Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Κόφτης ΕΛΓΑ στις επιστροφές ΦΠΑ, φρένο και η φορολογική ενημερότητα



 Νέο «φίλτρο» στις επιστροφές ΦΠΑ δημιουργεί καθυστερήσεις στην πληρωμή, ενώ τις περισσότερες φορές έχει ως συνέπεια τη μείωση του ποσού που δικαιούται ο κάθε αγρότης. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξισώνεται το ποσό της επιστροφής με την ασφαλιζόμενη αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ.

Φορολογική ενημερότητα πρέπει να προσκομίζουν πλέον οι αγρότες, για να εισπράξουν τις επιχορηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.Φορολογική ενημερότητα πρέπει να προσκομίζουν πλέον οι αγρότες, για να εισπράξουν τις επιχορηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε υποχρεωτική η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας για όλες τις πληρωμές άνω των 3.000 ευρώ σε δικαιούχους προγραμμάτων.
Τι σημαίνει αυτό; Από «χίλια κόσκινα» περνάει η πλέον η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, καθώς στις γνωστές μέχρι σήμερα καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες προστίθεται και το «φίλτρο» που σχετίζει την επιστροφή φόρου με βάση την ασφαλιζόμενη αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ.
Έτσι, αν το προϊόν (π.χ. βαμβάκι) ασφαλίζεται για 350 κιλά μέση στρεμματική απόδοση και η πραγματική παραγωγή (βάση τιμολογίων πώλησης) ανέρχεται σε 500 κιλά το στρέμμα, τότε ο παραγωγός θα πληρωθεί άμεσα ΦΠΑ για τα 350 κιλά και για τα υπόλοιπα 150 θα πρέπει να προσκομίσει πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία.
Στόχος του νέου μέτρου, βέβαια, είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων, αλλά με αυτό τον τρόπο πλήττονται οι πραγματικοί παραγωγοί, οι οποίοι αργούν να λάβουν την επιστροφή του ΦΠΑ.
Η επίμαχη διάταξη Το πρόβλημα προέκυψε με την παράγραφο που πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου στην απόφαση για τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ: «Τη δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβάλλεται σύμφωνα με το ν. 3877/2010. Στοιχεία της δήλωσης αυτής διατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω telnet, μετά από διάθεσή τους από τον ΕΛΓΑ, στα οποία εμφανίζεται η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής προσαυξημένη κατά 50%, αξία η οποία θεωρείται κατ’ αρχήν συμβατή με την αξία επί της οποίας ζητείται επιστροφή ΦΠΑ.
Σε περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο κατά τον έλεγχο, ολόκληρη η δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής μπορεί να αναζητηθεί από τον ΕΛΓΑ.» Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι εάν είναι όλα νόμιμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθεί το ΦΠΑ».
Στο μεταξύ, υπάρχουν εφορίες και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που δεν έχουν επιστρέψει καθόλου ΦΠΑ στους αγρότες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νομού Αχαΐας, όπου, σύμφωνα με αναγνώστη της Agrenda, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση διότι οι τρεις μικρότερες εφορίες (Κάτω Αχαΐας, Καλαβρύτων και Αιγίου) απορροφώνται από την Α΄ ΔΟΥ Πατρών.
Πληρωμές μόνο στους ενήμερους Φορολογική ενημερότητα θα πρέπει να προσκομίζουν στο εξής οι αγρότες και γενικότερα οι δικαιούχοι ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά προγράμματα, προκειμένου να εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά (επιχορηγήσεων) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Agrenda το θέμα δεν αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, αφορά όμως των σύνολο των πληρωμών άνω των 3.000 ευρώ, που σχετίζονται με επενδυτικά προγράμματα για τα οποία προβλέπεται εθνική συμμετοχή.
Παρ’ ότι η σχετική υποχρέωση δείχνει να έχει λογική βάση, καθώς το ίδιο ισχύει εδώ και χρόνια προς πάσα κατεύθυνση και για κάθε είδους πληρωμές από το Δημόσιο, η εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Σημειωτέον ότι σε κάποιες περιπτώσεις νέων επενδύσεων οι καθυστερήσεις εκ μέρους του Δημοσίου έχουν βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος κάθε χρηματοοικονομική δυνατότητα των δικαιούχων και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η δυσκολία εξασφάλισης φορολογικής ενημερότητας έχει να κάνει μ’ αυτό ακριβώς το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου