Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εκπέμπουν SOS για την υγεία μας (ΞΕΝΟΒΙΟΤΙΚΑ)


 

Ο όρος «ξενοβιοτικό» (ξένος + βίος) προσδιορίζει κάθε λογής ουσία που είναι «ξένη προς την ανθρώπινη ζωή» και δεν υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό, αλλά μπορεί, όταν εκτεθούμε σε αυτήν ή εισέλθει στο σώμα μας, να έχει τοξική επίδραση και να επηρεάσει αρνητικά τις λειτουργίες του, προκαλώντας διαταραχές και προβλήματα υγείας.


Οι επιστήμονες υιοθέτησαν το συγκεκριμένο όρο μόλις τα τελευταία χρόνια, όταν διαπίστωσαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες που αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως «γενικά ασφαλείς» για τον άνθρωπο, όπως π.χ. τα φυτοφάρμακα, τελικά δύνανται να έχουν βλαπτική επίδραση στην υγεία μας, επειδή διαρρέουν στο ευρύτερο περιβάλλον, επιμολύνουν την τροφική αλυσίδα και εισχωρούν μέσω της τροφής στον οργανισμό, σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, τέτοιες που τις καθιστά επικίνδυνες.
Η επικινδυνότητα συγκεκριμένων ξενοβιοτικών, όπως π.χ. το εντομοκτόνο DDT, θεωρείται σήμερα δεδομένη. Ωστόσο, πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να αποδειχτεί τελεσίδικα και να τεθούν υπό έλεγχο ή να απαγορευτούν εντελώς. Επομένως, πολλά από αυτά έχουν πλέον συσσωρευτεί στο περιβάλλον και θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν δυσμενώς για πολύ ακόμα καιρό…
Από πού μας ήρθαν;
Ορισμένα ξενοβιοτικά, όπως π.χ. οι μυκοτοξίνες, ανευρίσκονται φυσικά σε φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς. Εντούτοις, τα περισσότερα έχουν δημιουργηθεί τεχνητά από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται σε διάφορες δραστηριότητές του ή παράγονται κατά τη διάρκειά τους, όπως π.χ. οι ρύποι των καυσαερίων και τα βιομηχανικά απόβλητα.
Ο κύριος τρόπος εισόδου των ξενοβιοτικών στον οργανισμό μας είναι η διατροφή. Εισέρχονται, επίσης, με την εισπνοή (π.χ. τοξικά αέρια, ατμοί, σωματίδια μικρής διαμέτρου), την απευθείας κατάποση (π.χ. σωματίδια) και την επαφή με το δέρμα (π.χ. απορρόφηση χημικών ουσιών).
Στατιστικά, μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση σε ξενοβιοτικά διατρέχουν τα αλλεργικά άτομα, τα ασθματικά, ευπαθή άτομα με κλονισμένη υγεία, παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες καθώς και τα έμβρυα που κυοφορούν αυτές. Βρέφη, παιδιά και έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενηλίκους, γιατί είναι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί και έχουν μικρότερη ανοχή σε κάθε είδους χημικά. Οποιαδήποτε βλάβη στην παιδική ηλικία, π.χ. στον εγκέφαλο εξαιτίας συσσώρευσης βαρέων μετάλλων, ενδέχεται να οδηγήσει σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη δυσλειτουργία.
  • Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
«Κρυμμένα» στις τροφές 
Οι διατροφικές πηγές ξενοβιοτικών είναι τόσο πολλές, που είναι αδύνατον να απαριθμηθούν αναλυτικά. Ιδού, όμως, μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Το πόσιμο νερό ρυπαίνεται από χημικά γεωργικών καλλιεργειών και βιομηχανιών, διαρροές λυμάτων, μέταλλα σωληνώσεων και απολυμαντικές ουσίες, όπως οι χλωριούχες ενώσεις.
  • Θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και συνεπακόλουθα οι οργανισμοί που ζουν μέσα σε αυτά (ψάρια, οστρακοειδή, φύκια κ.ά.) επιβαρύνονται με τοξικά προερχόμενα από γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και πετρελαιοειδή.
  • Τα φυτά επιμολύνονται από φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και τα υπόγεια ύδατα από τα οποία αρδεύονται.
  • Στα ζώα χορηγούνται αντιβιοτικά και ορμόνες, ενώ προσλαμβάνουν επίσης μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων και διοξινών, που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση διαφόρων ουσιών, όπως, π.χ., σκουπιδιών και πυρκαγιές δασών.
  • Σε πολλά τρόφιμα προστίθενται συνθετικές ουσίες, που τα συντηρούν ή βελτιώνουν τη σταθερότητα, την υφή, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους.
  • Ορισμένα πλαστικά χημικά από τις συσκευασίες των τροφίμων, των μεμβρανών περιτύλιξης, των μαγειρικών σκευών, των σκευών σερβιρίσματος και των δοχείων αποθήκευσης μπορεί να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα και έτσι να εισέλθουν στον οργανισμό μας.
Όσο ο ατμοσφαιρικός αέρας, το έδαφος και το νερό επιμολύνονται από τοξικά δηλητήρια, π.χ. από ανεξέλεγκτους αεροψεκασμούς, τόσο αυξάνεται η συγκέντρωση ξενοβιοτικών στα παραγόμενα τρόφιμα, επομένως και ο κίνδυνος από την κατανάλωσή τους.
Τι ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος;
Το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες άνω των 180 βαθμών Κελσίου έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση ξενοβιοτικών που ενσωματώνονται στα τρόφιμα.
  • Με το ψήσιμο ζωικών τροφίμων στα κάρβουνα δημιουργούνται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι.
  • Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, τα έλαια και οι λιπαρές ουσίες διασπώνται και σχηματίζουν επικίνδυνα τοξικά, όπως η ακρολεΐνη και τα υπεροξείδια.
  • Όταν ψήνουμε σε αντικολλητικά σκεύη από τεφλόν, παράγονται πάνω από 15 χημικές ουσίες μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά.
  • Κατά το ψήσιμο αμυλούχων τροφίμων, π.χ. το φρυγάνισμα του ψωμιού, αλλά και κατά το ξαναζέσταμά τους δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες γλυκοτοξινών και ακρυλαμιδίου.
Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και ιδίως σε ακατάλληλα σκεύη, όπως π.χ. με φθαρμένες πλαστικές επιστρώσεις, πολλαπλασιάζει τόσο την ποσότητα των ξενοβιοτικών που μεταναστεύουν στα τρόφιμα όσο και το τοξικό φορτίο του αέρα που εισπνέουμε στην κουζίνα.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας;
Τα ξενοβιοτικά παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές διεργασίες του μεταβολισμού, απορυθμίζουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού και προκαλούν βλάβες, η σοβαρότητα των οποίων εξαρτάται από τον τρόπο εισόδου τους στον οργανισμό, τη χρονική διάρκεια έκθεσης και το βαθμό τοξικότητάς τους. Οι βλάβες μπορεί να εκδηλωθούν τοπικά στο σημείο επαφής (φλεγμονή, έγκαυμα, δερματική αλλεργία, φλύκταινες κ.ά.) ή να είναι εκτεταμένες και να επηρεάζουν ένα ή περισσότερα οργανικά συστήματα, ιδίως δε το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.
Αρκετά όμως ξενοβιοτικά δεν έχουν άμεσα αρνητικές επιδράσεις, αλλά, καθώς αθροίζονται μέσα στο σώμα και αλληλεπιδρούν με άλλες ουσίες, δηλητηριάζουν για χρόνια τον οργανισμό, προκαλώντας μακροπρόθεσμα νοσολογικά προβλήματα, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, εμφάνιση άσθματος, ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα, διαταραχές του νευρικού συστήματος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, εγκεφαλοπάθειες, τοξικές βλάβες οργάνων (ήπαρ, νεφρά κ.ά.), πρόωρη κυτταρική γήρανση, γονιδιακές μεταλλάξεις, καρκινογενέσεις κ.ά.
Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα πολυάριθμο κοκτέιλ χημικών ξενοβιοτικών, που κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πώς μας επηρεάζει και ποιες συνέπειες έχει.
Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας
Μέτρα προστασίας που αποδίδουν!

Κανένας και πουθενά δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς τα ξενοβιοτικά. Η συστηματική όμως εφαρμογή μερικών σχετικά απλών οδηγιών μπορεί να μας προφυλάξει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Στον τρόπο διατροφής
  • Αποφύγετε τις ακραίες διατροφές «αποτοξίνωσης», όπως π.χ. μόνο με χυμούς ή φρούτα.
  • Μην τρώτε κανένα τρόφιμο πολύ συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες.
  • Προτιμήστε εποχικά προϊόντα που βρίσκονται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.
  • Προτιμάτε τα φυτικά τρόφιμα έναντι των ζωικών, καταναλώστε τα περισσότερα από αυτά ωμά ή ήπια μαγειρεμένα.
  • Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης, τηγανητών (ιδίως παναρισμένων), πρόχειρων φαγητών, κονσερβοποιημένων και προψημένων τροφίμων.
  • Μειώστε την κατανάλωση φρούτων συμβατικής καλλιέργειας με λεπτή φλούδα (φράουλες, ροδάκινα, σταφύλια κ.ά.) καθώς και των λαχανικών που φυτρώνουν βαθύτερα στο χώμα (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, ντομάτες κ.ά.).
Τα αγροχημικά που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές γεωργικές καλλιέργειες είναι μια από τις κυριότερες και πολυπληθέστερες πηγές πρόσληψης ξενοβιοτικών.
Στις επιλογές τροφίμων
  • Προτιμάτε τρόφιμα βιολογικής προέλευσης έναντι των συμβατικών ή, εναλλακτικά, πιστοποιημένα προϊόντα «ορθής γεωργικής πρακτικής».
  • Αποφύγετε τα προϊόντα που έχουν κάνει πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι σας, αυτά που προέρχονται από περιοχές με υψηλή ρύπανση και όσα είναι αμφιβόλου ποιότητας ή ασαφούς προέλευσης.
  • Διαλέγετε γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
  • Επιλέγετε τα μικρότερα σε μέγεθος, βάρος και ηλικία ζώα και ψάρια, αποφεύγετε καρχαριοειδή (π.χ. ξιφία) και οστρακοειδή.
  • Διαβάζετε τα «Συστατικά» στις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων, προτιμάτε όσα δεν περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά και χημικά πρόσθετα.
  • Προτιμάτε γάλα, χυμούς και άλλα ροφήματα σε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.
  • Επιλέγετε ελαιόλαδο και φυτικά λάδια συσκευασμένα σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες και όχι σε πλαστικές ή μεταλλικές (τενεκέδες).
Όσο πιο αδρά επεξεργασμένο είναι ένα τυποποιημένο τρόφιμο και όσο λιγότερα πρόσθετα περιέχει ως «Συστατικά» του, τόσο το καλύτερο.
Στους χειρισμούς των τροφίμων
  • Πλένετε όλα τα τρόφιμα που δεν θα περάσουν από τη διαδικασία του μαγειρέματος με άφθονο καθαρό νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο.
  • Απομακρύνετε τη φλούδα από τα φρούτα και τα εξωτερικά φύλλα από τα λαχανικά.
  • Τρώτε μόνο το ψαχνό των κρεάτων, αποφεύγετε τα ορατά ζωικά λίπη, το δέρμα και τα εσωτερικά όργανά τους.
  • Αφαιρείτε από τα ψάρια βράγχια, εντόσθια, κόκαλα και, εάν γίνεται, το δέρμα τους.
  • Πετάτε το λίπος που βγαίνει κατά το μαγείρεμα κρεάτων, πουλερικών και ψαριών.
  • Αποφεύγετε την κατανάλωση καυτών και ζεστών ροφημάτων σε πλαστικά ποτήρια, μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία.
  • Προτιμάτε απλά γυάλινα δοχεία αποθήκευσης χωρίς χρωματικές επιγραφές.
  • Μη βάζετε όξινους χυμούς φρούτων, μαρινάτες ή αλκοόλ σε πλαστικά ή κεραμικά δοχεία.
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε ετησίως πάνω από 500 χιλιάδες τόνους πλαστικών υλικών συσκευασίας, ποσότητα κατά περίπου 60% μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα μαγειρικά σκεύη 
  • Χρησιμοποιείτε επιφάνειες κοπής και σκεύη κουζίνας χωρίς γδαρσίματα, αλλοιώσεις ή εμφανείς φθορές.
  • Προτιμάτε ξύλινες επιφάνειες κοπής έναντι πλαστικών.
  • Μαγειρεύετε σε σκεύη από ατσάλι, χυτοσίδηρο, πηλό, πορσελάνη ή καθαρό γυαλί.
  • Αποφεύγετε τη χρήση αντικολλητικών σκευών που περιέχουν τεφλόν (τηγάνια, τοστιέρες, φριτέζες, ταψιά κ.ά.), σκευών με αλουμίνιο, χαλκό ή μόλυβδο καθώς και εύκαμπτων πλαστικών μεμβρανών που καλύπτουν όλη την επιφάνεια των τροφίμων.
  • Προτιμάτε μίξερ και ανάλογες συσκευές κουζίνας με γυάλινο κάδο ή ανοξείδωτο και χωρίς πλαστικές επιστρώσεις.
  • Μη ζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων πλαστικά σκεύη και μην τα πλένετε σε πλυντήριο πιάτων.
  • Προτιμάτε βιολογικά καθαριστικά πλυσίματος. Ξεπλένετε σχολαστικά όλα τα σκεύη.
  • Αποφύγετε τη λειτουργία «αυτοκαθαρισμού» σε φούρνους με επένδυση πλαστικού.
  • Αλλάζετε συχνά το φίλτρο του απορροφητήρα.
Δεν υπάρχει ουσία που να μην μπορεί να διαρρεύσει από το υλικό συσκευασίας στο περιεχόμενο. Ωστόσο, το γυαλί θεωρείται γενικά το πιο ασφαλές.
Στην προσωπική φροντίδα
  • Κάνετε ντους πρωί - βράδυ. Φροντίστε να λούζεστε συχνά.
  • Αγοράζετε καλλυντικά, αρώματα, σαμπουάν, οδοντόπαστες, αντισηπτικά και συναφή προϊόντα γνωστών εταιρειών από φαρμακεία και μεγάλα καταστήματα.
  • Αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάνη και συγγενείς χημικές ουσίες.
  • Χρησιμοποιείτε φυτικές βαφές μαλλιών ή χρωμοσαμπουάν.
  • Προτιμάτε βερνίκια νυχιών που αναφέρουν ρητά πως δεν περιέχουν φορμαλδεΰδη ή βαρέα μέταλλα.
  • Επιλέγετε ρούχα από φυσικές ύλες ύφανσης και όχι συνθετικές ίνες.
  • Αποφεύγετε τη γυμναστική σε χώρους με υψηλή ρύπανση.
  • Μη χρησιμοποιείτε κανένα φάρμακο χωρίς έγκριση γιατρού.
  • Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το «κόψετε».
  • Αφαιρέστε το συντομότερο δυνατόν τα μαύρα οδοντικά σφραγίσματα.
Η δερματίτιδα εξ επαφής αφορά πάνω από το 90% των περιπτώσεων τοξικότητας στο δέρμα.
Στο σπίτι & στους κλειστούς χώρους
  • Χρησιμοποιείτε και συντηρείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές.
  • Αερίζετε συχνά εσωτερικούς χώρους, κλινοσκεπάσματα, στρώματα, χαλιά και μοκέτες.
  • Αποφεύγετε τη χρήση αρωματικών χώρου και άλλων προϊόντων σε σπρέι.
  • Ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης εντομοκτόνων και κατσαριδοκτόνων.
  • Αντί για χημικά σκοροκτόνα χρησιμοποιήστε λεβάντα.
  • Βάψτε τους τοίχους με μη τοξικά χρώματα, πιστοποιημένα ως οικολογικά ή με τις ενδείξεις «Low Voc» και «No Voc».
  • Αλλάξτε τους πεπαλαιωμένους σωλήνες ύδρευσης.
  • Περιορίστε τη χρήση πλαστικών επίπλων, προτιμάτε προϊόντα από φυσικά υλικά, όπως ξύλο χωρίς χημική επεξεργασία, μαλλί και βαμβάκι.
  • Επιλέγετε μοκέτες και χαλιά με φυσικές κλωστικές ίνες. Μην καλύπτετε το πάτωμα του σπιτιού από άκρη σε άκρη, αφήνετε πάντα ένα μικρό ασκέπαστο χώρο.
  • Τοποθετήστε προστατευτικά από άθραυστο γυαλί στο μπάνιο ή υφασμάτινη κουρτίνα αντί πλαστικής από βινύλιο.
  • Χρησιμοποιείτε πιο ήπια καθαριστικά και απορρυπαντικά, ει δυνατόν οικολογικά και βιοδιασπώμενα.
  • Περιορίστε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν χλώριο. Ξεπλένετε καλά όλες τις επιφάνειες μετά το καθάρισμα.
Οι χημικές ουσίες που διατίθενται ελεύθερα στο εμπόριο (προϊόντα πετρελαίου, πλαστικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, φάρμακα κ.ά.) εκτιμώνται σε πάνω από 140 χιλιάδες!
Στο νερό
  • Πριν πιείτε νερό από τη βρύση, αφήστε τη να τρέξει για 1-2 λεπτά.
  • Αποφεύγετε να πίνετε νερό από μεταλλικούς ψύκτες κτιρίων ή από μεγάλες πλαστικές φιάλες.
  • Προτιμάτε τα γυάλινα ποτήρια από τα πλαστικά.
  • Μην εκθέτετε τα εμφιαλωμένα νερά σε υψηλές και μην ξαναχρησιμοποιείτε τις πλαστικές φιάλες.
  • Επενδύστε σε μια αξιόπιστη συσκευή φιλτραρίσματος νερού.
Τα κυριότερα «οχήματα» εισόδου ξενοβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το μολυσμένο νερό, τα ζωικά λίπη και τα αλκοολούχα ποτά.
Επιπλέον συμβουλές για παιδιά
  • Επιλέγετε προϊόντα με ταυτότητα και όχι προϊόντα που διακινούνται ανώνυμα ή δεν φέρουν επαρκή σήμανση (π.χ. χωρίς «CE»).
  • Χρησιμοποιείτε για το φαγητό τους μόνο σκεύη από γυαλί ή σκεύη που έχουν το σήμα «ΒΡΑ free» ή «ΒΡΑ 0%» (σημαίνει: χωρίς δισφαινόλη Α).
  • Μην τα αφήνετε να μασουλάνε πλαστικά είδη (μικροαντικείμενα, πιπίλες, τηλεκοντρόλ, παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων κ.ά.).
  • Εκπαιδεύστε τα να πλένουν τα χέρια πριν φάνε.
  • Πετάξτε όλα τα φθαρμένα πλαστικά παιχνίδια, αντικαταστήστε τα με παιχνίδια από φυσικά υλικά.
  • Μη βάζετε στο δωμάτιο αμφιβόλου ποιότητας έπιπλα, κουρτίνες και πατώματα από πλαστικές ύλες.

Η αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, προάγει την υγεία μας


 
Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος 

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και χιλιάδες άλλες δραστικές ουσίες που όταν όλα μαζί προσφέρονται στον οργανισμό, δρουν σε συνέργεια και προάγουν την υγεία μας, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.

Τα λαχανικά είναι μια από τις έξι ομάδες τροφίμων. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους, την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, τη χρησιμότητά τους, την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Α και C. Τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή και σε μορφή χυμού.
        Η αξία των λαχανικών όσον αφορά στην απόδοση της ενέργειας είναι πολύ μικρή (10-15 kcal / 100 gr.). Το σύνολο σχεδόν των λαχανικών δεν περιέχει λίπος και καθόλου χοληστερόλη. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους προέρχεται από υδατάνθρακες. Αντίθετα, τα λαχανικά θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Α, C και φολικού οξέος, μετάλλων και φυτικών ινών. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες. Είναι σημαντικές γιατί βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το έντερο, προλαμβαίνουν και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, παρέχουν σταθερή ενέργεια στον οργανισμό και ρυθμίζουν την αίσθηση της πείνας λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα χορταστικές.
        Η σύσταση των λαχανικών και η θρεπτικότητα τους επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
1. Πρέπει να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικάδιαφορετικών χρωμάτων.
Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα περιέχουν φολικό οξύ και ωφελούν την καρδιά.
Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά (α και β καροτίνη), βιταμίνες C και A, ποτάσιο και ίνες.
Τα κόκκινα (ντομάτα, κόκκινα σταφύλια, καρποί) είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Τα μπλε/μωβ (μούρα, μαύρα σταφύλια) εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν και φυτικές ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
2. Τα φρούτα κόβουν την πείνα.
Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η όρεξή μας και ο εγκέφαλος να μας πληροφορεί ότι έχουμε χορτάσει.
3. Οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη E, η α και β καροτίνη, το σελήνιο και η λυκοπίνη εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μεταλλάσσουν τα κύτταρα, προκαλώντας γήρανση και ανάπτυξη όγκου, και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος.
Θα τις βρείτε άφθονες στα πράσινα λαχανικά, στο σταφύλι, στο σκόρδο, στη σόγια, στο μπρόκολο και στο σπανάκι.
4. Δεν μπορούμε να τρώμε όση ποσότητα φρούτων και λαχανικών θέλουμε.
Καλό είναι να τηρούμε το μέτρο: δυο σαλάτες την ημέρα και πέντε με έξι φρούτα.
Κι αυτό γιατί παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ελαφριά για το στομάχι, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.
Για να επεξεργαστεί η κυτταρίνη των φρούτων και λαχανικών από το στομάχι μας, χρειάζονται περισσότερες ώρες απ' ό,τι για τη διάλυση των ζυμαρικών ή του κρέατος.
Γι' αυτό το λόγο, τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια παραμένουν στο στομάχι μας από τέσσερις έως επτά ώρες.
5. Τα μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα δεν είναι πάντα λιγότερο ωφέλιμα από τα φρέσκα.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ντομάτα και συγκεκριμένα η μαγειρεμένη, της οποίας η σάλτσα περιέχει περισσότερο λυκοπένιο, γνωστή αντιοξειδωτική ουσία που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου, από τη φρέσκια.
Επιπλέον, οι βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα και λαχανικά, δεν χάνονται όλες μετά το μαγείρεμα, παρά μόνο οι B και C σε μερικές μορφές, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
6. Τα ξηρά φρούτα περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα, ενώ το αβοκάντο είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχει λιπαρά.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει τα ξηρά φρούτα να λείπουν από τη διατροφή μας, μιας και είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ξεπερνώντας τα φρέσκα κατά τέσσερις με πέντε φορές.
Όσον αφορά το αβοκάντο, παρόλο που περιέχει 20 γρ. λίπους και 275 θερμίδες, ταυτόχρονα παρέχει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας, με άφθονα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που επιβραδύνουν τη διαδικασία του γήρατος, προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου και μειώνουν την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση στο αίμα.
7. Ορισμένα λαχανικά παχαίνουν περισσότερο από κάποια άλλα.
Τα λαχανικά που περιέχουν νερό, όπως το αγγούρι, η ντομάτα, το μαρούλι, είναι λιγότερο παχυντικά σε σχέση με τα όσπρια, που είναι πιο ξηρά, αρκετά παχυντικά και πιο βαριά για το στομάχι και το έντερο.
8. Στο 95% των φρούτων, οι βιταμίνες δεν είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα.
Αυτό είναι αλήθεια, αν σκεφτούμε ότι στα περισσότερα φρούτα, οι βιταμίνες βρίσκονται σε ίσες ποσότητες τόσο στη φλούδα, όσο και στη σάρκα.
Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως το κόκκινο σταφύλι, τα μούρα, τα φιστίκια και τα φασόλια, στη φλούδα των οποίων συγκεντρώνεται η ρεσβετρόλη, ένα φυτικό συστατικό με σπουδαία αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
9. Είναι καλύτερο να τρώμε τα φρούτα ανάμεσα στα γεύματα και όχι μαζί μ' αυτά.
Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η πέψη και δεν κουράζεται το στομάχι.
Φροντίστε να συνδυάζετε τα φρούτα με δημητριακά, τα όξινα φρούτα με τυρί και καρύδια, και να αποφεύγετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά μαζί.
10. Ακτινίδιο: Ένα από τα πιο ευεργετικά φρούτα για τον οργανισμό μας.
Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C -σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το πορτοκάλι- και περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης E.
Μετά απ’ αυτό ακολουθούν το πορτοκάλι, η παπάγια, το μάνγκο και το αβοκάντο.

Απλοί τρόποι για να αυξήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας:
1.            Για περισσότερη ποικιλία προσθέστε τριμμένο καρότο, ωμό μπρόκολο, σέλινο και άλλα λαχανικά στις ωμές σας σαλάτες.
2.            Σε φαγητά που περιέχουν κιμά αφαιρέστε τον μισό ή και όλο και αντικαταστήστε τον με ψιλοκομμένα λαχανικά π.χ. καρότο, κολοκυθάκια, μανιταράκια. Για παράδειγμα προτιμάτε νηστίσιμα γεμιστά αντί με κιμά.
3.            Φτιάχνετε πλούσιες σάλτσες από ντομάτα αντί σάλτσες με τυριά και προσθέτετε λαχανικά π.χ. προτιμάτε μακαρονάδες με λαχανικά και σάλτσα ντομάτας, ριζότο και noodles με ποικιλία λαχανικών.
4.            Σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο ωμή σαλάτα.
5.            Για σνακ ετοιμάστε ένα πιάτο με λωρίδες από καρότο, αγγουράκι, σέλινο, ωμό μπρόκκολο ή κουνουπίδι 
και συνοδεύστε το με σως από ντομάτα ή τζατζίκι.
6.            Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με ποικιλία από φρέσκα φρούτα που είναι άφθονα αυτήν την εποχή. Μπορείτε 
επίσης να φτιάξετε γρανίτα με φρέσκα φρούτα στο μπλέντερ με παγάκια.
7.            Το φθινόπωρο και το χειμώνα, φτιάξτε σούπες με ποικιλία λαχανικών είτε σαν πρώτο ή σαν κύριο πιάτο.
Τέλος, ας μην ξεχνούμε ότι εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας, πρέπει να προσέξουμε γενικότερα και άλλες συνήθειες όπως να αυξήσουμε την άσκηση και την κίνηση στη ζωή μας και να αποφεύγουμε το κάπνισμα.

Εφαρμογή αντικαθιστά το μπλοκάκι του διαιτητή!



Στο ποδόσφαιρο οι διαιτητές χρησιμοποιούν το σημειωματάριο τους για οτιδήποτε: τις αλλαγές, τις κάρτες αλλά και οποιοδήποτε περιστατικό στο γήπεδο. Αυτό όμως στο μέλλον ίσως αλλάξει, αφού η ευρωπαϊκή εταιρεία Siine παρουσίασε μια εφαρμογή για smartphones που μπορεί να αντικαταστήσει το σημειωματάριο των διαιτητών.
Το «Referee Pro» επιτρέπει σε διαιτητές αλλά και στον οποιονδήποτε, να χρησιμοποιήσει το smartphone του για να καταγράψει τα πάντα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, έχοντας επιπλέον τη δυνατότητα να δημοσιεύει τα γεγονότα στο λογαριασμό του στο twitter.
Αναπτύχθηκε με τη βοήθεια κορυφαίων διαιτητών προκειμένου να ακολουθεί τους επίσημους κανόνες της FIFA αλλά και με τη συνεργασία της εταιρείας Siine (η οποία υποστηρίζεται από τον ιδρυτή του Skype, Niklas Zennstrom) και μιας ομάδας μεξικανών ποδοσφαιριστών.
Η εφαρμογή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αγώνα του μεξικάνικου κυπέλλου. Ο διαιτητής χρησιμοποίησε ένα Samsung Galaxy S3, μέσω του οποίου μάλιστα δημοσίευε άμεσα τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα, όπως τα γκολ, τα φάουλ και τις κάρτες, σε ένα λογαριασμό Twitter.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1161.jpeg
Σκοπός του είναι στο μέλλον να αποτελέσει το κύριο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης αγώνων, όχι μόνο σε επίσημο και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και από ερασιτέχνες που θέλουν να παρακολουθούν, να μοιράζονται και να συγκεντρώνουν στατιστικά για τα παιχνίδια τους.
Με αυτό το σκεπτικό η εταιρεία θα κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση για τους καταναλωτές για Android και iOS μέσα στους επόμενους μήνες.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1233.jpeg
«Η ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι ότι είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο πρότυπο» δήλωσε ο Ed Maklouf, ιδρυτής της Siine.
«Οι διαιτητές κάνουν την ίδια δουλειά είτε βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, είτε στην Νέα Υόρκη: οι ίδιοι κανόνες, το ίδιο πανέμορφο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι το «Referee Pro», μια καινοτομία που βοηθά το ποδόσφαιρο, έχει παγκόσμια εφαρμογή και μπορεί να αποτελέσει μέρος του αθλήματος όσο η σφυρίχτρα ή η σημαία των παρατηρητών».
Δείτε την εφαρμογή σε χρήση στο επίσημο διαφημιστικό βίντεο…

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης




Το ύψος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης καθορίζονται σε σχετική απόφαση που υπεγράφη σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία αναφέρονται παρακάτω. Ειδικά για τους έγγαμους, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε.
Το επίδομα χορηγείται στα παραπάνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου σε ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται:
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ)Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.
δ) Η επαγγελματική στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.
Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Κριτήρια
Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται τα παραπάνω φυσικά πρόσωπα εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:
α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του ν.3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Gια τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δεδομένου ότι ο δικαιούχος είχε υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της απόφασης.
Καθορισμός του ύψους του επιδόματος
Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η χώρακατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως εξής:
Κλιματική Ζώνη/Νομοί
ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, ’ρτας
ΖΩΝΗ Δ: Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού
Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
Κλιματική Ζώνη/Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό/Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία
Α΄ ΖΩΝΗ 25 3.000
Β΄ ΖΩΝΗ 15 1.800
Γ΄ ΖΩΝΗ 8 960
Δ΄ ΖΩΝΗ 5 600
Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.
Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.
Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εναπομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.
Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος
To επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συ¬μπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμ¬βάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.
α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία :
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία :
- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη .
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, το Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με σχετική αιτιολογία.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.
ζ) Τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 73 παραγρ.2 του 2960/01 και τις διατάξεις της αριθ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ.1034/14-2-2008 ΑΥΟ (ΦΕΚ307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών .
Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επιδόματος
Ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα ορίζεται η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της Γ.Γ.Π.Σ. και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις , με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.
Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.2362/95 (Α.247) περί δημόσιου λογιστικού και εντός 20 ημερών από την μεταγενέστερη των ημερομηνιών υποβολής της αίτησης του δικαιούχου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..
Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30). της Γ.Γ.Π.Σ. επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια δημιουργεί:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.
Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.
1. Η συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ.Κράτους, η οποία εκδίδει βάσει αυτής ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200, «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών», με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30), στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 – «Επίδομα θέρμανσης».
β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ.Κράτους.
β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24-Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγρ.2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
6. Η Δ24- Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου, λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.
8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
9. To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
10.Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Έλεγχος δικαιούχων
Η Γ.Γ.Π.Σ. μετά την, κατά τις παραγρ.1 και 2 του άρθρου 5 της παρούσας, επεξεργασία και έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί στο TAXIS καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ., που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.
Οι καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου οι Υπηρεσίες αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.
Mετά την διενέργεια του ελέγχου, οι ΔΟΥ προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη Γ.Γ.Π.Σ. για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.
Ο έλεγχος των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης διενεργείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3492/2006 (Α.210).
.
Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος και αποτελεσμάτων επεξεργασίας
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαβιβάζει τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 3 της παρούσας.
Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Γ.Γ.Π.Σ. επανεκκαθαρίζει την αίτηση.
Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων
Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
Στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του ν.2960/01.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οσοι πίνουν πολύ καφέ κάθε ημέρα χωρίς τσιγάρο, ζουν περισσότερο






Ο πολύς καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε καφέδων καθημερινά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αν και δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Όμως το κέρδος αυτό υπάρχει, εφόσον ο καφές δεν συνοδεύεται με τσιγάρο.

Οι ερευνητές, μΆ επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νιλ Φρίντμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λος ¶ντζελες», συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με την κατάσταση της υγείας άνω των 400.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 71 ετών για μία μεγάλη περίοδο σχεδόν 14 ετών. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες (ακόμη περισσότερο αυτές), τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές είναι αυτός στον οποίο οφείλεται η μείωση της πιθανότητας θανάτου, όμως διαπιστώνει ότι -για κάποιο λόγο- υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε ένα γευστικό, αλλά επίμαχο ρόφημα, το οποίο στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Όπως είπε ο Φρίντμαν, «εδώ και καιρό έχουν υπάρξει ανησυχίες πως ο καφές μπορεί να συνιστά μία ριψοκίνδυνη συνήθεια, όμως τα νέα ευρήματα παρέχουν κάποια καθησύχαση ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κάποια μελλοντική πάθηση».

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα (όπως και άλλους δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου), τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Σε σύγκριση με όσους άνδρες δεν έπιναν καθόλου καφέ στη διάρκεια των 14 ετών που διήρκεσε η μελέτη, όσοι έπιναν κατά μέσο όρο ένα καφέ την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο και όσοι έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες, είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (μείον 12%). Όμως πέρα από αυτό το όριο, δηλαδή από τους έξι καφέδες και πάνω τη μέρα, υπήρχε μεν μείωση του κινδύνου, αλλά ήταν μικρότερη (της τάξης του 10%).

Η ωφέλεια του καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση των γυναικών: η μείωση του κινδύνου ήταν 5% για όσες έπιναν ένα καφέ τη μέρα, 13% για όσες έπιναν δύο έως τρεις, 16% για όσες έπιναν τέσσερις έως πέντε καφέδες και 15% για όσες έπιναν έξι και πάνω κάθε μέρα.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε ένα μεγάλο αριθμό αιτιών θανάτου, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα και διαβήτη, αλλά όχι τον καρκίνο (ο πολύς καφές σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να δρα προστατευτικά). Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως όσους πίνουν καφέ, αλλά δεν καπνίζουν ταυτόχρονα, και ακόμα καλύτερα όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, διότι το τσιγάρο, όταν συνοδεύει τον καφέ, λειτουργεί αρνητικά για την υγεία.

Από την άλλη, η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν κυρίως καφέ χωρίς καφεϊνη, μία ένδειξη ότι όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, δεν έχει να κάνει με τη βασική ουσία του, την καφεϊνη, αλλά πιθανώς με κάποια άλλη από τις περίπου 1.000 διαφορετικές ουσίες που ο καφές περιέχει.

Εξάλλου, οι αμερικανοί ερευνητές δεν προχώρησαν σε ανάλυση της επίπτωσης στο προσδόκιμο ζωής για κάθε ξεχωριστό είδος καφέ κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μείνουν με την απορία αν ένας καλός ελληνικός καφές, ένας φραπές, ένας καπουτσίνο ή ένα εσπρέσο θα τους χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής.
Ο καφές έλκει την καταγωγή του από την Αιθιοπία πριν από τουλάχιστον 500 χρόνια και, στη συνέχεια, σταδιακά εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική.

Σάλος στη Γερμανία, μιλάνε για επίθεση εξαγριωμένων Ελλήνων στον Γερμανό πρόξενο



Εκτενή αναφορά με χαρακτηρισμούς και άκρως παραστατικές εκφράσεις κάνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στην επίθεση που δέχθηκε σήμερα ο Γερμανός πρόξενος κατά την προσέλευσή του στη ΔΕΘ.


Το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να προστατευθεί από τους οργισμένους διαδηλωτές ο Γερμανός πρόξενος, Βολφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ. Το αγριεμένο πλήθος κατάφερε να πετάξει μπουκάλια με νερό προς τον πρόξενο, την ώρα που εισερχόταν στο συνεδριακό κέντρο για την ελληνογερμανική συνέλευση αναφέρει χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση στα ναζιστικά εμβατήρια που ακούγονταν ταυτόχρονα και στα συνθήματα «Μαζί θα διώξουμε τους Ναζί».

«Εκτροπα στην Θεσσαλονίκη: Δεκάδες Έλληνες διαδηλωτές όρμησαν στο χώρο που φιλοξενείται την 3η ελληνογερμανική συνέλευση που πραγματοποιείται στην πόλη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στη συνέχεια στα ναζιστικά εμβατήρια και στη ρίψη ποτηριών με νερό και καφέδες εναντίον του προξένου.Σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και η ανταπόκριση της γερμανικής έκδοσης του Reuters, ενώ η Die Welt αναφέρει ότι η οργή στην Ελλάδα για το πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά και για την Γερμανία εκφράστηκε με σωματική επίθεση.

Ο Αγώνας και η Αγωνία της Θράκης




Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Θράκη νιώθω ότι πραγματοποιώ ένα προσκύνημα σε ένα διαχρονικό προπύργιο Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, το οποίο άντεξε και αντέχει παρά τα προβλήματα. Η Θράκη
με γεμίζει με ανάμικτα αισθήματα. Αισιοδοξίας, διότι βλέπω το υψηλό φρόνημα των κατοίκων. Προβληματισμού, διότι αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να βοηθήσουμε τους Θρακιώτες να αντιμετωπίσουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Βρέθηκα στον Έβρο, ένα από τους πιο επιμήκεις νομούς της Ελλάδος και επιβεβαίωσα τα ανάμικτα αισθήματά μου. Η συσπείρωση του λαού γύρω από την Εκκλησία και τον Στρατό, η παρουσία πολλών συνοριοφυλάκων που επιτέλους έκλεισαν τις διόδους των λαθρομεταναστών και η συνέχιση των έργων για την αντιαρματική τάφρο είναι μερικά από τα καλά νέα. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η Τουρκία χρηματοδοτεί τη μουσουλμανική μειονότητα για να αγοράζει τη γη των Χριστιανών και η τουρκική Τράπεζα ΖΙΡΑΤ θα ανοίξει κατάστημα και στο Διδυμότειχο. Το ελληνικό κράτος λόγω κρίσης και με τη λογική του «Καλλικράτη» συρρικνώνει υπηρεσίες και αναγκάζει τον κάτοικο του Βορείου Έβρου να αισθάνεται αποκομμένος και απομονωμένος.

Μού έλεγαν το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ένας αγρότης από το Ορμένιο για να οδηγήσει την μητέρα του σε Επιτροπή ιατρών, που θα επιβεβαιώσουν την αναπηρία της, πρέπει να πάει στην Αλεξανδρούπολη, η οποία απέχει 190 χιλιόμετρα. Και για να είναι εκεί στις 8 το πρωί θα χρειασθεί έξοδα για ΚΤΕΛ ή βενζίνη συν έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο. Γιατί αυτή η συγκεντρωτική λογική; Μήπως πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία τα προβλήματα των ακριτικών περιοχών; Γιατί ο κάτοικος του Έβρου να έχει την ίδια φορολογία στο πετρέλαιο με την Αθήνα, όταν είναι πασιφανές ότι οι Εβρίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες και για περισσότερο χρονικό διάστημα;

Είναι επικίνδυνο να δημιουργείται στους Θρακιώτες η αίσθηση εγκατάλειψης από την κεντρική κυβέρνηση. Και είναι δυσάρεστο το ότι διατηρούνται σε ισχύ νομοθεσίες που ευνοούν προκλητικά τους Μουσουλμάνους και αδικούν τους Χριστιανούς. Καλό θα ήταν να καταργηθεί η διάταξη Σιφουνάκη, η οποία μειώνει υπερβολικά τα πρόστιμα των αυθαιρέτων μόνο για τη μουσουλμανική μειονότητα. Ας στηρίξουμε τους Χριστιανούς της Θράκης να παραμείνουν στη γη τους. 

Μας ετοιμάζουν επεισόδια και το Facebook τα υποστηρίζει;




Τα πράγματα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής (ΤΟΝΙΖΩ ότι ούτε είμαι χρυσαυγίτης, ούτε και φιλοδοξώ να γίνω), αγγίζει τα όρια της "μαύρης διαφήμισης".


Η απόφαση του Facebook να διαγράψει τα προφίλ των βουλευτών και των στελεχών της Χ.Α., καθώς και η ανακοίνωση περί αυτού από τα ΜΜΕ, δίνουν μία εξαιρετικά "περίεργη" χροιά στην επιθετική τακτική που ακολουθείται κατά των "ακροδεξιών" κομμάτων παγκοσμίως.

Εάν αυτό γινόταν πριν 5 χρόνια, θα λέγαμε ότι επρόκειτο για μία προσπάθεια φίμωσης της παράταξης. Ωστόσο, τώρα προκαλείται το κοινό αίσθημα με τον ρατσιστικό τρόπο που αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή. Επίσης "περίεργη" ήταν η στάση του Μπένυ χθές στη Βουλή, όπου απευθυνόμενος στον Alexis Cipra, είπε: "Δεν είστε καν στη μόδα. Η Χρυσή Αυγή είναι".

Το γενικό πλαίσιο της σύγχρονης πολιτικής απαιτεί διάσπαση κι επεισόδια, ώστε ν' απασχοληθεί ο κόσμος με αυτά, κερδίζοντας έτσι χρόνο και χώρο στην εφαρμογή απάνθρωπων μέτρων.

Τι κρίνω εγώ; Ότι χρησιμοποιείται το κοινό αίσθημα προκειμένου να προκληθούν επεισόδια. Σ' αυτό το βρώμικο παιγχνίδι βάζουν το δίλημμα: ΣΥΡΙΖΑ ή Χ.Α.; Αδικίες κατά της Χ.Α. κι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν τεχνηέντως κλίμα πόλωσης. 

Η συμμετοχή του Facebook στα εσωτερικά της Ελλάδος κάνει ακόμη πιο ύποπτη την όλη πόλωση, δεδομένου ότι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά την εμπλοκή της NSA στο εν λόγω δίκτυο. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συνέχεια... Δε νομίζετε;

Γεώργιος Μεταξάς