Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τρέχει ήδη το IARU HF World Championship 2011



Το Contest που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία. Όπως και κάθε χρονιά το 2ο Σαββατοκύριακο Ιουλίου σήμερα Σάββατο 9 και αύριο Κυριακή 10 Ιουλίου 2011. Κατηγορίες.
1. Single Operator, (Τρείς κατηγορίες ανάλογα την ισχύ εξόδου)
Ένας χειριστής, με ένα Π/Δ σε όλες τις μπάντες σε CW ή SSB ή MIXED (CW-SSB), με ισχύ μέχρι 100watt ή 500watt (Τόσα επιτρέπει η Ελληνική Νομοθεσία και η άδειά μας) ή QRP μέχρι 5Watt. Απαγορεύεται η χρήση packet
2. Multi/Single,
α. Πολλοί χειριστές, ένας Π/Δ σε όλες τις μπάντες σε μόνο MIXED mode (CW-SSB).
β. Εάν κάνει αλλαγή μπάντας ή mode υποχρεούται να παραμείνει 10 λεπτά στην νέα μπάντα ή στο mode(ισχύει ο περιορισμός των 10 λεπτών).
γ. Απαγορεύεται η χρήση δεύτερου Π/Δ για συλλογή multiplier (πολλαπλασιαστές).
3. Σταθμοί HQ, μέλη της IARU
α. Μπορούν να έχουν ταυτόχρονα στον αέρα 12 σταθμούς. (160 CW, 160 Phone, 80 CW, 80 Phone, 40 CW, 40 Phone, 20 CW, 20 Phone, 15 CW, 15 Phone, 10 CW, 10 Phone).
β. Όλοι οι συμμετέχοντες σταθμοί να είναι στην ίδια ITU ζώνη.
Ανταλλαγή αναφοράς:
α. Τα HeadQuarter στέλνουν RS(T)+ την σύντμηση της Ένωσης της χώρας του (πχ η Ελλάδα δίνει 59(9)+ RAAG).
β. Όλοι οι άλλοι σταθμοί δίνουν RS(T)+ITU ζώνη (πχ 28 για την Ελλάδα)
γ. Ο κάθε σταθμός μπορεί να δουλευτεί μια φορά σε κάθε μπάντα ή σε κάθε mode.
δ. Οι MIXED σταθμοί μπορούν να δουλέψουν τον ίδιο σταθμό και SSB και CW.
Βαθμολογία
α. Επαφή με σταθμό στην ίδια ζώνη με εσένα, έστω και σε διαφορετική ήπειρο, ένα (1) βαθμός
β. Επαφή με σταθμό στην ίδια ήπειρο με εσένα, αλλά σε διαφορετική ζώνη τρείς (3) βαθμοί.
γ. Επαφή με σταθμό σε διαφορετική ήπειρο με εσένα, και σε διαφορετική ζώνη πέντε (5) βαθμοί
Πολλαπλασιαστές (Multipliers)
Ο συνολικός αριθμός των ITU ζωνών + όλους τους HQ σταθμούς που δουλέψαμε ανά μπάντα (όχι ανά mode)
Σκόρ
Οι πόντοι από τα QSO x multiplier
Αποστολή Ημερολογίων
Όχι αργότερα των 30 ημερών από την λήξη του contest. Δηλαδή μέχρι τις 1200 / 12 Αυγούστου 2010, σε μορφή Cabrillo. Είναι ενσωματωμένη σε όλα τα προγράμματα των contest.
Περισσότερες λεπτομέρειες στa Link
http://www.wrtc2010.ru/?id=21
http://www.iaru.org/contest.html
http://www.raag.org/displayITM1.asp?ITMID=234&LANG=GR

Το μυστικό σχέδιο για την επιστροφή του Καραμανλή!





Με σύμβουλο τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ  Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο Καραμανλής από τη πλ. Αμερικής της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του θρυλικού «Λώρα» ετοιμάζει την επιστροφή του στην ενεργό δράση, όταν η χώρα –πολύ σύντομα-γίνει  στάχτη και μπούρμπερη.
-Κώστα μου, πήγαν να σε φάνε οι κακοί Αμερικανοί για τον αγωγό Μπουργκας-Αλεξανδρούπολης, αλλά όπου να ’ναι θα πάρεις τη ρεβάνς…
Αυτό τα λόγια της παρηγοριάς ακούει κάθε τόσο ο πρώην πρωθυπουργός από τους στενούς φίλους  και συνεργάτες του.
-Είσαι ένα κεφάλαιο για τον τόπο. Η  πατρίδα σε χρειάζεται…
Του επαναλαμβάνουν διαρκώς.
Εκείνος απλά χαμογελά και τους ευχαριστεί, ατενίζοντας σιωπηλός έξω από το παράθυρο.
Πιο σιωπηλός από άγαλμα στην έρημο.
Με τον εξάδελφό του, Μιχάλη Λιάπη, τα λένε συχνά πυκνά μιλώντας από τα κινητά του υπηρετικού προσωπικού.
Ο Καραμανλής πιστεύει ότι τον παρακολουθούν διαρκώς και παίρνει τα μέτρα του.
Ποιο όμως είναι το σχέδιο-σχεδία των Καραμανλικών;
Τι ακριβώς περιμένουν;
Η απάντηση είναι απλή: Την χρεοκοπία της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης, με τη Ρωσία και τη Κίνα να γίνονται οι δύο υπερδυνάμεις της νέας εποχής και την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή με την προτομή του εθνάρχη Καραμανλή ν αποτυπώνεται στο νέο παλιό νόμισμα!
Τότε και μόνο τότε θα επιστρέψει κι ο Καραμανλής σαν φίλος των Κινέζων και του Πούτιν.
Απλό δεν είναι;



Η χώρα στο επίκεντρο του ανταγωνισμού υπερδυνάμεων, για κοιτάσματα και αγωγούς



Σε «ενεργειακό πυρετό» βρίσκεται η ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, αλλά και η ίδια η χώρα μας. Ιδιαίτερα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, την ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος της Γερμανίας, αλλά και τον πόλεμο στη Λιβύη, οι ανάγκες της Ευρώπης, ειδικά σε φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κάθετα. Ετσι, άπαντες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την εκμετάλλευση των σημαντικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την κατασκευή αγωγών μεταφοράς των ενεργειακών πόρων προς τη Δύση.

Σε αυτές τις συνθήκες -οπότε η Ελλάδα βιώνει βαθιά οικονομική κρίση- η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωπολιτική θέση, και, εφόσον κινηθεί δυναμικά στο χώρο του «ενεργειακού Ελ Ντοράντο», τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά οφέλη θα είναι πολλά. Στη Βόρειο Ελλάδα, στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, καθώς και στη γειτονική Τουρκία μαίνεται ο αμερικανορωσικός «πόλεμος» για το ποιος θα έχει το προβάδισμα στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε αυτή την αναμέτρηση, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση, μετέχουν πολλές από τις μεγαλύτερες «πετρελαϊκές αδελφές» του κόσμου. Νότια και Νοτιοανατολικά της Ελλάδας, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και εν μέρει την Τουρκία, έχουν ανακαλυφθεί πολύ σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για πολλές δεκαετίες, αλλά και για να εξαχθούν στην Ευρώπη. Και εδώ, «θέσεις μάχης» έχουν ήδη λάβει πολλές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές πολυεθνικές του κόσμου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα. Κατέθεσε πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για να δοθούν σε εταιρίες περιοχές για έρευνα κοιτασμάτων, ενώ, ύστερα από πολλά χρόνια παραλυσίας δημιουργείται Εθνικός Φορέας Ερευνας Υδρογονανθράκων. Επίσης, καθορίζονται ως νευραλγικής, εθνικής σημασίας, τα σχέδια για την κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Δύση, μέσω της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, αν και κοινή πεποίθηση είναι ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί στα ενεργειακά που το χαρακτηρίζουν «λίγο και καθυστερημένο», επιμένουν ότι η Ελλάδα δείχνει άκρως διστακτική απέναντι στην Τουρκία και γι’ αυτό δεν ορίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ), ενώ δεν λείπουν και οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε στον Τύπο της Κυριακής ότι ήδη για τις περιοχές της Δυτικής, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νοτίως της Κρήτης «έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες σεισμικών ερευνών του κόσμου». Επίσης, ότι «σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινώσουμε το τελικό κείμενο της διεθνούς πρόσκλησης και στη συνέχεια, έπειτα από 90 μέρες, όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία, αισιοδοξούμε βάσιμα πως θα έχουμε την εκδήλωση σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος». Ως γνωστόν, προ μηνός το ΥΠΕΚΑ, θεωρώντας ότι η περιοχή θα προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, δημοσιοποίησε διεθνή δημόσια πρόσκληση και χάρτη με υπεράκτιες περιοχές για σεισμικές έρευνες.

Παρότι το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνει ότι οι επαφές της Ελλάδας με Κύπρο, Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής είναι σε καλό δρόμο, η Αθήνα έως τώρα αποφεύγει αφενός να οροθετήσει την ελληνική ΑΟΖ αφετέρου δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια διεθνή πρόσκληση για έρευνες στις περιοχές ανατολικά-βορειοανατολικά της Κρήτης προς την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, αρνούμενη να αποδεχθεί υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο, εγείρει αξιώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές και συχνά, είτε με ερευνητικές αποστολές για υδρογονάνθρακες είτε με αεροπορικές παραβιάσεις, προκαλεί. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και στην Κύπρο, όπου η Αγκυρα «οικειοποιήθηκε» την υφαλοκρηπίδα των κατεχόμενων εδαφών, προκειμένου να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ορίσει την ΑΟΖ της και να προβεί σε έρευνες. Η Λευκωσία, ωστόσο, υπέγραψε συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ σε εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκεται με τον Λίβανο και τη Συρία.

Πάντως, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας να απαγορεύσει τον απόπλου πλοίων του Στολίσκου της Ελευθερίας για να σπάσει ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, ερμηνεύεται ως σαφές δείγμα ενεργειακής προσέγγισης Αθήνας-Τελ Αβίβ. Με τον ίδιο τρόπο είχε λειτουργήσει πέρυσι και η Λευκωσία. Να σημειωθεί ότι σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν και στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, την οποία εδώ και χρόνια έχει αποκλείσει το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ. Τελευταία, λόγω ειδικά των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα όρια των -μη προσδιορισθέντων ακόμη- χωρικών υδάτων Ισραήλ και Λιβάνου, η κατάσταση εκεί είναι έκρυθμη. Το συνολικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπολογίζεται από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, Noble, σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Κάτι που το κατατάσσει στα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Επίσης, η ισραηλινή εταιρία, Delek, θέλει να κατασκευάσει στην Κύπρο σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου. Εκτός αυτών, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει για την ευρύτερη περιοχή η νορβηγική Statoil, οι BP και Shell, η ρωσική Gazprom, ιταλικές και γαλλικές εταιρίες κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου. Μέσω αυτής περνούν -και σχεδιάζονται νέοι- αγωγοί που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από την Κασπία (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν), τη Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν. Η θέση της Ελλάδας είναι σημαντική, δεδομένου ότι μέσω των εδαφών της θα διέλθουν κάποιοι αγωγοί προς την Ευρώπη. Ο ελληνικός, τουρκικός και ιταλικός αγωγός (ελληνοϊταλικός υποθαλάσσιος), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δ. Ευρώπη (ITGI) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και ήδη προχωρεί. Σε αυτόν μετέχει η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η τουρκική Botas. Η ΔΕΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «μήλον της Εριδος» για τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες. Εν όψει της πώλησής της, όπως και όλες οι ΔΕΚΟ, ήδη πολλοί ετοιμάζονται να την «κτυπήσουν», προκειμένου, εκτός των άλλων, να αποκτήσουν πρόσβαση στον αγωγό ITGI, καθώς και σε άλλες μεγάλες «δουλειές».

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινώσει το Αζερμπαϊτζάν (Κασπία, Καύκασος) εάν θα δώσει το φυσικό αέριό του από κοιτάσματα που ελέγχουν οι BP και η Statoil, στον ITGI ή στο αμερικανικό σχέδιο, Nabucco, που είναι ακόμα στα χαρτιά (μέσω Τουρκίας-Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη). Αν και ο δεύτερος αγωγός θεωρείτο ότι θα μπει στις καλένδες, πρόσφατα αναζωογονήθηκαν οι ελπίδες, με την ανακοίνωση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Τουρκμενιστάν (Κασπία, Κεντρική Ασία). Εάν βέβαια, καταφέρουν τελικώς να βάλουν οι Αμερικανοί στο χέρι τα κοιτάσματα των Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν και να τα μεταφέρουν από «δρόμους» εκτός Ρωσίας, είναι ένα ερώτημα. Πόσο μάλλον όταν η Μόσχα ασκεί ακόμα μεγάλη επιρροή σε αυτές τις πρώην σοβιετικές περιοχές. Η Ρωσία, πάντως, ήδη προωθεί τον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου της Μαύρης Θάλασσας, «Νότιο Ρεύμα» (South Stream, Βουλγαρία, Ελλάδα) και εφόσον προλάβει τις ΗΠΑ, θα έχει επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον Nabucco. Σε αυτή την περίπτωση κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα και ο ελληνοϊταλικός αγωγός. Οπως και να ’χει, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους βασικούς δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων από τον Καύκασο, την Κ. Ασία, αλλά και τη Μ. Ανατολή.

Βρέθηκε "θησαυροφυλάκειο" φυσικού αερίου νότια της Κρήτης!




Σε μείζονος σημασίας αποκαλύψεις αναφορικά με την επιβεβαιωμένη ύπαρξη 1,5 τρισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου - αποκαλύψεις που δημιουργούν αυτόματα τεράστιο θέμα ασφάλειας - σε κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης προχώρησε πριν λίγο ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.
"Μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Αυτό το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου δίνει ενδείξεις ύπαρξης, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο το απόθεμα. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι επιβεβαιωμένο και υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού. Αν όπως λένε η Δυτική Ελλάδα έχει 20 Πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους".

Κατά τον καθηγητή αν εκμεταλλευθούμε αυτόν τον ορυκτό πλούτο το χρέος μας θα ανήκει στο παρελθόν. Μπορούμε να εφοαδιάσουμε όλη την Ευρώπη και να απεξαρτηθεί ενεργειακά. Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα".

Ακόμα και ως διαμετοκομιστικός σταθμός από το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος, η Ελλάδα είναι ο πολύτιμος συνδετικός κρίκος. Μέσω της Ελλάδας μόνο μπορεί να μεταφερθεί αυτό στην Ευρώπη".  Κατά τον καθηγητή: "Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία".

Άρα λοιπόν βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής πρόκλησης. αλλά και ταυτόχρονα πρόκλησης ασφάλειας της χώρας από το 1949 και μετά. Δεν θα πρέπει να βαυκαλιζόμαστε ότι η Τουρκία θα μας αφήσει αναίμακτα να αξιοπόιήσουμε αυτά τα κοιτάσματα.

Και αν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις οριακά μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ασφάλειας, αυτό από το 2015 που ξεκινούν οι εξορύξεις (τότε υπολογίζεται η έναρξη εξορύξεων στις περιοχές που ήδη έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου) αυτό δεν θα ισχύει από το 2015 βάσει του ΕΜΠΑΕ που έχει καταρτιστεί.

Το 2015 θα έχουμε έναν απηρχαιωμένο στόλο σκαφών επιφανείας (35 χρόνια θα μετράνε στη θάλασσα το 65% των φρεγατών) και έναν στόλο μαχητικών που θα βρίσκεται κάπου 20% κάτω από την κατώτατη οροφή των 300 αεροσκαφών, αλλά το κυριότερο θα είναι μαχητικά που θα βρίσκονται σε τεχνολογική αποδρομή με εξαίρεση τα F-16 Block 52+/Αdv. και Mirage 2000-5. Δηλαδή κάπου 110 αεροσκάφη. Με απλά λόγια: Αν μείνει το υπάρχουν ΕΜΠΑΕ και κυρίως οι υπάρχοντες ρυθμοί υλοποίησης του ΕΜΠΑΕ τότε δεν θα είμαστε ικανοί να προστατέψουμε τα κοιτάσματα αυτά.

Αυτό θέλουν τόσο οι εχθροί, όσο και οι "φίλοι": Οι πρώτοι για να εκιβάζουν και να πάρουν και αυτοί ένα κομμάτι και οι δεύτεροι για να πουλάνε "προστασία" αρ΄πάζοντας στην ουσία την ελληνική περιουσία. Και επειδή αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή με την οικονομική τραγωδία της χώρας, είναι τουλάχιστον υπερβολί δημιουργούνται ερωτήματα αν κάποιοι "μας σπρώχνουν προς τα κάτω" για να μπορέσουν να ελέγξουν το ελληνικό El Dorado...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διώξτε τα κουνούπια και τις μύγες (pc program)

βαρεθήκατε τα κουνούπια και τις μύγες???




σας δίνω αυτό το προγραμματάκι που το δοκίμασα και δουλεύει μια χαρά... το δοκίμασα μόνο για κουνούπια και είναι καταπληκτικό τα τρελαίνει και εάν βάλετε μεγαλύτερα hertz, τα σκοτώνει.

Code:
http://rapidshare.com/files/246266661/Anti_Mosquito_2.rar

or

http://grou.ps/binaryusers/files/download/MjAwOTA2MTkwNzUyMjgtZG51cHhzYW9lY25heXVqc3UvQW50aV9Nb3NxdWl0b18yLnJhcg==

or 

from Download CENTER
στον rapidshare λογαριασμό μου είναι.... ανέβηκε και στο download center οπότε σύντομα θα μπορείτε να το βρείτε και εκεί.
 Συνημμένες εικόνες 

ΟΤΑΝ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ...



Aνδρας των ΜΑΤ πέταξε την ασπίδα του φωνάζοντας: «Δεν μπορώ να χτυπάω τα αδέλφια μου!»
http://1.bp.blogspot.com/-1T9-VU49-7c/Tgw9rOMfifI/AAAAAAAAJ88/Yn-53wBMg2c/s400/044.JPG
Μια συγκλονιστική ΜΑΡΤΥΡΙΑ της Πόπης Σουφλή, διαδηλώτριας 
Αν το άκουγα από άλλους, ίσως να μην το πίστευα. ΤΟ ΕΖΗΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ γι αυτό και σας το μεταφέρω.
Απόγευμα προχθες, στη γωνία Βουλής και Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, μια διμοιρία των ΜΑΤ, βρίσκεται αντιμέτωπη με εκατοντάδες πολίτες που βρίσκονταν απέναντί τους επί της Νίκης.
Αναμεσά τους κι εγώ...
Ξαφνικά, βλέπουμε έναν από τους ΜΑΤατζήδες απέναντι, να πετάει την ασπίδα του και να...φωνάζει στους συναδέφλους του "ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ ΡΕ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΤΥΠΑΩ Τ' ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ"! 
Σήκωσα ασυναίσθητα την φωτογραφική μηχανή για να τραβήξω την εικόνα... όταν αυτό που ακολούθησε μας πάγωσε όλους... 
Οι συνάδελφοί του του επετέθηκαν φραστικά κα με σπρωξιές και τον έχωσαν μέσα στην κλούβα που βρισκόταν εκεί. 
Η συνέχεια, γράφτηκε με συνεχείς ρήψεις ασφυξιογόνων, με πετροπόλεμο από την πλευρά των ΜΑΤατζήδων και με ξύλο σε όσους εύρισκαν μπροστά τους. 
ΑΛΟΙΜΟΝΟ! ΖΟΥΜΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗΣ «ΧΟΥΝΤΑΣ»!

Οι εξήντα καυτές ημέρες που θα συγκλονίσουν και θα αλλάξουν την Ελλάδα



Μέσα στις επόμενες 60 μέρες θα κριθεί η βιω­σιμότητα της κυβέρνη­σης, καθώς μέχρι τα μέ­σα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να περά­σουν από τη Βουλή όλα τα δύσκολα νομοσχέδια για τα επαχθή φορολογι­κά μέτρα, την τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου, που θα περιλαμ­βάνει ρητώς την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, τις πρώτες αποκρατικο­ποιήσεις και τον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο.
Παράλληλα, η Βουλή θα πρέπει να ετοιμάζεται για να ψηφίσει και το νέο πακέτο «διάσωσης» της Ελλά­δας, που θα περιλαμβάνει βεβαίως νέους σκληρούς όρους για λιτότητα, το δεύτερο μνημόνιο και την πιθα­νότητα εμπράγματων εγγυήσεων. Το ίδιο διάστημα το Μαξίμου θα δίνει τη νέα μάχη αξιολόγησης από την τρόι­κα, που θα βρίσκεται στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία της οικονομίας ώστε να δώσει το πράσινο φως στην έκτη δόση του δανείου, η οποία πρέ­πει να εκταμιευθεί στα μέσα Σεπτεμ­βρίου.
Ήδη, λόγω των καθυστερήσεων αλ­λά και λόγω πολιτικής αδυναμίας, οι τροϊκανοί θα έρθουν εκτάκτως στην Αθήνα από το τέλος Ιουλίου ώστε να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε.
Όλα αυτά δημιουργούν μια ρευ­στή πολιτική κατάσταση σε ένα ήδη εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα. Οι Ευρω­παίοι διαπιστώνουν και από τις δημο­σκοπήσεις ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν αντέχει και έχουν δεδο­μένο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρό­πο οι πρόωρες κάλπες είναι προ των πυλών. Έτσι ζητούν επιτακτικά το νέο δανειακό πρόγραμμα να έχει την έγκριση 180 βουλευτών, ώστε όποιο κυβερνητικό σχήμα και να ανέβει στην εξουσία - θεωρούν ότι θα αποτελείται από τουλάχιστον δύο κόμ­ματα – να είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Τα μέτωπα του Βενιζέλου
Ο άνθρωπος που θα κληθεί να φέρει σε πέρας το δύσκολο εγ­χείρημα να πειστούν οι υπουρ­γοί αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την πλημμύρα των αλλαγών, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ήδη η τρόικα αλλά κα ι το Γιούρογκρουπ έδειξαν τα δόντια τους στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας. Η γραμμή είναι σκληρή, σκληρότερη ίσως από αυτήν που ανέμενε ο υπουργός Οικονομικών. Μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση, πρέπει:
1. Να σχηματιστεί αμέσως και να λειτουργήσει η εταιρεία δια­χείρισης της δημόσιας περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Real Estate Development. Τον Αύγουστο να υι­οθετηθεί το πλάνο για τον τουριστι­κό τομέα (τουριστική κατοικία), με το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης των ακινήτων της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Στο τρίτο τρίμη­νο πρέπει να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για τη γρήγορη παραχώρηση γης και την επιτάχυνση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας.
2. Να περάσει, μέχρι το τέλος Ιουλί­ου, το νομοσχέδιο για τις συγχω­νεύσεις και καταργήσεις των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων και μέχρι τα μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση να βρει τρό­πο να περάσει από τη Βουλή τη δυ­νατότητα απολύσεων. Μέσα στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι μειώσεις μισθών και άλλων δαπα­νών και το μαχαίρι σε όσα επιδόματα έχουν απομείνει.
3. Να καταργηθούν 200 εφορίες, να δημιουργηθούν ομάδες «ράμπο» που θα αναλάβουν τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών με απώτερο στόχο να ιδιωτικοποιηθούν οι διαδι­κασίες συλλογής φόρων, οι οποίες θα ελέγχονται από ξένους εμπειρογνώ­μονες. Παράλληλα πρέπει να ετοιμα­στεί το νέο φορολογικό σύστημα.
4. Να βρεθεί φόρμουλα που θα προνοεί την εγκατάσταση των ελεγκτών, οι οποίοι μόνιμα πλέον θα διαχειρίζονται όλους τους τομείς της οικονομίας, τα υπουργεία, τους δη­μοσίους οργανισμούς. Επίσης μέσα στον Ιούλιο η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει τα προσόντα και τις υποχρεώ­σεις των ελεγκτών που θα μπουν στα υπουργεία και να τους τοποθετήσει για να ελέγχουν τη ροή των πόρων. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου να δημι­ουργηθούν γενικές διευθύνσεις για οικονομικές υποθέσεις σε όλα τα υπουργεία.
5. Να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όλες οι νέες περικο­πές στην υγεία και την ασφάλιση, που θα περιλαμβάνουν ίσως και νέες αυ­ξήσεις στις εισφορές, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και νέες αλλα­γές στα βαρέα και ανθυγιεινά.
6. Μέχρι το τέλος του έτους να δη­μιουργηθούν νέες συμμαχίες στον τραπεζικό κλάδο, συγχωνεύσεις και εξαγορές, και όσες τράπεζες απο­τύχουν στα στρες τεστ να ενταχθούν αμέσως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτι­κής Σταθερότητας, που ουσιαστικά ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλά­δος και την τρόικα.
7. Μέχρι το τέλος Ιουλίου η κυβέρ­νηση να αναθέσει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε ανεξάρτητη αρχή.
8. Τέλος, βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα καλείται να λάβει νέα μέτρα ανά τρίμηνο και κάθε φορά που διαπιστώ­νεται απόκλιση από τους δημοσιονο­μικούς στόχους.
Συνεχώς νέα μέτρα!
Ο όρος για συνεχή λήψη νέων μέ­τρων είναι ο δυσκολότερος που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί πλέον τα ψέματα τελείω­σαν, όπως και οι διορίες που έδινε μέ­χρι τώρα ατύπως η τρόικα. Εδώ κι έναν χρόνο όλοι έκαναν τα στρα­βά μάτια για το γεγονός ότι η Ελλάδα ουδέποτε κατάφερε να πιάσει τους βασικούς στόχους του μνημονίου. Όμως, όπως έχεουμε γράψει επανειλημ­μένως, οι δανειστές έχουν πλέον νομικό πρόβλημα και δεν είναι καλυμμένοι στην εκταμίευση των δόσεων.
Οι κυβερνητικές παλινωδίες και η «κοροϊδία», όπως την ερμηνεύ­ουν οι ελεγκτές, ότι κάπου πα­ρακάτω η κρατική μηχανή θα πάρει μπρος, μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα: στον φαύλο κύκλο ύφεσης -νέων μέ­τρων- ύφεσης και στην ενεργο­ποίηση της ρήτρας που υπάρχει ήδη στη δανειακή σύμβαση για πλήρη επιτήρηση και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Εάν κρίνουμε από τα τελευταία νέα, τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών, πριν καν εφαρμοστούν αυτά που πέρασε δι’ εκβιασμών και πιέσεων η κυβέρνηση από τη Βουλή την περα­σμένη εβδομάδα.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση κο­ντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με τις πληρο­φορίες να κάνουν λόγο για στασι­μότητα στην είσπραξη εσόδων από φόρους. Την ίδια στιγμή, για τέταρ­το συνεχόμενο μήνα, οι δαπάνες του κράτους δείχνουν αύξηση, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή για αύξηση εύκολων φόρων και οριζόντιες περι­κοπές σε όλα τα εισοδήματα.
Έτσι, αντί να γίνονται μελέτες για το πώς θα αντιστραφεί το κλίμα και πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να στοχεύσει στα μεγάλα εισοδήματα και κεφάλαια που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, γίνονται μελέτες για το πώς οι νέες ελεγκτικές εταιρεί­ες θα γίνουν αφόρητα πιεστικές και απειλητικές προκειμένου να απο­σπούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη μικροοφειλετών!
Μάλιστα, όπως διακινείται στους διαδρόμους του Μαξίμου, εάν πετύ­χει το εγχείρημα του εκφοβισμού, οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν όλο το σύστημα των εσόδων.
Όλα αυτά τη στιγμή που και ο Ευ­άγγελος Βενιζέλος δείχνει να αδυ­νατεί να πάρει αποφάσεις για τα δι­σεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και για τις off-shore εταιρείες Ελλήνων επιχειρηματιών που πληρώνουν ελάχιστους φόρους, κάνοντας χρήση νομικών παραθύρων που αφήνουν οι κυβερνήσεις ανοικτά εδώ και χρόνια.
Τα έσοδα που θα μπορούσε το κρά­τος να εισπράξει από τη φοροδιαφυγή των μεγάλων, ανέρχονται στο 30% των εσόδων που εισπράττει τώρα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, από τις περικοπές των μισθών, συντά­ξεων και επιδομάτων στα μεσαία και μικρά στρώματα.
Ο «χρησμός» Γιούνκερ...
Τη δημοσιονομική βόμβα που βρί­σκεται στα χέρια της καλείται να δια­χειριστεί η Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, που έχει υπογείως βοηθή­σει άπειρες φορές την κυβέρνηση και είναι η αιτία που έχουμε λάβει πολλές άτυπες παρατάσεις τον τελευταίο χρό­νο, είπε τελικά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά που έχει αναλάβει και ζήτησε την παρέμβαση των δανειστών.
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι ουδέποτε η Ε.Ε. πήρε πρωτοβουλία να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας με τόσο σαφή τρόπο. Η παρέμβαση όλων των αξιωματούχων που είδαμε τους τελευταίους μήνες έγινε ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης, και προ πάντων του τέως υπουργού Οικο­νομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο Παπακωνσταντίνου είδε το Γιούρογκρουπ ως μια χρυσή ευκαιρία για να καλύψει την απειρία και τη δική του αδυναμία να αποφασίσει και να εφαρ­μόσει μια βιώσιμη οικονομική πολι­τική, και όλο αυτό τον καιρό ζητούσε στήριξη από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη.
 Προφασιζόταν συνεχώς δικαιο­λογίες ότι τα πράγματα δεν προχω­ρούσαν επειδή υπήρχαν ανταρσίες στο Υπουργικό, το ΠΑΣΟΚ, τις «συντε­χνίες» και την αντιπολίτευση.
 Ζητούσε συνεχώς πολιτική κάλυ­ψη με την αιτιολογία ότι «αυτός θέλει, αλλά δεν τον αφήνουν».
Έτσι άρχισε το γαϊτανάκι των παρεμ­βάσεων και των ανακοινώσεων, που έφτασαν να γίνονται απειλές.
Τώρα όμως το Γιούρογκρουπ είναι υποψιασμένο, με αποτέλεσμα να βλέ­πουν με μισό μάτι και τις προθέσεις του Βενιζέλου, και να μην του αφή­νουν κανένα περιθώριο ελιγμών και διαπραγματεύσεων.
Έτσι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον νέο υπουργό Οικονομικών ότι στη νέα δανειακή σύμβαση θα αναγράφεται ρητώς η ανάληψη της οικονομικής διαχείρισης της χώρας από τους δανει­στές.
Ο Γιούνκερ λοιπόν είπε το... αυτο­νόητο και αυτό που δεσμεύθηκε ήδη η κυβέρνηση ότι θα κάνει. Μόνο που αυτή τη φορά οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να υποστούν τη γνωστή καραμέλα της κυβέρνησης, η οποία άλλα διαπραγματεύεται πίσω από τις πόρτες και μετά αφήνει να εννοηθεί ότι οι δανειστές είναι αυτοί που επι­βάλλουν πράγματα και καταστάσεις.
Στις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη δυσφο­ρία για τις επιθέσεις του πρωθυπουρ­γού στην Ε.Ε. το τελευταίο δεκαπενθή­μερο, γι’ αυτό έχουν αρχίσει την επι­χείρηση «όλα στο φως». Μια πρόγευση των μελλοντικών τοποθετήσεων έχει λάβει η κυβέρνηση από τον Γιούν­κερ. Έπεται συνέχεια...

Γιατί η Ελλάδα είναι τέτοιο τρελοκομείο;



«Δεδομένης της πλούσιας εμπορικής κληρονομιάς της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία των Βαλκανίων. Οι Έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν καταγράψει μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά και αλλού. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, οικονομικά και πολιτικά».

Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά το σχόλιό του στο Forbes.com ο αρχισυντάκτης του, γνωστός επιχειρηματίας Steve Forbes.

«Γιατί η Ελλάδα είναι τέτοιο τρελοκομείο; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ;», διερωτάται.

Όπως αναφέρει ο κ. Forbes, «πρόσφατα συμμετείχα στο συνέδριο "Greek Power Summit 2011 - Helping Greece Rebuild", το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σας παραθέτω ένα μικρό περιστατικό που τονίζει το πόσο ανίδεη και ανεύθυνη έχει γίνει η ελληνική κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν επιχειρήσεις και στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που ήταν είτε Έλληνες μετανάστες είτε ελληνικής καταγωγής. Πήγαν στην Αθήνα για να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρουν προτάσεις για το πώς να αναβιώσει η ελληνική οικονομία.

Αυτά τα στελέχη διαχειρίζονται επιχειρηματικά και οικονομικά assets ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση συμπεριφερόταν σαν να μην ήταν κάτι τέτοιο. Σίγουρα, η κατάσταση ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο θα πίστευε κανείς ότι κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς -ή τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων- θα έβρισκαν λίγα λεπτά για να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σημαντικά στελέχη και επιχειρηματίες. Ούτε κατά διάνοια.Κανένας από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού δεν πέρασε ούτε για να μας πει ένα "γεια". Το ίδιο και από το υπουργείο Οικονομικών. Και οι ηγέτες της υποτιθέμενης συντηρητικής αντιπολίτευσης; Εξαφανισμένοι.
Η Αθήνα λέει στους πιστωτές της ότι θα μπορούσε να αντλήσει 50 δισ. ευρώ ή και περισσότερα μέσα σε λίγα χρόνια. Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Krzysztof "Chris" Walenczak, ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος που υπήρξε επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας για τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός και η ομάδα του έχουν εντυπωσιάσει παρατηρητές από όλον τον κόσμο. Ο Chris μοιράστηκε μαζί μας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές για το πώς η Πολωνία κατάφερε να πουλήσει επιτυχώς 500 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για πώληση άλλων 300 σχετικά σύντομα. Όμως, ούτε ένας άνθρωπος από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν εκεί για να μάθει κάτι από τις εμπειρίες των Πολωνών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τέτοιου μεγέθους. Μετά την παρουσίασή του ο Walenczak ρώτησε θυμωμένος: "Γιατί δεν υπάρχει κανείς εδώ από την κυβέρνηση;".

Και αυτό, εν ολίγοις, είναι γιατί η Ελλάδα διαλύεται.

Όμως, αυτή η "τι-πρόβλημα-έχετε-μαζί-μας" στάση της κυβέρνησης αντανακλά τον τρόπο σκέψης μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Κάθε βράδυ η Πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου βρίσκεται η Βουλή και το ξενοδοχείο που μείναμε, είναι γεμάτη διαδηλωτές. "Κλέφτες! Κλέφτες!", είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που φωνάζουν στους κυβερνήτες τους. Όμως, δεν είναι ηεγκληματικά επικίνδυνη οικονομική πολιτική την οποία ακολουθούν οι Έλληνες πολιτικοί που εξοργίζει τους διαδηλωτές, αλλά το ότι οι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν "να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι".
Πέρυσι, η κυβέρνηση πράγματι ξεκίνησε να κάνει κάποιες περικοπές. Για παράδειγμα, τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλους τους γραφειοκράτες εξαλείφθηκαν. Όμως, ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος δεν απολύθηκε. Χάρη στην άγρια αντίσταση των συνδικαλιστικών ενώσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει. Και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία θεμελιώδη δομική αλλαγή για να δημιουργήσει μια φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία. Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραπαίει και ότι τα ελλείμματα παραμένουν γιγάντια», σχολιάζει ο κ. Forbes.

Στο σημείο αυτό ο κ. Forbes κάνει αναφορά στις διαδηλώσεις και στα εκτεταμένα επεισόδια -τα οποία έγιναν τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου- λέγοντας πως «η πολιτική ατμόσφαιρα είναι πλέον τόσοδηλητηριώδης, που σχεδόν όλοι οι επιφανείς πολιτικοί -εντός και εκτός κυβέρνησης- σπανίως κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, για να αποφύγουν τη σωματική επίθεση από τους εξαγριωμένους πολίτες».

Συνεχίζοντας την άποψή του για την ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι «πλέον γνωρίζουμε όλοι τις καταστροφές της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι το 2009, όταν η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και συνειδητοποίησε ότι "την έχουν πλέον καταλάβει", η Ελλάδα για χρόνια "μαγείρευε" τα βιβλία της - και μάλιστα με τρόπο που θα εξέπληττε ακόμα και τον Bernie Madoff. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία κατακλύζεται από καρτέλ και σωματεία που έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τον ανταγωνισμό. Η Ελλάδα πέρασε έναν φοβερό εμφύλιο πόλεμο από το 1944 μέχρι το 1949. Οι κομμουνιστές μπορεί να έχασαν, όμως οι Έλληνες πολύ κυνικά λένε ότι τα οικονομικά τους δόγματα κέρδισαν. Η Ελλάδα έχει μία από τις πιο δογματικές, κρατικοδίκαιες οικονομίες του κόσμου.

Έτσι, πώς είναι δυνατόν μία οικονομία που αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της Ε.Ε. να είναι σε θέση να ανατρέψει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ή τουλάχιστον το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα; Διότι πολλές τράπεζες κατέχουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 70 δισ. ευρώ από αυτά τα "σκουπιδόχαρτα". Οι διαγραφές στην αξία τους θα επέφεραν σημαντικό πλήγμα στα όχι και τόσο ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών. Γνωρίζουμε πως και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Ο φόβος είναι ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει, ένα ντόμινο αλά Lehman Brothers θα μπορούσε να επιστρέψει την παγκόσμια οικονομία εκεί που ήταν το φθινόπωρο του 2008.

Όμως η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αξίζουν επίσης… χειροκροτήματος. Χορήγησαν δάνεια διάσωσης χωρίς να τα συνδέουν με αλλαγές που θα αντέστρεφαν το κλίμα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό μοντέλο για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Τα μέτρα λιτότητας, και ειδικότερα οι υψηλότεροι φόροι, δεν θα κάνουν την Ελλάδα έναν άξιο δανειολήπτη. Οι φορολογικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είναι στον κατάλογο των απαιτήσεων πριν από τη χορήγηση επιπλέον δανείων.

Οι Έλληνες κατηγορούνται -και δικαίως- ότι δεν πληρώνουν φόρους. Άλλες χώρες της περιοχής πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα. Η λύση τους; Αχρήστευσαν τους παλιούς φορολογικούς κώδικες και τους αντικατέστησαν με έναν απλό και εύκολο να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Όμως, ενώ στην Ελλάδα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής πλησιάζει το 50%, στη γειτονική Βουλγαρία είναι 10%, στην Αλβανία 10% και στη Ρουμανία 16%. Έτσι, αυτές οι χώρες αναπτύσσονται, ενώ η Ελλάδα συρρικώνεται.

Επίσης, θα πρέπει όλοι να πάψουν να υποκρίνονται ότι το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί. Υπάρχει προηγούμενο, ιδιαίτερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αν γίνει σωστά, δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση του εμπορικού τραπεζικού συστήματος.

Η Ελλάδα χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, είναι πρωτόγονα. Οι ειδικοί εκτιμούν πω η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της ακίνητα αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων, ωστόσο δεν υπάρχουν αποτελεσματικές διαδικασίες για την καταγραφή αυτής της περιουσίας. Και το να βρει κανείς τι ανήκει σε ποιον μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως πολύ μυαλό: λύστε το θέμα με την ιδιοκτησία και η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει αμέτρητα δισεκατομμύρια από ενοικιάσεις ή πωλήσεις σε developers.

Συμπέρασμα: Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Οι περικοπές πρέπει να συνοδεύονται από φορολογική μεταρρύθμιση, θετικές δομικές αλλαγές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και από αναδιάρθρωση των χρεών. Η ανεπαρκής ηγεσία της Ελλάδας μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, όμως η ελληνική ασθένεια επηρεάζει ξεκάθαρα όλους τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών σήμερα».