Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ανελέητη φορολόγηση: Οι εργαζόμενοι πεινάστε, οι άνεργοι αυτοκτονεί στε.!



















Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι πολίτες αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις παραλίες, καθώς τότε θα έρθουν τα ειδοποιητήρια της εφορίας για την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, η νέα περαίωση, η αύξηση του ΦΠΑ σε εστιατόρια, ταβέρνες και στις παραγγελίες φαγητού από το σπίτι και πολλά άλλα. 

Συνολικά, τα νέα μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν το φθινόπωρο οι Ελληνες φορολογούμενοι φτάνουν περίπου τα 6,5 δισ. ευρώ. Ιδού ποια μέτρα μάς περιμένουν: 

- Αύξηση της παρακράτησης φόρου, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

- Νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Τα «ραβασάκια» της περαίωσης ήδη αποστέλλονται.

- Νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

- Νέα ρύθμιση οποιονδήποτε υποθέσεων τελούν υπό εκκρεμότητα, είτε επειδή ο υπόχρεος δεν υπέβαλε δηλώσεις είτε επειδή υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις. 

- Εισφορά (υπέρ ανεργίας και υπέρ του ΤΠΔΥ) συνολικού ύψους 3% στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. 

- Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς «αλληλεγγύης», ύψους από 1% έως 4%, σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. 

- Τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ύψους 300 ευρώ. 

- Εκτακτη εισφορά σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σε σκάφη αναψυχής (με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοιχτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα), καθώς και σε ιδιοκτήτες δεξαμενών κολύμβησης. 

- Εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ.

- Μειώνεται κατά 10%-15% το εφάπαξ σε ασφαλισμένους Δημοσίου που αποχώρησαν μετά τη 01/01/2010.

- Αυξάνεται από 13% σε 23% ο ΦΠΑ σε ανθρακούχα νερά, αναψυκτικά, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες.

- Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 έως και 12,5%. 

- Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ προβλέπεται να τρέξουν οι διαδικασίες για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) στους ιδιοκτήτες ακινήτων.



Πηγή

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Field Day 2011



 
Σκοπός του Field Day είναι η επαφή των διαγωνιζομένων με σταθμούς εντός ή εκτός Ελλάδας, σε όλες τις μπάντες από τα 160 m μέχρι και τα 2 m, με τροφοδοσία εκτός δικτύου ΔΕΗ, με απώτερο στόχο την εκπαίδευσή τους στη λειτουργία και το χειρισμό του ραδιοερασιτεχνικού τους σταθμού κάτω από συνθήκες φορητής ή κινητής εγκατάστασης.
 
Κανονισμοί: 
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μόνο Έλληνες ραδιοερασιτέχνες. Ξένοι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνούν με ελληνικούς σταθμούς, για να δίνουν βαθμούς, αλλά δεν μπορούν να διαγωνιστούν. Στόχος είναι η επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς εντός ή εκτός Ελλάδος, σε όλες τις μπάντες από 160 m μέχρι και 2 m (εξαιρούνται οι μπάντες WARC 30,17,12 m), με φορητό ή κινητό ραδιοερασιτεχνικό σταθμό, με τροφοδοσία εκτός δικτύου ΔΕΗ και σε απόσταση τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από τη μόνιμη ή εναλλακτική θέση του σταθμού τους.
 
Ημερομηνίες / Ώρες διεξαγωγής:
HF: Από 1300 GMT του Σαββάτου 03/09/2011 μέχρι 12:59 GMT της Κυριακής 04/09/2011.
VHF: Από 1400 GMT του Σαββάτου 03/09/2010 μέχρι 13:59 GMT της Κυριακής 04/09/2011.
 
*** Προσοχή να χρησιμοποιούνται μόνο οι προτεινόμενες από την IARU περιοχές για contest σε κάθε μπάντα! ***
 
Τύποι εκπομπής:     HF SSB μόνο (160-10 εκτός WARC)
                                    VHF SSB/CW (144MHz)
 
Κατηγορίες Συμμετοχής:
Κατηγορία A: Οι μπάντες HF εκτός από τις μπάντες WARC
Α1 Ένας σταθμός - Ένας χειριστής
Α2 Ένας σταθμός - Πολλοί χειριστές

Κατηγορία B: Η μπάντα VHF - 144 MHz ΜΟΝΟ
Β1 Ένας σταθμός - Ένας χειριστής
Β2 Ένας σταθμός - Πολλοί χειριστές
Στην κατηγορία Α μπορούν να πάρουν μέρος μόνο σταθμοί SV.
Στην κατηγορία Β μπορούν να πάρουν μέρος σταθμοί SV και SW.
Κλήση:
Κατηγορία Α “CQ FIELD DAY” SSB
Κατηγορία Β CQ CONTEST
Ανταλλαγή:
Κατηγορία Α: RS και αύξων αριθμός QSO.
Κατηγορία Β: RS(T), αύξων αριθμός QSO και QTH Locator.
 
Βαθμολογία:
Κατηγορία A
α) Βαθμοί:      Για QSO με χώρες στην Ευρώπη 2 βαθμοί
                        Για QSO με χώρες σε άλλη ήπειρο 3 βαθμοί
                        Για QSO με φορητό / κινητό σταθμό στην Ευρώπη 4 βαθμοί (/P /M)
                        Για QSO με φορητό / κινητό σταθμό σε άλλη ήπειρο 6 βαθμοί (/P /M)
 
β) MultiplierΚάθε επαφή ανά DXCC χώρα ανά μπάντα  = 1 multiplier
                        π.χ.  3 Γερμανικοί σταθμοί σε τρεις μπάντες = 3 multiplier
                         2 Γερμανικοί σταθμοί στα 15 m = 1 multiplier
 
Το τελικό σύνολο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το σύνολο των βαθμών επί το σύνολο των multiplier.
Κατηγορία Β
α) Βαθμοί:     
Ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στους σταθμούς, που ορίζεται από τα QTH Locator τους (1 βαθμός /1 χιλιόμετρο), π.χ. αν το δικό σας QTH Loc απέχει 450 χλμ από το QTH Loc του ανταποκριτή σας, παίρνετε 450 βαθμούς. (Ο υπολογισμός της απόστασης για όσους δεν χρησιμοποιήσουν το ειδικό πρόγραμμα για το logging σε πραγματικό χρόνο μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων με πρόγραμμα που θα διατίθεται από την Ε.Ε.Ρ.)
β) Multiplier :
Για QSO με  διαφορετικές χώρες 1 multiplier.  Για κάθε διαφορετικό QTH Locator 1 multiplier π.χ. QSO με τον πρώτο σταθμό SV = 1 multiplier σαν χώρα SV και 1 multiplier σαν QTH Loc. QSO με τον επόμενο σταθμό SV σε νέο QTH Loc = 1 multiplier για το νέο QTH Loc μόνο.
 
Το τελικό σύνολο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το σύνολο των βαθμών επί το σύνολο των multiplier.
 
 
Υποβολή Δήλωσης Συμμετοχής και Αποτελεσμάτων
 
Δηλώσεις συμμετοχής δεν απαιτούνται. Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων γίνονται μέσω των προγραμμάτων Super Duper και Super Duper VHF (η συμβατών πχ Win test), που μπορείτε να τα κατεβάσετε από την ιστοσελίδα http://www.ei5di.com και αποκλειστικά σε format CABRILLO όχι ADI. Πρόσφατα το SD για HF απαιτεί registration, όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν  για ελεύθερη χρήση (έκδοση 2009) μαζί με κατάλληλες οδηγίες στα Ελληνικά,  μπορούν να στείλουν e-mail στο raag-hq[at]raag.org  η να αποταθούν στην Γραμματεία της Ε.Ε.Ρ.
 
Την υποβολή των logbook σας μπορείτε να την αποστείλετε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: Ε.Ε.Ρ. - Επιτροπή ΔΙΒ, Ταχυδρομική Θυρίδα 3564, 102 10 ΑΘΗΝΑ μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2011, η με e-mail στην διεύθυνση raag-hq[at]raag.org
 
Έπαθλα:
Στους πρώτους κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν πλακέτες και διπλώματα.
Στους δεύτερους και τρίτους θα απονεμηθούν διπλώματα.
 
Το ελέυθερο SUPER DUPER μαζί με Ελληνικές οδηγίεςεδώ
 
ΠΡΟΣΟΧΗ:
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ FIELD DAY ΤΗΣ ΕΕΡ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ  ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “SUPER DUPER” ΚΑΙ “SUPER DUPER VHF” (η συμβατά π.χ. Win testGen Log κ.λ.π.), ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ FILE SERVER ΤΗς Ε.Ε.Ρ.  ΤΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (LOGBOOK) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ CABRILLO. ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕΡ Ή ΣΤΕΙΛΤΕ e-mail, raag-hq[at]raag.org.

10 + 1 συμβουλές για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια


Τα συμπτώματα και αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να αποφευχθεί η προσβολή από τον ιό του Νείλου, δόθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Πυρετός από τον ιό του Δυτικού Νείλου», που οργάνωσε στις αρχές του καλοκαιριού η αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Ευόσμου Κορδελιού.
Καθώς το καλοκαίρι προχωρά και ο αριθμός των εμφανιζόμενων κρουσμάτων αυξάνεται, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει εκ νέου όλες τις πληροφορίες, τις οποίες καλό είναι να έχουν στους μυαλό τους όλοι οι πολίτες, εκδομείς και μη, αφού άλλωστε τα κουνούπια, που φέρουν τον ιό, βρίσκονται παντού.
«Ποσοστό 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ 20% εμφανίζουν ήπια μορφή της νόσου, δηλαδή πυρετό του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή/και άσηπτη μηνιγγίτιδα, μηνιγγίτιδα χωρίς συνοδό εγκεφαλίτιδα και χαλαρή παράλυση, όπως εκδηλώσεις πολυομυελίτιδας», επισήμανε, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η γενική γιατρός- διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, Φωτεινή Δάντση.
Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι η ηλικία (μέση ηλικία 62 -65 ετών). «Τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η κακουχία, και λιγότερο συχνά το κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα στον κορμό, η διόγκωση των λεμφαδένων και ο οπισθοβοβλικός πόνος», πρόσθεσε η κ. Δάντση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.
Πώς μπορούν να αποφευχθούν τα τσιμπήματα κουνουπιών
Συμβουλές για την αποφυγή των τσιμπημάτων κουνουπιών έδωσε ο κοινωνικός λειτουργός του Κέντρου Υγείας Ευόσμου, Αναστάσιος Δρόντσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών:
           Κάνοντας συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ως εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων: DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη, IR 3535 και φυσικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που, όμως, έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα, με συγκέντρωση 30%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι ενήλικες μπορούν να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικό επί του δέρματος έως 3 φορές την ημέρα και παιδιά άνω των 30 μηνών 2 φορές την ημέρα. Το DEET συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι έγκυες συστήνεται να χρησιμοποιούν IR3535. Στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης, καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά, είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
           Προσοχή, κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
           Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
           Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
           Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη <2 μηνών).
           Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει τη προσέγγιση των εντόμων.
           Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
           Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου (Διεύθυνση: Περικλέους & Χρ. Τεγόπουλου 2, τηλέφωνα: 2310 387771) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, (τηλέφωνα: 210 5212000 & 210 5212054).

Ο Πλάτων στους σημερινούς Έλληνες: «Όχι στη μετανάστευση, κάντε Επανάσταση»


Τα λόγια των αρχαίων μας σοφών είναι διαχρονικά. Οι συμβουλές και οι παροτρύνσεις τους αντηχούν στην αιωνιότητα για να καθοδηγούν εμάς, τους απογόνους τους, όπως και τους Έλληνες που θα διαδεχθούν τη δική μας γενιά, στην οδό της Πολιτικής Αρετής, τηςΕλευθερίας και του Μεγαλείου.
Δυστυχώς, το σάπιο και κατοχικό εκπαιδευτικό μας σύστημα φρόντισε να μη διδαχθούμε ποτέ τους φιλοσόφους μας, από το φόβο μην εμπνευστούμε από τα λόγια τους και ξεσηκωθούμε απέναντι στους τυράννους μας. Το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα που αναλώνει τις ώρες διδασκαλίας σε γνώσεις σχολαστικές, θεοκρατικές, στείρες και αποβλακωτικές και το οποίο τώρα, με τις μεταρρυθμίσεις της Διαμαντοπούλου, ολοκληρώνεται ως σκοταδιστικός μηχανισμός. (Αλλά αυτά είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση). Στο θέμα μας:
Ξεφυλλίζοντας τους «Νόμους» του Πλάτωνα, έπεσα επάνω στο ακόλουθο απόσπασμα που είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Το παραθέτω:
«Ακόμα κι όταν η πατρίδα κινδυνεύει να σκλαβωθεί ή να πέσει στα χέρια ανάξιων κυβερνητών, είναι προτιμότερο να επαναστατήσεις παρά να την εγκαταλείψεις και να καταφύγεις στην εξορία.
» Είναι προτιμότερο να υποφέρουμε όλες αυτές τις ταλαιπωρίες παρά να δεχτούμε αλλαγή του πολιτεύματός μας με κάποιο άλλο που θα κάνει τους ανθρώπους χειρότερους»
(Πλάτων, «Νόμοι», ΣΤ΄, 770e)
Τι μας συμβουλεύει ο Πλάτων; (ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Πλάτων, όχι ο Μαρξ ή κάποιος άλλος «γνωστός επαναστάτης»…). Περιγράφοντας μια κατάσταση όμοια με αυτή που βιώνουμε τώρα, παροτρύνει τους Έλληνες να ξεσηκωθούν παρά να φύγουν. Ευθέως μιλά για Επανάστασηαρνούμενος σε κάθε περίπτωση τη μετανάστευση. Και επισημαίνει ότι είναι προτιμότερο να υποφέρουμε τις ταλαιπωρίες των πολιτικών αγώνων και των συγκρούσεων παρά να δεχθούμε την αλλαγή του πολιτεύματός μας.
Ας ακούσουμε τον Πλάτωνα λοιπόν και ας ξεσηκωθούμε! Ήδη έχουμε κάνει την αρχή με τις μεγαλειώδεις μας διαδηλώσεις, ας ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε και ας απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, δηλαδή τους εαυτούς μας -γιατί πατρίδα είναι οι άνθρωποι-, από τους ανάξιους κυβερνήτες που μας ξεπουλούν και υποδουλώνουν!
Υ.Γ. Κάποτε άκουσα σε μια παρέα «αριστερών» ότι ο Πλάτων ήταν… «ολιγαρχικός». Όπως αντιλαμβάνεστε εκείνοι οι «αριστεροί» δεν είχαν διαβάσει ποτέ Πλάτωνα…
Στέφανος Μυτιληναίος

FTD: Τον χρυσό των χωρών του νότου ζητά τώρα η Γερμανία




«Ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να πάρει το χρυσό των παραβατών του ελλείμματος», είναι ο τίτλος αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times Deutschland . Ειδικοί των δύο κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού και του Φιλελεύθερου, επεξεργάζονται νέα αιτήματα προς τους παραβάτες της Ευρωζώνης: οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να ανοίξουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.

«Θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους, με ιδιωτικοποιήσεις και ρευστοποίηση των αποθεμάτων τους σε χρυσό», δηλώνει στην εφημερίδα ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων.

«Οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε πώληση χρυσού καθώς και την κατάθεση των αποθεμάτων τους σε χρυσό ως εγγυήσεις προς την ΕΚΤ», προσθέτει ο Frank Schäffler, ειδικός επί των δημοσιονομικών του ίδιου κόμματος. «Αυτές οι χώρες θα έπρεπε να εκποιήσουν την περιουσία τους, πολύ πριν ζητήσουν βοήθεια από τους άλλους».

Σύμφωνα με τον κ. Schäffler, η πώληση του χρυσού θα είχε επίσης μία συμβολική επίδραση στις ταραγμένες αγορές ομολόγων: «Θα αποτελούσε ένα μήνυμα ότι αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τους σοβαρά, αφού καταφεύγουν στα σκληρά τους αποθέματα».

Την ίδια άποψη έχει και ο Klaus-Peter Flosbach, υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Ιταλία κατέχει μετά τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα σε χρυσό παγκοσμίως, ύψους περίπου 134 δις δολαρίων προσθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ: Η Τουρκία έχει χημικά όπλα και τα χρησιμοποιεί!


                 

Για πρώτη φορά η Τουρκία ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ότι κατέχει χημικά όπλα και ότι τα έχει χρησιμοποιήσει κατά των Κούρδων ανταρτών. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πέντε Γερμανούς βουλευτές που κατήγγειλαν το θέμα στην Βουλή, υπεύθυνος γα την χρησιμοποίηση των όπλων ήταν ο νυν Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, (γνωστός και ως "μακελάρης των Κούρδων) ο οποίος το 1999 ως επικεφαλής ειδικής μονάδας του τουρκικού Στρατού επιτέθηκε στην στην Σιλόπη του νομού Σιρνάκ, με χημικά όπλα σε μονάδες του ΡΚΚ που δρούσαν στην περιοχή.

Οι Γερμανοί βουλευτές κατέθεσαν στην γερμανική Βουλή και σχετικό βίντεο που είχε δείξει το κουρδικό κανάλι Roj TV όπου ο - κατ'αυτούς - Νετζντέτ Οζέλ δίνει εντολές για εκτόξευση αερίων σε Κούρδους αντάρτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το τουρκικό Επιτελίο εξέδωσε διάψευση για την παρουσία του Νετζντέτ Οζέλ στην συγκεκριμένη επιχείρηση, δεν αρνήθηκαν ότι η επιχείρηση στην οποία εξοντώθηκαν πολλοί Κούρδοι αντάρτες, έγινε με χημικά όπλα! Και πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού φαίνεται καθαρά στο βίντεο (το οποίο είναι βέβαιο ότι το διέρρευσαν οι κεμαλικοί) ότι ο τουρκικός Στρατός κάνει χρήση βλημάτων που έχουν κεφαλή με χημικές ουσίες, των οποίων η κατηγορία δεν διευκρινίζεται.

Έτσι το μεν τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει πως "Το άτομο που φαίνεται στο βίντεο δεν είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και η φωνή που ακούγεται να δίνει εντολές δεν είναι δική του", αλλά δεν αρνούνται ούτε την γνησιότητα του βίντεο, ούτε την ύπαρξη χημικών όπλων στο τουρκικό οπλοστάσιο! Ο Διευθυντής του τομέα επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου υποστράτηγος Ταγιάρ Σουνγκού εξέδωσε την σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Με βάση την ανακοίνωση του HPG BİM, (στρατιωτικός σκέλος ΡΚΚ) ο τουρκικός στρατός στις 4 Απριλίου 2011, διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση σε περιοχές ανάμεσα στο Ντέρσιμ και στο Μπίνγκιολ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ενώ γινόταν πολλές ενέδρες στα στενά Κεβότ και Τιρσίκ, κατά την διάρκεια των αεραποβάσεων, ελικόπτερα τύπου Κόμπρα έριξαν πολλές ρουκέτες. Μετά από τον βομβαρδισμό ρίφθηκε υλικό που μυρίζει μέντα, δημιουργεί ναυτίες που εξουδετέρωναν τους μαχητές και προκαλούσαν εγκαύματα στον φάρυγγα".

Δηλαδή έχουμε ρίψη χημικών από επιθετικά ελικόπτερα ΑW-1W Cobra (φωτό)! Το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το τακτικό βλήμα επιφανείας-επιφανείας Yildirim, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο...

Η ύπαρξη χρημικών όπλων και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα στον τουρκικό Στρατό, αποτελούσαν ανέκαθεν ένα μυστήριο για τις ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Υπήρχαν πηγές που διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν χημικά όπλα (στην δεκαετία του '70 αναφέρονταν μία ουσία στην οποία είχε δοθεί η κωδική ονομασία "κίτρινη βροχή"), αλλά βέβαια ποτέ δεν είχε υπάρξει κάποιο ντοκουμέντο όπως τώρα και πολύ περισσότερο δεν είχαν αρνηθεί οι Τούρκοι την ύπαρξη χημικών όπλων και μαλιστα την χρήση τους σε επιχειρήσεις, όπως σύνέβη τώρα.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης χημικών όπλων σε επιχειρησιακή κατάσταση στον τουρκικό Στρατό και πιθανότητα και στην Αεροπορία, όπως προείπαμε, πιθανολογείτο, αλλά με τα χρόνια οι πληροφορίες ήταν όλο και λιγότερες και αυτή την στγιμή, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια σκούντο οι δυνάμεις του Α.Αιγαίου σε χρήση αντιασφυξιογόνων προσωπίδων, αυτή την στιγμή ουδείς ασχολείται με την χημική απειλή από την Τουρκία.

Περιττό να σημειώσουμε τι θα σήμαινε η χρήση χημικών όπλων σε μία επίθεση ειδικά σε νησί, όπου οι δυναότητες ελιγμών είναι περιορισμένες: Ακόμα και σε προετοιμασμένα στρατεύματα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους που η αποτελεσματικότητά τους είναι μικρή και και πάλι ο δυσμενής ψυχολογικός αντίκτυπος στον αμυνόμενο είναι μεγάλος. Πόσο μάλλον όταν ο μεν αμυνόμενος είναι παντελώς απροετοίμαστος, ο δε επιτιθέμενος, εκπαιδευμένος στην χρήση τους...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

.

Xώρες όπως η Ελλάδα να τα βγάλουν πέρα μόνες τους



    

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης» η εφημερίδα International Herald Tribune αναφέρεται σε σχόλια και εκτιμήσεις επιφανών Γερμανών οικονομικών αναλυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείουν την ίδια τύχη για Πορτογαλία και Ιταλία.
Η εφημερίδα αναπαράγει τις θέσεις του Hans-Werner Sinn, προέδρου του Ινστιτούτου Ifo, του Ludwig Maximilian University του Μονάχου, από άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες.
 «Θα ήταν καλύτερο για όλους τους ενδιαφερομένους, και ειδικότερα για την Ελλάδα, εάν η χώρα εγκατέλειπε προσωρινά την ευρωζώνη», σημειώνει ο Sinn. «Η συνεχής χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα, περιορίζει τα κίνητρα της χώρας για να αναδιοργανώσει την οικονομία της, ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός αυτό ωθεί την Ευρώπη στο να λειτουργεί ως ένα είδος ένωσης μεταφοράς χρημάτων, όπου οι ισχυρότερες χώρες βοηθούν τις ασθενέστερες» προσθέτει.
Όμως σε νομικό επίπεδο, δεν υπάρχει στην ΕΕ η θεσμική πρόβλεψη για την διαδικασία με την οποία μπορεί να γίνει η έξοδος ενός κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και κατά συνέπεια «η Ελλάδα θα πρέπει να αποσυρθεί οικειοθελώς», σημειώνεται. Εφόσον δε, τα υπόλοιπα κράτη σταματήσουν να χορηγούν στήριξη τότε η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή.
Για άλλους όμως οικονομικούς αναλυτές, μη Γερμανούς, η ιδέα ότι ένα κράτος θα πρέπει να τεθεί υπό πίεση ώστε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, χαρακτηρίζεται ως «πράξη αμέλειας και σκληρότητας».
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και δεν θα έχει στη διάθεσή της ένα ισχυρό νόμισμα με το οποίο θα μπορεί να εισάγει σημαντικά αγαθά, όπως πετρέλαιο ή ακόμη και τρόφιμα.
Επιπλέον, η ευρωζώνη στο σύνολο της θα δεχόταν πλήγμα, καθώς οι επενδυτές θα εξέφραζαν ανησυχία για την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης, ίσως ακόμη και της ίδιας της ΕΕ.
 «Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, γεγονός που θα έκανε τις αγορές να αναρωτιούνται για το κατά πόσο έχει νόημα η όλη ιδέα του ευρώ», σχολιάζει ο Silvio Peruzzo, οικονομικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland. Στο ίδιο πνεύμα, ο Charles Wyplosz, καθηγητής οικονομικών του Graduate Institute της Γενεύης, χαρακτηρίζει την ιδέα «ανόητη» και σημειώνει ότι «κανείς δεν θα είχε όφελος από αυτήν».
Στη Γερμανία όμως η ιδέα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κερδίζει έδαφος και μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.
 «Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία προσαρμογής (μετά την έξοδο), αλλά εν συνεχεία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ορθοποδήσει», υπογραμμίζει ο Matthias Kullas, οικονομικός αναλυτής του Center for European Policy στο Freibourg.
«Χώρες που δεν υπακούουν στους κανόνες της νομισματικής ένωσης -όπως συνέβη με την Ελλάδα- θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους», προσθέτει ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομικών θεμάτων της ΕΚΤ και μεταξύ των εμπνευστών του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι οικονομικοί αναλυτές, κ.κ. Issing και Sinn, ασκούν σημαντική επιρροή και οι απόψεις τους συνιστούν την ιδεολογική βάση για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου μέρους της γερμανικής κοινής γνώμης.
Επίσης σημειώνεται ότι αυτές οι γερμανικές θέσεις λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τροφοδοτούν την ανάπτυξη στερεοτύπων περί της γερμανικής υπεροψίας, πλήττοντας έτσι ακόμη περισσότερο την ενότητα της ΕΕ.
 «Οι Έλληνες από ό,τι φαίνεται δεν ανέχονται άλλο τη Γερμανία, και οι Γερμανοί την Ελλάδα», σχολιάζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ στο οποίο παραθέτουν και δηλώσεις Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση που βιώνουν.


ΟΚ Κομισιόν για προκαταβολή ενισχύσεων από 16 Οκτωβρίου



Λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών αλλά και άλλων προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή, η Κομισιόν δέχτηκε το αίτημα των κρατών μελών, οι άμεσες ενισχύσεις φέτος να προκαταβληθούν, από τις 16 Οκτωβρίου του 2011. Αυτό επιβεβαιώνεται από εκτελεστικό κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 Αυγούστου.
Σε αυτό το κλίμα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών, που έδωσε στις 4 Αυγούστου, προσδιόρισε χρονικά τις πληρωμές προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης 2011 στους παραγωγούς το τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι διαδικασίες για το ΟΣΔΕ θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ σημείωσε ότι το 2010, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ το συνολικό ποσό είχε εξοφληθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010.
Όπως αναφέρεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, «τα κράτη μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν, από τις 16 Οκτωβρίου 2011, προκαταβολές στους γεωργούς μέχρι ποσοστού 50 % των άμεσων ενισχύσεων που απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2011, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί η εξακρίβωση των όρων επιλεξιμότητας δυνάμει του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009.
Όσον αφορά τις ενισχύσεις για το βόειο κρέας που προβλέπονται στον τίτλο IV κεφάλαιο 1 τμήμα 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009, επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αυξήσουν το ποσό που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο έως το 80 % της ενίσχυσης.»
Όπως παραδέχεται η Κομισιόν, το 2011 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή γεωργία: «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, με τον ιδιαίτερα δριμύ χειμώνα και την καθυστερημένη άνοιξη την οποία ακολούθησε μεγάλη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και στην παραγωγή χορτονομών. Κατά συνέπεια, οι γεωργοί, και ιδίως οι εκτροφείς βοοειδών, αντιμετώπισαν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές εντάθηκαν από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Η δύσκολη αυτή κατάσταση επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις στις αγορές της εξάπλωσης του βακτηρίου E.coli που οδήγησε σε σημαντική πτώση της ζήτησης και των τιμών των οπωροκηπευτικών.»

Πέμπτη στο γκισέ για άρθρο 68 και Εθνικό Απόθεμα




ImageΤο πρωί της Πέμπτης 11 Αυγούστου θα δουν το χρώμα του χρήματος οι δικαιούχοι παραγωγοί από τα υπόλοιπα που αφορούν το Εθνικό απόθεμα, το άρθρο 68, την ενιαία ενίσχυση για το 2010, καθώς και εκκρεμότητες από σφάλματα κατά την υποβολή των αιτήσεων της ίδιας χρονιάς.
Για τους 58.170 δικαιούχους παραγωγούς θα είναι διαθέσιμα συνολικά 56.212.867,59 ευρώ, εκ των οποίων για το Εθνικό Απόθεμα και το άρθρο 68 το ποσό ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ αφορούν την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα ποσά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς από την Τετάρτη 10 Αυγούστου και οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής που τους αναλογούν από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οριστική κατανομή νέων δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος και Άρθρου 68 έτους 2010.
Μετά την δημοσίευση της αριθμ.174257/25-7-2011 ΥΑ  με την οποία καθορίσθηκε ότι:
• η μοναδιαία αξία του κάθε νέου δικαιώματος από το Εθνικό Απόθεμα ή το Άρθρο 68 ανέρχεται σε 300 ευρώ,
•  η ελάχιστη κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα ή το Άρθρο 68 ισούται με 1 και η μέγιστη ανέρχεται σε 4 δικαιώματα.
• κανένας δικαιούχος δεν μπορεί να λάβει ταυτόχρονα νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα και το Άρθρο 68.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε την μηχανογραφική επεξεργασία κατανομής λαμβάνοντας υπόψη και τις αιτήσεις θεραπείας που υπέβαλαν ορισμένοι δικαιούχοι για σφάλματα κατά την περίοδο της δημοσιοποίησης της προσωρινής κατανομής.
Το ποσό του Εθνικού Αποθέματος που διατίθεται ανέρχεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό που διατίθεται σύμφωνα με το Άρθρο 68 του Καν. (ΕΚ) 73/2009 ανέρχεται σε 30.000.000 ευρώ, ήτοι το συνολικό ποσό που διατίθεται για νέα δικαιώματα για το 2010 ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ.
Ως εκ τούτου από την επεξεργασία που έλαβε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, προκύπτει ότι τελικοί δικαιούχοι ορίζονται για:
-την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος οι επιλέξιμοι επενδυτές και οι νεοεισερχόμενοι γεωργοί που συγκεντρώνουν από 35 μόρια και άνω.
-την κατανομή του άρθρου 68 οι επιλέξιμοι παραγωγοί των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας που συγκεντρώνουν από 19 μόρια και άνω.
Τα στοιχεία της τελικής  κατανομής τόσο για τον κάθε δικαιούχο όσο και για το σύνολο των δικαιούχων ενός δημοτικού διαμερίσματος είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

Παραδάκι για φυτική παραγωγή και ΠΣΕΑ την Παρασκευή



ImageΤην Παρασκευή 12 Αυγούστου καταβάλλει ο ΕΛΓΑ σε 1.956 παραγωγούς αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ  ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών θα κατά βληθούν τα εξής:
- Ποσό 1,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.565 παραγωγών για αποζημιώσεις από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετού, χαλάζι, πλημμύρα, βροχόπτωση κ.λ.π) που συνέβησαν κυρίως την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010 στις ακόλουθες Περιφερειακές ενότητες : Άρτας, Βοιωτίας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λαρίσης, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής, και Χίου.
- Ποσό 784 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 391 παραγωγών για οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) Α’ Τριμήνου 2008 για απώλεια παραγωγής φυτικού ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση στις ακόλουθες περιφερειακές ενότητες: Αρκαδίας, Αττικής, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας,  Θεσπρωτίας, Κορινθίας, Πέλλας, Πρεβέζης, Τρικάλων και Χανίων.

Το 2019 τέλος για το ιστορικό μοντέλο στις ενισχύσεις




Σε έγγραφο  που διέρρευσε στον ευρωπαϊκό Τύπο, η Κομισιόν για πρώτη φορά προτείνει την  1η Ιανουαρίου 2019 ως προθεσμία για το τέλος του ισχύοντος καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων. Μέχρι τότε,  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή μετάβαση από τις ενισχύσεις που βασίζονται στα ιστορικά επίπεδα αναφοράς, στο νέο μοντέλο των στρεμματικών ενισχύσεων που θα υπολογίζονται σε εθνική ή σε περιφερειακή βάση. Προκειμένου να αποφευχθούν απότομες μεταβολές του αγροτικού εισοδήματος, τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές αναφορές για ένα ακόμη για ένα έτος μετά το 2019, όπως αναφέρει ... 

Περπατάει το νέο καθεστώς για το αγροτικό πετρέλαιο



ImageΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ | 12.08.2011-08:35                       

Τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου, για τη διαμόρφωση νέου, ειδικού καθεστώτος για το «αγροτικό πετρέλαιο» εξασφάλισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Προς το παρόν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνισθεί τα χαρακτηριστικά του νέου καθεστώτος, ωστόσο, η συζήτηση ανοίγει σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης να μην υπάρξει ενιαία φορολογία για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, αντίθετα, να δημιουργηθεί και μια τρίτη ειδική κατηγορία που θα αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο.
Η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως μέσα από την νέα αυτή πολιτική, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύο στόχους: Πρώτον, να καταστήσει το σύστημα πιο αντικειμενικό, επιστρέφοντας στην ουσία τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους αγρότες που πραγματικά καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης για την υποστήριξη του παραγωγικού τους έργου και δεύτερον, να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τη δαπάνη που μετρά σήμερα ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο σκοπό.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες, τις οποίες εδώ και καιρό έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας η Agrenda, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην υιοθέτηση του μοντέλου που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και το οποίο βασίζεται στη χρήση μιας «ειδικής κάρτας», με την οποία οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης με χαμηλότερη φορολογία. Ανάμεσα στις τεχνικές λύσεις που εξετάζονται, είναι και η αξιοποίηση της γνωστής «Κάρτας του Αγρότη» με τέτοιο τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες να προμηθεύονται καύσιμα για τα αγροτικά τους μηχανήματα με χαμηλό συντελεστή φορολογίας και τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 70 λεπτά το λίτρο.
Όπως διευκρινίζουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, με βάση τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλεται κάθε άνοιξη και μετά από ειδική επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων αυτής, θα «φορτώνεται» στην Κάρτα του Αγρότη ειδικό τσιπάκι, το οποίο θα επιτρέπει την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου κίνησης με ειδική έκπτωση, καθώς θα επιβαρύνεται με χαμηλότερο φόρο.
Τα στοιχεία διάθεσης του καυσίμου θα υποβάλλονται κάθε μήνα από τους πρατηριούχους στην εφορία προκειμένου να εισπράξουν εκείνοι την έκπτωση φόρου, που αναλογεί στο αγροτικό πετρέλαιο. Είναι γνωστό ότι η αρχική πρόταση για την υιοθέτηση νέου ειδικού καθεστώτος στο αγροτικό πετρέλαιο, τέθηκε για πρώτη φορά από τη Πανελλήνια Συντονιστική Οργάνωση Αγροτών, μέλη της οποίας, μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, είχαν υπ’ όψιν τους το ιταλικό μοντέλο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου ειδικού χρωματισμού, διαδικασία η οποία προϋποθέτει βέβαια ξεχωριστές δεξαμενές στα πρατήρια και ειδικές για το λόγο αυτό αντλίες. 
«Η σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την καθιέρωση νέου καθεστώτος για το αγροτικό πετρέλαιο είναι δεδομένη», δήλωνε, αρχές της εβδομάδας, αποκλειστικά στην Agrenda, ο κ. Σκανδαλίδης. «Η επιστροφή του Ειδικού φόρου πρέπει να φθάνει αποκλειστικά και καθ’ ολοκληρία σε όσους κάνουν πραγματικά χρήση πετρελαίου κίνησης στις εκμεταλλεύσεις τους». «Το πώς θα γίνει αυτό», συνεχίζει ο κ. Σκανδαλίδης, «είναι κάτι που εξετάζεται και θα κριθεί όταν αξιολογηθούν οι σχετικές προτάσεις και ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων». 
Άλλωστε και παλιότερα, με αφορμή τη συζήτηση που γινόταν τότε για ενιαίο συντελεστή φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριζε «εμείς  θα προστατεύσουμε τους αγρότες από περαιτέρω επιβάρυνση του καλλιεργητικού κόστους, μέσω της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης».