Καμία μορφή κινητοποιήσεων δεν αποκλείουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως ξεκαθάρισαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων μετά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Η φωτιά άναψε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «καμία μορφή αγώνα δεν αποκλείεται».
Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε δηλώσεις τους αμέσως μετά δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους και παρά τις υποσχέσεις Τσαυτάρη περί καταβολής της επιστροφής του 50% του ΕΦΚ πετρελαίου στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον «κόκκινο» αγροτοσυνδικαλιστή «Ο υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Όμως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο» είπε ο κ. Μπούτας και προσέθεσε ότι τα αποτέλεσμα της συνάντησης θα συζητηθούν με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και θα αποφασισθεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.
«Κάθε μορφή αγώνα είναι πιθανή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούτας καλώντας σε πανελλαδική κινητοποίηση αγρότες, εργαζόμενους, ανέργους και καταναλωτές .«Καλούμε όλο τον κόσμο να ξεσηκωθεί, όχι μόνο τους αγρότες της θεσσαλικής γης, αλλά και τους αγρότες όλης της Ελλάδας, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους καταναλωτές. Άλλωστε οι καταναλωτές είναι σύμμαχοι των αγροτών, με τους μεν να πληρώνονται πενιχρά για τα προϊόντα τους και τους δε να πληρώνουν αδρά για να τα αγοράσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, «ο αγώνας γίνεται ενάτια στην κερδοσκοπία σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή, και η φωτιά του αγώνα θα ανάψει στη Θεσσαλία αλλά θα φανεί ως την Αττική».
Αντίθετα, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.
Αιτήματα
Σύμφωνα και με το υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.
Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.
Τι υποσχέθηκε ο Τσαυτάρης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών, σημείωσε πως εξήγησε στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τις προσπάθειες που γίνονται για όσα άπτονται κυρίως της αρμοδιότητας του υπουργείου του. Ανέφερε πως ήδη από σήμερα ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή σε κτηνοτρόφους των ενισχύσεων στο πλαίσιο του Κανονισμού de minimis, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις ζωοοτροφές. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ. «Ήδη από σήμερα ξεκινά η καταβολή τους, αρχής γενομένης από τους πεδινούς αιγοπροβατοτρόφους. Έπονται βοοτρόφοι, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι,, ενώ τελευταίοι έρχονται οι ορεινοί αιγοπροβατοτρόφοι», είπε.
Επίσης, γνωστοποίησε πως εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κι ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και Θεσσαλοί παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι. Όπως εξήγησε, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να κινδυνεύει η συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς η εκτίμηση της ζημιάς συνυπολογίζεται στη στρεμματική απόδοση.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κόστους της ενέργειας που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως μετά κι από σχετικές συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζεται να δοθεί το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου πριν τον Μάρτιο και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσε, είναι οι περίοδοι που οι αγρότες, λόγω έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών τους, έχουν περισσότερο ανάγκη για πετρέλαιο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας και θέλω να είμαστε πάντα σύννομοι με την ΕΕ. Για να μην πληρώνουν άδικα πρόστιμα οι Έλληνες πολίτες» κατέληξε ο υπουργός.
Αναφορικά με τη συνδεδεμένη του βάμβακος ο Τσαυτάρης δήλωσε πως η περιοχή φέτος σημείωσε μέση παραγωγή περίπου στα 346 κιλά/ στρέμμα, η οποία δεν θεωρείται μικρή και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη συνδεδεμένη. Άλλωστε στον τρόπο υπολογισμού της συνδεδεμένης συνυπολογίζονται εκτιμήσεις για ζημιές που ενδέχεται να υποστεί ο παραγωγός από το πράσινο σκουλήκι ή τις καιρικές συνθήκες. Καθησυχάζει έτσι τους παραγωγούς πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και πως θα καταβληθεί μέσα στο Φλεβάρη, ενώ τονίζει πως τα περσινά περιστατικά παραγωγών που έχασαν τη συνδεδεμένη αφορούσαν παραγωγούς που, όπως αποδείχτηκε από αεροφωτογραφίες, δεν καλλιεργούσαν καν τα χωράφια τους.
Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως κάποια από τα αιτήματα ήταν εκτός δικαιοδοσίας του, όπως οι κλοπές χαλκού από γεννήτριες ή οι αλλαγές στα συντάξιμα χρόνια και την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά θα έρθει σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία. Ειδικά για το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης ο Τσαυτάρης τόνισε πως κατανοεί το διαδικαστικό μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί με την αλλαγή του όριου ηλικίας από τα 65 χρόνια στα 67, ωστόσο επιθυμεί να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για να διευθετηθεί το θέμα και να μην ξεσπάσει κάποιο σκάνδαλο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Μαρούδας Ρίζος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων- «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος και ο Ιω. Κακούτης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Κιλελέρ.
Όπως είναι γνωστό, η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε την Κυριακή, με παρατάξεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες χωριών.
Ολόκληρη η δήλωση Τσαυτάρη μετά την συνάντηση με τους θεσσαλούς αγροτοσυνδικαλιστές
«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήταν σε θετικό το κλίμα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί με τους εκπροσώπους των ενωτικών ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Θεσσαλίας. Ξέρω τα αιτήματά τους, είναι 5-6 σημαντικά αιτήματα. Είχα κι εγώ την ευκαιρία να τους εξηγήσω τι κάνουμε για το καθένα από αυτά. Να τα ιεραρχήσουμε.
Οι κτηνοτρόφοι περνούν μια δύσκολη χρονιά, ένεκα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Τους είπα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και μιλώ για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο, άσχετα αν σήμερα αρχίζει η υποστήριξη των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα de minimis. Ήδη από σήμερα το πρωί δίνουμε 30 εκατ. € στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με τις τιμές των ζωοτροφών που ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα τους. Αρχίζουμε από τους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, σε λίγες μέρες θα δώσουμε των πτηνοτρόφων, των χοιροτρόφων και τελευταίοι θα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι των ορεινών περιοχών γιατί εκείνοι θα υποστηριχθούν από το Άρθρο 68. Επομένως, λύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα που παλεύουμε σαν πολιτική ηγεσία να το λύσουμε μέσω του Κανονισμού αυτού, από την Ε.Ε., εδώ και μήνες.
Δεύτερον, μας έθιξαν το θέμα του βάμβακος και των ζημιών που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι. Καταρχήν τους έδειξα τα δεδομένα, που ήταν ο μέσος όρος της παραγωγής που είχαν φέτος οι αγρότες, για παράδειγμα της Λάρισας. Έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία που έδωσαν στα εκκοκκιστήρια. Ο μέσος όρος της παραγωγής βάμβακος στη Θεσσαλία ήταν 346 κιλά το στρέμμα. Άρα ήταν μια καλή χρονιά όταν ο μέσος όρος φτάνει σε αυτό το νούμερο, συγκριτικά με τους μέσους όρους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια χωράφια έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Τους ανησυχούσε μήπως και οι αποδόσεις αυτών που είχαν πέσει πολύ κάτω από το 346 ήταν τόσο χαμηλές που θα ήταν απαγορευτικές και θα έχαναν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ένα τμήμα των ενισχύσεων στα βαμβάκια δίνονται σε συνάρτηση με την παραγωγή τους. Αν λοιπόν κάποιος πει ότι έπεσε τόσο, ένεκα του σκουληκιού και δεν θα πάρω τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αυτό είναι λάθος. Ήταν λάθος η πληροφόρηση τους, γιατί οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, είτε σαν σκουλήκι, είτε σαν παγετός, είτε σαν πλημμύρα, προστίθενται στην απόδοση του γεωργού, άρα δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση του βάμβακος που τους ενδιαφέρει από τη ζημιά που έπαθαν, είτε από χαλάζι, είτε από παγετό, είτε από πλημμύρα, είτε από το σκουλήκι. Τους διαβεβαίωσα, μάλιστα, ότι θα τους δώσουμε μέσα στον Φεβρουάριο την συνδεδεμένη ενίσχυση που θα είναι και η «λυδία λίθος» που λέμε ότι πραγματικά γίνεται.
Τρίτον, έθεσαν το θέμα της ενέργειας που είναι μια σημαντική εισροή στη γεωργία. Αυτή την περίοδο, την Άνοιξη, που αρχίζουν τα οργώματα, τα σκαλίσματα, τη σπορά, οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, είπαν ότι τώρα ξοδεύουν πολύ πετρέλαιο και ένεκα του ότι έχει αυξημένη τιμή το πετρέλαιο δυσκολεύονται. Και αυτό είναι σωστό. Τι κάνουμε εμείς για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία τους; Δίνουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των πετρελαιοειδών.
Επιμεριζόμαστε δηλαδή εμείς ένα τμήμα αυτού του κόστους, βγάζοντας τον φόρο. Πέρυσι δώσαμε το 50% , από τα 160 εκατ.€, το Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο για να τους βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το κόστος. Έχουν δίκιο να λεν ότι αυτές οι δύο περίοδοι δεν τους βοηθούν, καθώς δεν είναι καλλιεργητικές. Τώρα όμως την άνοιξη, αυτή την εποχή οι γεωργοί έχουν ανάγκη πετρελαίου όπως και το Σεπτέμβριο που μαζεύουν τις συγκομιδές τους και σπέρνουν τις νέες καλλιέργειες, τις φθινοπωρινές.
Είπαμε λοιπόν και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μαυραγάνη αντί να δώσουμε τα χρήματα αυτά, την πρώτη δόση, τον Ιούλιο να τους τα δώσουμε τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να έχουν βοήθεια και να μπορούν να σπείρουν. Και το υπόλοιπο 50% να το δώσουμε το Σεπτέμβριο τότε που θα συγκομίζουν. Νομίζω ότι τους ικανοποίησε εν μέρει. Μακάρι να μπορούσαμε να τους το δώσουμε δωρεάν, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε δωρεάν όλο το πετρέλαιο. Επομένως αυτή είναι η βοήθεια που μπορούμε να τους προσφέρουμε.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθιξαν κάποια ακόμα θέματα που είναι μεν σημαντικά για αυτούς, όμως δεν άπτονται των δικών μας προσπαθειών. Για παράδειγμα έχουν πάρα πολλές κλοπές χαλκού από τις γεννήτριές τους και δεν μπορούν να ποτίσουν κλπ. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την αστυνομία, θα δουν κυρίως τη διακίνηση αυτού του πράγματος. Δηλαδή κάπου καταλήγει αυτός ο χαλκός. Είναι τρεις, τέσσερις μάντρες που πρέπει να ελεγχθούν και ίσως εντοπιστούν οι δράστες.
Όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά με την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι με τη στενή έννοια πρόβλημα που μπορεί να το λύσει μόνο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έθιξαν κι άλλα θέματα που φαίνονται λογικά και πρέπει να τα διορθώσουμε. Είναι διαχειριστικά θέματα, όπως το συγκεκριμένο με τα προγράμματα συνταξιοδότησης που χρηματοδοτήθηκαν για να πάρουν σύνταξη. Το πρόγραμμα επειδή όλοι αγρότες τότε έπαιρναν σύνταξη στα 65, έληγε στα 65. Τώρα όμως το 65 έγινε 67 και ξαφνικά βρίσκονται ξεκρέμαστοι από το πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να δούμε πώς θα το λύσουμε για να είμαστε εντάξει και με το Πρόγραμμα και με τους Κανονισμούς της Ε.Ε.
Εξήγησα στους εκπροσώπους των αγροτών ότι κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας. Πρέπει να τα κάνουμε όλα σύννομα. Δεν θέλω, κι αυτό είναι βούληση όλης της πολιτικής ηγεσίας, να κάνουμε κάτι που να ξεφεύγει από τους Κανονισμούς της Ε.Ε και δεν θέλω φεύγοντας να έρθει μερικά χρόνια αργότερα και να πουν ότι «αυτό δόθηκε παρανόμως». Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, φυσικά ούτε προς το δικό μου, ούτε προς το δικό του, γιατί στο τέλος όταν έρθουν τα πρόστιμα πάλι ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει.
Ευχαριστώ πολύ».
Ολόκληρη η δήλωση Τσαυτάρη μετά την συνάντηση με τους θεσσαλούς αγροτοσυνδικαλιστές
«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήταν σε θετικό το κλίμα. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί με τους εκπροσώπους των ενωτικών ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Θεσσαλίας. Ξέρω τα αιτήματά τους, είναι 5-6 σημαντικά αιτήματα. Είχα κι εγώ την ευκαιρία να τους εξηγήσω τι κάνουμε για το καθένα από αυτά. Να τα ιεραρχήσουμε.
Οι κτηνοτρόφοι περνούν μια δύσκολη χρονιά, ένεκα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Τους είπα ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και μιλώ για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο, άσχετα αν σήμερα αρχίζει η υποστήριξη των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα de minimis. Ήδη από σήμερα το πρωί δίνουμε 30 εκατ. € στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με τις τιμές των ζωοτροφών που ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα τους. Αρχίζουμε από τους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, σε λίγες μέρες θα δώσουμε των πτηνοτρόφων, των χοιροτρόφων και τελευταίοι θα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι των ορεινών περιοχών γιατί εκείνοι θα υποστηριχθούν από το Άρθρο 68. Επομένως, λύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα που παλεύουμε σαν πολιτική ηγεσία να το λύσουμε μέσω του Κανονισμού αυτού, από την Ε.Ε., εδώ και μήνες.
Δεύτερον, μας έθιξαν το θέμα του βάμβακος και των ζημιών που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι. Καταρχήν τους έδειξα τα δεδομένα, που ήταν ο μέσος όρος της παραγωγής που είχαν φέτος οι αγρότες, για παράδειγμα της Λάρισας. Έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία που έδωσαν στα εκκοκκιστήρια. Ο μέσος όρος της παραγωγής βάμβακος στη Θεσσαλία ήταν 346 κιλά το στρέμμα. Άρα ήταν μια καλή χρονιά όταν ο μέσος όρος φτάνει σε αυτό το νούμερο, συγκριτικά με τους μέσους όρους που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια χωράφια έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι. Τους ανησυχούσε μήπως και οι αποδόσεις αυτών που είχαν πέσει πολύ κάτω από το 346 ήταν τόσο χαμηλές που θα ήταν απαγορευτικές και θα έχαναν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ένα τμήμα των ενισχύσεων στα βαμβάκια δίνονται σε συνάρτηση με την παραγωγή τους. Αν λοιπόν κάποιος πει ότι έπεσε τόσο, ένεκα του σκουληκιού και δεν θα πάρω τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αυτό είναι λάθος. Ήταν λάθος η πληροφόρηση τους, γιατί οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, είτε σαν σκουλήκι, είτε σαν παγετός, είτε σαν πλημμύρα, προστίθενται στην απόδοση του γεωργού, άρα δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση του βάμβακος που τους ενδιαφέρει από τη ζημιά που έπαθαν, είτε από χαλάζι, είτε από παγετό, είτε από πλημμύρα, είτε από το σκουλήκι. Τους διαβεβαίωσα, μάλιστα, ότι θα τους δώσουμε μέσα στον Φεβρουάριο την συνδεδεμένη ενίσχυση που θα είναι και η «λυδία λίθος» που λέμε ότι πραγματικά γίνεται.
Τρίτον, έθεσαν το θέμα της ενέργειας που είναι μια σημαντική εισροή στη γεωργία. Αυτή την περίοδο, την Άνοιξη, που αρχίζουν τα οργώματα, τα σκαλίσματα, τη σπορά, οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, είπαν ότι τώρα ξοδεύουν πολύ πετρέλαιο και ένεκα του ότι έχει αυξημένη τιμή το πετρέλαιο δυσκολεύονται. Και αυτό είναι σωστό. Τι κάνουμε εμείς για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία τους; Δίνουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των πετρελαιοειδών.
Επιμεριζόμαστε δηλαδή εμείς ένα τμήμα αυτού του κόστους, βγάζοντας τον φόρο. Πέρυσι δώσαμε το 50% , από τα 160 εκατ.€, το Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο για να τους βοηθήσουμε να μειωθεί αυτό το κόστος. Έχουν δίκιο να λεν ότι αυτές οι δύο περίοδοι δεν τους βοηθούν, καθώς δεν είναι καλλιεργητικές. Τώρα όμως την άνοιξη, αυτή την εποχή οι γεωργοί έχουν ανάγκη πετρελαίου όπως και το Σεπτέμβριο που μαζεύουν τις συγκομιδές τους και σπέρνουν τις νέες καλλιέργειες, τις φθινοπωρινές.
Είπαμε λοιπόν και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μαυραγάνη αντί να δώσουμε τα χρήματα αυτά, την πρώτη δόση, τον Ιούλιο να τους τα δώσουμε τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να έχουν βοήθεια και να μπορούν να σπείρουν. Και το υπόλοιπο 50% να το δώσουμε το Σεπτέμβριο τότε που θα συγκομίζουν. Νομίζω ότι τους ικανοποίησε εν μέρει. Μακάρι να μπορούσαμε να τους το δώσουμε δωρεάν, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε δωρεάν όλο το πετρέλαιο. Επομένως αυτή είναι η βοήθεια που μπορούμε να τους προσφέρουμε.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών έθιξαν κάποια ακόμα θέματα που είναι μεν σημαντικά για αυτούς, όμως δεν άπτονται των δικών μας προσπαθειών. Για παράδειγμα έχουν πάρα πολλές κλοπές χαλκού από τις γεννήτριές τους και δεν μπορούν να ποτίσουν κλπ. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με την αστυνομία, θα δουν κυρίως τη διακίνηση αυτού του πράγματος. Δηλαδή κάπου καταλήγει αυτός ο χαλκός. Είναι τρεις, τέσσερις μάντρες που πρέπει να ελεγχθούν και ίσως εντοπιστούν οι δράστες.
Όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά με την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι με τη στενή έννοια πρόβλημα που μπορεί να το λύσει μόνο του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έθιξαν κι άλλα θέματα που φαίνονται λογικά και πρέπει να τα διορθώσουμε. Είναι διαχειριστικά θέματα, όπως το συγκεκριμένο με τα προγράμματα συνταξιοδότησης που χρηματοδοτήθηκαν για να πάρουν σύνταξη. Το πρόγραμμα επειδή όλοι αγρότες τότε έπαιρναν σύνταξη στα 65, έληγε στα 65. Τώρα όμως το 65 έγινε 67 και ξαφνικά βρίσκονται ξεκρέμαστοι από το πρόγραμμα. Αυτό πρέπει να δούμε πώς θα το λύσουμε για να είμαστε εντάξει και με το Πρόγραμμα και με τους Κανονισμούς της Ε.Ε.
Εξήγησα στους εκπροσώπους των αγροτών ότι κάνουμε ότι μπορούμε από την πλευρά μας. Πρέπει να τα κάνουμε όλα σύννομα. Δεν θέλω, κι αυτό είναι βούληση όλης της πολιτικής ηγεσίας, να κάνουμε κάτι που να ξεφεύγει από τους Κανονισμούς της Ε.Ε και δεν θέλω φεύγοντας να έρθει μερικά χρόνια αργότερα και να πουν ότι «αυτό δόθηκε παρανόμως». Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, φυσικά ούτε προς το δικό μου, ούτε προς το δικό του, γιατί στο τέλος όταν έρθουν τα πρόστιμα πάλι ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει.
Ευχαριστώ πολύ».
Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:
Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα και αγροτικό πετρέλαιο, αποζημίωση από όλες τις ζημιές του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και επιδότηση ζωοτροφών στους μικρομεσαίους αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων σε υπόμνημα που θα θέσουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο, οι τρεις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα).
Επίσης, σε συζητήσεις είναι και οι αγρότες της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Κυριακή στον Πλαταμώνα ώστε να αποφασίσουν την μορφή και το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων.
Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα και αγροτικό πετρέλαιο, αποζημίωση από όλες τις ζημιές του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και επιδότηση ζωοτροφών στους μικρομεσαίους αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων σε υπόμνημα που θα θέσουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο, οι τρεις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα).
Επίσης, σε συζητήσεις είναι και οι αγρότες της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Κυριακή στον Πλαταμώνα ώστε να αποφασίσουν την μορφή και το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων.
Το σχετικό υπόμνημα καθώς και το πλαίσιο αιτημάτων που καταθέτουν οι τρεις Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας στην συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης έχουν ως εξής:
«Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων διαπιστώνουν ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε πορεία πτώχευσης εξαιτίας των οξυμμένων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και οδηγούν στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα χιλιάδες φτωχούς αγρότες.
Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, οι υπέρογκες τιμές του πετρελαίου, των μέσων και εφοδίων, οι τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα κάνουν προβληματική την συνέχιση των καλλιεργειών καθώς οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί είναι εξευτελιστικές και σε πολλά προϊόντα δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα οι αποφάσεις για την άγρια φορολόγηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων και τον συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, οι μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι χωρίς να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και στερούν την συνδεδεμένη ενίσχυση οι αποφάσεις της κυβέρνησης από τους βαμβακοπαραγωγούς. Οι τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες στην περιοχή από χαλάζι και άλλα καιρικά φαινόμενα και οι χαμηλές και άδικες αποζημιώσεις μειώνουν το ήδη μειωμένο εισόδημα μας.
Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα επιφέρει σημαντική μείωση των εισροών, θα επιβάλει νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων, θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη καλλιεργειών από χιλιάδες φτωχούς αγρότες και στην συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών.
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμη ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ένας παραγωγός και πόσο σκληρά δουλεύει, παράγει αλλά ο κόπος του δεν πληρώνεται.
Οδήγησε την χώρα μας να γίνει εισαγωγέας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ μπορούμε κάλλιστα λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, της μηχανοποίησης της παραγωγής και της τεχνογνωσίας του έλληνα αγρότη, να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.
Για όλα τα παραπάνω βρισκόμαστε από την Κυριακή με τα αγροτικά μηχανήματα μας στις πλατείες των χωριών και διεκδικούμε:
1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και την συνδεδεμένη ενίσχυση.
2. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.
9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.α.
10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.
11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.
14. Να μην μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής – Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.»
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «η Άνοιξη»
Eξάλλου, τη Δευτέρα το Agronews μετέδιδε: Όλων των ειδών οι τάσεις και οι προτάσεις ακούστηκαν στον Πλαταμώνα κατά τη συνεδρίαση του ενιαίου οργάνου «Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος». Οι δύο κυρίαρχες τάσεις ήταν αντίρροπες: Βγαίνουμε αυτή την εβδομάδα στις πλατείες και στη συνέχεια στις Εθνικές Οδούς ή μετράμε πρώτα την αγανάκτηση του κόσμου και ανάλογα αποφασίζουμε ή όχι τις επόμενες κινήσεις μας.
Τελικά επικράτησε μία μέση λύση, με τη δημιουργία ενός πλαισίου πέντε αιτημάτων, τα οποία στη συνέχεια θα τεθούν σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ήδη έχουν σταλεί τα αιτήματα στα κόμματα, μαζί με ένα αίτημα για συνάντηση με τους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό, με διορία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όπως είπε στο Agronews ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της γραμματείας της Πρωτοβουλίας.
Είναι γεγονός ότι στους εκπροσώπους που παραβρέθηκαν στον Πλαταμώνα, η αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων ήταν διευρυμένη, με τη συμμετοχή του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΕΚ, του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέχρι και την Κρήτη. Την ίδια στιγμή, όμως, διατυπώθηκαν και πολύ διαφορετικές απόψεις. Ειδικά οι Στερεοελλαδίτες εμφανίστηκαν διχασμένοι, ενώ ακόμα και στους ίδιους νομούς υπήρχαν διαφορετικές τάσεις εκπροσώπησης, χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιο κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων.
Γι’ αυτόν ίσως τον λόγο, οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να θέσουν τα παρακάτω αιτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και, αφού κερδίσουν λίγο χρόνο, να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις για το τέλος του μήνα:
1) Μείωση του κόστους καλλιέργειας και ιδιαίτερα του κόστους στο αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα
2) Χρηματοδότηση στους γεωργούς, που αυτή τη στιγμή έχει κοπεί από παντού
3) Αλλαγές στο φορολογικό –ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών (ΦΠΑ, εισφορές και συντάξεις ΟΓΑ, φορολογία εισοδήματος)
4) Ρύθμιση των θεμάτων στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επενδυτές
5) Να εφαρμοστεί ο νόμος για την πληρωμή των παραγωγών από σούπερ-μάρκετ και βιομηχανίες μέσα σε 40 μέρες
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Γκόντιας, «την ώρα που συζητούσαμε στον Πλαταμώνα για τις κινητοποιήσεις, υπήρξε επικοινωνιακή απάντηση από την κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά κανάλια με το θέμα που έπαιζε για τα υπέρογκα τιμολόγια των αγροτών, που ανακάλυψε το ΣΔΟΕ. Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε την άποψη των πολιτών, όπως έχει σχηματιστεί από τα ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή κάποιοι αγρότες δεν έχουν καύσιμα για να κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους και άλλοι βλέπουν τις περιουσίες τους είτε υποθηκευμένες είτε υπό κατάσχεση και πλειστηριασμό».
Πάντως, αγρότες της Ημαθίας, προσκείμενοι στην «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών», έχουν αποφασίσει να κατέβουν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό. Όπως διευκρίνισε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κίνησης, Κώστας Λολιόπουλος, ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το εάν θα κλείσουν το δρόμο.
Τις προηγούμενες ημέρες το Agronews μετέδιδε:
Οι Θεσσαλοί θέλουν συνάντηση με τον Τσαυτάρη
Οι Θεσσαλοί θέλουν συνάντηση με τον Τσαυτάρη
Ως μία πρώτη «άσκηση» διαμαρτυρίας ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου οι Αγροτικοί Σύλλογοι των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Το επόμενο «ραντεβού» είναι για την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί έξω από τη ΔΕΗ Καρδίτσας, ενώ οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, για να δουν πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα, είτε με μπλόκα στις εθνικές οδούς είτε άλλη μορφή διαμαρτυρίας.
Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας.
Η συγκέντρωση των Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας στις 22 Ιανουαρίου έξω από τη ΔΕΗ Καρδίτσας.
Η κινητοποίηση των αγροτών μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα θα γίνει ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια, που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας
Ευρεία σύσκεψη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος με τη συμμετοχή και στελεχών από πολλές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε χθες στον Πλαταμώνα.
Όπως τονίσθηκε κατά την σύσκεψη, οι συνεχείς αυξήσεις των συντελεστών του κόστους παραγωγής, ακυρώνουν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των συνεχών αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ το έτος (στοιχεία 2010 της Ε.Ε.), αυξήσεις που κάνουν πολλούς αγρότες να αφήνουν τα χωράφια τους ακόμη και ακαλλιέργητα.
Σε πολλές περιοχές της χώρας οι αγρότες βρίσκονται σε διαδικασίες κινητοποίησης και καταμετρούν τις διαθέσεις του αγροτικού κόσμου έως την Κυριακή, οπότε και θα εξετασθούν εκ νέου οι τρόποι αντίδρασης που θα προκριθούν.
Σε κάθε περίπτωση, θα ζητηθεί συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την ανάδειξη αιτημάτων που αφορούν:
• Τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, τη θέσπιση «αγροτικού πετρελαίου» και την αντιμετώπισή των αυξήσεων του αγροτικού ρεύματος.
• Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του ασφαλιστικού
• Την επαρκή χρηματοδότηση της γεωργίας , της κτηνοτροφίας και της αλιείας.
• Τους συντελεστές επιστροφής του ΦΠΑ
• Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
• Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών από τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τα προϊόντα τους.
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου το Agronews μετέδιδε:
Με παράταξη τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες των χωριών στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής η κινητοποίηση αγροτών της Θεσσαλίας.
Οι αγρότες διαμαρατύρονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, τη φορολογία και τις αγροτικές αποζημιώσεις, αλλά και ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, έκανε λόγο για δυναμική ανταπόκριση των αγροτών στις συγκεντρώσεις στις πλατείες χωριών των τριών νομών.
«Μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, αναλόγως τού τι θα ακούσουμε από το υπουργείο», σημείωσε ο κ. Μπούτας.
Μάλιστα, προανήγγειλε νέα κινητοποίηση των αγροτών, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα, ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια,που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΤ) νομού Τρικάλων, Απόστολος Θωμόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αγρότες θα διεκδικήσουν συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. «Θ΄ ακολουθήσει σύσκεψη αφού γίνει η συνάντηση στο υπουργείο, ώστε να συζητήσουμε τις απαντήσεις», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, σημείωσε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".
Οι αγρότες ζητούν -μεταξύ άλλων- να ληφθεί μέριμνα για το μόνιμο -όπως το χαρακτηρίζουν- πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, να δρομολογηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, που πλήττουν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στην παραγωγή.
Επίσης, διαμαρτύρονται για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, φορολογικές και άλλες, που,όπως λένε, συμπιέζουν περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα, όπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου, οι αυξήσεις των εισφορών ΟΓΑ και η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου