Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η Τουρκία σχεδιάζει να ασφαλίζει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης μέσω της Ziraat Bank



H τουρκική τράπεζα Ziraat, στην Κομοτηνή, σχεδιάζει να προσφέρει παροχές από ασφαλιστικά ταμεία της Τουρκίας σε μουσουλμάνους της Θράκης.

Σύμφωνα με την τουρκόφωνη ιστοσελίδα azilinkca, ο γνωστός για τη δράση του στη Δυτική Θράκη, Τούρκος βουλευτής Αδριανούπολης, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε Δυτικοθρακιώτες που διαμένουν στην Τουρκία δήλωσε πως θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε «οι ομογενείς μας που ζουν στη Δυτική Θράκη να έχουν τη δυνατότητα με την κατάθεση ενός χρηματικού ποσού που θα οριστεί στην πορεία, στο κατάστημα της τουρκικής τράπεζας Ziraat στην Κομοτηνή, να επωφελούνται από τις παροχές των τουρκικών ασφαλιστικών ταμείων».

Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει ήδη επιτύχει την οικονομική διείσδυση στη Θράκη, με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις μουσουλμάνων.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της Ziraat Bank αποτελεί μία ακόμη επιθετική (όχι μόνο οικονομικά) ενέργεια κατά του Ελληνικού Κράτους και των Υπηρεσιών που αυτό διαθέτει προς την εξυπηρέτηση των πολιτών του. Δεδομένης όμως της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας, η τράπεζα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (Ziraat Bank) πέρασε στην "επίθεση" για να "εξασφαλίσει" τους μουσουλμάνους της Θράκης, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει να πατήσει ακόμη πιό γερά στην Θράκη, διεισδύοντας στον κοινωνικό ιστό.

Άγνωστο, βέβαια, παραμένει τι είδους παροχές θα προσφέρονται και ποιό θα είναι το τίμημά τους, όπως άγνωστο είναι το πως θα αντιδράσουν οι μουσουλμάνοι απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία η οποία με βάση το νόμο θα ζητήσει να καταβάλλονται κανονικά οι κρατήσεις - μερίσματα στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου, τότε η προσφορά της "Ziraat Bank" καθίσταται ασύμφορη κι ενώ δεν θα εφαρμοστεί θα έχει ήδη ικανοποιήσει τον επικοινωνιακό της στόχο, δηλαδή την "απόδειξη" της μέριμνας που έχει η Άγκυρα για τους μουσουλμάνους της Θράκης.

Όμως, το μέγα ζητούμενο είναι η αντίδραση που θα έχουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης στην περίπτωση που η κυβέρνηση απαιτήσει την συμμετοχική τους συνεισφορά στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Πώς θα αντιδράσουν; Μήπως αντιδράσουν καταγγέλοντας την Ελλάδα ως χώρα που καταπιέζει τα δικαιώματά τους και τους στερεί την δυνατότητα επιλογής ασφάλισης (ιατρικής, περίθαλψης, γήρατος); Μήπως θα περάσουν σε περισσότερο δυναμικές κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας;

Το σχέδιο "απαλλοτρίωσης" της Ελληνικής Θράκης από την Τουρκία, συνεχίζεται. Όμως και η απάθεια των Αθηνών ταυτόχρονα γιγαντώνεται. Δεν θα αναρωτηθούμε για το εάν ο Τούρκος βουλευτής Αδριανούπολης, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, αναλογίσθηκε το μερίδιο ευθύνης που έχει η πρότασή του. Μπορεί ως Τούρκος πολίτης και βουευτής να σκέφτεται και να λέει οτιδήποτε θέλει, ακόμη και για την Ελληνική Θράκη. Εμείς, θα τολμήσουμε να ρωτήσουμε την Ελληνική κυβέρνηση: Η Θράκη συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας, μόνο τυπικά; Μήπως ήρθε η στιγμή εκείνη που η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να τοποθετηθεί μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού στο φαινόμενο των συνεχών πλαγίων επιθέσεων που γίνονται και που αφορούν την Ελληνικότητα της Θράκης και των κατοίκων της;

Ποιός και πότε θα κατανοήσει, άραγε, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα σύνορα, αλλά κατοικοεδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Αθήνα;


S.O.S-ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΟΣ!



Η Τρόικα εγκατέλειψε άρον-άρον τον Αθήνα, απηυδησμένη από την ανίκανη κυβέρνηση που μας οδηγεί με μανία στην ατιμασμένη δραχμή!



Στη κόψη του ξυραφιού η χώρα, εξαιτίας ενός ανίκανου πρωθυπουργού ο οποίος «εγκατέλειψε»  τα πολιτικά εγκόσμια αφήνοντας τις τύχες της στον Βενιζέλο!
Ο Μπενύτο τώρα,  σπάζοντας με λύσσα τα όρια της γραφικότητας,  απαιτεί από τον θαυμαστή της Πέγκυ Ζήνα  Πρόεδρο της Βουλής,  να ξηλώσει την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, επειδή τον ενοχλούσαν τα συμπεράσματά της.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας διαπιστώνοντας, ότι έχουν  να κάνουν  με απίστευτα ανίκανους πολιτικούς κωλοτούμπες,  οι οποίοι ψηφίζουν μεσοπρόθεσμα τα οποία δεν έχουν τα κότσια να εφαρμόσουν και βγάζουν όλο τον ψευδοτσαμπουκά τους στους εστιάτορες με ΦΠΑ 23%, τα μάζεψαν και φεύγουν από την Αθήνα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη -σοκ με φόντο ένα Χρηματιστήριο που βουλιάζει και τους Τραπεζίτες έτοιμους να βγουν με κιθάρες στη Σταδίου, για να μαζέψουν κάνα ευρώ από τους περαστικούς.
Ο πρωθυπουργός που μέχρι χθες έκανε κανό με μια πρωτοφανή νιρβάνα φαίνεται πως έχει αποφασίσει να καταστρέψει τη χώρα θεωρώντας την τσιφλίκι του.
Δείχνει αποφασισμένος να μας γυρίσει στην ατιμασμένη δραχμή,  για να δουλεύει το Νομισματοκοπείο νυχθημερόν, ώστε να σπρώχνει δανεικά κι αγύριστα στους παρακμιακούς καναλάρχες.
Μιλάμε για έγκλημα στα όρια της Εθνικής Προδοσίας  κι αν δεν τους διώξουμε σήμερα κιόλας ας ετοιμασθούμε για μια δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μας κυβερνά ένα μπουλούκι ανικάνων και επικινδύνων αριβιστών της εξουσίας.
Καμιά ζώσα ύπαρξη στην ελληνική επικράτεια ακόμη και αδέσποτο τετράποδο,  αρκούδα  που παθαίνει στη Εγνατία, πετούμενο πουλί η ψάρι στο βυθό της θάλασσας, δεν έχει δικαίωμα να μένει άπραγο μπροστά σε μια κυβέρνηση –δημιούργημα  του θολωμένου σου μυαλού.
Όποιος από σας εκεί έξω πιστεύει ότι υπάρχει καιρός για χάσιμο-ούτε ανάσα αγχωμένου δευτερολέπτου-δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει…


Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, τώρα! Με Δοξιάδη, Μαρκεζίνη και Κωστή Στεφανόπουλο επικεφαλής











Μετά τις ραγδαίες μεταμεσονύχτιες εξελίξεις η ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας αποτελεί μονόδρομο.

Ο Παπανδρέου καλά θα κάνει να επανέλθει στη πραγματικότητα και μαζί με τον Σαμαρά να εγγυηθούν την συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με τους Μαρκεζίνη-Δοξιάδη και Κωστή Στεφανόπουλο επικεφαλής.

Όχι στις εκλογές που θα είναι ολέθριες για τη χώρα μια και ο Σαμαράς όσες καλές προθέσεις κι αν έχει, είναι επιπέδου Γιωργάκη και ισορροπιστής της συμφοράς, μια και ανέχεται στη Συγγρού φαύλους και πάμπλουτους πρώην υπουργούς!

Με ποιους θα κυβερνήσει τη χώρα-Τιτανικό;

Η καυτή ανάσα της χρεοκοπίας> Στον αέρα η 6η δόση σύμφωνα με το Reuters!





Εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό τοπίο μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε τα ξημερώματα στις συνομιλίες της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι πλέον δεδομένη.

Όπως έγινε γνωστό, η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την 6η δόση, αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται ότι η αναβολή γίνεται λόγω της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων της τρόικας και της ελληνικής πλευράς, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες - η τρόικα ζήτησε τη λήψη νέων μέτρων, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα θα ανέλθει τελικά στα επίπεδα του 8,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,6%.

Τα στελέχη της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρας, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο πιέζουν την ελληνική πλευρά καθώς το χρονοδιάγραμμα για την έκτη δόση είναι ασφυκτικό.

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ανακοινώθηκαν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ οι "κυρώσεις" που θα επιβάλει η Τουρκία στο Ισραήλ


                

Ανακοινώθηκαν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Τουρκία στο Ισραήλ εάν αυτό δεν συμμορφωθεί με τις τουρκικές απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε στην τηλεόραση πέντε μέτρα τα οποί
α είναι:

-Υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο επίπεδο του Δεύτερου Γραμματέα. Πρακτικά πρόκειται περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων.  Απελαύνεται όλο το διπλωματικό και διοικητικό προσωπικό της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα καθώς και οι οικογένειες τους,

-Παύση όλων των διμερών στρατιωτικών συμφωνιών

-Η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Αν. Μεσόγειο

-Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και θα θέσει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

-Η Τουρκία θα υποστηρίξει στο δικαστήριο όλα τα θύματα του στολίσκου ανεξαρτήτως υπηκοότητας

Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα και όπως δηλώνουν διπλωματικές πηγές από το Ισραήλ  "Το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά δεν ζητεί συγγνώμη γι' αυτήν την επιχείρηση. Το Ισραήλ, όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα".

Παρ’ όλα αυτά οι Ισραηλινοί ακόμα ευελπιστούν στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών αν και όπως φαίνεται η πιθανότητα αυτή ολοένα και απομακρύνεται και θα τεθεί αναμφίβολα σε δοκιμασία όταν τα πρώτα τουρκικά πολεμικά πλοία βρεθούν στην Αν. Μεσόγειο διαφυλάσσοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων. Ο νοών νοείτω.

Η Άγκυρα απειλεί την Κύπρο με ΑΤΤΙΛΑ ΙΙΙ αν κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ!



Με επίθεση στην Κύπρο απειλεί ευθέως η Άγκυρα. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν ο Εγκεμέν Μπαγίς ξεκάθαρα απείλησε την Κύπρο με τη χρήση στρατιωτική βίας σε περίπτωση που η κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο.  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς "Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τις κυπριακές έρευνες. Αν επιμένουν γι' αυτό υπάρχει ο στόλος».

Επίσης για τον τουρκικό στόλο, υπάρχει και ο ελληνικός Στόλος, αλλά αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας στην Αθήνα να του το απαντήσει...

Επίσης στις ίδιες δηλώσεις θέλοντας να κάνει την προηγούμενη δήλωση του πιο ξεκάθαρη συμπλήρωσε ότι «Στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε», αναφερόμενος φυσικά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και απειλώντας ευθέως με επανάληψή της.

Απαντώντας σε ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου της Ζαμάν ότι σε παλαιότερες κυπριακές έρευνες, πλοία του τουρκικού στόλου είχαν σταλεί στην περιοχή, ο Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε: "Γι΄αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες". Δηλαδή για να κάνουμε εισβολές σε γειτονικά κράτη ότι κάνουν κάτi που δεν μας αρέσει!

"Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία”, προειδόποιησε με θράσος "χιλίων πιθήκων" ο Ε.Μπαγίς.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος υπουργός πριν από ένα περίπου χρόνιο έλεγε στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι δεν χρειαζόμαστε τους εξοπλισμούς, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ότι η Ελλάδα άδικα δαπανά τόσα χρήματα για όπλα, προφανώς διότι ήξερε ότι τα ωραία λόγια πάντα ακούγονται με χαρά από τα ευήκοα ώτα, άσχετα αν η χώρα του έφτιαξε Ένοπλες Δυνάμεις για να μπορεί να παρεμβαίνει στρατιωτικά όπου αυτή επιθυμεί κατά τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού.

Ισραήλ: "Κράτος-τρομοκράτης η Τουρκία"! - Συναγερμός στα Επιτελεία




Ενώ η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη την ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι υποτίθεται ότι έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με το δεύτερο, το Ισραήλ προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας την οποία χαρακτηρίζει ως "κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία" και αποτελεί συνέχεια του "άξονα του κακού".

Σε επιστολή που έστειλε προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, Ο εκπρόσωπος τύπου της Κνεσσέτ (της ισραηλινής Βουλής) Ντάνι Ντάνον κατήγγειλε ότι «η Τουρκία υποθάλπει την τρομοκρατία»!

Η επιστολή που είναι η πρώτη απάντηση του Ισραήλ στην Άγκυρα για την αποπομπή Ισραηλινού πρεσβευτή και τις "κυρώσεις" που ο αλαζονικός Α.Νταβούτογλου θεωρεί ότι θα κάμψουν το Ισραήλ είναι άκρως επιθετική κατά της Άγκυρας και την φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το Ιράν: «Η Τουρκία έχει συσφίξει τις σχέσεις της με το Ιράν και αποτελεί τη συνέχεια του άξονα του κακού. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το τουρκικό πρόβλημα, πριν να είναι αργά», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Η αναφορά στον «άξονα του κακού» (καθεστώτα επιπέδου Ιράν και Βόρειας Κορέας) είναι κρίσιμη γιατί πλέον η Τουρκία παύει να αντιμετωπίζεται από το Ισραήλ ως "παρεξηγημένος σύμμαχος" και θεωρείται πλέον "εχθρός".

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος καλεί τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μέχρι η Τουρκία να «αλλάξει δρόμο», εξομοιώνοντάς την με τα καθεστώτα του Ιράν, της Συρίας και της Β.Κορέας! «Οι Τούρκοι έχουν ξεπεράσει τα όρια - συνεχίζει η επιστολή του Ντάνον. Υποστήριξαν τον στολίσκο για τη Γάζα και τολμούν να απαιτούν από το Ισραήλ να απολογηθεί», καταλήγει στην επιστολή του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στο ταξίδι του που ξεκινά αύριο στο Ισραήλ θα τύχει υποδοχής στενού συμμάχου και στρατηγικού εταίρου, αναφέρουν πηγές από το Τελ Αβίβ. Και όλα αυτά μόλις δύο εβδομάδες πριν το γεωρύπανο της Noble Energy, σαλπάρει για την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr, το Ισραήλ έχει συμφωνήσει με την Κύπρο στην μοιρασιά των ποσοστών των κοιτασμάτων του οικοπέδου "12", αφού την Noble Energy το Ισραήλ την έστιλε στην Κύπρο και κατ'αυτό τον τρόπο αναλαμβάνουν και την ασφάλεια της γεώτρησης πέρα βέβαια από τον 6ο Στόλο.

Η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την εταιρία Noble Energy έχουν ετοιμάσει τους σχετικούς χάρτες για το σημείο που θα στηθεί η πλατφόρμα άντλησης του φυσικού αερίου, ακόμα και το σημείο που θα μεταφέρεται το προσωπικό με ελικόπτερο.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η πληροφόρηση του defencenet.gr ότι «Οι έρευνες θα αρχίσουν και θα συνεχισθούν χωρίς χρονοτριβή» ως στις τουρκικές απειλές που εκτοξεύονται και σε κύκλους του ΟΗΕ που ζητούν αναβολή των γεωτρήσεων. Επίσης η Λευκωσία είναι έτοιμη να προκηρύξει την αδειοδότηση και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα εντός της ΑΟ Κύπρου σε Γαλλία και Ρωσία!

Στην Αθήνα φοβούνται (δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγραφεί η συμπεριφορά της κυβέρνησης) ότι επειδή η Τουρκία δεν θα τολμήσει να πειράξει την πλατφόρμα της γεώτρησης θα επειχειρήσει να σηκώσει την ένταση και να την μετάτρέψει σε "θερμή κρίση" στην Κύπρο (όπως σαφώς δήλωσε ο Ε.Μπαγίς) ή ακόμα και στο Αιγαίο.

Τα Επιτελεία βρίσκονται ήδη από τα τέλη Αυγούστου επί ποδός συναγερμού. Μετά τις ειδικές δυνάμεις και την 13η ΔΕΕ ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος,επισκέφθηεκε την 95 ΑΔΤΕ στα Δωδεκάνησα, όπου πάντα είναι πρώτα υποψήφια για τουρκική επιθετική ενέργεια. Χθες ο Αρχηγός του ΓΕΝ Δημήτρης Ελευσινιώτης πήγε στο αρχηγείο του Στόλου και προχώρησε σε επιθεώρηση επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι "Τουλάχιστον 10 ίσως και 11 φρεγάτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναπτυχθούν στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο και 5 υποβρύχια συν τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και βέβαια όλες οι Super Vita. Και στις επάκτιες συστοιχίες Exocet MM-40 η διαθεσιμότητα είναι σε πολύ υψηλά νούμερα".

 Που σημαίνει ότι ο τουρκικός στόλος μπορεί να "κλειδωθεί" ή να αποτελέσει το Αιγαίο απαγορευμένη θάλασσα. Το Π.Ν. έχει "το νου του" και στην Α.Μεσόγειο, αλλά η άποψη είναι ότι "Εκεί για την ώρα υπάρχουν κι άλλοι (σ.σ. εννοεί Ισραήλ, ΗΠΑ). Το Αιγαίο είναι προτεραιότητα».

Και στην Αεροπορία οι διαθεσιμότητες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα…

Η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ! - Ένταση...



Την απέλαση ("expel" χαρακτηρίζει την ενέργεια το BBC, δηλαδή "απέλαση") του Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα διέταξε η τουρκική κυβέρνηση και στην ουσία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις, αφού λίγο ενωρίτερα είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ.

Ο λόγος  για αυτή κίνηση που σηματοδοτεί την κλιμάκωση στην διπλωματική κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών ήταν η άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο των 9 Τούρκων ακτιβιστών κατά την διάρκεια της επιχείρησης των ισραηλινών καταδρομέων στο πλοίο Mavi Marmara.

Επιπλέον όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Η ανακοίνωση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης σχετίζεται με την έκθεση του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία από διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναφέρεται ότι οι Ισραηλινοί καταδρομείς έκαναν υπερβολική χρήση βίας κατά την διάρκεια της επιχείρησης, αλλά και ότι ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι νόμιμος.

Η Τουρκία θα εκπροσωπείται πλέον στο Ισραήλ από υποπρόξενο! Όλα αυτά μετά από την ανακοίνωση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα.

Επιπλέον ακυρώνονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες και ο A.Νταβούτογλου απείλησε ότι η Τουρκία ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο "θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοία". Eπίσης προέβλεψεΟι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα επιδεινωθούν,προέβλεψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

   Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού ήταν "υπερβολική", σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την εφημερίδα New York Times.




Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και επανελαβε ότι η Τουρκία απαιτεί τη συγνώμη του.

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σημειώνει ωστόσο ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου. 

  

Το κείμενο προσθέτει, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων, "ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό" που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. 

  

Στο μεταξύ Νο 2 της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Φαρούκ Λόγγογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και γνωστός διπλωμάτης που διετέλεσε μόνιμος υφυπουργός εξωτερικών, προέβλεπε σε ορατό μέλλον γενική σύγκρουση των στόλων Τουρκίας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νεντανιάχου δήλωνε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη από κανέναν.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μέσα στον Σεπτέμβρη οι κοινοποιήσεις των πορισμάτων



ImageΕν τω μεταξύ, μέσα στο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί τελικά η κοινοποίηση των πορισμάτων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι του 2010, απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης σε ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν κοινοποιηθεί τα πρώτα πορίσματα με 246 αναγγελίες (8.100 δηλώσεις ζημιάς), ενώ «ο κύριος όγκος αναμένεται να κοινοποιηθεί εντός των επόμενων 10 ημερών. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί για το σύνολο των δηλώσεων περί τα τέλη Σεπτεμβρίου».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς λόγω των ζημιών που υπέστησαν τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010, όσο και από το πράσινο σκουλήκι θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου».
Στην απάντησή του ο υπουργός δήλωσε ότι «στόχος μας είναι το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών για το έτος 2010 να μην μειωθεί σε σχέση με το εισόδημα του έτους 2009 (αξία της παραγωγής τους, συνδεμένη και ασύνδετη (στρεμματική) ενίσχυση που έλαβαν για το 2009)» και υποσχέθηκε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές θα αποζημιωθούν με τους τρόπους που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή:
- Οι ζημιές που οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις και καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ
- Οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) έτους 2010.
Σε ό,τι αφορά το αρχικό χρονοδιάγραμμα (προέβλεπε ολοκλήρωση της συνολικής εκτίμησης την 20ή Ιουνίου και καταβολή αποζημιώσεων αρχές Ιουλίου) αυτό δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί λόγω των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ (από 7 Απριλίου έως 8 Ιουλίου).
Μετά τη λήξη των κινητοποιήσεών τους, αναδιαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα αυτό και, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ πρέπει παράλληλα να διενεργούν εκτιμήσεις για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί κυρίως από χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού, η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής, όπως αναφέρεται στην απάντηση:
1. Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν το πόρισμα συνολικής εκτίμησης και η σύνταξη των πορισμάτων συνολικής εκτίμησης ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και στις 16 του ίδιου μήνα ξεκίνησε η διαδικασία κοινοποίησης.
2. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια και συγκεκριμένα:
α) μέχρι 31/08/2011 θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για το 90% των δηλώσεων και
β) μέχρι τις 15/09/2011 θα συνταχθούν τα πορίσματα για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες αφού υπάρχουν ζημιές και από άλλα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες κ.λ.π.)
γ) Παράλληλα με τη σύνταξη των πορισμάτων έχει ξεκινήσει και η σταδιακή κοινοποίηση τους  στους Δήμους/Δημοτικές Ενότητες/Τοπικές Κοινότητες.
Σε ότι αφορά τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) του 2010 έχει ήδη συνταχθεί και έχει αποσταλεί για έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι πραγματικά προκλητικό η παράταξη που ουδέποτε πλήρωσε έγκαιρα τις αποζημιώσεις, που χρεοκόπησε τον ΕΛΓΑ, που διέλυσε τις δομές της αγροτικής ανάπτυξης, να γίνεται τιμητής σε μια εποχή που η Κυβέρνηση υλοποιεί μια προς μια όλες τις δεσμεύσεις της στον αγροτικό κόσμο» κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Παγίδα ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι στα βαμβάκια




ImageΙδιαίτερα μειωμένη υπολογίζεται η τελική αποζημίωση που θα λάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, εάν ληφθεί υπόψη η εγκύκλιος του ΕΛΓΑ που εστάλη προς τους συντάκτες των πορισμάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, στο έγγραφο του Οργανισμού αναφέρεται ότι τα πορίσματα εκπονούνται μέσω της συσχέτισης/σύγκρισης της ποσότητας που έχει παραδώσει ο παραγωγός το 2010 μ’ αυτήν που έχει παραδώσει το 2009:
● Εάν η απόκλιση είναι ως 20% (αν δηλαδή η παραγωγή του 2010 είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση μ’ αυτή του 2009), τότε ο παραγωγός δεν πρόκειται να λάβει αποζημίωση.
● Εάν η απόκλιση είναι από 21-30%, ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για το ακριβές ποσοστό της ζημιάς.
● Εάν η απόκλιση είναι άνω του 30%, υπάρχει «κόφτης» και ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για το 30% λόγω βροχόπτωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα υπαχθεί στα ΠΣΕΑ, αν και, βεβαίως, θεωρείται πλέον αδύνατον να γίνουν ΠΣΕΑ αφού σε κανένα νομό η μείωση του εισοδήματος του παραγωγού (παραγωγή επί τιμή) δεν είναι μεγαλύτερη του 30% το 2010 σε σχέση με το 2009.
Με άλλα λόγια, κανένας παραγωγός θα αποζημιωθεί για ποσοστό ζημιάς άνω του 30% όσο κι αν είναι η πραγματική ζημιά του.
Ακόμα μικρότερη βγαίνει η αποζημίωση εάν αφαιρεθεί το απαλλασσόμενο ποσοστό ζημιάς του ΕΛΓΑ και πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 0,88.
Όλα αυτά συντείνουν σε μία αποζημίωση που θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ευρώ το στρέμμα, ποσό που δεν καλύπτει επ’ ουδενί τις περσινές απώλειες των παραγωγών.

Όσα στρέμματα τόσα δικαιώματα για ενισχύσεις μετά το 2019




Εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και μονάδες ζωικού κεφαλαίου θα καθορίσουν την πρόσβαση των αγροτών σε άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019, όταν θα φτάσει στο τέλος του το ισχύον σήμερα ιστορικό μοντέλο.
Όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα Farmers Weekly, και μεταφέρει η εφημερίδα Agrenda, από το έγγραφο προκύπτει πως οι Βρυξέλλες κλίνουν προς την κατάργηση των υπαρχόντων δικαιωμάτων του Συστήματος της Ενιαίας Ενίσχυσης και τη δημιουργία νέων. Έτσι οι αγρότες θα πρέπει να θεμελιώσουν νέα δικαιώματα για να εισπράξουν ενισχύσεις.
Γι' αυτό και θα πρέπει η μετάβαση να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μη διαταραχτεί η αγορά της γης από όσους ίσως σπεύσουν να επεκτείνουν τα στρέμματά και τα δικαιώματά τους.
Βέβαια το έγγραφο που διέρρευσε είναι ανεπίσημο και είχε συνταχθεί ήδη το Μάιο, οπότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου που θα παρουσιαστούν επίσημα οι προτάσεις της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση όμως, δίνει μια εικόνα για την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι Βρυξέλλες στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ως το 2019  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή μετάβαση από τις ενισχύσεις που υπολογίζονται βάσει των ιστορικών επιπέδων παραγωγής, στις νέες στρεμματικές ενισχύσεις που θα υπολογίζονται βάσει ενός κατ’ αποκοπή ποσού ενιαίου σε κάθε κράτος ή περιφέρεια.
Μεταξύ άλλων, δίνονται και λεπτομέρειες για τον περίφημο οικολογικό συντελεστή, που θα αντιστοιχεί περίπου στο 30% των ενισχύσεων και που έχει ως στόχο να καταστήσει τις ενισχύσεις πιο «πράσινες» και πιο δημοφιλείς στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.  Οι αγρότες, προκειμένου να τον εισπράξουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν, τα παρακάτω αγροπεριβαλλοντικά μέτρα πέραν της πολλαπλής συμμόρφωσης.
● Διαφοροποίηση των καλλιεργειών: Οι αγρότες που διαθέτουν πάνω από 30 στρέμματα αρόσιμης γης, θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον τρία είδη, που το καθένα θα καλύπτει τουλάχιστον 5% αλλά όχι πάνω από το 70% της καλλιεργούμενης έκτασης.
● Υποχρέωση διατήρησης των μόνιμων βοσκοτόπων.
● Έκταση οικολογικού χαρακτήρα: Οι αγρότες θα αφιερώνουν τουλάχιστον το 5% της γης τους -χωρίς να υπολογίζονται οι μόνιμοι βοσκότοποι- σε οικολογικούς σκοπούς, π.χ. αφήνοντας τις εκτάσεις αυτές χέρσες, διαμορφώνοντας ζώνες ανάσχεσης ή διατηρώντας χαρακτηριστικά του τοπίου όπως φυτικοί φράχτες, δέντρα, ρέματα κλπ.
Όσο για τους μικρούς της αγροτικής παραγωγής, το έγγραφο προτείνει  να μη λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις αλλά να υπαχθούν σε ένα ειδικό καθεστώς ενισχύσεων κατ’ αποκοπή, ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και το κόστος των ενισχύσεων. Στο σύστημα αυτό προτείνεται να υπαχθούν οι αγρότες που λαμβάνουν ενισχύσεις μικρότερες από 100 ευρώ ή που καλλιεργούν έκταση μικρότερη των 10 στρεμμάτων.
Ωστόσο το έγγραφο δεν ρίχνει φως σε κρίσιμες πτυχές της μεταρρύθμισης,  όπως πώς θα οριστεί ο «ενεργός αγρότης» και πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι της ΚΑΠ ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Για τα θέματα αυτά αλλά και για άλλες πτυχές της μεταρρύθμισης, θα πρέπει να περιμένουμε ως τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε η Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσημα τις συγκεκριμένες νομοθετικές της προτάσεις, ακριβώς ένα χρόνο αφότου σκιαγράφησε την κατεύθυνση που θα κινηθεί στο έγγραφο «Η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος».
Υπενθυμίζεται ότι στο έγγραφο αυτό η Κομισιόν έλεγε ότι «οι μελλοντικές άμεσες ενισχύσεις που προορίζονται για ενεργούς γεωργούς μπορούν να βασίζονται στις εξής αρχές:
- Στήριξη του βασικού εισοδήματος μέσω της χορήγησης μιας βασικής αποσυνδεδεμένης άμεσης ενίσχυσης, η οποία θα προσφέρει ένα ενιαίο επίπεδο υποχρεωτικής ενίσχυσης σε όλους τους γεωργούς σε ένα κράτος μέλος (ή σε μια περιοχή) με βάση μεταβιβάσιμα δικαιώματα που θα μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνον μέσω της σύνδεσής τους με επιλέξιμη γεωργική γη καθώς και τήρηση των απαιτήσεων πολλαπλής συμμόρφωσης (…)
- Ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της ΚΓΠ μέσω ενός υποχρεωτικού «οικολογικού» συντελεστή των άμεσων ενισχύσεων μέσω της στήριξης περιβαλλοντικών μέτρων που θα εφαρμόζονται σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια (…)
- Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας σε περιοχές που υφίστανται συγκεκριμένους φυσικούς περιορισμούς, μέσω της παροχής πρόσθετης στήριξης του εισοδήματος σε όλους τους αγρότες στις εν λόγω περιοχές υπό τη μορφή μιας ενίσχυσης ανάλογα με την περιοχή, ως συμπλήρωμα στην στήριξη η οποία παρέχεται δυνάμει του 2ου πυλώνα.

HamRadio & Goats

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ελληνική αποβατική άσκηση-"μήνυμα" με παγκόσμια πρωτιά! (βίντεο)




«Και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να κάνουν αποβάσεις»! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην «άλλη πλευρά του λόφου» άσκηση των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, ως απάντηση στις αποβατικές ασκήσεις και το ψυχολογικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές δυνάμεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Mάλιστα το ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι στην άσκηση, όπως αποκαλύπτει το video που δημοσιεύει το defencenet.gr, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα νεοαποκτηθέντα jet-ski των καταδρομέων και μάλιστα για πρώτη φορά παγκοσμίως ερρίφθησαν από ελικόπτερο CH-47DGR Chinοok!

Στην άσκηση συμμετείχαν υποβρύχιοι καταστροφείς της Ζ’ΜΑΚ, οι οποίοι κατά το σενάριο προηγήθηκαν της κύριας αποβατικής κίνησης και «καθάρισαν» την ακτή από εμπόδια και κωλύματα (νάρκες, παγίδες, συρματοπλέγματα) εν συνεχεία προχώρησαν σε αναγνώριση της περιοχής απόβασης και έδωσαν το σήμα στην κύρια αποβατική δύναμη να προχωρήσει σε ενέργεια.

Ως πλωτά μέσα χρησιμοποιήθηκαν δύο φουσκωτά και δύο jet ski, από αυτά που πρώτο το defencenet.gr, είχε αποκαλύψει ότι προμηθεύτηκαν οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα jet-ski κυλάνε έξω από την ράμπα του ελικοπτέρου και πέφτουν στην θάλασσα με τις μηχανές αναμμένες και έτοιμα για δράση! Όπως φαίνεται και στο βίντεο, έχει προσαρμοστεί ειδική μίνι ράμπα με ρόλλερ, επάνω στην κύρια ράμπα, με την οποία κυλάνε εκτός του ελικοπτέρου τα jet-ski.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ειδικών δυνάμεων που εφαρμόζεται τέτοια τεχνική, ενώ και η τοποθέτηση της δεύτερης μίνι ράμπας, είναι ελληνική πατέντα.

Η μίνι ράμπα εκτείνεται και στην συνέχεια μαζεύεται από το προσωπικό του ελικοπτέρου. Συνολικά πέφτουν δέκα καταδρομείς, έξι στην θάλασσα και άλλοι τέσσερις με τα jet-ski που βάσει του σεναρίου προορίζονται για να μεταφέρουν τους δύο πρώτους αθόρυβα (έχουν ειδικό σιγαστήρα τα jet-ski) και γρήγορα στην εχθρική ακτή.

Στο βίντεο διακρίνονται στο βάθος και δύο φουσκωτά που περιμένουν να οδηγήσουν την ομάδα κοντά στην ακτή, όπου θα καταδυθούν για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η συγκλονιστική ομιλία του Απόστολου Κακλαμάνη στη Βουλή


http://olympiada.files.wordpress.com/2011/08/0.jpg?w=358&h=268



Εκτός βεβαίως από τους εκπληκτικούς “Αδιάβροχους” στο ραδιόφωνο του Αντέννα. Γιατί την έκρυψαν; Μα γιατί συνθλίβει το σύστημα Παπανδρέου! Μιλά για την απαξίωση του Έθνους, για το Καραγκιοζιλίκι των ΜΚΟ, θέτει ως “Πράσινα άλογα” την πράσινη ανάπτυξη και άλλα πολλά. Δείτε:
Βουλιάζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Βουλιάζει η χώρα και οι διάφορες ελίτ κάθονται αμέριμνες στο ηφαίστειο που ενεργοποιείται και αμέριμνες βυζαντινολογούν.
Και ιδού! Εάν αυτό το Κοινοβούλιο, κυρίες και κύριοι, θα νομοθετεί όπως κάθε καναλάρχης, κάθε μεγαλοεκδότης, κάθε συντεχνία, κάθε οικονομικός μεγαλοπαράγοντας θα επιθυμεί, θα είμεθα οι τελευταίοι των ενόχων, γιατί η χώρα θα βουλιάξει.
Φοιτητοπατέρες και εργατοπατέρες είναι αυτοί που προσκολλώνται στο άλφα ή βήτα στέλεχος, μεγάλο ή μικρό, που και εκείνο στοιχίζεται στα πορτοπαράθυρα των καναλαρχών και των εκδοτών, για να πάρεισειρά για τη λεγόμενη «ηγεσία», προκειμένου μετά να ασκήσει την ενός ανδρός αρχή!
Μα, βέβαια, αφού εγκαταλείψαμε το έθνος, την έννοια «λαός»! Πήγαμε στους όρους «κοινωνία», «κοινωνία των πολιτών», «πολίτες εν δράσει», τάδε «Μη Κυβερνητική Οργάνωση»! Η δημοκρατία ως έννοια έπαψε να είναι ενιαία! Έγινε δημοκρατία της «καρέτα-καρέτα»! Δεν νοιάζομαι για τίποτα άλλο, παρά για το μικρόβιο του κουνουπιού του Νείλου!
Το πρόβλημά μας είναι ο ερασιτέχνης ηθοποιός που είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη καλούσε τους Υπουργούς να πάνε να συσκεφθούν μαζί του, όταν στη Νομική Σχολή κινδυνεύαμε να τιναχθούμε –όχι το πανεπιστήμιο, αλλά η χώρα- με τριακόσιους ισλαμιστές που ένας εξ αυτών να ήταν φανατικός, θα έκανε παρανάλωμα τη χώρα; Ε, αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημά μας;
Η Πάτρα έχει από το ’85 -όταν ούτε για πράσινες ενέργειες ούτε για πράσινα άλογα μιλούσαν στην Ελλάδα- τμήμα για τα φωτοβολταϊκά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι σύμπτωμα και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Βουλιάζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Βουλιάζει η χώρα και οι διάφορες ελίτ κάθονται αμέριμνες στο ηφαίστειο που ενεργοποιείται και αμέριμνες βυζαντινολογούν.

Οι συντεχνίες ασύδοτες εκβιάζουν ακόμα και το Κοινοβούλιο.
Θα δώσω για τα Πρακτικά την ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, μια προσωπική επίθεση εναντίον μου και εναντίον του κ. Ταλιαδούρου από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα μήνυμα ότι όποιος δεν πειθαρχεί στις συντεχνίες, θα τις έχει απέναντί του, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου που ως Υπουργός Παιδείας το 2001, όταν έφερε το ν. 2916, αντιμετώπισε εκβιασμούς δημοσία προς τον τότε Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη να τον απολύσει. Όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά όταν αποτολμούσαν να κάνουν κάτι εναντίον αυτής της μεγάλης συντεχνίας κινητοποιούνταν με απεργίες και στάσεις εργασίας στα δημόσια έργα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προσπαθήσω να είναι λιγότερο συναισθηματικός ο τόνος στην τοποθέτησή μου. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι ζω αυτήν τη διελκυστίνδα επανάστασης και αντεπανάστασης στην παιδεία από όταν έφυγα δέκα χρονών από το σπίτι μου ξυπόλητος και έπρεπε να παίζω κορώνα-γράμματα τη ζωή μου, για να μπορέσω με εξετάσεις στο γυμνάσιο, με εξετάσεις στο νυκτερινό σχολείο, με εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, με δουλειά, με μόχθο.
Θέλω να με ακούσει η κυρία Υπουργός. Αν θέλει, ας έρθει μία φορά η κυρία Διαμαντοπούλου να με ακούσει. Ξέρει τα αισθήματά μου απέναντί της και ξέρει ότι οι πραγματικοί φίλοι δεν χαϊδεύουν μπροστά για να κτυπάνε με το στιλέτο πίσω. Αυτό γνωρίζει η Υπουργός, ότι είναι ειλικρινή τα αισθήματα που τρέφω.
Είναι και αυτή, όμως, σήμερα στόχος της επίθεσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Λέει, κυρία Υπουργέ, ότι συνεχίζετε τη ρουσφετολογική και παλαιοκομματική σας παράδοση. Γιατί; Διότι την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει στο αρχικό νομοσχέδιο, χωρίς να συζητηθεί στην Επιτροπή, ετέθη μία διάταξη.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Πού ετέθη, κύριε Πρόεδρε; Γιατί δεν κατετέθη ποτέ στη Βουλή αυτό που λέτε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ένας λόγος παραπάνω, κυρία Υπουργέ. Θα το ακούσετε. Κυκλοφόρησε, λοιπόν, μία διάταξη και πρέπει να αναζητήσετε, κυρία Υπουργέ και το συντάκτη εντός του Υπουργείου και τη σχέση του και το αν μπορεί κανείς από ανώτατη λειτουργική θέση να λειτουργεί ως μέλος συντεχνίας και καθηγητής ιδρύματος που έχει ανοίξει πόλεμο με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτή η διάταξη –τώρα το ακούω από την κυρία Υπουργό- τελικώς δεν κατετέθη καν.
Και ιδού! Εάν αυτό το Κοινοβούλιο, κυρίες και κύριοι, θα νομοθετεί όπως κάθε καναλάρχης, κάθε μεγαλοεκδότης, κάθε συντεχνία, κάθε οικονομικός μεγαλοπαράγοντας θα επιθυμεί, θα είμεθα οι τελευταίοι των ενόχων, γιατί η χώρα θα βουλιάξει. Ξέρετε πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε ως χώρα.
Είναι η στιγμή που όσες φορές στο παρελθόν αυτό το έθνος την έζησε βρήκε τη δύναμη, πέταξε από πάνω του τα βαρίδια, αγωνίστηκε. Το 1940, κυρίες και κύριοι, είχε δικτατορία. Ήθελε το δικτάτορα; Όχι, ασφαλώς, αλλά ως ένας άνθρωπος πήγε και πολέμησε.
Τώρα γιατί δεν πολεμάει ο λαός μας; Γιατί υβρίζει τους πάντες και τα πάντα; Γιατί απαξιώνει τους θεσμούς; Δεν απαξιώνει τους φορείς. Δεν του λένε για πρόσωπα, δεν εξατομικεύουν ευθύνες προσώπων, του λένε για το πολιτικό σύστημα. Άρα, δεν χρειάζεται Κοινοβούλιο, δεν χρειάζονται θεσμοί. Έχουμε μια άλλη εκστρατεία τώρα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων.
Δεν φροντίσαμε να έχουμε κόμματα με δημοκρατική λειτουργία! Τότε δεν θα είχαμε ούτε εργατοπατέρες ούτε φοιτητοπατέρες, κυρίες και κύριοι! Φοιτητοπατέρες και εργατοπατέρες είναι αυτοί που προσκολλώνται στο άλφα ή βήτα στέλεχος, μεγάλο ή μικρό, που και εκείνο στοιχίζεται στα πορτοπαράθυρα των καναλαρχών και των εκδοτών, για να πάρει σειρά για τη λεγόμενη «ηγεσία», προκειμένου μετά να ασκήσει την ενός ανδρός αρχή!
Αυτές είναι αλήθειες! Αν κάποιος από εσάς δεν πιστεύει σ’ αυτά, τον προκαλώ να μου το πει και εγώ δεν θα πατήσω ξανά σ’ αυτήν την Αίθουσα!
Είναι κατακριτέα όλα αυτά τα μείζονα που αποσυνέθεσαν πράγματι και το εργατικό κίνημα και το φοιτητικό κίνημα, κάθε κίνημα! Μα, βέβαια, αφού εγκαταλείψαμε το έθνος, την έννοια «λαός»! Πήγαμε στους όρους «κοινωνία», «κοινωνία των πολιτών», «πολίτες εν δράσει», τάδε «Μη Κυβερνητική Οργάνωση»! Η δημοκρατία ως έννοια έπαψε να είναι ενιαία! Έγινε δημοκρατία της «καρέτα-καρέτα»! Δεν νοιάζομαι για τίποτα άλλο, παρά για το μικρόβιο του κουνουπιού του Νείλου!
Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου, είστε όλοι νεώτεροι από εμένα και μπορώ να το πω έτσι. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Είναι μία προσπάθεια που κάνει αυτή η Κυβέρνηση να προχωρήσει, να σπάσει αυτό το απόστημα που υπάρχει στην ανώτατη εκπαίδευση! Το λάθος της είναι ότι παγιδεύεται σ’ αυτήν την κουβέντα που γίνεται επί ένα χρόνο στα σαλόνια και στα «μεγαλοεφημεριδοκαναλαρχογραφεία»!
Ποια είναι η συζήτηση που γίνεται και εδώ επί δύο μέρες; Γίνεται συζήτηση για τον Πρύτανη. Σας ερωτώ: Το πρόβλημά μας είναι ο ερασιτέχνης ηθοποιός που είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη καλούσε τους Υπουργούς να πάνε να συσκεφθούν μαζί του, όταν στη Νομική Σχολή κινδυνεύαμε να τιναχθούμε –όχι το πανεπιστήμιο, αλλά η χώρα- με τριακόσιους ισλαμιστές που ένας εξ αυτών να ήταν φανατικός, θα έκανε παρανάλωμα τη χώρα; Ε, αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημά μας;
Λέγονται πολλά περί του αυτοδιοικήτου και της ενδεχομένης αντισυνταγματικότητας. Εγώ πιστεύω ότι μετά τις διορθώσεις που έκανε η Υπουργός, δεν υπάρχει θέμα, κυρίες και κύριοι. Το θέμα δεν είναι πλέον το τυπικό θέμα συνταγματικότητας. Υπάρχει η πλειοψηφία που ορίζει πλειοψηφία και η πλειοψηφία αποφασίζει τι τελικώς εκλέγει.
Κυρία Υπουργέ, είναι άλλο θέμα αν θα δεχθείτε κάποιες βελτιώσεις. Είναι σωστό, πράγματι, αντί του ενός που θα ορίζει αυτό το Συμβούλιο –θα ορίσει έναν αντιπρόσωπο- να υπάρξει και ευρύτερη συμμετοχή. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Ακόμα και για τους φοιτητές, όσον αφορά το λάθος του ν. 1268, πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν έκανα εγώ το ν. 1268. Εγώ εκλήθην δύο μήνες μετά την ψήφισή του, να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Ήταν μία επανάσταση που εμπεριείχε μέσα της την αντεπανάσταση. Και οι αντεπαναστάσεις δεν είναι δεξιές ή αριστερές. Οι επαναστάσεις είναι επαναστάσεις. Οι αντεπαναστάσεις έρχονται με διάφορες μορφές.
Στο ν. 1268, η αντεπανάσταση ήρθε με μορφή, με προσωπείο τάχα προοδευτικό και αριστερό. Εγώ έκανα το νόμο για τα T.E.I. και μετά από εμένα, δυστυχώς, ο πρώτος Υπουργός είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου! Κανένα ενδιαφέρον για τα T.E.I.! Στη συνέχεια, δεύτερος Υπουργός ο κ. Σουφλιάς, παρομοίως και χειρότερα!
Εγώ πιστεύω ότι η κυρία Διαμαντοπούλου θα τερματίσει αυτόν τον κατήφορο. Θα καταθέσω στα Πρακτικά, κυρία Υπουργέ, το εξής: Υπάρχουν Τμήματα των T.E.I. που ιδρύθηκαν το 1983, το 1984, το 1985, το 1986 που έφυγα από το Υπουργείο. Αυτά τα Τμήματα άρχισαν να γίνονται στα πανεπιστήμια έπειτα από δέκα και δεκαπέντε χρόνια, όπως το Τμήμα Ρομποτικής, τα Τμήματα Ψηφιακής Τεχνολογίας ή τα Τμήματα Πληροφορικής.
Στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ της Αθήνας ο τελευταίος που μπήκε πέρσι -δείτε το στα στοιχεία σας- είχε μεγαλύτερο βαθμό από εκείνον που μπήκε πρώτος στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Κρήτης.
Η Πάτρα έχει από το ’85 -όταν ούτε για πράσινες ενέργειες ούτε για πράσινα άλογα μιλούσαν στην Ελλάδα- τμήμα για τα φωτοβολταϊκά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ιδού, ο Πρόεδρος κ. Πετσάλνικος, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έδωσαν, σφυροκοπούμενοι κι αυτοί από τις συντεχνίες, τη μάχη τους για τα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ, φίλες και φίλοι, λόγω της φύσεώς τους έχουν ευελιξία, έχουν δυνατότητα να απορροφήσουν έγκαιρα και καινοτομίες, νέες ιδέες, επαναστατικές αλλαγές σήμερα στην τεχνολογία και δυστυχώς δεν είναι στα σαλόνια οι άνθρωποι αυτοί. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να πάρει έναν πίνακα, για το πόσοι είναι οι καθηγητές πανεπιστημίων, κυρίως αυτοί οι ελάχιστοι, διότι πλείστοι και στα πανεπιστήμια κοπιάζουν. Αυτοί που γυρίζουν μέσα στα πόδια μας και ζητούν θέσεις σε οργανισμούς, σε συμβούλια, σε επιτροπές είναι αυτοί που καθοδηγούν ένα χρόνο τώρα μία συζήτηση που γίνεται πέρα από την ουσία των πραγμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά το ειδικό επιστημονικό περιοδικό για τον τομέα των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μόνο το τμήμα αυτό της Πάτρας κάνει θερινά τμήματα όπου έρχονται κι από τον αραβικό κόσμο κι από την Ευρώπη και στο Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνονται τα προγράμματα αυτά, παρόλο που η δαπάνη καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Απόστολος Κακλαμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρία Υπουργέ, ο νόμος σας είναι τομή αρκεί να προχωρήσει με τόλμη και με τη συναίνεση αυτών που καταδυναστεύονται μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα ΤΕΙ, της φτωχολογιάς, του κοσμάκη. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι έπρεπε να πάρω και το δώρο των Χριστουγέννων για να κάνω την εγγραφή μου στο πανεπιστήμιο, ότι έπρεπε να πληρώνω κάθε φορά που έδινα ένα μάθημα και τα κωλόκουρα του καθηγητή. Κανόνες χρειάζονται. Είπατε κι εσείς εδώ, γιατί να μην πληρώνει το παιδί σας και το δικό μου επίσης; Όμως για το παιδί του άνεργου –άκουσα τον κύριο Τζίμα από τη Δράμα- για το παιδί αυτού που αποδεδειγμένα δεν έχει εισοδήματα πώς θα γίνει;
Θέλετε να πάθουμε αυτό που έπαθαν οι Άγγλοι; Μηδενική κοινωνική κινητικότητα. Σάπισαν τα ανώτερα κοινωνική κλιμάκια, καμμία ανανέωση. Εσείς εδώ είστε οι πλείστοι από χωριά, δεν είστε από τζάκια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εγώ είμαι…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μόνο ο φίλος Κώστας που είχε παππού Ευρωβουλευτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Κακλαμάνη, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Τα ιδρύματα είναι ανώτατης εκπαίδευσης, άρα είναι ισότιμα. Ό,τι τα διαφοροποιεί δημιουργεί προστριβές και προβλήματα. Αυτή είναι η γνώμη μου, στο άρθρο 1 είναι ισότιμα.
Δεύτερον, αυτή η διαφοροποίηση που κάνετε με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 δεν έχει καμία θέση και πρέπει να φύγει.
Τέλος, αφού δείτε αυτά τα στοιχεία που σας έδωσα και αυτά που θα προσθέσω για τα Πρακτικά, πιστεύω ότι πρέπει να καταλήξετε ότι με ελεγμένες διαδικασίες πρέπει και τα ΤΕΙ να έχουν δυνατότητες τρίτου κύκλου σπουδών. Δεν είναι δυνατόν Τμήμα του Πανεπιστημίου του Ιονίου, όπως κατατέθηκε στα Πρακτικά της Επιτροπής, με 37 όλες και όλες δημοσιεύσεις μελών του να έχει εκδώσει 98 διδακτορικά!
Είναι πανεπιστήμια που αξίζουν τη στήριξή μας, είναι ΤΕΙ που αξίζουν τη στήριξή μας και είναι πανεπιστήμια και ΤΕΙ –ιδίως τμήματά τους- που πρέπει να καταργηθούν, κυρία Υπουργέ! Εγώ θα είμαι δίπλα σας.
Γι’ αυτό μη λέτε για συντμήσεις και καταργήσεις μόνο ιδρυμάτων και σχολών! Πρέπει να βάλετε «και τμημάτων». Δεν το λέει το νομοσχέδιο. Δείτε το, σας παρακαλώ! Διότι υπάρχουν τμήματα που τα «έσπειρε» ο «άλφα» πολιτευτής.
Διάκριση μεταξύ πολιτικού και πολιτευτή: Ο πολιτευτής νοιάζεται για τις επόμενες εκλογές, ενώ ο πολιτικός για τις επόμενες γενιές. Να το λέτε αυτό σε όσους απαξιώνουν, σε όσους έχουν δώσει μια ολόκληρη ζωή για την πρόοδο αυτού του τόπου.
Αυτά, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρία Υπουργέ.
Όσον αφορά το άσυλο, μην παγιδεύεστε από τη Νέα Δημοκρατία!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Κακλαμάνη, ολοκληρώστε!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Ποιος θα μπει μέσα στο πανεπιστήμιο, αν κάποιος που θα υβρίζεται από κάποιον καλέσει την Αστυνομία; Αυτό θεωρείται αδίκημα. Πρέπει να πάει η Αστυνομία. Χρειάζονται κανόνες εσωτερικοί.
Επίσης, μην πετάμε στην άκρη τους νέους! Να βρούμε τρόπο. Στο νόμο για τα ΤΕΙ το 100% εγώ το περιόρισα στο 30%. Βάλτε το, όπως το είπε ο νόμος Γιανννάκου, με συμμετοχή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο του καθενός, ώστε να υπάρξει φοιτητικό κίνημα μακριά από Κόμματα, αλλά με νέους που θα έχουν ιδεολογική και πολιτική συμμετοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Όχι πρόβατα που θα τα πάμε από εδώ ή από εκεί!
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)