Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Aιτία πολέμου ο Θησαυρὸς των 10 τρισ. στα πόδια των Ελλήνων

 


Tώρα πια,δεν μπορεί κανείς όχι μόνο Ελληνας,αλλά γενικά κάτοικος της οικουμένης,που να ασχολήθηκε έστω και ένα λεπτό της ζωής του με την Ελληνική κρίση, να μην έχει καταλάβει για ποιό λόγο το «μαγαζάκι γωνία» που λέγεται «ΕΛΛΑΣ», υποδουλώθηκε και δέθηκε χειροπόδαρα με ένα ψεύτικο χρέος. Χρυσό στην Μακεδονία,πετρέλαιο στο Αιγαίο και Ιόνιο,φυσικό αέριο στην Κρήτη.
Τώρα ξέρεις,ότι η ψωροκώσταινα δεν ήταν τελικά ψωροκώσταινα,αλλά ίσως από τα πλέον πλουσιότερα κράτη του κόσμου και έπρεπε ο πλούτος της να δεσμευτεί κι όχι να τους πουληθεί από ένα κυρίαρχο κράτος κι έναν επίσης κυρίαρχο κι ελεύθερο λαό!
Τώρα ξέρεις, πως σου έλεγαν ψέματα κατάμουτρα και έπαιζαν με την νοημοσύνη σου…αλλά θα μου πεις και τώρα που ξέρεις την αλήθεια,τι θα κάνεις;; Εχουν φροντίσει να σε «απενεργοποιήσουν” για τα καλά..
Τώρα ξέρεις γιατί σε γέμισαν με ενοχές,ότι ήσουν τεμπέλης και χαραμοφάης και μαζί τους τα έφαγες,οπότε πρέπει να σκάσεις και να πληρώσεις τους φιλέσπλαχνους δανειστές σου,με ότι πλούτο διαθέτει η χώρα σου αδιαμαρτύρητα.
Γιατί τώρα ξέρεις,πως αν δεν ήταν αυτοί ,να έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά δεκαετίες πριν με ένα καταπληκτικό σχέδιο υποδούλωσης, που περιλάμβανε την χρόνια λοβοτόμησή σου και την χρόνια λεηλασία της χώρας σου από τους πολιτικούς που σου έταζαν αλλαγή με αντάλλαγμα μια θεσούλα σου στο δημόσιο ..τώρα θα ήσουν εσύ ο αφέντης της χώρας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών και θα ήσουν ελεύθερος..και κυρίως Ελληνας στην ψυχή και στην συνείδηση κι όχι ραγιάς σκυφτός και φοβισμένος για το χαράτσι…
ΥΓ . Το 1855 ο Τσάρος Νικόλαος Α’ άκουγε τον Βρετανό Πρέσβη να θέτει την απαράβατη ντιρεκτίβα: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ η Ελλάδα να γίνει Μεγάλη Δύναμη»
 

Μέχρι και αιτία πολέμου είναι ο Θησαυρός των 10 τρισ. στα πόδια των Ελλήνων. Είναι ικανοί να περάσουν πάνω από τα πτώματα μας!
Το συγκεκριμένο κοίτασμα αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Αν υπολογίσουμε και τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα της Ευρώπης που εντοπίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη), που η συνολική τους αξία αγγίζει τα 38 δισ. ευρώ, τότε η αξία των φυσικών πόρων στη χώρα φτάνει τα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Ναι, καλά διαβάσατε, η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το USGS, μπορεί να μας βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη χώρα μας.
Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις 2 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία. 
Έχουμε και μια δυνατή αμυντική βιομηχανία που φτιάχνει από άρματα και τζιπ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ-ΕΛΒΟ ως προηγμένα συστήματα λέιζερ και υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροπλάνα όπως έκανε το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων(ΚΕΑ) στο Ελληνικό.
Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν όποιο είδος πλοίου σκεφτεί κανείς. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν καταπληκτικά βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ. Μέχρι και .ΠΟΡΣΕ (!) φτιάχνομε στην Κατερίνη (δείτε στο Διαδίκτυο την βιομηχανία REPLICAR HELLAS). 
Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά και είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες και είναι 5οι στον κόσμο.
Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόνοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόνοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόνοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνια. 
Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ! 

 

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η γείωση με τη γη


 

Αν πάσχετε από φλεγμονές και χρόνιους πόνους 
Βγείτε έξω και πατήστε ξυπόλητοι πάνω στη γη (χώμα, χόρτο) μόλις για μία ώρα. Αρχικά νιώστε την ενέργεια που αρχίζει να κυκλοφορεί από τη γή στο σώμα σας μέσα από τα πόδια. Μετά από μόλις μια ώρα θα αρχίσετε να αισθάνεστε σημαντική μείωση στους πόνους στο σώμα σας. Μπορεί να εκπλαγείτε!!!
Όσο απίστευτο και αν ακούγεται η απάντηση σε πολλούς από τους χρόνιους πόνους της σημερινής εποχής, είναι το ξυπόλητο περπάτημα και η επαφή με τη γη.
Η γείωση-earthing είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη που αναδεικνύει την ανάγκη της επαφής με τη Γη για εξασφάλιση καλής υγείας.


·         Ανακούφιση από τον πόνο και την χρόνια φλεγμονή
·         Απαλλαγή από το άγχος και την ένταση των μυών
·         Βελτίωση του ύπνου και χαλάρωση
·         Βελτίωση της κυκλοφορίας
·         Βελτιωμένη αθλητική απόδοση
·         Βελτιωμένη συναισθηματική και πνευματική ισορροπία
·         Αποκατάσταση των φυσιολογικών βιολογικών ρυθμών

Η ξυπόλητη επαφή με τη γη μας φέρνει σε επαφή με μια απεριόριστη πηγή ηλεκτρονίων. Αυτά τα ηλεκτρόνια δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που είναι η αιτία του πόνου και της χρόνιας φλεγμονής. Η γη παρέχει ζωτικής σημασίας προστασία από χρόνιο πόνο και τη φλεγμονή.
Η ξυπόλητη επαφή με τη γη συνδέει το σώμα με τους ρυθμικούς κύκλους του ενεργειακού πεδίου της γης. Οι κύκλοι αυτοί έχουν τεράστια σημασία, στη ρύθμιση των βιολογικών μας ρολογιών, των ορμονικών κύκλων και των φυσιολογικών ρυθμών. Η γείωση μας βοηθάει να διατηρούμε ψυχολογική και φυσιολογική ισορροπία.

Ελάτε σε επαφή με τη γη για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κατανοούν ότι οι περισσότερες σύγχρονες παθήσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη χρόνια φλεγμονή. Ξαφνικά, η φλεγμονή έγινε μια από τις κύριες περιοχές της ιατρικής έρευνας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα προκύπτουν έρευνες για νέες βλάβες που προκαλεί η χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Αποσταθεροποιεί τα αποθέματα χοληστερόλης στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκαλώντας καρδιοπάθειες και πιθανά εγκεφαλικά. Καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών με Alzheimer's. Κάποιοι ακόμα υποστηρίζουν ότι επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των ανώμαλων κυττάρων και μετατροπή τους σε καρκινικά κύτταρα. Με λίγα λόγια, η χρόνια φλεγμονή ίσως αποτελεί την «κινητήριο δύναμη» πίσω από τις κυριότερες ασθένειες της μέσης και μεγάλης ηλικίας.
Αυτό που δεν είχαν καταλάβει οι επιστήμονες είναι ο ρόλος που παίζει η γη στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
Ποτέ ξανά στην ανθρώπινη ιστορία, δεν υπήρχαν τόσες φλεγμονώδεις παθήσεις, όσες σήμερα. Ο αριθμός των ανθρώπων στις ηλικίες των 30 και 40 που πάσχουν από ασυνήθιστες για την ηλικία παθήσεις, συνεχώς αυξάνεται: υπέρταση, καρδιοπάθειες, διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, πεπτικές διαταραχές, ηπατικές διαταραχές, νεφροπάθειες, παθήσεις του παχέος εντέρου, αρθρίτιδα, χρόνια κόπωση, οστεοπόρωση, ορμονική ανισορροπία κ.α
Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ όλων των σύγχρονων εκφυλιστικών παθήσεων και της χρόνιας φλεγμονής. Πού όμως οφείλεται αυτή η ραγδαία αύξηση; Από τη δεκαετία του 60 και με την είσοδο του πλαστικού στη ζωή μας, άρχισε η σταδιακή αποσύνδεσή μας από τον κυριότερο αντι-φλεγμονώδη παράγοντα-τη γη. Οι Συνθετικές σόλες παπουτσιών, τα χαλιά και τα μοντέρνα οικοδομικά υλικά, απομονώνουν τα σώματά μας από την άμεση επαφή με τη γη.

Γειωθείτε για καλύτερο ύπνο
Η επαφή με τη γη βελτιώνει πολλές παραμέτρους του ύπνου. Αρχικά προκαλεί σχεδόν άμεση χαλάρωση των μυών, βαθύτερες αναπνοές, και μια γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης. Έρευνες για τον ύπνο δείχνουν ότι η υψηλή ποιότητα ύπνου: αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου, μειώνει το χρόνο αφύπνισης και βελτιώνει την κατάσταση ύπνου REM. Η σημασία του καλού ύπνου είναι τεράστια.
Ο βαθύς ύπνος που ξεκουράζει, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη, αυξάνει τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, έχει ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές ανάλογες της γήρανσης. Με άλλα λόγια, αν δεν κάνουμε καλό ύπνο, καμιά διατροφή και καμία γυμναστική δε μπορεί να μας κάνει υγιείς.
Είναι πιθανό η αποσύνδεσή μας από τη γη να βλάπτει την υγεία.

Στη σημερινή εποχή, η επανασύνδεσή μας με τη γη ίσως είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε! Βγείτε έξω και περπατήστε ξυπόλητοι ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ μπορείτε! Είναι πολύ δύσκολο με τους σημερινούς ρυθμούς να βγαίνουμε έξω κάθε μέρα για μια ώρα, πόσο μάλλον να κοιμηθούμε σε επαφή με τη γή, ωστόσο ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ την κάθε ευκαιρία. Τα οφέλη είναι πραγματικά τεράστια.

Μουράτης Ελευθέριος / Οστεοπαθητικός - Φυσιοπαθολόγος

 ·         Τι είναι η γείωση (Earthing) ;
Γείωση (Earthing) είναι η σύνδεση του σώματος μας με την αιώνια, φυσική, απαλή ενέργεια της Γης. Σημαίνει να περπατάμε ξυπόλυτοι στο χώμα, ή να κοιμόμαστε, να καθόμαστε και να εργαζόμαστε συνδεδεμένοι με μια ειδική αγώγιμη συσκευή, που μεταφέρει τη φυσική θεραπευτική ενέργεια της Γης στο σώμα μας.
Για πάνω από 10 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - άνδρες, γυναίκες, παιδιά και αθλητές- έχουν βάλει την έννοια της γείωσης στην καθημερινή τους ρουτίνα. Τα αποτελέσματα είναι τεκμηριωμένα και πραγματικά εξαιρετικά.
·         Πως λειτουργεί η γείωση (Earthing);
Η Γη είναι μια ανεξάντλητη, φυσική πηγή ηλεκτρονίων και ανεπαίσθητων (subtle) ενεργειακών πεδίων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού, του συγχρονισμού των βιορυθμών και άλλων φυσιολογικών διεργασιών.
Φλεγμονή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες και συσχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης.
Όταν το σώμα συνδεθεί με τη Γη, απορροφά ηλεκτρόνια, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες. Η φλεγμονή ελαττώνεται και ξεκινάει η διαδικασία της ίασης. Η φλεγμονή, η ασθένεια και ο πόνος είναι ουσιαστικά μια εκδήλωση της έλλειψης ηλεκτρονίων από το σώμα μας.
Σύμφωνα με τον Ober Clint, ο οποίος εισήγαγε τον όρο "Earthing", «τα ηλεκτρόνια είναι τα μικρότερα δυνατά αρνητικά φορτία του ηλεκτρισμού. Αυτά τα αρνητικά φορτία (ηλεκτρόνια) έλκονται από τα θετικά φορτία (ελεύθερες ρίζες). Συνδέοντας το σώμα με τη Γη, επιτρέπουμε αυτόματα τη φόρτιση των αγώγιμων ιστών μας με τα ελεύθερα ηλεκτρόνια της Γης με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις συνθήκες». 

·         Πώς γίνεται η γείωση (Earthing);

Ο πιο απλός τρόπος είναι να περπατάμε ξυπόλυτοι και να κοιμόμαστε πάνω στο χώμα. 
Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ανέφικτο, ο Ober Clint δημιούργησε μια σειρά ειδικά αγώγιμων συσκευών, που επιτρέπουν τη σύνδεση του σώματος με τη Γη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το κυριότερο προϊόν ανάμεσα σ’ αυτές τις αγώγιμες συσκευές είναι ένα σεντόνι που συνδέεται μέσω ενός καλωδίου σε μια γειωμένη πρίζα (και μέσω της γείωσης της πρίζας τελικά με τη Γη), είτε εναλλακτικά σε μια ράβδο στο χώμα, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα μας με τη Γη κατά τη διάρκεια του ύπνου.
·         Τι αισθανόμαστε με τη γείωση (Earthing);
Συχνά μια ζεστή, τρεμουλιαστή αίσθηση, μαζί με ένα αίσθημα ευεξίας. Ο οργανισμός φορτίζεται και αισθανόμαστε καλύτερα. Σε περιπτώσεις πόνου το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και συμβαίνει πολύ γρήγορα. Επίσης σε περιπτώσεις  αϋπνίας και διαταραχών ύπνου παρατηρείται σχεδόν αμέσως εξαιρετική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.
·         Ποια είναι τα οφέλη από τη γείωση (earthing);
Όταν ο οργανισμός μας συνδεθεί με το ενεργειακό φορτίο της Γης, με τις ειδικές αγώγιμες συσκευές του Ober Clint, έχουμε τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα :
·         Βελτιώνεται εξαιρετικά η ποιότητα του ύπνου
·         Βελτιώνονται ή εξαφανίζονται συμπτώματα από διαταραχές που οφείλονται σε ελεύθερες ρίζες και φλεγμονή
·         Μειώνεται ή εξαφανίζεται ο χρόνιος πόνος
·         Αυξάνεται η ενέργεια του οργανισμού
Μειώνονται τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, ελαττώνεται το άγχος και ηρεμεί το νευρικό σύστημα
·         Ομαλοποιούνται οι βιολογικοί ρυθμοί, ρυθμίζοντας το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού
·         Βελτιώνεται η πίεση και η κυκλοφορία του αίματος
·         Ανακουφίζονται μυϊκές εντάσεις και πονοκέφαλοι
·         Προστατεύεται το σώμα από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος
·         Επιταχύνεται η ανάκαμψη μετά την έντονη αθλητική δραστηριότητα
·         Μειώνεται ή εξαφανίζεται το τζετ λαγκ

Σχετικά προϊόντα :
·         Σεντόνι γείωσης
·         Βιβλίο Earthing 


·         Η γείωση κάνει το αίμα γίνεται πιο λεπτό και βελτιώνει την κυκλοφορία του
                                                Πριν τη γείωση                Μετά τη γείωση

Οι παραπάνω φωτογραφίες παρουσιάζουν εικόνες από μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου από το αίμα τριών ατόμων στο ιατρείο του Αμερικάνου καρδιολόγου Dr. Sinatra, ακριβώς πριν και αμέσως μετά από μόλις σαράντα λεπτά γείωσης. Η εικόνα πριν τη γείωση είναι η αριστερή και η εικόνα μετά τη γείωση είναι η δεξιά. Οι εικόνες δείχνουν μια δραματική λέπτυνση των κυττάρων του αίματος. Σύμφωνα με τον Δρ. Σινάτρα, τα παραπάνω αποτελέσματα προτείνουν ότι άτομα με φλεγμονώδες «παχύ» αίμα (τυπικό σε καρδιοπάθειες και διαβήτη) ενδέχεται να αποκτήσουν τεράστια βοήθεια από την καθημερινή γείωση, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο.

·         Η γείωση μειώνει τη φλεγμονή και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες
Η Γη είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρονίων και ανεπαίσθητων (subtle) ενεργειακών πεδίων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού, του συγχρονισμού των βιορυθμών και άλλων φυσιολογικών διεργασιών.


Φλεγμονή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες και συσχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης.



Όταν το σώμα συνδεθεί με τη Γη, απορροφά ηλεκτρόνια, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες. Η φλεγμονή ελαττώνεται και ξεκινάει η διαδικασία της ίασης. Η φλεγμονή, η ασθένεια και ο πόνος είναι ουσιαστικά μια εκδήλωση της έλλειψης ηλεκτρονίων από το σώμα μας.



Στην εικόνα κάτω παριστάνεται θερμογραφικά το πώς η γείωση μειώνει τη φλεγμονή. 
                                               Πριν τη γείωση               Μετά τη γείωση

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε μια φωτογραφική τεκμηρίωση μιας δραματικής βελτίωσης μιας φλεγμονής με πόνο στο πόδι.

Μια μελέτη σε 12 άτομα σε χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων, καταμέτρησε τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, όπως και της μελατονίνης, η οποία είναι βασικότατη για τον ύπνο και ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.


Όπως βλέπουμε στα παρακάτω γραφήματα, η γείωση ομαλοποίησε τα επίπεδα της κορτιζόλης, τα οποία πρέπει να είναι χαμηλά τη νύχτα και να αυξάνονται με το ξύπνημα, και αύξησε τα επίπεδα της μελατονίνης.

Παράταση μέχρι το 2015 παίρνει η ΚΑΠ, ωφελημένοι οι κάτοχοι δικαιωμάτων


 Κερδίζει συνεχώς έδαφος η προοπτική για παράταση έως το 2014 του υφιστάμενου καθεστώτος ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι καθυστερήσεις στην κατάρτιση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού οπωσδήποτε λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών που έχουν στα χέρια τους ιστορικά δικαιώματα αλλά και όσων θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda, η παράταση ενός χρόνου της ΚΑΠ θα βγάλει κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια.Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda, η παράταση ενός χρόνου της ΚΑΠ θα βγάλει κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθιστά όλο και πιο σίγουρη την απόφαση να γίνει το 2014 ένα μεταβατικό έτος προς τη νέα ΚΑΠ, κατά τη διάρκεια του οποίου ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το καθεστώς ενίσχυσης με το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, όπως το ξέρουμε σήμερα.
Η παράταση ενός χρόνου της υφιστάμενης ΚΑΠ θα βγάλει σαφώς κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες και ειδικότερα όσους έχουν στα χέρια τους ιστορικά δικαιώματα, ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια της νέας ΚΑΠ (2015-2019), κατά τη διάρκεια των οποίων θα διατηρηθεί ένα ποσοστό των ιστορικών δικαιωμάτων.

Εξαιρούνται από τα λογιστικά βιβλία οι αγρότες με πολύ μικρά εισοδήματα


 Βάσει της νέας κλίμακας που θα ισχύσει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα φορολογηθούν οι αγρότες το 2013, ενώ από την επόμενη χρονιά, 2014 καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση λογιστικών βιβλίων και τίθεται σε ισχύ ο συντελεστής 13%, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)».Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%)».
Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι "το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση υποβάλλεται σε φόρο με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). Ειδικά για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) για το δηλωθέν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση  εφαρμόζεται αυτοτελώς η κλίμακα μισθωτών- συνταξιούχων".
Η εν λόγω κλίμακα καθιερώνει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Μαζί με την κλίμακα αυτά ορίζεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισόδημα έως 21.000 ευρώ.
Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Κλιμάκιο εισοδήματος
(ευρώ)
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
(ευρώ)
Σύνολο
Εισοδήματος
(ευρώ)
Φόρου
(ευρώ)
25.000
22%
5.500
25.000
5.500
17.000
32%
5.440
42.000
10.940
Υπερβάλλον
42%



 
Εξαίρεση από τα βιβλία που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2014 (δηλώσεις 2015)θα υπάρξει μόνο για τα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, χωρίς ωστόσο στο νομοσχέδιο να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά.
Παράλληλα, στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:
"Εντάσσεται από το 2015 στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του «μαύρου» εισοδήματος των μεσαζόντων. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα αποφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά θα συμβάλλει και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και στη μείωση της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι!"
Kαι, πιο κάτω :
"Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά  εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων – εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα). Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δις ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δις από τα 9 δις) μόλις 115 εκατομμύρια ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά  με βάση τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ  τον χρόνο!). (τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή).

Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων! "  

Στους λογαριασμούς τα χρήματα για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου


 Στους λογαριασμούς των δικαιούχων κατατίθενται από το απόγευμα της Παρασκευής τα χρήματα της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν άμεσα να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να ενημερωθούν βάζοντας το ΑΦΜ τους για το ακριβές ποσό που τους αναλογεί.

Μέχρι τελευταία στιγμή, πριν κλείσουν οι τράπεζες, τίποτα δεν ήταν βέβαιο, αλλά τελικά η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίας για την κατανομή περίπου 80 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την εξόφληση του υπόλοιπου ποσού, που δικαιούνται οι παραγωγοί για τη χρήση πετρελαίου του 2011.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των δικαιούχων του υπόλοιπου 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2012 (αφορά στην καλλιεργητική περίοδο  2011) για όσους αγρότες είχαν λάβει προκαταβολή 50%.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), ώστε να ενημερωθούν, με την αναγραφή του ΑΦΜ τους, για το ακριβές  ποσό που τους αναλογεί από τη δεύτερη δόση της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

Τα ποσά πληρωμής θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από τους δικαιούχους από το αύριο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου από τα ΑΤΜ των Τραπεζών και την Δευτέρα 17.12.2012 από τα καταστήματα των Τραπεζών.

Για τους υπόλοιπους δικαιούχους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2012 που δεν είχαν λάβει προκαταβολή λόγω σφαλμάτων των αιτήσεων ή λόγω μη ταυτοποίησης με το αρχείο του ΟΓΑ, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και η πληρωμή τους θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας .

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την καταβολή και του υπόλοιπου 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών δήλωσε:
 «Όπως είχαμε δεσμευτεί, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στους αγρότες, ότι παρόλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να βοηθήσουμε στη μείωση του κόστους των εισροών. Τα χρήματα αυτά είναι δικοί μας πόροι. Και η προσπάθεια που καταβάλλουμε έγκειται στο ότι πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να τα καταφέρουν στο επάγγελμά τους και να τα καταφέρουν στις καλλιέργειές τους. Επίσης την επόμενη εβδομάδα, πιστοί στις δεσμεύσεις μας και με γνώμονα την ανάγκη ενίσχυσης των αγροτών, θα καταβάλλουμε  και το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 1,1 δις ευρώ ».

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

H μυστική έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια της νορβηγικής PGS μιλάει για γιγάνταια κοιτάσματα!







Μέχρι πρόσφατα, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις μελέτες που υποστήριζαν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό του Αιγαίου ή της Κρήτης, περίπου ως μυθιστορηματικές. Αυτό όμως άλλαξε το καλοκαίρι όταν η  νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά έναν χάρτη που αποδεικνύει ότι ερήμην του επίσημου κράτους έχουν γίνει  εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η πρώτη παρουσίαση του χάρτη με τις μυστικές έρευνες έγινε στο ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός. Τα δεδομένα από τις έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονάνθρακων και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα περαιτέρω έρευνες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την αμερικανική γεωλογική εταιρεία USGS ως “gas giant” δηλαδή ως ένα από τα πιθανά γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση με τίτλο Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources, της επενδυτικής τράπεζας Pytheas που φέρνει στο φως το «Κ». Το περιεχόμενο της έκθεσης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Deutsche Bank η οποία στα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε στην ανάλυση και αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές που μπορούν να παραγάγουν τα κοιτάσματα αυτά.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσίασε το «Κ» υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν επτά επιστημονικά ευρήματα που καθιστούν επικτακτική τη διερεύνηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης. Αυτά είναι:

1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

2. Τα Πρίσματα Επαύξησης σε όλο τον κόσμο, (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) είναι δείκτες ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί δεδομένου ότι τα επαυξητικά πρίσματα βρίσκονται στην Μεσογειακή Ράχη που έχει μήκος πάνω από 1,000 χιλιόμετρα.

3. Ενεργά λασποηφαίστεια σε όλο τον κόσμο προδίδουν την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Timor, Καραϊβική Θάλασσα, Νότια Κασπία Θάλασσα ήτοι Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Μαύρη Θάλασσα, ήτοι Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, ήτοι Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία). Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

4. Γεωχημικές αναλύσεις των φυσαλίδων του μεθανίου που εκλύονται από τα ενεργά λασποηφαίστεια τα οποία απαντώνται στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης δείχνουν με σαφήνεια ότι η προέλευσή τους δεν είναι βιογενετική αλλά θερμογενετική/πυρολυτική. Αυτό σημαίνει ύπαρξη κοιτασμάτων αργού πετρελαίου. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.

5. Σε δείγματα ιλύος που λήφθησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος Ocean Drilling Program (ODP) γύρω από τα ενεργά λασποηφαίστεια της Κρήτης πιστοποιήθηκε η ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στα δείγματα. Και αυτή η ένδειξη μας υποδεικνύει την ύπαρξη συστήματος πετρελαιογένεσης σε μεγάλα βάθη (the presence of an active hydrocarbon system at depth).

6. Με βάση τα γεωλογικά και γεωχημικά δεδομένα όπως επίσης τα πολύ λίγα γεωφυσικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους ορισμένοι μόνον Έλληνες Πανεπιστημιακοί, ότι στην υπεράκτιο υπάρχουν στην Νότια Κρήτη και εντός της Μεσογειακής Ράχης δύο (2) μεγάλα αντίκλινα, μία (1) αβυσσική λεκάνη και επτά (7) οπισθοτάφροι που μπορούν να αποτελέσουν πεδία έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

7. Η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Petroleum Geo-Services (PGS) με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει νότια της Κρήτης, εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, (ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) η οποία θεωρείται από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ότι έχει τουλάχιστον 3.45 τρις. m³ φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Άρα επιβάλλεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Την έκθεση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γάλλος γεωλόγος και γεωφυσικός της BEICIP – FRANLAB που διετέλεσε τη δεκαετία του 70, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Alain Bruneton, ο χημικός μηχανικός Δρ. Ηλίας Κονοφάγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

 

Η αξία 
Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, η Deutsche Bank εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων – εφόσον αποδειχθούν  έπειτα από γεωτρήσεις – στα 427 δις ευρώ και μιλά για καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ. Για να καταλήξει στην εκτίμηση λαμβάνει ως δεδομένο ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, 25% ως περιθώριο της εταιρείας και το 50% είναι το όφελος του κράτους.

Επιπτώσεις και για την ΑΟΖ
Σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων επιστημόνων της αγοράς πετρελαίου, πέρυσι σε συνέδριο του Λονδίνου παρουσιάστηκαν και άλλες σεισμικές έρευνες για την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πρόκειται όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων) Β. Καρκούλιας μεταξύ άλλων για μελέτη που πραγματοποίησε η επίσης νορβηγική εταιρεία TGS. Στην ίδια περιοχή, νοτίως του Καστελόριζου, σεισμικές έρευνες πραγματοποίησε πρόσφατα και η Τουρκία με το γνωστό παλαιάς τεχνολογίας σκάφος Σισμίκ, το οποίο εικάζεται ότι είχε τη συνδρομή εταιρείας που έχει τη δυνατότητα για 3D έρευνες. Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα, ξεκαθαρίζουν ότι προϋπόθεση για όποια περαιτέρω κίνηση είναι η χάραξη ΑΟΖ από το ελληνικό κράτος. Η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή βρίσκεται νοτίως του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται από σύμπλεγμα νήσων. Μεταξύ αυτών η νήσος Στρογγύλη, της οποίας η ΑΟΖ είναι καθοριστικής σημασίας: ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου...

Γιατροσόφια της Ηπείρου για κρυολογήματα


 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

1. Αμυγδαλίτιδα
- Γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, λεμόνι ή ρακί ή σόδα φαγητού. (Φούρκα)
- Ζεστό κατάπλασμα στον λαιμό από βρασμένες αγγινάρες.(Ελαφότοπος)

2. Άσθμα
- Αφέψημα γλυκόριζας


3. Βήχας
- Βρασμένη ρίγανη απαλύνει το βήχα. (Ιωάννινα)
- Παίρνουμε παλιά κεραμίδια, τα ζεσταίνουμε καλά , τα τυλίγουμε με ζεστά πανιά (μάλλινα) και τα τοποθετούμε στο στήθος, όταν έχουμε βήχα, βρογχίτιδα, πνευμονία. Το ίδιο γίνεται και με ζεστά πίτουρα. (Ιωάννινα) 
- Λεμόνι και μέλι καταπραΰνει το βήχα. (Ιωάννινα)
- Αφέψημα με λουλούδια από μολόχα, ία και ξύλο κανέλας. (Καλαρρύτες)
- Βράζουμε ένα ολόκληρο λεμόνι μέσα σε λίγο νερό σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το κόβουμε, το στίβουμε και βάζουμε σε ένα ποτήρι το χυμό του. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι μέλι και το πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα (Άρτα)
- Ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας τριμμένη ρίγανη σε ένα φλιτζάνι μέλι και το τρώμε. (Ιωάννινα)
- Σαλέπι (Δίλοφος)
- Πίνουμε ζεστό τσάι του βουνού, τίλιο, φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα ή δυόσμο. (Φούρκα )
- Ο χυμός του μαρουλιού, όταν πίνεται σε μικρές δόσεις, ρίχνει τα φλέματα (Ελαφότοπος)
- Πίνουμε αφέψημα από φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας. (Ελαφότοπος)

4. Βραχνάδα
- Γαργάρες με φασκόμηλο. Ρίχνουμε 10 γρ. φύλλα φασκόμηλου σε ¼ λίτρου βραστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξίδι και κάνουμε γαργάρες 2 φορές τη μέρα. (Ιωάννινα)

5. Βρογχίτιδα
- Χυμός μαρουλιού που πίνεται σιγά σιγά είναι αποχρεμπτικός. (Ελαφότοπος)

6. Γρίπη
- Βρασμένο φασκόμηλο (Καλαρύτες, Ιωάννινα)
- Για να μη μας πιάσει γρίππη, βράζουμε και πίνουμε συχνά καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς. Έχουν άφθονη βιταμίνη C. (Δίλοφος)
- Η λεμονάδα κάνει καλό στη γρίπη. (Ελαφότοπος)

7. Κακοσμία αναπνοής
- Μασάμε ρίζες γλυκόριζας. Έχει επίσης αντισηπτική και χωνευτική δράση. (Κόνιτσα)


8. Κρυολόγημα
- Ρίχνουμε κοφτές (αιματηρές) βεντούζες. (Φούρκα)
- Εντριβή ή κομπρέσα με ρακί ή οινόπνευμα ή χαμομηλόλαδο. Αυτό το φτιάχνουν στο τηγάνι με καυτό λάδι και άνθη χαμομηλιού. (Ελαφότοπος)
- Πίνουμε το ζουμί από βρασμένα ξερά σύκα. (Ελαφότοπος )
- Ένα ποτήρι ζεστή λεμονάδα με λίγο κονιάκ και πολλή ζάχαρη (Ελαφότ.)
- Ζεστό μαύρο κρασί με μπόλικη ζάχαρη.(Παρακάλαμος)
- Πίνουμε πόντσι, δηλαδή βρασμένο ρακί με 2 κουταλιές ζάχαρη. (Παρακ.)

9. Λόξυγκας
- Μασάμε μια φέτα λεμόνι ή πίνουμε μια κουταλιά χυμό λεμονιού. (Άρτα)

10. Παιδικό κρυολόγημα
- Ρίχνουμε σε 1 λ. βραστό νερό 25 γρ. ξερά φύλλα ευκάλυπτου και αφήνουμε για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και δίνουμε στο παιδί από ένα φλιτζάνι πρωί – βράδυ. (Πρέβεζα)

11. Πονόλαιμος
- Πίνουμε το ζουμί από βρασμένα κράνα. (Μέτσοβο)
- Αναμιγνύουμε 100 γραμ. μέλι με 20 γραμ. ρίζες γλυκόριζας σε σκόνη, πλάθουμε καλά και φτιάχνουμε καραμέλες που πιπιλάμε σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. (Άρτα)
- Αφήνουμε για μια ώρα σε μισό ποτήρι νερό μια κουταλιά φύλλα μολόχας πολτοποιημένα. Στη συνέχεια τα βράζουμε, στραγγίζουμε και κάνουμε γαργάρες με το αφέψημα 2-3 φορές την ημέρα.
- Αφήνουμε για 2 ώρες περίπου 40 γραμ. θυμάρι σ’ ένα λίτρο καυτό νερό. Στραγγίζουμε και βάζουμε το περιεχόμενο σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι. Πίνουμε το αφέψημα στη διάρκεια της μέρας. (Κόνιτσα)
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα κόκκινο κρασί μαζί με 3 κουταλιές ζάχαρη, κανέλα, 3 ματάκια γαρίφαλο και 10 γραμ. φύλλα ευκάλυπτου. Προσθέτουμε το χυμό από μισό πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού και τ’ αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι κάθε απόγευμα. (Πρέβεζα)
- Βάζουμε στο λαιμό κομπρέσα με οινόπνευμα και κοκκινοπίπερο. (Ζ.)
- Γαργάρες με αφέψημα από ξερά κρεμμύδια ή σύκα ή χυμό πράσου.

12. Πόνος στο αυτί
- Βράζουμε αρκετή ώρα τη λεπτή, ξυλώδη μεμβράνη που έχουν τα καρύδια. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες στο αυτί που πονά. (Β. Ήπειρο)
- Βάζουμε στο αυτί λάδι από το καντήλι όχι γιατί είναι αγιασμένο, αλλά γιατί έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. (Ιωάννινα)
- Πολτοποιούμε λίγο σκόρδο και το καίμε με λίγο λάδι. Γίνεται σαν αλοιφή που, όταν κρυώσει, βάζουμε στο αυτί. (Ιωάννινα, Γοργόμυλος Πρέβεζας)
- Λίγες σταγόνες χυμό από στουμπισμένο κρεμμύδι ή πράσο. (Ελαφότοπος)
- Κατάπλασμα από πολτό μαϊντανού, δουλεμένου με λάδι.
- Σταγόνες χυμό από μελισσοβότανο.

13. Πυρετός
- Έκχυμα από τσάι του βουνού ή μελισσοβότανο ή άνθη πανσέ. (Ελαφ.)
- Πίνουμε χυμό μαϊντανού 2-3 κουταλιές την ημέρα. (Ελαφότοπος)
- Ανακουφίζει κομπρέσα στο μέτωπο με ξύδι. (Παρακάλαμος)

14. Ρινορραγία
- Θα σταματήσει γρηγορότερα, αν τοποθετήσουμε στο ρουθούνι ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού (Άρτα)

15. Συνάχι
- Βράζουμε φύλλα ευκάλυπτου. Σκεπάζουμε το κεφάλι με μια πετσέτα και εισπνέουμε τους υδρατμούς πάνω από το κατσαρολάκι. Ξεβουλώνει η μύτη. (Ιωάννινα, Καλαρρύτες, Μ.Γότιστα, Παρακάλαμος)
- Ρουφάμε ρακί με τη μύτη. (Φούρκα)
- Πλύσεις στα ρουθούνια με χλιαρό αλατόνερο. (Ελαφότοπος)