Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στους λογαριασμούς των παραγωγών η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης

Από το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι 1,046 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από το πρωί της Παρασκευής. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, αναφέροντας ότι η πληρωμή αφορά 680.000 αγρότες.
Η πληρωμή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης αφορά 680.000 αγρότες και ανέρχεται στο ποσό των 1 δισ. ευρώ.Η πληρωμή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης αφορά 680.000 αγρότες και ανέρχεται στο ποσό των 1 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα, ο  διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε προαναγγείλει ότι «εντός των ημερών θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών οι επιδοτήσεις, πολύ πιθανό και αύριο».
Εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης 2013
Στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβιβάστηκε το σχετικό αρχείο πληρωμής εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης 2013 για 680.000 δικαιούχους, με ποσό πληρωμής 1,046 δις ευρώ.
Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων θα γίνει αργά σήμερα το απόγευμα από τη συνεργαζόμενη Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ και τα χρηματικά ποσά θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από αύριο το πρωί, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2013. Από σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου,  το  απόγευμα οι δικαιούχοι θα μπορούν να πληροφορούνται για τα ποσά πληρωμής τους από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)
Επισημαίνεται ότι στην πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλονται περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την προκαταβολή, εκ των οποίων 47 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν βελτίωση της πληρωμής των κτηνοτρόφων, λόγω διόρθωσης σφαλμάτων και διευθέτησης προβλημάτων που είχαν σχέση με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων. Το  90% των δικαιούχων λαμβάνει ποσά πληρωμής που είναι πάνω από το 95% των δικαιωμάτων του. Μόλις 1,31%  των παραγωγών, δηλαδή 8.900 παραγωγοί, δε λαμβάνουν ενίσχυση, διότι διαπιστώθηκαν σφάλματα στην αίτησή τους, ευρήματα από ελέγχους ή άλλες αιτίες. Και για αυτούς τους παραγωγούς, όπως και για τους άλλους, που έχουν λάβει μικρότερα ποσά από το ύψος των δικαιωμάτων τους, θα υπάρξει δυνατότητα, αμέσως μετά τις γιορτές, υποβολής διευκρινιστικών εγγράφων, ώστε σε επόμενη πληρωμή, εφόσον αυτά είναι αποδεκτά, να τους καταβληθεί η διαφορά.
Ο υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπολοίπων αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ για τη συμβολή τους και τις προσπάθειες που κατέβαλλαν για την έγκαιρη εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2013, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, όπως συνέβη και με την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, καταβάλλουμε σήμερα το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, σε 680.000 δικαιούχους και υποστηρίζουμε την πολύτιμη για τον τόπο μας αγροτική δραστηριότητα. Σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και συγκυρία εξασφαλίζουμε τη ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία των αγροτών και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι, ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικός πυλώνας  στήριξης της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας».

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Διαθέσιμη στους λογαριασμούς Τετάρτη πρωί η γ΄ δόση πετρελαίου

Η καταβολή των χρημάτων για την τρίτη δόση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αφορά περίπου 23 εκατ. ευρώ για 455.567 δικαιούχους.
Η καταβολή των χρημάτων για την τρίτη δόση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αφορά περίπου 23 εκατ. ευρώ για 455.567 δικαιούχους.
Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013. Οι ενδιαφερόμενοι από το απόγευμα της Τρίτης θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) για το ποσό της καταβολής στο λογαριασμό τους.
Η ανακοίνωση για την καταβολή των χρημάτων (περίπου 23 εκατ. ευρώ σε 455.567 δικαιούχους) έρχεται μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την εξόφληση της υπόλοιπης τμηματικής δόσης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου που είχαν ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.
Ο  κ. Τσαυτάρης δήλωσε: «Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας προχωρούμε, όπως πρόσφατα είχαμε εξαγγείλει, στην πληρωμή της 3ης δόσης του ΕΦΚ Πετρελαίου στους δικαιούχους παραγωγούς. Με την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης ικανοποιείται το αίτημα των αγροτών όπως είχε συμφωνηθεί και οι πληρωμές της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου συμβαδίζουν με τις εποχιακές ανάγκες των εκμεταλλεύσεων. Η καταβολή αυτή αποτελεί την τελευταία καταβολή με βάση την υφιστάμενη διαδικασία γιατί, όπως έχει ανακοινωθεί, με βάση τη δέσμευση της Κυβέρνησης, η διαδικασία θα αλλάξει το έτος 2014. Η μεικτή επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις της για την εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας  του αγροτικού πετρελαίου. Η πρόταση εφαρμογής της νέας απλοποιημένης διαδικασίας που θα είναι πιο ευέλικτη, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος και πιο κοντά στις ανάγκες των αγροτών (π.χ. τρεις  τμηματικές πληρωμές μέσα στο έτος με βάση την κατανάλωση από την εκμετάλλευση) θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλεπόμενες, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, διαδικασίες τήρησης βιβλίων και στοιχείων για τους αγρότες, από το Υπουργείο Οικονομικών,  ώστε να υπάρχει συνέργεια μεταξύ των δύο διαδικασιών και πλήρης αξιοποίηση όλων των στοιχείων των εκμεταλλεύσεων για τη διαφάνεια στην  επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου».

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Εθελοτυφλείς


'Η το παίρνεις απόφαση άμεσα και ψάχνεις τρόπους επιβίωσης ή κάθεσαι κουκουλωμένος με τις κουβέρτες και παρακολουθείς την εβδομάδα παρουσίασης “Η φανερή καβάντζα του βουλευτή”. Διότι εκτός από εβδομάδα των Παθών, εβδομάδα Μόδας, εβδομάδα ταινιών μικρού μήκους κ.α. κάθε
χρόνο παρουσιάζεται στο φιλοθεάμον κοινό και ο “ιδρώτας” που δηλώνουν οι σωτήρες στο πόθεν έσχες. Χρόνια τώρα το αίσχος είναι γνωστό, για το πόθεν μόνο αυτοί και οι νταβατζήδες τους γνωρίζουν.

Βέβαια ως εκπαιδευμένος τηλεθεατής και ψηφοφόρος το μάτι σου κολλάει στο 1,000,000 του Τσουκαλά, στα 800,000 της Βαλαβάνη, στο 1,400,000 αγορά κατοικίας στο Λονδίνο του Μηταράκη, στα 400,000 μετοχές του Τσακαλώτου και πάει λέγοντας. Οργίζεσαι, βρίζεις, αγανακτείς, σκέφτεσαι τι λάθος έκανες εσύ και δεν έχεις ούτε 100 ευρώ στο πορτοφόλι, και μόλις τελειώσει η εβδομάδα παρουσίασης πάλι δικός τους είσαι. Δεν κάνεις τον κόπο να γυρίσεις την σελίδα και να διαβάσεις καταρχάς το πόθεν τους. Οι σωτήρες σου αυτοί και όλοι οι άλλοι συνειδητά ζουν σε ένα σύστημα που λέγεται καπιταλιστικό και χρησιμοποιώντας το έχουν την μεγάλη τους καβάντζα. Δεν έχει σημασία η παράταξη στην οποία ανήκουν αν είναι “αριστερή”, “σοσιαλιστική” ή “φιλελεύθερη”.

Όλοι απολαμβάνουν τα καλά του συστήματος. Η απορία είναι πώς ένας αριστερός που αντιμάχεται τον καπιταλισμό στον οποίο δρα και βασιλεύει η εταιρεία Blackrock επενδύει σε αυτή με προσπορισμό το κέρδος. Η συγκεκριμένη εταιρεία την τελευταία 5ετία δρα φανερά ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας. Σε μια κόντρα Blackrock- Ελλάδας ο βουλευτής που επενδύει για να κερδίσει με ποιανού μέρος θα είναι; 

Όποιος απαντήσει ότι θα ποντάρει υπέρ της Ελλάδας, καλά να πάθει και ζει στους -2 μέσα στο σπίτι του. Όπως καλά παθαίνει αυτή την στιγμή που κρυώνει και ακούει τον ίδιο βουλευτή να αγορεύει υπέρ των συμφερόντων του λαού από τον οποίο χοντρικά παίρνει ένα μισθουλάκο 10,000 ευρώ, ενώ τα χοντρά κέρδη έρχονται από την επένδυση στην εταιρεία που σε έβαλε και πουντιάζεις.
Το μαγικό φανερό πόθεν σε κάνει να παραφρονείς γιατί η δική σου αιθαλομίχλη ξυπνάει το Καίσιο του Τσέρνομπιλ ενώ το αρσενικό που ρίχνει στις Σκουριές η Ελ Ντοράντο από την οποία κέρδισε ο Μηταράκης για να αγοράσει σπιτάκι στο Λονδίνο έναντι 1,400,000 είναι θρεπτικότατο συστατικό για τον οργανισμό σου. 

Πρέπει πραγματικά να τα θέλει ο πισινός σου όταν κάθεσαι και λες “μπράβο, λεβέντη μου” την ώρα που ο Τσουκαλάς ως αριστερός βουλευτής μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών υπέρ του λαού και την ίδια στιγμή να σου δείχνει φανερά ότι ως υπάλληλος ιδιωτικής ολλανδικής τράπεζας κονόμησε τα άντερά του. Κάτσε κοίτα τον και παλαμάκισέ τον όταν σκίζει τα ιμάτιά του για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία την ώρα που ο ίδιος είναι ασφαλισμένος στην ιδιωτική Genesis με πρόγραμμα που και σπυρί να βγάλει θα τον πάνε σε κλινική στην Ελβετία. 

Ως υπάλληλοι του άκρατου καπιταλισμού απολαμβάνουν όλα τα καλά του. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό είναι το ποιο σύστημα θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα σκοτώνοντας και την τελευταία πηγή παραγωγής χρήματος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Διότι καπιταλισμός χωρίς καταναλωτή δεν γίνεται και στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν καταναλωτές για να πληρώνουν Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, Δικαιοσύνη.

Την ώρα λοιπόν, που τους ακούμε να αγορεύουν για την σωτηρία μας, δείχνοντας φανερότατα από ποια οικονομικά λόμπι στηρίχθηκαν και στηρίζονται, αντί να οργιζόμαστε και να αναρωτιόμαστε για τον πακτωλό χρημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ας τσεκάρουμε τις φάτσες τους γιατί τελικά πίσω από αυτά τα μούτρα κρύβεται ο πραγματικός εχθρός σου. 

Αν δεν το κάνουμε ας σκεπαστούμε και με μία τρίτη κουβέρτα γιατί το εβδομαδιαίο σόου θα τελειώσει ενώ ο χειμώνας μας θα ριζώσει για πάντα.-

''ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 60 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ''...

Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ υπάρχει στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά...
μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.
Το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, το οποίο διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner, και δείχνουν ότι σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια.
Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.
Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου στο οικόπεδο 12 φέρνει και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία, ωστόσο επιφυλάσσεται μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.
Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασίνης σχολίασε στο ΡΙΚ ότι «τώρα το σκηνικό αλλάζει, καθώς η εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα».
Είπε επίσης ότι, αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις, η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια.

Δήθεν διαπραγμάτευση! Για όλα αποφασίζουν οι δανειστές ...

Δήθεν διαπραγμάτευση! Για όλα αποφασίζουν οι δανειστές

-Το Eurogroupβάζει σήμερα «λουκέτο» στα ΕΑΣ -«Κατσάδα» περιμένει τον Στουρνάρα στις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα.... -Με τα Μνημόνια η Ελλάδα πλέον δεν έχει κανένα λόγο στις αποφάσεις.
«Κληρώνει» σήμερα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Σουρνάρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας στις αποσκευές του τη θετική εισήγηση των επικεφαλής της τρόικας για τα ΕΑΣ και ευελπιστεί οι εταίροι να δώσουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει δύσκολο απόγευμα στο Eurogroup καθώς, παρά τη θετική εισήγηση της τρόικας οι εταίροι διατηρούν επιφυλάξεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν θα λυθεί στο EWG (όπως θα έπρεπε ως προαπαιτούμενο προηγούμενης αξιολόγησης του Ιουλίου) αλλά παραπέμπεται προς πολιτική απόφαση υπουργών που πρέπει ομοφώνως να συμφωνήσουν.
Επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις έχει προκαλέσει δυσφορία στις Βρυξέλλες που θα εφαρμόσει το «μαρτύριο της σταγόνας», μέχρι να πει το «ναι» για την εκταμίευση της δόσης.
Σε κάθε περίπτωση αν όλα πάνε «καλά», τότε σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στις 19/12 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει το 1 δισ. ευρώ και θα φτάσουν έως το τέλος του έτους τα χρήματα στην Αθήνα.
str
Ποιον κοροϊδεύουν; 
Η τρόικα φεύγει σήμερα από την Αθήνα δίνοντας ραντεβού για τον Γενάρη και παραπέμποντας για τις αποφάσεις στο σημερινό Eurogoup.
Η ιστορία έχει δείξει πως στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων, οι Έλληνες υπουργοί υποκύπτουν υπό την απειλή να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
Η «κατσάδα» είναι τόσο έντονη που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους Έλληνες να αντιδράσουν και στο τέλος «περνούν» όσα εκείνοι θέλουν.
Άλλωστε, έτσι τους κακομάθανε οι κκ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου από το 2009 που έλεγαν σε όλα «ναι» και πλέον δεν δέχονται κουβέντα από τους Έλληνες.
Άρα, για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε;
Για ποιες «σκληρές» συζητήσεις με τους δανειστές έκαναν λόγο όλοι τις προηγούμενες ημέρες;
Από πότε βαπτίζονται διαρθρωτικές αλλαγές, οι πολιτικές ύφεσης, με εκχώρηση των πάντων στους κερδοσκόπους;
TR
Είναι δεδομένο πως όσες «κόκκινες γραμμές» και αν θέσει η ελληνική κυβέρνηση, τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τελικά οι δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι μετά την «εμπλοκή» στο θέμα των πλειστηριασμών, ο Τόμσεν πήγε αμέσως να ενημερώσει τη Λαγκάρντ για τους «άτακτους» Έλληνες που τολμούν να έχουν και αντιρρήσεις.
Με τα Μνημόνια που έχουν υπογράψει από το 2009, η Ελλάδα πλέον δεν έχει κανένα λόγο στις αποφάσεις.
Είναι ξεκάθαρο πως το παιχνίδι είναι στημένο. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις δήθεν διαπραγματεύονται «σκληρά» με τους δανειστές, αλλά οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες ακόμα και για θέματα που δεν αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως οι πλειστηριασμοί.  
Η Ελλάδα είναι βουτηγμένη στο αδιέξοδο της πολιτικής των κυβερνήσεών της. Η δικομματική επικαλείται διαπραγματεύσεις και «κόκκινες γραμμές» σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.
Είναι εκ των πραγμάτων ανίκανη να αρθρώσει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο, ανήμπορη μπροστά στην τρόικα, δείχνει σα να περιμένει το μοιραίο, αφού ούτε καν η τελευταία λέξη δεν της ανήκει. Με μοναδικό της σύμμαχο το αναξιόπιστο πολιτικό σκηνικό, που εξακολουθεί να φορτώνει την πολιτική κρίση στην κοινωνία και τη χώρα.
- See more at: http://www.gkourou.com/2013/12/blog-post_44.html#sthash.QEU2UGV1.dpuf

«Βόμβα» από τον Σωτήρη Χατζηγάκη: Θα έχουμε νέα κυβέρνηση τον....

«Βόμβα» από τον Σωτήρη Χατζηγάκη: Θα έχουμε νέα κυβέρνηση τον Μάιο

Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις και σχηματισμός...
νέας κυβέρνησης τον Μάιο προβλέπει ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης προειδοποιώντας παράλληλα πως «κομματικά χρίσματα θα λειτουργήσουν ως βαρίδι» για τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα στείλουν πολλαπλά μηνύματα. Οι κομματικές υποψηφιότητες, δεν θα περάσουν στις τοπικές κοινωνίες, και τα χρίσματα, φανερά ή «κρυφά» θα λειτουργήσουν ως βαρίδι. Οι πολίτες θέλουν και πρέπει να επιλέξουν ελεύθερα τους πιο ικανούς» σημείωσε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο trikalavoice.gr με αφορμή την  κάθοδο του αδερφού του Δημήτρη Χατζηγάκη στον δήμο Τρικκαίων.
Ο κ. Χατζηγάκης προβλέπει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις μέσα στην άνοιξη που θα οδηγήσουν σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Πιθανολογείται πως το Μάιο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και θα έχει διαμορφωθεί ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί, δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό πολιτικό τοπίο. Μπαίνουμε σε μια άλλη πολιτική φάση» σημείωσε με νόημα ο πρώην υπουργός κάνοντας λόγο για εικόνες εξαθλίωσης που θα φέρουν τους πολίτες απέναντι όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά σε όλο το πολιτικό σύστημα.
«Είναι δεδομένο ότι όλες αυτές οι καταστάσεις θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό πεδίο και μοιάζει προδιαγεγραμμένη η »διακοπή» της συμβίωσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ, ως ο αδύναμος κρίκος είναι δεδομένο ότι θα σπάσει, με άλλα στελέχη του να οδεύουν προς την κίνηση των 58 και άλλα προς το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ πιθανό δε να έχουμε ρήξη λόγω του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός θεωρεί πιθανό το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό «εκτός εάν η Γερμανία η οποία είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού έχει καταλήξει στο να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασίας της ευρύτερης Κεντροδεξιάς».
Πηγή: KoolNews.gr
- See more at: http://www.gkourou.com/2013/12/blog-post_6386.html#sthash.CiT27rjs.dpuf

Κινητοποιήσεις διαρκείας μετά τις γιορτές

 

Κινητοποιήσεις διαρκείας μετά τις γιορτές
Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ
(filippidis@paragogi.net)

Σκηνικό για κινητοποιήσεις μακράς διαρκείας, με αποκλεισμούς δρόμων και πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας αμέσως μετά τις γιορτές, στήνεται στις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Ήδη, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα αγροτοσυνδικαλιστές από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ζεστάθηκε το κλίμα, καθώς αποφασίσθηκε να γίνουν τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στη Λάρισα, αμέσως μετά τις γιορτές, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή της αντίδρασης αγροτών και κτηνοτρόφων.
Μεγαλύτερες αντιδράσεις εκδηλώνονται για την ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καθώς στο γνωστό πρόβλημα των επιδοτήσεων και των επιλέξιμων εκτάσεων ήρθε να προστεθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Για το εν λόγω θέμα οι κτηνοτρόφοι φαίνεται ότι έχουν για την ώρα σύμμαχο και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώνει μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας «αν η διάρκεια ζωής του γάλακτος είναι η αιτία των υψηλών τιμών, τότε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο; Επίσης, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το κόστος των επιστροφών που επιβαρύνει την τιμή είναι 5%. Αν αυτό ισχύει, τότε η εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια είναι 1,5 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν στρεβλώσεις».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κεφαλάς, χαρακτήρισε «διατροφικό μεσαίωνα» την πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο. «Ήδη η αγελαδοτροφία, η οποία απασχολεί 100.000 άτομα (παραγωγή/μεταποίηση/διακίνηση), συρρικνώνεται» είπε. «Αντί της επιμήκυνσης», τόνισε ο κ. Κεφαλάς, «το υπουργείο Ανάπτυξης να λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς. Τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, εξοφλούν τους προμηθευτές τους σε 7-8 μήνες αντί για 35 μέρες, που λέει σχετική κοινοτική οδηγία. Αν γινόταν θα είχαμε ευεργετικές επιπτώσεις στις τιμές», επισήμανε.

Η συνάντηση
Στη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι θα βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες και κτηνοτρόφους, στηρίζοντας όποιες αποφάσεις θα πάρουν οι ίδιοι. Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «ανάπτυξη για την Ελλάδα είναι ο πρωτογενής τομέας και αυτό είναι η πυξίδα μας».
Οι αγρότες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, μετά από πολύωρη συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, αποφάσισαν σε κοινή δράση με ομοσπονδίες, αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους και με τη στήριξη της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να θέσουν στην πολιτεία ζητήματα που τους απασχολούν άμεσα.
Επίσης αποφασίστηκε, αμέσως μετά τις γιορτές να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στο Κιλκίς και στη συνέχεια στη Λάρισα, με σκοπό την ενημέρωση και τη μορφή αντίδρασης των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Στης συνάντηση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Τσιχίτας Χρήστος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, Σιδερόπουλος Χρήστος, πρόεδρος Α/Σ Λαρισαίων Αγροτών, Τσιλιάς Χρήστος, πρόεδρος Α/Σ Τριλόφου, Τζιότζιος Βασίλειος, Α/Σ Γιαννιτσών, Λίτος Στεργιος, Α/Σ Βισαλτίας Σερρών, Γκαρέλης Ιωάννης, Α/Σ Βέροιας και Ανεστίδης Κων/νος, Α/Σ Κύμινων.

Τα αιτήματα
Στην ανοιχτή ατζέντα των αιτημάτων, προς το παρόν καταγράφηκαν τα παρακάτω αιτήματα:
1. Φορολόγηση αγροτών-κτηνοτροφών
Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι είναι δεδομένο ότι φορολογούνται με το σύστημα της αντικειμενικής φορολόγησης, η οποία είναι καθορισμένη και θεσμοθετημένη από την πολιτεία.
Για την τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων από 1/1/2014 να ληφθούν υπόψη:
α) το κατώτατο όριο έναρξης,
β) αποφορολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης πάγιου εξοπλισμού,
γ) η τήρηση βιβλίων να μην είναι η αφορμή να μεταβεί ο αγρότης από την ασφάλιση του ΟΓΑ στην ασφάλιση τουΟΑΕΕ και να χρησιμοποιηθούμε ως αιμοδότες.
2. Προστασία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων:
-στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα να υπάρχει η χώρα προέλευσης,
-όχι στην επιμήκυνση των ημερών στο φρέσκο γάλα,
-για τη φέτα, να μη χαθεί ο όρος ΠΟΠ και να μη χαριστεί σε κανέναν η επωνυμία της,
-μείωση κόστους ζωοτροφών και κόστους ενέργειας.
3. Νέα ΚΑΠ 2015-2021:
-άμεση ενημέρωση και διαφάνεια για το μοντέλο επιλογής από τη χώρα μας και να επιλεγεί με συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων,
-ο όρος «ενεργός αγρότης» να είναι στο 35%,
-για όποιο μοντέλο επιλεγεί απαραίτητα να ληφθεί υπ’ όψιν και το κόστος παραγωγής,
-όχι στη μεταφορά εισοδήματος από την επιλογή μοντέλου και να πάμε στην πραγματική σύγκλιση.
4. ΕΛΓΑ:
-oι αγρότες-κτηνοτρόφοι δεν θέλουν τον ΕΛΓΑ σαν εισπρακτική εταιρεία,
-ασφάλιση στο 100%,
-προαιρετική και κατ’ επιλογή ασφάλιση,
-αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.
5. Φωτοβολταϊκά αγροτικά πάρκα
Διατήρηση του αρχικού νομοθετικού πλαισίου για τους αγρότες επενδυτές.
6. Τα «κόκκινα δάνεια» της ΑΤΕ
-επιμήκυνση χρόνου καταβολής δανείων,
-κατάργηση πανωτοκίων,
-ανύπαρκτα εργαλεία χρηματοδότησης,
-άμεση απόσυρση των επιστολών-απειλών κατασχέσεων προς τους αγρότες από τους εκκαθαριστές της ΑΤΕ.
7. ΟΠΕΚΕΠΕ
-άμεση αποπληρωμή του μέτρου 2.1.4. γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων
-άμεση τακτοποίηση των βοσκοτόπων-δασικών-θαμνωδών εκτάσεων.
8. Αγροτοδικεία
-να μην ποινικοποιούνται οι κινητοποιήσεις των αγροτών,
-να αρθεί η διαδικασία των ποινών που εκκρεμούν στα δικαστήρια,
-στις επόμενες συσκέψεις-συγκεντρώσεις-ενημερώσεις η ατζέντα των αιτημάτων θα συμπληρωθεί ανάλογα με τις προτάσεις που θα υπάρξουν.

«Ζεσταίνεται» και η ΠΑΣΥ
Στις δικές της μορφές κινητοποιήσεων κατέληξε και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (πρόσκειται στο ΚΚΕ), διαμαρτυρόμενη για τα φορολογικά μέτρα, την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χαλκηδόνας, αποφασίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα (δεν έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες) και στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στην έκθεση Agrotica, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουάριου του 2014.



Την Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης

Η Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου θεωρείται ως η πιο πιθανή ημερομηνία για την καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυτός είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς, ώστε οι δικαιούχοι να περάσουν τα Χριστούγεννα με «ζεστό» το χρήμα της ενιαίας ενίσχυσης.
Επειδή εδώ και χρόνια τα χρήματα πιστώνονται ημέρα Παρασκευή, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 20η Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε καλά.Επειδή εδώ και χρόνια τα χρήματα πιστώνονται ημέρα Παρασκευή, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 20η Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε καλά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βάσει προγραμματισμού οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι 18 – 20 Δεκεμβρίου. Αλλά επειδή εδώ και χρόνια τα χρήματα πιστώνονται ημέρα Παρασκευή, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 20η Δεκεμβρίου, αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως τα χρήματα πιστώνονται Παρασκευή, οι δικαιούχοι που διαθέτουν κάρτες μπορούν να τα εισπράττουν σταδιακά από το Σαββατοκύριακο και οι υπόλοιποι πηγαίνουν στα καταστήματα των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι τα χρήματα τους θα εισπράξουν και όσοι λόγω ανακριβειών στο ΟΣΔΕ δεν πληρώθηκαν το σύνολο ή μέρος της  προκαταβολής του 50% επί  της ενιαίας ενίσχυσης το Νοέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τακτοποιήσει πλήρως τις εκκρεμότητες τους. Οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα εισπράξουν και τα ποσά που δικαιούνται αλλά δεν τα πήραν όταν δόθηκε η προκαταβολή.
«Γρίφο» αποτελεί η παρακράτηση μέρους της ενιαίας ενίσχυσης από το κράτος και τους δήμους για οφειλές. Οι δικαιούχοι πάντως που διαπιστώνουν παρακρατήσεις από το κράτος για χρέη στο δημόσιο, μπορούν να απευθύνονται στους προϊσταμένους των τοπικών Δ.Ο.Υ. και να ζητούν την άρση του συνόλου ή μέρους των κρατήσεων, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε ερώτηση  βουλευτών της Ν.Δ. ο υφυπουργός Οικονομικών Γ Μαυραγάνης.

Με το ΑΦΜ στο βενζινάδικο η επιστροφή πετρελαίου το 2014

Την ώρα που όλοι οι αγρότες περιμένουν πότε θα γίνει επιτέλους η εξόφληση της επιστροφής πετρελαίου για φέτος και ενώ οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους μιλούν για πληρωμή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει δηλώσεις για το τι θα συμβεί το… 2014.
Προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η  ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και εκμεταλλεύσεων.Προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και εκμεταλλεύσεων.
Αυτόματα και με ψηφιακό τρόπο θα γίνεται η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου και, πιθανότατα, και του ΦΠΑ από την επόμενη χρονιά λόγω του νέου συστήματος φορολόγησης των αγροτών με λογιστικά βιβλία. 
Τις αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής». Σύμφωνα με τον υπουργό –και τη σχετική πρόταση που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών-, από 1ης Ιανουαρίου 2014 με την αγορά πετρελαίου από οποιοδήποτε πρατήριο και δίνοντας οι αγρότες το ΑΦΜ τους, θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ύστερα από τη διασταύρωση των στοιχείων θα καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου.
«Έχουμε καταλήξει σε ένα απλό, απαλλαγμένο γραφειοκρατικό τρόπο», ανέφερε στη συνέντευξη ο κ. Τσαυτάρης. «Η πρότασή μας την οποία μένει να συζητήσουμε και με το υπουργείο Οικονομικών, είναι η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου να γίνεται ψηφιακά. Δεδομένου ότι οι αγρότες θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και κάθε μήνα, κάθε τρεις μήνες θα μπαίνουν μέσα οι δαπάνες τους, θα φαίνεται από εκεί η επιστροφή φόρου, βάσει του πίνακα με τους συντελεστές που έχουμε, δικαιούται. Δεν χρειάζεται δηλαδή να καθιερωθεί η «κάρτα του αγρότη», όπως ακούγεται τόσο καιρό. Εμείς προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η πλήρης ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων ώστε η βασική διοικητική υποστήριξη να προέλθει από το ΥπΑΑΤ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερωθεί το Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών όπου έχουν πρόσβαση όλα τα πρατήρια. Έπειτα, η διαδικασία είναι απλή. Ο αγρότης θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο κίνησης από οποιοδήποτε πρατήριο και δίνοντας μόνο το ΑΦΜ του θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Θα αποστέλλεται η συναλλαγή αγοράς του πετρελαίου κίνησης στο ΚΕΠΥΟ κι εκεί θα γίνεται έλεγχος του ΑΦΜ και της δικαιούμενης ποσότητας ανάλογα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και κάθε τετράμηνο θα γίνεται αυτόματη επιστροφή της διαφοράς του φόρου στο λογαριασμό του γεωργού. Κάτι ανάλογο σκοπεύουμε να κάνουμε και με την επιστροφή του ΦΠΑ».
Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης διαβεβαιώνει στη συνέντευξή του ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάσχεσης των επιδοτήσεων χωρίς την έγγραφη εξουσιοδότηση του παραγωγού για συμψηφισμό χρεών .

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική Συνέντευξη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Ελέυθερο Τύπο.doc

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ο ραγιαδισμός της συγκυβέρνησης


Γράφει ο Γεώργιος Λεονταρίτης 

Ραγιάς ήταν ο υπόδουλος Έλληνας κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. «Ραγιαδισμός» ήταν η νοοτροπία του υπόδουλου που υπέκυπτε στις αποφάσεις του ξένου δυνάστη χωρίς να σηκώνει κεφάλι. Κι αυτό αποτελούσε όνειδος για τον υπερήφανο χαρακτήρα εκείνων που αγωνίζονταν να αποτινάξουν τον ξένο ζυγό.

Αυτός ο «ραγιαδισμός» επέζησε στα χρόνια που ακολούθησαν, με τους κατά καιρούς πολιτικούς που δεν είχαν το σθένος να αντιταχθούν στους ξένους πάτρωνες και στα συμφέροντα των διαφόρων ισχυρών. Γνωρίσαμε μέσα στο πέρασμα του χρόνου πολλούς που ακολουθούσαν το δόγμα «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω». 
Ίσως ποτέ άλλοτε αυτή η τακτική δεν επεκράτησε τόσο έντονα στον δημόσιο βίο, όσο επί των ημερών μας. Διότι δεν παρουσιάσθηκε ποτέ άλλοτε τέτοιος «ραγιαδισμός» σαν αυτόν που εφαρμόζουν οι μνημονιακοί που μας κυβερνούν απέναντι στην «τρόικα». Ο κυβερνητικός αχταρμάς Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μένει αγκιστρωμένος στην εξουσία, υποκύπτει στο σχέδιο πλήρους διαλύσεως της Ελλάδος, που κατέστρωσε το Βερολίνο και οι τραπεζίτες του διεθνούς καπιταλισμού. 
Από την εποχή του ολετήρα Σημίτη μέχρι σήμερα, η χώρα κατρακυλά στην άβυσσο εξαιτίας του ευρώ και της Ευρωζώνης που διοικείται από τη γερμανική ηγεμονία. Ο κυνισμός και η εξαχρείωση των αρρωστημένων εγκεφάλων της «τρόικας» έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε απροκάλυπτα διατάζει τους εδώ υποτακτικούς της να μη διστάσουν να φέρουν τους πολίτες στο τελευταίο σκαλοπάτι της εξαθλιώσεως. 
Λένε στον Σαμαρά: «Θα πάρουμε τα σπίτια των Ελλήνων, θα τους πετάξουμε στον δρόμο κι εσείς το μόνο που σας επιτρέπουμε να κάνετε, είναι να βρείτε σκηνές να στεγάσετε τις στρατιές των ανθρώπων που από νοικοκύρηδες τους μεταβάλλαμε σε ''κλοσάρ'', δηλαδή σε παρίες…». 
Κι ο Σαμαράς, αντί να πετάξει έξω τους αισχρούς «τροϊκανούς», σκύβει το κεφάλι και ζητάει «κατανόηση» και ελεημοσύνη από τους δυνάστες. Προσπαθεί να βρει φόρμουλα και να βαφτίσει με κάποιο παραπλανητικό όνομα την έξωση των πολιτών από τα σπίτια τους. Θα ξαναζήσουμε, δηλαδή, την τραγική εκείνη εικόνα των παππούδων και των πατεράδων μας, που είχαν έλθει πρόσφυγες στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική τραγωδία και τον ξεριζωμό. Για μεγάλο διάστημα, ζούσαν σε σκηνές, με συσσίτια, μέσα σε φτώχεια και αθλιότητα, που δεν μπορεί να περιγραφεί. 
Το ίδιο επιδιώκουν να συμβεί πάλι. Τότε πάθαμε τη συμφορά από το μαχαίρι των τουρκαλάδων, τώρα βιώνουμε την εξαθλίωση με το ευρώ των Γερμανών και τη δεσποτεία των Βρυξελλών. Ραγιάδες οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ (με τη συνοδοιπορία των υποκριτών της ΔΗΜΑΡ), ψηφίζουν όλα τα επαίσχυντα μέτρα που προστάζουν οι «τροϊκανοί». Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις «σφαγές» των πολιτών. Στην ουσία, ωμή βία εφαρμόζουν οι ξένοι τύραννοι εναντίον μας. 
Τον Απρίλιο του 1822, ένας ξένος περιηγητής, ο αξιωματικός Μαξιμιλιανός φον Κοτς έγραφε στο χρονικό του πως για τη συγκέντρωση των φόρων, οι αρχές κατέφευγαν στην ωμή βία. Οι φόροι βάραιναν κυρίως τα μεσαία στρώματα και τους γεωργούς, διότι οι πλούσιοι δεν επλήρωναν τίποτα. Ο λαός αντιστεκόταν και κάθε τόσο συνέβαιναν συμπλοκές. Οι πολίτες έλεγαν: «Δεν βρισκόμαστε πια κάτω από την τουρκική τυραννία. Όποιος είναι ελεύθερος, δεν πληρώνει «χαράτσια». Γιατί να πληρώνουμε εμείς; Και πού πάνε οι φόροι; Οι στρατιώτες ελάχιστα παίρνουν ή τίποτα. Δεν έχουμε καμιά όρεξη να γεμίζουμε τα πουγκιά των πλουσίων…». 
Στο 1822 μας εγύρισαν σήμερα, με την ευρωπαϊκή τυραννία. Κι ο λαός θα ξεσηκωθεί, διότι δεν αντέχει άλλο. 
Έχουμε, όμως, και τον «ραγιαδισμό» του κ. Βενιζέλου απέναντι στους Τούρκους. Εμβρόντητος διάβασα το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το «ΠΑΡΟΝ» της 1ης Δεκεμβρίου 2013, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαίτησε, ώστε στο περιβόητο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, να μην υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο ζήτημα των γενοκτονιών, δηλαδή για τις γενοκτονίες σε βάρος Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων. 
Ο υπουργός Εξωτερικών -τονίζεται στο ρεπορτάζ- θεωρεί «αναγκαίο» να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά γι' αυτές τις τραγωδίες, προκειμένου να μην… διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία… Ακολουθεί, δηλαδή, την ανεκδιήγητη «γραμμή Ρεπούση». Πλανάται ο κ. Βενιζέλος εάν νομίζει ότι με αυτήν την πολιτική του οσφυοκάμπτου και της νοοτροπίας «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», θα μείνουν ομαλές οι σχέσεις μας με τους μεμέτηδες. Η στάση του προσβάλλει το εθνικό φιλότιμο, όχι μόνον εκείνων που έχουν ρίζες από τις αλησμόνητες (και όχι χαμένες) πατρίδες, αλλά και κάθε Έλληνα που δεν έχει απωλέσει το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. 
Οι Εβραίοι προβάλλουν, διατυμπανίζουν, κάνουν εκδηλώσεις για το δικό τους ολοκαύτωμα από τον ναζισμό και δεν σηκώνουν κουβέντα για την παραμικρή αμφισβήτησή του. Εμείς, δουλικά τηρούμε σιγήν, και υποβαθμίζουμε την τραγωδία μας, χάριν των πονηρών και αμετανόητων γειτόνων μας. Το 1979 είχε συμβεί μια ανάλογη αθλιότητα, όταν απαγορεύθηκε η προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου με τίτλο «1922», για να μην δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι. 
Ο αείμνηστος Δημήτρης Ψαθάς έγραφε τότε στο χρονογράφημά του, μνημονεύοντας το δικό μας ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από τον αιματοβαμμένο Πόντο, μέχρι τα χαροκαμένα παράλια της Ιωνίας, αλλά και την απαγόρευση της ταινίας: «Και μόνο την ιστορική αλήθεια που περιλαμβάνεται στο δικό μας το βιβλίο ''Γη του Πόντου'' -που στηρίχθηκε σε επίσημα ντοκουμέντα και μαρτυρίες- αν αποφάσιζε να αναπαραστήσει στην οθόνη (ο Κούνδουρος), θα χρειαζόταν μια κολοσσιαία περιουσία. Να δώσει μια ιδέα από τις ατελείωτες πορείες του θανάτου μέσα στην ενδοχώρα της Μικρασίας, τον αφανισμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, τις ατέλειωτες κρεμάλες στην Αμάσεια -απ' τα περιλάλητα ''δικαστήρια της ανεξαρτησίας'' του Κεμάλ- τις ατέλειωτες σφαγές, τους βιασμούς και τις ληστείες…». Και προσέθετε: «Θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ιστορία, σε βάρος της πολιτικής ή διπλωματικής σκοπιμότητας;». 
Αυτή η «φωνή εκ του τάφου» του Ψαθά, ας συνεφέρει τον υπουργό Εξωτερικών από τον «ραγιαδισμό» του. Θα του συνιστούσα επίσης, να διαβάσει το μνημειώδες έργο του παλιού δημοσιογράφου και ιστορικού συγγραφέως Χρήστου Αγγελομάτη, «Χρονικόν Μεγάλης τραγωδίας», που δίνει την πιο πλήρη και αντικειμενική εικόνα του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ιωνίας (είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών), για να αναλογισθεί που μπορεί να τον οδηγήσει η «πολιτική» της αποδοχής των αξιώσεων των προαιωνίων εχθρών μας. 
Ο «ραγιαδισμός» παρατηρείται όμως και σε κάποιους «αριστερούς» που μπολιασμένοι μ' έναν ψευτοδιεθνισμό, αποφεύγουν να αναφέρονται στις τραγωδίες που υπέστη ο Ελληνισμός. Όπως όλες οι πολιτικές παρατάξεις, που βαθμιαία μεταπολιτευτικά μεταλλάχθηκαν, το ίδιο συνέβη και με μεγάλο τμήμα της Αριστεράς. 
Έτσι, οι «αριστεροί» αυτοί, προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις του παρελθόντος, ή και χειρότερα, να παραποιήσουν την Ιστορία. Την παλιά εποχή στον χώρο της Αριστεράς υπήρχαν σοβαροί άνθρωποι. Μπορούσε κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την πολιτική κοσμοθεωρία τους. Αλλά δεν ξέπεφταν -οι σοβαροί εξ αυτών- σε ανθελληνικές παραμορφώσεις. Μορφές των Γραμμάτων, χωρίς να απαρνηθούν την αριστερή ιδεολογία τους, δεν αποσιώπησαν τις τουρκικές θηριωδίες, χάριν του «διεθνισμού». 
Ο Τάσος Βουρνάς έγραψε σπουδαία έργα, τη «Φιλική Εταιρεία», «Αρματολοί και Κλέφτες» και πολλά άλλα, στα οποία ζωντάνευε με μαγευτικό τρόπο τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Δεν δίστασε μάλιστα να επικρίνει ανθρώπους του χώρου του, όπως π.χ. τον Γιάννη Ζεύγο, για την «ερμηνεία» που είχε δώσει στα κίνητρα της επανάστασης του 1821. 
Ο Νίκος Παπαπερικλής, φανατικός «ορθόδοξος» κομμουνιστής, στα βιβλία του «Γκιαούρ» και «Χρυσή ζωή», περιγράφει με λυρικούς τόνους τον καημό των προσφύγων, που «χτίζαν αιώνες ολοζώντανον ειρηνικό πολιτισμό κάτω από τη χαντζάρα και τη φτέρνα της αγάδικης τυραννίας…». 
Κάποιοι σημερινοί ψευτοδιεθνιστές, που θεωρούν «εθνικισμό» να αναφέρεσαι στις τουρκικές αγριότητες, που νομίζουν ότι είναι «προοδευτικό» να υπεραμύνεσαι του γάμου των ομοφυλοφύλων και ολοφύρονται διότι δεν έχουμε ακόμα χτίσει τζαμί στην Αθήνα, ασφαλώς δεν γνωρίζουν τι έπαθαν οι κομμουνιστές στη Μικρά Ασία. 
Όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη, την έκαψαν και έσφαξαν τους Μικρασιάτες, όσοι στρατιώτες Έλληνες ήσαν κομμουνιστές, παρουσιάσθηκαν στον Νουρεντίν πασά και του εδήλωσαν ότι διαφωνούσαν με τον χαρακτήρα της Μικρασιατικής εκστρατείας. Τη θεωρούσαν ιμπεριαλιστική για λογαριασμό των Άγγλων και του εζήτησαν να τους αφήσει να πάνε στη Σοβιετική Ένωση. Ο Νουρεντίν έμεινε λίγο σκεφτικός και τους είπε: «Θα μείνετε απόψε στο Φρουραρχείο, και αύριο θα λάβω αποφάσεις…». Οι στρατιώτες ενόμισαν ότι γλίτωσαν. Την επομένη όμως, ο αιμοσταγής Νουρεντίν, έβαλε τους κομμουνιστές μαζί με τους άλλους αιχμαλώτους και τους οδήγησε στα βάθη της Μικράς Ασίας, όπου και τους εξόντωσε με άγριο τρόπο. 
Να μην νομίζουν, επομένως, διάφοροι «διεθνιστές» ότι οι εξ ανατολών γείτονες τρέφουν εκτίμηση προς το πρόσωπό τους για τις «αδελφικές σχέσεις» μεταξύ λαών, αλλά θα τους εκμεταλλευτούν όσο τους χρειάζονται για την πολιτική τους. Μάλιστα, κοροϊδεύουν και τον Γιωργάκη Παπανδρέου με τα ζεϊμπέκικα που χορεύει και το φύτεμα «δένδρων φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών. Τον Παπανδρέου δεν χλευάζουν μόνο Ισπανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί αλλά και οι Τούρκοι. 
Έχουμε γεμίσει τα τηλεοπτικά μας κανάλια με τούρκικα σήριαλ (άλλο κατάντημα), αλλά εάν παρακολουθήσει κανείς τη σειρά «Σουλεϊμάν» θα καταλάβει την αναλλοίωτη πολιτική και διπλωματία που εφαρμόζει η Τουρκία, τις ραδιουργίες και την πονηριά της. 
Απέναντι σε αυτήν την προαιώνια «μεθοδολογία» των γειτόνων μας, η «ειρηνόφιλη στάση» του κ. Βενιζέλου -στάση κουτοπονηριάς και υποτέλειας- είναι όχι μόνο φαιδρή, αλλά και επικίνδυνη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς αυτούς, αποδεικνύει ότι είναι βαθιά νυχτωμένος για το πώς διεξάγεται η τουρκική στρατηγική.

Όταν σε βλέπουν να υποτάσσεσαι στις απαιτήσεις τους, όχι μόνον δεν το εκτιμούν, αλλά ζητούν πάντα και κάτι άλλο. Μόνο τη σθεναρά αντίσταση και τη δύναμη των όπλων υπολογίζουν οι Τούρκοι. Από τη στιγμή που υποχωρείς στις αξιώσεις τους, η επόμενη κρούση θα είναι χειρότερη. 
Από την εποχή του Σημίτη μέχρι σήμερα επί Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ συνεχώς κατολισθαίνει στην άβυσσο της εθνικής υποτέλειας. Σε αυτό το κατάντημα έχουμε φθάσει. 
«Ραγιαδισμός» απέναντι στην «τρόικα», ραγιαδισμός απέναντι στην Τουρκία. 
Σπεύδω να διευκρινίσω ότι τα αισθήματα μεταξύ των λαών, των απλών ανθρώπων, είναι άλλο πράγμα. Φυσικά, υπάρχουν και Τούρκοι πνευματικοί άνθρωποι, προοδευτικοί, με την καλή έννοια, που επιδιώκουν την προσέγγιση και τις ειρηνικές σχέσεις ανάμεσά μας. Ποιος δεν το θέλει; Δυστυχώς, όμως, η διπλωματία δεν εκφράζει τα συναισθήματα των πολιτών και υποτάσσεται σε σκοπιμότητες. Να επιδιώκουμε τις καλές σχέσεις με τους εξ ανατολών γείτονες. Όχι όμως χάριν του στόχου αυτού, να αποσιωπούμε και να διαστρεβλώνουμε την Ιστορία μας. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς και όχι από ευνούχους. Να επανέλθουμε όμως, στο βασικό μας πρόβλημα: 
Ο «ραγιαδισμός» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη γερμανική ηγεμονία, έχει διαλύσει πλήρως την ελληνική κοινωνία. Σαμαράς - Βενιζέλος και ο αναίσθητος Στουρνάρας, πρέπει να φύγουν. Αρκετά ασέλγησαν πάνω στο κορμί της εξαθλιωμένης πατρίδας μας. Το μόνο «πλεόνασμα» που επέτυχαν είναι εκείνο της υποτέλειας απέναντι στους ξένους πάτρωνες. 
Από τους πανάρχαιους χρόνους κρίθηκε δίκαια πως «καλύτερα να μην υπάρχεις, παρά να ζεις άθλια» («το μη γαρ είναι κρείσσον ή το ζην κακώς», όπως έλεγε ο Σοφοκλής). Η οικονομική «πολιτική» του Στουρνάρα -κατά διαταγήν της Μέρκελ- θέλει να ζούμε άθλια και είναι βέβαιον ότι οι ξένοι κατακτητές και οι τοποτηρητές τους λαντζέρηδες θα προτιμούσαν να μην υπάρχουμε και να σβήσουμε σαν έθνος. 
Αλλά, δεν θα τους κάνουμε το χατήρι…  

H Ελλάδα οδηγείται σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη

«Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένη ναυτιλία, και τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της, καθώς και του τουρισμού της»... 

«Η Ελλάδα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος της προς τους ξένους δανειστές της, οδηγείται από τη Σκύλλα στην Χάρυβδηαπό τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Αθήνα με σκληρά μέτρα εάν εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση εκτεταμένου μέρους της ελληνικής περιουσίας του δημοσίου. Από την άλλη, παρεμποδίζει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης με «λάθος» (κατά την άποψή της) εταίρους, κυρίως τη Ρωσία, σαμποτάροντας έτσι τις δυνατότητες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»..  

«Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει πλήρες και εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν απροσπέλαστες για τους άπορους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική ασφάλιση».

«Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη. Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί»...

[Συνέχεια από το Mέρος Α' του άρθρου: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα: η δολοφονία ενός έθνους

Της Anna Filimonova 
Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας 
26 Αυγούστου 2013 
 Πρόσφατα η Ελλάδα «τιμήθηκε» με την πρώτη θέση στην Ευρώπη για τις περικοπές του προϋπολογισμού της στον τομέα της υγείας. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν από 5,6 δισ. ευρώ το 2010, σε 3,8 δισ. ευρώ το 2011 και σε 2.880 εκατομμύρια ευρώ το 2012. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, πάνω από 50 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διακόψει τις διακινήσεις φαρμάκων προς την Ελλάδα. Έχει γίνει πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπει κανείς συγγενείς ασθενών να κάνουν εξαντλητικούς μαραθώνιους από φαρμακείο σε φαρμακείο, σε αναζήτηση των φαρμάκων που έχουν ανάγκη. Οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις. Όσο για το ιατρικό προσωπικό, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συνολικά έλλειψη 6.500 γιατρών περίπου και άλλων 20.000 νοσοκόμων και νοσηλευτών.Συγχρόνως, ένας τεράστιος αριθμός επαγγελματιών του ιατρικού τομέα εγκαταλείπει τη χώρα. 
Ακόμη και εκείνοι οι πολίτες που εργάζονται δυσκολεύονται να πληρώνουν για ιατρικές υπηρεσίες, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί απότομα. Όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι πολίτες να μη διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια για να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά. Από μια έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013 διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει πλήρες και εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν απροσπέλαστες για τους άπορους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες, και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική ασφάλιση. 

Παράλληλα με τον βεβιασμένο αφανισμό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, η κρίση που σάρωσε όλη τη χώρα επιδεινώνεται συνεχώς, με την καταβολή των οφειλών σε ξένους δανειστές να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Όταν, τον Μάρτιο του 2012, ιδιώτες επενδυτές αναγκάστηκαν να παραγράψουν πάνω από το 50% του χρέους της Ελλάδας, η Goldman Sachs, για παράδειγμα,αρνήθηκε να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας. Το δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων που πήρε η Ελλάδα έπρεπε να επιστραφούν στην τράπεζα στο ακέραιο. Όπως δήλωσε κυνικά ο χρηματιστής της Wall Street Αlessio Rastani, λίγο πριν να διοριστεί ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός της Ελλάδας: 
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πώς θα φτιάξουν την οικονομία και την όλη κατάσταση γενικότερα. Η δουλειά μας είναι να βγάλουμε κέρδος από όλη αυτή την ιστορία και εγώ προσωπικά ονειρεύομαι αυτή τη στιγμή τρία χρόνια τώρα. Πάω για ύπνο κάθε βράδυ και ονειρεύομαι την επόμενη ύφεση. (…) Όταν γίνει το κραχ των αγορών. (…) εάν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αν έχεις το σωστό σχέδιο για να δημιουργήσεις από την επόμενη μέρα, μπορείς να βγάλεις τεράστια κέρδη από την όλη υπόθεση».
Προφανώς το «σωστό σχέδιο» έχει τεθεί σε εφαρμογή. Από τη μία πλευρά, τέθηκε ο στόχος της μείωσης του συνολικού ποσού του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ. Από την άλλη, το 2012, το χρέος είχε ήδη φτάσει στο 156% του ΑΕΠ, το 2013 θα είναι τουλάχιστον το 175%, και το 2014 θα ανέρχεται, στην καλύτερη περίπτωση, στο 190% του ΑΕΠ της χώρας. 
Εν τω μεταξύ, η ολομέτωπη «επίθεση» κατά της κρατικής περιουσίας συνεχίζεται. Το 2010 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εγγυήθηκε στους ξένους δανειστές ότι θα είναι σε θέση να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, το 2016 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κυριολεκτικά τα πάντα ιδιωτικοποιούνται: ο τομέας της ενέργειας, των μεταφορών, και οι παράκτιες περιοχές της χώρας. Ακόμη και η φορολογική υπηρεσία είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Ακόμα και τα πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικοποιηθεί κατά 49%, γεγονός το οποίο αποτελεί παράβαση του Συντάγματος της χώρας. Αλλά στην Ελλάδα πάντα βρίσκεται ένας τρόπος να καταστρατηγούνται οι νομοθεσίες και να παραμένουν ατιμώρητοι οι παραβάτες. Για παράδειγμα, προκειμένου να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση η πολιτική ελίτ, καταργήθηκαν 69 νόμοι οι οποίοι θα είχαν δυσχεράνει ή εμποδίσει την παράνομη αυτή διαδικασία. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, υπάρχει πλέον ένας νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, αφού ιδιωτικοποιηθεί κάτι, απαγορεύεται η επιστροφή του προς το κράτος. 

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένη ναυτιλία, και τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της, καθώς και του τουρισμού της. Ο ηγέτης του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών - Σπίθα, Έλληνας συνθέτηςΜίκης Θεοδωράκης, πρότεινε το ακόλουθο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας: 
«Επειδή ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο πολύ, για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Σωτηρίας, πρέπει το συντομότερο να υπάρξει μια ολιγομελής εθνική αντιπροσωπεία με το αναγκαίο εθνικό κύρος που θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τις παρακάτω πρωτεύουσες για να συζητήσει με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις επιδιώκοντας λύσεις προς το συμφέρον της χώρας μας:
Πρώτον, τη Μόσχα και το Πεκίνο, για να διαπραγματευθούν 

τη σύναψη δανείου με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και με εξόφληση μετά από 20 τουλάχιστον έτη 

την αποπληρωμή σε είδος και με τη δημιουργία κοινοπραξιών που να συμβάλουν στην εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, στην προώθηση της οικονομικής μας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας 

Ειδικά από τη Μόσχα θα πρέπει να ζητηθεί η επαναδραστηριοποίηση της συμφωνίας μας για τον αγωγό πετρελαίου, ώστε να υλοποιηθεί κάποτε το έργο αυτό»... [1] 


«Η βεβαιότητα ότι ο κρυμμένος πλούτος ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ μας καθιστά χώρα αυτάρκη και πλούσια. Ήδη τα κοιτάσματα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και που είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση εκτιμώνται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Με προοπτική, εάν και όταν υπάρξει η κατάλληλη εκμετάλλευση, να ανέλθουν μέσα σε 20 χρόνια σε 17 τρισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα μοναδικό τροφοδότη της Ευρώπης παράλληλα με την Ρωσία. Όπως βλέπετε, δεν συνυπολογίζουμε τις υπόλοιπες πηγές πλούτου (Ιόνιο, μεταλλεύματα κλπ.), γιατί αυτή και μόνο η εικόνα αρκεί για να πείσει τους Έλληνες ότι είναι αυτάρκης και πλούσιος λαός χωρίς να έχει ανάγκη από προστάτες και άσπονδους φίλους». [2]
Ωστόσο, προτάσεις όπως αυτές του Μίκη Θεοδωράκη δεν εισακούγονται. 

Σε κάποια φάση, η Gazprom είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μέρους του μερίσματος του δημοσίου (65%) της εταιρείας ΔΕΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Gazprom, λόγω της απουσίας των κατάλληλων εγγυήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του ενδεχόμενου ότι η συμφωνία θα «σκόνταφτε» στο βέτο που αναμενόταν να προβάλουν οι Βρυξέλλες. 

Η Ελλάδα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος της προς τους ξένους δανειστές της, οδηγείται από τη Σκύλλα στην Χάρυβδηαπό τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Αθήνα με σκληρά μέτρα εάν εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση εκτεταμένου μέρους της ελληνικής περιουσίας του δημοσίου. Από την άλλη, παρεμποδίζει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης με «λάθος» (κατά την άποψή της) εταίρους, κυρίως τη Ρωσία, σαμποτάροντας έτσι τις δυνατότητες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Οι στόχοι των ευρωατλαντικών οργανισμών όσον αφορά την Ελλάδα αποκαλύφθηκαν εν μέρει από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η έξοδός της θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Fischer, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι άκρως ανεπιθύμητο, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την κυριαρχία της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που στην έκθεση του Ιουλίου 2013 του ΔΝΤ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο έργο Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και τη Βορείου Ιταλίας [3]

Η επανεκκίνηση του προγράμματος της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2014. Οι προετοιμασίες για την πώλησή της γίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Στις 3 Αυγούστου του 2013 η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ενέκρινε την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR)

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2012, ο όγκος της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 25% περίπου. Η μείωση αυτή, μεταφρασμένη σε στοιχεία, είναι χειρότερη από εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ το 1929. Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% επιπλέον. 


Και φυσικά, τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν αγγίξει τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές (η Ελλάδα είναι ο τρίτος σε μέγεθος φορολογικός παράδεισος εφοπλιστών στον κόσμο). Το κύριο βάρος των «μεταρρυθμίσεων», που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, την επιβολή φόρων και τα ανεξέλεγκτα επίπεδα ανεργίας, έχει πέσει στους ώμους των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού. Τον Απρίλιο του 2013 η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 27,2%Η τύχη 4,65 εκατομμυρίων πολιτών κρύβεται πίσω από αυτό το νούμερο. Σε 450.000 ελληνικές οικογένειες, δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Από 2,6 εκατομμύρια πολίτες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 900.000 απολύθηκαν μόνο το 2009. Μεταξύ των νέων από 15 έως 24, το ποσοστό ανεργίας είναι 60%, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν κοπεί, με αποτέλεσμα σήμερα να τα εισπράττουν μόνο 225.000 άνεργοι. Έως το 2015 η ευρωτρόικα απαιτεί τις απολύσεις ακόμη 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. 

Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 8.000 απεργίες στην Ελλάδα, αρκετές από τις οποίες ήταν γενικές απεργίες. Σήμερα, η κατάσταση είναι τέτοια ώστε να βρίσκεται η χώρα στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης. Όλο και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο εμφάνισης ένοπλων διαδηλωτών σε συλλαλητήρια. 

«Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη», αναφέρει ο πρώην Έλληνας διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος. «Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί».