούν δηλαδή να λογοδοτήσουν πολιτικά οι υπεύθυνοι. Έτσι όπως γίνεται στις ώριμες δημοκρατίες».
Σύμφωνα με τον συντάκτη, από οικονομική σκοπιά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ του ότι οι συνεχείς περικοπές και οι αυξήσεις των φόρων δεν είχαν αποτέλεσμα και αντιθέτως επιδείνωσαν την κρίση. «Πρόσφατες εξελίξεις άφησαν να διαφανεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Εδώ και μερικούς μήνες πληθαίνουν οι θετικές ειδήσεις. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι (…). Ο λόγος δεν είναι ότι η Ελλάδα υλοποίησε αίφνης εν μια νυκτί όλα τα συμφωνηθέντα (…). Ή επειδή εντέλει δεν είναι ένα failed state, όπως αρέσκονται να συμπεραίνουν εδώ στη Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι έγιναν στοχευμένα περισσότερες δαπάνες και επενδύσεις και δεν συνεχίζονται οι περικοπές (…). Κάποια στιγμή η οικονομία πρέπει να ανασάνει. Το ερώτημα είναι εάν αυτό μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα», εάν δεν επέμενε τόσο στην πολιτική αυτή κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, όπως σημειώνεται, είναι κάπως παράλογο να εκθειάζεται ο Β. Σόιμπλε για τους σκληρούς του αγώνες κατά των χρεών, όταν ο ίδιος έχει έναν ιδανικό προϋπολογισμό μόνον επειδή οι άλλοι περνούν κρίση. Και ο οποίος έχει το ίματζ του σκληρού οικονόμου κυρίως επειδή αφήνει να υποφέρουν όχι οι δικοί τους ψηφοφόροι, αλλά άλλοι. Όπως οι Έλληνες».
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

«Δεν έχουμε ελπίδα» λένε στις ΗΠΑ και σχεδιάζουν άμεση επανέναρξη μαζικής παραγωγής του F-22 Raptor μετά την αποτυχία του F-35 και την έλευση του Τ-50 PAK-FA




Εσπευσμένα την επανέναρξη της μαζικής παραγωγής του μαχητικού  F-22 Raptor εξετάζουν στις ΗΠΑ μετά την παταγώδη αποτυχία του F-35 αλλά και την είσοδο σε υπηρεσία του ρωσικού υπερμαχητικού Τ-50 PAK-FA. Είναι η δεύτερη φορά που ακούμε ότι οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανασύρουν οπλικά συστήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν Ρωσία αλλά και Κίνα, Υπενθυμίζουμε ότι το αμερικανικό Ναυτικό επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία μονάδες που έχουν αποσυρθεί όπως φρεγάτες κλάσης Oliver Hazard Perry, καταδρομικά κλάσης Ticonderoga.
Ομως τα προβλήματα για τις ΗΠΑ είναι πολλά και όχι μόνο οικονομικής φύσεως.
H USAF παρέδωσε την έκθεση στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων (HASC: House Armed Services Committee).
Αυτό που επιχειρείται να διερευνηθεί είναι το κόστος της επανέναρξης της μαζικής παραγωγής του πέμπτης γενεάς μαχητικού.
Το F-22 παράχθηκε σε 187 συνολικά μονάδες αν και οι απαιτήσεις ήταν για 700.
Το τελευταίο κατασκευάστηκε το 2009. Οι περικοπές και το υψηλό κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας έβαλαν τέλος στο πρόγραμμα αυτό.
Τότε το Κογκρέσσο είχε θεωρήσει ότι δεν υπήρχε απειλή ικανή για να αιτιολογεί την περαιτέρω παραγωγή του υπερμαχητικού ενώ θεωρήθηκε ακατάλληλο για τους νέους πολέμους που είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ πχ εναντίον των Ταλιμπάν σε Αφγανιστάν κτλ!
Σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation που εξεδόθη το 2010 το κόστος επανέναρξης της παραγωγής του F-22 Raptor και της παραγωγής 75 μαχητικών υπολογίστηκε σε 17 δισ δολάρια ΗΠΑ (15,2 δισ ευρώ).
Το πρόβλημα με την επανέναρξη όμως δεν είναι μόνο το κόστος.
Ένα νέο F-22 Raptor θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις από το 2009 μέχρι σήμερα που είναι ιδιαίτερα πολλές.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε την αναφορά και την μελετάμε»είπε ο εκπρόσωπος του HASC, Barron Youngsmith αρνούμενος να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.
Η Επιτροπή ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας τι θα χρειαζόταν για να ξεκινήσει η παραγωγή των F-22 και να κατασκευαστούν 194 νέα μαχητικά ώστε ο συνολικός αριθμό των Raptors να φτάσει στα 381!
Ομως όλο αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στη Lockheed Martin η οποία θα πρέπει να επεκτείνει τα εργοστάσια της για να κατασκευάζει  F-22 και F-35. Το κόστος εκσυγχρονισμού αναμένεται να ανέβει δραματικά.
Μαχητικά F-22 έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία στην Ανατολική Ευρώπη και τον νοτιοδυτικό Ειρηνικό ενώ περιπολούν και στον συριακό ουρανό.
Την ίδια στιγμή το Τ-50 παραλαμβάνει τα νέα του όπλα και σε λίγο και τον νέο του κινητήρα με την πρώτη μοίρα να είναι έτοιμη.
Το 2017 θα παραλάβει έξι νέους πυραύλους, οι 4 έχουν ήδη δοκιμαστεί, και το 2020 άλλους έξι. Οι νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος, αέρος-επιφανείας και καθοδηγούμενες βόμβες θα είναι εντελώς διαφορετικής σχεδίασης από την προηγούμενη γενιά με αυξημένη εμβέλεια, ταχύτητα και ευελιξία.
Τα όπλα του Τ-50 θα είναι τα εξής:
-KAB 500/250/ 1500
-9A1-4071K
-BRAHMOS NG
-KH-31AD/PD
-K-77M
-IZDELIE 810
-KH-38M
-KH-58USHKE
-KH-35UE
-K-74M2
Το Τ-50 θα υπερτερεί από το F-22 Raptor σε όλα τα οπλικά συστήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το T-50 θα έχει τριών ειδών πυραύλων αέρος-αέρος, τους RVV-MD (μικρής εμβέλειας), RVV-SD (μεσαίας εμβέλειας) και PBB -BD (μεγάλης εμβέλειας). Την κατασκευή τους έχει αναλάβει το σχεδιαστικό γραφείο «Vympel».
Ήδη έχουν δημιουργηθεί υπερηχητικοί πύραυλοι με ταχύτητα 4 φορές την ταχύτητα του ήχου.
Τα αμερικανικά ραντάρ δεν θα προλάβουν καν να τους δουν όπως λένε….
Ο Dave Majumdar, εκδότης του «TNI’s Defense», αναλύει τι θα συμβεί αν το F-22 αντιμετωπίσει το Τ-50 σε μάχη.
Ο εξειδικευμένος αναλυτής χωρίς δισταγμό λέει το αυτονόητο:
To F-22 δεν έχει καμία ελπίδα απέναντι στο Τ-50.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η χαμηλή παρατηρησιμότητα. Το Τ-50 δίνει λιγότερη έμφαση στο συνολικό ίχνος stealth. Αντίθετα εστιάζει στην «μπροστινή υπογραφή» γνωστή ως «Pac-Man» όπου το F-22 μοιάζει ως «αράχνη». Μόνο εδώ το F-22 υπερτερεί.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι μόλις το Τ-50 παραλάβει τις νέες μηχανές θα υπερτερεί σε αυτό το τομέα όπως και στην ευελιξία. Το Τ-50 είναι εξοπλισμένο με τρισδιάστατη καθοδήγηση ώθησης και το PAK-FA υπερτερεί σε όρους ευκινησίας.
Επιπλέον οι Ρώσοι έχουν βελτιώσει απίστευτα τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και τα ραντάρ.
Το F-22 Raptor βασίζεται αποκλειστικά στην stealth σχεδίαση του. Πολύ…ριψοκίνδυνο είναι αυτό αναφέρει ο εξειδικευμένος αναλυτής…



Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Ζήτησε συμπαραγωγή μαχητικού 5ης γενιάς με τη Ρωσία ο Ρ.Τ.Ερντογάν

προκειμένου να βγει από το ΝΑΤΟ – Πρόκειται για την εξαγωγική έκδοση του T-50 PAK-FA – Θα εισβάλλει στη Β.Συρία εναντίον των ΗΠΑ και ετοιμάζει την επόμενη ημέρα

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες ημέρες καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν ψάχνει εναγωνίως να αποδεσμευτεί από την Ατλαντική Συμμαχία απ’ όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν πρότεινε στη Ρωσία να υπάρξει συμπαραγωγή του μαχητικού 5ης γενιάς καθώς όπως είπε η Τουρκία έχει τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις στην Τουρκία. Ο Β.Πούτιν δεν εμφανίστηκε αρνητικός αρκεί να υπάρξουν πράξεις και όχι λόγια.
Υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι πρόκειται για την εξαγωγική έκδοση του T-50 PAK-FA σε «στυλ» Ινδίας.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν τρέχει για εισβολή στη Β.Συρία εναντίον των Αμερικανών και προετοιμάζει την επόμενη ημέρα που θα τον βρει εκτός Συμμαχίας.
Θέλει με κάθε τρόπο να μην εξαρτάται στρατιωτικά από τη Δύση.
Όπως σημειώσαμε και σήμερα σε διαδοχικά μας άρθρα, ο «Σουλτάνος» βρίσκεται σε τρικυμία και το «τσουνάμι» έρχεται και θα συμπαρασύρει πολλούς στην περιοχή.
Τουρκία και Ρωσία το τελευταίο 48ωρο εργάζονται πυρετωδώς για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης για την συμπαραγωγή στην Τουρκία αντιαεροπορικών ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-400 και μαχητικών 5ης γενιάς , τα  οποία θα αποτελούν τρομερό στρατηγικό όπλο στα χέρια του Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή τα «μάτια και τα αυτιά των ΗΠΑ είναι στραμμένα προς την χώρα αυτή.  
Τα θέματα χρηματοδότησης συζητούνται  σε επίπεδο  διακυβερνητικών επιτροπών «διότι η τουρκική  κυβέρνηση μπορεί να δώσει μόνο πίστη σε αυτού του τύπου την συμφωνία», δήλωσε ο CEO της ROCTEC  .
«Το ρωσικό  και τουρκικό  υπουργείo οικονομικών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους για το θέμα αυτό», είπε.
«Είναι έτοιμοι μαζί να συμπαράγουμε συστήματα S-400, αλλά υπάρχουν ακόμη  μερικά εμπόδια σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο  Çemezov,
«Η Τουρκία έχει  αδυναμίες όσο αφορά στην τεχνογνωσία και την κατασκευή όλων αυτών συστημάτων γι αυτό και μια τέτοια παραγωγή δεν θα είναι πολύ επικερδής . Θα πρέπει να επενδυθούν πολύ μεγάλα ποσά  χρημάτων με μεγάλο ρίσκο  να αποτύχει το όλο σχέδιο . Παρ ‘όλα αυτά, θα πρέπει να το αξιολογήσουμε  οικονομικά από όλες τις γωνίες», σχολίασε ο ίδιος.
«Η συμπαραγωγή μαχητικού αεροσκάφους  5ης γενιάς από την Τουρκία είναι θέμα που είναι σε διαβούλευση  με τη Ρωσία», τόνισε ο  Çemezov, «και από αυτή την άποψη η Τουρκία έχει την απαραίτητη υποδομή για αυτόν τον σκοπό.  «Όλες αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν  νέα και μοντέρνα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα», είπε ο ίδιος.
Ο Çemezov, ρωτήθηκε και για το αεροδιαστημικό σύστημα S-500, αλλά επισήμανε ότι τα συστήματα αυτά είναι «εθνικά άκρως απόρρητα»  και στρατηγικού χαρακτήρα για τον ρωσικό στρατό και είναι  πολύ νωρίς για να γίνει σχόλιο γι ‘αυτό.
Υπενθυμίζουμε ότι ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ότι εξετάζεται η συμπαραγωγή  συστημάτων  S-400 με την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει «τίποτα αδύνατο σε αυτή».

O CEO της Rostec Sergey Cemezov είπε ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία εξετάζει πολύ σοβαρά το θέμα συνεργασίας με την Τουρκία για την κατασκευή ενός μαχητικού 5ης γενιάς:
«Η αναγκαία υποδομή υπάρχει ήδη στην Τουρκία σε ότι αφορά την παραγωγή ενός μαχητικού. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί κάτι καινούργιο και σύγχρονο ταυτόχρονα», είπε πιο συγκεκριμένα ο Cemezov.
Σε ότι αφορά τους S-400 είπε:
«Φτάσαμε στο τέλος των τεχνικών συζητήσεων αναφορικά με το S-400 και το οικονομικό θέμα διευθετείται» για να συνεχίσει:
«Επειδή μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να δώσει δάνειο για διακυβερνητικές συνεργασίες ο Ρώσος και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών συνεχίζουν τις επαφές τους γύρω από το ζήτημα».
Σύμφωνα με τα όσα έρχονται από το περιβάλλον Β.Πούτιν, είναι πολύ πιθανό να δούμε πράγματα τις επόμενες ημέρες τα οποία δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι μπορούσαν να συμβούν…
Πάντως τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν  οι Ρώσοι από τους Τούρκους θα είναι τρομερά , συμπεριλαμβανομένης και της απόσυρσης τους από το ΝΑΤΟ και την προσχώρηση τους στην ευρασιατική ένωση .
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα οι S-400 απαιτούν πρώτον προηγούμενη τεχνογνωσία από την Τουρκία που είναι ανύπαρκτη ενώ οι πύραυλοι αυτοί δεν διασυνδέονται με την νατοϊκή αεράμυνα.
Οι Τούρκοι πιο πολύ από όλα επιθυμούν την απόκτηση τεχνογνωσίας , κωδικών κτλπ, με σκοπό να κατασκευάσουν αργότερα δικό τους αντιπυραυλικό σύστημα που θα αποτελεί τρομερό «στρατηγικό όπλο» στα χέρια του Σουλτάνου Ερντογάν .
Επίσης όσο αφορά το αεροσκάφος 5ης γενιάς η Τουρκία έχει μια κάποια καλή τεχνογνωσία από την συναρμολόγηση των F-16 εδώ και τόσα χρόνια . Αλλά οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν συστήματα αιχμής για την κατασκευή ενός τέτοιου αεροσκάφους.
Έτσι το τεχνικό αποτέλεσμα  θα είναι ένα αεροσκάφος  4++ γενιάς και πολύ τους είναι.
Η Μόσχα δεν επιθυμεί οι Τούρκοι να διαθέτουν ισχυρή πολεμική αεροπορία για πολλούς και διάφορους λόγους ενώ θα πρέπει να πουλήσουν και αυτοί τα δικά τους αεροσκάφη PAK FA Τ-50.
Αν σε όλα αυτά νομίζει κάποιος ότι ο οποιοσδήποτε Αμερικανός πρόεδρος,  όχι ο «χειμαρρώδης» πρώην επιχειρηματίας  Ν. Τραμπ θα κάτσει και θα παρακολουθεί τους Τούρκους να «χορεύουν»  μπαλαλάικα με τους Ρώσους…..είναι τουλάχιστον γελασμένος.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο.
Το Συμβούλειο Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο έδειξε ότι και οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές πληροφορίες για τις προθέσεις του Ερντογάν.
Εξάλλου ένας μελλοθάνατος δεν φοβάται τον βέβαιο θάνατο….
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.