Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!!ΒΡΗΚΑΝ ΤΑΡΙΧΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!!!!ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ!!!!



Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο με ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται, παρουσιάζοντας φωτογραφία, ότι κάνει αποκάλυψη-σοκ σχετικά με τον τάφο της Αμφίπολης

Καταφέραμε και πήραμε αυτή τη....

φωτογραφία από το εσωτερικό του ταφικού μνημείου στο σημείο όπου αναπαύεται ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το κείμενο κυκλοφορεί σε πολλά siteς και blogs και το παρουσιάζουμε παρακάτω αυτούσιο:



“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Μέγιστο των Ελλήνων!

Το κείμενο κυκλοφορεί σε πολλά siteς και blogs και το παρουσιάζουμε παρακάτω αυτούσιο:


“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Μέγιστο των Ελλήνων!


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, βρέθηκε το σώμα του Μέγα Αλέξανδρου στον τάφο της Αμφίπολης σε έναν άλλο θάλαμο! Συγκλονίζει λοιπόν η φωτό που διέρρευσε από το εσωτερικό του τάφου (σ.σ. τουλάχιστον όσους ακόμη αισθανόμαστε και δεν ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες), που ποτέ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα. Φαίνεται ότι κάποιος είχε το θάρρος να την τραβήξει κρυφά και να παραβιάσει την ομερτά!!!


Έχουν βρει τη σωρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μας την κρύβουν!!!! Από την έρευνά και τις αναλύσεις μου 3 μήνες τώρα, ήμουν 100% σίγουρος ότι στην Αμφίπολη ήταν θαμένος ο Μέγας Αλέξανδρος.


Δεν περίμενα να το διαβάσω στην Πλάνη, αλλά ΜΠΡΑΒΟ που τόλμησαν να το δημοσιεύσουν και δεν το αφήνουν να ξεχαστεί. Έλληνες γρηγορείτε. Μας κλέβουν την ΙΣΤΟΡΙΑ μας. Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΑΣ έχει βρεθεί και τον κρατάνε φυλαγμένο κρυφά για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας!!!


Καταλαβαίνετε το ατόπημά τους; Που τολμάνε και δίνουν συνεντεύξεις σικέ; Που ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ακόμη και να ψελλίσουν το όνομά του; Το γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό. Τον έχουν βρει (μουμιοποιημένο, όπως λένε ακριβώς και Αρριανός-Πλούταρχος) εδώ και καιρό.


Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν υπήρξε ΠΟΤΕ στην Αλεξάνδρεια, γιατί απλά η Ολυμπιάδα τον έθαψε στην ιερή γη της Μακεδονίας. Ήταν, είναι και θα είναι στην Αμφίπολη.


Όσοι πάτε λοιπόν στην Αμφίπολη, να ξέρετε ότι δεν πάτε σε ανώνυμο Μακεδονικό τάφο όπως τον παρουσιάζουν, αλλά αποτίετε φόρο τιμής στον Έλληνα θεό, τον Αλέξανδρο Φιλίππου τον Μακεδόνα!!!!!”.
πηγή
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πως αποτιμά η Μόσχα την επίσκεψη Τσίπρα – Στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία

Πως αποτιμά η Μόσχα την επίσκεψη Τσίπρα – Στρατηγική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία - Media

Αποτιμώντας τη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έγινε μια σε βάθος συζήτηση, για το πώς μπορεί όπως έλεγαν να υπάρξει μια στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας.
Όπως επεσήμαναν, πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για τις δυο χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σημαντικό σύμμαχο και οι Ρώσοι έχουν ανάγκη από μια χώρα εντός ΕΕ, η οποία θα κατανοεί και θα διευκολύνει την προώθηση των ενεργειακών δρόμων, για τους οποίους ενδιαφέρεται η Ρωσία.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική ηγεσία δεν ήρθε στη Μόσχα για να λυθεί το χρηματοπιστωτικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Τα δύο κορυφαία θέματα, που έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν ήταν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και η προώθηση του “Ελληνικού αγωγού”, που θα αποτελέσει συνέχεια του λεγόμενου “Τουρκικού αγωγού”, ο οποίος σχεδιάζεται σε στενή συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας.
Σχετικά με το θέμα των αγροτικών προϊόντων οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι άνοιξε ο δρόμος για τη λύση του θέματος με το εμπάργκο εισαγωγών, μέσω της ίδρυσης κοινοπρακτικών ελληνορωσικών εταιρειών, που θα εισαγάγουν “πρώτη ύλη” και θα προχωρούν σε μερική ή μεγαλύτερου μεγέθους μεταποίηση σε ρωσικό έδαφος. Όπως εκτιμάται οι τελικές συνεννοήσεις θα καρποφορήσουν τους επόμενους δυο μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα κερδηθεί η εμπορική σεζόν για τα ροδάκινα, ένα από τα βασικά ελληνικά προϊόντα, που εισάγονται στη Ρωσία.
Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο αγωγό, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019. Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους είναι πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αγωγό ΤΑP, καθώς οι διακινούμενοι όγκοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι και η τιμή του αερίου θα είναι πολύ πιο χαμηλή, ενώ τα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο θα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Σχολιάζοντας τις τυχόν ευρωπαϊκές και διεθνείς αντιδράσεις, οι πηγές εξήγησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες όπως άλλοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδίδοντας τον κύριο όγκο των αντιδράσεων στο γεγονός ότι κάποιες δυτικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται εξίσου για τη ρωσική ενεργειακή αγορά, χάνουν μερίδιο σ’ αυτήν και το συγκεκριμένο έργο, που για πρώτη φορά θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τις ίδιες οι πηγές οι Ρώσοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και για λιμάνια της Θεσσαλονίκης, όμως είναι σαφές ότι η συνεκμετάλλευση θα γίνει με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση έχει εξηγήσει ότι δεν πουλά, αλλά αξιοποιεί την ελληνική δημόσια περιουσία. Το πιθανότερο δε, είναι ότι σε ρωσικά συμφέροντα θα εκχωρηθεί μία προβλήτα του λιμανιού της Θεσ/κης.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία τον Ιούνιο και συγκεκριμένα θα είναι ο τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και γι’ αυτό το λόγο δεν θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στους πανηγυρικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία για την 70ή επέτειο της αντιφασιστικής Νίκης. Όμως στη σημαντική αυτή εορτή η Ελλάδα “θα έχει υψηλή εκπροσώπηση”, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, υπονοώντας ενδεχομένως συμμετοχή στους εορτασμούς του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Αύριο τερματίζεται η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, ο οποίος αργά το απόγευμα χθες συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, εκλεγμένους προέδρους των ποντιακών Ενώσεων ανά τη Ρωσία, αλλά και πασίγνωστους ελληνικής καταγωγής παράγοντες της ρωσικής κοινωνίας, όπως ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν και ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

ΝΥΤ: Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη για τις ελληνορωσικές σχέσεις

ΝΥΤ: Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη για τις ελληνορωσικές σχέσεις - Media

Σε μία στρατηγική του "διαίρει και βασίλευε" που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση εντάσσει δημοσίευμα των New York Times την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Η επίσκεψη "δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε καλύτερη στιγμή", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στη Μόσχα και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό αναφέρεται τόσο στην δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, όσο και στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λήγει αυτομάτως στις 31 Ιουλίου και θα χρειασθεί ομόφωνη απόφαση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανανέωσή του.
Αν και ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, η δημόσια κριτική του κατά των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ως "δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά" ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη για την εμφάνιση ρωγμών στην ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την πολιτική του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προηγούμενη κριτική του για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. "Διαφωνούμε με τη λογική των αντιμέτρων. Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τη διαφωνία μας. Και αυτή τη διαφωνία την έχουμε εκθέσει δημόσια ...διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική, η λύση ενός οικονομικού πολέμου", όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα είχε λίγα συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορεί όμως να αποδειχθεί "στρατηγικά χρήσιμη" για την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

BBC: Η Μέρκελ είναι εξοργισμένη - Αρχίζει να ξεμένει από ιδέες για την Ελλάδα

BBC: Η Μέρκελ είναι εξοργισμένη - Αρχίζει να ξεμένει από ιδέες για την Ελλάδα - Media«Τώρα που φύσηξαν-ξεφύσηξαν, αλλά δεν κατάφεραν να ρίξουν κάτω το σπίτι, τι θα γίνει; Το σπίτι της Ευρωζώνης παρέμεινε ανέπαφο. Άρα, από τη στιγμή που η Ελλάδα έπαιξε το χαρτί της Ρωσίας, τι άλλο της μένει;» αναφέρει το BBC.
Το BBC αξιολογεί το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και κάνει λόγο για τα τεχνάσματα που έχει χρησιμοποιήσει από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.ΤΠαράλληλα κάνει αναφορές σε μια εξοργισμένη Μέρκελ που δεν της έχουν μείνει πολλές ιδέες για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα
Με αναστατώσεις, λεονταρισμούς και συσκοτίσεις προσπάθησε να αντεπιτεθεί στους Ευρωπαίους, ενώ επιφύλασσε ιδιαίτερα... όπλα κατά της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για μετανάστες που θα φτάσουν ως το Βερολίνο και ζητώντας αποζημιώσεις που ανάγονται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, ήρθε η σειρά του ρωσικού χαρτιού. Το μήνυμα που εξέπεμψε, σύμφωνα με το BBC, ήταν το εξής: «Αν δεν αποδεσμεύσετε τα χρήματα που χρειαζόμαστε και μας πιέσετε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις λιτότητας, μπορούμε άνετα να πάμε με την ορθόδοξη Ρωσία. Είμαστε αρκετοί πρόθυμοι να μπούμε σφήνα στην ενότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εάν η ΕΕ δεν μας βοηθήσει, έχουμε και άλλες επιλογές».
«Ήταν μια αδέξια κίνηση;», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου, αλλά συμπληρώνει: «Ρεαλιστικά, η Ελλάδα είναι σταθερά εδραιωμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ – αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενοχλήθηκαν από την επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα. Οι πόζες προς τη Ρωσία ήταν αναμφισβήτητα μια ακόμη αδέξια κίνηση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που πιέζεται από την ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, τους απελπισμένους και αγανακτισμένους ψηφοφόρους και τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και όχι από τη Ρωσία, που γλείφει τις δικές της πληγές».
Εκτεταμένη απογοήτευση
Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα λαχανιάζει, καθώς περιμένει την τελευταία δόση των κεφαλαίων διάσωσης. Αλλά και πάλι φαίνεται πως αυτά τα χρήματα δεν θα της φτάσουν. Εξ ου και φουντώνει η φήμη για την προσφορά ενός τρίτου πακέτου στήριξης, αν και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συσκοτίσουν, επί του παρόντος, τα πράγματα.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη - εν μέρει λόγω της Ρωσίας, αλλά και γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ότι τα μέτρα λιτότητας και τα χρήματα των φορολογουμένων της Ευρωζώνης πήγαν στο κενό και στο τίποτα».
Η Μέρκελ είναι εκνευρισμένη
Φυσικά, η Μέρκελ, η βασίλισσα της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, είναι το κλειδί. Το BBC επικαλείται ως πηγή έναν Γερμανό ευρωβουλευτή που βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο. Σύμφωνα με αυτόν, όταν την είδε πρόσφατα του είπε πως είναι εντελώς εξοργισμένη και δεν της έχουν μείνει πολλές ιδέες για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα. Επιπλέον, ως πραγματίστρια και λιγότερο ιδεολόγος, θα χρειαστεί να σταθμίσει πολλά δεδομένα στο κόμμα της και στους ψηφοφόρους τους, μέχρι να φτάσει στην απόφαση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το άρθρο σημειώνει πως η Μέρκελ πιέζεται -όπως και ο Τσίπρας- από τα συντηρητικά στοιχεία του κόμματός της, από το ευρωσκεπτικιστικό AfD, αλλά και από τα φοβικά ένστικτα της κοινής γνώμης όταν ακούν «βοήθεια προς την Ελλάδα».
Ανεξερεύνητο έδαφος
Υπάρχουν δύο δεδομένα που δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει. Η Ευρωζώνη δεν έχει στο οπλοστάσιό της διατάξεις που να περιλαμβάνουν την πιθανότητα μιας εξόδου. Από την άλλη, κανείς δεν ξέρει αν η αντισυμβατική ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε, τελικά, να μείνει στην Ευρωζώνη και ως αντάλλαγμα να κάνει πίσω στις προεκλογικές εξαγγελίες της.
«Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο Τσίπρας φαινόταν τόσο σίγουρος δίπλα στον Πούτιν και έκανε δημόσια επίθεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται την καλή θέληση των Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων για να διασώσει τη χώρα του από την οικονομική μιζέρια. Ίσως αισθάνεται ότι, για τον ίδιο, αυτό είναι μια κατάσταση «win-win», ακόμη και αν κατά βάθος είναι δυσάρεστη. Το στοίχημα είναι η Ευρώπη να ξεπεράσει τις συσκοτίσεις και τους λεονταρισμούς και να βρει μια συμβιβαστική λύση. Αν δεν τα καταφέρει και η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, ο Τσίπρας θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως ο ηγέτης που τόλμησε να τα βάλει με τα μεγάλα αγόρια των Βρυξελλών, σε μια προσπάθεια να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποκαταστήσει την τιμή της χώρας του».
*η φωτογραφία είναι από τη γερμανική εφημερίδα Bild
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ο Ελληνας που έκανε... ματ σε Apple και Samsung

ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ TABLET Η MLS ΤΟΥ ΙΩ. ΚΑΜΑΤΑΚΗ

 

Ελληνικό smartphone - ελληνικό tablet. Στην Ελλάδα της κρίσης, της αποβιομηχάνισης και της χαοτικής απόστασης από τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις, ένα τέτοιο εγχείρημα ακουγόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο.

<p>Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν &l
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple), και δικαιώθηκε.
Τον Ιούλιο του 2012, μια δυναμική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τόλμησε να κοιτάξει στα μάτια τους πολυεθνικούς κολοσσούς και να λανσάρει στην αγορά το πρώτο ελληνικό «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που αλληλεπιδρά με τον κάτοχό του, ενώ έναν χρόνο μετά εισήγαγε και το πρώτο ελληνικό tablet.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η MLS, δημιούργημα του Ιωάννη Καματάκη, βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων tablet στην Ελλάδα, με το εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς 17%, ξεπερνώντας γίγαντες όπως η Apple και η Samsung, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά με ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Πολλοί από τους κατόχους MLS smartphones και tablets δεν γνωρίζουν πως η συσκευή που έχουν στα χέρια τους είναι ελληνικό προϊόν.
Τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης 26 χρόνων, ενός ελληνικού success story, που ξεκίνησε το 1989 ένας 19χρονος ανήσυχος νέος, δευτεροετής φοιτητής τότε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Γόνος οικογένειας που κατείχε μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της Βόρειας Ελλάδας, ο Ιωάννης Καματάκης αποφάσισε να κάνει τη δική του «επανάσταση» και να χαράξει διαφορετική πορεία, στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.
<p>Οι εγκαταστάσεις της MLS στην τεχνόπολη της Θέρμης.</p>
Οι εγκαταστάσεις της MLS στην τεχνόπολη της Θέρμης.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία, με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πρωτόλεια μορφή ακόμα, διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ» και ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple).
Με μότο το «think positive» (σκέψου θετικά) και επιμονή στην καινοτομία, η μικρή ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε την MLS Πληροφορική Α.Ε. επένδυσε στην έρευνα και έδρεψε σχετικά γρήγορα τους πρώτους καρπούς. Τα πρώτα projects κινήθηκαν προς το εκπαιδευτικό software και το 1995 εκδόθηκε η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.
<p>Η MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets.</p>
Η MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets.
Χρυσό βραβείο 
Το 1999 η εταιρεία κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας, ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες, με το LaserLock, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των CD-ROM από επίδοξους αντιγραφείς, το 2001 εισήχθη στο Χ.Α.Α. και έναν χρόνο μετά κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα, καθώς και την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής. Το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, ένα προϊόν που με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια ανέδειξε την εταιρεία σε leader της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο. Σήμερα 6 στους 10 Ελληνες αγοραστές πλοηγών προτιμούν MLS Destinator, που ενσωματώνει την προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης φωνής στην ελληνική γλώσσα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που εισήχθη το 2006, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για το μετέπειτα «άλμα» της εταιρείας και την εισαγωγή της στην αγορά των κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών.
Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 4η Ιουλίου 2012, όταν κυκλοφόρησε το MLS IQTalk. Το πρώτο ελληνικό smartphone έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον Ελληνα χρήστη να πραγματοποιεί κλήσεις με φωνητική εντολή στη γλώσσα του, ενώ είχε ενσωματωμένο και τον ήδη καθιερωμένο πλοηγό Talk&Drive. Στα επόμενα μοντέλα προστέθηκε η δυνατότητα φωνητικής υπαγόρευσης κειμένου για μηνύματα SMS, e-mails, ακόμα και post στο Facebook.
Η εξέλιξη όλων των παραπάνω «γέννησε» τη MAIC, το τελευταίο «παιδί» της εταιρείας, που παρουσιάστηκε το 2014. Μια προσωπική βοηθός που ενσωματώνεται πλέον σε όλες τις συσκευές smartphones και tablets. Πραγματοποιεί κλήσεις, γράφει μηνύματα, βρίσκει ανοιχτά φαρμακεία, βενζινάδικα, καταστήματα τραπεζών, ψάχνει πληροφορίες στο google, βρίσκει βίντεο στο YouTube, ανοίγει εφαρμογές, και όλα αυτά με φωνητικές εντολές στα ελληνικά.
Από το 2011, με αιχμή του δόρατος το πρωτοποριακό σύστημα αναγνώρισης φωνής που η ίδια ανέπτυξε, η MLS έχει εισέλθει στις αγορές της Τουρκίας, της Χιλής, του Μαρόκου, της Νιγηρίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Κύπρου.
Η εισηγμένη έχει κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ, ενώ θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περί το 20% των μετοχών. Μεταξύ αυτών ο σεΐχης του Κατάρ Καλίντ μπιν Γιασίμ αλ Θάνι, ο οποίος στα τέλη του 2014 αύξησε σε 5,1% τη συμμετοχή του, μέσω της εταιρείας KM CO Ltd συμφερόντων του, και έγινε βασικός μέτοχος, με μελλοντική εκπροσώπηση και στο ΔΣ.
Η εταιρεία στεγάζεται στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και απασχολεί προσωπικό 100 ατόμων, στην πλειονότητά τους νέους επιστήμονες που στελεχώνουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.
Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, η εταιρεία παρέχει, επίσης, εξειδικευμένες υπηρεσίες στην υποστήριξη εφαρμογών εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
Σε μια εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο ο Ι. Καματάκης διέβλεψε το επερχόμενο τεχνολογικό «μπαμ», ίδρυσε τη δική του εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων καινοτομίας που θα κάνουν «τη ζωή πιο απλή» (Making Life Simple), και δικαιώθηκε.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ - Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Επίσκεψη στη Μόσχα - Ο Τσίπρας βάζει την Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα και τι ακριβώς είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Ρώσοι - Το Newsbomb.gr βρίσκεται στη Μόσχα και σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις και τις κρίσιμες επαφές του πρωθυπουργού.
ΜΟΣΧΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διονυσία Προκόπη
Το σίγουρο είναι ότι με την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των δυο χωρών τις οποίες διέλυσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η Αθήνα ελπίζει πως η Μόσχα θα άρει το εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα για να επιδείξει πόσο ισχυρές είναι οι ρωσοελληνικές σχέσεις, την ώρα που και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων με την Ευρώπη έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Από την άλλη μεριά, η «φιλορωσική» όπως χαρακτηρίζεται, ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τεράστιους φόβους για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις, κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες.
Το σενάριο φαντάζει ενδεχομένως «τραβηγμένο», όμως με την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας ξαναδίνει γεωστρατηγική σημασία και οντότητα στην Ελλάδα. Αποδεικνύει στη νομενκλατούρα των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα είναι ισότιμος και υπολογίσιμος συνομιλητής και εταίρος στην Ε.Ε.
Η ιστορία πάντως έχει αποδείξει ότι η τακτική της Ελλάδας να φλερτάρει τη Μόσχα όταν δυσκόλευαν οι σχέσεις με τους δυτικούς της συμμάχους έχει αποδώσει καρπούς. Όταν το ΝΑΤΟ έμοιαζε να είναι πολύ φιλικό με την Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, προσέφερε υπηρεσίες του λιμανιού της Σύρου στο σοβιετικό ναυτικό. Είναι χαρακτηριστικό πως η συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ - μοίρα που μοιράζονται πολλά ρωσοελληνικά σχέδια.
Για την ώρα, το Κρεμλίνο είναι πολύ προσεκτικό να μην δώσει τροφή στα σενάρια για δάνεια.
«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων».
Απαντώντας, από την πλευρά του, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».
Με τη σειρά της, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ», ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.
Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.
Το δημοσίευμα της «Κομερσάντ» παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».
Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τελευταία φορά, που είχε έρθει Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.
Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μεγάλα ποσά δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι σήμερα, αλλά μπορεί να συμφωνήσουν να αγοράσουν κάποια ελληνικά έντοκα, όπως έκαναν πρόσφατα οι Κινέζοι, ως μια ένδειξη στήριξης.
Μέχρι τώρα, πάντως, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Μόσχας για τον Turkish Stream, έναν αγωγό που θα αντικαταστήσει τον South Stream και θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε πάντως το στίγμα των προθέσεών του με συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Itar Tass.
Σε ερώτηση για το τι ακριβώς μπορούν να κάνουν Αθήνα και Μόσχα για να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις, μετά από δεσμούς που φτάνουν μέχρι και 200 χρόνια πίσω, ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες» υπογραμμίζοντας το χώρο της ενέργειας.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ σπουδαιότερες δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε μία σημαντική αλληλεπίδραση. Μπορούμε να προωθήσουμε τους εμπορικούς μας δεσμούς σε ένα νέο επίπεδο. Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας είχαν πληγεί αρκετά, καθότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν την πολιτική των κυρώσεων για το ουκρανικό, πράγμα παράλογο κατά τη γνώμη μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο με τη σειρά του επέφερε ζημία στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Του χρόνου θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία εν προκειμένω», είπε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα
H κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ορίστηκε στη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης (08/04/2015). Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, κατά την οποία θα δεχθούν δύο ερωτήσεις.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (08/04/2015) και Μεγάλη Πέμπτη (09/04/2015) έχει ως εξής:
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015
10:00 - 11:00 Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
18:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
10:00 Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών
Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του ΠΘ με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

 

«ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ» (VID)




«H Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει και να ζητάει χρήματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Κρεμλίνο, βάζοντας έτσι τέλος στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ξεκαθαρίζοντας ότι «η χώρα μας είναι κυρίαρχο κράτος και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα, μέσω μεγάλων έργων και επενδύσεων.
Σημείο - κλειδί της συνάντησης ήταν η διερεύνηση επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος - αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί ελληνικός αγωγός, έσπευσε να διευκρινίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: H Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει και να ζητάει χρήματα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για «τις ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» που είχαν, χαρακτήρισε ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις τη σημερινή».
«Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από κοινούς αγώνες, όπως ο κοινός αγώνας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, από τις κοινές παραδόσεις, όπως η θρησκευτική πεποίθηση. Οι σχέσεις αυτές τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε περίοδο νηνεμίας και ύφεσης. Όμως, όπως ήρθε η Άνοιξη στη Μόσχα, έτσι μπορούμε να φέρουμε την Άνοιξη και στις ελληνορωσικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα και στην Ευρώπη, δίνοντας απάντηση στα όσα ακούστηκαν από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες για την επίσκεψή του στη Μόσχα.
«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και θα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα».
«Σεβόμαστε όλες μας τις δεσμεύσεις προς όλους τους οργανισμούς, ταυτόχρονα όμως αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, με στόχο πάντα την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτή τη δυνατότητα συνεργασίας συζητήσαμε και σήμερα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Πώς μπορούμε δηλαδή να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πώς μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες επενδύσεις, πώς μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τον τουρισμό, τις πολιτιστικές και μορφωτικές ανταλλαγές, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Ως προς το τελευταίο, αναφερθήκαμε στην κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τηρώντας πάντα όλους τους κανονισμούς», αποκάλυψε.
«Καλωσόρισα, επίσης, τη συνεπή στάση της Ρωσίας καθ' όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να δώσουμε τη λύση, γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, κατανοούμε απολύτως ότι τα αντίμετρα ήρθαν ως απάντηση σε κυρώσεις. Είμαστε αντίθετοι στις κυρώσεις, δεν είναι λύση στο πρόβλημα ο οικονομικός πόλεμος. Στηρίζουμε τη συμφωνία του Μινσκ και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Στόχος της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι να υπάρξει μία αγροτική ανάπτυξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της οικονομικής βοήθειας και για το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.
«Στο ευρωπαϊκό καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και όχι λαθρεπιβάτες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί πως κάποιοι πρέπει να είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα, με κίνδυνο να πέσουν στη θάλασσα. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ασκούμε το δικαίωμα μας στο να προχωράμε σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγούμε από την κρίση. Νομίζω, λοιπόν, πως θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, είμαστε μια χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συμφωνίες προς όφελος του λαού της. Οι συμφωνίες με τη Ρωσία συμβάλλουν στη σταθερότητα της Ευρώπης», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πούτιν: Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής ρωσικού αερίου
«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι «αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη».
«Η καινούργια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες σε καύσιμα στην Ελλάδα, που θα γίνει βασικό κέντρο διανομής του προς την Ευρώπη και θα προσελκύσει επενδύσεις στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, λέγοντας πως «οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ».
«Στόχος είναι να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η αναφορά του Ρώσου Προέδρου στο Κυπριακό για το οποίο ζήτησε «να γίνει διευθέτηση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
«Δεν τέθηκε κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια από την ελληνική πλευρά», ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία προτίθεται να παρέχει οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση προς την Ελλάδα.
«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και στο πλαίσιο των έργων στον τομέα της ενέργειας, μπορούν να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως από αυτά τα κέρδη θα μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό δεν είναι οικονομική βοήθεια», διευκρίνισε ο κ. Πούτιν.
Παράλληλα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια και λιμάνια, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
«Ελπίζουμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «ότι αν συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς, δεν θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλες εταιρείες».
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

 

Το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού: Οι ωραιότεροι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί



Στέκουν αγέρωχοι στους αιώνες, θυμίζοντάς σε όλη την ανθρωπότητα το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού.
Οι αρχαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες υπήρξαν άριστοι τεχνίτες και οικοδόμησαν ναούς και μνημεία, εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα, χιλιετίες μετά. Παρά τα δεινά, του πολέμους και τις καταστροφές, πολλοί αρχαίοι ναοί κατάφεραν να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση.
Ο ναός στην Ελληνική αρχαιότητα ήταν η κατοικία του θεού, το κτήριο που στέγαζε το λατρευτικό άγαλμα μιας ή περισσότερων θεοτήτων, και όχι ο χώρος συνάθροισης των πιστών, όπως στο χριστιανικό κόσμο. Αυτό φανερώνει και το ουσιαστικό «ναός», που προέρχεται από το ρήμα «ναίω» (=κατοικώ).
Το λατρευτικό άγαλμα τοποθετούνταν στο βάθος του ναού, πάνω στον κατά μήκος άξονα του κτηρίου. Οι πιστοί συγκεντρώνονταν στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το κτήριο του ναού, όπου βρισκόταν και ο βωμός για την προσφορά θυσιών και την άσκηση της λατρείας.
Η βασική αυτή λειτουργική ιδιομορφία του Ελληνικού ναού είναι σημαντική για την κατανόηση της αρχιτεκτονικής του, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι ναοί σχεδιάζονταν με βάση και το άγαλμα που επρόκειτο να στεγάσουν.
Παρθενώνας
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες.
Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο.
Ναός του Ηφαίστου
Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του Ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα.
Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Ο Ναός αυτός είναι χτισμένος πάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, στο δυτικό μέρος της Αρχαίας Αγοράς, κατά διεύθυνση Ανατολή – Δύση με είσοδο από την Ανατολή.
Ποσειδωνία – Κάτω Ιταλία
Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία Ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας. Βρισκόταν 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης στην σημερινή επαρχία του Σαλέρνο, κοντά στις ακτές της Τυρρηνικής θάλασσας. Το λατινικό όνομα της πόλης ήταν Πέστουμ (Paestum).
Το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού αρχαιολογικού χώρου είναι οι τρεις μεγάλοι ναοί δωρικού ρυθμού. Ήταν αφιερωμένοι στην Ήρα και στην Αθηνά. Ο ναός της Ήρας είναι ο παλαιότερος ναός που διασώζεται στην Ποσειδωνία (αποκαλούμενος και Basilica) και ανήκει στον 6ο αιώνα π.Χ.
Ερέχθειον
Η περιοχή του Ερεχθείου ήταν η ιερότερη όλης της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο μαρμάρινο κτήριο, λαμπρό δείγμα του ώριμου ιωνικού ρυθμού.
Το ανατολικό τμήμα του ναού ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Αθηνάς Πολιάδος, της προστάτιδας θεάς της πόλεως, ενώ το δυτικό ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα-Ερεχθέα,από όπου και το όνομα του ναού, στον τοπικό ήρωα Βούτη, στον Ήφαιστο και σε άλλους θεούς και ήρωες.
Πρόκειται λοιπόν για έναν πολλαπλό ναό, όπου συστεγάστηκαν παλαιότερες και νεότερες λατρείες και όπου φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια, τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνος και η ελιά, το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας.
Ναός του Δία στην Κυρήνη
Η Κυρήνη στην αρχαιότητα ήταν ελληνική αποικία στη Βόρεια Αφρική. Ιδρύθηκε το 630 π.Χ. από τους Θηραίους, ενώ πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα. Γρήγορα αναπτύχθηκε κι εξελίχτηκε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη Βόρεια Αφρική, ενώ αποτελούσε επίσης μεγάλο εμπορικό κέντρο.
Τον 3ο αιώνα π.Χ., στην πόλη ιδρύθηκε η φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης από τον Αρίστιππο, μαθητή του Σωκράτη. Η πόλη, που βρίσκεται στην κοιλάδα Jebel Akhdar, έδωσε στην ανατολική περιοχή της Λιβύης το όνομα Κυρηναϊκή, το οποίο παρέμεινε μέχρι σήμερα.
Η Κυρήνη αποτελεί από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην πόλη σώζονται αρχαία μνημεία, όπως ο ναός του Απόλλωνα (7ος αιώνας π.Χ.), ο ναός της Δήμητρας και ένας ναός του Δία, ο οποίος καταστράφηκε μερικώς μετά από εντολή του Μουαμάρ Καντάφι το 1978.
Το ιερό του Ποσειδώνος
Το ιερό του Ποσειδώνος βρίσκεται μέσα στο φρούριο που προστάτευε τα παράλια της Αττικής και την μεταλλοφόρα ζώνη. Το Σούνιο κατείχε ένα σημαντικό τμήμα της μεταλλοφόρας ζώνης της Αττικής καθώς και τη περιοχή της Αγριλέζας με τα λατομεία.
Σε όλη την έκταση του δήμου έχουν βρεθεί μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, σπίτια, αγροικίες, δρόμοι και νεκροταφεία. Ένα μεγάλο νεκροταφείο των γεωμετρικών και κλασικών χρόνων εκτείνεται στην ακτή δυτικά του ακρωτηρίου.
Ο ναός του Ολυμπίου Διός
Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο της Αθήνας.
Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ..
Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Nasa: «Θα βρούμε εξωγήινους τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια»

Ο γαλαξίας μας αποτελείται από διακόσια εκατομμύρια πλανήτες που μοιάζουν με τον δικό μας, τόνισε σε ομιλία της, στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής επιστήμονας της Nasa, Ellen Stofan, η οποία δήλωσε ότι δεν γεννάται θέμα, αν οι επιστήμονες θα ανακαλύψουν εξωγήινους, αλλά αυτό θεωρείται δεδομένο.
Η ίδια υποστήριξε ότι οι επιστήμονες της Nasa γνωρίζουν καλά πού να ψάξουν για στοιχείαεξωγήινης ζωής σε άλλους πλανήτες, πώς να ψάξουν και επιπλέον διαθέτουν και την απαραίτητη τεχνολογία.
Με αυτά τα δεδομένα η Stofan θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια θα έχουμε σίγουρα ανακαλύψει εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες του γαλαξία μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Stofan, o Jeffery Newmark, διευθυντής Ηλιοφυσικής στη Nasa, πρόσθεσε ότι:
«Δεν συζητάμε για το αν θα ανακαλύψουμε εξωγήινους, αλλά για το πότε θα τους ανακαλύψουμε», ενώ η Stofan πρόσθεσε να μην περιμένουμε να βρούμε «μικρά πράσινα ανθρωπάκια, αλλά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για μονοκύτταρους οργανισμούς».
NASA
Ο Jim Green, διευθυντής πλανητικής επιστήμης στη Nasa, δήλωσε ότι σε μια πρόσφατη μελέτη της ατμόσφαιρας του Άρη βρέθηκε ότι το 50% στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη είχε κάποτε ωκεανούς με βάθος πάνω από 1.500 μέτρα. Η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι στον «κόκκινο» πλανήτη υπήρξε νερό για διάστημα περισσότερο από 1.200 εκατομμύρια χρόνια!
Οι επιστήμονες με την χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble έχουν αποκτήσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι το φεγγάρι του πλανήτη Δία, ο Γανυμήδης, έχει αλμυρό νερό και υπόγειους ωκεανούς, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται ανάμεσα σε δύο στρώματα πάγου.
NASA
Αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, συνηγορούν ότι τα συστατικά για την διαμόρφωση ζωής, όπως εμείς την γνωρίζουμε, υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες.
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Σείστηκε το Σύνταγμα στην αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες [Εκπληκτικό βίντεο]



Σείστηκε το Σύνταγμα στην αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα, ενώ δεν έλειψαν εντάσεις μεταξύ αστυνομικών και Ποντίων έξω από την τουρκική πρεσβεία.
Ρίγη συγκίνησης όμως, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε η επίσημη αλλαγή της προεδρικής φρουράς με τους εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, προς τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Τεράστιο τείχος ορθώνει η Βουλγαρία στα σύνορα με την Τουρκία



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ τα Ελληνικά νησιά βουλιάζουν κυριολεκτικά από τους λαθρομετανάστες και ενώ το κύμα αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους θερμούς μήνες χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική να ανακοπεί αυτή η τουρκοκίνητη εισβολή, στην γειτονική Βουλγαρία και ενώ τα σύνορα της με την Τουρκία είναι πολύ μικρότερα από τα ελληνοτουρκικά, η Σόφια ορθώνει ένα απόρθητο τείχος για να σταματήσει η ροή των λαθρομεταναστών.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Άγκυρας και όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα το τείχος αυτό που άρχισε να κτίζεται το 2013 προέβλεπε στην αρχή να καλύψει μόνο 32 χιλιόμετρα των βουλγαροτουρκικών συνόρων.
Επειδή όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι Βούλγαροι κατάλαβαν το πονηρό παιχνίδι της Τουρκίας να προωθεί με το αζημίωτο εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν το τείχος ώστε να καλύψει τα 160 χιλιόμετρα των συνόρων. Και αναφερόμαστε σε μια χώρα που είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θυμηθείτε τι έγινε όταν είχαν αναγγείλει την ανέγερση κάποιων προστατευτικών εμποδίων στον Έβρο για να αποτραπεί η αθρόα εισβολή μουσουλμάνων λαθρομεταναστών που τους προωθεί η τουρκική μαφία.
Μέχρι και με… «ρατσιστικά επιθέματα» χαρακτήρισαν αυτήν την αυτονόητη κίνηση. Εντωμεταξύ η εισβολή στα ελληνικά νησιά που είναι πολύ δύσκολο να προστατευτούν συνεχίζεται αθρόα και έχει καταντήσει να μετατραπεί σε πραγματικό τσουνάμι με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Να δούμε πότε θα καταλάβουμε τι συμβαίνει με το τεράστιο αυτό θέμα και ποτέ θα δώσουμε το κατάλληλο «μήνυμα» και στην Τουρκία, η οποία αρνείται ως όφειλε την επαναπροώθηση αυτών των λαθρομεταναστών, αλλά κυρίως στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κάνουν την…πάπια εκ του ασφαλούς!
Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν: Υπάρχουν βαθιές ρίζες στους δύο λαούς.

Θερμό καλωσόρισμα Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα. Η βαθιά φιλία και οι ελληνορωσικές σχέσεις στο επίκεντρο. Σε βίντεο οι δηλώσεις των δύο ηγετών. Κεκλεισμένων των θυρών αυτή την ώρα οι συνομιλίες.

Με καθυστέρηση 40 περίπου λεπτών ξεκίνησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε: "Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας".

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή και υπογράμμισε: "Πράγματι υπάρχουν βαθιές ρίζες ανάμεσα στους δύο λαούς. Αυτή η σχέση διατηρήθηκε σε αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης. Θα φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής".


Αυτή τη στιγμή, η συζήτηση συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μετά τις 15.00 αναμένονται οι από κοινού δηλώσεις των δύο ηγετών.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, που η έλευση Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται σημαντική τομή στις σχέσεις των δυο χωρών, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει αναθέρμανση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε μια σειρά τομείς.

Ο κύριος Τσίπρας θέλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες παντού, ενώ ο κύριος Πούτιν θέλει να δείξει ότι έχει την ισχύ και την επιρροή για να προσελκύει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων ηγετών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν τα ενεργειακά, οι κυρώσεις, οι διμερείς σχέσεις, τα αγροτικά ζητήματα, οι αποκρατικοποιήσεις και ίσως το ελληνικό χρέος.

Η επίσκεψη ξεκίνησε Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκίνησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

ΑΠOKAΛYΨH: Ο Σαμαράς, η EYΠ και το σκάνδαλο της Aμφίπολης!!



“ Μυστικοπάθεια, αποκλεισμός των αστυνομικών αρχών από την υπόθεση, λογικά άλματα και αυθαίρετα συμπεράσματα για την προέλευση των αρχαιοτήτων, ερασιτεχνικά λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης και 1,2 εκατ. ευρώ, των οποίων η τύχη αγνοείται… ” 

Του Νικόλα Ζηργάνου 
«Πόσο απέχει ο Παράδεισος από την Κόλαση; Εξαρτάται από το μέσο που χρησιμοποιεί κανείς»
Από την ποιητική συλλογή «Μοιρόγραφτο» του Γιάννη Πανούση

Τις φωτογραφίες του επίμαχου CD (το οποίο έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.») τις δείξαμε σε επιφανή αρχαιολόγο της Μακεδονίας. Επειτα από πολύωρη επισκόπηση, αποφάνθηκε ότι «πρόκειται για ετερόκλητο σύνολο σκυθικών, ίσως θρακικών και ελληνικών αρχαιοτήτων από τις αποικίες της Κριμαίας και πιθανώς ορισμένα πλαστά, σύγχρονα αντίγραφα»

Το 2009, αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στην ΕΥΠ πληροφορίες ότι Ουκρανοί μαφιόζοι είχαν στην κατοχή τους έτοιμες προς πώληση περί τις 30 ελληνικές αρχαιότητες. Η ΕΥΠ ενημέρωσε αμέσως τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., το υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε αρμόδιο υπουργό Αντώνη Σαμαρά. Την υπόθεση ανέλαβε να χειριστεί ο εξ απορρήτων του και σύμβουλός του, Χρύσανθος Λαζαρίδης, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο «Κατερίνα», η οποία ήταν τότε διορισμένη στο γραφείο υπουργού και δεν ανήκε στους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ.

«Ο Λαζαρίδης με την “Κατερίνα” είχαν εγκατασταθεί στη σοφίτα του κτιρίου της Μπουμπουλίνας, απομονωμένοι από τους άλλους υπαλλήλους και κανείς δεν γνώριζε με τι ακριβώς ασχολούνται. Οι αρχαιολόγοι είχαν ονομάσει τη σοφίτα “γιάφκα”, καθώς ήταν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και επικρατούσε μεγάλη μυστικότητα», είπε αρχαιολόγος με μακρά θητεία στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου.

Το περιβάλλον του Σαμαρά, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Θοδωρή Δραβίλλα, αποφάσισε τότε να κρατήσει στεγανή την υπόθεση και να μην ενημερώσει (όπως είναι η συνήθης διαδικασία) το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας που είχε αποκτήσει τα περασμένα χρόνια σημαντική εμπειρία από διεθνή συνεργασία και είχε σημειώσει πολύ σημαντικές επιτυχίες στη δίωξη του διασυνοριακού εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας, όπως -μεταξύ πολλών άλλων- η υπόθεση του Μουσείου Getty, η υπόθεση «Shelby White» και φυσικά η πολύκροτη υπόθεση της Σχοινούσας (που για άγνωστους λόγους δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο). Η «γιάφκα» επέλεξε να συνεργαστεί μόνο με την ΕΥΠ, καθώς αυτό θα διευκόλυνε τη στεγανότητα της υπόθεσης.

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι πρόωρες εκλογές δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η έρευνα. Η κυβέρνηση Καραμανλή παραιτήθηκε, οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 ανέδειξαν νικητή τον Γιώργο Παπανδρέου και νέος υπουργός Πολιτισμού ανέλαβε ο Παύλος Γερουλάνος. Με παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικαλέστηκε την υπόθεση της Ουκρανίας, παρέμεινε στην Μπουμπουλίνας η «Κατερίνα», ως χειρίστρια του επίμαχου φακέλου, η οποία διορίστηκε σύμβουλος και του νέου υπουργού. Παράλληλα, επανήλθε ως γενική γραμματέας του υπουργείου η Λίνα Μενδώνη, στενή συνεργάτιδα του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε υπηρετήσει επί υπουργίας του στην ίδια θέση (1999-2004).

Το 2010, η υπόθεση της Ουκρανίας αναθερμάνθηκε. Η «Κατερίνα» σε συνεργασία με τον «Ιακώβ», πληροφοριοδότη από τη Θεσσαλονίκη, και με τη συνδρομή της Κατεχάκη, όργωσε τη Βόρεια Ελλάδα προς αναζήτηση του τάφου από όπου θα μπορούσαν να προέρχονται οι ελληνικές αρχαιότητες που έφτασαν στα χέρια των Ουκρανών μαφιόζων. Κοριοί «άκουγαν» υπόπτους, πληροφοριοδότες ενεργοποιήθηκαν, οργανώθηκαν αποστολές στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά δεν προέκυψε τίποτα αξιοποιήσιμο.

Μια εθνική υπόθεση

«Γνωρίζαμε ότι η συγκεκριμένη σύμβουλος του υπουργού έκανε ταξίδια, υπό καθεστώς μυστικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά επισήμως μας κρατούσαν στο σκοτάδι. Αρχαιολόγος, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης που συνεργαζόταν με την “Κατερίνα”, διέδιδε ότι “το υπουργείο δεν είχε εμπιστοσύνη στην Ασφάλεια” και ότι “δεν συνεργαζόμασταν όπως πρέπει”», είπε έμπειρος αστυνομικός που υπηρέτησε τότε στην Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της ΓΑΔΑ.

Αλλος αξιωματικός πρόσθεσε ότι «από το ΥΠΠΟ ζητούσαν επίμονα να μάθουν κάθε λεπτομέρεια για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, κάτι απολύτως ασυνήθιστο. Ηταν σαν να ήθελαν να υποκαταστήσουν τον ρόλο μας, να ποδηγετήσουν το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, να έχει το υπουργείο Πολιτισμού τον πλήρη έλεγχο. Υπήρχε επίσης μια ανεξήγητη απόσταση εμπιστοσύνης που δεν ήταν κατανοητή».

Στα τέλη της χρονιάς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αποστολή στην Ουκρανία και να γίνει επαφή με τους αρχαιοκάπηλους. Τότε επελέγη μια πρωτοφανής διαδικασία. Αντί να μεταβεί στέλεχος των ελληνικών Αρχών δίωξης, που είναι εκπαιδευμένοι και εντεταλμένοι για αυτές τις επιχειρήσεις, αποφασίστηκε να εμφανιστεί ως υποψήφια αγοράστρια των λεηλατημένων αρχαιοτήτων η αρχαιολόγος «Κατερίνα» που μετέβη στο Κίεβο και έκανε επαφή με τους μαφιόζους. Πώς επέτρεψαν να μεταβεί σε τέτοια αποστολή μετακλητός υπάλληλος κι όχι αστυνομικός; Ποιος θα είχε την ευθύνη, αν κάτι δεν πήγαινε καλά;

Η «Κατερίνα» συναντήθηκε με δύο μαφιόζους τον Φεβρουάριο του 2011, που της έδειξαν τις αρχαιότητες προς πώληση. Η συνολική αξία τους -όπως είπαν- ήταν της τάξης πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ. Οι μαφιόζοι έκαναν και μια εντελώς «αντιεπαγγελματική» κίνηση. Δέχτηκαν να φωτογραφηθούν με ακάλυπτα πρόσωπα μπροστά από τα αρχαία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο Ουκρανοί (που χρησιμοποίησαν ελληνικά ψευδώνυμα) ισχυρίστηκαν ότι έχουν ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις με το περιβάλλον της πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και έδωσαν ακόμη και το e-mail συνδέσμου τους, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αγοραπωλησία. Η «Κατερίνα» επέστρεψε στην Ελλάδα με τις δύο φωτογραφίες, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού δεν έκανε το αυτονόητο. Να στείλει -δηλαδή- τα αποδεικτικά στοιχεία στην Interpol και να ζητήσει αστυνομική συνεργασία για τη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων και τον επαναπατρισμό των ελληνικών -όπως πίστευαν- αρχαιοτήτων.

Για να αποδειχθεί η ελληνική προέλευση, με την εδαφική έννοια του όρου κι όχι όσον αφορά την ελληνική τέχνη (που θα μπορούσε να είναι από τον ευρύτερο «ελληνικό κόσμο» της εποχής, ο οποίος δεν ταυτίζεται διόλου με τα σύνορα του σημερινού ελληνικού κράτους), έπρεπε να βρεθεί ο τάφος προέλευσης σε ελληνικό έδαφος. Αυτό ήταν απαραίτητο για τον επαναπατρισμό, όχι όμως και για τη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων και τη δέσμευση του χρυσού θησαυρού, μέχρι να αποδειχθεί η τοποθεσία της λαθρανασκαφής.

Ο στόχος πλέον ήταν να βρεθεί ο τάφος προέλευσης, που άρχισε να παίρνει μυθικές διαστάσεις. Αλλη μια φορά, η σκοπιμότητα επικράτησε της συνήθους διαδικασίας. Ομως, όσο καθυστερούσε ο εντοπισμός του τάφου τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος να πωληθούν οι αρχαιότητες στην παράνομη διεθνή αγορά. Εν τω μεταξύ, η ΕΥΠ είχε διαθέσει μυστικό κονδύλι 1,2 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση, την οποία είχε χαρακτηρίσει «εθνικής σημασίας».

Ο «τάφος της Ολυμπιάδας»

Τον Ιούνιο του 2011, αρχαιοκάπηλος προσέγγισε την «Ηρα», αρχαιοπώλη της Αθήνας, και της έδωσε την πληροφορία πως Ουκρανοί μαφιόζοι πουλάνε ελληνικό θησαυρό με εκατοντάδες χρυσά αντικείμενα αμύθητης αξίας και λίγο αργότερα της έδωσε ένα CD με το «εμπόρευμα». Το CD είχε 372 φωτογραφίες των αρχαιοτήτων, ορισμένες από τις οποίες εμφανίζονταν και στις δύο αρχικές φωτογραφίες που είχε φέρει η «Κατερίνα» από το Κίεβο. Ομως τώρα τα αρχαία ήταν πολύ περισσότερα.

Η «Ηρα» έκλεισε ραντεβού με τη Λίνα Μενδώνη στο γραφείο της στην Μπουμπουλίνας και της έδωσε το CD, παρουσία της «Κατερίνας». Από τα στοιχεία, η «Κατερίνα» και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να έβγαλαν το συμπέρασμα πως, για να δικαιολογηθεί ένα τόσο μεγάλο σύνολο χρυσών αντικειμένων αμύθητης αξίας, κυρίως κοσμημάτων, θα έπρεπε να προέρχονται από έναν γυναικείο βασιλικό τάφο, και μάλιστα της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι έρευνες εντάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα για την ανακάλυψη του «τάφου της Ολυμπιάδας» χωρίς αποτέλεσμα και το 2012, με τον Σαμαρά πλέον πρωθυπουργό, τον Θοδωρή Δραβίλλα διοικητή της ΕΥΠ, τη Λίνα Μενδώνη αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού και την «Κατερίνα» να πραγματοποιεί νέες μυστικές αποστολές και στο εξωτερικό (Ελβετία και Λίχτενσταϊν) για τη συλλογή στοιχείων.

Σε υπηρεσιακά έγγραφα της εποχής αναφέρεται πλέον σαφώς ότι η Αθήνα συνδέει τα ουκρανικά αρχαία με τάφο στην Ελλάδα από όπου και προέρχονται. Είναι μια πεποίθηση που ποτέ δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς, καθώς υπήρχαν ενδείξεις που μάλλον έδειχναν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: πως κάτι ύποπτο συνέβαινε και πως τα αρχαία από την Ουκρανία, ούτε προέρχονταν από την Ελλάδα ούτε και ήταν αυθεντικά, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Τον Ιανουάριο 2013 έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Σαμαρά, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, της Λίνας Μενδώνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη και της «Κατερίνας», που -εν τω μεταξύ- είχε διορισθεί ειδική σύμβουλος στου Μαξίμου. Εκεί έγινε η παρουσίαση της υπόθεσης στον πρωθυπουργό και η επίδειξη των φωτογραφιών του CD που είχε φέρει η «Ηρα».

Σύσκεψη-φιάσκο στο Μαξίμου

Στη σύσκεψη είχε κληθεί και επιφανής αρχαιολόγος με ειδίκευση τις αρχαιότητες της Μακεδονίας, η οποία πρώτη φορά είδε τις φωτογραφίες του υποτιθέμενου θησαυρού του «τάφου της Ολυμπιάδας». Η σύσκεψη κατέληξε σε φιάσκο, καθώς η αρχαιολόγος -σύμφωνα με πληροφορίες- χαρακτήρισε τον θησαυρό «ετερόκλητο σύνολο που δεν προέρχεται από την Ελλάδα». Αμφισβήτησε επίσης την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων.

Τις φωτογραφίες του επίμαχου CD (το οποίο έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.») τις δείξαμε σε άλλον επίσης επιφανή αρχαιολόγο της Μακεδονίας. Επειτα από πολύωρη επισκόπηση, αποφάνθηκε ότι «πρόκειται για ετερόκλητο σύνολο, σκυθικών, ίσως θρακικών και ελληνικών αρχαιοτήτων από τις αποικίες της περιοχής της Κριμαίας και πιθανώς ορισμένα πλαστά, σύγχρονα αντίγραφα». Οι φωτογραφίες δεν επαρκούν για μια επιστημονική και σίγουρη εκτίμηση, αλλά ορισμένες κολλήσεις χρυσών αντικειμένων δεν έμοιαζαν με εκείνες που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία εποχή.

«Η παντελής έλλειψη κεραμικών ή χάλκινων αντικειμένων από ένα σύνολο εκατοντάδων αρχαιοτήτων που υποτίθεται ότι βρέθηκαν σε έναν τάφο, επίσης δεν είναι κάτι σύνηθες. Επιπλέον, πολλά αντικείμενα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες είναι κόπιες από το Μουσείο Ερμιτάζ, ελληνικής ή σκυθικής τέχνης από την περιοχή της Κριμαίας, ενώ άλλα θυμίζουν έντονα αρχαιότητες που έχουν δημοσιευτεί στο κλασικό βιβλίο των Dyfri Williams και Jack Ogden, “Greek gold: jewelry of the classical world”, μια σύμπτωση που μας κινεί πολλές υποψίες», όπως μας είπε ο αρχαιολόγος.

Αλλη αρχαιολόγος, από τις πλέον έμπειρες στη μικροτεχνία, εκτίμησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αρχαιοτήτων του επίμαχου CD «είναι βόρεια, από την Κριμαία, με πολλά σκυθικά και “βαρβαρικά” κομμάτια. Δύο χρυσά, βαριά περιδέραια και τρία ακόμη κοσμήματα θα μπορούσαν να προέρχονται από μακεδονικό εργαστήριο του 4ου αιώνα, αλλά και πάλι, αυτού του τύπου τα σχέδια, ταξίδευαν στον ευρύτερο ελληνιστικό κόσμο και απαντώνται και σε άλλες περιοχές, πέραν της Μακεδονίας [το χρυσό περιδέραιο που υπάρχει στις φωτογραφίες του CD είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αντίστοιχο που εκτίθεται στο Μουσείο Ερμιτάζ]. Επίσης, ο θησαυρός δεν μπορεί να προερχόταν από έναν τάφο και γιατί τα αντικείμενα διέτρεχαν τουλάχιστον δύο και και τρεις αιώνες χρονολόγησης». Η αρχαιολόγος τόνισε πως άμα δεν πιάσει στα χέρια της τα κοσμήματα και αν δεν τα μελετήσει με άνεση χρόνου διά ζώσης και όχι από φωτογραφίες, δεν μπορεί να αποφανθεί για την αυθεντικότητα. Αλλωστε, τα χρυσά κοσμήματα είναι εύκολο να αντιγραφούν. Ερευνα με ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχο του κράματος χρυσού είναι απαραίτητες.

Φιλοδοξία και εμμονές

Ο πρωθυπουργός -προς τιμήν του- έθεσε τότε (πρόσκαιρο) τέλος στη φιλοδοξία των συμβούλων του και του περιβάλλοντός του, οι οποίοι ίσως προσδοκούσαν να συνδεθεί το όνομα του Σαμαρά με μια σημαντική ανακάλυψη στη Μακεδονία, τύπου Ανδρόνικου-Καραμανλή. Ομως κάποιοι επέμεναν. Τα «Παραπολιτικά» είχαν γράψει μήνες μετά, σε ρεπορτάζ από το συνέδριο της Ν.Δ. στη Χαλκιδική το 2014, πως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έλεγε σε πηγαδάκια: «Περιμένετε και θα δείτε. Μια ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την ιστορία της Μακεδονίας».

Η επιχείρηση δεν έληξε, παρά το άδοξο τέλος της σύσκεψης στου Μαξίμου. Η εμμονή κυριάρχησε των στοιχείων. Οπως κάνει κάθε έμπειρος γραφειοκράτης, όταν μια πρόταση προς τα «επάνω» απορρίπτεται, την επαναφέρει μέσω άλλου δρόμου. Στις 12 Απριλίου 2013, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, στέλνει απόρρητη επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, τον ενημερώνει για την εξέλιξη των ερευνών για την «Επιχείρηση Τάφοι» και ζητάει τη συνδρομή του. Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται ότι αντικείμενα (λεηλατημένες ελληνικές αρχαιότητες) «διατίθεντο σε εμάς προς πώληση από Ελληνες στο εσωτερικό τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2013. Τα ίδια αντικείμενα διατίθενται πλέον από το κύκλωμα κατοχής και εμπορίας εξωτερικού, στο οποίο έχουμε διεισδύσει…».

Αλήθεια, το «διατίθεντο σε εμάς» τι ακριβώς σημαίνει και ποια ιδιότητα είχαν τα πρόσωπα πίσω από το «εμάς»; Και γιατί δεν πήγε αμέσως η υπόθεση στον εισαγγελέα; Επίσης, στην επιστολή Τζαβάρα προς Δένδια περιέχονται συνημμένες φωτογραφίες-«αποδεικτικά στοιχεία», που παραπέμπουν -μεταξύ άλλων- και σε αρχαιότητες μη ελληνικές, ίσως και πλαστές. Η επιστολή μεταφέρει εκτιμήσεις ακόμη και για την εμπλοκή του υιού Μιλόσεβιτς στην αγορά των αρχαιοτήτων. Ηταν «ο δράκος που έλειπε από το παραμύθι»; Αν δεν ήταν τραγωδία, μάλλον θα ήταν φάρσα…

Τα ερωτήματα πάντως είναι περισσότερα από τις απαντήσεις. Υπήρξε άραγε επιτροπή αρχαιολόγων που αποφάνθηκε για την προέλευση ή και τη γνησιότητα των επίμαχων «αποδεικτικών στοιχείων»; Πόσα χρήματα δόθηκαν από τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για την επιχείρηση; Ηταν μια προσπάθεια χειραγωγημένης πολιτικά έρευνας-φιάσκο που κατέληξε λίγο αργότερα στην επίσης χειραγωγημένη πολιτικά Αμφίπολη; Ηταν πολιτικά τα κριτήρια ή υπάρχουν και άλλες πλευρές που σχετίζονται με τη διαμάχη υπηρεσιών, προσωπικές φιλοδοξίες, ακόμη και άλλα ανεξιχνίαστα οφέλη; Επεσε τελικά η «ομάδα των τάφων» (τότε άνευ εκπροσώπου) θύμα καλοστημένης απάτης; Κι αν είναι έτσι, υπάρχει πολιτική ή και άλλη ευθύνη; Ομως η κωμικο-τραγωδία των «τάφων» έχει και συνέχεια… προσεχώς.

*Τα ονόματα «Ηρα», «Ιακώβ» και «Κατερίνα» είναι ψευδώνυμα. Τα πραγματικά τους στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας, όπως επίσης και τα επίμαχα φωτογραφικά αρχεία.


πηγή

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε