Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012!!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!



Μην ψηφίσετε… Σόιμπλε!




Για χιλιοστή φορά το Βερολίνο απείλησε χθες, παραμονή των εκλογών, την Ελλάδα: ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «υποστεί τις συνέπειες» αν η κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπενθύμισε δε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι οικειοθελής καθώς και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία ουδεμία επίδραση πρόκειται να ασκήσει στην γερμανική οικονομική πολιτική: με άλλα λόγια, ουδείς άλλος υπάρχει στην Ευρώπη πλην της Γερμανίας…

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για όλα αυτά: ασφαλώς και η Γερμανία δεν επρόκειτο  να αλλάξει την πολιτική της που έφτασε όλη την Ευρώπη στο χείλος του χάους, γιατί είναι μια συνειδητή και οργανωμένη πολιτική. Ασφαλώς και δεν την επηρεάζει τίποτε από ό,τι γίνεται, ακόμη και στη Γαλλία, γιατί δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά αμιγώς εθνικιστική πολιτική που έχει «καταλάβει εξ εφόδου» την Ευρώπη. Ασφαλώς και το Βερολίνο θα απειλούσε… Δύο και πλέον χρόνια, κάθε μέρα που περνάει, οι Γερμανοί κερδίζουν και χρήματα και πολιτική ισχύ από την κρίση. Δεν τους αρέσει καθόλου ότι μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε άλλη γνώμη…
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Και αποτελούν πλέον ευθεία και απροκάλυπτη απειλή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο εκβιασμός Σόιμπλε στο παρά πέντε των εκλογών πρέπει να πέσει στο κενό. Επιτέλους, η Ελλάδα έχει Δημοκρατία και ουδείς μπορεί να της τη στερήσει. Αν δεν αρέσει στον Σόιμπλε είναι δικαίωμά του.  Ο εκβιασμός πρέπει να πέσει.
Η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τη Δευτέρα στη χώρα πρέπει πλέον να είναι έτοιμη για σύγκρουση με το Βερολίνο, γνωρίζοντας τον κίνδυνο και την τεράστια δυσκολία. Όμως, τίποτα δεν πρόκειται αλλιώς να μείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα την οποία η Γερμανία συστηματικά κονιορτοποιεί και οδηγεί στο χάος.
Η Ελλάδα, αν αποφασίσει επιτέλους να παλέψει, έχει, όσο κι αν δεν το αντιλαμβάνεται, τη δύναμη να το πράξει. Και ο κύριος Σόιμπλε το ξέρει.
Όπως άλλωστε λέει και ο ίδιος, η συμμετοχή στην ΕΕ είναι εθελοντική: κανείς δεν τον κρατά ούτε εκείνον ούτε τη χώρα του μέσα σε μια ένωση κρατών που με κάθε τρόπο το Βερολίνο επιχειρεί να τη μεταβάλει σε «ζωτικό χώρο» του. Αυτούς τους πολύ επικίνδυνους, ακραίους ανθρώπους, πρέπει, επιτέλους, κάποιος να τους σταματήσει. Αλλιώς δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο… Ψηφίστε λοιπόν αύριο ό,τι θέλετε: η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις της, Αριστερές ή Δεξιές. Αλλά, μην ψηφίσετε υπό το κράτος του τρόμου: μην ψηφίσετε Σόιμπλε!...

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και τα χαμηλά εισοδήματα


«Παγίδες» με τεκμήρια-«φωτιά» για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες που θα φέρουν περισσότερους φόρους σε εκατομμύρια φορολογουμένους έχει «στήσει» το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την είσπραξη εσόδων άνω του 1 δισ. ευρώ.
Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των νέων αυξημένων, ακόμη και 200%, τεκμηρίων διαβίωσης.
Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Τα αυξημένα τεκμήρια σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν στα ταμεία της εφορίας χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο. Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Κι αυτό, γιατί με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
Κατοικίες
Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν, αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς. Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
- Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τ.μ.
- Από 81 μέχρι και 120 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τ.μ.,
- Από 121 μέχρι και 200 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τ.μ.
- Από 201 έως 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τ.μ.
- Από 301 τ.μ. κύριων χώρωναυτής, με 400 ευρώ το τ.μ..
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή, ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο, εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:
1) Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%.
2) Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.
3) Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.
4) Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο της.
5) Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.
6) Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από αυτές, σε τρεις μήνες το έτος.
7) Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.
8) Δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.
9) Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.
10) Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας μιας κατοικίας π.χ. από δύο συνιδιοκτήτες όπου ο ένας έχει παραχωρήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας του στον άλλο προκειμένου ο τελευταίος να χρησιμοποιήσει την κατοικία στο σύνολό της, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή.
Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και στα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων, όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.
Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτου κ.λπ.
Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.
Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης Κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων εφαρμόζεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Συνταξιούχοι
Τα τεκμήρια περιορίζονται κατά 30% για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Εως 71,3 % πάνω για τα αυτοκίνητα
Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα αυξήθηκε από 33,3% μέχρι 71,3%.
Ειδικότερα ανέρχεται:
Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε σε 4.000 ευρώ.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2.000 κ.ε.
Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Το τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Προσέξτε: Τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
200% πάνω τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής
Αυξημένα έως και 200% είναι τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής που εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2011.
Πιο συγκεκριμένα:
Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ορίζεται σε 4.000 ευρώ.
Για τα πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
Για μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, το τεκμήριο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.
Για τα πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 3.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 10 και μέχρι 12 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 12 και μέχρι 15 μέτρα ολικού μήκους 15.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 15 και μέχρι 18 μέτρα ολικού μήκους 22.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 18 και μέχρι 22 μέτρα ολικού μήκους 30.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
Τέλος για τα σκάφη πάνω από 22 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 50.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
Σημειώστε ακόμη ότι:
Τα ποσά μειώνονται κατά 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτι», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.
Το τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του σκάφους κατά 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 από το έτος που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη.
Τα ποσά μειώνονται κατά 50%, προκειμένου για τα ιστιοφόρα σκάφη.
Για σκάφη με μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την επαγγελματική δαπάνη.
Αναγνωρίζεται η ακινησία για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.
Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα.
Το τεκμήριο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Για ανεμόπτερα στο ποσό των 8.000 ευρώ.
Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα, στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους που προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.
Για αεροσκάφη αεροπροωθούμενα (JET) στο ποσό των 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης.
Τα ποσά δεν μειώνονται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας.
Πισίνες
Αυξημένο είναι και το τεκμήριο διαβίωσης για τους φορολογούμενους που διαθέτουν πισίνα, ενώ τεκμήριο αποτελεί και η συναρμολογούμενη πισίνα, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση.
Το νέο αυξημένο τεκμήριο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
- 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.
Δάνεια, γονικές παροχές - Εξι «όπλα» για να αποφύγετε τα προβλήματα
Δάνεια από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τους φορολογουμένους που θέλουν να αποφύγουν τη παγίδα των τεκμηρίων. Ειδικότερα τα «όπλα» για να αποφύγετε τα τεκμήρια είναι:
1) Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
2) Έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.τ.λ.).
3) Δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές.
4) Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Δεν αναγνωρίζονται τα κέρδη από καζίνο.
5) Κεφάλαια που έχουν επαναπατριστεί.
Οι φορολογούμενοι
Αμφισβήτηση μόνο με την υποβολή στοιχείων
Το ποσό των τεκμηρίων μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Αυτό μπορεί να γίνει για όσους:
α) Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β) Είναι φυλακισμένοι.
γ) Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
ζ) Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Η ΑΟΖ είναι θέμα χρόνου Ν. Λυγερός




Η ΑΟΖ είναι θέμα χρόνου πια. Ο ελληνικός λαός το έχει συνειδητοποιήσει. Και η θέσπιση πρέπει να γίνει άμεσα. Η αλλαγή φάσης είναι κατανοητή και δεν έχει μόνο σχέση με το πολιτικό σκηνικό. Όμως, αφού ο χρόνος είναι μαζί μας, θα πρέπει τώρα να εξετάσουμε κατά πόσο είμαστε μαζί του. Διότι, ενώ το πρώτο είναι παγκόσμιο ως έννοια, το δεύτερο αποτελεί μια ιδιομορφία. Στην στρατηγική, κωδικοποιούμε αυτήν την έννοια μέσω του timing, αν και βέβαια δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά της ολότητάς της. Ακόμα και ως πολλαπλότητα παραμένει μια δύσκολη έννοια, διότι είναι πολύ σπάνιοι αυτοί που έχουν μια χρονο-αντιληπτική ικανότητα, πιο σπάνιοι από αυτούς που έχουν μια χωρο-αντιληπτική. Κατά συνέπεια, η οργάνωση του θέματος της ΑΟΖ, μέσα στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων, θα είναι αποκαλυπτική όσον αφορά στις ικανότητές μας. Σε τέτοιου τύπου θέμα δεν αρκεί να θέλεις, πρέπει να έχεις και στρατηγική για να έχεις και βάθος ανάλυσης. Όσοι χρησιμοποιούν την ΑΟΖ αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακά θα έχουν την επόμενη περίοδο προβλήματα και θα πρέπει να προσαρμοστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί την ΑΟΖ θα την κάνουμε, θέλουν δεν θέλουν, για όλους, ακόμη και για τους ραγιάδες που θα πρέπει να βρουν άλλες δικαιολογίες για να καλύψουν τα νώτα τους. Η ΑΟΖ είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και πληγώνει αυτόν που δεν ξέρει να τη διαχειριστεί. Η ΑΟΖ για την πατρίδα μας δεν είναι μόνο μια θεματολογία, όπως το παρουσιάζουν μερικοί. Η ΑΟΖ είναι το θέμα. Διότι είναι μια στρατηγική κίνηση που προσφέρει πολλές δυνατότητες και όχι μόνο οικονομικές, ακόμα και αν η φύση της είναι φαινομενικά αποκλειστικά οικονομική. Η ΑΟΖ έχει μια εμβέλεια που την καθιστά ασύγκριτο πλεονέκτημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει στρατηγική διαχείριση, ειδικά όταν θέλουμε πραγματικά να λύσει προβλήματα και να δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης. Το φυσικό αέριο χρειάζεται τεχνογνωσία αλλά και υποδομές, δίχως αυτές δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη. Τα λιμάνια μας πρέπει να εξοπλιστούν, πρέπει να μελετήσουμε τα τοπογραφικά τους, για να δούμε πώς μπορούν να μετατραπούν σε χώρους υποδοχής, πρέπει να κάνουμε χρήση τις ναυτιλιακές μας δυνατότητες, διότι ετοιμάζουμε το μέλλον. Ένα όραμα τέτοιου βεληνεκούς αλλάζει όλα τα δεδομένα. Συνεπώς, η πολιτική μας για την ΑΟΖ πρέπει να είναι στο ύψος των περιστάσεων που δημιουργεί η στρατηγική μας σκέψη. Ακόμα και ο σκακιστής υψηλού επιπέδου, ο γκραν-μαιτρ, χρειάζεται όλα τα πιόνια και τα κομμάτια του για ν’ αρχίσει την παρτίδα. Όσοι, λοιπόν, δεν είναι έτοιμοι να παίξουν σε αυτό το επίπεδο, ας ασχοληθούν με άλλη θεματολογία, αν θέλουν ένα ήσυχο πολιτικό μέλλον. Για τους άλλους που είναι έτοιμοι να δώσουν αγώνα για την ελληνική ΑΟΖ είναι η ώρα της μάχης. Ο χρόνος είναι μαζί μας, ας αξιωθούμε να είμαστε μαζί του.

Ο εξ ανατολών κίνδυνος και οι εσωτερικοί εφιάλτες


 

“Πήμα κακός γείτων όσον τ’αγαθός μεγ’όνεταρ”
Ο κακός γείτονας είναι συμφορά, όσο μεγάλος θησαυρός είναι ο καλός 

Σχετικώς με κάποιες εθνικιστικές κραυγές για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητος της Ελλάδος, καλό θα είναι το ΠΑΣΟΚ να μην επανέλθει στην εποχή του βυθίσατε το «Χόρα», για να βυθίσει εν συνεχεία τη χώρα! Ούτω θα είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν τα στελέχη του τις στείρες αντιπαραθέσεις επί εθνικών θεμάτων, γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν ομιλούν για σκοινί.

Η επίρριψη ευθυνών εναντίον άλλων για τα δικά τους λάθη, επί των θεμάτων της εθνικής εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να σταματήσει και τα δυο κληρονομικά κόμματα που διαδέχονται την εξουσία στην Ελλάδα, να ακολουθήσουν ενιαία εξωτερική πολιτική σε συνεργασία και με τα άλλα κόμματα της Βουλής. Θα πρέπει επίσης να απομυθοποιηθούν κάποιοι ηγέτες λαοπλάνοι και μη, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά, αλλά δυστυχώς δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε ή ήσαν κατευθυνόμενοι.

Έτσι κατόπιν της διαμαρτυρίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την τουρκική αεροπορία, πρέπει να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Είναι γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, έκανε κάποιες συμφωνίες με τον Τουργκούτ Οζάλ, οι οποίες έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να διεκδικεί το μισό Αιγαίο. Οι συμφωνίες αυτές έγιναν από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους στενούς αλλά και στενόμυαλους συνεργάτες του τον Ιανουάριο του (1988) στο Νταβός της Ελβετίας, και ενώ η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στην ταΐστρα του Κοσκωτά!

Οι Συμφωνίες αυτές πραγματοποιήθησαν με την παράκαμψη όλων των Συνταγματικών Εξουσιών της Ελλάδος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυβέρνηση, Βουλή, Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων) και είναι σαφώς σε βάρος της Ελλάδος. Δεν ενημερώθηκε επίσης και η κυπριακή κυβέρνηση που βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ό,τι δηλαδή κέρδισε η Ελλάδα από τη σθεναρή στάση του Μαρτίου 1987, το ξεπούλησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και η χαρούμενη συντροφιά του στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 1988. Μέλη δε της συντροφιάς ήσαν οι εξής: Μαριλένα Πατρονικόλα, Γιώργος Λούβαρης ως συνοδός της (που με αυτή την προσφορά του στην... Ελλάδα μπήκε το όνομά του στο τελέξ του ΓΕΑ και έτσι τσέπωσε την προμήθεια από τη ΜΑΤΡΑ για την αγορά των πυραύλων ΜΑΤΖΙΚ 2), Μιχάλης Ζιάγκας, Αγγέλα Κοκόλα, αλλά και κάποιοι άσχετοι με τη χαρούμενη παρέα, όπως οι κορυφαίοι συνεργάτες του τότε Πρωθυπουργού Χ.. Μαχαιρίτσας και Ι. Παπανικολάου που αγνοήθησαν προκλητικώς.

Εν συνεχεία ο τότε ΥΠΕΞ κ. Κάρολος Παπούλιας (νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας), ακολουθώντας την πολιτική του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ολοκλήρωσε την παράδοση της Ελλάδος στην Τουρκία, με το περιβόητο Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ της Βουλιαγμένης.

Σχετικώς με τις συμφωνίες του Νταβός ήσαν τόσο κραυγαλέα αρνητικές για την Ελλάδα που αναγκάσθηκε ο τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει στη Βουλή ότι ήταν λάθος (MEA CULPA). (Οι λόγοι αυτού του...λάθους αναφέρονται στο βιβλίο του αρχηγού της προσωπικής ασφάλειάς του αστυνόμου κ. Β. Κεραμά “ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ”, σελ. (162-167). Κατόπιν δε με τις συμφωνίες των κ.κ. Παπούλια - Γιλμάζ στη Βουλιαγμένη, η Τουρκία κατόρθωσε να απαλειφθεί η έννοια του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, που αφορά όλο το πλέγμα, (εναέριος χώρος και αιγιαλίτις ζώνη) δηλαδή τα σύνορα της Χώρας, καθώς και την (υφαλοκρηπίδα).

Πέτυχε επίσης τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης S.A.R. (Search And Rescue)στο διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου χωρίς να προσδιορίζονται τα όρια αυτού του χώρου, αφού απουσιάζει οποιαδήποτε σαφής δέσμευση από την πλευρά της, για αναγνώριση των δεδομένων ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο.
Κι’ αυτό διότι κατά τον ορισμό του ΝΑΤΟ, “S.A.R.” σημαίνει τα εξής:
“Χρήση αεροσκαφών, πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων και άλλου ειδικού εξοπλισμού, προς διάσωση ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα ή στην ξηρά”.

Δηλαδή οι κινήσεις και οι βουλές των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στο χώρο που καθορίζει ο τουρκικός νόμος της (7ης Ιανουαρίου 1989), θα είναι ανεξέλεγκτες από ελληνικής πλευράς, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος του αυτός ο χώρος είναι ελληνικός!

Η επιτυχία αυτή της τουρκικής διπλωματίας ήταν τόσο μεγάλη που μόλις γύρισε στην Τουρκία ο Γιλμάζ, αναφώνησε στο αεροδρόμιο ότι: 
“Βάλαμε νομικώς πόδι στο Αιγαίο”. 

Αν τώρα αναλογισθούμε εναντίον τίνος εχθρού θα διεξάγονται αυτές οι τουρκικές ασκήσεις, τότε θα αντιληφθούμε και το μέγεθος του κινδύνου, αλλά και των παραχωρήσεων που έγιναν. Δεδομένου ότι τα εν ασκήσει τουρκικά Α/Φ (μαχητικά αεροσκάφη), έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν οποιονδήποτε στόχο σε λίγα λεπτά, ακόμα και την Αθήνα.
Το ίδιο ισχύει και για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό!

Εν συνεχεία οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος κατόρθωσαν να μετατρέψουν τα Ίμια που αναφέρονται ονομαστικώς στη Συνθήκη της παραχώρησης της Δωδεκανήσου από την Ιταλία στην Ελλάδα, σε αμφισβητούμενα εδάφη “disputed territories”.
Κατόπιν δε αυτού του κατορθώματος ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε δημόσια στην Ελληνική Βουλή τους Αμερικανούς, που αυτοί ώθησαν την Τουρκία σ’ αυτή την ενέργεια! 
Κι’ αυτό διότι οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν το1995 σε επίσημα στρατιωτικά έγγραφα ως αμφισβητούμενα εδάφη κάποιες ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες.
Την δε 1η Φεβρουαρίου 1996 δήλωσαν δια του εκπροσώπου του State Department “Ν.Burns”, ότι:
«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε ελληνική ούτε τουρκική κυριότητα στα Ίμια (Kardak) και πιθανολογείται ή ύπαρξη και άλλων νησίδων στην ίδια κατάσταση».
Ο δε Πλανηταρχης Κλίντον ως διαμεσολαβητής επέβαλε αυτά που ζητούσε η Τουρκία: “No ships, no troops, no flags”.

Εν συνεχεία ο κ. Θ. Πάγκαλος, σχετικώς με την αποκαθήλωση της ελληνικής σημαίαςαπό τα Ίμια είπε στον ΑΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο κ. Χ. Λυμπέρη, στον οποίον επεχείρησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες τα εξής:
“Αρχηγέ δε λέμε τώρα ότι φύσηξε αέρας και την πήρε, ή το κύμα την παρέσυρε, αφού ή ούτως άλλως είναι πρόχειρα υψωμένη;”.
Κατόπιν δε της κρίσης δήλωσε στο CNN τα εξής: “Δεν αξίζει να πολεμάει κανείς για ένα βράχο”. 

Από το βιβλίο “Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες” σελ. (537 και 539) του τέως ΑΓΕΕθΑ ναυάρχου κ.Χ. Λυμπέρη, προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ. Σημειώνω ότι στην κρίση του Μαρτίου 1987 ο κ. Χ Λυμπέρης ήταν Αρχηγός Στόλου, και τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό, ασχέτως αν ήταν στημένο κόλπο των Αμερικανών, των Τούρκων και του Ανδρέα Παπανδρέου, για να ακολουθήσουν κατόπιν οι Συμφωνίες του Νταβός και το Mea Culpa του εθνικά υπερήφανου!

Εν συνεχεία ο κ. Σημίτης άνευ λόγου στις (8 Ιουλίου 1997) στη Μαδρίτη, αναγνώρισε ζωτικά τουρκικά συμφέροντα ασφάλειας της Τουρκίας στο Αιγαίο, χωρίς να ζητήσει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι παραχωρήσεις να οριοθετήσουν τη σημερινή στάση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος.

Η παραπειστική γλώσσα του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ και η παγίδα της Χάγης

Ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μ. Ομπάμα , ότι θα λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας καθώς δε και της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.
Εν συνεχεία διόρισε τον κ. Λ. Παπαδήμο στη θέση του για να επωμισθεί αυτός τις προδοσίες εκτελώντας τις εντολές του αφεντικού του.

Η Ελλάδα δεν έχει να λύσει κανένα πρόβλημα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και των νήσων του.
Τα ελληνικά και τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο έχουν καθορισθεί με διεθνείς συνθήκες και διέπονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, δεν αποκτώνται με δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις επί της υφαλοκρηπίδας τους, αλλά είναι υφιστάμενα και ανήκουν σ’ αυτές (Ad Initio και Ipso Jure).

Οι διαπραγματεύσεις και οι συμβιβασμοί είναι δυνατοί όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Το μόνο θέμα που υπάρχει προς συζήτηση είναι η «Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ.» και όχι το θέμα της «υφαλοκρηπίδας», που εντέχνως προσπαθεί να περάσει στον Ελληνικό λαό, ότι δήθεν υπάρχει θέμα υφαλοκρηπίδας ο κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς δε γενικώς και αορίστως , κατά πως δηλώνουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ ... «Θέματα Αιγαίου!

Όπως έχω επανειλημένως αναφέρει, δεν υπάρχουν «Συζητήσιμα Εθνικά Δικαιώματα», που είναι αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα από διεθνείς Συμφωνίες!
Η Τουρκία χρησιμοποιεί την απειλή πολέμου, για να αποσπάσει εκβιαστικώς αυτά που παρανόμως διεκδικεί!...
Ακόμα και το Casus Belli που συνεχίζει να επικαλείται, παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ του οποίου τυγχάνει μέλος, χωρίς να την ανακαλούν στην τάξη οι ΗΠΑ που παριστάνουν ότι προστατεύουν τη διεθνή νομιμότητα και τάξη.
Τελευταίως δε διόρισαν την Τουρκία που έχει παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και... αναπληρωματικό μέλος του Σ.Α. του, ενώ συνεχίζει να διατηρεί (40.000) κατοχικό στρατό στην Κύπρο.
Γι αυτό ευθύνεται και η Ελλάδα αφού δεν ζήτησε την εξαίρεσή της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Όσο για την αναγνώριση της «Γενοκτονίας» των Αρμενίων η κ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε θρασύτατα γράφοντας στα υποδήματά της την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ότι: «Η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν θα περάσει στην Ολομέλεια».

Τι περιμένει κατόπιν αυτού η Ελλάδα από τις ΗΠΑ;
Σύμφωνα δηλαδή με τα λεγόμενά της την αναγνωρίζει , αλλά… καλώς έγινε!...

Σχετικώς με τη Χάγη έχει πικρή πείρα η Ελλάδα, που κατέφυγε σ’ αυτή, όταν το «Χόρα» όργωνε το Αιγαίο με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και εισέπραξε την αποχώρηση της Τουρκίας από το δικαστήριο, με τη δήλωση ότι τα θέματα του Αιγαίου είναι πολιτικά, αφού προηγουμένως είχε καταφύγει στο «Μοντρέ» και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Βέρνης το 1976, με το οποίο αποδέχτηκε την αποχή από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για τη διενέργεια υποθαλασσίων ερευνών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια αφού οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν και το Πρωτόκολλο αυτό δεν είχε πλέον ισχύ, το 1982 ο εθνικά υπερήφανος Ανδρέας Παπανδρέου, σταμάτησε την άντληση πετρελαίου από τη θέση «Ζουράφα» εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων(!) και το 1987 μετά τη δήθεν νίκη του Μάρτη έπραξε το ίδιο και στη συνέχεια με τις Συμφωνίες του Νταβός και του Μνημονίου της Βουλιαγμένης Παπούλια – Γιλμάζ παρέδωσαν το μισό Αιγαίο στην Τουρκία !...

Όλα αυτά τα επικύρωσαν στη Μαδρίτη στις 8 Ιουλίου 1997, οι κληρονόμοι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος και ο τότε φυσικός κληρονόμος του «εθνικά υπερήφανου» Α . Παπανδρέου, πρωτότοκος υιός του κ. Γ. Παπανδρέου!

Ιστορίες παλιές και όζουσες

Για να είμαστε, όμως δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Πρωτόκολλο της Βέρνης το 1976 που υπέγραψε ο ψευτοεθνάρχης Καραμανλής ως πρωθυπουργός με τον τότε Τούρκο συνάδελφο του Ντεμιρέλ με το οποίο απαγορευόταν σε οποιαδήποτε πλευρά να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες πέρα των 6 μιλίων σε ολόκληρο το Αιγαίο(π.χ. ακόμα και στα 7 μίλια από τις ακτές της Εύβοιας!!!)...! Ούτε πρέπει να λησμονήσουμε το "η Κύπρος κείτεται μακράν" που είπε πάλι ο ψευτοεθνάρχης Καραμανλής τον Αύγουστο του 1974 κατά τον Αττίλα-2 και άφησε την Κύπρο στο έλεος των Τούρκων…

Αντί επιλόγου
"Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική;
Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, οπότε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τα ευκολο-απόκτητα πτυχία, τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας (ούτε το 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης!) και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ' ό,τι παράγεται και σ' ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου.
Αν λάβουμε υπ' όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον ορό να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον ορό να τεχνουργηθούν απροσμάχητες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «εξευρωπαϊστικές», αδιάφορο).
Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι.
Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται."
Παναγιώτης Κονδύλης "Θεωρία του πόλεμου", 1997