Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Στο 13% ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, μπέρδεμα με συντελεστή φόρου αγροτών

Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα ισχύσει και για τους αγρότες προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου στη Βουλή.
Από 1η Ιουλίου 2015 αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.

Από 1η Ιουλίου 2015 αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.

Καμία αναφορά δε γίνεται επίσης και στην επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου για την οποία όλες οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα καταργηθεί με το νέο νομοσχέδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η αύξηση στο συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών κερδών όσο και η κατάργηση των επιστροφών αγροτικών πετρελαίου έχουν συμπεριληθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Δεν αποκλείεται τελικά η κυβέρνηση να επέλεξε να μεταθέσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές για αργότερα, ενδεχομένως και για την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση είχε ζητήσει περιθώριο για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών μέχρι το τέλος του 2017.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες όταν και θα ξεκινήσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου στη Βουλή και θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.


ΦΠΑ: Μένουν στο 13% τα εφόδια
Τα λιπάσματα, οι σπόροι και τα φυτοπροστατευτικά φαίνεται ότι «γλίτωσαν» από το κύμα μετατάξεων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς αναφέρονται στις κατηγορίες προϊόντων που παραμένουν στο 13%.
Το ίδιο ισχύει και για την παροχή κάθε είδους γεωργικών υπηρεσιών.
Επίσης στο ΦΠΑ 13% παραμένουν τα βασικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, το κρέας, τα ψάρια κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. μέλι, τοματοπελτές, σάλτσες, παρασκευάσματα δημητριακών, αλλαντικά, έλαια ζωικής προέλευσης κ.ά.). 

Φόρος εισοδήματος
Για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αναφέρεται ότι:
-O φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου, δηλαδή εισόδημα έως 50.000 ευρώ αυξάνεται από το 26% στο 29%.
-Για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής παραμένει στο 33%.
-Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στους συντελεστής ισχύουν από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2014 που φορολογούνται μέσω των δηλώσεων του 2015.

Αύξηση εισφορών ΟΓΑ
Από 1η Ιουλίου 2015 εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύρια ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. Κάτι που, όπως έχει γράψει το Agronews, οδηγεί σε αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 60 ευρώ το μήνα.


Από 70 ευρώ και πάνω μόνο με κάρτα οι συναλλαγές στα νησιά του Αιγαίου
Επιβάλλεται ανώτατο όριο 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα νησιά του Αιγαίου και από το όριο αυτό και πάνω θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά με τραπεζικό μέσο, δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ.
Η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο.
Εξαιρούνται οι περιοχές με έως 4.100 μόνιμους κατοίκους.


Εισφορά αλληλεγγύης
Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Αναλυτικότερα η έκτακτη εισφορά διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

- 0 - 12.000 ευρώ 0%
- 12.001 – 20.000 ευρώ 0,7%
- 20.001 – 30.000 1,4%
- 30.001 – 50.000 2%
- 50.001 – 100.000 4%
- 100.001 – 500.000 6%
- 500.001 και άνω 8%


Νέες αλλαγές στη διάρκεια ζωής του γάλακτος


Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται ρητή αναφορά, μεταξύ άλλων, στη δέσμευση της κυβέρνησης "να  υιοθετήσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ,  συμπεριλαμβανομένων εμπορίου τις Κυριακές, περιόδων εκπτώσεων".

Κάτι που σημαίνει ότι τίθεται ξανά ζήτημα αλλαγών στην αγορά γάλακτος όπου, υπενθυμίζουμε, βασικό διακύβευμα ήταν η επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που πλέον ονομάζεται "παστεριωμένο" και έχει ως όριο τις 7 ημέρες ενώ έχει θεσπισθεί και άλλη μια κατηγορία, το "γάλα ημέρας". 


Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το Νομοσχέδιο με Προαπαιτούμενα.pdf

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου