Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Χαϊκάλης: «Γεωργιάδη είσαι βλάκας!»Video!!!!







Ο «κακός χαμός» έγινε στο πλατώ της εκπομπής του Γιώργου Αυτιά, με πρωταγωνιστές τους βουλευτές Παύλο Χαϊκάλη και Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να αποχωρεί ξαφνικά από το στούντιο.
Ο κ. Χαϊκάλης έγινε ταύρος μαινόμενος στη συζήτηση που είχαν για τους μισθούς των 586 και οι «τυπικές» φωνές ανάμεσα στους πανελίστες βουλευτές μετατράπηκε σε χαρακτηρισμούς τύπου «Είσαι βλάκας» από τη μεριά του κ. Χαϊκάλη.
Στο σημείο εκείνο ο βουλευτής της ΝΔ αποχώρησε χωρίς δεύτερη κουβέντα, ενώ οι παρουσιαστές έμειναν εμβρόντητοι, ενώ ο τρίτος καλεσμένος Πάνος Σκουρλέτης, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη από αυτά που έβλεπε!
Ο κ. Χαϊκάλης ωστόσο ζήτησε συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς, μετά από παρότρυνση των παρουσιαστών.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αθ. Τσαυτάρης: Φεβρουάριο η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και το επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται η επιστροφή πετρελαίου


 

Αθ. Τσαυτάρης: Φεβρουάριο η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και το επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται η επιστροφή πετρελαίου
Μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί στους βαμβακοκαλλιεργητές η συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσω, καθώς συμφώνησε και το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί γίνεται και πράξη, ότι αφού τώρα θα βγει ο γεωργός για να σπείρει τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, τώρα θα δώσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Αντί να τη δώσουμε λοιπόν τον Ιούλιο, παίρνουμε αυτά τα 80 εκατ. και θα τα δώσουμε τώρα που έχουν την ανάγκη. Μόλις οριστικοποιηθούν οι καταστάσεις, γιατί πρέπει να προσμετρηθεί με ακρίβεια τι θα πάρει ο καθένας, πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή δεν θα πάρει πάνω από 15 ημέρες, άρα πριν βγουν στα χωράφια τους, μετά τις βροχές, θα πάρουν 80 εκατ. ευρώ επιστροφή από τον ειδικό φόρο».
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ανήλθε περίπου στους 750.000 τόνους. Όσον αφορά το θέμα των τιμών αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 38 και 42 λεπτά/κιλό (και σε ελάχιστες περιπτώσεις 45 λεπτά/κιλό). Όπως υποστήριξε ο υπουργός «ο μέσος όρος της φετινής χρονιάς ήταν 341 κιλά το στρέμμα, που για μας τους επιστήμονες θεωρείται καλό».
 

Σε τρεις συν μία ζώνες θα υπολογίζονται τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ


Σε ένα δυναμικό υβριδικό μοντέλο υπολογισμού των επιδοτήσεων, όπως ονομάζεται αυτό που ακολουθούν σήμερα η Γερμανία, Αγγλία, Δανία και Φιλανδία, προσανατολίζεται η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αναγκάζονται να αποχωριστούν το ιστορικό μοντέλο.

Με την έννοια του δυναμικού υβριδικού μοντέλου εννοούμε ότι συνδυάζει τρεις ή τέσσερις κατηγορίες και ζώνες ενισχύσεων, στις οποίες αποδίδονται σταδιακά διαφορετικά ποσοστά ιστορικών και περιφερειακών δικαιωμάτων. Δηλαδή ξεκινώντας με βάση το 40% της βασικής ενίσχυσης, που πρέπει υποχρεωτικά να καθορίζεται με περιφερειακά κριτήρια, θα φτάσουμε μέχρι το 2019 να καθορίζεται εξ ολοκλήρου ανάλογα με τη ζώνη καλλιέργειας, καταργώντας οποιοδήποτε ποσοστό ιστορικών δικαιωμάτων.
Οι τέσσερις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, που εφαρμόζουν ήδη κάτι αντίστοιχο, έχουν σκοπό το 2013 να έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ποσό ενίσχυσης ανά ζώνη καλλιέργειας, έχοντας χωρίσει ήδη τις περιφέρειες ανάλογα με τα προϊόντα και τις δυνατότητές τους. Αυτό που καλείται η Ελλάδα να κάνει, εφόσον υιοθετήσει ένα τέτοιο μοντέλο, είναι να αποφασίσει εάν θα βάλει κριτήρια αγροτικού εισοδήματος και γεωγραφικά κριτήρια στις ζώνες. Το σενάριο που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συζητήσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο, είναι το υβριδικό μοντέλο που χωρίζει την Ελλάδα σε τρεις ζώνες (συν τους βοσκότοπους) ανάλογα με το μέσο όρο του ύψους των ενισχύσεων που λάμβαναν μέχρι τώρα:
● Η πρώτη περιφέρεια (Π1) αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι μικρότερο από το 85% του μέσου όρου της χώρας.
● Η δεύτερη περιφέρεια (Π2) αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι μεταξύ 85% και 115% του μέσου όρου της χώρας.
● Η τρίτη περιφέρεια (Π3) αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι πάνω από το 115% του μέσου όρου της χώρας.
Στην περιφέρεια (Π1) που περιλαμβάνει τους νομούς με χαμηλή μέση ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο γίνεται αύξηση των πόρων έτσι ώστε να καλυφθεί το 30% της διαφοράς από το 90% του μέσου όρου της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στο σύνολο της Ελλάδας. Οι πόροι που απαιτούνται για αυτή την αύξηση θα προέρθουν από ποσοστιαία μείωση των πόρων της περιφέρειας (Π3) που περιλαμβάνει τις Π.Ε.
με υψηλή ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο. Στην περιφέρεια Π2 θα διατηρηθεί το σύνολο των πόρων αμετάβλητο, χωρίς να υπάρχουν μεταφορές.
Γιατί απέτυχε το ιστορικό µοντέλο
Η επιλογή μεταξύ των διαθέσιμων μοντέλων ενιαίας ενίσχυσης επηρέασε σημαντικά την κατανομή των ενισχύσεων εντός των επιμέρους κρατών μελών (μεταξύ των γεωργών), υποστήριξε σε έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο και συμπλήρωσε ότι το ΚΕΕ, θεωρούμενο ως μέθοδος στήριξης του εισοδήματος, είναι ελλιπές ως προς τους στόχους του. Τα περισσότερα κράτη μέλη επέλεξαν το ιστορικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα ποσά των ενισχύσεων βασίζονται ουσιαστικά σε παραμέτρους που τέθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2002, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλέον στην τρέχουσα δραστηριότητα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αρχές των κρατών μελών δεν έχουν θέσει τους δέοντες περιορισμούς, το μοντέλο αυτό μπορεί επίσης να συνδεθεί με κερδοσκοπικές μεταβιβάσεις και σώρευση δικαιωμάτων ενίσχυσης από δικαιούχους, που δεν εμφανίζουν «παραγωγικό» αντίκρισμα.
Δημιούργησε μεγάλες ανισότητεςΣτο ιστορικό µοντέλο κάθε γεωργός λαµβάνει δικαιώµατα ενίσχυσης, τα οποία, κατά κανόνα, βασίζονται στον µέσο όρο των ενισχύσεων που έλαβε κατά την τριετή (2000, 2001 και 2002) περίοδο αναφοράς (ιστορικό ποσό αναφοράς) και τον µέσο αριθµό των εκταρίων που καλλιεργήθηκαν κατά την περίοδο αυτή στο πλαίσιο οποιουδήποτε προηγούµενου καθεστώτος στήριξης συνδεδεµένης µε την παραγωγή (έκταση αναφοράς). Κατά συνέπεια, η µοναδιαία αξία ενός δικαιώµατος ενίσχυσης ισούται µε το ποσό αναφοράς διαιρούµενο µε τον αριθµό των δικαιωµάτων. Ο συγκεκριµένος τρόπος υπολογισµού έχει ως αποτέλεσµα σηµαντικές διαφορές στη µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης, οι οποίες προκύπτουν από τη διαφορά της στήριξης σε συγκεκριµένους γεωργικούς τοµείς κατά την περίοδο αναφοράς.
Το δυναμικό υβριδικό θα εφαρμοστεί στη μεταβατική περίοδοΤα µεικτά («υβριδικά») µοντέλα συνδυάζουν στοιχεία του ιστορικού και του περιφερειακού µοντέλου. Οι γεωργοί λαµβάνουν ένα βασικό κατ’ αποκοπήν ποσό ανά επιλέξιµο εκτάριο, καθώς και ένα καθορισµένο ποσοστό των ενισχύσεων που είχαν λάβει κατά την περίοδο αναφοράς. Στο δυναµικό υβριδικό µοντέλο ο συνδυασµός των ιστορικών και κατ’ αποκοπήν αξιών µπορεί να µεταβάλλεται συν τω χρόνω και να εξελιχθεί σε ένα πλήρως περιφερειακό, κατ’ αποκοπήν, µοντέλο.
Το ιστορικό και το περιφερειακό (υβριδικό) µοντέλο προβλέπουν ότι µπορεί να εφαρµοστεί η «ρήτρα απροσδόκητου κέρδους» σε γεωργούς που έπαυσαν ή µείωσαν τη δραστηριότητά τους µετά την περίοδο αναφοράς. Η ρήτρα αυτή προβλέπει τη µείωση έως και κατά 90% των δικαιωµάτων τους τα οποία είχαν υπολογιστεί βάσει της δραστηριότητάς τους κατά την περίοδο αναφοράς. Τα έσοδα αυτών των µειώσεων πιστώνονται στο εθνικό απόθεµα. Το Βέλγιο, η Γαλλία, η ∆ανία, η Ιταλία, το Λουξεµβούργο, η Ελλάδα και η Σουηδία επέλεξαν να εφαρµόσουν αυτή τη ρήτρα, µολονότι περιόρισαν την εφαρµογή της σε γεωργούς ορισµένων τοµέων.
Το πιο απλοποιημένο είναι το ανατολικόΣτα νέα κράτη µέλη που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 ή το 2007 εφαρµόζονται ειδικοί κανόνες. Κατ’ αρχήν, µπορούσαν να καθιερώσουν το Καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης όπως και τα άλλα κράτη µέλη, αλλά µέχρι σήµερα µόνο η Μάλτα και η Σλοβενία το έπραξαν το 2007. Η Βουλγαρία, η Τσεχική ∆ηµοκρατία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Ρουµανία, η Πολωνία και η Σλοβακία επωφελήθηκαν από την επιλογή που τους επιτρέπει να αναβάλουν την καθιέρωση του ΚΕΕ έως το 2013. Εν τω µεταξύ, εφαρµόζουν ένα απλοποιηµένο καθεστώς στήριξης βάσει έκτασης, το ΚΕΣΕ (Καθεστώς Ενιαίας Στρεµµατικής Ενίσχυσης).
Το υβριδικό που μένει σταθερόΣτην περίπτωση του στατικού υβριδικού µοντέλου, που εφαρµόζει µόνο η Σουηδία, ο συνδυασµός των ιστορικών και κατ’ αποκοπήν αξιών δικαιωµάτων ενίσχυσης παραµένει σταθερός.
Ένα ποσό για κάθε στρέμμαΤο περιφερειακό (κατ’ αποκοπήν) µοντέλο εφαρµόζεται µόνο στη Σλοβενία και έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Όλα τα δικαιώµατα ενίσχυσης που χορηγούνται σε γεωργούς µιας καθορισµένης περιφέρειας/υποπεριφέρειας έχουν την ίδια («κατ’ αποκοπήν») αξία και σε κάθε γεωργό χορηγείται ένα δικαίωµα ενίσχυσης για κάθε επιλέξιµο εκτάριο που δηλώθηκε το πρώτο έτος εφαρµογής του ΚΕΕ ή, εναλλακτικά, το τελευταίο έτος πριν από το έτος καθιέρωσής του.
Το «μέτρημα» θα φέρει κι άλλες ενισχύσειςΗ οριοθέτηση των βοσκοτόπων θα αυξήσει το μερίδιο των κτηνοτρόφων στους κοινοτικούς πόρους
Πονοκέφαλο σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει προκαλέσει το θέμα της ενίσχυσης των βοσκοτόπων μετά το 2013. Ειδικά, όμως, στην Ελλάδα ο θέμα είναι ακόμα πιο πολύπλοκο, καθώς μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων είτε θεωρούνται (στα χαρτιά) δασικοί είτε δημόσιας χρήσης, οπότε και είτε… καταπατούνται είτε παραχωρούνται.
Τα προβλήματα αυτά, βεβαίως, δεν θα φτάσουν ποτέ στις Βρυξέλλες, διότι απλούστατα είναι θέματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το πρόβλημα, όμως, της διαφορετικής αντίληψης των νότιων χωρών για το τι είναι βοσκότοπος σε σχέση με το τι εννοούν οι Βορειοευρωπαίοι με την έννοια «βοσκότοπος» τέθηκε ήδη με ερώτηση του ευρωβουλευτή, Σπύρου Δανέλλη: «Ο περιορισμός των βοσκοτόπων στη μορφή των χορτολιβαδικών εκτάσεων αποκλείει από την ενίσχυση μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, που καλύπτονται στην επιφάνεια του εδάφους με αυτοφυή ξυλώδη ή μικτή βλάστηση και χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση αιγοπροβάτων.
Οι εκτάσεις αυτές και από τη φύση τους αλλά και από τη χρήση τους, δηλαδή την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, συνιστούν σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της αποθήκευσης του άνθρακα στο έδαφος.
Είναι λοιπόν κατ’ εξοχήν εκτάσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις πρακτικές του «πρασινίσματος» και να δικαιούνται ενισχύσεις για την προσφορά των δημόσιων αυτών αγαθών».
Ο κ. Δανέλλης αμφισβήτησε επίσης την καταλληλότητα του ορισμού της «μόνιμης χορτολιβαδικής έκτασης» αντί του ορθότερου «μόνιμου βοσκοτόπου», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να καταβάλλονται στο μέλλον πράσινες πληρωμές σε γήπεδα.
Ταυτόχρονα, τίθεται θέμα με το πώς θα δοθούν οι ενισχύσεις στους βοσκότοπους την εποχή μετά το 2013, αφού υπήρχαν μέχρι τώρα μεγάλες εκτάσεις που δεν συνυπολογίζονταν στο τελικό ποσό των ενισχύσεων, κυρίως γιατί τα δικαιώματα ορίζονταν με βάση τα ζώα και όχι τις εκτάσεις.
Το σκεπτικό του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που μελέτησε ξεχωριστά το θέμα των βοσκοτόπων, έχει ως εξής: «Η μεταφορά πόρων από τους βοσκότοπους στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που περιλαμβάνεται σε αρκετά από τα σενάρια που μελετήθηκαν, αιτιολογείται από τη σημαντικά μεγαλύτερη έκταση βοσκοτόπων που θα λαμβάνεται πλέον υπόψη στις άμεσες ενισχύσεις, από το 2013, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.
Παρά την ανάγκη ενθάρρυνσης της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, ένα υψηλό δικαίωμα ενίσχυσης στις εκτάσεις βοσκοτόπων μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση των ενισχύσεων, σε κερδοσκοπικές κινήσεις, σε μη ορθολογικές εξελίξεις στις αξίες γης και ιδιαίτερα των βοσκοτόπων. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων στις ενισχύσεις, που επιτρέπει η νέα ΚΑΠ, υπαγορεύει ένα ορθολογικό και διαφανές καθεστώς διαχείρισης των βοσκοτόπων από το 2014».
Γι’ αυτό και εμμέσως πλην σαφώς προτείνεται από την Ομάδα Εργασίας του υπουργείου, σε περίπτωση που προκριθεί το δυναμικό υβριδικό μοντέλο κατανομής των ενισχύσεων, να υπάρχει ξεχωριστή ζώνη για τους βοσκότοπους, η οποία θα απολαμβάνει ενίσχυσης περίπου 15 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή όσο προκύπτει και ο σημερινός μέσος όρος.
Τα άλλα θέματα που καλούνται να εξετάσουν όλες οι χώρες μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το ποιες δραστηριότητες και ποια είδη βοσκοτόπων μπορούν να ενταχθούν στο επιπλέον «πράσινο» ποσοστό που ζητά η Επιτροπή. Ήδη έχουν προκύψει ερωτήματα από μεγάλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων:
- Η εκτατική ή η σταυλισμένη κτηνοτροφία είναι πιο καλή για το περιβάλλον;
- Η καλλιέργεια φυτών για ζωοτροφές και κυρίως για την παραγωγή σανού το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται σαν «μπάλα» είναι φιλική προς το περιβάλλον;
- Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να απολαμβάνουν μεγαλύτερης ενίσχυσης, ενδεχομένως πέραν της εξισωτικής αποζημίωσης;
Μικρή η αναπροσαρμογή
Στο τριζωνικό σενάριο που θα συνοδευτεί από μία ξεχωριστή ζώνη βοσκοτόπων (βλ. σελ. 27), το μοντέλο που αναπτύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει σύγκριση των πόρων ανά νομό μεταξύ:
α) της παρούσας κατάστασης, δηλαδή των πόρων που είναι διαθέσιμοι σήμερα (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2011) για τον 1ο Πυλώνα (ενιαία ενίσχυση), έπειτα από μείωση λόγω των ειδικών καθεστώτων (μικροί αγρότες, νέοι αγρότες, περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα), ώστε οι συγκρίσεις με τη νέα προγραμματική περίοδο να γίνουν σε ίδια βάση, και β) της μελλοντικής κατάστασης, δηλαδή των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι το 2014 κατά τον 1ο χρόνο εφαρμογής της περιφερειοποίησης έπειτα από μείωση λόγω των ειδικών καθεστώτων (μικροί αγρότες, νέοι αγρότες, περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα) και έπειτα από εφαρμογή της περιφερειοποίησης σύμφωνα με τις παραδοχές του σεναρίου αυτού.
Με τις παραδοχές του σεναρίου αυτού προκύπτει ότι 22 από τους νομούς εντάσσονται στην Περιφέρεια 1, 12 νομοί στην Περιφέρεια 2 και 17 νομοί στην Περιφέρεια 3. Με την μεταφορά κονδυλίων από την Π3 στην Π1, ώστε να καλυφθεί το 30% του 90% της διαφοράς της μέσης τιμής από τον μ.ο. της χώρας, απαιτούνται συνολικά να μεταφερθούν περί τα 49.633.100 ευρώ.

Παράταση μέχρι το 2015 παίρνει η ΚΑΠ


 Μεταβατικό διαφαίνεται το 2014 λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda, η παράταση ενός χρόνου της ΚΑΠ θα βγάλει κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια.Η παράταση ενός χρόνου της ΚΑΠ θα βγάλει κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια.
Κερδίζει συνεχώς έδαφος η προοπτική για παράταση έως το 2014 του υφιστάμενου καθεστώτος ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι καθυστερήσεις στην κατάρτιση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού οπωσδήποτε λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών που έχουν στα χέρια τους ιστορικά δικαιώματα αλλά και όσων θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθιστά όλο και πιο σίγουρη την απόφαση να γίνει το 2014 ένα μεταβατικό έτος προς τη νέα ΚΑΠ, κατά τη διάρκεια του οποίου ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το καθεστώς ενίσχυσης με το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Η παράταση ενός χρόνου της υφιστάμενης ΚΑΠ θα βγάλει σαφώς κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες και ειδικότερα όσους έχουν στα χέρια τους ιστορικά δικαιώματα, ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια της νέας ΚΑΠ (2015-2019), κατά τη διάρκεια των οποίων θα διατηρηθεί ένα ποσοστό των ιστορικών δικαιωμάτων.
Τι απαντά η ΚομισιόνΜέχρι στιγμής, βέβαια, επισήμως δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από την Κομισιόν για το πώς θα διαχειριστεί το ενδεχόμενο ενός Σχεδίου Β ή ενός μεταβατικού έτους (2014). Το σίγουρο είναι, μέσα στο αβέβαιο δημοσιονομικό τοπίο που διαμορφώνεται για την Ε.Ε., ότι δεν θα έχει αποφασιστεί το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού πριν τον Φλεβάρη του 2013. Με αυτό το δεδομένο, όπως παραδέχτηκε και ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, «θα υπάρξει μεταβατική περίοδος εάν χρειαστεί», εξηγεί όμως ότι παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, «έχουμε ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις σε άτυπο επίπεδο, ειδικά για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (β΄ Πυλώνας). Η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει τα κράτη μέλη ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τους αναγκαίους μεταβατικούς μηχανισμούς – προκειμένου να αποφευχθεί το νομικό κενό – αλλά όλοι θέλουν να ξεκαθαρίσουν οι κανονισμοί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να πω ότι ο κίνδυνος υπάρχει περισσότερο για τις άμεσες ενισχύσεις (α΄ Πυλώνας) παρά για τα προγράμματα».
Δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμαΗ μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ παραμένει, βέβαια, το πιο φλέγον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών. Τελευταίος ο υπουργός γεωργίας της Γαλλίας, Στεφάν Λε Φολ, δέχτηκε ότι θα υπάρξει, εν τέλει, μείωση των κονδυλίων για τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε αυτή η μείωση να μην είναι δραματική. Εξάλλου, και ο κ. Γουέιτ δήλωσε ότι η πρόταση Ρομπάι για μείωση των δαπανών της ΚΑΠ κατά 18 δισ. ευρώ, δεν θα περάσει «αμαχητί» και οπωσδήποτε θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για λιγότερες περικοπές, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε τα ακριβή ποσά. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης: «ανησυχούμε για την τροπή που έχει λάβει η συζήτηση για την Αγροτική Ανάπτυξη, που αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή. Ο κ. Τσιόλος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πυλώνας της Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζωτική σημασία για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας. Είναι το κομμάτι της ΚΑΠ που κάνει τους αγρότες πιο δυναμικούς». Το ίδιο επικίνδυνο θεωρεί και τη δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων από τον δεύτερο πυλώνα στον πρώτο (και το αντίστροφο) για το 15% των δαπανών.
«Σε ότι αφορά την αρχική πρόταση της Κομισιόν, δεν θα φτάσουμε εκεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Λε Φολ. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να πει σε τι ποσό αποσκοπεί η Γαλλία.
Το επόμενο «ραντεβού» των υπουργών Γεωργίας είναι στις 18 και 19 Δεκεμβρίου. Την πρώτη μέρα θα συζητηθούν οι τελευταίες αλλαγές στην πρόταση της Κομισιόν για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ενώ τη δεύτερη μέρα θα γίνει εκτενής ανάλυση των νέων δεδομένων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Από την ικανοποίηση της επισιτιστικής ασφάλειας, η ΚΑΠ έγινε εργαλείο εξαγωγικής υπεροχήςΟι πετυχημένες πολιτικές ενώνουν την ΕυρώπηΠενήντα χρόνια «κλείνει» φέτος η Κοινή Αγροτική Πολιτική και σίγουρα κανείς δεν θέλει η χρονιά αυτή να τελειώσει με μια «αποτυχία». Αν και δεν είναι ασυνήθιστες οι «μεταβατικοί περίοδοι» στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, ένα έτος μετάβασης στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική θα αποτελούσε «στραβοπάτημα» για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, διότι μέχρι τώρα όλα λειτουργούσαν «ρολόι». Εξάλλου, λίγοι είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν ότι, παρά τις αδυναμίες της, η ΚΑΠ μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει πολλά. Αυτό που σήμερα θεωρούμε δεδομένο, η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, δεν ήταν καθόλου δεδομένο πριν από 50 χρόνια. Και μαζί μ’ αυτό έγινε και η πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο.
Παρά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβησαν στην Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια, η ΚΑΠ πάντα κατόρθωνε να προσαρμοστεί στις εξελίξεις, έστω και απρόθυμα ή καθυστερημένα.
Η συμβολή της ΚΑΠ στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους αγρότες όλης της Ευρώπης είναι αναμφισβήτητη. Οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν σημαντικό ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος και βοηθούν τους αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν. Όμως η ΚΑΠ πλέον αποτελεί και μια αναπτυξιακή πολιτική που  συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Σήμερα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμφισβητείται από πολλούς, η ΚΑΠ, ως η σημαντικότερη πολιτική της Ε.Ε., καλείται να αποδείξει ότι παραμένει επίκαιρη. Για αυτό, δίπλα στο βασικό στόχο  της διατροφικής αυτάρκειας και της στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό.
Πρώτος στόχος της ΚΑΠ ήταν να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση διατροφικά ανεξάρτητη με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
Τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ε.Ο.Κ. (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) ασκούσαν το καθένα τη δική του αγροτική πολιτική, καθορίζοντας το τι θα παραχθεί και πώς, και επεμβαίνοντας στις τιμές των αγροτικών αγαθών. Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί στην ενωμένη Ευρώπη που οραματίζονταν οι ηγέτες της εποχής. Για να χτιστεί μια ενιαία αγορά με δίκαιους κανόνες για όλους, θα έπρεπε οι εθνικές πολιτικές να εναρμονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έτσι θεσπίστηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρώμης (1957), έχει τους εξής βασικούς στόχους:
● εκσυγχρονισμό της γεωργίας με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας,
● διασφάλιση ενός δίκαιου επιπέδου διαβίωσης για τους αγρότες,
● σταθεροποίηση των αγορών,
● διασφάλιση του εφοδιασμού και
● παροχή τροφίμων σε λογικές τιμές.
Η ΚΑΠ τέθηκε σε εφαρμογή πέντε χρόνια αργότερα, το 1962. Βασικό εργαλείο στην πρώτη αυτή φάση της ΚΑΠ ήταν η στήριξη των τιμών, μέσω των τιμών παρέμβασης που ορίστηκαν για το κάθε προϊόν. Όμως, μετά από κάποια χρόνια, ήρθε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οργανισμός Εμπορίου και ο όρος «απελευθέρωση του εμπορίου», που είχε ως συνέπεια να φτάσουμε στη σημερινή πολιτική της επιδότησης του εισοδήματος των αγροτών και όχι των προϊόντων.
Η έννοια του διαχειριστή της υπαίθρου εισήχθη από το 1992 Οι προτεραιότητες των Επιτρόπων ΓεωργίαςΤον αναπροσδιορισμό του ρόλου του αγρότη είχε ως αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση του Επιτρόπου Γεωργίας, ΜακΣάρι, το 1992. Πλέον οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονταν μόνο ως παραγωγοί, αλλά και ως διαχειριστές της υπαίθρου.
Η ΚΑΠ, όπως την ξέρουμε, προέκυψε από τη μεταρρύθμιση του Επιτρόπου, Φραντς Φίσλερ, το 2003. Βασικό χαρακτηριστικό της ήταν η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή. Το ύψος των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων άρχισε πλέον να υπολογίζεται βάσει των ετών αναφοράς. Έτσι περάσαμε στο ιστορικό μοντέλο που ισχύει και σήμερα.
Επιμέρους μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα και βελτίωση των κανονισμών του Φίσλερ έφερε η θητεία της Δανέζας, Μαριάν Φίσερ-Μπόελ. Πολλοί, πάντως, έχουν επικρίνει τη ρύθμιση της αγοράς ζάχαρης, όπως συνέβη το 2006, αλλά είναι σίγουρο ότι σε πολλά άλλα θέματα η κυρία Μπόελ έκανε «στροφή» προς το... μεσογειακό πνεύμα, παρά την αγγλοσαξονική της καταγωγή. Ο κ. Τσιόλος μάλλον θα δει τις προτάσεις του για τη νέα ΚΑΠ να αλλάζουν εκ βάθρων, αφού οι αντιδράσεις είναι ισχυρές.
Ισοδυναμία αντί οικολογίαςΟ όρος «ισοδυναμία» αποκτά όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές στη συζήτηση για το περιβαλλοντικό μενού δράσεων της νέας ΚΑΠ.
Τα μέτρα, που προτάθηκαν από την Κομισιόν, θα σήμαιναν ότι, εκτός από τις βασικές πληρωμές στο πλαίσιο του Πυλώνα Ι, οι αγρότες θα μπορούσαν επίσης να λάβουν χρήματα αν τηρούνται τα ακόλουθα τρία μέτρα:
1. Διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων
2. Διαφοροποίηση καλλιεργειών
3. Διατήρηση του 7% της αγροτικής γης ως «περιοχή οικολογικής εστίασης», εξαιρουμένων των περιοχών που προορίζονται για βοσκοτόπια
Πολλά κράτη μέλη έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα μέτρα αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πολύ αυστηρά, οπότε μετά από αρκετά αιτήματα για περισσότερη ευελιξία, ιδίως όσον αφορά τις υπάρχουσες φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες, και την ανάγκη να αναγνωριστούν οι περιφερειακές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, η Κομισιόν πρότεινε επιπλέον μέτρα που θα βοηθούσαν τα κράτη μέλη να πετύχουν «ισοδυναμία» στην περιβαλλοντική διάσταση της ΚΑΠ. Προτάθηκαν δύο σχέδια: εθνικά συστήματα πιστοποίησης και τα αγροτο-περιβαλλοντικά μέτρα για το κλίμα (που επί του παρόντος εμπίπτουν στον Πυλώνα ΙΙ).
Η ατζέντα του επόμενου ΣυμβουλίουΜεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν οι τέσσερις κύριες μεταρρυθμίσεις με τη μορφή κανονισμών για την ΚΑΠ:
1. Θέσπιση κανόνων για τις άμεσες πληρωμές στους αγρότες (κανονισμός άμεσων πληρωμών)
2. Θέσπιση μίας Κοινής Οργάνωσης των Αγορών Γεωργικών Προϊόντων (κανονισμός για ΚΟΑ)
3. Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης (κανονισμός για αγροτική ανάπτυξη)
4. Χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ («οριζόντια» ρύθμιση)
Οι υπουργοί Γεωργίας, που θα μετέχουν, θα ενημερωθούν σχετικά με μια κοινή δήλωση υπέρ της συνδεδεμένης στήριξης άνω του 10%, που ετοίμασαν η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία και υποστηρίζεται και από τη Σλοβενία.

Συσκέπτονται οι αγροτικοί σύλλογοι Έβρου


 

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, στο εργατικό κέντρο Ορεστιάδας.
Η «απόκρουση της νέας σφοδρής επίθεσης που δέχεται η μικρομεσσαία αγροτιά από την τρικομματική κυβέρνηση» και η διεκδίκηση μέτρων άμεσης «ανακούφισης των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, θα είναι τα βασικά θέματα προς συζήτηση, στη σύσκεψη που προκαλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».
Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η οικονομική κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων είναι τραγική, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των ζημιών στην παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.
 «Θα προβάλλουμε την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρας μας και θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και φτηνά, ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού» σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση η «ΕΝΟΤΗΤΑ». Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ν. Ορεστιάδας.
 

Σαββατοκύριακο προετοιμασίας των «στρατοπέδων» με στόχο τα μπλόκα


 Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά πραγματοποιούν το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι οι Ενωτικές Ομοσπονδίες των νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, με «στρατηγό» τον Βαγγέλη Μπούτα. Σκοπός της σύσκεψης είναι «να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα και τη μορφή του αγώνα», με πιθανότερη την κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο πυρήνας που ξεκίνησε να δημιουργείται από νωρίς με πρωτοβουλίες της ομάδας Μπούτα στην περιοχή της Καρδίτσας, μέρα με τη μέρα διευρύνει την επιρροή της τόσο στον Θεσσαλικό κάμπο, όσο και σε άλλες σημαντικές αγροτικές περιοχές της χώρας.

Το καινούργιο σε σχέση με τις προηγούμενες οργανώσεις παρόμοιων κινήσεων διαμαρτυρίας, είναι ότι αυτή τη φορά η παρουσία των κομμάτων δείχνει να έχει υποχωρήσει και, ελλείψει δομημένων οργανώσεων, το βάρος των πρωτοβουλιών πέφτει στα πρόσωπα και δη στις πλέον δυναμικές φιγούρες του αγροτικού χώρου.

Έτσι, όσο κι αν η κομματική αναφορά του Βαγγέλη Μπούτα παραμένει συνδεδεμένη με τον χώρο του ΚΚΕ, αυτή τη φορά φαίνεται να κάνει πράξη την προσπάθεια για συστράτευση  δυνάμεων απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.
Σαββατοκύριακο προετοιμασίας των «στρατοπέδων»
Συγκεντρώσεις σε πλατείες και παράταξη τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους ανά νομό, προκειμένου να «μετρήσουν» δυνάμεις οργανώνουν το Σάββατο το πρωί οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος», Χρήστος Γκόντιας, Γιάννης Παναγής και Θόδωρος Παπακωνσταντίνου. Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου θα ξαναμαζευτούν στον Πλαταμώνα, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, ανάλογα και με το τι τους έχουν απαντήσει τα τρία κυβερνητικά κόμματα για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μπλόκο στο Κάστρο
Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγγο, «θα αποφασίσουμε ποια μέρα θα κλείσουμε τον κόμβο του Κάστρου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Δεν έχουμε λόγο να κάνουμε άλλες συναντήσεις επί συναντήσεων. Δεν βγαίνει τίποτα έτσι. Αίτημά μας είναι η μείωση του κόστους της καλλιέργειας». Το «μπλόκο» του Κάστρου αναμένεται να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των αγροτών από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.
Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε ανακοίνωσή της.
Η επιστολή της ΕΟΑΣΝΛ έχει ως εξής:
«Η συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης απέβη άκαρπη καθώς δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας. Σε πολλά αιτήματα μας απάντησε ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του αλλά άλλων υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά.  Επικαλέστηκε την οικονομική κρίση,  όμως για την κρίση δεν ευθύνονται οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ευθύνεται η συσσώρευση αμύθητων κερδών στα χέρια των βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών και άλλων αφού χρήμα υπάρχει όπως απέδειξε και η περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν την κρίση. Οδηγείται στην φτώχεια και εξαθλίωση η συντριπτική πλειοψηφία του  λαού. Η προσπάθεια εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στους αγρότες και τον αγώνα μας δεν θα περάσει. Το «έργο» αυτό το έχουμε ξαναδεί, έχουμε την εμπειρία να το αντιμετωπίσουμε. Επιβάλλεται να δυναμώσει η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΟΑΣΝΛ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες.
Μετά και το αδιέξοδο στην συνάντηση με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα.
Κλιμάκια της ΕΟΑΣΝΛ, των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα συνεχίζουν τις συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων στο Βασιλί Φαρσάλων όπου θα εκτιμηθεί η πορεία της κινητοποίησης. Την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των αγροτών της Λάρισας στην Γαλήνη στο καφενείο «Γκέκα» για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων.
Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στον Παλαμά Καρδίτσας για να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα και η μορφή του αγώνα μας».
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΝΑ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ‏





 Αν η Ελλάδα τολμήσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή τότε μια σειρά από τρομερά δεινά θα τη συνταράξουν:


- δε θα έχουμε νερό

- θα σταματήσει να βρέχει

- τα σπίτια μας θα γκρεμιστούν και θα κατεδαφιστούν από μόνα τους πριν τα αγοράσουν οι ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί αντί για ένα γερμανικό στρούντελ

- θα πάψει να υπάρχει καλοκαίρι

- η θερμοκρασία αμέσως θα υποχωρήσει κατά 30-40 βαθμούς

- τα δένδρα θα ξεραθούν

- τα ψάρια θα φύγουν για άλλες θάλασσες

- θα στερέψουν τα ποτάμια και οι λίμνες

- τα πουλιά θα σταματήσουν να κελαηδούν

- δε θα μπορούμε να κατουράμε όρθιοι

- θα υποστεί καθίζηση όλο το οδικό δίκτυο της χώρας

- δε θα ανατείλει ποτέ ξανά ο ήλιος

- θα ψοφήσουν όλα τα ζωντανά

- δε θα μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο (αλήθεια η Αλβανία πως το αγοράζει; κι εμείς τώρα που το προμηθευόμαστε από το Ιράν το πληρώνουμε; )

- θα μας αποκλείσουν οι αγορές (ενώ τώρα δεν είμαστε αποκλεισμένοι)

- θα προκληθεί γιγαντιαίο τσουνάμι στο Αιγαίο

- θα κλείσουν οι βιομηχανίες που παράγουν λουκέτα

- θα επικρατήσει ο τρόμος κι η αναρχία ενώ τώρα ζούμε σε ένα σοβαρό οργανομένο κράτος

- θα λιώσουν τα χιόνια στην Πίνδο

- θα φύγει ο Πέτρος από τη Μύκονο

- θα φύγουν όλοι οι λαθρομετανάστες

- θα αδειάσουν τα καταστήματα ενώ τώρα μπορούμε και πηγαίνουμε ξοδεύοντας αδρά για τις αγορές μας

Αυτά και άλλα πολλά φοβερά και τρομερά πράγματα πρόκειται να συμβούν ΑΝ επιστρέψουμε στη Δραχμή.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ! ΜΟΥΦΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΔ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ! «ΘΑΒΟΥΝ» ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ !




Το τι παραμύθια τσαμπουνάνε οι δημοσκοπικές εταιρίες δεν λέγεται. Βγάζουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα ή το πολύ-πολύ ισοπαλία με το ΣΥΡΙΖΑ!!! Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου! Αυτά δεν γινόντουσαν ούτε στις μέρες που δεν υπήρχε κρίση! Από την ημέρα που βγήκε ο Σαμαράς, η χώρα βυθίστηκε
περισσότερο στο χάος, η ανεργία αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, η αγορά έχει κυριολεκτικά βουλιάξει και το κυριότερο, ο Σαμαράς αποδεδειγμένα εξαπάτησε τον λαό και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Είναι ο άνθρωπος που από το «θα επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο» και θα «προστατέψουμε το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων» (γι' αυτά ψηφίστηκε), έφτασε στο σημείο να γδάρει τον λαό με πρωτοφανή μέτρα ύψους 13,5 δις ευρώ! Με μία απλή δικαιολογία «ουδείς αναμάρτητος» και πρόσφατα με το «θα κάτσουμε στα τέσσερα», ο Σαμαράς απέδειξε το πόσο -στεγνά- εξαπάτησε τον λαό! Και όμως, οι δημοσκοπήσεις... επιβραβεύουν την απάτη Σαμαρά βγάζοντάς τον όλες, με αυξημένα ποσοστά σε σχέση με αυτά που είχε πριν από τις εκλογές!
Όσο για το ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος Πρωθυπουργός», ο Σαμαράς κυριολεκτικά σαρώνει!! Εάν προσπαθήσει κανείς να αναλύσει αυτές τις δημοσκοπήσεις, σε δύο συμπεράσματα καταλήγει: α) Ή σχιζοφρενής είναι ο λαός ή β) οι δημοσκοπήσεις είναι ψεύτικες και εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Με λίγα λόγια, οι δημοσκοπικές εταιρείες καταγράφουν στοιχεία που υπηρετούν την πολιτική των δανειστών και του Σαμαρά. Εάν το συνδυάσει κανείς με τις πρόσφατες υποδείξεις των δανειστών ότι «εάν ψηφίσετε αντιμνημονιακό κόμμα, τέρμα οι δόσεις και επιστρέφετε στη δραχμή», μπορεί να γίνει κατανοητό σε ποιες γραμμές κινούνται οι εταιρείες δημοσκοπήσεων!

ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

Πριν από μερικές ημέρες, η εφημερίδα «Παρασκήνιο» αποκάλυψε ότι υπάρχει κρυφή δημοσκόπηση η οποία φέρνει τη Χρυσή Αυγή στο 15% και έχει κάνει άνω-κάτω το Μέγαρο Μαξίμου! Μήπως όμως στα... χέρια του Μαξίμου υπάρχει και η παρακάτω δημοσκόπηση η οποία προκαλεί ...σεισμό στην Κυβέρνηση; Ρωτάμε! Όπως επίσης, μπορούν να μας πουν ποια εταιρεία την έκανε; Απάντηση δεν περιμένουμε, για τον εξής απλό λόγο: Φαντάζεστε να βγει εταιρεία δημοσκοπήσεων που να εμφανίζει τη Χρυσή Αυγή με ποσοστά 24%;;; Την άλλη μέρα την «θάψανε». Δεν θα ξαναπάρει δουλειά από το σύστημα και θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο! Απλά πράγματα.
Εμείς όμως επιμένουμε να ρωτάμε, εάν είναι υπαρκτή η παρακάτω δημοσκόπηση (εμείς λέμε ότι είναι υπαρκτή). Δείτε και σκεφτείτε, μήπως τελικά αυτή η κρυφή δημοσκόπηση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και όχι αυτές που θέλει να παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα.
ΣΥΡΙΖΑ 27,6%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 24,8%
ΝΔ 17,3%
ΠΑΣΟΚ 3,8%
ΑΝ.ΕΛ. 5%
ΔΗΜΑΡ 3,9%
ΚΚΕ 3,6%
Τα ποσοστά που απομένουν μέχρι το 100%, δηλαδή 31,3 % είναι, όλα μαζί (δεν ξέρω, δεν απαντώ, αναποφάσιστοι, άλλα κόμματα, κανένα κόμμα, άκυρα κ.λ.π.).

Τι πρέπει να κάνετε και τι δεν πρέπει, αν το φάρμακο που πρέπει να πάρετε, έχει έλλειψη; Τι πρέπει να προσέξετε για τα παιδικά φάρμακα και τι στην περίπτωση που βρίσκετε φάρμακα στο διαδίκτυο;




του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.,

Το τελευταίο διάστημα ασθενείς και γιατροί γίνονται κοινωνοί, καθημερινά, της έλλειψης φαρμάκων. Απλά, καθημερινά φάρμακα όπως πασίγνωστα αντιβιοτικά, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Και δεν
είναι μόνο τα ακριβά. Είναι φάρμακα του ενός και δύο ευρώ. Όχι βέβαια ότι υπάρχουν τα ακριβότερα. Δυστυχώς οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στο να καταγράφουν τις ελλείψεις και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό από τους ίδιους, στο να αναζητήσουν και να βρουν το φάρμακο, που ψάχνει ο ασθενής. Όμως, το πρόβλημα υπάρχει, είναι πραγματικό και δεν είναι εφικτό να βρεθεί πολλές φορές το φάρμακο που θέλει ο ασθενής.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό το πρόβλημα είναι πολλοί και αρκετά περίπλοκοι. Όμως δεν είναι το άρθρο αυτό κατάλληλο για να τους αναλύσουμε. To πρόβλημα είναι τι μπορεί να κάνει ο ασθενής και φυσικά τι μπορεί να κάνει ο γιατρός που μη γνωρίζοντας την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου το συνταγογραφεί στον ασθενή του. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους χρονίως πάσχοντες που παίρνουν κάποιο φάρμακο για χρόνια και τώρα δεν το βρίσκουν.

Κατά τον ΕΟΦ έλλειψη ενός φαρμάκου διαπιστώνεται εφόσον έχει αναφερθεί ότι το φάρμακο απουσιάζει βεβαιωμένα από το 20% των φαρμακείων του νομού. Δηλαδή το φάρμακο πχ στην Αττική λείπει από τα 700 φαρμακεία, σε σύνολο 3500 φαρμακείων. Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι πολλές φορές ο ασθενής δεν μπορεί να γυρίζει δεξιά και αριστερά για να βρει το φάρμακο του και πολύ περισσότερο όταν λόγω της ασθένειάς του, μπορεί να έχει πρόβλημα μετακίνησης.

Εδώ λοιπόν χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο τι μπορεί και πρέπει να κάνει ο ασθενής, όταν δεν βρίσκει το φάρμακο που παίρνει συνήθως.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο ασθενής εφόσον πρέπει να πάρει συνταγογραφούμενο φάρμακο και δεν το βρίσκει, πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα γιατρό του γιατί αυτός και μόνο έχει την ευθύνη της θεραπευτικής φαρμακευτικής αγωγής προς τον άρρωστο. Έτσι σε περίπτωση έλλειψης φαρμάκου πρέπει πρώτα να ενημερωθεί ο γιατρός και να προβεί σε αντικατάσταση του φαρμάκου και της δοσολογίας. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα ψάξει να βρει και να συστήσει στον ασθενή του, ένα παρεμφερές φάρμακο και βέβαια θα συστήσει και την δοσολογία, που μπορεί να διαφέρει με αυτήν του φαρμάκου, που έχει έλλειψη.

Δυστυχώς η άνεση του χρόνου, ωστόσο, δεν υπάρχει για τους χρονίως πάσχοντες. Ασθενείς με καρκίνο ή πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να καταφύγει σε κρατικό νοσοκομείο, που είναι πιο πιθανό να βρει το φάρμακο του. Και εδώ όμως ο γιατρός καλείται να προσφέρει τις γνώσεις του για να μπορέσει να αντικαταστήσει το ειδικό σκεύασμα που έχει ανάγκη ο ασθενής.


Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ορισμένους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ασθενής ψάχνοντας τα φάρμακα του.

Υπάρχουν φάρμακα που είναι αναντικατάστατα. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει να καλυφθεί η έλλειψη. Στο διάστημα αυτό καλείται ο γιατρός να χορηγήσει κάποιο φάρμακο συμπληρωματικό.

Στην περίπτωση που ο ασθενής θέλει κάποιο αντιβιοτικό, που δεν υπάρχει, τότε σε αυτήν την περίπτωση με βάση την φαρμακευτική ουσία, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει κάποιο άλλο. Εφόσον έχει γίνει καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, τότε είναι πιο εύκολο να χορηγηθεί ένα από τα αντιβιοτικά στα οποία είναι πιο ευαίσθητο το μικρόβιο. Στην ανάγκη μπορεί να χορηγηθεί και αντιβιοτικό που είναι μετρίως ευαίσθητο. Καλό είναι να μην πάρει ο ασθενής αντιβιοτικό στην τύχη, από μόνος του.

Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί το αντιβιοτικό που υπάρχει σε επαρκή ποσότητα έτσι ώστε να καλύψει όλες τις ημέρες που πρέπει να χορηγηθεί. Δηλαδή αν πρόκειται να λάβει ο ασθενής αντιβίωση για 12 μέρες και στο φαρμακείο υπάρχει μόνο ένα κουτάκι με ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί άλλο τότε είναι καλύτερα να προτιμηθεί κάποιο άλλο που υπάρχει σε επαρκή ποσότητα. Είναι λάθος να ξεκινήσει μια θεραπεία και κατά την διάρκεια της, θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο λόγω της έλλειψης του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν οι φαρμακοποιοί (θυμούμενοι την επιστήμη τους) να τα παρασκευάσουν με βάση την σύσταση του σκευάσματος, που έχει έλλειψη. Έτσι καλό είναι να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό σας αν μπορεί να το παρασκευάσει. Συνήθως λοσιόν, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά κλπ ο φαρμακοποιός μπορεί να τα παρασκευάσει με βάση την πρώτη ύλη και την σύσταση του φαρμάκου.

Φάρμακα σε παιδιά.
Σύμφωνα με τις έρευνες, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών κάθε παιδί αναμένεται να αρρωστήσει από ιώσεις, κρυολογήματα και άλλες απλές ασθένειες κατά μέσο όρο οχτώ φορές. Τις εβδομάδες που ακολουθούν, λοιπόν, θα χρειαστεί να τους δώσετε δεκάδες δόσεις αντιπυρετικών, βρογχοδιασταλτικών, αντιδιαρροϊκών και άλλων φαρμάκων. Ισχύουν όλα τα παραπάνω, απλά είναι πιο δύσκολο ο φαρμακοποιός να παρασκευάσει σιρόπια που προσομοιάζουν διάφορες γεύσεις που κάνουν το φάρμακο πιο ανεκτό από το παιδί. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να πρέπει να πάρετε το φάρμακο που υπάρχει για μεγάλους και να το λιώσετε ή να τα κόψετε μειώνοντας την ποσότητα, που πρέπει να πάρει το παιδί και να το δώσετε στο παιδί ανακατεμένο με λίγο γιαούρτι ή πουρέ φρούτου. Μάθετε τα πάντα για τα φάρμακα και χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα, πάντα με την βοήθεια του παιδιάτρου σας. Ο γιατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος για να υποδείξει κάθε πότε πρέπει να δίνετε το φάρμακο στο παιδί.

Τα περισσότερα φάρμακα, ακόμα και τα παιδικά, έχουν μάλλον δυσάρεστη γεύση, γι’ αυτό και είναι απόλυτα λογικό τα παιδιά να μην τρελαίνονται ακριβώς από τη χαρά τους όταν έρχεται η ώρα να τα πάρουν. Για να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη —και το αποτέλεσμα πιο σίγουρο—, ρωτήστε το γιατρό εάν μπορείτε να δώσετε το φάρμακο αναμεμειγμένο με τον αγαπημένο του χυμό ή με ένα αφέψημα. Ωστόσο, αποφύγετε να ρίξετε το φάρμακο σε ποτήρι γεμάτο πορτοκαλάδα -εάν δεν το πιει όλο, δεν θα έχει πάρει τη σωστή δόση.

Αγορά μέσω διαδικτύου.
Οι παράνομες πωλήσεις φαρμάκων έχουν αυξηθεί τελευταία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να προμηθευτούν φάρμακα που χρειάζονται ιατρική συνταγή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κυκλοφορούν φάρμακα χωρίς άδεια ή πλαστά που ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή συστατικά, όπως αρσενικό, που θα μπορούσαν να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Μην αγοράζετε φάρμακα που δεν σας έχει δώσει ο γιατρός σας ή συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή από το Internet. Μη διστάσετε, πριν αγοράσετε κάποιο φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα διατροφής από το διαδίκτυο, να ζητάτε τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

ΣΩΡΡΑΣ: ΈΚΑΝΑ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ. ΕΞ’ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΕΙ ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΗ ! ΒΙΝΤΕΟ




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ!!!

«Υπέπεσαν στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας γιατί ενώ το κράτος έπεφτε, ο κόσμος πείναγε, και άλλοι αυτοκτονούσαν, αυτοί δεν πήρανε τα 600 δις για να σωθεί η χώρα»

«Εάν τα λεφτά ήταν “αέρας” ή απάτη, θα μας είχαν κρεμάσει από το Σύνταγμα. Μας έλεγξαν υπηρεσίες στις ΗΠΑ, εδώ γιατί δεν μας ελέγχουν; Δεν θέλουν, γιατί θα πέσει το οικοδόμημά τους»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ
vrachiolidis@yahoo.gr
Μήνυση για εσχάτη προδοσία έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας-επενδυτής Αρτέμης Σώρρας σε βάρος όλων των βουλευτών, «γιατί δεν έκαναν το καθήκον τους», τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ελεύθερη Ώρα». «Την ώρα που το κράτος έπεφτε, ο κόσμος πείναγε, και άλλοι αυτοκτονούσαν, αυτοί δεν πήρανε τα 600 δις για να σωθεί η χώρα», επισημαίνει ο κ. Σώρρας ο οποίος όχι μόνο επιμένει ότι διαθέτει το τεράστιο αυτό ποσό αλλά προκαλεί όλες τις υπηρεσίες της χώρας να έρθουν και να τον ελέγξουν εάν παρανομεί. Συνεχίζει δε και με πειθώ υπογραμμίζει ότι εάν ήταν παράνομος θα τον είχαν κρεμάσει από το Σύνταγμα. «Εδώ, σε συλλαμβάνουν για ένα πλαστό χαρτονόμισμα, είναι δυνατόν να κυκλοφορούσαμε εμείς ελεύθεροι εάν είχαμε 600 δις, προϊόν απάτης;», αναρωτιέται με νόημα ο Αρτέμης Σώρρας. Όχι μόνο αποκαλεί «προσκυνημένους» τους Έλληνες βουλευτές, όχι μόνο τους προειδοποιεί να φέρουν το θέμα των 600 δις στο Κοινοβούλιο, αλλά δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα υπέρ της σωτηρίας της Πατρίδας, υποσχόμενος ότι έχει πολλούς άσσους στα μανίκια του. «Το ότι δεν βλέπετε τους άσους, αλλοίμονο, εάν τους βλέπατε, τότε δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε! Θ’ αφήσω ποτέ τα χαρτιά μου να τα δείτε; Κάποια στιγμή θα δείτε πράγματα που δεν τα φαντάζεστε», τονίζει με αυτοπεποίθηση. Η συνέντευξη τσακίζει κόκκαλα!

Κύριε Σώρρα, εμφανιστήκατε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα, λέγοντας που διαθέτετε, έχετε ήδη διαθέσει σε λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, 600 δις δολάρια για την εξαγορά του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Το πρώτο διάστημα δημιουργήθηκε έντονος θόρυβος και πολλοί ήταν εκείνοι που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην προσφορά σας κ. Σώρρα. Από ένα σημείο όμως και μετά καταλάγιασε αυτή η ελπίδα.

Σώρρας: Δεν έχετε δίκιο, δεν καταλάγιασε ποτέ. Ίσα-ίσα που αυτό παίρνει σάρκα και οστά. Περιμέναμε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, δεν θα δεχόταν ποτέ να πάρει τα ομόλογα. Αποτέλεσμα ήταν ότι μπήκαμε σε μια άλλη λογική, έχουν γίνει από μέρους μας κινήσεις και με τις μηνύσεις μας και στο νομικό και στο θεσμικό κομμάτι αλλά και στο λαϊκό κομμάτι. Ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει, παλεύοντας σε αδιέξοδες συνθήκες με τους προδότες, τους προβοκάτορες, ακόμη και με τους αμφισβητίες…

Συγγνώμη που σας διακόπτω. Ο κόσμος τελικά έχει καταλάβει τι είναι αυτό που κομίζετε ή μήπως από ένα σημείο και μετά επικράτησε μια θολούρα;

Σώρρας: Υπήρξε ένα σχέδιο να… γκρεμιστεί πριν ακόμα ..γεννηθεί το παιδί, γιατί αν γεννιόταν θα είχαν πάρα πολλά προβλήματα. Ακούστε, εμείς δεν ζητήσαμε να πάρουμε κάτι, δώσαμε. Αυτή η πρόταση είναι αρκετά μεγάλη, έχει και την ανάπτυξη, ζήτησε όμως να γίνει μια διαλεύκανση.

Η οποία διαλεύκανση, δεν έγινε. Αδιαφόρησε δηλαδή το σύνολο της κυβέρνησης. 

Σώρρας: Γιατί ήταν ένα μεγάλο κομμάτι, οι όροι. Φαντάζεστε εάν ερχόμουν κι έλεγα, «θέλω να δώσω 600 δις στην κυβέρνηση και να τα διαχειριστεί η κυβέρνηση, σήμερα θα είχα θεοποιηθεί.

Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο σας απαξιώσανε; Δεν πιστεύανε ότι εσείς έχετε στην πραγματικότητα αυτό το ποσό. 

Σώρρας: Δεν νομίζω ότι με απαξίωσε κανείς. Ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε κανείς. Δεν απαξιώθηκα εγώ από κανένα. Μπήκανε κάποιοι μηχανισμοί που έπρεπε να μπούνε. Είδαμε όμως πολύ περίεργα πράγματα. Είδαμε μια αντιπολίτευση να μη λειτουργεί. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι πολύ συγκεκριμένη: είναι η προστασία του πολιτεύματος. Ακόμη και αυτό, το είδαμε να παραλύει. Δεν είδαμε την αντιπολίτευση να κάνει το αυτονόητο: μια επερώτηση. Είτε σαν αρχηγός κόμματος είτε σαν βουλευτές. Ακόμη και από ανεξάρτητους, απ’ όλους αυτούς τους ωραίους ανεξάρτητους που αποστασιοποιήθηκαν από το σύστημα και το δικάζανε, κανείς δεν έκανε μια επερώτηση.

Εσείς περιμένατε αυτή τη συνολική απαξίωση της προσπάθειάς σας από όλο το πολιτικό σύστημα; 

Σώρρας: Περιμέναμε και χειρότερα πράγματα. Εγώ θ’ αναρωτηθώ εάν αυτό το μοντέλο, όπως πάει, το οποίο είναι χτισμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να προκόψει.

«ΟΙ ΟΡΟΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ. ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

Εννοείτε το μοντέλο που έχει εγκαθιδρύσει το πολιτικό σύστημα.

Σώρρας: Το πολιτικό σύστημα είναι μια κομματοκρατία. Γίνεται μια διαμάχη μεταξύ κομμάτων και όχι για την Ελλάδα. Ας θυμηθούμε τα χρόνια της έντονης κόντρας ΠΑΣΟΚ με ΝΔ. Δεν θυμάμαι κάποτε να έκανε το ένα κόμμα ή το άλλο, αυτό που είχε στο πρόγραμμά του. Άρα, ζητούν από τον λαό να τους αναχρηματοδοτήσει το project. Τα λεφτά ουσιαστικά είναι του λαού. Δυστυχώς όμως αυτό το έχουν ξεχάσει και οι Έλληνες και οι κυβερνώντες. Το κράτος αυτό είναι δικό μας, είναι του Έλληνα, δεν είναι της κυβέρνησης. Οι κυβερνώντες είναι απλοί διαχειριστές. Σε ό,τι αφορά στο δικό μου κομμάτι: αν υποθέσουμε ότι δεν είναι μόνον ο Σώρρας αλλά υπάρχουν άλλοι πέντε σαν κι εμένα, το κράτος πρέπει να αξιολογήσει τις πέντε προτάσεις. Την μια να την απορρίψει γιατί είναι ακριβή, την άλλη, ας πούμε, γιατί δεν βολεύουν οι όροι του Μνημονίου. Θα έπρεπε να πάρουν το Μνημόνιο που εγώ το λέω σύμβαση και να πούνε: «Μας δίνετε 600 δις δολάρια. Να εξετάσουμε τη πρότασή σας αλλά και τους όρους». Και θα δούνε ότι εκεί μέσα δεν υπάρχουν όροι να δεσμεύουν ούτε το κοινωνικό, ούτε ο εκπαιδευτικό ούτε το πολιτιστικό ούτε τίποτε, αφήνοντας τη χώρα και το πολιτικό σύστημα να επιλέξουν ελεύθερα. Άρα εγώ δεν έχω καμία σχέση με το Μνημόνιο της τρόικας.

Για ποιο λόγο όλο το πολιτικό σύστημα σας απορρίπτει; Γιατί δεν έρχεται να συνομιλήσει μαζί σας; Είναι όλοι υποταγμένοι στο Μνημόνιο της τρόικας;

Σώρρας: Θεωρώ ότι όλοι τους είναι προσκυνημένοι. Και όχι τώρα. Εδώ και πολλά χρόνια. Όλη η δομή που δημιουργήθηκαν τα κόμματα. Θυμηθείτε πώς δημιουργήθηκε το ΚΚΕ και από ποιον. Θυμηθείτε πώς δημιουργήθηκε το ΠΑΣΟΚ, τι συμφέροντα εξυπηρετούσε. Θυμηθείτε τη ΝΔ. Όλα τα κόμματα, είχαν κάποια σκοπιμότητα. Ακόμη και την αντίδραση της Ελλάδας, κάποιοι μπόρεσαν να την «κλειδώσουν». Άρα λοιπόν μένει μια Ελλάδα αθωράκιστη. Ο βουλευτής από την Αχαΐα ή από οπουδήποτε, δεν έχει φωνή. Υπάρχει μια φεουδαρχική κομματοκρατία, οπότε εάν ο βουλευτής μου διαφωνήσει με έναν νόμο, ένα νομοσχέδιο και πει «όχι», τον διαγράφει το κόμμα εάν δεν συμμορφωθεί. Και αυτό το… λέτε δημοκρατία; Εγώ δεν το λέω δημοκρατία!

Εάν λοιπόν όλοι είναι προσκυνημένοι, εάν το πολιτικό σύστημα είναι προσκυνημένο, όπως το είπατε προηγουμένως, τι κάνετε; Εσείς απευθύνεστε στο πολιτικό σύστημα.

Σώρρας: Είναι θεσμικό κομμάτι, έπρεπε να απευθυνθώ εκεί σύμφωνα με το νόμο.

Εκ προοιμίου όμως το θεωρείται σάπιο το πολιτικό σύστημα. Ζητάτε λοιπόν την ανατροπή του;

Σώρρας: Όχι, ζητάω τη διόρθωσή του. Τα «πιστεύω» που έχω για το πολιτικό σύστημα, πηγάζουν από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του. Γι’ αυτό άλλωστε έκανα εναντίον του και τη μήνυση εσχάτης προδοσίας, απιστίας και παράβασης καθήκοντος.

«ΕΚΑΝΑ ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΒΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ. ΕΙΜΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ»
Σε ποιους την κάνατε την μήνυση;

Σώρρας: Σε όλη τη Βουλή. Εάν ένα κόμμα έφερνε με επερώτηση το θέμα μου στη Βουλή, θα το εξαιρούσα και θα έκανα μήνυση στα υπόλοιπα κόμματα. Τη στιγμή όμως που όλα τα κόμματα έχουν πάρει φάκελο, πήραν εξώδικο, πήραν τα πάντα. Πήραν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων, έχω ενημερώσει όλους τους βουλευτές, έχω ενημερώσει τον Άρειο Πάγο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσέξτε. Έχω ενημερώσει ακόμη και την Ενωμένη Ευρώπη, σεβόμενος και τον θεσμικό ρόλο της Ευρώπης. Και αυτό γιατί δεν ήθελα να παρανομήσουμε σε κανένα του φορέα που υφίσταται. Ο φορέας λοιπόν πρέπει να λειτουργήσει, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει. Από την ώρα λοιπόν που κανένας βουλευτής δεν έκανε το αυτονόητο, αυτό που έχει ορκιστεί να κάνει, κατέθεσα μήνυση σε όλους.

Έτσι όπως το καταλαβαίνω, είσθε ένας απέναντι σε όλους τους βουλευτές. 

Σώρρας: Όχι μόνο έτσι όπως το βλέπετε. Δεν είναι μόνον αυτοί που βλέπετε, είναι και αυτοί που δεν βλέπετε. Ναι, είμαι απέναντι σε όλους, είμαι απέναντι σε οποιονδήποτε είναι ενάντια στην Πατρίδα μου, είναι ενάντια στην ελευθερία, στη Δημοκρατία, στα κόκκαλα των προγόνων μου και σε ό,τι ελεύθερο υπάρχει.

Κάνατε μήνυση. Εκτός από σας έχουν κάνει και κάποιοι άλλοι. Θυμάμαι πρόχειρα, τον κ. Δημήτρη Αντωνίου, τον γιατρό που έκανε μήνυση για εσχάτη προδοσία. Αυτές όμως οι μηνύσεις πάνε στις καλένδες, είναι χρονοβόρες. Θα έχει λοιπόν κάποιο αποτέλεσμα η προσπάθειά σας ή όπως λειτουργεί το σύστημα θα τις βάλει στο συρτάρι όπως έκανε και ο κ. Παπακωνσταντίνου με το στικάκι; Θα μείνει δηλ. η μήνυσή σας στο συρτάρι και τελειώσαμε;

Σώρρας: Γι’ αυτό θα μπορούσε να απαντήσει ένα δικαστής, ένας αρεοπαγίτης. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει καλά τη δουλειά της και θα την κάνει, αλλά εάν θέλετε την άποψή μου αν και δεν είμαι δικαστής, οι νόμοι ισχύουν για όλους. Πώς πάνε όλοι οι πολίτες στη φυλακή, έτσι θα πάνε και οι βουλευτές ή υπουργοί. Ποιος το παίζει μικρός θεός; Όσα γίνονται είναι άνομα αλλά κανένας δεν είναι παραπάνω από το νόμο. Ας το σεβαστούμε κι ας σεβαστούμε και τη Δικαιοσύνη μας. Οι μηνύσεις που έχουν γίνει, είναι για το αν καταπατούν το Σύνταγμα ή αν εκτελείται το Σύνταγμα σωστά. Η δική μου μήνυση έχει γίνει μόνο για τα 600 δις που δεν τα πήρανε ενώ το κράτος έπεφτε, ενώ ο κόσμος πείναγε, ενώ ο κόσμος αυτοκτονούσε, αυτοί δεν πήρανε τα χρήματα για να σωθεί η χώρα και να μπει ο κόσμος σε μια τάξη. Η Βουλή, το ανώτατο όργανο του κράτους δεν εκτέλεσε διαδικασία. Εφόσον όλη η Βουλή είναι σε μήνυση κι εφόσον όλοι οι βουλευτές έχουν ασυλία, πώς ο ανακριτής θα στείλει το πόρισμα στον Πρόεδρο της Βουλής για να βγάλουν την ασυλία;

Άρα, μόνος σας μας λέτε ότι αυτά δεν έχουν πολλές προϋποθέσεις να προχωρήσουν.

Σώρρας: Αυτό λέω εγώ; Για σκεφτείτε λίγο. Το Σύνταγμα όπως δομήθηκε, δεν έχει αντιμετωπίσει προηγούμενο. Δεν υπάρχει προηγούμενη νομολογία επ’ αυτού. Το Σύνταγμα δεν έχει προβλέψει κάτι τέτοιο.

Η τακτική όμως που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να έχει και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Αυτή τη στιγμή, όταν εμφανίζεστε ένας απέναντι σε όλους τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η προσπάθειά σας ώστε να έχει αίσιο τέλος για τον ελληνικό λαό; 

Σώρρας: Έχουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες εκείνες οι οποίες είναι ικανές για να φτάσουμε μέχρις εδώ αλλά και να φτάσουμε και παραπέρα. Δεν μπορούμε να τις βγάλουμε προς τα έξω, δεν γράφουμε βιβλίο, δεν είμαστε συγγραφείς, δεν πουλάμε τίποτε.

«Ας μην ανησυχεί ο λαός. Έχω και άσσους στο μανίκι μου. Κάποια στιγμή θα δείτε πράγματα που θα τρίβετε τα μάτια σας»
Ίσως να μην έγινα κατανοητός. Η στρατηγική σας, η μεθόδευση που έχετε εκπονήσει για να έχει καλό τέλος, μήπως δεν είχε και “plan B”, όρος που είναι ευρέως γνωστός το τελευταίο διάστημα. 

Σώρρας: Σε κάποια εκπομπή είπα εάν δεν έχω τέσσερις άσους δεν κάθομαι να παίξω χαρτιά. Είμαι πολύ κατανοητός. Το ότι δεν τους βλέπετε τους άσους, αλλοίμονο, εάν τους βλέπατε, τότε δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε! Θ’ αφήσω ποτέ τα χαρτιά μου να τα δείτε; Κάποια στιγμή θα δείτε πράγματα που δεν τα φαντάζεστε!

Επειδή ο ελληνικός λαός αγωνιά και θέλει να μάθει και θέλει αυτά τα 600 δις που λέτε ότι έχετε…

Σώρρας: Για ποιον αγωνιά, για μένα;

Για την Πατρίδα του και την οικογένειά του.

Σώρρας: Και τι άλλο θα έπρεπε να κάνει; Ακούστε. Τα 600 δις δεν είναι στα χέρια του Σώρρα, ο Σώρρας τα έδωσε. Βρίσκονται στον ελληνικό λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι το ελληνικό κράτος με τους Έλληνες, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση αυτή ούτε αυτή που θα έρθει. Ελληνική Δημοκρατία είναι όλος ο ελληνικός πληθυσμός.

Κατά συνέπεια εσείς δεν απευθύνεστε μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά σε όλον τον ελληνικό λαό, άρα η προσπάθειά σας για να έχει αίσιο αποτέλεσμα πώς θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να απευθυνθεί στον λογαριασμό που λέτε ότι τα ’χετε βάλει;

Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στο λογαριασμό, όπως επίσης έχουν έννομο συμφέρον στη μήνυση που κατέθεσα. Γιατί η μήνυση που κατέθεσα είναι για τα 600 δις του ελληνικού λογαριασμού. Για να πάρω εγώ τα χρήματα αυτά πίσω, σε περίπτωση που η Ελλάδα βρει από αλλού χρήματα και το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει οι συνέλληνες να μου δώσουν την άδεια για να τα πάρω. Αλλιώς δεν μπορώ να τα πάρω. Κάποια στιγμή τέθηκε ένα θέμα: «Ποιος σας είπε κ. Σώρρα να μας βάλετε τα χρήματα;». Του απάντησα λοιπόν, μπορείτε να μου κάνετε μήνυση γιατί σας τα ’βαλα. Σε βλέπω να πνίγεσαι και σε βγάζω από την θάλασσα και μου λες «γιατί με βγάζεις». Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να σε ξαναρίξω μέσα.

«Βάλαμε τόκο 0,5% λόγω Αγγλικού Δικαίου. Αν το δίναμε άτοκο θα εθεωρείτο δωρεά και θα το παίρνανε, Τα λεφτά θα χάνονταν»
Νομίζω ότι ένας από τους όρους που βάζετε, είναι αλλαγή του Συντάγματος. 

Σώρρας: Όχι, κάπου αλλού το ακούσατε, όχι εμείς πάντως. Ο όρος που ζητήσαμε, είναι ο έλεγχος του κράτους. Ή μήπως δεν έχω το δικαίωμα, όταν σου δίνω 600 δις να μάθω τι χρωστάς; Και μετά, θα πρέπει να δούμε πώς αυτά τα λεφτά που σου δίνω, κάποια στιγμή θα τα πάρουμε πίσω χωρίς να τα χάσουμε. Το 0,5% τόκο που βάλαμε δεν έχει να κάνει με τόκο για την Ελλάδα, στην Ελλάδα δεν θα βάζαμε ποτέ τόκο, αλλά το κάναμε λόγω αγγλικού δικαίου. Το άτοκο δάνειο σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, και στην Αμερική ισχύει αυτό, θεωρείται δωρεά, οπότε μπορεί να στο πάρει. Αυτοί κοιτάζουν πού θα κάνουμε ένα μικρό λάθος για να μας μπλοκάρουν τα χρήματα ή τη διαδικασία. Στην Ελλάδα λοιπόν, δίνουμε δάνειο για 100 χρόνια με 0,5% ενώ στην Κύπρο προσφέρουμε 50 δις άτοκα για 100 χρόνια.

Στην Κύπρο γιατί είναι άτοκο;

Σώρρας: Γιατί δεν έχει Μνημόνιο. Πολεμάμε να μην μπει. Είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη που κοντράραμε το ΔΝΤ.

Πώς κοντράρατε το ΔΝΤ;

Σώρρας: Τις «προσφορές» που δίνει το ΔΝΤ, είναι για να σφάξει μια χώρα και να διώξει τον κόσμο, με επιτόκιο και Μνημόνιο που διαλύουν τα πάντα. Το ΔΝΤ λοιπόν έδινε 11 δις και μετά 15 δις. Ήρθαμε λοιπόν εμείς και για να βγάλουμε την Κύπρο από το ΔΝΤ και τα μνημόνια, προσφέραμε 50 δις άτοκα για 100 χρόνια. Το ΔΝΤ μετά από αυτό συμμαζεύτηκε και τώρα μιλάει για 30 δις στην Κύπρο, υπερβαίνοντας τα όριά του, με 2% επιτόκιο και 109 χρόνια χάρη, οι δόσεις δηλ. να πληρώνονται μετά την δεκαετία. Ακόμη και αυτό, που είναι πολύ χειρότερο από το δικό μας δάνειο, το ΔΝΤ δεν θα συμμορφωνόταν ποτέ εάν δεν ήμασταν εκεί.

«Μέχρι χθες ο λαός αγανακτισμένος κατέβαινε στο σύνταγμα χωρίς να έχει λύση. Σήμερα έχει»
Πώς βλέπετε τις εξελίξεις να προδιαγράφονται από ‘δω και πέρα; Αισιοδοξείτε ότι αυτά τα 600 δις μπορεί να δοθούν για τη σωτηρία της χώρας; 

Σώρρας: Δεν αισιοδοξώ, έχω ξεπεράσει αυτό το κομμάτι. Έχω σιγουριά. Τα 600 δις δολάρια είναι εδώ και φαίνονται. Το ότι δεν θέλουν κάποιοι να μην φαίνονται. Ο λαός είναι σκεπτόμενος και είμαι ευχαριστημένος από τις εξελίξεις. Μέχρι χθες δεν είχε ένα σκαλοπάτι, δεν είχε μία λύση. Έβγαινε στο Σύνταγμα, έκανε πορείες, διαμαρτυρόταν αλλά δεν υπήρχε λύση. Σήμερα υπάρχει λύση.

«ΕΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΗΤΑΝ “ΑΕΡΑΣ” Ή ΑΠΑΤΗ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΜΑΣ ΕΛΕΓΞΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ;» 
Αυτοί που θέλουν να σας απαξιώσουν, λένε ότι δεν τα έχετε τα λεφτά αυτά. Λένε ότι είναι «αέρας», δεν είναι καν ομόλογα.

Σώρρας: Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, αλλά τι λένε οι υπηρεσίες. Μίλησα για 600 δις δολάρια. Και δεν μίλησα για Γουατεμάλα ή Βολιβία. Είπα για Αμερική. Δεν μπορώ να απευθυνθώ στον κάθε ανθρωπάκο και τις ανοησίες που λέει ότι «δεν τα ’χει τα λεφτά». Του απαντάω με τις υπηρεσίες που πληρώνει. Πληρώνει την ΕΥΠ και 15 άλλες υπηρεσίες. Ή μήπως καταργήθηκαν αυτές οι υπηρεσίες κι έρχεται κάποιος από το πουθενά να μου πει «who are you Mr Sorras?».

Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Αυτή η αμφισβήτηση που υπάρχει από το πολιτικό σύστημα προς το πρόσωπό σας, έχει πείσει κάποιους από τους Έλληνες, που λένε ότι δεν έχετε τα χρήματα και είναι «αέρας».

Εάν ήταν «αέρας» θα ήμασταν φυλακή και δεν θα κάναμε συνέντευξη εδώ. Θα είχαμε φάει πολύ ξύλο και θα μας είχαν κρεμάσει από τον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ. Μην συζητάμε σε αυτό το επίπεδο γιατί το ρίχνουμε και δεν κάνει να πέσει το επίπεδο, γιατί δίνουμε τροφή στους προδότες, τους προσκυνημένους, στους ρουφιάνους και τους προβοκάτορες. Πάρε κ. Βραχιολίδη ένα χιλιάρικο ψεύτικο από έναν φίλο σου και τράβα οπουδήποτε. Θα έχεις πρόβλημα, θα σε πιάσουν.

Τα ρωτάω αυτά, γιατί υπάρχουν και οι άπιστοι Θωμάδες. 

Σώρρας: Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι άπιστοι Θωμάδες. Εάν στους «12 αποστόλους» υπάρχει ένας άπιστος, προχωράω με τους άλλους 11.

Πώς αποκτήθηκαν τα 600 δις δολάρια;

Σώρρας: Δεν σ’ ενδιαφέρει. Μην μπαίνεις καθόλου σε αυτή τη λογική.

Αν κάποιος μου φέρει 600 δις, μου κάνει δωρεά 600 δις, θέλω να μάθω από πού προέρχονται. Διότι αν είναι από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή από ναρκωτικά, δεν θα τα πάρω.

Σώρρας: Από ξέπλυμα είναι τα χρήματα, τι θα τα κάνεις;

Δεν θα τα’ αγγίξω. 

Σώρρας: Αλλά εσύ ποιος είσαι; Υπηρεσία; Ή μήπως το κράτος είναι διαλυμένο και περιμένουμε από το δημοσιογράφο ή τους αδαείς πολίτες να μας πουν από πού προέρχονται τα λεφτά μου; Δεν υπάρχουν υπηρεσίες εδώ να μας… δέσουν αφού κοιτάνε πώς να μας δέσουν; Ε; Αν αυτό που λες, ισχύει, πού είναι το κράτος να έρθει να μας ελέγξει; Μπορεί άνετα οι μηχανισμοί του κράτους να έρθουν, να ελέγξουν τη διαδικασία. Εάν πάνω στη διαδικασία υπάρξει κάτι μεμπτό, τότε πέφτει το οικοδόμημα, και θα δούμε αν θα πέσει. Δεν θέλουν όμως. Εάν θέλανε, θα το είχανε κάνει! Εμείς δηλαδή τι είμαστε; Είμαστε αυτοί που θέλουν να πάνε φυλακή; Είμαστε αυτοί που θέλουν να κοροϊδέψουνε και μας έχουν ακόμα εδώ;


«Τα ομόλογα δεν προέρχονται από την Τράπεζα της Ανατολής»
Το ποσό αυτό μήπως προέρχεται από τα ομόλογα της Ανατολής;

Σώρρας: Καμία σχέση!

Κατέχετε και τα ομόλογα της Ανατολής;

Βεβαίως.

Και αυτά, είναι ανεξάρτητα από τα 600 δις;

Σώρρας: Βεβαίως. Δεν έχουν καμία σχέση της Ανατολής με τα 600 δις, άλλωστε το θέμα των ομολόγων της Ανατολής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Και μάλιστα βρίσκεται σε ένα πολύ μυστήριο δρόμο.

«Καμμένε κάνε το καθήκον σου και φέρε τη διαδικασία στη Βουλή γιατί σε λίγο θα τρίβεις τα μάτια σου με τις εξελίξεις»
Ο κ. Καμμένος, σας είχε προκαλέσει λέγοντας να αγοράσετε ομόλογα 10 εκατομμυρίων ευρώ για να αποδείξετε ότι έχετε τα χρήματα και δεν είναι απάτη αυτά που υπόσχεστε.

Σώρρας: Άλλος μου λέει να αγοράσω ή να φτιάξω καμιά 10αριά ιδρύματα, άλλος μου λέει να φέρω καμιά 50αριά νταλίκες μακαρόνια. Με τον Πάνο έχω μιλήσει και προσωπικά κι ενώ στην αρχή μου άρεσε που βγήκε στην Βουλή κι έλεγε «οι Ροτσάϊλντ καταστρέψανε τη χώρα, είστε όλοι πουλημένοι», τώρα έχει καταλαγιάσει, παρά μου κάνει πρόταση να αγοράσω 10 εκατομμύρια ομόλογα! Από ποια ομόλογα; Αυτά που είναι «σκουπίδια»; Σε ποια αξία; Των σκουπιδιών ή την πραγματική; Γιατί 10 εκατομμύρια ομόλογα τα’ αγοράζει; 100 χιλιάρικα σήμερα. Ο Πάνος δεν μπορεί να μου πει τι θα κάνω. Θα τον ήθελα πιο υπεύθυνο . Θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει επερώτηση. Στην επόμενη που θα κάνει κάτι παρόμοιο ο Καμμένος, θ’ ακούσει από μένα πράγματα που δεν θα θέλει να τα’ ακούσει. Σας κάνω δήλωση σήμερα: «Καμμένε, μη μου λες τι ν’ αγοράσω. Κάνε εσύ το αυτονόητα, κάνε την επερώτηση στη βουλή για τα 600 δις κι άσε τι θ’ αγοράσω εγώ. Θα υπάρξουν εξελίξεις μετά που θα τρίβεις τα μάτια σου. Το αν δεν έχω και δεν έχω είναι δικιά μου δουλειά».

Είστε από την Αχαΐα. Η οικονομική σας επιφάνεια έχει βοηθήσει τον νομό; 

Σώρρας: Όχι. Τι βοήθεια να δώσω; Εσείς φανταστήκατε ότι ο Σώρρας ‘έχει λεφτά για πέταμα; Αυτά τα λεφτά που έχει ο Σώρρας, είναι όπλα. Δεν πιστεύω στην φιλανθρωπία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της φιλανθρωπίας κάνει πολύ κακό στον κόσμο, δημιουργεί επαίτες. Δεν είμαι φιλάνθρωπος.

«Δεν είμαι φιλάνθρωπος. Είμαι εδώ για πόλεμο υπέρ της Ελλάδος»
Ο ελληνικός λαός πένεται. Ένας Έλληνας πολίτης προστρέχει σε σας και ζητεί βοήθεια. Θα του την δώσετε; Λέτε, όχι!

Σώρρας: Δεν με καταλάβατε και επαναλαμβάνω. Δεν είμαι εδώ για φιλανθρωπία, είμαι εδώ για πόλεμο. Μόλις τελειώσουμε με τον πόλεμο, τότε να συζητήσουμε για φιλανθρωπίες. Δεν υπάρχουν φιλάνθρωποι πουθενά στην Ελλάδα, πουθενά στον κόσμο. Οι μεγάλες φιλανθρωπικές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικές, γιατί τις έχουν οι ίδιοι που καταστρέφουν τον πλανήτη.

Φιλανθρωπικό έργο, κάνει και η Εκκλησία.

Σώρρας: Με ποια λεφτά; Τα δικά της ή τα δικά σου;

Με τα λεφτά του κόσμου. 

Σώρρας: Α, μπράβο. Τα λεφτά της Εκκλησίας είναι όλου του κόσμου τα λεφτά. Δεν παράγει η ίδια τίποτα για να δημιουργεί κέρδος…

«Δεν πιστεύω στα κόμματα. Αυτά διαίρεσαν την Ελλάδα και τα σπίτια μας»
Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση, θα ήθελα κύριε Σώρρα να κάνετε τον επίλογο, απευθύνοντας ένα μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και τον λαό.

Σώρρας: Το πολιτικό σύστημα είναι μπλοκαρισμένο. Εγώ δεν θα κάνω πίσω σε καμιά περίπτωση. Και δεν έχω λόγους να το κάνω. Το πολιτικό σύστημα να έρθει να δει τι κάνω, ποιος είμαι και τι έχω. Και είναι εύκολο να το βρουν, το ότι όμως δεν ακουμπάνε, είναι γιατί η επόμενη μέρα δεν είναι δικιά τους. Έχω δηλώσει ότι δεν έχω κόμμα, δόγμα και χρώμα. Τη λέξη «κόμμα» τη θεωρώ καταραμένη, διαιρεί και εξαιτίας των κομμάτων η κοινωνία μας είναι κομματιασμένη. Τα κόμματα διαιρέσανε τα σπίτια μας. Το σπίτι μας είναι η Ελλάδα και τη διαιρέσανε. Βλέπαμε τον πατέρα μας με τον πατέρα του φίλου μας να τσακώνονται για το πολιτικό κομμάτι. Είδαμε στα χωριά να υπάρχουν τρία καφενεία: ένα ΠΑΣΟΚ ένα ΝΔ κι ένα ΚΚΕ. Διχάσαμε σπίτια, κοινωνίες, διχάσαμε την Ελλάδα. Φτάσαμε σ’ ένα σημείο που τα χάσαμε όλα. Το πολιτισμό μας; Που είναι σαν να μην υπάρχει. Τη χώρα μας; Είναι σαν να μην υπάρχει. Γιατί ρε παιδιά; Τελικά πήραμε 500 δις δάνεια! Τι τα κάναμε; Δρόμους δεν έχουμε, τίποτε καινούργιο δεν έχουμε, ποιότητα ζωής δεν έχουμε. Άμα χρωστάγαμε 500 δις τι τα κάναμε; Πού πήγανε;

Τα φορτώσανε με τόκους…

Σώρρας: Μήπως τελικά δεν μας τα δώσανε ποτέ; Ή αν τα δώσανε κάπου αλλού πήγανε. Να τα δούμε λοιπόν. Μπορούμε να ξεχρεώσουμε τη χώρα και να τη φτιάξουμε από την αρχή. Εμένα είναι καθήκον μου αυτό που κάνω και μην με ξαναπεί κανείς ευεργέτη. Είναι καθήκον και αποστολή μου να κάνω αυτό που κάνω. Στέλνω ένα μήνυμα στη Βουλή: μπορεί να ανατρέψει όλη αυτή τη διαδικασία. Όσοι είναι ψηφισμένοι από τον λαό. Δεν χρειάζονται πάνω από 50, 100 άτομα. Τότε έσπασε το σύστημα. Πιστεύω σε μια Ελλάδα ελεύθερη και σ’ έναν Έλληνα που μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί τόσα χρόνια. Το μήνυμα που δίνω στους Έλληνες είναι ότι μπορούν να πάρουν την Ελλάδα στα χέρια τους. Αυτή η χώρα να κυβερνάται από Έλληνες.