Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας για τους αγρότες

Ένα άκρως απαιτητικό όσο και δυσβάστακτο πλαίσιο δημιουργεί για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου το «πακέτο» των μέτρων που φέρνει μαζί της, ως αντάλλαγμα για την παραμονή στο ευρώ, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Τα μέτρα αγγίζουν ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής δραστηριότητας, αρχής γενομένης από την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, του κόστους παραγωγής αλλά και των δαπανών ασφάλισης μέχρι την «τιμωρία» των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων με υψηλότερο ΦΠΑ έναντι των «χύμα», 23% έναντι 13% αντίστοιχα.
Ας δούμε αναλυτικά πώς επηρεάζει η νέα συμφωνία τον αγροτικό χώρο:

Φορολογία
- Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες και εξομοίωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό «μεταφράζεται» πρακτικά σε διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης από το τωρινό 13% στο 26% μέσα σε μια διετία το αργότερο.
-Κατάργηση μέχρι την ίδια χρονιά της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. Πρόκειται για μέτρο που έρχεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η επισήμανση της κυβέρνησης ότι οι απώλειες μπορούν να αντισταθμισθούν ή έστω να μετριασθούν από την υποχώρηση των διεθνών τιμών περισσότερο σε ευχολόγιο παραπέμπει καθώς ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της αγοράς του «μαύρου χρυσού» στο μέλλον.
-Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ.Υπό την πίεση των δανειστών η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω της πρόσφατες ρυθµίσεις Βαλαβάνη µε τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Μάλιστα δεν έχει διευκρινισθεί αν το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν τη φετινή χρονιά ή από του χρόνου.
-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για µέτρο που απορρέει ευθέως από την «εξίσωση», από φορολογικής άποψης, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Μέχρι το 2017 η προκαταβολή φόρου των τελευταίων πρέπει να αυξηθεί, σύμφωνα με τη συμφωνία, στο 100% (από 55%). Για τους αγρότες, σύμφωνα με την υπό κατάργηση ρύθμιση Βαλαβάνη, η προκαταβολή σήμερα είναι 27,5% (13,75% για τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα).
-Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των εισοδηµάτων µέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήµατα πάνω από 12.000 σε 35% από 33%. Το συγκεκριµένο µέτρο που αφορά και όσους νοικιάζουν αγροτική γη είναι μια από τις «καβάτζες» του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στα εναλλακτικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα.
-Αυστηρότερος ορισμός της έννοιας του επαγγελματία αγρότη. Προκειμένου λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών μέχρι αυτές να καταργηθούν εντελώς.
-Περιορίζονται οι δικαιούχοι επιδότησης για πετρέλαιο θέρµανσης το 2016 καθώς µειώνεται στο µισό το σχετικό κονδύλι.

Τρεις φορές πάνω οι εισφορές ΟΓΑ
-Εισφορές ΟΓΑ: To μέτρο αυτό πρικύπτει από την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηµατοδοτήσεις των ταµείων από το κράτος και εναρµόνιση της κρατικής χρηµατοδότησης µε αυτή προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015 και µετά. Ενδεικτικά το μηνιαίο κόστος σήμερα για τους αγρότες από τις εισφορές στον ΟΓΑ κυμαίνεται στα 60 ευρώ, όμως αν ισχύσει η ευθυγράμμιση αυτή θα εκτοξευθεί κοντά στα 200 ευρώ.Oι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η διάταξη αυτή πάντως θα υλοποιηθεί σταδιακά.
-Κατάργηση του ΕΚΑΣ µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, µε το πιο προνοµιούχο 20% των δικαιούχων. Παράλληλα, προβλέπεται καλύτερη στόχευση στις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που δίνει ο ΟΓΑ.
Ακριβότερο το ρεύµα
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας, να  καθιερώσει κοστοβαρή τιµολόγια της ∆ΕΗ για κάθε κατηγορία καταναλωτή και να βάλει τέλος στις λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις».
Αυτό σηµαίνει ότι τα τιμολόγια θα διαμορφώνονται με οδηγό το πραγματικό τους κόστος,  αναφορά που αφήνει παράθυρο για αυξήσεις στο ρεύµα στους αγρότες. Υπενθυµίζεται ότι τα αγροτικά τιµολόγια επιδοτούνται από υψηλότερες τιµές σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Πίσω στο χύμα με το ΦΠΑ 23% στα τυποποιημένα
Ναρκοθέτηση της προσπάθειας της ελληνικής γεωργίας να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής με επώνυμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί και η αύξηση του ΦΠΑ στα συσκευασμένα/τυποποιημένα προϊόντα στο 23% όταν για τα «χύμα» παραμένει στο 13%.
Πιο συγκεκριμένα, στο «μέτωπο» του ΦΠΑ προωθείται:
-Ένας µεσαίος συντελεστής 13% στον οποίο εντάσσονται τα φρέσκα/νωπά και τα βασικά τρόφιµα (π.χ. ψωµί). Στον ίδιο συντελεστή εντάσσονται η ενέργεια (αλλά και τα ξενοδοχεία για τα οποία απετράπη τελικά η «µετακόµιση» στο 23% και, µάλιστα, εν µέσω της τουριστικής περιόδου.
-Ένας υψηλός, ενιαίος συντελεστής 23% µε τον οποίο θα επιβαρύνονται όλα τα υπόλοιπα τρόφιµα, δηλαδή τα συσκευασµένα, τα µεταποιηµένα και τα κονσερβοποιηµένα. Π.χ. µακαρόνια, ρύζι, όσπρια πωλούµενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, κατεψυγµένα λαχανικά, συσκευασµένο ψωµί, τοµατοπελτές, σάλτσες σε κονσέρβες και βάζα, µαρµελάδες, γλυκά, παγωτά κ.α. Σηµειωτέον ότι όλα αυτά τα προϊόντα σήµερα εντάσσονται στο συντελεστή 13%.
-Τα αγροτικά εφόδια φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες, πληροφορίες να γλυτώνουν από τη μετάταξη στο 23% και να παραμένουν στο ΦΠΑ 13%.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


Στο 13% ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, μπέρδεμα με συντελεστή φόρου αγροτών

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα ισχύσει και για τους αγρότες προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου στη Βουλή.
Από 1η Ιουλίου 2015 αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.

Από 1η Ιουλίου 2015 αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.

Καμία αναφορά δε γίνεται επίσης και στην επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου για την οποία όλες οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα καταργηθεί με το νέο νομοσχέδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η αύξηση στο συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών κερδών όσο και η κατάργηση των επιστροφών αγροτικών πετρελαίου έχουν συμπεριληθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Δεν αποκλείεται τελικά η κυβέρνηση να επέλεξε να μεταθέσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές για αργότερα, ενδεχομένως και για την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση είχε ζητήσει περιθώριο για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών μέχρι το τέλος του 2017.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες όταν και θα ξεκινήσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου στη Βουλή και θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.


ΦΠΑ: Μένουν στο 13% τα εφόδια
Τα λιπάσματα, οι σπόροι και τα φυτοπροστατευτικά φαίνεται ότι «γλίτωσαν» από το κύμα μετατάξεων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς αναφέρονται στις κατηγορίες προϊόντων που παραμένουν στο 13%.
Το ίδιο ισχύει και για την παροχή κάθε είδους γεωργικών υπηρεσιών.
Επίσης στο ΦΠΑ 13% παραμένουν τα βασικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, το κρέας, τα ψάρια κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. μέλι, τοματοπελτές, σάλτσες, παρασκευάσματα δημητριακών, αλλαντικά, έλαια ζωικής προέλευσης κ.ά.). 

Φόρος εισοδήματος
Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αναφέρεται ότι:
-O φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου, δηλαδή εισόδημα έως 50.000 ευρώ αυξάνεται από το 26% στο 29%.
-Για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής παραμένει στο 33%.
-Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στους συντελεστής ισχύουν από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2014 που φορολογούνται μέσω των δηλώσεων του 2015.

Αύξηση εισφορών ΟΓΑ
Από 1η Ιουλίου 2015 εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύρια ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. Κάτι που, όπως έχει γράψει το Agronews, οδηγεί σε αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.


Από 70 ευρώ και πάνω μόνο με κάρτα οι συναλλαγές στα νησιά του Αιγαίου
Επιβάλλεται ανώτατο όριο 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα νησιά του Αιγαίου και από το όριο αυτό και πάνω θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά με τραπεζικό μέσο, δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ.
Η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο.
Εξαιρούνται οι περιοχές με έως 4.100 μόνιμους κατοίκους.


Εισφορά αλληλεγγύης
Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Αναλυτικότερα η έκτακτη εισφορά διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

- 0 - 12.000 ευρώ 0%
- 12.001 – 20.000 ευρώ 0,7%
- 20.001 – 30.000 1,4%
- 30.001 – 50.000 2%
- 50.001 – 100.000 4%
- 100.001 – 500.000 6%
- 500.001 και άνω 8%


Νέες αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος


Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται ρητή αναφορά, μεταξύ άλλων, στη δέσμευση της κυβέρνησης "να  υιοθετήσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ,  συμπεριλαμβανομένων εμπορίου τις Κυριακές, περιόδων εκπτώσεων".

Κάτι που σημαίνει ότι τίθεται ξανά ζήτημα αλλαγών στην αγορά γάλακτος όπου, υπενθυμίζουμε, βασικό διακύβευμα ήταν η επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που πλέον ονομάζεται "παστεριωμένο" και έχει ως όριο τις 7 ημέρες ενώ έχει θεσπισθεί και άλλη μια κατηγορία, το "γάλα ημέρας". 


Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το Νομοσχέδιο με Προαπαιτούμενα.pdf

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Στο Ε3 πρέπει να αναγραφούν όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις

Υποχρεωτικά και όχι κατ’ επιλογή πρέπει να αναγραφεί το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός στο έντυπο Ε-3 κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και να συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών.
Για επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που το υπερβαίνει, καταχωρείται στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3.

Για επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που το υπερβαίνει, καταχωρείται στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3.

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο, όπως οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις και αποζημιώσεις των ασκούντων αγροτική εκμετάλλευση, διευκρινίζουν οι λογιστές, τονίζοντας ότι η ΠΟΛ.1116/10.06.15 στην παράγραφο 6 ορίζει τα εξής: «Το σύνολο των επιδοτήσεων αναγράφεται στον πίνακα Ε του εντύπου Ε-3 (για πληροφοριακούς λόγους), αλλά μόνο το μέρος που υπερβαίνει το όριο των 12.000 ευρώ μεταφέρεται στον πίνακα ΣΤ’ του Ε-3 ούτως ώστε να προσμετρηθεί στη διαδικασία του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική».
Επειδή κάποιοι λογιστές παρερμήνευσαν την ανωτέρω ΠΟΛ., διευκρινίζεται ότι:
- Οι επιδοτήσεις αναγράφονται όλες στο σύνολό τους, στον κωδικό 908 της 1η σελίδας του εντύπου Ε-3.
- Σε όσους έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το καταχωρούμε στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3.
Ξαναγράφουμε: όσοι έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό το καταχωρούμε στον Κωδικό 645 της δεύτερης σελίδας του Εντύπου Ε3.
Π.χ.: Επιδότηση 14.500 ευρώ
α. Το ποσό 14.500 ευρώ το καταχωρούμε στον κωδ. 908 της 1ης σελίδας του εντύπου Ε-3.
β. Το ποσό 2.500 ευρώ (14.000 ευρώ -12.000 ευρώ), το καταχωρούμε στον κωδ. 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε-3.
γ. Καταχώρηση του ποσού αυτού στον κωδ. 645, σημαίνει (δυστυχώς) μεγαλύτερο καθαρό κέρδος, άρα περισσότερος φόρος, όμως αυτό προβλέπεται και αυτό πρέπει να γίνει.
Συμπέρασμα: Δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός συναδέλφου, να επιλέξει αν θα προσθέσει ή όχι τις επιδοτήσεις στον κωδικό 645, αλλά είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Γιώργος Παπαδημητρίου                           
Ο Γ. Γραμματέας, Κώστας Λαμπρόπουλο

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Στο 13% ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, μπέρδεμα με συντελεστή φόρου αγροτών

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα ισχύσει και για τους αγρότες προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου στη Βουλή.
Από 1η Ιουλίου 2015 αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.

Από 1η Ιουλίου 2015 αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.

Καμία αναφορά δε γίνεται επίσης και στην επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου για την οποία όλες οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα καταργηθεί με το νέο νομοσχέδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η αύξηση στο συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών κερδών όσο και η κατάργηση των επιστροφών αγροτικών πετρελαίου έχουν συμπεριληθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Δεν αποκλείεται τελικά η κυβέρνηση να επέλεξε να μεταθέσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές για αργότερα, ενδεχομένως και για την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση είχε ζητήσει περιθώριο για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών μέχρι το τέλος του 2017.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες όταν και θα ξεκινήσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου στη Βουλή και θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.


ΦΠΑ: Μένουν στο 13% τα εφόδια
Τα λιπάσματα, οι σπόροι και τα φυτοπροστατευτικά φαίνεται ότι «γλίτωσαν» από το κύμα μετατάξεων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς αναφέρονται στις κατηγορίες προϊόντων που παραμένουν στο 13%.
Το ίδιο ισχύει και για την παροχή κάθε είδους γεωργικών υπηρεσιών.
Επίσης στο ΦΠΑ 13% παραμένουν τα βασικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, το κρέας, τα ψάρια κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. μέλι, τοματοπελτές, σάλτσες, παρασκευάσματα δημητριακών, αλλαντικά, έλαια ζωικής προέλευσης κ.ά.). 

Φόρος εισοδήματος
Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αναφέρεται ότι:
-O φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου, δηλαδή εισόδημα έως 50.000 ευρώ αυξάνεται από το 26% στο 29%.
-Για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής παραμένει στο 33%.
-Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στους συντελεστής ισχύουν από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2014 που φορολογούνται μέσω των δηλώσεων του 2015.

Αύξηση εισφορών ΟΓΑ
Από 1η Ιουλίου 2015 εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύρια ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. Κάτι που, όπως έχει γράψει το Agronews, οδηγεί σε αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.


Από 70 ευρώ και πάνω μόνο με κάρτα οι συναλλαγές στα νησιά του Αιγαίου
Επιβάλλεται ανώτατο όριο 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα νησιά του Αιγαίου και από το όριο αυτό και πάνω θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά με τραπεζικό μέσο, δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ.
Η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο.
Εξαιρούνται οι περιοχές με έως 4.100 μόνιμους κατοίκους.


Εισφορά αλληλεγγύης
Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Αναλυτικότερα η έκτακτη εισφορά διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

- 0 - 12.000 ευρώ 0%
- 12.001 – 20.000 ευρώ 0,7%
- 20.001 – 30.000 1,4%
- 30.001 – 50.000 2%
- 50.001 – 100.000 4%
- 100.001 – 500.000 6%
- 500.001 και άνω 8%


Νέες αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος


Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται ρητή αναφορά, μεταξύ άλλων, στη δέσμευση της κυβέρνησης "να  υιοθετήσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ,  συμπεριλαμβανομένων εμπορίου τις Κυριακές, περιόδων εκπτώσεων".

Κάτι που σημαίνει ότι τίθεται ξανά ζήτημα αλλαγών στην αγορά γάλακτος όπου, υπενθυμίζουμε, βασικό διακύβευμα ήταν η επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που πλέον ονομάζεται "παστεριωμένο" και έχει ως όριο τις 7 ημέρες ενώ έχει θεσπισθεί και άλλη μια κατηγορία, το "γάλα ημέρας". 


Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το Νομοσχέδιο με Προαπαιτούμενα.pdf

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Αλλάζουν τα γράμματα με το νέο καθεστώς φορολογίας αγροτών



Σε νέο σχεδιασµό της ελληνικής γεωργίας και άµεση ανασυγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, εξωθεί το νεό καθεστώς βαριάς φορολογίας των αγροτών, που εισάγει στη χώρα µας η συµφωνία µε τους πιστωτές .

Με φόρο εισοδήµατος 26%, χωρίς αγροτικό πετρέλαιο και µε ΦΠΑ 23% στα αγροτικά εφόδια, οι περισσότερες αγροτικές επιχειρήσεις, όπως είναι σήµερα, δύσκολα θα αντέξουν στον ανταγωνισµό. Αµέσως µετά τη συµφωνία, χωρίς την οποία θα είχαµε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής γεωργίας, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα κατευθύνει τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής εκεί όπου υπάρχει πραγµατικά αντικείµενο επιχειρηµατικής δράσης.  
Η ελληνική πρόταση που τίθεται προς έγκριση από το Eurogroup του Σαββάτου και πιθανόν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, σηµατοδοτεί την πλήρη κατάργηση µέχρι το 2017 κάθε φοροαπαλλαγής και «ειδικής» µεταχείρισης του αγροτικού επαγγέλµατος, που πλέον θα αντιµετωπίζεται ως µια οποιαδήποτε άλλη ατοµική επιχειρηµατική δραστηριότητα. Αυτό, βεβαίως, φέρνει µαζί του µια σειρά από επιβαρύνσεις, ενώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τον αγροτικό χώρο αγγίζουν, άµεσα ή έµµεσα, και πολλές ακόµα αλλαγές ή µεταρρυθµίσεις που προωθούνται στο καθεστώς ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στην αγορά ενέργειας και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. 

Aναλυτικότερα 
-Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Στο κείµενο η κυβέρνηση δεσµεύεται να πάρει πίσω τις πρόσφατες ρυθµίσεις Βαλαβάνη µε τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Το µέτρο θα εφαρµοστεί από την επόµενη φορολογική περίοδο.
-Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες και εξοµοίωση τους µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες σταδιακά µέχρι το τέλος του 2017. Αυτό σηµαίνει σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ώστε σε βάθος διετίας να φτάσει στο 26% (ή στο νέο συντελεστή που θα θεσπιστεί, εφόσον αυτός αλλάξει). 
-Κατάργηση µέχρι την ίδια χρονιά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους αγρότες θα αντισταθµιστούν ή έστω θα µετριασθούν από την υποχώρηση των διεθνών τιµών του πετρελαίου.
-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για µέτρο που από το 2017 θα ισχύσει για όλες τις ατοµικές επιχειρήσεις. 
-Γίνεται λόγος για αυστηρότερο προσδιορισµό του «επαγγελµατία αγρότη» ώστε λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών που απολαµβάνει, µέχρι φυσικά να καταργηθούν το 2017. 
-Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% (από 26%)  από το Σεπτέµβριο. 
-Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των εισοδηµάτων µέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήµατα πάνω από 12.000 σε 35% από 33%. Το συγκεκριµένο µέτρο θα ενεργοποιηθεί αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα φορολογικά έσοδα. 
-Αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των µικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.
-Περιορίζονται οι δικαιούχοι επιδότησης για πετρέλαιο θέρµανσης το 2016 καθώς µειώνεται στο µισό το σχετικό κονδύλι.
Τρεις φορές πάνω οι εισφορές ΟΓΑ
-Τριπλασιασµός στις εισφορές του ΟΓΑ. Προκύπτει από την α κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηµατοδοτήσεις των ταµείων από το κράτος και εναρµόνιση της κρατικής χρηµατοδότησης µε αυτή προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015 και µετά.
-Κατάργηση του ΕΚΑΣ µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, µε το πιο προνοµιούχο 20% των δικαιούχων. Παράλληλα, προβλέπεται καλύτερη στόχευση στις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που δίνει ο ΟΓΑ. 
-Αύξηση των εισφορών υγείας στην κύρια σύνταξη από το 4% στο 6% ενώ η ίδια αύξηση (6% από 0%) επιβάλλεται και στις επικουρικές. 
-Αλλάζουν οι τιµές ζώνης των αντικειµενικών αξιών, αλλά αυξάνονται οι συντελεστές φόρου ακινήτων, αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστούν το 2015 και το 2016 έσοδα από ΕΝΦΙΑ ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Ακριβότερο ρεύµα
Η κυβέρνηση δεσµεύεται να καθιερώσει κοστοβαρή τιµολόγια της ∆ΕΗ για κάθε κατηγορία καταναλωτή. Αυτό σηµαίνει διαµόρφωση των τιµολογίων του ρεύµατος µε βάση το κόστος, αναφορά που αφήνει παράθυρο για αυξήσεις στο ρεύµα στους αγρότες. Υπενθυµίζεται ότι τα αγροτικά τιµολόγια επιδοτούνται από υψηλότερες τιµές σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Μας ξαναγυρίζει στο χύμα ο ΦΠΑ 23% στα συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα
Μεγάλες είναι οι ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ όπου οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν µια απόπειρα συγκερασµού του τελευταίου «πακέτου Γιούνκερ» µε τις ελληνικές θέσεις. 
Η σπουδή για τη µεγιστοποίηση την εσόδων από το συγκεκριµένο «µέτωπο» συµπαρέσυρε και τα συσκευασµένα αγροτικά προϊόντα τα οποία µετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Πιο αναλυτικά:
-Καθιερώνεται ένας υπερµειωµένος συντελεστής 6% (από 6,5% σήµερα) που θα ισχύει µόνο για τα φάρµακα, τα βιβλία και τα θέατρα. 
-Ένας µεσαίος συντελεστής 13% στον οποίο εντάσσονται τα φρέσκα/νωπά και τα βασικά τρόφιµα (π.χ. ψωµί). Στον ίδιο συντελεστή εντάσσονται η ενέργεια (αλλά και τα ξενοδοχεία για τα οποία απετράπη τελικά η «µετακόµιση» στο 23% και, µάλιστα, εν µέσω της τουριστικής περιόδου. 
-Ένας υψηλός, ενιαίος συντελεστής 23% µε τον οποίο θα επιβαρύνονται όλα τα υπόλοιπα τρόφιµα, δηλαδή τα συσκευασµένα, τα µεταποιηµένα και τα κονσερβοποιηµένα. Π.χ. µακαρόνια, ρύζι, όσπρια πωλούµενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, κατεψυγµένα λαχανικά, συσκευασµένο ψωµί, τοµατοπελτές, σάλτσες σε κονσέρβες και βάζα, µαρµελάδες, γλυκά, παγωτά κ.α. Σηµειωτέον ότι όλα αυτά τα προϊόντα σήµερα εντάσσονται στο συντελεστή 13%. 
Πρόκειται αναµφίβολα για αρνητική εξέλιξη- πισωγύρισµα για τις προσπάθειες του αγροτικού κόσµου να αλλάξει παραγωγικό µοντέλο, να ξεφύγει από τη µάστιγα του «χύµα» και να παράξει επώνυµα ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας. 
Για παράδειγµα οι φακές «από το σακί» που πωλούνται στη λαϊκή θα επιβαρύνονται µε ΦΠΑ 13% ενώ οι -ήδη ακριβότερες, λόγω της συσκευασίας τους- επώνυµες οι οποίες πωλούνται στο ράφι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω µε ΦΠΑ 23%. Με άλλα λόγια το µέτρο «σπρώχνει» τον καταναλωτή µακριά από τα τυποποιηµένα αγροτικά προϊόντα. 
-Με ΦΠΑ 23% όµως (από 13% σήµερα) θα επιβαρύνονται και τα αγροτικά εφόδια, δηλαδή τα λιπάσµατα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και το πολλαπλασιαστικό υλικό. 
Οι αγρότες θα µπορούν, βεβαίως, να περνούν τα σχετικά έξοδα στα λογιστικά τους βιβλία ως δαπάνες οι οποίες θα µειώνουν το φορολογητέο εισόδηµα. Ωστόσο το άµεσο κόστος κτήσης τους, δηλαδή το «ζεστό χρήµα» που πρέπει να διαθέσει ο παραγωγός κατά την αγορά τους αυξάνεται. 
-Kαταργούνται σταδιακά οι εκπτώσεις στο ΦΠΑ στα κοσµοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδηµα και δέχονται τον µεγαλύτερο αριθµό τουριστών. 
Η µείωση θα αρχίσει από τον Οκτώβριο φέτος και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2016. Προβλέπεται να δοθούν αντισταθµιστικά µέτρα ενίσχυσης για τους πιο αδύναµους εισοδηµατικά κατοίκους.



Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Μπορεί η Ελλάδα να μπεί στο δολλάριο;

Μπορεί η Ελλάδα να μπεί στο δολλάριο;

Μήπως...καλως να έλθει το δολλάριο;

Καθώς οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δείχνουν να φτάνουν στο πιο κρίσιμο σημείο τους, το ακραίο σενάριο του Grexit φαίνεται να «παραμονεύει» ως μαύρο σύννεφο- ειδικά μετά από τη δημοσιοποίηση του εγγράφου περί 5ετούς Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ περί απώλειας εμπιστοσύνης.
Καθώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, o οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου του Μαυροβουνίου, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών του Εκουαδόρ και του προέδρου της Βουλγαρίας, εξετάζει, με άρθρο του στο Politico, ένα σενάριο που σε πολλούς φαντάζει «εξωτικό»: αυτό μιας πιθανής υιοθέτησης του δολαρίου από την Ελλάδα, στο ενδεχόμενο ενός Grexit.
Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, χρησιμοποιείται το ευρώ, χωρίς να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Σε πρώτη φάση είχε υιοθετηθεί το μάρκο (1999) ως εθνικό νόμισμα (αντικαθιστώντας το υποτιμημένο δηνάριο), με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού. Ακολούθησε το 2007 συμφωνία με την Ε.Ε. και το 2010 το Μαυροβούνιο ήταν υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση. «Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, το Μαυροβούνιο θα μπει στην Ε.Ε. με ευρώ στα χέρια. Το Μαυροβούνιο ήταν “ευρω-ποιημένο” από την πρώτη ημέρα. Ενώ οι πολιτικοί άνεμοι ήταν πίσω από τα πανιά του Μαυροβουνίου όταν υιοθέτησε το μάρκο και εν τέλει το ευρώ, οι πολιτικοί αντίθετοι άνεμοι από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) για μια αλλαγή τέτοιου είδους στην Ελλάδα θα ήταν τρομεροί».
Στην περίπτωση του Εκουαδόρ, χρησιμοποιείται το δολάριο των ΗΠΑ, αλλά η χώρα δεν είναι τμήμα του US Federal Reserve System. Η χώρα αδυνατούσε να διαφυλάξε τη σταθερότητα και αξία του νομίσματός της, sucre, με αποτέλεσμα το 2000 ο πρόεδρος Τζαμίλ Μάχουαντ να ανακοινώσει «δολαριοποίηση» της οικονομίας, με τη στήριξη του Μπιλ Κλίντον και του τότε υπουργού Οικονομικών, Λάρι Σάμερς. «Μετά από μία μεταβατική περίοδο…το Εκουαδόρ έγινε η πιο πυκνοκατοικημένη “δολαριοποιημένη” χώρα στον κόσμο. Και η δολαριοποίηση παραμένει δημοφιλής ως σήμερα: οι περισσότεροι κάτοικοι (85%) εγκρίνουν ακόμα…αλλά είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα θα ακολουθούσε τον δρόμο του Εκουαδόρ. Μπορείτε να φανταστείτε τον πρόεδρο Ομπάμα να τηλεφωνεί στον Αλέξη Τσίπρα για να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη δολαριοποίηση της Ελλάδας;»
Στην περίπτωση της Βουλγαρίας: Η χώρα έχει το δικό της νόμισμα, το λεβ (λέβα). «Αποτελεί “κλώνο” του ευρώ. Η Βουλγαρία, ως εκ τούτου, είναι μέρος μιας ενοποιημένης νομισματικής ζώνης με την ευρωζώνη, αλλά η Βουλγαρία δεν είναι επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Ως εκ τούτου, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ηθικών κινδύνων που προκύπτουν από την Ευρωζώνη. Όντως, η Βουλγαρία πρέπει να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στην ΕΚΤ…και να δανειστεί […] το βουλγαρικό λεβ έγινε ελεύθερα μετατρέψιμο σε σταθερή ισοτιμία με το γερμανικό μάρκο (1997), και είχε την πλήρη στήριξη των γερμανικών αποθεμάτων μάρκου. Ως εκ τούτου, έγινε κλώνος του μάρκου (τώρα του ευρώ). Το σύστημα αυτό είχε την στήριξη των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ακόμα και το ΔΝΤ μπήκε στο “πάρτι”. Το “currency board system” αυτό εξαφάνισε τον πληθωρισμό άμεσα, εδραίωσε τη σταθερότητα και παραμένει ο πλέον έμπιστος θεσμός στη Βουλγαρία».
Σε περίπτωση ενός Grexit, η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Χάνκε, θα είναι να ακολουθήσει το βουλγαρικό μοντέλο και να ιδρύσει ένα «currency board» το οποίο θα εκδίδει δραχμές που είναι «κλώνοι» του ευρώ. «Η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρύτερη ενοποιημένη ζώνη του ευρώ, χωρίς τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη» καταλήγει, προσθέτοντας ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαζόταν δημοσιονομική πειθαρχία.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.