Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σαββατοκύριακο προετοιμασίας των «στρατοπέδων» με στόχο τα μπλόκα


 Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά πραγματοποιούν το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι οι Ενωτικές Ομοσπονδίες των νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, με «στρατηγό» τον Βαγγέλη Μπούτα. Σκοπός της σύσκεψης είναι «να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα και τη μορφή του αγώνα», με πιθανότερη την κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο πυρήνας που ξεκίνησε να δημιουργείται από νωρίς με πρωτοβουλίες της ομάδας Μπούτα στην περιοχή της Καρδίτσας, μέρα με τη μέρα διευρύνει την επιρροή της τόσο στον Θεσσαλικό κάμπο, όσο και σε άλλες σημαντικές αγροτικές περιοχές της χώρας.

Το καινούργιο σε σχέση με τις προηγούμενες οργανώσεις παρόμοιων κινήσεων διαμαρτυρίας, είναι ότι αυτή τη φορά η παρουσία των κομμάτων δείχνει να έχει υποχωρήσει και, ελλείψει δομημένων οργανώσεων, το βάρος των πρωτοβουλιών πέφτει στα πρόσωπα και δη στις πλέον δυναμικές φιγούρες του αγροτικού χώρου.

Έτσι, όσο κι αν η κομματική αναφορά του Βαγγέλη Μπούτα παραμένει συνδεδεμένη με τον χώρο του ΚΚΕ, αυτή τη φορά φαίνεται να κάνει πράξη την προσπάθεια για συστράτευση  δυνάμεων απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.
Σαββατοκύριακο προετοιμασίας των «στρατοπέδων»
Συγκεντρώσεις σε πλατείες και παράταξη τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους ανά νομό, προκειμένου να «μετρήσουν» δυνάμεις οργανώνουν το Σάββατο το πρωί οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος», Χρήστος Γκόντιας, Γιάννης Παναγής και Θόδωρος Παπακωνσταντίνου. Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου θα ξαναμαζευτούν στον Πλαταμώνα, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, ανάλογα και με το τι τους έχουν απαντήσει τα τρία κυβερνητικά κόμματα για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μπλόκο στο Κάστρο
Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγγο, «θα αποφασίσουμε ποια μέρα θα κλείσουμε τον κόμβο του Κάστρου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Δεν έχουμε λόγο να κάνουμε άλλες συναντήσεις επί συναντήσεων. Δεν βγαίνει τίποτα έτσι. Αίτημά μας είναι η μείωση του κόστους της καλλιέργειας». Το «μπλόκο» του Κάστρου αναμένεται να συγκεντρώσει τον κύριο όγκο των αγροτών από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.
Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε ανακοίνωσή της.
Η επιστολή της ΕΟΑΣΝΛ έχει ως εξής:
«Η συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης απέβη άκαρπη καθώς δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας. Σε πολλά αιτήματα μας απάντησε ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του αλλά άλλων υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά.  Επικαλέστηκε την οικονομική κρίση,  όμως για την κρίση δεν ευθύνονται οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ευθύνεται η συσσώρευση αμύθητων κερδών στα χέρια των βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών και άλλων αφού χρήμα υπάρχει όπως απέδειξε και η περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν την κρίση. Οδηγείται στην φτώχεια και εξαθλίωση η συντριπτική πλειοψηφία του  λαού. Η προσπάθεια εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στους αγρότες και τον αγώνα μας δεν θα περάσει. Το «έργο» αυτό το έχουμε ξαναδεί, έχουμε την εμπειρία να το αντιμετωπίσουμε. Επιβάλλεται να δυναμώσει η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΟΑΣΝΛ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες.
Μετά και το αδιέξοδο στην συνάντηση με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα.
Κλιμάκια της ΕΟΑΣΝΛ, των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα συνεχίζουν τις συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων.
Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Ομοσπονδιών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων στο Βασιλί Φαρσάλων όπου θα εκτιμηθεί η πορεία της κινητοποίησης. Την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των αγροτών της Λάρισας στην Γαλήνη στο καφενείο «Γκέκα» για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων.
Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στον Παλαμά Καρδίτσας για να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα και η μορφή του αγώνα μας».
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου