Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

«Ναι» από το ΔΝΤ για την πέμπτη δόση


Αλλά σκληρές παρατηρήσεις από τη Λαγκάρντ


Το πολυπόθητο για την Ελλάδα «ναι» για τη εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 ευρώ είπε αργά χθες το βράδυ -ώρα Ελλάδος- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ ανέφερε  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ τού να τεθεί ποσό ύψους 3,2 δισ ευρώ αυτό στην διάθεση της Αθήνας, το οποίο είναι και το ποσοστό του στην πέμπτη δόση του δανείου, το συνολικό ύψος της οποίας είναι 12 δισ. ευρώ. 

Εντούτοις, στο κείμενο της ανακοίνωσης, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάνει μια σειρά από σκληρές παρατηρήσεις και ισχυρές συστάσεις προς την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αν και το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης φέρνει αποτελέσματα, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει δύσκολα θέματα, μεταξύ των οποίων τους γενναιόδωρους όρους της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την πιθανότητα να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί αλλά και τη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, αναφέρεται στη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, την οποία χαρακτηρίζει ως καθοριστικό βήμα, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί το χρέος. Αν και ο στόχος της πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 είναι πολύ φιλόδοξος, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη διαφανή και έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ατζέντα θα πρέπει να συμπεριλάβει την υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα. Τέλος, για να διατηρηθεί η σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό  κλάδο, θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, ενώ η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι καθοριστική για τη διαχείριση των αναγκών σε ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου