Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Κινητοποιήσεις διαρκείας μετά τις γιορτές

 

Κινητοποιήσεις διαρκείας μετά τις γιορτές
Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ
(filippidis@paragogi.net)

Σκηνικό για κινητοποιήσεις μακράς διαρκείας, με αποκλεισμούς δρόμων και πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας αμέσως μετά τις γιορτές, στήνεται στις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Ήδη, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα αγροτοσυνδικαλιστές από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ζεστάθηκε το κλίμα, καθώς αποφασίσθηκε να γίνουν τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στη Λάρισα, αμέσως μετά τις γιορτές, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή της αντίδρασης αγροτών και κτηνοτρόφων.
Μεγαλύτερες αντιδράσεις εκδηλώνονται για την ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καθώς στο γνωστό πρόβλημα των επιδοτήσεων και των επιλέξιμων εκτάσεων ήρθε να προστεθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Για το εν λόγω θέμα οι κτηνοτρόφοι φαίνεται ότι έχουν για την ώρα σύμμαχο και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώνει μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας «αν η διάρκεια ζωής του γάλακτος είναι η αιτία των υψηλών τιμών, τότε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο; Επίσης, στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το κόστος των επιστροφών που επιβαρύνει την τιμή είναι 5%. Αν αυτό ισχύει, τότε η εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια είναι 1,5 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν στρεβλώσεις».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κεφαλάς, χαρακτήρισε «διατροφικό μεσαίωνα» την πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο. «Ήδη η αγελαδοτροφία, η οποία απασχολεί 100.000 άτομα (παραγωγή/μεταποίηση/διακίνηση), συρρικνώνεται» είπε. «Αντί της επιμήκυνσης», τόνισε ο κ. Κεφαλάς, «το υπουργείο Ανάπτυξης να λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς. Τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, εξοφλούν τους προμηθευτές τους σε 7-8 μήνες αντί για 35 μέρες, που λέει σχετική κοινοτική οδηγία. Αν γινόταν θα είχαμε ευεργετικές επιπτώσεις στις τιμές», επισήμανε.

Η συνάντηση
Στη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι θα βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες και κτηνοτρόφους, στηρίζοντας όποιες αποφάσεις θα πάρουν οι ίδιοι. Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «ανάπτυξη για την Ελλάδα είναι ο πρωτογενής τομέας και αυτό είναι η πυξίδα μας».
Οι αγρότες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, μετά από πολύωρη συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, αποφάσισαν σε κοινή δράση με ομοσπονδίες, αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους και με τη στήριξη της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να θέσουν στην πολιτεία ζητήματα που τους απασχολούν άμεσα.
Επίσης αποφασίστηκε, αμέσως μετά τις γιορτές να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στο Κιλκίς και στη συνέχεια στη Λάρισα, με σκοπό την ενημέρωση και τη μορφή αντίδρασης των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Στης συνάντηση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Τσιχίτας Χρήστος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, Σιδερόπουλος Χρήστος, πρόεδρος Α/Σ Λαρισαίων Αγροτών, Τσιλιάς Χρήστος, πρόεδρος Α/Σ Τριλόφου, Τζιότζιος Βασίλειος, Α/Σ Γιαννιτσών, Λίτος Στεργιος, Α/Σ Βισαλτίας Σερρών, Γκαρέλης Ιωάννης, Α/Σ Βέροιας και Ανεστίδης Κων/νος, Α/Σ Κύμινων.

Τα αιτήματα
Στην ανοιχτή ατζέντα των αιτημάτων, προς το παρόν καταγράφηκαν τα παρακάτω αιτήματα:
1. Φορολόγηση αγροτών-κτηνοτροφών
Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι είναι δεδομένο ότι φορολογούνται με το σύστημα της αντικειμενικής φορολόγησης, η οποία είναι καθορισμένη και θεσμοθετημένη από την πολιτεία.
Για την τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων από 1/1/2014 να ληφθούν υπόψη:
α) το κατώτατο όριο έναρξης,
β) αποφορολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης πάγιου εξοπλισμού,
γ) η τήρηση βιβλίων να μην είναι η αφορμή να μεταβεί ο αγρότης από την ασφάλιση του ΟΓΑ στην ασφάλιση τουΟΑΕΕ και να χρησιμοποιηθούμε ως αιμοδότες.
2. Προστασία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων:
-στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα να υπάρχει η χώρα προέλευσης,
-όχι στην επιμήκυνση των ημερών στο φρέσκο γάλα,
-για τη φέτα, να μη χαθεί ο όρος ΠΟΠ και να μη χαριστεί σε κανέναν η επωνυμία της,
-μείωση κόστους ζωοτροφών και κόστους ενέργειας.
3. Νέα ΚΑΠ 2015-2021:
-άμεση ενημέρωση και διαφάνεια για το μοντέλο επιλογής από τη χώρα μας και να επιλεγεί με συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων,
-ο όρος «ενεργός αγρότης» να είναι στο 35%,
-για όποιο μοντέλο επιλεγεί απαραίτητα να ληφθεί υπ’ όψιν και το κόστος παραγωγής,
-όχι στη μεταφορά εισοδήματος από την επιλογή μοντέλου και να πάμε στην πραγματική σύγκλιση.
4. ΕΛΓΑ:
-oι αγρότες-κτηνοτρόφοι δεν θέλουν τον ΕΛΓΑ σαν εισπρακτική εταιρεία,
-ασφάλιση στο 100%,
-προαιρετική και κατ’ επιλογή ασφάλιση,
-αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.
5. Φωτοβολταϊκά αγροτικά πάρκα
Διατήρηση του αρχικού νομοθετικού πλαισίου για τους αγρότες επενδυτές.
6. Τα «κόκκινα δάνεια» της ΑΤΕ
-επιμήκυνση χρόνου καταβολής δανείων,
-κατάργηση πανωτοκίων,
-ανύπαρκτα εργαλεία χρηματοδότησης,
-άμεση απόσυρση των επιστολών-απειλών κατασχέσεων προς τους αγρότες από τους εκκαθαριστές της ΑΤΕ.
7. ΟΠΕΚΕΠΕ
-άμεση αποπληρωμή του μέτρου 2.1.4. γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων
-άμεση τακτοποίηση των βοσκοτόπων-δασικών-θαμνωδών εκτάσεων.
8. Αγροτοδικεία
-να μην ποινικοποιούνται οι κινητοποιήσεις των αγροτών,
-να αρθεί η διαδικασία των ποινών που εκκρεμούν στα δικαστήρια,
-στις επόμενες συσκέψεις-συγκεντρώσεις-ενημερώσεις η ατζέντα των αιτημάτων θα συμπληρωθεί ανάλογα με τις προτάσεις που θα υπάρξουν.

«Ζεσταίνεται» και η ΠΑΣΥ
Στις δικές της μορφές κινητοποιήσεων κατέληξε και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (πρόσκειται στο ΚΚΕ), διαμαρτυρόμενη για τα φορολογικά μέτρα, την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χαλκηδόνας, αποφασίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα (δεν έχουν αποφασιστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες) και στη συνέχεια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα δώσουν αγωνιστικό ραντεβού στην έκθεση Agrotica, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουάριου του 2014.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου