Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Παγίδα ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι στα βαμβάκια




ImageΙδιαίτερα μειωμένη υπολογίζεται η τελική αποζημίωση που θα λάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, εάν ληφθεί υπόψη η εγκύκλιος του ΕΛΓΑ που εστάλη προς τους συντάκτες των πορισμάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, στο έγγραφο του Οργανισμού αναφέρεται ότι τα πορίσματα εκπονούνται μέσω της συσχέτισης/σύγκρισης της ποσότητας που έχει παραδώσει ο παραγωγός το 2010 μ’ αυτήν που έχει παραδώσει το 2009:
● Εάν η απόκλιση είναι ως 20% (αν δηλαδή η παραγωγή του 2010 είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση μ’ αυτή του 2009), τότε ο παραγωγός δεν πρόκειται να λάβει αποζημίωση.
● Εάν η απόκλιση είναι από 21-30%, ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για το ακριβές ποσοστό της ζημιάς.
● Εάν η απόκλιση είναι άνω του 30%, υπάρχει «κόφτης» και ο παραγωγός θα αποζημιωθεί για το 30% λόγω βροχόπτωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα υπαχθεί στα ΠΣΕΑ, αν και, βεβαίως, θεωρείται πλέον αδύνατον να γίνουν ΠΣΕΑ αφού σε κανένα νομό η μείωση του εισοδήματος του παραγωγού (παραγωγή επί τιμή) δεν είναι μεγαλύτερη του 30% το 2010 σε σχέση με το 2009.
Με άλλα λόγια, κανένας παραγωγός θα αποζημιωθεί για ποσοστό ζημιάς άνω του 30% όσο κι αν είναι η πραγματική ζημιά του.
Ακόμα μικρότερη βγαίνει η αποζημίωση εάν αφαιρεθεί το απαλλασσόμενο ποσοστό ζημιάς του ΕΛΓΑ και πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 0,88.
Όλα αυτά συντείνουν σε μία αποζημίωση που θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ευρώ το στρέμμα, ποσό που δεν καλύπτει επ’ ουδενί τις περσινές απώλειες των παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου