Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Νοκ άουτ ο συνδυασμός Ερντογάν στον Ίασμο Ροδόπης

ερΕκτός μάχης μένει επί της ουσίας ο συνδυασμός «Ενωτική Κίνηση» του υποψηφίου δημάρχου Ιάσμου κ. Σαΐτ Ερντογάν, μετά τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης να κάνει δεκτή «εν μέρει» τη δήλωση που υπέβαλλε την περασμένη Κυριακή.
Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο δικαστικό όργανο, ενέκρινε τις υποψηφιότητες του συνδυασμού για τις εκλογικές περιφέρειες Σώστη και Αμαξάδων, όχι όμως και εκείνες της εκλογικής περιφέρειας Ιάσμου, των δημοτικών κοινοτήτων Ιάσμου και Ασωμάτων, και όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου!
Για την ακρίβεια, το «πράσινο φως» του εκλέγεσθαι, δόθηκε στους 16 υποψηφίους της «Ενωτικής Κίνησης» στην εκλογική περιφέρεια Σώστη, και στους 6 της εκλογικής περιφέρειας Αμαξάδων.
Με άλλα λόγια, ο κ. Ερντογάν μπορεί να «κατεβάσει» υποψηφίους μόνο στον πρώην Δήμο Σώστη και στην πρώην Κοινότητα Αμαξάδων, και όχι στον «Καποδιστριακό» Δήμο Ιάσμου.
Τούτων δοθέντων, τον δημαρχιακό θώκο στον Ίασμο, διεκδικούν πλέον οι κ.κ. Καδή Ισμέτ και Κυριάκος Αμούτζας.
Το Πρωτοδικείο απεφάνθη τα παραπάνω για τον συνδυασμό του κ. Ερντογάν, διότι:
 - στην εκλογική περιφέρεια Ιάσμου ο συνδυασμός δεν περιλάμβανε τον ελάχιστο αριθμό των 11 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.
- 6 από τους 22 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας Σώστη, δεν είχαν καταθέσει το απαιτούμενο παράβολο των 50 ευρώ από την εφορία, και ως εκ τούτου η δήλωσή τους κρίθηκε «απαράδεκτη».
- στις δημοτικές κοινότητες Ασωμάτων και Ιάσμου, αλλά και των τοπικών κοινοτήτων, δεν τηρούνταν η ποσόστωση συμμετοχής γυναικών κατά το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων.
- η συμπληρωματική δήλωση του συνδυασμού που υποβλήθηκε την Τρίτη 29/4 στο Πρωτοδικείο, κρίθηκε «απαράδεκτη», ως εκπρόθεσμη.

O τουρκικός στρατός στρέφεται απειλητικά προς το Ελληνικό Αιγαίο

Αναδιάρθρωση του τουρκικού στρατού με επιθετικό προσανατολισμό Αιγαίο πέλαγος και κοιτάσματα 


Κοσμογονικές εξελίξεις στον τουρκικό στρατό μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας που προσδίδουν σαφέστατα επιθετικό προσανατολισμό στις τουρκικές ειδικά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από το τουρκικό γενικό επιτελείο, το τουρκικό ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ που έως τώρα ήταν ανεξάρτητες διοικήσεις, θα υπάγονται στο τουρκικό ΓΕΕΔ, αναφέρει η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας Hurriyet.

Η μεγάλη προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του τουρκικού στρατού, για την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) στις 30 Απριλίου, περιλαμβάνει και άλλες καινοτομίες που καταδεικνύουν, το πως σκέπτονται οι γείτονες το «μέλλον της περιοχής μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά την συνάντηση, του Τούρκου προέδρου Abdullah Gül, τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αφορούν την αλλαγή των δομών του τουρκικού στρατού, με σκοπό την αντιμετώπιση των νέων «απειλών της τουρκικής ασφάλειας» και αποτέλεσαν το κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης του πανίσχυρου τουρκικού Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος « ενημερώθηκε εκτενώς» για την αμυντική μεταρρύθμιση των ΕΔ, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και με γνώμονα «τις εξελίξεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τα ανεξάρτητα επιτελεία, Στρατού, Ναυτικού και Πολεμικής αεροπορίας, θα υπάγονται κατευθείαν στην κοινή διοίκηση του τουρκικού ΓΕΕΔ, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και διοίκηση καθώς και ταχύτητα στην εκτέλεση των όποιων αποφάσεων.

Σε μια άλλη κίνηση, η «στρατιά του Αιγαίου» με έδρα την Σμύρνη καθώς και το «τρίτο σώμα στρατού» με έδρα το Erzincan θα μετονομαστούν, σε «στρατιά της Ανατολής» και της «Δύσης». Στην 1η στρατιά με έδρα την Κωνσταντινούπολη θα υπαχθεί η δυτική στρατιά, συμπεριλαμβανομένης της στρατιάς του Αιγαίου, καθώς επίσης η 2η Στρατιά με έδρα την Μαλάτια θα μετονομαστεί σε «Στρατιά της Ανατολής», και θα περιλαμβάνει και την 3η Στρατιά.

Η αναδιάρθρωση των τουρκικών σχηματισμών και δυνάμεων, θα περιλαμβάνει επίσης αλλαγές και στην τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Θα ιδρυθεί μια νέα μονάδα, παρόμοια με τους Γερμανούς ομοσπονδιακούς συνοριοφύλακες (Bundesgrenzschutz) και θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τουρκικός στρατός θα εξετάσει επίσης όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στην υιοθέτηση νέων οπλικών συστημάτων. Επίσης σύμφωνα με τον νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών: οι Στρατηγοί, Ναύαρχοι και πτέραρχοι ψτων τουρκικών ΕΔ, θα παραμένουν στο βαθμό αυτό για τρία από τέσσερα έτη, ενώ για τους συνταγματάρχες θα μειωθεί το απαιτούμενο διάστημα από πέντε σε τέσσερα έτη.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχυθεί περαιτέρω, με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στη Μεσόγειο θάλασσα, καθώς οι δυνάμεις του βρίσκονται σε περιοχές κοντά σε ένοπλες συγκρούσεις (Μέση Ανατολή) αλλά και σε περιοχές φυσικών ενεργειακών πόρων. Οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν επίσης, σε διαστημικές τεχνολογίες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σχόλιο: Καθώς λοιπόν διαφαίνεται οι αλλαγές αυτές στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δείχνουν αρχικά κοσμογονικές ακόμη και για τα δεδομένα του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου. Επίσης καταδεικνύουν σαφέστατα την επιθετική φύση του τουρκικού στρατού, ιδιαίτερα στο αιγαίο πέλαγος και ειδικά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ελλάδα.
Μεσούσης της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία και με τον πόλεμο στην Συρία να βρίσκεται σε τελικό στάδιο, όπου καθώς διαφαίνεται οι δυνάμεις του συριακού στρατού θα αποτελειώσουν τους αντάρτες, η Τουρκία δείχνει το σαφή επιθετικό προσανατολισμό της που είναι το Αιγαίο πέλαγος και τα κοιτάσματα του αλλά και η ΑΟΖ.
Ας «μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», στην γλώσσα των στρατιωτικών αυτού του είδους η αναδιάρθρωση των τουρκικών ΕΔ, στοχεύει κατευθείαν την χώρα μας και την Κύπρο, και είναι πιθανόν να μας εμπλέξει σε νέες περιπέτειες.

Καταδίκη του ΟΗΕ για την μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας


Καταπέλτης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μνημονιακή Ελλάδα 

Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος 
 
Έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δημοσιευθείσα την 07/03/2014 στο σάιτ του ΟΗΕ, επικρίνει με τον πιο περιγραφικό τρόπο την Ελληνική κυβέρνηση για την μεθοδική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Μάλιστα, ο διεθνής εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη δέσμευσης από την Ελλάδα στην εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αντιμετωπίσει τις προφανείς προκλήσεις στην προοδευτική υλοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.
Επίσης επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την βάναυση καταπάτηση των συνταγματικών και διεθνών δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Το Σύνταγμα της Ελλάδα θέτει μια σειρά από υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κράτος. Το άρθρο 2(1), υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το μέρος ΙΙ του Συντάγματος προβλέπει ρητά μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιοκτησίας (άρθρο 17) της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας (άρθρο 21.1) η ειδική φροντίδα για την υγεία (άρθ. 21 (2) και (3)), η εξέλιξη των συνθηκών εργασίας (άρθρο 22 (1)) και της κοινωνικής ασφάλισης (Άρθρο 22 (5)). Διάφορα δικαιώματα αντιστοιχούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ισότητα όλων των Ελλήνων (άρθρο 4), την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμετοχή (άρθρο 5), την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας (άρθρο 5Α), αίτηση (άρθρο 10), της ειρηνικής συνάθροισης (11 art.), δωρεάν δημόσια εκπαίδευση (άρθρο 16 (2)), ιδιοκτησίας (άρθρο 17 (2)), την υγειονομική περίθαλψη (άρθρο 21 (3)), εργασία (άρθρο 22 (1)), την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 (5)) και την ελευθερία του συνδικαλισμού (άρθ. 23). Το άρθρο 21.4 ορίζει ότι « η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους ». Το άρθρο 25, παράγραφος 1 αναφέρεται ρητά στην αρχή του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι όλα τα δημόσια ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων».
Οι διατάξεις αυτές καθορίζονται από τα πρότυπα που καθορίζονται σε διάφορες βασικές διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, στα οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πως αυτά τα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται σε αυτήν, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους και πολιτικές που αποσκοπούν στην επίτευξη της βελτίωσης της καθολικής πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η στέγαση, η κοινωνική ασφάλιση και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή. Ως εκ τούτου, έχει καθήκον να αποφεύγει ανά πάσα στιγμή τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση ή παραβίαση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Την ίδια υποχρέωση, τονίζει η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν και οι μη κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές και οι δραστηριότητές τους τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται την υποχρέωση να απέχουν από τη διατύπωση, την έγκριση, τη χρηματοδότηση, την προώθηση και την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων που άμεσα ή έμμεσα εμποδίζουν την απολαβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο, τονίζει η έκθεση, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο όταν ενεργούν μέσω των διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο του καθήκοντος της διεθνούς συνεργασίας, όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πως τα συμβαλλόμενα κράτη, είτε ατομικά είτε μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς, δεν θα πρέπει να υιοθετούν ή να προωθούν πολιτικές ή να συμμετέχουν σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην ληστρική επιδρομή κατά των 15.000 Ελλήνων ομολογιούχων, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του PSI, χωρίς τη συγκατάθεσή τους (άρα παρανόμως), με αποτέλεσμα να απολέσουν πλέον του 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, αλλά και στο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Εκτός από τις αυξήσεις στο συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας, τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στις κοινωνικές παροχές ύψους 1,5 ανά εκατό του ΑΕΠ (κατάργηση των συνταξιοδοτικών δώρων, ονομαστικό πάγωμα των συντάξεων και την εισαγωγή των μέσων ελέγχου για τα επιδόματα ανεργίας), εξάλειψη των μπόνους και των επιδομάτων, και μείωση των επενδυτικών δαπανών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περαιτέρω περικοπές των δαπανών κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής περιόδου 2013/14.

Ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος προσαρμογής, λέει η έκθεση, είναι η πώληση των κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους και εκφράζεται η ανησυχία ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που αποτελούν στόχο για ιδιωτικοποίηση παρέχουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, οι μεταφορές και η ενέργεια, και ότι υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης των τελών χρήσης για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτές τις οντότητες μετά την ιδιωτικοποίηση τους, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εξάλλου, αν η πρόθεση είναι να αντλήσει κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος, η απόφαση να ιδιωτικοποιήσει την ελληνική εθνική λαχειοφόρο αγορά, μία από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ, έκρινε ότι η μείωση των ελάχιστων μισθών για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή στο άρθρο 4 (1) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς παρέχει μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όσον αφορά δε την δήθεν υποχρέωση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή και με κάθε κόστος του χρέους, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι:
«Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους ΔΝΤ, ενέχει περιορισμούς. Είναι πολύ στενά επικεντρωμένη στην ικανότητα αποπληρωμής του χρέους. Δεδομένου ότι ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας έχει τονίσει σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια αξιολόγηση του επιπέδου του χρέους που μια χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει, χωρίς να υπονομεύει την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Με λίγα λόγια, η έκθεση επανεπιβεβαιώνει πρόσφατες αποφάσεις του ΟΗΕ ότι προέχει η επιβίωση ενός λαού της υποχρέωσης αποπληρωμής ενός χρέους και ότι ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δικαιούνται να υπονομεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με πρόσχημα το εξωτερικό χρέος μιας χώρας.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της προσαρμογής, ειδικότερα οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουν ως συνολικό αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και την δυνατότητα άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διαμεσολαβητή, «οι δραστικές προσαρμογές που επιβάλλονται για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της είχε δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, ενώ οι ευπαθείς ομάδες αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται». Στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατήρησε μια «ταχεία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και την υιοθέτηση μέτρων, ασυμβίβαστων με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα οποία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία».

Και συνεχίζει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Μία από τις πιο βαθιές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής ήταν η ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει 150.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα (περίπου 22 τοις εκατό της δημόσιας απασχόλησης) έως το 2015. Περίπου 80.000 έως 120.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είχαν ήδη χάσει τη δουλειά τους κατά τη στιγμή της επίσκεψης του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αυξήθηκε από 7,3 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2008 με 27,9 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2013, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ελλάδα. Περίπου 778.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους κατά την περίοδο 2010-2013 και μόνο. Περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα προγραμματίζονται. Στη νεολαία η ανεργία έφτασε σε πρωτοφανή ρυθμό 64,9 τοις εκατό το Μάιο του 2013 (σε σύγκριση με μέσο όρο 24,4 στη ζώνη του ευρώ). Έτσι, οι προοπτικές ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
»Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, έχουν υπονομεύσει την υλοποίηση του δικαιώματος στην εργασία. Μαζί με τις διαδοχικές περικοπές μισθών και τις αυξήσεις φόρων, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτύχει στο να επιτευχθεί ο στόχος της προώθησης της ασφαλούς ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αντίθετα, έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών προτύπων, στην γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας, με υπέρ-ευέλικτες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, όπου οι γυναίκες και οι νέοι, έχουν κυρίαρχη θέση. Ο κατώτατος μισθός έχει ωθηθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχει, σε μεγάλο βαθμό, χάσει τη λειτουργία του ως εργαλείο για την αποτροπή της φτώχειας. Επιπλέον, περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες - μεταξύ των οποίων γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες - έχουν μεταναστεύσει από το 2010.
»Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 22 (1) του Συντάγματος για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών».
Όσον αφορά δε την κοινωνική ασφάλιση, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Σημαντικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επηρέασαν μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, τις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα. Για να επιτείνουν το πρόβλημα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης, την καταβολή των συντάξεων και των παροχών και ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις συντάξεις. Λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, μόνο ένα κλάσμα του συνόλου από τους εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνουν παροχές (27 τοις εκατό ως το Φεβρουάριο 2013). Επιπλέον, οι παροχές ανεργίας λήγουν μετά από 12 μήνες, με αποτέλεσμα την απώλεια της δημόσιας υγείας και την ασφαλιστική κάλυψη. Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν είναι επιλέξιμοι για στήριξη, επειδή δεν είχαν ποτέ μια δουλειά και δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες εθνικές ασφαλιστικές εισφορές».
»Διαδοχικές περικοπές έχουν μειώσει τις συντάξεις έως και 60 τοις εκατό (για υψηλότερες συντάξεις) και μεταξύ 25 και 30 τοις εκατό για χαμηλότερες. Το συνολικό μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη άνω των € 1000 έχει μειωθεί κατά 5 έως 15 τοις εκατό, ενώ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι τα επιδόματα για τους συνταξιούχους έχουν καταργηθεί. Αυτές οι χονδροκομμένες περικοπές συντάξεων έχουν ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων. Το "σωρευτικό αποτέλεσμα" από τις διάφορες νομοθεσίες που εισάγονται ως «μέτρα λιτότητας» στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010, ο περιορισμός και η μείωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών παροχών, συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 (3) του το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Άρθρο. Δεδομένου ότι η Επιτροπή σημείωσε, τελικά, πως οι περικοπές στις συντάξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν "σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης πολλών από των εν λόγω συνταξιούχων". Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να κάνει προσπάθειες για να εξασφαλιστεί επαρκές επίπεδο προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Για την καταρράκωση κάθε συνταγματικού δικαιώματος στην περίθαλψη και την υγεία, λέει η έκθεση:
«Ο συνδυασμός των περικοπών στις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη κάτω από 6 τοις εκατό του ΑΕΠ (περίπου € 12,4 δισεκατομμύρια το 2012) από περίπου 10 τοις εκατό κατά τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, η αύξηση των αμοιβών και οι συμμετοχές πληρωμών, το κλείσιμο / συγχώνευση των νοσοκομείων και των υγειονομικών υποδομών, η μείωση του αριθμού στις νοσοκομειακές κλίνες και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη δημόσια ασφάλιση υγείας (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας), έχουν υπονομεύσει τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για τους φτωχότερους.
»Από το 2010, η Ελλάδα έχει μειώσει τις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη σημαντικά, σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από 7,1 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2010 σε 5,8 τοις εκατό το 2012, και προβλέπεται να μειωθεί στο 5,3 τοις εκατό το 2013, πολύ κάτω από το 6,3% του μέσου όρου για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό.
»Οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν επίσης τα παρεπόμενα προβλήματα των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία. Για παράδειγμα, οι περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, έχουν σαν αποτέλεσμα, ασθένειες που πιστευόταν ότι έχουν εξαφανιστεί από τη χώρα από καιρό, όπως η ελονοσία, έχουν επανεμφανιστεί λόγω της διακοπής των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και της παύσης των αεροψεκασμών.
»Μία αύξηση της τάξης του 52 τοις εκατό των μολύνσεων από τον ιό HIV αναφέρθηκε 2010 - 2011. 66 εκθέσεις δείχνουν ότι, αν και αρχικά, είχαν κατηγορηθεί οι εργαζομένοι του σεξ και οι παράνομοι μετανάστες, η έκρηξη οφείλεται κυρίως σε μη ασφαλείς πρακτικές ενέσιμης χρήσης μεταξύ των τοξικομανών, καθώς ιδιαίτερα απελπισμένοι νέοι Έλληνες που αντιμετωπίζουν την ανεργία, έχουν στραφεί στα ναρκωτικά.
»Ο ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας φοβάται, πως σε απάντηση της ανωτέρω κατάστασης, η αρχές εξέδωσαν οδηγία (Κανονισμός Υγείας Αρ. GY/39A) τον Απρίλιο του 2012, η οποία επέτρεψε στο Υπουργείο Υγείας, να ελέγχει τη βία οποιονδήποτε για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας ανησυχεί επίσης ότι ο κανονισμός αριθ. GY/39A αποκαταστάθηκε στις 26 Ιουνίου 2013 μόνο λίγους μήνες μετά αφού είχε προηγουμένως καταργηθεί.
»Υπήρξε επίσης μια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 37 τοις εκατό από την έναρξη της κρίσης χρέους (από 677 σε 2009 με 927 το 2011). Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η αύξηση στις αυτοκτονίες και στις απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποδοθεί στην οικονομική και κοινωνική πίεση που επιβάλλονται στα άτομα από την οικονομική κρίση.
»Η πρόσβαση στα φάρμακα έχει γίνει επίσης πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο του 2013, περισσότερα από 200 ιατρικά προϊόντα ήταν σε έλλειψη σε νοσοκομεία και φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα C και την υπέρταση, παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης, αντιψυχωτικά και αντιβιοτικά. Η εισαγωγή της συμμετοχής επιδείνωσε το πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, στο πλαίσιο της σοβαρής λιτότητας, να πληρώσουν για τα φάρμακά τους».
Για την εκπαίδευση η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Οι ετήσιες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν από € 7.23 δις το 2009 σε € 5,84 δισ. ευρώ το 2013, μια μείωση κατά 30 τοις εκατό. Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση έχει μειωθεί κάνοντας περικοπή στις κρατικές δαπάνες για τους ανθρώπινους πόρους, καθώς και μέσω δραστικών περικοπών στα καθημερινά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης για τα σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού. Αυτές οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 24 τοις εκατό το 2011 και επιπλέον 19 τοις εκατό το 2012.
»Στο πλαίσιο της λιτότητας, μεταξύ των σχολικών ετών 2009-2010 και 2013-2014, περίπου 14,5 τοις εκατό όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης) και 4 τοις εκατό των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συγχωνευθεί. Το κλείσιμο των σχολείων, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αυξήσει σημαντικά την απόσταση για να φτάσουν τα παιδιά το σχολείο, και η περιορισμένη πρόσβαση, έχει -με τη σειρά της- προκαλέσει, αυξανόμενα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, ιδίως μεταξύ των παιδιών των Ρομά και προκαλούν ανησυχία.
»Επιπλέον, ο αριθμός των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει μειωθεί, κυρίως μέσα από τη συνταξιοδότηση και τους περιορισμούς που τίθενται στις νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2010 και ιδίως για το σχολικό έτος 2012-13 κατά περίπου 11 τοις εκατό. Προβλέπεται ότι 2.500 περισσότεροι καθηγητές θα τοποθετηθούν σε κινητικότητα και μπορεί τελικά να απολυθούν. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία έχουν επίσης περικοπεί».
Την ίδια επιδείνωση περιγράφει και για την στέγαση:
«Ως αποτέλεσμα της ύφεσης και του προγράμματος προσαρμογής, υπήρξε μια αύξηση του αριθμού των αστέγων από το 2009, εκτιμάται σε 25 τοις εκατό. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι. Πολλά από τους «νεοάστεγους», είναι σχετικά καλά εκπαιδευμένοι που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από την απώλεια της εργασίας, καθώς και των παροχών.
»Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, το μόνο μείζον ίδρυμα που παρείχε επιδόματα στέγασης, καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και οι αρμοδιότητες του, περιήλθαν στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, υπό κάποιες προϋποθέσεις, έδινε μεταξύ άλλων, μια επιδότηση ενοικίου, σε σχεδόν 120.000 νοικοκυριά και παροχές στέγασης σε μη ασφαλισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους.
»Παράλληλα, οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς των κοινωνικών υπηρεσιών έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των υπηρεσιών υποστήριξης για παροχή βοήθειας σε άστεγους σε μια εποχή που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2010, 61 από τα 85 μέλη του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα Αστέγων απολύθηκαν, μειώνοντας σημαντικά τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρασχεθούν.
»Το 2009, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και τους προστάτευε από κατασχέσεις από τις τράπεζες. Για το σκοπό αυτό, την κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στις τράπεζες να πραγματοποιούν κατασχέσεις σε κύριες κατοικίες αξίας έως € 200.000. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κατανοεί, ωστόσο, ότι οι διεθνείς δανειστές του κράτους έχουν πιέσει την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση. Ο ίδιος καλεί αυτούς τους δανειστές να αποφευχθεί η συνταγογράφηση πολιτικών δράσεων που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην επαρκή στέγαση.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την ανησυχία του Ειδικού Εισηγητή για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση ως συστατικό του δικαιώματος για επαρκές βιοτικό επίπεδο, και για το δικαίωμα στη μη-διάκριση. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση των επιδοτήσεων στέγασης, οι αλλαγές στη νομική προστασία κατά των εξώσεων και κατασχέσεων και ο έκτακτος φόρος περιουσίας είχαν αρνητικές συνέπειες στην υλοποίηση του δικαιώματος για επαρκή στέγαση των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας. Ο ίδιος καλεί τις ελληνικές αρχές να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο, εξαρτώμενο από το εισόδημα στεγαστικό επίδομα, που θα απευθύνονται σε φτωχούς και στις οικογένειες, για να κλείσει το χάσμα της κοινωνικής προστασίας στον τομέα της στέγασης, το οποίο επιδεινώθηκε από τη διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στέγαση, όπως και η απασχόληση, αποτελεί σημαντικό εγγυητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
 Για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, λέει:
«Παρόλο που η Ελλάδα ήδη είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη ζώνη του ευρώ πριν από το 2009, τα μέτρα λιτότητας, ιδιαίτερα οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, έχουν ωθήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Περίπου το 11 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αυτά τα επίπεδα της φτώχειας συνέβαλαν στην αύξηση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
»Σύμφωνα με μια μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρήσεων και το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το ποσοστό σχετικής φτώχειας (δηλαδή, το ποσοστό των ατόμων που έχουν λιγότερο από το 60 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος στη διάθεσή τους) αυξήθηκε από 20 τοις εκατό το 2009 σε 21,29 τοις εκατό το 2012. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι (σχετικό ποσοστό φτώχειας από 41.08 τοις εκατό) και πολλά παιδιά (26,75 τοις εκατό) έχουν πέσει κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας. Τα δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 2011 δείχνει ότι το 44 τοις εκατό του συνόλου των ανέργων έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας και επιβεβαιώνουν την τάση αυτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο φτώχειας (ποσοστό 43,2 τοις εκατό).
»Η εισοδηματική ανισότητα έχει επίσης αυξηθεί. Συνολικά, ο δείκτης Gini, που παίρνει τιμές από 0 (απόλυτη ισότητα) έως 1 (συνολική ανισότητα), μετακινήθηκε από το 0,3449 το 2009 έως 0,3678 το 2012. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν παραμέτρους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των περισσότερο εύπορων, ωστόσο η προσαρμογή έχει μειώσει περαιτέρω το εισόδημα των ομάδων του πληθυσμού που ήταν ήδη στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος το 2009, επιδεινώνοντας έτσι τη φτώχεια τους. Οι άνθρωποι στο κατώτερο δεκατημόριο, είχαν απώλεια εισοδήματος 24,2 τοις εκατό σε σχέση με πριν από την κρίση και μεταξύ 2009 και 2012. Εάν τα δεκατημόρια εισοδήματος προσαρμόζονται με βάση την κατανομή του εισοδήματος του 2012, η απώλεια του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού ανέρχεται σε ένα ανησυχητικό 56,5 τοις εκατό.
«Είναι δύσκολο να απομονωθούν οι διανεμητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας από την ευρύτερη ύφεση, καθώς και οι δύο είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ειδικοί, ωστόσο, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι το 63,3 τοις εκατό του πληθυσμού που βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2010 και το 2011, βρέθηκαν εκεί σαν αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και μόνο - που σημαίνει ότι μπορούν να αποδοθούν άμεσα οι αλλαγές που επιβάλλονται στη φορολογία, τους μισθούς και στις περικοπές κοινωνικών παροχών. Σημειώνουν επίσης ότι η απότομη αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση στο μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού».
Το ίδιο αποκαλυπτική είναι η έκθεση και στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα:
«Οι αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής επεκτείνεται σε αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών που πραγματοποιήθηκε κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας, φέρεται να αντιμετωπίσθηκαν με έναν αδέξιο τρόπο από τις αρχές. Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την εθνική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, ώστε να εργαστούν και να απαγορεύσει μια προγραμματισμένη απεργία από το Συνδικαλιστικό Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας, κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για να αποφευχθεί μια σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θεωρεί, ωστόσο, ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι δυσανάλογες και ενδέχεται να αποτελούν παραβίαση στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, τα οποία είναι επίσης εγγυημένα από το Σύνταγμα».
Και καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ στις παρακάτω συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές:
«Συμπεράσματα και συστάσεις
Το πρόγραμμα προσαρμογής και, ιδίως, τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το Μαΐου του 2010 έχουν προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα έχει ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του πληθυσμού και γενικά υπονόμευσε την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων διάσωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των τραπεζών που δάνεισαν χρήματα απερίσκεπτα στην Ελλάδα, ενώ αύξησαν το χρέος της χώρας. Δυστυχώς, ο ρόλος του κράτους ως φορέα παροχής προσβάσιμων δημόσιων υπηρεσιών έχει εξαρτηθεί από τον ολοένα και πιο άπιαστο στόχο της αποκατάστασης ενός βιώσιμου δημόσιου προϋπολογισμού. Με βάση τις διαπιστώσεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κάνει τις παρακάτω συστάσεις.

Α. Προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συνιστά την κυβέρνηση:

 (α) Την εφαρμογή των διεθνών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να καταφεύγουν σε περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών και άλλα μέτρα λιτότητας που μπορεί να υπονομεύουν την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη χώρα.
 (β) Βεβαιωμένα να διατηρεί επαρκείς πόρους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει στο «Μέγιστο των δυνατοτήτων", για την υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η απόλαυση του ελάχιστου απαραίτητου επιπέδου, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
 (γ) Διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της, προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του, να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το χρέος.
(Χρησιμοποιώ έντονη γραμματοσειρά στην γ’ σύσταση, διότι για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ τίθεται υπό άμεση αμφισβήτηση το ύψος του δημοσίου χρέους μιας χώρας, και απαιτεί τον εντοπισμό και την τιμωρία των πολιτικών εκείνων που το δημιούργησαν. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ελληνικά δικαστήρια και απαιτεί την διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της Ελλάδας).
 (δ) Διεξαγωγή εκτίμησης επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα για να εντοπίσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής και τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να γίνει σωστή αντιμετώπιση.
 (ε) Να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και, κυρίως, να βελτιωθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
(στ) Να διατεθούν επαρκείς πόροι επειγόντως και να κλείσει τα κενά στο κοινωνικό σύστημα προστασίας.
 (ζ) Να εξετάσει την επέκταση των υφισταμένων προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, μέσω της κατάρτισης και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
 (η) Αύξηση του κατώτατου μισθού (μετά από φόρους) το συντομότερο δυνατό σε επίπεδα πάνω από το όριο της φτώχειας.
 (i) Εξετάστε την επέκταση του πιλοτικού συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος που θα δοκιμαστεί σε δύο περιοχές το 2014, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κλείσει το δίχτυ ασφαλείας της κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τη ΔΟΕ Επίπεδο Κοινωνικής Προστασίας Σύσταση 2012 (Νο. 202).
 (ι) Επειγόντως να καταργήσει ή να προσαρμόσει οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας είχαν αρνητική επίπτωση στην κατανομή του εισοδήματος.
 (ια) Να εξασφαλίσει οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις και να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό ατόμων από την ιατρική ασφάλιση λόγω της μακροχρόνιας ανεργία ή άλλους λόγους.
 (ιβ) Κατάργηση και επειγόντως του κανονισμού Υγείας αριθ. GY/39A.
 (m) Να επανεξεταστούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, ιδίως για τα μέλη των ευάλωτων ομάδων.
 (ιδ) Να ενισχυθεί η στήριξη αστέγων και να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του φαινόμενου των αστέγων. Να εξετάσει τη θέσπιση στεγαστικού επιδόματος για τα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά, το οποίο θα καλύψει το κενό που προκαλείται από το κλείσιμο της Οργάνωσης Εργατικής Κατοικίας και να συνεχιστεί η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων με χαμηλό εισόδημα και των οικογενειών τους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια έναντι πιθανή έξωση από τα δικά τους σπίτια.
 (ιε) Εφαρμογή των συστάσεων του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να περιοριστεί η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και η ξενοφοβική βία. Να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 (ιστ) Να αναλογιστεί, την ανάγκη να επικυρώσει, βασικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις οποίες το κράτος δεν είναι ακόμη συμβαλλόμενο μέρος, ειδικότερα, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Β. Προς τους Διεθνείς Δανειστές

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας καλεί τους διεθνείς δανειστές της χώρας:

 (α) Να αποφεύγουν την παροχή οικονομικής βοήθειας υπό τη συνθήκη ενοχλητικών και επαχθών πολιτικών, οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 β) Να υποστηρίξουν τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση της Ελλάδας, να διεξάγει ένα ανεξάρτητο, διαφανή και πολυσυμμετοχικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.
 (γ) Nα εξετάσουν περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να επιτραπεί στη χώρα να μειώσει το χρέος της σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο, όπως καθορίζεται στην παρούσα έκθεση.
 (δ) Να συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους κατά το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, και να παρακολουθείται τακτικά η πρόοδος.
 (ε) Να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ελλάδας κατά τρόπο που να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα του λαού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος τη συμμετοχή του κοινού.
 (στ) Με ιδιαίτερη έμφαση προς το ΔΝΤ, να διασφαλίσει ότι οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνουν υπόψη τις άλλες απαιτήσεις των διαθέσιμων πόρων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα εκείνες που είναι απαραίτητες για κοινωνικές επενδύσεις και την εγκαθίδρυση των προϋποθέσεων για την πλήρη υλοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
 (ζ) Να μελετηθεί η προετοιμασία ενός νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα με καλύτερους όρους, που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους της, χωρίς να υπονομεύεται η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράξενη τουρκική κινητικότητα στον ποταμό Έβρο


"Λαθρομετανάστες" μιλούσαν στο "τριψήφιο" με την τουρκική στρατοχωροφυλακή, η οποία έσπευσε να τους γλιτώσει

Μία πολύ παράξενη επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών, που κινδύνεψαν στον ποταμό Έβρο, έγινε από μονάδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Και αυτή ακριβώς η ιστορία ήρθε για να επιβεβαιώσει όλους εκείνους που επί πολλά χρόνια ισχυρίζονται ότι η είσοδος των λαθρομεταναστών από τον Έβρο αποτελεί την «βιτρίνα» συντονισμένων επιχειρήσεων λαθραίας εισόδου στην Ελλάδα, από ειδικές τουρκικές ομάδες είτε των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είτε ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, οι οποίες εισέρχονται εντός του Ελληνικού εδάφους και κινούνται προς οικισμούς (κυρίως της ορεινής Ροδόπης ή και της ευρύτερης περιοχής Αρριανών και Σαππών του Ν. Ροδόπης) όπου και φιλοξενούνται.

Έχει καταγραφεί και αποκαλυφθεί στο παρελθόν μετακίνηση στρατιωτικού οπλισμού προς την Ελληνική Θράκη, όπου υπάρχουν σαφείς υπόνοιες για την ύπαρξη και εκπαίδευση (από τούρκους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς ειδικών επιχειρήσεων) παραστρατιωτικών ομάδων. Έχουν υπάρξει πληροφορίες για πυροβολισμούς πολεμικών όπλων και έχει καταγραφεί και η κίνηση ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι οποίες εμφανίστηκαν συνοδεία μεταφραστή και στις πρωτεύουσες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Σύμφωνα με έγκυρο δημοσίευμα, την τελευταία στιγμή διασώθηκαν 13 Σύροι λαθρομετανάστες από δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαιναν για να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο, και να περάσουν στην Ελλάδα, κόλλησε σε θάμνους του ποταμού.
Όταν διαπίστωσαν ότι η λέμβος τρύπησε και άρχισε και γεμίζει νερά απευθύνθηκαν για βοήθεια με κινητό στον τριψήφιο αριθμό της γραμμής της Στρατοχωροφυλακής του Ουζούνκιοπρου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Aksam στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν άμεσα άντρες της Στρατοχωροφυλακής, μαζί με ομάδες διάσωσης, οι οποίοι εντόπισαν το ακριβές σημείο, που βρίσκονταν οι λαθρομετανάστες, με τη βοήθεια του σήματος του κινητού.

Αυτό που δεν μας λέει η τουρκική εφημερίδα είναι πως πέρασαν από τα φυλάκιά της - και τα φυλάκια του Τουρκικού Στρατού - οι λαθρομετανάστες. Επίσης πως είχαν μαζί τους τον τριψήφιο αριθμό της τοπικής Στρατοχωροφυλακής.

Σαν να έπαιρναν τους ''συνεργάτες'' τους ήταν...

Το πρόσφατο περιστατικό στον ποταμό Έβρο, αποτελεί άραγε μία «άτυχη» στιγμή σε μία επιχείρηση παράνομης εισόδου μίας τέτοιας ειδικής ομάδας ή επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου από την τουρκική πλευρά, η οποία πιθανόν να επιθυμεί την αύξηση της έντασης στην ελληνοτουρκική μεθόριο και επί του ποταμού Έβρου;

Γεωργίου Μιχαήλ

Στέλνουν ελληνικά F – 16 στη Βαλτική απέναντι σε ρωσικά Su – 27 !!!


ΤΟ ΕΧΟΥΝ «ΧΑΣΕΙ» ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


F-16_0
Η κυβέρνηση των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου εμπλέκουν την Ελλάδα στη διαμάχη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 plus να συμμετάσχουν σε Συμμαχική άσκηση στη Βαλτική. Σε μία περιοχή που τις τελευταίες ημέρες μετατρέπεται σε πεδίο διάταξης στρατιωτικών δυνάμεων από τις δύο πλευρές, «βράζει» το σίδερο στη νοτιοανατολική Ουκρανία και το Νο2 του ΝΑΤΟ Α. Βερσμπάου δηλώνει πώς «η Ρωσία είναι εχθρός μας».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην αποστολή και συμμετοχή με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 plus της 343 Μοίρας στην πολυεθνική άσκηση που θα διεξαχθεί από 8 έως 23 Μαΐου στην περιοχή του Schleswig της βόρειας Γερμανίας, στα σύνορα με τη Δανία.
Πρόκειται για την άσκηση «JAWTEX 2014» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) στην οποία θα συμμετάσχουν 16 συνολικά χώρες της Συμμαχίας με αεροπορικές κυρίως δυνάμεις, καθώς επίσης και δυνάμεις του Στρατού και του Ναυτικού. Ήδη, το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι αεροπορικές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία και Λετονία.
Στην άσκηση «JAWTEX 2014» αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 110 μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους Γερμανικά Eurofighter, F-16 των ΗΠΑ που έχουν μετασταθμεύσει στις χώρες στα σύνορα με τη Ρωσία και βέβαια τα τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Θα ενεργοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, αναμένεται η άφιξη στο Schleswig 4.500 ανδρών, πιθανόν να υπάρξει και συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων και αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ βέβαιη είναι και η συμμετοχή ιπτάμενων ραντάρ Awacs.
Όπως προβλέπει το πρόγραμμα της άσκησης, οι συμμετέχουσες στρατιωτικές δυνάμεις θα εκτελέσουν διακλαδικές επιχειρήσεις σε ενοποιημένο εναέριο, χερσαίο και ναυτικό χώρο. Από πλευράς Αεροπορίας θα υπάρξουν αποστολές COMAO και βέβαια προσβολής στόχων σε αέρα, στεριά και θάλασσα.
Πρόκειται σαφώς για μία Συμμαχική άσκηση στα σύνορα με τη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση. Και δυστυχώς για την Ελλάδα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κάνουν τη χώρα μέρος του προβλήματος βάζοντας ελληνικά μαχητικά F-16 απέναντι στα ρωσικά Su-27 και στην υπεροπλία της Μόσχας στην περιοχή.
Ήδη, η Ρωσία για την ίδια περίοδο έχει ανακοινώσει μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Χθες ανακοινώθηκε επίσης η συμμετοχή της νεοσυσταθείσας 15ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και Ka-52 Alligator σε ασκήσεις στη Βαλτική.
Πέραν των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, όταν δέχεται τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων σε τέτοιου είδους «επικίνδυνες» αποστολές.
Σίγουρα δεν θέλουν μία απάντηση από ρωσικής πλευράς σαν και αυτή που έλαβαν οι Ιάπωνες με την ανακοίνωση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα νησιά Σενκάκου από τη Ρωσία και την Κίνα, κόντρα στους τσαμπουκάδες του Τόκιο με τις πλάτες των ΗΠΑ.
Εκείνο δε που είναι βέβαιο, είναι πώς η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει τους 1,3 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες που πέρυσι άφησαν 1,3 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία ξοδεύοντας κατά μέσω όρο 1.000 ο καθένας, όταν ο μέσος όρος που ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες είναι 500 ευρώ και οι Γερμανοί 600 ευρώ.
Πριν ο κ. Βενιζέλος ανοίξει το στόμα του να κάνει δηλώσεις κατά της Ρωσίας, πριν η Όλγα Κεφαλογιάννη «στήσει» τη ρωσική κυβέρνηση ακυρώνοντας την επίσκεψη της στη Μόσχα και πριν όλοι μαζί, ως κυβέρνηση, αποφασίσουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στη Βαλτική, καλό είναι να σκεφτούν τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην αγροτική οικονομία.
Η Ελλάδα εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, είναι ορθόδοξη χώρα, με το 80% του πληθυσμού να είναι φιλικά προσκείμενο στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ελλάδα απ’ ότι οι Έλληνες πολιτικοί.

Ξεκίνησε η Οδύσσεια της Ανθρωπότητας;

Μήπως η ¨βασίλισσα¨ της Οικονομίας στην Ευρώπη πρόκειται να μείνει γυμνή ;
Μήπως τα μνημόνια στην Ελλάδα θα μείνουν ¨ορφανά¨;

ρωσια-αμερικη-κριση-βοσποροςΟι πολεμικές επιχειρήσεις ήδη ενεργούνται και σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι. Άνοιξαν οι ¨πύλες¨ της αιματοκυλισμένης ανθρώπινης ιστορίας και ¨ξαναζωντανεύουν¨ οι άθλιοι δολοφόνοι των Εθνών. Φασίστες – Ναζιστές, πνευματικά απολειφάδια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου καίνε ζωντανούς ανθρώπους στα καλά καθούμενα στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα ο ισλαμικός μεσαίωνας του θρησκευτικού φανατισμού δίνει ισοδύναμο εγκληματικό στίγμα στην Συρία με αποκεφαλισμούς και σταυρώσεις.
Οι αντίχριστες δυνάμεις θέλουν να κάνουν τον πλανήτη γη ένα τεράστιο θυσιαστήριο – βωμό και τα ανθρώπινα σφάγια να τα προσφέρουν ¨δώρο¨ στο επερχόμενο μέσα στην ιστορία ¨βδέλυγμα της ερήμωσης¨.
Ο εφησυχασμός της ¨πολιτισμένης Ευρώπης¨ πάει και τελείωσε. Το ρολόι της πάει πίσω στους προηγούμενους Παγκόσμιους Πολέμους.
Ο πόλεμος και η καταστροφή είναι προ των πυλών ενώ το Ευρωπαικό όνειρο ¨ονειρεύεται¨ να επιβάλλει νέους οικονομικούς μηχανισμούς δημοσιονομικής προσαρμογής για να ¨τιθασεύσει¨ τους λαούς .
Άραγε θα προλάβει νέα μνημόνια ή θα δει η Ευρώπη πολεμικά μνημόσυνα στην πόρτα της ; Ποιος μπορεί να σβήσει την πολεμική φωτιά που άναψε στην γειτονιά της;
Τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους. Ενδεικτικά…
¨Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας όπου στεγάζεται ένα εργατικό συνδικάτο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα ανάμεσα σε υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής. Η επιχείρηση ανακατάληψης στου Σλαβιάσκ από το στρατό της Ουκρανίας δεν ήταν αναίμακτη. Οι φιλορώσοι κατέρριψαν δυο ελικόπτερα με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους οι δυο Ουκρανοί στρατιωτικοί.¨ http://www.newsit.gr/
Στο μεταγενέστερο περιθώριο αυτών των δραματικών γεγονότων έχουμε και μία συνάντηση κορυφής.
Ποιο θα είναι το μενού- ατζέντα των συνομιλιών των κ. Ομπάμα- Μέρκελ που δεν θα μάθουμε πότε σε όλο το εύρος τους;
¨Ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική πλευρά αναβαθμίζει τη διήμερη επίσκεψη της Μέρκελ είναι η Ουκρανία. Ο κίνδυνος να χαθεί πλήρως ο έλεγχος και η Ανατολική Ουκρανία είναι άμεσος. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είναι οι μόνοι ηγέτες που συνεχίζουν να συνομιλούν «επί ίσοις όροις» με τον Πούτιν και τον Λαβρόφ σχολίαζε διπλωματικός παράγων στο Βερολίνο. Άρα, και οι μόνοι που μπορούν – αν μπορούν – να επηρεάσουν τον Πούτιν για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Πλέον τα τηλεφωνήματα του Ομπάμα και άλλων ηγετών στον Πούτιν γίνονται μόνο για να εκδίδονται στη συνέχεια εκατέρωθεν καταγγελτικά δελτία Τύπου ¨http://www.tanea.gr/ 02/05/2014
Πιθανώς στις συνομιλίες να συζητούν μεταξύ τους με ρεφρέν ¨κράτα με να σε κρατώ¨ γιατί ο Ρώσος ¨τα πήρε στο κρανίο εδώ και πολύ καιρό¨.
Φυσικό είναι να εξετάσουνε και το ενδεχόμενο ότι όσο τα γεγονότα θα κλιμακώνονται στην ανατολική ¨θύρα¨ της ΕΕ βλ Ουκρανία, αύριο Μολδαβία, Υπερδεινιστερία κα.τόσο οι κυρώσεις των Δυτικών προς τους Ρώσους θα ενισχύονται με συνέπεια την οργή των Ρώσων που μπορεί μάλιστα να περνάει από το μυαλό τους να αποκλείσουν ενεργειακά την γηραιά ήπειρο.
-Και τότε κ. Ομπάμα τι θα κάνουμε όσο αναφορά την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών; θα μπορούσε να ρωτήσει η κ. Μέρκελ.
-Έχουμε να ¨ταΐσουμε¨ και ένα ¨μνημονιακό – καχεκτικό¨ μωρό που το λένε¨ Ελλάς¨.
Ο τρόπος του λέγειν στον ανωτέρω διάλογο για τον οποίον παίρνουμε απαντήσεις παρακάτω, Δρ Θ.Τσακίρης: «Ουτοπία οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας – Ανοησίες τα περί μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ»
¨Είναι σαν να απειλείς κάποιον, ότι θα του κάνεις κακό επειδή θα αυτοκτονήσεις¨. Ο Δρ, Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής των Υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, σε συνέντευξη του, είναι κατηγορηματικός ότι ουσιαστικά η ΕΕ θα κάνει κακό στον εαυτό της και όχι στην Ρωσία αν προσπαθήσει να χτυπήσει την Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. Τονίζει επίσης ότι τα περί μεταφοράς του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ στην ΕΕ είναι ανοησίες. Το 35% των εισαγωγών πετρελαίου της και 40% εκείνων του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.
Η Γερμανία αυτό δεν το φοβάται, διότι έχει τον North Stream ήδη από το 2011 και διαμέσου της Bαλτικής παρακάμπτει την Ουκρανία. Όμως και η Γερμανία εισάγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας από τη Ρωσία http://petrelaiopigi.blogspot.gr/ 30/04/2014
Όσο όμως και η Βαλτική θάλασσα γεμίζει με πολεμικά πλοία τις τελευταίες μέρες και τα αεροδρόμια των Βαλτικών χωρών επανδρώνονται με στρατηγικά βομβαρδιστικά, τότε λογικό είναι να ανησυχεί και Γερμανία για την μοναδική ¨απυρόβλητη¨ από τα γεγονότα ενεργειακή πύλη της που λέγεται North Stream.
Μήπως η ¨βασίλισσα¨ της Οικονομίας στην Ευρώπη πρόκειται να μείνει γυμνή ;
Μήπως τα μνημόνια στην Ελλάδα θα μείνουν ¨ορφανά¨;
Ας το πούμε διαφορετικά. Πόσα ορφανά παιδία δημιούργησαν οι πόλεμοι των επικυρίαρχων , πόση δυστυχία κάλυψε αυτή την γη;
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε την Οδύσσεια της ανθρωπότητας ενώ η σύγχρονη Οδύσσεια της Ελλάδας ξεκίνησε ήδη με τα μνημόνια που της επέβαλλαν.
Ο Οδυσσέας ήταν Έλληνας όπως και ο ιστορικός- ποιητής Όμηρος.
Σήμερα ο Οδυσσέας παρακολουθεί την πόλη του στην Μαύρη θάλασσα να καίγεται και να σκοτώνονται οι άνθρωποι της.
Η ¨Οδύσσεια¨ θα συνεχισθεί να περιφέρεται σε όλη την Μαύρη θάλασσα και στο διάβα της να σκορπά δράματα. Φαίνεται γεωστρατηγικά πλέον λογικό να φτάσει και μέχρι τα ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου.
Εκεί η Παγκόσμιος Ιστορία θα εξαφανίσει τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες της και μετά θα τελειώνει με τους μνηστήρες της εξαχρείωσης της.
Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ της Ιθάκης θα γίνει μετά την σύγχρονη Οδύσσεια της ανθρωπότητας απτή πραγματικότητα.
Αλλά μια βίωση πραγματικότητας που δεν θα ξέρεις αν πρέπει να χαρείς ή να κλάψεις όταν θα έχουν μεσολαβήσει εκατόμβες θυμάτων, δράματα προσφυγιάς και ορφάνιας.
Για ένα πράγμα μόνο θα χαρούμε ότι η δολοφονική απληστία της νεοποχίτικης αντίληψης θα πάψει να υφίσταται σαν γενεσιουργός αιτία των ανθρώπινων δεινών.
Το Ποθούμενο όμως θα ξαναγυρίσει πάλι στα χέρια του φυσικού κληρονόμου Έλληνα Οδυσσέα.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας