Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γιατί θα ήταν λάθος οι ΗΠΑ να αγνοήσουν τη Ρωσία


Της Carla Anne Robbins 

Η απόφαση του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτό το μήνα να ματαιώσει μια Σύνοδο Κορυφής στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά όχι το ταξίδι του προέδρου Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη για τη Σύνοδο της G20 που φιλοξενεί ο Ρώσος πρόεδρος απέσπασε τη στήριξη και των δύο κομμάτων, πράγμα πολύ σπάνιο στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Στην Ουάσινγκτον, φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να μείνει αμέτοχος και ο πρόεδρος δεν θα πρέπει να χάσει χρόνο προσπαθώντας να «μπαλώσει» την κατάσταση.

Μετά την απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην εργαζόμενο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Edward Snowden, ο Obama έχει τώρα κηρύξει «παύση» προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους πως ο Snowden «ήταν απλώς ακόμα μία» σε μια λίστα διαφωνιών των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος που η Μόσχα με τη συμπεριφορά της επιτρέπει σε Συρία και Ρωσία να έχουν ένα σκοτεινό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα (και πάλι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν επιμελώς ήπια), προσθέτοντας ότι ήλπιζε πως με τον καιρό ο Πούτιν θα αναγνώριζε πως η συνεργασία είναι καλύτερη από έναν ανταγωνισμό με μηδενικό αποτέλεσμα.

Για την ώρα αυτή είναι μία μακρινή προοπτική. Η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε απάντηση της χρήσης χημικών κατά πολιτών από το καθεστώς στις 21 Αυγούστου έχει επιδεινώσει την ήδη ψυχρή σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας. Απεσταλμένοι των δύο χωρών ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στη Γενεύη την Τετάρτη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, αλλά το σχέδιο μπήκε στο συρτάρι. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι μια παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Ένα από τα καλά του τέλους του Ψυχρού Πολέμου είναι ότι έστω και αν οι σχέσεις με τη Μόσχα γίνουν ακόμα πιο τοξικές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ευθεία αντιπαράθεση. Αλλά είναι η Ρωσία αμέτοχη; Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την απάντηση, σκεφτείτε δύο αριθμούς: 8.500 και 1. Ο πρώτος είναι ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που εξακολουθεί να έχει ως απόθεμα η Ρωσία και ο δεύτερος είναι οι ψήφοι που χρειάζονται για να μείνει με δεμένα τα χέρια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Μόσχα έχει επανειλημμένα μπλοκάρει τις προσπάθειες για την τιμωρία του Bashar al-Assad της Συρίας.

Οι όποιες επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά της Συρίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι ο προκάτοχός του και προστατευόμενός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ δέχτηκε «επίθεση», όταν η Ρωσία απείχε επί ψηφίσματος 2011 που θα επέτρεπε τη χρήση βίας για την προστασία των πολιτών της Λιβύης και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε αυτή την εντολή για την ανατροπή ενός άλλου εγκληματία, πρώην πελάτη της Μόσχας, του Μουαμάρ Καντάφι. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε την Τρίτη ότι οι αντάρτες της Συρίας είναι πιθανότατα υπεύθυνοι για τις επιθέσεις με τα χημικά και ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του συμβουλίου θα ήταν μια «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Όσο ελκυστικό κι αν ακούγεται, το να αγνοήσει κανείς έτσι απλά το Κρεμλίνο δεν αποτελεί επιλογή. Χωρίς τον Πούτιν, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα προόδου στο θέμα του ελέγχου των όπλων - ένα από τα κορυφαία στοιχεία της κληρονομιάς του Ομπάμα που αναμφίβολα θα κάνει τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος . Η Ρωσία έχει αρνηθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο άλλης συμφωνίας, χωρίς πρόσθετη δεσμευτική συμφωνία που θα εγγυάται ότι ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για την πυρηνική αναχαίτιση της Ρωσίας. Ο Gary Samore, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τα όπλα μαζικής καταστροφής κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ομπάμα, λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι στρατηγικό, αλλά πολιτικό. «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει ποτέ να πείσει τη Γερουσία να επικυρώσει την επιβολή ορίων για την πυραυλική άμυνα. Στο σημερινό περιβάλλον, προσθέτει, όλα δείχνουν πως «ούτε οι Ρώσοι θα μας κάνουν τη χάρη να μιλήσουν» για αυτά τα θέματα.

Ακόμα κι έτσι, οι συναντήσεις σε επίπεδα υπουργών συνεχίζονται και ίσως υπάρχουν ακόμη περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών. Η συμμετοχή της Ρωσίας στη διερεύνηση του περιστατικού με την έκρηξη βόμβας στο Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν μια υπενθύμιση ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια αδυναμία απέναντι στην τρομοκρατία. Η Ρωσία θέλει να αποφύγει μια καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και ο Samore, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής του Κέντρου Επιστήμης και Διεθνών Υποθέσεων Belfer του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι αν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συνεργαστούν, «υπάρχει μια πιθανή ευκαιρία» για μια συμφωνία με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Hassan Rohani.

Ο Dmitri Trenin, διευθυντής του Carnegie Moscow Center, θεωρεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι σχέσεις να βελτιωθούν σύντομα. Λέει ότι ο Πούτιν «βλέπει τον Αμερικανό πρόεδρο ως κάποιον που δεν είναι αρκετά σκληρός για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του» και ότι ο Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντησή τους, λόγω πολιτικών πιέσεων. Ο Trenin προβλέπει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν μάλιστα αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιτεθούν στη Συρία και ότι «μία μεγαλύτερη απομόνωση από τις ΗΠΑ μάλλον θα κάνει τον Πούτιν πιο προκλητικό».

Ο Strobe Talbott, τέως αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον και νυν πρόεδρος του Brookings Institution, λέει ότι, παρά το «θράσος» του Πούτιν, η Ρωσία «θα είναι τρομαχτικά ευάλωτη στο μέλλον - κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και τη δημογραφία της». Προειδοποιεί ότι η αταβιστική και εθνικιστική ρητορική του Πούτιν θα αποξενώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία από τους γείτονές της και θα καταστήσει τους ξένους επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς.

Συνεχίζοντας να εκφοβίζει και να φυλακίζει τα καλύτερα και εξυπνότερα μυαλά της χώρας θα καταστήσει τη Ρωσία ακόμη λιγότερο ανταγωνιστική. Και συνεχίζοντας να συμπαρατάσσεται στο πλευρό παριών όπως ο Assad θα βλάψει περαιτέρω και δικαίως τη φήμη της Ρωσίας και, κανείς μπορεί να ελπίζει, την επιρροή της. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν προειδοποιήσει κατ’ιδίαν τον Πούτιν για όλους αυτούς τους κινδύνους. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά. Αν και ο Πούτιν είναι απίθανο να ακούσει, οι Ρώσοι που ήταν πάρα πολύ πρόθυμοι να ανταλλάξουν τη δημοκρατία με μία υπόσχεση σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και η παγκόσμιας επιρροής (έστω και αν χρησιμοποιείται μόνο για να χαλάει το παιχνίδι) πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν δύσκολα με αυτή τη στάση. Η Ρωσία αρχίζει να ξεμένει τόσο από φίλους όσο και από χρόνο.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΙ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΟΝ - Τα "7 Σημάδια" που δείχνουν ότι η Συρία του 2013 δεν είναι το Ιράκ το 2003...


Σε διπλωματικό  αλλά και γεωστρατηγικό αδιέξοδο στη Συρία φαίνεται πως οδεύει ο αμερικανο-βρετανικός άξονας ύστερα και από την τελευταία αναδίπλωση των Βρετανών, αλλά και την άρνηση της Αιγύπτου να συνδράμει σε μια επίθεση....

Ουάσιγκτον και Λονδίνο διαβλέπουν κάθε 24ωρο που περνά να χάνουν σημαντικά ερείσματα στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην προοπτική ενός στρατιωτικού κτυπήματος στη Συρία.
Αποτέλεσμα αυτών η αμερικανική κυβέρνηση να εξαναγκάζεται σε σημαντικές υπαναχωρήσεις αναφορικά με την αρχική σκληρή φρασεολογία που είχε ακολουθήσει απέναντι στο καθεστώς της Συρίας. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες διαδραματίζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.
 -Η Αίγυπτος το μεγαλύτερο στήριγμα των ΗΠΑ μετά το Ισραήλ, στην περιοχή και ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά επίθεση στη Συρία ενώ ταυτόχρονα εχθές ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κλείσει το κανάλι του Σουέζ σε οποιοδήποτε αμερικανικό πλοίο το οποίο θα βρεθεί στη Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φάχμι  άλλωστε το αποσαφήνισε σήμερα καθώς δήλωσε ότι η χώρα του «αντιτίθεται σθεναρά σε οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία»
 -Στη Βρετανία και μετά τις έντονες αντιδράσεις των Εργατικών στο κοινοβούλιο της χώρας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον –ένας εκ των πρωτεργατών της επίθεσης- αναγκάστηκε σε αναδίπλωση  λέγοντας ότι στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Ταυτόχρονα η βρετανική βουλή αποφάσισε ότι θα πρέπει να αναμένει πρώτα την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά τηε 21ης Αυγούστου πριν αποφασίσει την οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού.
 -Η Ιταλία με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Εμίλια Μπονίνο δήλωσε πως καμία επίθεση στη Συρία δεν πρέπει να γίνει χωρίς αύτη να στηρίζεται σε πρότερη απόφαση του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών
 -Η Γερμανία αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην επέμβαση χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ ενώ Γερμανός ειδικός επί θεμάτων τρομοκρατίας λέει πως μια επέμβαση το μόνο που θα πετύχει θα είναι η ενίσχυση της al-Qaeda στη Συρία.
 -Η Κίνα η οποία μαζί με τη Ρωσία έθεσαν «βέτο» στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για επίθεση στη Συρία, σε μια πλέον ασυνήθιστη κίνηση κάλεσε μέσω  των ελεγχόμενων εντυπων του κινεζικού καθεστώτος μια διεθνή γενική κινητοποίηση για να εμποδιστεί μια ένοπλη δυτική επέμβαση στη Συρία.
Και ειδικότερα κάλεσαν την Ρωσία και το Ιράν να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στην Συρία!
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει  να την σέρνουν από τη μύτη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», γράφει η εφημερίδα "China Daily" σε κύριο άρθρο με τίτλο: «Όχι δικαιολογίες για πλήγματα».
Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται:
«Πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέκαμψαν τον ΟΗΕ για να επιβάλουν δια της ισχύος μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, με το πρόσχημα ότι αυτό το καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί και πάλι», προσθέτει η εφημερίδα.
 Η Global Times αναφέρει: «Οι παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση πρέπει να ενωθούν και να εμποδίσουν αυτή τη δυτική επίθεση στη Συρία». 
 -Η Ρωσία και σε μια καθαρή ένδειξη ότι δεν πρόκειται να αφήσει τη Συρία μόνη, κατεβάζει στη Μεσόγειο το καταδρομικό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva μαζί με ένα αντιτορπιλικό και τέσσερα αποβατικά σκάφη. 
Την ίδια στιγμή άλλα τρία αποβατικά και ένα βοηθητικό σκάφος αποπλέουν από τη Συρία και τη ναυτική βάση της Ταρτούς. Η συνεχής αυτή θαλάσσια αυτή επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού σύμφωνα με αναλυτές δεν εμπεριέχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν πως ο εφοδιασμός του συριακού Στρατού με νέα όπλα και συστήματα από τη Μόσχα συνεχίζεται απρόσκοπτα. 
 -Η Γαλλία και αυτή ακολουθώντας τη Βρετανία ως ένθερμος οπαδός μιας επίθεσης στη Συρία τώρα απλά έχει «εξαφανιστεί» τηρώντας σχετική «σιγή ιχθύος». Οι χώρες της Λατινικής Ισημερινός, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία όλες έχουν ταχθεί κατά μιας επέμβασης στη Συρία.
Αλλά και στην ίδια την αμερικανική κυβέρνηση δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη άποψη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δήλωσε σε συνέντευξή του  ότι δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ!
Και όλα αυτά μόλις τρίς ημέρες μετά τη σκληρή φρασεολογία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατέδειξε ως υπεύθυνο το Συριακό καθεστώς για τη σφαγή με χημικά της 21ης Αυγούστου και ο οποίος με περιπαικτικό ύφος στηλίτευσε όσους χαρακτήρισαν το μακελειό  για κατασκευασμένη και προβοκατόρικη επίθεση των ανταρτών.
Είναι σαφές ότι ο Λευκός Οίκος χάνει τα ερείσματά του  τόσο στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και στην αμερικανική, ενώ ζυγίζει διπλά τώρα τις διεθνείς αντιδράσεις αλλά και την αντίδραση του Ιράν το οποίο έχει μιλήσει για άμεσα αντίποινα και τον κίνδυνο να τυλιχθεί όλη η Μέση Ανατολή στις φλόγες. - See more at: http://www.gkourou.com/2013/08/7-2013-2003.html#.Uh-nntK8CDk

Oι πύραυλοι της Συρίας και του Ιράν μπορεί να χτυπήσουν την Κρήτη και τη Κύπρο


To έχω ξαναγράψει και παλαιότερα αλλά πρέπει να το επαναλάβω. Αν σε αυτό που πρόκειται να ξεκινήσει στην Συρία απουσία απόφασης του ΟΗΕ εμπλακεί το Ιράν τότε η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολη. Είναι δεδομένο ότι οι επιθέσεις κατά της Συρίας θα ξεκινούν απο τις
βάσεις των ΗΠΑ στη Σούδα και της Βρεττανικές βάσεις της Κύπρου.

Δεν είναι μόνο η ετοιμότητα που πρέπει να έχει τις επόμενες ημέρες η Ελληνική και η Κυπριακή αεράμυνα, δεν είναι τα extra συστήματα πυραύλων Patriot που θα έπρεπε να είχαν απαιτηθεί απο τις ΗΠΑ όπως έκανε η Τουρκία, πρέπει να υπάρχει και ψυχολογική προετοιμασία για τον πληθυσμό αλλά και να προετοιμαστούν τα καταφύγια για πάν ενδεχόμενο. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται την τελευταία στιγμή. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που έχει η Ελλάδα λόγω των πολλών μουσουλμάνων μεταναστών που έχει, που είναι μια βόμβα στσ σωθικά της η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί ακόμη και από λάθος.

Είναι δυστυχία για τη Ελλάδα αυτή τη τραγική στιγμή να ηγούνται δύο σημαντικών υπουργείων ο πρώην Τούρκογλου και ο Αβραμόπουλος, ότι χειρότερο. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έπρεπε να είναι έτοιμες και τα λόγια δεν αρκούν. Χρειάζονται έργα και έργα δεν έχουν γίνει.

Δυτικές δυνάμεις έχουν ενημερώσει τη Συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ μέσα στις προσεχείς ημέρες, όπως ανέφεραν πηγές οι οποίες συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την Washington Post o Πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης σε έκταση και διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία. Η εφημερίδα στηρίζεται σε πληροφορίες αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση θα έχει στόχο την “τιμωρία” της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά θα έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ θα διαφυλάσσει τις ΗΠΑ από μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Aυτό δεν είναι πιστευτό…

Όπως επισημαίνεται, ο χρόνος διεξαγωγής της επίθεσης, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και θα διεξαχθεί από τη θάλασσα με πυραύλους Κρουζ ή με βόμβες μεγάλους βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων που δεν συνδέονται άμεσα με τα χημικά όπλα της Συρίας, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα πιστοποιεί την χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή κυβέρνηση, τις συνομιλίες με τους συμμάχους και το Κογκρέσο και τη νομιμοποίηση της επίθεσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μόνο η Συριακή κυβέρνηση κατέχει χημικά όπλα και τους πυραύλους για την εκτόξευσή τους, ενώ ο συνεχής έλεγχος των αποθεμάτων των χημικών όπλων παρακολουθείται στενά από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η Αμερικανική επίθεση θα πραγματοποιηθεί πιθανώς μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Συρία.

Aναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θεωρούν τώρα πολύ πιο πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση, καθώς οι ΗΠΑ και άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα της χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές δυνάμεις.

Όπως επισημαίνει ο Aaron David Miller, αντιπρόεδρος του «Woodrow Wilson International Center for Scholars» στην Ουάσιγκτον, το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν θα υπάρξει μια επέμβαση, αλλά το πότε και ποια μορφή θα πάρει η απάντηση του Ομπάμα, η οποία θα εξαρτηθεί από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, εάν δηλαδή θα αποτελεί μια περιορισμένη αποτρεπτική ενέργεια ή επέμβαση για την στήριξη της αντιπολίτευσης. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τον Miller, είναι ότι θα υπάρξει πυραυλική επίθεση κατά επιλεγμένων συριακών στόχων.

Ερωτήματα και απαντήσεις

Eν τω μεταξύ, γύρω από αυτά που εξελίσσονται στη Συρία, δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες απαντήσεις π.χ.

Aυτή η επίθεση θα σταματήσει όταν οι Συριακές δυνάμεις και το Ιράν αντεπιτεθούν; Όχι. Το όριο των δύο ημερών δεν έχει νόημα. Άρα στη καλύτερη περίπτωση θα γίνει ότι έγινε στη Λιβύη.
Πώς είναι εξασφαλισμένο ότι το Ιράν δεν θα συμμετάσχει τελικά; Υπάρχει κάτι κάτω απο το τραπέζι; Αν όχι, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει στη περιοχή ένας πολύ μεγάλος πόλεμος.
Μπορεί να γίνει κάτι χωρίς να έχει συμφωνήσει η Κίνα και η Ρωσία; Όχι. Θα ήταν παράλογο. Θα υπάρξουν μνήμες που δεν θα σβύσουν…
Toν καιρό που πέρασε δεν ήταν μόνο η Ρωσία που “προετοιμαζόταν” αλλά και οι ΗΠΑ.

Συνεχίζω να πιστεύω, ότι η δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν στη περιοχή παραμένει μια καλή λύση για όλους τους εμπλεκομένους και αυτό πρέπει να είναι ο στόχος όλων. Την άποψη μου αυτή, που έχω καταθέσει σε αυτό το ιστολόγιο απο παλιά φαίνεται να συμμερίζεται και ο περίφημος Χένρυ Κίσσινγκερ την οποία πρότεινε δημόσια σε νεότερη χρονική στιγμή… Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται!

Η γενική εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στη Συρία μπορεί να εκφρασθεί στην εικόνα της φωτογραφίας αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό στη πολιτική. Δυστυχώς για τη Ρωσία, η χώρα αυτή έχει παραμείνει μια περιφερειακή υπερδύναμη και θα χρειασθεί μια δεκαετία για να ανακάμψει. Μια καλή στρατηγική κίνηση της Ρωσίας ατη Συρία θα ήταν να δημιουργήσει άλλη μια βάση της στα Βόρειο - ανατολικά σύνορα της Συρίας, όσο ο Aσαντ παραμένει νόμιμος πρόεδρος της χώρας αυτής. Αυτό θα ήταν πολύ πιο έξυπνο απο το να απειλεί ο Πούτιν να επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία. Πολλοί κορυφαίοι γεωστρατηγικοί αναλυτές στον κόσμο διερωτώνται γιατί δεν το έχει ήδη κάνει.

"ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ" - Μπασάρ αλ Άσαντ: "Νυν υπέρ πάντων ο αγών"...

 

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είπε το "Νυν υπέρ πάντων ο αγών" και έδωσε τις τελευταίες πολιτικές οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να αντισταθούν στην
"καταιγίδα" που έρχεται.

Διαψεύδοντας ταυτοχρόνως τις πληροφορίες ιρανικών ΜΜΕ (είχαμε σημειώσει ότι τα ιρανικά ΜΜΕ διακρίνονται για την ελάχιστη αξιοπιστία τους) ότι έχει διαφύγει στο Ιράν. αν αι δεν αποκλείεται για λόγους ασφαλείας να έχει στείλει την οικογένειά του στην Τεχεράνη.

«Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί και αυτό συμβαίνει τώρα. Ετοιμάζονται να κτυπήσουν την γη των προγόνων μας, να κτυπήσουν τον λαό μας, αφού οι αντιπρόσωποί τους που αιματοκύλισαν της Συρία, ηττήθηκαν στον πόλεμο εντός της χώρας.

Δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε συμμάχους, αλλά πάνω απ'όλα έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας.

Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότιν θα κάνετε το καθήκον σας. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία πρέπει να βγούμε και θα βγούμε νικητές. Μεταφέρετε στους άνδρες σας το μήνυμα ότι είμαι δίπλα τους και θα είμαι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής μου» δήλωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο τέλος Ρωσία…


Πολύ δύσκολα θα αναμειχθεί η Ρωσία σε μάχη στην Συρία, αφού δεν την συμφέρει στρατηγικά να αναμειχθεί σε έναν πόλεμο, στον οποίο υστερεί σε στόλο και γραμμές ανεφοδιασμού, κάτι που εξηγήθηκε εν μέρει στοπροηγούμενο πρωτοσέλιδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Κρεμλίνο δεν
βρίσκονται σε επιφυλακή και όταν δουν πως τα περιθώρια στενεύουν, θα κάνουν την πρώτη κίνηση επίθεσης.

Ο ρωσικός στρατός είναι άρτια εκπαιδευμένος και γαλουχημένος στον ανορθόδοξο πόλεμο, εκεί που οι στρατιώτες των Δυτικών υστερούν, αφού έχουν μάθει μόνο στην οργάνωση. Επιπλέον οι Ρώσοι διαθέτουν πολύ πιο απλή και γρήγορη τεχνολογία σε σχέση με την υποστήριξη αεροσκαφών, κατεύθυνση πυραύλων κ.ο.κ. Ωστόσο, αυτή την στιγμή ανάμειξη της «Αρκούδας» θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία», μιας και ο στόλος του ΝΑΤΟ θα μπλόκαρε ολόκληρη την Μεσόγειο, ενώ ενδεχόμενα τα Στενά έκλειναν για τα ούτως ή άλλως ολιγάριθμα ρωσικά πλοία -όσα είναι δηλαδή στην Μαύρη Θάλασσα προς υπεράσπιση των ρωσικών ακτών και δεν βρίσκονται στον Ειρηνικό ή στις βόρειες θάλασσες.

Αυτό το γνωρίζουν οι Αμερικανοί και προπαγανδίζουν την επίθεσή του με τα δήθεν χημικά όπλα. Η συνέχεια είναι πάνω-κάτω προβλέψιμη. Η Μέση Ανατολή, όπως έχουμε γράψει, επιδιώκεται να γίνει πλήρως ελεγχόμενη, προκειμένου στην Ιερουσαλήμ να κηρυχθεί η παγκόσμια ειρήνη-χούντα και παρά τις όποιες αντιδράσεις των Εβραίων θα ασκηθούν έντονες πιέσεις από την διεθνή κοινότητα για εύρεση λύσης με τους Παλαιστίνιους με ανοιχτό το σενάριο κατάληψης της «ιερής πόλης» από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Λίβανος και Ιορδανία είναι ήδη στο λούκι και μετά από την Συρία, αναλυτές βλέπουν επίθεση στο Ιράν.

Αυτά βέβαια είναι τα σχέδια, τα οποία σχεδόν πάντα δεν έρχονται ακριβώς όπως τα θέλει η διαπλοκή. Οι παγκοσμιοποιητές επιθυμούν ένα κόσμο με όλους τους λαούς γονατισμένους. Όλοι να υποστηρίζουν την πολιτική τους ενός κέντρου εξουσίας και την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης που τολμά να αμφισβητεί η Μόσχα, ψηφίζοντας νομοσχέδια που δεν συμβαδίζουν με την… ροζ απόχρωση της διεθνούς «λαμογιάς». Πέραν τούτου αρνείται να παραδώσει τον πλούτο της σε ξένα κέντρα στα πλαίσια της αποβιομηχανοποίησης για… το «καλό του περιβάλλοντος». Γι’ αυτό και τελικός στόχος είναι, όπως υποστηρίζουν και γεωπολιτικοί αναλυτές, η Ρωσία, η οποία απέδειξε το 2008 στην Γεωργία ότι μπορεί να καταλάβει περιοχές σε χρόνο dt.

Πρώτα το ΝΑΤΟ θέλει να επιβληθεί στις χώρες, οι οποίες, τουλάχιστον στα λόγια, αντιτάσσονται στην λογική της Δύσης. Σε αυτά τα κράτη ανήκει παρεμπιπτόντως και η Βόρεια Κορέα. Παράλληλα ο πλανήτης θα ολισθήσει σε στημένο» οικονομικό κραχ. Μετά από οικονομική καταστροφή η ιστορία διδάσκει ότι ακολουθεί παγκόσμιος πόλεμος, σενάριο αναπόφευκτο και στην περίπτωσή μας. Πρωταγωνιστές λοιπόν, κατά τα φαινόμενα Ρωσία και ΝΑΤΟ σε μία σύγκρουση που θα δείξει στις τωρινές γενιές ότι η «ειρήνη» και η «δημοκρατία» ήταν απλά τα προσχήματα…

Alex Jones - Συρία ώρα μηδέν πάμε για Γ' Παγκόσμιο; Βίντεο


Η οικονομική κρίση προμηνύει ένα ζοφερό και αβέβαιο μέλλον για πολλούς, και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις για να εξηγήσουν τα γεγονότα που συμβαίνουν μέρα με τη μέρα.

Κάθε αχτίδα ελπίδας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή όαση που κατασκευάζεται από τις
μεγάλες «ελίτ» για να αποτρέψει τους ανθρώπους από έναν πανικό πριν από όλο αυτό. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ. Υπάρχει κάποιος που δεν αποκαλύπτει «κάτι» και ετοιμάζεται για ένα άλλο «κάτι» πολύ μεγάλο και απρόβλεπτο.

Η ανησυχία των παγκόσμιων δυνάμεων και η ανάπτυξη των πόρων, όπως στην περίπτωση των ΗΠΑ, είναι ένα σημάδι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη απειλή που πρέπει να ελέγχεται έτσι ώστε να μην φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή.

Υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα και καταστάσεις αμφίβολης κατανόησης, αν θεωρήσουμε ότι, θεωρητικά, ζούμε στον 21ο αιώνα σε πολιτισμένο κόσμο με ένα στόχο: την παγκόσμια ειρήνη.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ WESLEY CLARK - ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ 7 ΧΩΡΕΣ... ΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ; ΒΙΝΤΕΟ


Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε εν όψει ενός μεγάλου πολέμου στην Μέση Ανατολή. Ένας πόλεμος που θα συμπαρασύρει συμμάχους και πιθανόν εξελιχθεί στον Γ΄Παγκόσμιο. Μπορεί οι εφησυχασμένοι να πιστεύουν πως δεν θα πάρει μεγάλες
διαστάσεις μια επέμβαση στην Συρία, όμως τα γεγονότα προσδίδουν μια διαφορετική τροπή. Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο-ομολογία ενός πρώην Στρατηγού των ΗΠΑ, που προβλέπει τις σημερινές εξελίξεις. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και εμείς οι συνωμοσιολόγοι..

Κόλαση η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ υποκινούν νέο μεγάλο πόλεμο - Του γιώργου Δελαστίκ


Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα
της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.

Στην Αίγυπτο, μια χούντα πραξικοπηματιών στρατιωτικών ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι και σφάζει τον λαό της Αιγύπτου που αντιτάσσεται στο δικτατορικό καθεστώς. Νοσταλγοί της χούντας του Μουμπάρακ όλοι τους οι πραξικοπηματίες, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στη Συρία, το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο καθεστώς του Ασαντ αμύνεται λυσσωδώς σφαγιάζοντας Σύρους πολίτες που δεν είναι μαζί του, ενώ οι αντικαθεστωτικοί είναι πολύ χειρότεροι.

Στίφη κατσαπλιάδων μισθοφόρων των εμιράτων και του Ισραήλ χρησιμοποιούν αδίστακτα χημικά όπλα εναντίον του συριακού πληθυσμού με χιλιάδες νεκρούς, επιχειρώντας να εμφανίσουν τον Ασαντ ως ένοχο χρήσης χημικών όπλων. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί ετοιμάζουν νέο εμφύλιο στον Λίβανο. Πράκτορές τους τοποθετούν τις βόμβες σε σουνιτικά τζαμιά για να αποδοθεί η ευθύνη στη σιιτική Χεζμπολάχ, την οποία τον περασμένο μήνα η ΕΕ χαρακτήρισε επισήμως ως δήθεν «τρομοκρατική» οργάνωση, ώστε να πάρουν επισήμως αμέσως το μέρος των φασιστικών φιλοδυτικών δυνάμεων του Λιβάνου, συνεχιστών των φαλαγγιτών, όταν ξεσπάσει ανοιχτά ο πόλεμος στον Λίβανο που προετοιμάζουν πυρετωδώς. Προετοιμασία εμφυλίου πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ γίνεται και στην Τυνησία, όπου και εκεί η λαϊκή επανάσταση έφερε στην εξουσία ισλαμικές δυνάμεις, καθώς αυτές ανταποκρίνονται στην πολιτική και κοινωνική συνείδηση των αραβικών πληθυσμών κατά τη σημερινή φάση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση διαρκείας στις αραβικές χώρες της Μεσογείου προσπαθώντας να ανακτήσει τις χώρες που έχασε με το ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης» ή ακόμη περισσότερο να εμφανίσει ως... «συνέχεια της αραβικής άνοιξης» τη μεθοδευμένη απόπειρα ανατροπής αραβικών καθεστώτων που δεν είναι τυφλά όργανά του. Η επιτυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανατρέψουν το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ και Αραβες μισθοφόρους άνοιξε την όρεξη των Αμερικανών και κάποιων Ευρωπαίων να ανατρέψουν και τον Ασαντ. Η πράξη απέδειξε όμως ότι χωρίς τη χρήση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, οι κατσαπλιάδες μισθοφόροι που εξοπλίζει η Δύση και πληρώνουν τα εμιράτα είναι σχεδόν αδύνατο να ανατρέψουν υφιστάμενα αραβικά καθεστώτα, ακόμη και όταν μια χώρα σαν την Τουρκία παρέχει ολόπλευρη βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Η Ουάσιγκτον το κατάλαβε αυτό κι έτσι στην Αίγυπτο προχώρησε στην οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και στην εγκαθίδρυση χούντας αμερικανόδουλων αξιωματικών, όπως ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης στη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 στη χώρα μας. Σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο άλλωστε με 85 εκατομμύρια κατοίκους, οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μόρσι είναι πιθανότατο ότι θα οδηγούσε όλους τους αραβικούς λαούς προς την κατεύθυνση της αντιαμερικανικής ριζοσπαστικοποίησης. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει σε αυτή την ιστορία της προσπάθειας των ΗΠΑ και ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών να καθυποτάξουν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ισως αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να πετύχουν τον στόχο τους χωρίς να εξαπολύσουν έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή - έναν πόλεμο που θα οδηγήσει στην κόλαση των στρατιωτικών συγκρούσεων εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΡΩΣΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΙΡΑΝ

 Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη Συρία - Αναμένεται η τελική απόφαση των ΗΠΑ


Κορυφώνεται η συζήτηση για επέμβαση των δυτικών στη Συρία, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά σε προάστια της Δαμασκού την περασμένη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση
σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων.



«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν το Κογκρέσο

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως δήλωσε υπάλληλος του Κογκρέσου.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο το περιεχόμενο της ενημέρωση και εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Σε επιστολή που εστάλη στον αμερικανό πρόεδρο και δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μπόενερ ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και τον «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».

Στο μικροσκόπιο οι πιθανές στρατιωτικές επιλογές

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν πως οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Το Ιράν υπόσχεται να χτυπήσει το Ισραήλ αν πειραχτεί η Συρία 

Μετά τις απειλές ότι θα βυθίσει τα αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο, εφημερίδα της Τεχεράνης η οποία αποτελεί «φωνή» της ανώτατης ιρανικής ηγεσίας και του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρει πως στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία τότε το Ιράν θα απαντήσει με μαζικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Η ημέρα που θα λυθούν όλοι οι λογαριασμοί είναι κοντά. Και τότε χιλιάδες πύραυλοι θα πέσουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα». Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που υπογράφει ο αρχισυντάκτης Hossein Shariatmadari της ιρανικής εφημερίδας.

Επίσης προειδοποιεί πως η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Συρία απλά θα παράσχει την ευκαιρία την οποία οι Ιρανοί αναμένουν εδώ και καιρό ,αυτή δηλαδή της εκδίκησης εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης θυμίζει στην Ουάσιγκτον ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ κόστισε στους Αμερικανούς 4.500 νεκρούς και αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Shariatmadari επισημαίνει επίσης πως οι ΗΠΑ αντί να διεξάγουν ένα κανονικό πόλεμο εναντίον της Συρίας καταφεύγουν στη σύρραξη βάζοντας μπροστά τους αντιπροσώπους τους , την Τουρκία, τη Σαουδικής Αραβίας ,το Κατάρ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης το οποίο αποτελείται από τη Συρία, το Ιράν και την οργάνωση Hezbollah του Λιβάνου η οποία έχει και αυτή χιλιάδες πυραύλους στη διάθεσή της. Γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι ανοίγεται η πόρτα της κολάσεως που είναι άγνωστο αν θα κλείσει μετά.

Αναφερόμενος στα χημικά κάνει λόγο για προβοκάτσια. Συγκεκριμένα λέει : «Εξαιτίας της αποτυχίας του πολέμου δια αντιπροσώπων οι ΗΠΑ και μερικές Αραβικές και Ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία βάσει ψευδών ισχυρισμών ότι ο Assad έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ μπορούν να ξεκινήσουν τον πόλεμο αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτές που θα τον τελειώσουν».

Ρωσία: Τα σχέδια για επέμβαση «πρόκληση» στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ

Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  Μιντιακό και επιχειρηματικό πόλεμο φοβούνται στο Μαξίμου

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ένα περίεργο και άκρως επικίνδυνο σκηνικό έχει να αντιμετωπίσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση, στο μιντιακό πεδίο. Μπορεί, πάνω από τη Συρία να πυκνώνουν τα σύννεφα της
στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης, αλλά και πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει μια ομίχλη.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πληθαίνουν οι πληροφορίες για την αρχή ενός μιντιακού και επιχειρηματικού πολέμου που θα γενικευθεί το προσεχές φθινόπωρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει και τι…«πυρηνικά» θα χρησιμοποιηθούν από διάφορα μιντιακά και επιχειρηματικά κέντρα!

Ήδη, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, που τελεί υπό την ιδιοκτησία του Δημήτρη Κοντομηνά, έχει αρχίσει τις τροχιοδεικτικές βολές και προμηνύεται έντονη αντιπολίτευση. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει και τις διαθέσεις της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη και το πώς θα κινηθεί έναντι της κυβέρνησης, μέσω της συχνότητας του Star.

Η πολεμική κατά της κυβέρνησης είναι πολύ απλή στην παρούσα φάση, αφού η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, προσφέρει απλόχερα πολλά επιχειρήματα, ενώ η πληθώρα των ΜΜΕ, τόσο συμβατικών, όσο και διαδικτυακών, κάλλιστα μπορεί να αναδείξει πολλές σκοτεινές υποθέσεις διαπλοκής.

Τα συμφέροντα πολλά και όπως έλεγε και ο Καλογήρου στην παλαιά κλασσική ταινία, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη». Και όπως λένε οι πιο μυημένοι, έρχεται θύελλα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για την κυβέρνηση, που θα επιχειρήσει να αμυνθεί.

Στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost, διεξάγονται συζητήσεις για το θα φέρει το φθινόπωρο και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσπαθούν να διαγνώσουν στόχους και προθέσεις.

Το βέβαιο είναι, ότι επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για τα μελλούμενα που θα παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπου η σύγκρουση διαπλοκής και κυβέρνησης ήταν ανελέητη.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ποια είναι η οικονομικότερη λύση για τη θέρμανση το χειμώνα;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά που αρχίζουν τα πρώτα κρύα στην χώρα μας, είναι ο τρόπος αλλά και το κόστος με το οποίο εμείς θα πληρώσουμε για να έχουμε θέρμανση στα σπίτια μας. Εμείς σκεφτήκαμε μιας και τα πρώτα κρύα δεν απέχουν πολύ, να σας αναθέσουμε ένα άρθρο, στο οποίο υπάρχουν αναλυτικά όλες οι λύσεις θέρμανσης αλλά και το κόστος κάθε λύσης, για την διευκόλυνσή σας.

Το φυσικό αέριο, το κλιματιστικό, και το ενεργειακό τζάκι, είναι οι τρεις πιο οικονομικές λύσεις σε σχέση με το καλοριφέρ που καίει πετρέλαιο ενόψει του φετινού χειμώνα. Κάθε λύση ωστόσο έχει τα υπέρ και τα κατά της. Τα θερμαντικά σώματα, οι σόμπες και το ενεργειακό τζάκι προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα θέρμανσης απ’ ότι τα κλιματιστικά, αφού όπως και τα καλοριφέρ, θερμαίνουν τους τοίχους ενός σπιτιού, που είναι και το ζητούμενο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ένα crash test ανάμεσα στις διαθέσιμες μορφές θέρμανσης, δείχνει ότι μια οικογένεια που διαμένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική και καίει 1.300 λίτρα όλη τη χειμερινή σεζόν, θα κληθεί φέτος να πληρώσει 1.800-1.900 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης (με τιμή 1,45), έναντι 1.050 ευρώ αν διέθετε φυσικό αέριο. Το παράδειγμα έχει υπολογιστεί για ισοδύναμη των 1.300 λίτρων κατανάλωση, δηλαδή 13.680 KWh και με την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου (7,7 λεπτά/ KWh).

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που η πολυκατοικία δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο του αέριου, και η οικογένεια αποφασίσει να μην ανάψει καθόλου τα καλοριφέρ αλλά να χρησιμοποιήσει για να θερμανθεί ηλεκτρικά καλοριφέρ ή κλιματισμό ; Η πρώτη λύση είναι εντελώς αντιοικονομική, αντίθετα η δεύτερη συμφέρει.

Κλιματιστικό VS ηλεκτρικό καλοριφέρ

Kι αυτό, γιατί τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και γενικά τα θερμαντικά σώματα έχουν περιορισμένη απόδοση και πολύ υψηλό κόστος χρήσης. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού της οικογένειας αυξάνεται, μεταπηδά σε άλλη κλίμακα, και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Το αντίστοιχο σε ρεύμα της κατανάλωσης των 1.300 λίτρων πετρελαίου, είναι 13.680 KWh, που θα προστεθούν στην υφιστάμενη κατανάλωση ρεύματος που έχει ήδη το συγκεκριμένο νοικοκυριό. Αν δηλαδή η οικογένεια καταναλώνει υπό κανονικές συνθήκες, για παράδειγμα 2.000 KWh το 4μηνο, (με τιμή κιλοβατώρας 14 λεπτά), από του χρόνου τις επιπλέον 13.680 KWh θα τις πληρώσει με 19 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας τις 13.680 KWh με τα 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 2.599 ευρώ. Αν έχει νυχτερινό ρεύμα, τότε το ποσό αυτό μειώνεται στα 2.188 ευρώ.

Σαφώς οικονομικότερη λύση είναι η θέρμανση με κλιματιστικά. Κι αυτό καθώς ένα κλιματιστικό έχει απόδοση 1,7 με 2, που σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουμε, ζεσταινόμαστε με θερμική ενέργεια σχεδόν διπλάσια της καταναλισκόμενης. Άρα χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια απ' ότι για παράδειγμα στην περίπτωση ενός ηλεκτρικού καλοριφέρ. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του κλιματισμού, η ισοδύναμη κατανάλωση των 1.300 λίτρων, εφόσον οι συσκευές μας έχουν συντελεστή 1,7, πέφτει στις 8.047 KWh. Έτσι, με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν. Εάν, μάλιστα, επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σόμπες πέλετ VS καυστήρες βιομάζας

Τεράστια ζήτηση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εκδηλώνεται επίσης για ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ (υπολείμματα ξύλου), και καυστήρες βιομάζας. Το κόστος μιας σόμπας που καίει πέλετ κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή ωστόσο στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας. Γιατί, σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000-5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο, και τον ηλεκτρισμό. Το βασικό της μειονέκτημα, όπως και του καυστήρα βιομάζας, είναι ότι χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν. Επίσης για την εγκατάσταση μιας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνουν κάποια μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων, είτε στον τοίχο, είτε στο ταβάνι, αν δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Από την πλευρά του ο καυστήρας βιομάζας, είναι οικονομικότερος της σόμπας πέλετ. Με μέση τιμή 28 λεπτά / κιλό, ο κάτοχός του θα πληρώσει για θέρμανση μόνο γύρω στα 1.120 ευρώ. Συνιστάται για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, αλλά όχι για πολυκατοικίες λόγω του χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ. Ωστόσο, το κόστος αγοράς του δεν είναι αμελητέο και κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 5.500 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, καθώς ένας τέτοιος καυστήρας για διπλοκατοικία, έχει μέση κατανάλωση γύρω στους 3- 4 τόνους πέλετ για τη χειμερινή σεζόν. Για την αποθήκευσή τους απαιτείται χώρος γύρω στα 4 τετραγωνικά μέτρα.

Μετατροπή του τζακιού σε ενεργειακό

Πολύ προσφιλής τέλος λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Τι είναι το ενεργειακό τζάκι ; Ένα τζάκι, με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι), είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας, και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με το λέβητα και με το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Πριν από οποιαδήποτε εργασία πρέπει να προηγηθεί μελέτη του χώρου από ειδικό.

Στα πλεονεκτήματά τους είναι ότι ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού, και μόλις σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός, αντίθετα απ' ότι ισχύει με ένα συμβατικό τζάκι. Η κατανάλωση μιας καλής εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4-6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40-50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλων για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον καίει για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/ κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, κόστος σαφώς χαμηλότερο απ’ ότι το πετρέλαιο.

 

H Ελλάδα οδηγείται σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ!!

 


«Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένη ναυτιλία, και τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της, καθώς και του τουρισμού της»... 

«Η Ελλάδα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος της προς τους ξένους δανειστές της, οδηγείται από τη Σκύλλα στην Χάρυβδηαπό τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Αθήνα με σκληρά μέτρα εάν εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση εκτεταμένου μέρους της ελληνικής περιουσίας του 
δημοσίου. Από την άλλη, παρεμποδίζει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης με «λάθος» (κατά την άποψή της) εταίρους, κυρίως τη Ρωσία, σαμποτάροντας έτσι τις δυνατότητες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»..  

«Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει πλήρες και εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν απροσπέλαστες για τους άπορους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική ασφάλιση».

«Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη. Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί»...

[Συνέχεια από το Mέρος Α' του άρθρου: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα: η δολοφονία ενός έθνους

Της Anna Filimonova 
Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας 

Πρόσφατα η Ελλάδα «τιμήθηκε» με την πρώτη θέση στην Ευρώπη για τις περικοπές του προϋπολογισμού της στον τομέα της υγείας. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν από 5,6 δισ. ευρώ το 2010, σε 3,8 δισ. ευρώ το 2011 και σε 2.880 εκατομμύρια ευρώ το 2012. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, πάνω από 50 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διακόψει τις διακινήσεις φαρμάκων προς την Ελλάδα. Έχει γίνει πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπει κανείς συγγενείς ασθενών να κάνουν εξαντλητικούς μαραθώνιους από φαρμακείο σε φαρμακείο, σε αναζήτηση των φαρμάκων που έχουν ανάγκη. Οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις. Όσο για το ιατρικό προσωπικό, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συνολικά έλλειψη 6.500 γιατρώνπερίπου και άλλων 20.000 νοσοκόμων και νοσηλευτών. Συγχρόνως, ένας τεράστιος αριθμός επαγγελματιών του ιατρικού τομέα εγκαταλείπει τη χώρα. 

Ακόμη και εκείνοι οι πολίτες που εργάζονται δυσκολεύονται να πληρώνουν για ιατρικές υπηρεσίες, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί απότομα. Όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι πολίτες να μη διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια για να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά. Από μια έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013 διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει πλήρες και εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν απροσπέλαστες για τους άπορους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες, και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική ασφάλιση. 

Παράλληλα με τον βεβιασμένο αφανισμό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, η κρίση που σάρωσε όλη τη χώρα επιδεινώνεται συνεχώς, με την καταβολή των οφειλών σε ξένους δανειστές να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Όταν, τον Μάρτιο του 2012, ιδιώτες επενδυτές αναγκάστηκαν να παραγράψουν πάνω από το 50% του χρέους της Ελλάδας, η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αρνήθηκε να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας. Το δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων που πήρε η Ελλάδα έπρεπε να επιστραφούν στην τράπεζα στο ακέραιο. Όπως δήλωσε κυνικά ο χρηματιστής της Wall Street Αlessio Rastani, λίγο πριν να διοριστεί ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός της Ελλάδας: 

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πώς θα φτιάξουν την οικονομία και την όλη κατάσταση γενικότερα. Η δουλειά μας είναι να βγάλουμε κέρδος από όλη αυτή την ιστορία και εγώ προσωπικά ονειρεύομαι αυτή τη στιγμή τρία χρόνια τώρα. Πάω για ύπνο κάθε βράδυ και ονειρεύομαι την επόμενη ύφεση. (…) Όταν γίνει το κραχ των αγορών. (…) εάν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αν έχεις το σωστό σχέδιο για να δημιουργήσεις από την επόμενη μέρα, μπορείς να βγάλεις τεράστια κέρδη από την όλη υπόθεση».
Προφανώς το «σωστό σχέδιο» έχει τεθεί σε εφαρμογή. Από τη μία πλευρά, τέθηκε ο στόχος της μείωσης του συνολικού ποσού του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ. Από την άλλη, το 2012, το χρέος είχε ήδη φτάσει στο 156% του ΑΕΠ, το 2013 θα είναι τουλάχιστον το 175%, και το 2014 θα ανέρχεται, στην καλύτερη περίπτωση, στο 190% του ΑΕΠ της χώρας. 

Εν τω μεταξύ, η ολομέτωπη «επίθεση» κατά της κρατικής περιουσίας συνεχίζεται. Το 2010 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εγγυήθηκε στους ξένους δανειστές ότι θα είναι σε θέση να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, το 2016 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κυριολεκτικά τα πάντα ιδιωτικοποιούνται: ο τομέας της ενέργειας, των μεταφορών, και οι παράκτιες περιοχές της χώρας. Ακόμη και η φορολογική υπηρεσία είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Ακόμα και τα πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικοποιηθεί κατά 49%, γεγονός το οποίο αποτελεί παράβαση του Συντάγματος της χώρας. Αλλά στην Ελλάδα πάντα βρίσκεται ένας τρόπος να καταστρατηγούνται οι νομοθεσίες και να παραμένουν ατιμώρητοι οι παραβάτες. Για παράδειγμα, προκειμένου να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση η πολιτική ελίτ, καταργήθηκαν 69 νόμοι οι οποίοι θα είχαν δυσχεράνει ή εμποδίσει την παράνομη αυτή διαδικασία. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, υπάρχει πλέον ένας νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, αφού ιδιωτικοποιηθεί κάτι, απαγορεύεται η επιστροφή του προς το κράτος. 

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένη ναυτιλία, και τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της, καθώς και του τουρισμού της. Ο ηγέτης του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών - Σπίθα, Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, πρότεινε το ακόλουθο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας: 

«Επειδή ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο πολύ, για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Σωτηρίας, πρέπει το συντομότερο να υπάρξει μια ολιγομελής εθνική αντιπροσωπεία με το αναγκαίο εθνικό κύρος που θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τις παρακάτω πρωτεύουσες για να συζητήσει με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις επιδιώκοντας λύσεις προς το συμφέρον της χώρας μας:
Πρώτον, τη Μόσχα και το Πεκίνο, για να διαπραγματευθούν 

τη σύναψη δανείου με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και με εξόφληση μετά από 20 τουλάχιστον έτη 

την αποπληρωμή σε είδος και με τη δημιουργία κοινοπραξιών που να συμβάλουν στην εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, στην προώθηση της οικονομικής μας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 

Ειδικά από τη Μόσχα θα πρέπει να ζητηθεί η επαναδραστηριοποίηση της συμφωνίας μας για τον αγωγό πετρελαίου, ώστε να υλοποιηθεί κάποτε το έργο αυτό»... [1] 


«Η βεβαιότητα ότι ο κρυμμένος πλούτος ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ μας καθιστά χώρα αυτάρκη και πλούσια. Ήδη τα κοιτάσματα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και που είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση εκτιμώνται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Με προοπτική, εάν και όταν υπάρξει η κατάλληλη εκμετάλλευση, να ανέλθουν μέσα σε 20 χρόνια σε 17 τρισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα μοναδικό τροφοδότη της Ευρώπης παράλληλα με την Ρωσία. Όπως βλέπετε, δεν συνυπολογίζουμε τις υπόλοιπες πηγές πλούτου (Ιόνιο, μεταλλεύματα κλπ.), γιατί αυτή και μόνο η εικόνα αρκεί για να πείσει τους Έλληνες ότι είναι αυτάρκης και πλούσιος λαός χωρίς να έχει ανάγκη από προστάτες και άσπονδους φίλους». [2]
Ωστόσο, προτάσεις όπως αυτές του Μίκη Θεοδωράκη δεν εισακούγονται. 

Σε κάποια φάση, η Gazprom είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μέρους του μερίσματος του δημοσίου (65%) της εταιρείας ΔΕΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Gazprom, λόγω της απουσίας των κατάλληλων εγγυήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του ενδεχόμενου ότι η συμφωνία θα «σκόνταφτε» στο βέτο που αναμενόταν να προβάλουν οι Βρυξέλλες. 

Η Ελλάδα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος της προς τους ξένους δανειστές της, οδηγείται από τη Σκύλλα στην Χάρυβδηαπό τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Αθήνα με σκληρά μέτρα εάν εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση εκτεταμένου μέρους της ελληνικής περιουσίας του δημοσίου. Από την άλλη, παρεμποδίζει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης με «λάθος» (κατά την άποψή της) εταίρους, κυρίως τη Ρωσία, σαμποτάροντας έτσι τις δυνατότητες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Οι στόχοι των ευρωατλαντικών οργανισμών όσον αφορά την Ελλάδα αποκαλύφθηκαν εν μέρει από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η έξοδός της θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Fischer, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι άκρως ανεπιθύμητο, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την κυριαρχία της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που στην έκθεση του Ιουλίου 2013 του ΔΝΤ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο έργο Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και τη Βορείου Ιταλίας [3]

Η επανεκκίνηση του προγράμματος της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2014. Οι προετοιμασίες για την πώλησή της γίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Στις 3 Αυγούστου του 2013 η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ενέκρινε την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR)

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2012, ο όγκος της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 25% περίπου. Η μείωση αυτή, μεταφρασμένη σε στοιχεία, είναι χειρότερη από εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ το 1929. Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% επιπλέον. 



Και φυσικά, τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν αγγίξει τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές (η Ελλάδα είναι ο τρίτος σε μέγεθος φορολογικός παράδεισος εφοπλιστών στον κόσμο). Το κύριο βάρος των «μεταρρυθμίσεων», που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, την επιβολή φόρων και τα ανεξέλεγκτα επίπεδα ανεργίας, έχει πέσει στους ώμους των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού. Τον Απρίλιο του 2013 η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 27,2%Η τύχη 4,65 εκατομμυρίων πολιτών κρύβεται πίσω από αυτό το νούμερο. Σε 450.000 ελληνικές οικογένειες, δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος.Από 2,6 εκατομμύρια πολίτες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 900.000 απολύθηκαν μόνο το 2009. Μεταξύ των νέων από 15 έως 24, το ποσοστό ανεργίας είναι 60%, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν κοπεί, με αποτέλεσμα σήμερα να τα εισπράττουν μόνο 225.000 άνεργοι. Έως το 2015 η ευρωτρόικα απαιτεί τις απολύσεις ακόμη 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. 

Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 8.000 απεργίες στην Ελλάδα, αρκετές από τις οποίες ήταν γενικές απεργίες. Σήμερα, η κατάσταση είναι τέτοια ώστε να βρίσκεται η χώρα στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης. Όλο και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο εμφάνισης ένοπλων διαδηλωτών σε συλλαλητήρια. 

«Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη», αναφέρει ο πρώην Έλληνας διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος. «Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί». 

Έτοιμη η λίστα της διαθεσιμότητας για 8.100 υπαλλήλους


Καθαρίστριες, φύλακες, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί στην πρώτη γραμμή της διαθεσιμότητας με βάση την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων.
Έτοιμη η λίστα της διαθεσιμότητας για 8.100 υπαλλήλουςΞεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους 8.100 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας των 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όπου επικυρώθηκαν οι οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν από 15 υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς.
Στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προτάσσονται οι υπάλληλοι που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ
Τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Μεταφορών θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτού του κύματος διαθεσιμότητας.
Υπουργείο Υγείας: 1.835
Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 13 νοσοκομεία. 7 εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, 181 από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το Κωνσταντινοπούλειο, 176 από το Νοσ. Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης»
Υπουργείο Εσωτερικών: 3.200 Δημοτικοί αστυνομικοί
Υπουργείο Παιδείας: 1.500 άτομα
Κυρίως διοικητικό προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε διαθεσιμότητα θα τεθεί προσωπικό ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.
Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών
330 υπάλληλοι του ταμείου αποκατάστασης σεισμοπλήκτων,128 άτομα από το διοικητικό προσωπικό της ΓΓ Δημοσίων Έργων, αλλά και 300 υπάλληλοι της ΥΠΑ.
Υπουργείο Εργασίας: Συνολικά 618 άτομα
20 από την κεντρική διοίκηση, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ.
Υπουργείο Πολιτισμού: 125 άτομα από την Κεντρική υπηρεσία, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών καταργείται ο κλάδος της καθαριότητας και έτσι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 485 καθαρίστριες με σχέση αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης.
Από τους 138 υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι 40 είναι διοικητικών καθηκόντων και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία και 98 από τον EOT, από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι 38 καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, 22 διοικητικοί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και 26 της ΓΓ Αιγαίου. 10 άτομα θα βγουν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούν ως διοικητικό προσωπικό στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα βγουν σε διαθεσιμότητα 290 τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό και 120 μόνιμοι διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων
131 άτομα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βρεθούν εκτός δημοσίου. Πρόκειται για 59 μόνιμους και 52 εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ.

Όλα τα ονόματα που παίζουν για... Δήμαρχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα


Εκτενές ρεπορτάζ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές...
«Πασαρέλα» σε κάθε λογής πανηγύρια ανά την επικράτεια, σέρνοντας ακόμα και τον... χορό, έκαναν τους μήνες του καλοκαιριού οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι, δείχνοντας ότι το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του επόμενου έτους.
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι μηχανισμοί των κομμάτων, προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική τους, η οποία, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να επικεντρωθεί στους μεγάλους δήμους της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα σε αυτούς θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις πολιτικές εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. φαίνεται πως έχει αρχίσει να υποχωρεί η λογική των χρισμάτων και να υπερισχύουν οι ευρύτερες τοπικές συνεργασίες, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία επιλογής κομματικών υποψηφίων.

Αντίστοιχα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, πέραν των 13 Περιφερειών, στις περισσότερες από τις οποίες θα ανακοινώσουν χρίσματα, προκειμένου να καταγραφεί το «καθαρό» ποσοστό του κόμματος ανά περιοχή, δείχνουν πως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσουν τη λογική της σύνθεσης. Εχοντας αντιληφθεί αυτό το κλίμα, δήμαρχοι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί με κομματική σημαία αναπροσαρμόζουν πλέον την τακτική τους, καλώντας σε συστράτευση πάνω από πολιτικούς σχηματισμούς, στο όνομα της αδέσμευτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη, κοινή επιστολή των δημάρχων Αθηναίων, Γ. Καμίνη, Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, Πατρέων, Γ. Δημαρά, Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, και Ιωαννιτών, Φ. Φίλιου, οι οποίοι προανήγγειλαν την από κοινού διατύπωση προτάσεων όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και νέες, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων, και άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη μνημονιακή της πολιτική. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρωτοβουλία πέντε νέων σε ηλικία δημοτικών συμβούλων, του Νεκτάριου Καλαντζή από τον Δήμο Παλλήνης, της Ανατολής Κωνσταντινίδου από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, της Ειρήνης Λελέκη από τον Δήμο Καστελόριζου-Μεγίστης, της Βανέσσας Μαυροειδή από τον Δήμο Μεγαρέων και της Κατερίνας Μονογυιού από τον Δήμο Μυκόνου. Οι συγκεκριμένοι κατέθεσαν τις θέσεις τους για το αύριο της Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας ουσιαστικά ενδιαφέρον να ηγηθούν διακομματικών ψηφοδελτίων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διαπιστώνεται και μια τάση «διαρροής» νυν βουλευτών και πολιτευτών προς τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, βλέποντας την κεντρική πολιτική σκηνή να απαξιώνεται όλο και περισσότερο στα μάτια των πολιτών, αναζητούν νέο πεδίο δράσης -με τους δήμους να αποτελούν μοναδικούς φορείς παραγωγής έργου, δεδομένου ότι θα έχουν να διαχειριστούν σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Η πολιτική μάχη της Αθήνας και η «πασαρέλα» υποψηφίων

Ο Δήμος Αθηναίων θεωρείται κομβικός. Ενδιαφέρον για την πρωτεύουσα έχει εκφράσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Ψυχάρης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ «γρίφος» παραμένει η στάση του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ωστόσο, αρκετοί στη Ν.Δ. προτείνουν τον Βασίλη Κικίλια, την ώρα που δείχνει να κερδίζει έδαφος η περίπτωση του Κώστα Μπακογιάννη. Στο παρασκήνιο ακούγεται και το όνομα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, του πρώην βουλευτή Θανάση Πλεύρη, καθώς και του πρώην υπουργού Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ πρόσφατα εξέφρασε εμμέσως ενδιαφέρον και ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος. Τον δήμο με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. θα διεκδικήσει εκ νέου ο Γιώργος Καμίνης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

Στο μεταξύ, παρασκηνιακές επαφές λέγεται πως έχει ξεκινήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Λάκη Λαζόπουλου και του Γιώργου Κιμούλη, αλλά ισχυρούς υποστηρικτές έχει η Ρένα Δούρου. Στους Ανεξάρτητους Ελληνες συζητείται το όνομα του βουλευτή Τέρενς Κουίκ, ενώ στον Πειραιά ο «γαλάζιος» Βασίλης Μιχαλολιάκος θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο και εσχάτως κινείται επίσης ο Μίμης Ανδρουλάκης. Το νέο όνομα, ωστόσο, που συζητείται είναι αυτό του εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου. Στη ΔΗΜ.ΑΡ. πάντως εξετάζεται μια υποψηφιότητα της Μαρίας Ρεπούση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει τον Θ. Δρίτσα, αν ο ίδιος κατέλθει εκ νέου. Κινήσεις κάνει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Στ. Μανουσάκης. Το νέο όνομα στους δήμους της Αττικής είναι αυτό του τραγουδιστή Στέλιου Διονυσίου στον Βύρωνα, όπου αναμένεται να είναι αντίπαλος του ισχυρού νυν δημάρχου, Ν. Χαρδαλιά.

Κεντρική Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη πλην του νυν δημάρχου Γ. Μπουτάρη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), ενδιαφέρον δείχνουν οι Σπ. Βούγιας και Κυρ. Βελόπουλος, ενώ από το «γαλάζιο» στρατόπεδο ακούγεται το όνομα του πρ. υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη, ενδεχόμενο που δείχνει να στηρίζει και ο αν. υπουργός Στ. Καλαφάτης. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα της Ελ. Ράπτη. Στον ΣΥΡΙΖΑ μελετώνται οι περιπτώσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, του καθηγητή στο ΑΠΘ Α. Καζάκουκαι του συνταγματολόγου Κ. Χρυσόγονου. Η βουλευτής Χρ. Γιαταγάνα θα είναι υποψήφια από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., ενώ από αυτή της Χρυσής Αυγής ακούγεται το όνομα του βουλευτή Αντ. Γρέγου. Στον Δήμο Καλαμαριάς «παίζει» το όνομα της πρώην βουλευτού Χρ. Αράπογλου, στη Βέροια θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα η νυν δήμαρχος Χαρ. Ουσουλτζόγλου, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο δικηγόρος Φ. Καραβασίλης (ΠΑΣΟΚ) και από τη Ν.Δ. κινείται ο βουλευτής Λ. Τσαβδαρίδης. Στην Πέλλα σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του σημερινού δημάρχου, Γ. Στάμκου, του Ν. Παπανικολάου και του Ευστ. Καστερίδη. Επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη ενδιαφέρεται για τον Δήμο Εδεσσας, ενώ για τον Δήμο Κασσάνδρας συζητείται το όνομα του επίσης βουλευτή Γ. Δριβελέγκα. Για τον Δήμο Σερρών κινείται ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τσιπλάκης.

Δυτική Ελλάδα
Στην Πάτρα αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Γ. Δημαράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), ενώ στο ΠΑΣΟΚ συζητούν το όνομα του Απ. Κατσιφάρα. Κινητικότητα αναπτύσσει και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Α. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διεκδικεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στον Πύργο ενδιαφέρον δείχνει ο Αντ. Καράμπελας (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κ. Νικολούτσος (Ν.Δ.), αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Αντωνακόπουλος. Στο Αγρίνιο ο νυν δήμαρχος, Π. Μοσχολιός(ΠΑΣΟΚ), διεκδικεί στήριξη και από τη Ν.Δ., ενώ στο Μεσολόγγι ο Π. Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ) θα έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Γ. Πρεβεζάνο (Ν.Δ.).

Ήπειρος
Στην Αρτα ο Θ. Παπαλέξης (ΠΑΣΟΚ) μπορεί να έχει απέναντί του τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Κ. Παπασιώζο, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τον δήμο θα διεκδικήσει ο Β. Τσίρκας. Ενδιαφέρον για τον Δήμο Πρέβεζας εκφράζει ο νυν «γαλάζιος» βουλευτής Δ. Τσουμάνης, αλλά και ο Στ. Γιαννάκης, επίσης από τη Ν.Δ. Από το ΠΑΣΟΚ ο Χ. Μπαΐλης θέλει νέα θητεία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται το όνομα του Π. Στασινού. Στα Ιωάννινα ο Φίλ. Φίλιος (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) θέλει να συνεχίσει και ο πρώην δήμαρχος, Ν. Γκόντας (Ν.Δ.), να επιστρέψει. Πάντως, σκέφτεται να κατέβει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς, όπως επίσης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Στ. Καλογιάννης, και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Π. Κολόκας. Υποψήφιος έχει δηλώσει και ο Γ. Ναβρούζογλου.

Θεσσαλία
Στη Λάρισα, ο Κ. Τζανακούλης θέλει να συνεχίσει, ενώ ακούγεται το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Κέλλα. Στον Βόλο ισχυρός παραμένει ο νυν δήμαρχος, Π. Σκοτινιώτης (ΔΗΜ.ΑΡ.), στα Τρίκαλα ο βουλευτής της Ν.Δ. Μ. Ταμήλος σκέφτεται να επιστρέψει στον δήμο, ενώ η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Χ. Λάππα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη από το ΠΑΣΟΚ. Τη θέση του δημάρχου φαίνεται να «γλυκοκοιτάζει» και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Λέγκας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά τις υποψηφιότητες του Δ. Παπαθανασίου και του πρώην αντιδημάρχου, Θ. Ευαγγελόπουλου. Στην Καρδίτσα ο Κ. Παπαλός (Ν.Δ.) θα διεκδικήσει μία ακόμα θητεία, ενώ στον Δήμο Καλαμπάκας ενδιαφέρον έχουν εκφράσει οι Τ. ΣακελλαρίουΓ. ΓεωργίουΗ. Νάνης και Β. Μπούρας.


Αν. Μακεδονία - Θράκη
Στη Δράμα, ο Θ. Μαργαρίτης θα είναι ξανά αντίπαλος του Κυρ. Χαρακίδη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.), αλλά ενδιαφέρον δείχνει και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Μαργ. Τζίμας. Στην Ξάνθη θα ξανακατέβει από τη Ν.Δ. ο Μιχ. Στυλιανίδης, ενώ το σκέφτεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παν. Σγουρίδης. Στο Διδυμότειχο ο Β. Παπατσαρούχας επανέρχεται στο προσκήνιο, στην Αλεξανδρούπολη το σκέφτεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, που θα έχει απέναντί του τον νυν δήμαρχο, Β. Λαμπάκη, ενώ ενδιαφερόμενος εμφανίζεται και ο πρώην βουλευτής Απ. Φωτιάδης. Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γ. Πετρίδης, θα συνεχίσει με τις… ευλογίες Στυλιανίδη.

Δυτ. Μακεδονία
Στην Κοζάνη, αντίπαλος του Λ. Μαλούτα (ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης και το στέλεχος της Ν.Δ. Γ. Δεληγιάννης. Κάποιοι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με καλό μάτι μια πιθανή υποψηφιότητα του δικηγόρου Σπ. Τόλιου. Στη Φλώρινα, ο Ι. Βοσκόπουλος (Ν.Δ.) επιθυμεί να συνεχίσει, ενώ βολιδοσκοπείται και ο Στ. Παπασωτηρίου. Στα Γρεβενά, ο Δ. Κιουπτσίδης θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, όπως και στην Καστοριά ο Εμμ. Χατζησυμεωνίδης, με τη βουλευτή Μ. Αντωνίου να προτείνεται από τη Ν.Δ. Υποψήφιοι επίσης φέρονται να είναι οι κ.κ. ΒασιλειάδηςΤσακιρίδης και Ζέρβας.

Στερεά Ελλάδα
Ο Γ. Κοτρωνιάς θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Λαμιέων, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει από τη Χρυσή Αυγή ο Απ. Γκλέτσος. Στον Δήμο Χαλκίδας θα εκτεθεί ξανά ο Θ. Ζεμπίλης και ενδιαφέρεται ο πρώην βουλευτής Λ. Παπαγεωργόπουλος.

Πελοπόννησος
Στην Καλαμάτα, ισχυρός παραμένει ο «γαλάζιος» δήμαρχος, Παν. Νίκας. Από το ΠΑΣΟΚ συζητείται το όνομα της αντιπεριφερειάρχου Ντ. Νικολάκου, αλλά και της νέας γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ν. Γιαννακοπούλου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το όνομα του βουλευτή Θ. Πετράκου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον εκφράζει και η πρ. βουλευτής Σ. Καλαντζάκου. Τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Μαργέλης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή κινείται ο βουλευτήςΔ. Κουτσούκης. Στην Τρίπολη, φαβορί είναι ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος, Γ. Σμυρνιώτης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, εκτός του Δ. Παυλή, ακούγεται και ο Κ. Τζούμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την ηθοποιό Αντ. Γιαννούλη. Επίσης κινείται ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Π. Τατούλη, Ν. Γιαννακόπουλος. Στη Σπάρτη, νέα θητεία θα διεκδικήσει ο Στ. Αργειτάκος, όπως στο Ναύπλιο ο Δ. Κωστούρος, όπου υποψηφιότητα θα καταθέσουν οι Χρ. Γραμματικόπουλος (Ν.Δ.), Τ. Σαλεσιώτης (ΠΑΣΟΚ) και ο δικηγόρος Γ. Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ). Στην Κόρινθο θα διεκδικήσει ξανά τον δήμο ο Αλ. Πνευματικός, με αντιπάλους τους Κ. Γιώτη (Ν.Δ.) και Μπ. Κασίμη (ΣΥΡΙΖΑ).

Ενδιαφέρουσες «ναυμαχίες» από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο

Ο Γ. Τρεπεκλής (Ν.Δ.) στην Κέρκυρα θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, όπως και ο Αλ. Παρίσης (Ν.Δ.) στην Κεφαλονιά. Στη Λευκάδα, κάποιοι υποστηρίζουν πως ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος απέναντι στον σημερινό δήμαρχο, Κ. Αραβανή (ΠΑΣΟΚ). Στη Ζάκυνθο ακούγεται το όνομα του πρώην νομάρχη Δ. Γάσπαρου, ενώ θα εκτεθεί ξανά ο δήμαρχος Στ. Μποζίκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται η υποψηφιότητα του καθηγητή Δ. Κουρή (υποψήφιου βουλευτή).

Βόρειο Αιγαίο
Στη Μυτιλήνη ο Δ. Βουνάτσος θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ από τη Ν.Δ. ακούγονται τα ονόματα των Θ. ΒαλσαμίδηΣτρ. Τζιμή και του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη. Στη Λήμνο ο Αντ. Χατζηδιαμαντής (ΔΗΜ.ΑΡ.) πιθανόν να έχει απέναντί του τον πρώην έπαρχο, Δ. Σάρακα. Ο «γαλάζιος» Π. Βουρλής, πρώην δήμαρχος, θέλει να διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Χίου.

Κυκλάδες
Στη Σύρο, το νέο πρόσωπο από τη Ν.Δ. αναμένεται να είναι ο Αλ. Αθανασίου, στη Μύκονο ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Κουκάς (θα ξανακατέβει και ο Αθ. Κουσαθάνας) και στη Φολέγανδρο ο επιχειρηματίας Κ. Κουντούρης. Στη Νάξο ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, Ν. Μαϊτός. Αντίστοιχο ενδιαφέρον δείχνει και ο περιφερειακός σύμβουλος Λ. Θεόφιλος. Στη Σύρο, σενάρια θέλουν τον Γ. Πάπιτση να συνεργάζεται με τον Γ. Δεκαβάλλα, ενώ έντονη είναι η φημολογία για τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Μαραγκό, και τον πρώην νομάρχη Κυκλάδων, Δ. Μπάιλα. Στον δικηγόρο Αντ. Συρίγο φαίνεται να καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δωδεκάνησα 
Στη Λέρο, ενδιαφέρεται ο τέως δήμαρχος Τ. Κοττάκης, ενώ για τον Δήμο της Κω φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν να καταθέτει υποψηφιότητα ο πρ. υπουργός Αρ. Παυλίδης. Στην Κάλυμνο κινείται ο επιχειρηματίας Γ. Μαρίνος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αγγ. Καλαθιανάκης και ο νυν δημαρχος Διακομιχάλης, και στο Καστελόριζο ο Ν. Ασβέστης και ο νυν δήμαρχος Αχλαδιώτης

Κρήτη
Στο Ηράκλειο, ισχυρός παραμένει ο νυν δήμαρχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουράκης, που θα στηριχθεί και από τη ΝΔ. Στα Χανιά, ενδιαφέρον δείχνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφιος εκ νέου ο νυν δήμαρχος, Εμμ. Σκουλάκης. Υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο πρώην αντιδήμαρχος, Α. Παπαδογιάννης. Στο Ρέθυμνο, ο Γ. Μαρινάκης (ΠΑΣΟΚ) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δεύτερη τετραετία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει το χρίσμα στον Γ. Βλαστό. Στον Αγιο Νικόλαο, από το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται οι Αντ. Ζερβός και Π. Καρατζής, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πολιτευτής Μ. Θραψανιώτης, ενώ στην τοπική Ν.Δ. συζητείται το όνομα του Αλ. Αλεξανδράκη

 Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ