Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Παραμένουμε οι ισχυρότεροι, μην μας δοκιμάσετε, προειδοποιούν οι ΗΠΑ


 


«Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ... εξερχόμαστε από μία δεκαετία πολέμου, αντιμετωπίζουμε κρίση από τα τεράστια ελλείμματα. Το Κογκρέσο αποφάσισε ότι πρέπει να μειωθούν τα κονδύλια για την άμυνα κατά 487 δισ. δολάρια», σημείωσε ο Λέον Πανέτα σε εκπομπή του CBS.
«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος είναι ότι η Αμερική είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη και σκοπεύουμε να παραμείνουμε, οπότε καλύτερα να μην μπλεχτεί κανείς με αυτό», όπως είπε.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσι, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις περικοπές, που μπορεί να δώσουν «λάθος εντύπωση» σε εχθρούς αλλά και συμμάχους.
«Κάποιοι μπορεί να μας δουν ως μία χώρα και κυρίως ένα στρατό σε παρακμή, κάτι που δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», όπως είπε, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέση με χώρες όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα, αλλά και τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. «Θέλω να τονίσω σήμερα ότι είμαστε ο ίδιος συνεργάτης που υπήρξαμε διαχρονικά και σκοπεύουμε να παραμείνουμε έτσι», διαβεβαίωσε ο Ντέμπσι.
Ειδικά για την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν μία πιθανή πυρηνική ικανότητα του Ιράν, ο στρατηγός τόνισε ότι είναι δουλειά του να σχεδιάζει οποιαδήποτε στρατηγική επιλογή και να κατανοεί τους κινδύνους της και «όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι σε εξέλιξη. ... Θα πρέπει να ξέρουν ότι εάν προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση, θα τους σταματήσουμε», όπως είπε και ο Πανέτα για το ίδιο θέμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου