Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

BBC: Η Μέρκελ είναι εξοργισμένη - Αρχίζει να ξεμένει από ιδέες για την Ελλάδα

BBC: Η Μέρκελ είναι εξοργισμένη - Αρχίζει να ξεμένει από ιδέες για την Ελλάδα - Media«Τώρα που φύσηξαν-ξεφύσηξαν, αλλά δεν κατάφεραν να ρίξουν κάτω το σπίτι, τι θα γίνει; Το σπίτι της Ευρωζώνης παρέμεινε ανέπαφο. Άρα, από τη στιγμή που η Ελλάδα έπαιξε το χαρτί της Ρωσίας, τι άλλο της μένει;» αναφέρει το BBC.
Το BBC αξιολογεί το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και κάνει λόγο για τα τεχνάσματα που έχει χρησιμοποιήσει από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.ΤΠαράλληλα κάνει αναφορές σε μια εξοργισμένη Μέρκελ που δεν της έχουν μείνει πολλές ιδέες για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα
Με αναστατώσεις, λεονταρισμούς και συσκοτίσεις προσπάθησε να αντεπιτεθεί στους Ευρωπαίους, ενώ επιφύλασσε ιδιαίτερα... όπλα κατά της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για μετανάστες που θα φτάσουν ως το Βερολίνο και ζητώντας αποζημιώσεις που ανάγονται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, ήρθε η σειρά του ρωσικού χαρτιού. Το μήνυμα που εξέπεμψε, σύμφωνα με το BBC, ήταν το εξής: «Αν δεν αποδεσμεύσετε τα χρήματα που χρειαζόμαστε και μας πιέσετε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις λιτότητας, μπορούμε άνετα να πάμε με την ορθόδοξη Ρωσία. Είμαστε αρκετοί πρόθυμοι να μπούμε σφήνα στην ενότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εάν η ΕΕ δεν μας βοηθήσει, έχουμε και άλλες επιλογές».
«Ήταν μια αδέξια κίνηση;», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου, αλλά συμπληρώνει: «Ρεαλιστικά, η Ελλάδα είναι σταθερά εδραιωμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ – αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ενοχλήθηκαν από την επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα. Οι πόζες προς τη Ρωσία ήταν αναμφισβήτητα μια ακόμη αδέξια κίνηση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που πιέζεται από την ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, τους απελπισμένους και αγανακτισμένους ψηφοφόρους και τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και όχι από τη Ρωσία, που γλείφει τις δικές της πληγές».
Εκτεταμένη απογοήτευση
Το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα λαχανιάζει, καθώς περιμένει την τελευταία δόση των κεφαλαίων διάσωσης. Αλλά και πάλι φαίνεται πως αυτά τα χρήματα δεν θα της φτάσουν. Εξ ου και φουντώνει η φήμη για την προσφορά ενός τρίτου πακέτου στήριξης, αν και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συσκοτίσουν, επί του παρόντος, τα πράγματα.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη - εν μέρει λόγω της Ρωσίας, αλλά και γιατί οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε ότι τα μέτρα λιτότητας και τα χρήματα των φορολογουμένων της Ευρωζώνης πήγαν στο κενό και στο τίποτα».
Η Μέρκελ είναι εκνευρισμένη
Φυσικά, η Μέρκελ, η βασίλισσα της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, είναι το κλειδί. Το BBC επικαλείται ως πηγή έναν Γερμανό ευρωβουλευτή που βρίσκεται πολύ κοντά στην καγκελάριο. Σύμφωνα με αυτόν, όταν την είδε πρόσφατα του είπε πως είναι εντελώς εξοργισμένη και δεν της έχουν μείνει πολλές ιδέες για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα. Επιπλέον, ως πραγματίστρια και λιγότερο ιδεολόγος, θα χρειαστεί να σταθμίσει πολλά δεδομένα στο κόμμα της και στους ψηφοφόρους τους, μέχρι να φτάσει στην απόφαση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το άρθρο σημειώνει πως η Μέρκελ πιέζεται -όπως και ο Τσίπρας- από τα συντηρητικά στοιχεία του κόμματός της, από το ευρωσκεπτικιστικό AfD, αλλά και από τα φοβικά ένστικτα της κοινής γνώμης όταν ακούν «βοήθεια προς την Ελλάδα».
Ανεξερεύνητο έδαφος
Υπάρχουν δύο δεδομένα που δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει. Η Ευρωζώνη δεν έχει στο οπλοστάσιό της διατάξεις που να περιλαμβάνουν την πιθανότητα μιας εξόδου. Από την άλλη, κανείς δεν ξέρει αν η αντισυμβατική ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε, τελικά, να μείνει στην Ευρωζώνη και ως αντάλλαγμα να κάνει πίσω στις προεκλογικές εξαγγελίες της.
«Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο Τσίπρας φαινόταν τόσο σίγουρος δίπλα στον Πούτιν και έκανε δημόσια επίθεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται την καλή θέληση των Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων για να διασώσει τη χώρα του από την οικονομική μιζέρια. Ίσως αισθάνεται ότι, για τον ίδιο, αυτό είναι μια κατάσταση «win-win», ακόμη και αν κατά βάθος είναι δυσάρεστη. Το στοίχημα είναι η Ευρώπη να ξεπεράσει τις συσκοτίσεις και τους λεονταρισμούς και να βρει μια συμβιβαστική λύση. Αν δεν τα καταφέρει και η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, ο Τσίπρας θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως ο ηγέτης που τόλμησε να τα βάλει με τα μεγάλα αγόρια των Βρυξελλών, σε μια προσπάθεια να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη και να αποκαταστήσει την τιμή της χώρας του».
*η φωτογραφία είναι από τη γερμανική εφημερίδα Bild
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου