«Αγανακτισμένος» με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και εξοργισμένος με όσους την οδήγησαν στην καταστροφή, δηλώνει ο Μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος.
Σε μία χειμαρρώδη συνέντευξή του στο newsbomb, ο κ. Χρυσόστομος αποκαλύπτει, ότι σκόπευε να κατέβει στο Σύνταγμα με το κίνημα των «
αγανακτισμένων», αλλά τον απέτρεψαν τα επεισόδια, καθώς και η πολιτική καπήλευση των κινητοποιήσεων από συγκεκριμένες παρατάξεις.
«Μέχρι τη δεύτερη, τρίτη ημέρα, σκεφτόμουν να πάω. Δηλώνω και εγώ αγανακτισμένος! Όταν όμως άρχισαν τα πολιτικά παιχνίδια, αλλά και να σπάνε μαγαζιά με βαριοπούλες και να συγκρούονται, άλλαξα γνώμη».
Η δήλωση που είχε κάνει πριν από περίπου 13 χρόνια, με την οποία ζητούσε να στηθούν κρεμάλες για τους υπαίτιους, είχε προκαλέσει σοκ.
Ο κ. Χρυσόστομος διευκρινίζει, ότι επρόκειτο για σχήμα λόγου, ενώ επιρρίπτει ευθύνες για τον κατήφορο της Ελλάδας όχι μόνο στους πολιτικούς, αλλά και στους πολίτες.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αιτία είναι η πελατειακή σχέση που είχε αναπτύξει ο πολιτικός με τον πολίτη. Όταν ο πολίτης ψήφιζε όχι με βάση το πρόγραμμα του πολιτικού, αλλά αν θα τον διορίσει στο δημόσιο, τι περιμέναμε; Όταν όλοι διόριζαν στις ΔΕΚΟ ανθρώπους που στα 40 τους χρόνια έπαιρναν 4.500 ευρώ σύνταξη, ασφαλώς και έχουν ευθύνες οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες, που πουλούσαν τη ψήφο τους για το διορισμό τους, αντί να νοιάζονται πώς θα φτιάξουμε λιμάνια και δρόμους».
Συμπληρώνει, μάλιστα, πως η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά παγκόσμια: «Αν υπήρχε μόνο στην Ελλάδα αυτή η τραγική κατάσταση, θα ήμουν έντονα προβληματισμένος. Τώρα είμαι απλά προβληματισμένος, διότι βλέπω τι συμβαίνει σε άλλες ισχυρότερες οικονομίες. Στην Αμερική εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε από τα συσσίτια, ενώ στην Ιταλία βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμάς. Είναι ένα θέμα γενικότερης πολιτικής, για το οποίο δεν είμαι αρμόδιος, διότι δεν έχω σπουδάσει οικονομικά. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω, είναι ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε».
«Δεμένα τα χέρια του Παπούλια, ιδανικός ο Παπαδήμος»
Ο κ. Χρυσόστομος δεν δίστασε ποτέ να σχολιάσει όχι μόνο τα εκκλησιαστικά θέματα, αλλά και τα πολιτικά. Το ίδιο πράττει και σήμερα, κρίνοντας την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αλλά και τη στάση των πολιτικών αρχηγών.
«Τα χέρια του Κάρολου Παπούλια είναι δεμένα, διότι το Σύνταγμα του έχει αφαιρέσει τις εξουσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρεμβαίνει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο και αποτελεί τιμή που είναι σε αυτή την θέση ο κ. Παπούλιας. Ο κ. Παπαδήμος είναι ιδανικός για να συμμαζέψει τα πράγματα, αρκεί να μην την πάθει όπως ο Ξενοφών Ζολώτας. Οι πολλές συσκέψεις και οι βιασύνες πολιτικών αρχηγών να καταλάβουν τον θώκο της Ελλάδας αποτελούν κίνδυνο».
«Αν είχε ευθύνη, καλώς προφυλακίστηκε ο Εφραίμ»
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου αποστασιοποιείται από άλλους Μητροπολίτες, που ζητούν επιτακτικά την αποφυλάκιση του ηγουμένου της
Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. «Δεν θα κρίνω εγώ τη δικαιοσύνη. Ένα πολυμελές συμβούλιο αποφάσισε με βάση ένα κείμενο που είχε στα χέρια του με τις κατηγορίες, τις οποίες δεν γνωρίζω. Αν προκύπτουν ευθύνες του Εφραίμ, τότε καλώς προφυλακίστηκε. Έχουν φαγωθεί στην Ελλάδα, ότι δεν τιμωρείται κανείς. Και μόλις προφυλακίσθηκε ο Εφραίμ, ξεσηκώθηκαν όλοι».
Μάλιστα, δίνει μία ενδιαφέρουσα απάντηση σε όσους υποστήριξαν, ότι η προφυλάκιση του Εφραίμ παραμονή Χριστουγέννων είχε συμβολικό μήνυμα. «Δεν ήταν Χριστούγεννα για τον Εφραίμ. Για εκείνον τα Χριστούγεννα ήταν μετά από 13 ημέρες, αφού ακολουθεί το Παλαιό Ημερολόγιο».
Αιχμές για την ιεραρχία της Εκκλησίας
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ. Χρυσόστομου να παραιτηθεί από Μητροπολίτης Ζακύνθου. Σήμερα δηλώνει δικαιωμένος γι' αυτή την απόφαση, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για τις ιεραρχία της Εκκλησίας. «Αποχώρησα στα 72 μου χρόνια και νιώθω δικαιωμένος. Δεν μπορούσα να ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα μου δίνει ο Θεός μυαλό για να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι “σέρνονται” στις θέσεις τους και αναφέρομαι σε αυτούς που διοικούν ακόμη στην Εκκλησία».
Αυτή την περίοδο ο κ. Χρυσόστομος απολαμβάνει την ηρεμία του και παρακολουθεί από το σπίτι του τις εξελίξεις. Σύντομα, όμως, θα μεταβεί στην Αφρική προκειμένου να συνδράμει στο ιεραποστολικό έργο.