Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Θα σφραγίζονται οι γεωτρήσεις που δεν έχουν άδεια



Σε εφαρμογή μπαίνει η κοινή υπουργική απόφαση για τις άδειες των γεωτρήσεων, με την κάθε περιφέρεια, επιστρέφοντας από τα… μπάνια του Αυγούστου, να πραγματοποιεί συσκέψεις για το ποιες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε όσους καλλιεργητές δεν υποβάλουν εγκαίρως αίτηση για αδειοδότηση, ενδέχεται να επιβληθεί ακόμα και το σφράγισμα της υφιστάμενης γεώτρησης. Η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου.
Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Ούστογλου, στη σύσκεψη παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, των τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
1. Θέματα διαδικαστικά και αρμοδιοτήτων για τις υφιστάμενες περιφερειακές ενότητες
2. Σαφής καθορισμός διαδικασιών αδειοδότησης τόσο από την αποκεντρωμένη διοίκηση όσο και από την αιρετή Περιφέρεια
3. Πρακτικές δυσχέρειες και τεχνικά – νομικά ζητήματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της ΚΥΑ 150559/10-6-2011
4. Θέματα ανανέωσης αδειών υφισταμένων γεωτρήσεων
5. Αναλύσεις νερού (φυσικές και χημικές παράμετροι).
Προτάσεις
Οι προτάσεις που έγιναν είναι οι εξής:
1. Συντονισμός των υπηρεσιών περιφερειακών ενοτήτων και της αποκεντρωμένης διοίκησης, με στόχο την αποτελεσματικότητα και ταχύτητα των προβλεπόμενων διαδικασιών
2. Απογραφή γεωτρήσεων και πιθανή ψηφιοποίηση των δεδομένων
3. Διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων (φυσικών και χημικών εξετάσεων) του νερού από κρατικά εργαστήρια, όσο αυτό είναι εφικτό, με στόχο τη μείωση του κόστους χορήγησης άδειας χρήσης νερού
4. Να γίνουν εισηγήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες για την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων μείωσης του σχετικού κόστους.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 150559/10.6.2011:
- πρέπει εντός έξι μηνών για τις αρδευτικές γεωτρήσεις και 12 μηνών για τα λοιπά υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, οι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
- εάν η αίτηση υποβληθεί μετά από έξι μήνες και εντός δύο ετών θα επιβληθεί πρόστιμο (το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων ευρώ),
- εάν παρέλθουν τα δύο έτη, δεν θεμελιώνεται υφιστάμενο δικαίωμα και η γεώτρηση θα σφραγιστεί, θα καταστραφεί και θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου