Πριν από λίγο ο φίλος του «defence-point.gr» Παναγιώτης Α. έθεσε υπόψη μας δημοσίευμα στον επιχειρηματικό ισραηλινό ιστοχώρο «globes», όπου φαίνεται ότι η Τουρκία στην προσπάθειά της να μπλοκάρει τις εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, επί της ουσίας χρησιμοποιεί το αμερικανικής – επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου και των συντηρητικών – εμπνεύσεως «επιχείρημα», το οποίο με λίγα λόγια περιγράφεται «είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας»!
Το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Τούρκοι ασκούν ισχυρές πιέσεις σε ρωσικές, κινεζικές και γαλλικές εταιρίες να μη συμμετάσχουν στον Β’ γύρο αδειοδοτήσεων για 12 «οικόπεδα» που ξεκίνησε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πηγές του ενδιαφέροντος γενικά ιστοχώρου, αναφέρουν ότι εταιρίες από τις τρεις προαναφερθείσες χώρες αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν ώστε να μην υποστούν βλάβη οι σχέσεις τους με την Άγκυρα.
Έχουμε και λέμε: Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το δημοσίευμα ισχύει. Οι Γάλλοι για να υπαναχωρήσουν θεωρητικά θα επιθυμούν την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, μετά τη ζημιά που προκλήθηκε από τον νόμο που ποινικοποιεί τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Στην περίπτωση των Κινέζων, η εμβάθυνση των σχέσεων είναι γνωστή ανάμεσα στην Άγκυρα και το Πεκίνο, καθώς επίσης και το πλήθος των συνεργασιών που προωθείται σε πολλούς τομείς. Κατά συνέπεια, και οι Κινέζοι, θεωρητικά, έχουν κίνητρο να επιθυμούν να μη διαταράξουν τις αναπτυσσόμενες σχέσεις τους με την Τουρκία.
Στην περίπτωση των Ρώσων, το μόνο που θα μπορούσε να αναφερθεί ως κίνητρο «συμμόρφωσης» με τις απαιτήσεις της άγκυρας, είναι η ελληνική στάση, την οποία η ρωσική ηγεσία την αντιλαμβάνεται ως αρνητική. Ενδεχομένως δε και η σημασία της τουρκικής αγοράς για τη Gazprom (προμηθεύεται 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου). Δεδομένων και των ευρύτερων σχεδιασμών της Μόσχας για την προώθηση υδρογονανθράκων στις αγορές της Δύσης, στους οποίους η Τουρκία έχει συμμετοχή (δεν την αναβιβάζει αυτό βεβαίως σε «στρατηγικό εταίρο»…) και οι Ρώσοι θα μπορούσαν να υπαναχωρήσουν, αν και υπάρχει και αντίλογος:
Αφενός το ότι έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον για δύο οικόπεδα από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Αφετέρου, καθότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετικά στενές, ενώ το οικονομικό ενδιαφέρον για ουκ ολίγους τομείς της κυπριακής αγοράς είναι δεδομένο και εκπεφρασμένο. Οπότε, στο σημείο αυτό διατηρούμε επιφυλάξεις.
Πόσο προβληματίζουν οι εν λόγω εξελίξεις; Οι Ισραηλινοί φαίνεται πως… πανηγυρίζουν, αφού αυξάνονται οι πιθανότητες συμμετοχής των δικών τους εταιριών στις εξορύξεις. Επίσης, από τη στιγμή όπου τέτοιες πιέσεις δεν μπορούν να ευοδωθούν προς την αμερικανική πλευρά, το μπλοκάρισμα των εξορύξεων δεν φαντάζει και πολύ πιθανό, εκτός από μια ενδεχόμενη απόπειρα κάποιας θεαματικής πρότασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό που θα μπορούσαν να αναστείλουν για μικρό διάστημα τις διαδικασίες.
Οψόμεθα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου