Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλη άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας Ισραήλ-ΗΠΑ


 


Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να διεξαγάγουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, το σενάριο της οποίας προβλέπει ότι η μεσανατολική χώρα δέχεται επίθεση με πυραύλους. Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε χθες το σχεδιασμό της άσκησης, που έχει κωδική ονομασία «Austere Challenge 12» και ανακοινώνεται σε μια περίοδο έντασης στην περιφέρεια. Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε δημοσιεύματα κατά τα οποία θα πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει από κοινού οι δύο χώρες ενώ έχουν ήδη αφιχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο ισραηλινό έδαφος γι' αυτή.
Η άσκηση αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς. Η εξέλιξη σημειώνεται εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν. Ωστόσο ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε ότι αποτελεί «μέρος ενός συνηθισμένου κύκλου ασκήσεων» και είχε σχεδιαστεί προτού προκύψει η ένταση. Τα γυμνάσια «δεν αποτελούν αντίδραση σε κάποιο πραγματικό γεγονός», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.
Πάντως σημείωσε πως είναι «άλλο ένα ορόσημο στη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς κι ένα βήμα εμπρός στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Στα τέλη του 2009, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας άσκηση που επικεντρωνόταν στην αντιπυραυλική άμυνα με τη συμμετοχή περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτικών.

Στο μεταξύ η εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου έγραψε χθες ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα «μέσα σε ένα χρόνο», επικαλούμενη μια έκθεση ισραηλινού ινστιτούτου μελετών.
Το Ινστιτούτο Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια (Institute for National Security Studies, INSS) του Ισραήλ κατήρτισε σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης μετά από μια ενδεχόμενη δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη, έπειτα από σχετικό αίτημα ισραηλινών πρεσβευτών, αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και αξιωματούχων των ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τους Τimes.

Σύμφωνα με το think-tank, εάν το Ιράν προβεί σε πυρηνική δοκιμή ο πρόεδρός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα διατυπώσει στη συνέχεια «προκλητικές» αξιώσεις και θα διαπραγματευτεί με τις μεγάλες δυνάμεις για «να βελτιώσει τη θέση του» στην περιφέρεια. Αντίγραφο των σεναρίων εστάλη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τους Τimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου