Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

BOMBA Προβόπουλου: «Τέλος το ρευστό από τις τράπεζες -Αναζητήστε άλλες πηγές χρηματοδότησης»

Προβόπουλος: «Τέλος το ρευστό από τις τράπεζες -Αναζητήστε άλλες πηγές χρηματοδό

Ορθά- κοφτά έκοψε ο Διοικητής της Τράπεζας την...
όρεξη όσων περιμένουν ρευστό από τις τράπεζες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς ο Γιώργος Προβόπουλος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν από αλλού τους αναγκαίους πόρους για την ανασύνταξη τους.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν έμεινε, όμως, εκεί, καθώς χαρακτήρισε τα "κόκκινα" δάνεια ως απειλή για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, ενώ προανήγγειλε τον "θάνατο" των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πείσουν για τη βιωσιμότητα τους, χωρίς να διευκρινίσει όμως με ποια κριτήρια θα κρίνεται αυτή η βιωσιμότητα!
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι βραχυχρόνια θα παραμείνουν περιορισμένες οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή χορήγησης νέων δανείων, καθώς οι εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις πρέπει να διατηρείται σε συντηρητικό ύψος, συγκριτικά με άλλες χώρες η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι εγχώριες τράπεζες από το Ευρωσύστημα παραμένει υψηλή και η τόνωση της εμπιστοσύνης, την οποία πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση, αμβλύνεται από την ανησυχία που προκαλεί η συσσώρευση των δανείων σε καθυστέρηση.
Γι' αυτούς τους λόγους, ο Κεντρικός Τραπεζίτης "έδειξε" προς άλλες πηγές χρηματοδότησης και ειδικότερα:
την εσωτερική χρηματοδότηση, αποδίδοντας μικρότερο μέρισμα στους μετόχους με αντάλλαγμα την αναμενόμενη μελλοντική υπεραξία
τη διεκδίκηση επιπρόσθετων εμπορικών πιστώσεων (trade credit) από τις εταιρίες του εξωτερικού με τις οποίες συναλλάσσονται.
την άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές με εταιρικά ομόλογα
την αξιοποίηση των προγραμμάτων συγχρηματοδότησης δανείων και εγγυοδοσίας με πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, δηλαδή όταν οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις χορηγήσεις νέων δανείων, αυτά δεν πρόκειται να κατευθυνθούν σε κατοικίες και κατανάλωση, όπως σημείωσε ο Γ. Προβόπουλος, αποφεύγοντας να πει όμως ποιος ανέχθηκε ή ενθάρρυνε αυτή τη πρακτική των τραπεζών τη προηγούμενη 10ετία. "Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης. Εξυπακούεται βεβαίως, ότι, με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν", συμπλήρωσε με νόημα, καλώντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση τους και στον αναπροσανατολισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου