Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

LIBERATION: «Άγρυπνοι στην Ελλάδα…»«Η «Νύχτα των Ορθίων» αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις»

LIBERATION: «Άγρυπνοι στην Ελλάδα…»

«To γαλλικό κίνημα εξάγεται στην Ελλάδα», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation», επισημαίνοντας ότι τα μέλη της «Νύχτας των Ορθίων» ή αλλιώς της «Νύχτας των Άγρυπνων» που έχουν ξεχυθεί τους τελευταίους δύο μήνες στους δρόμους της Γαλλίας για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στη χώρα μας.
«Το κίνημα «Ορθίων» στην Αθήνα: οι Γάλλοι είναι ένα παράδειγμα για εμάς αυτή τη στιγμή», δηλώνουν Έλληνες νεαρής ηλικίας στη γαλλική εφημερίδα, δημοσιογράφος της οποίας βρέθηκε στο πλευρό τους.
«Είναι επτά το απόγευμα στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος. Η «Νύχτα Ορθίων» αναμένεται να ξεκινήσει. Για την Ελλάδα, επτά είναι ακόμη απόγευμα. Στις οκτώ, το μέρος γεμίζει σιγά – σιγά. Τριάντα Έλληνες είναι μαζεμένοι στο Σύνταγμα. «Γνωρίζετε την έννοια της κινήματος των Ορθίων;», ρωτάει ένας. «Φυσικά», απαντάει ο άλλος. «Τότε γιατί κάθεσαι»; «Επειδή δεν είναι ακόμα νύχτα»».
«Η «Νύχτα των Ορθίων» αποκτά παγκόσμιες διαστάσεις», γράφει σε άλλο σημείο η γαλλική εφημερίδα «Liberation» σχολιάζοντας την απήχηση του γαλλικού κινήματος και σε άλλες χώρες.
«Χιλιάδες  Έλληνες πολίτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στην Αθήνα. Τώρα δεν έχει τόσο κόσμο όσο τις μεγάλες ημέρες. Και δεν συμμετέχουν μόνο οργισμένοι. Αυτό συνέβαινε το 2011», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Οι διαδηλωτές  αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας καταγγέλλοντας τα Μνημόνια. Τα Μνημόνια καθορίζουν τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα σε αντάλλαγμα τα δάνεια που θα σώσουν την χώρα από τις αποτυχία της να αποπληρώσει τα δάνεια που οφείλει».
Σε άλλο σημείο η αριστερή εφημερίδα επισημαίνει: «Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας, κέρδισαν τις εκλογές, έκαναν κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και με τη σειρά τους, υπέγραψαν Μνημόνιο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Στην κοινωνία, η απογοήτευση μεγαλώνει».
«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε τα μέτρα λιτότητας και την ανεργία», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Σηφάκης, ένα τροτσκιστής, 27 ετών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου. Ένα πανό που κραδαίνει ένας από τους διαδηλωτές γράφει: «Περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα», σχολιάζοντας τον αριθμό των αυτοκτονιών που έχουν αυξηθεί στη χώρα μας από το 2010 ενώ ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται στο 25,5% και η φτώχεια αυξάνεται. Σε ένα άλλο πανό, υπάρχει το ακόλουθο σύνθημα «αρκετά», γράφει η εφημερίδα.
«Δεν έχουμε μέλλον εδώ»
Η απογοήτευση είναι το κίνητρο των νεαρών Ελλήνων που διαδηλώνουν, επισημαίνει η εφημερίδα «Liberation». O 22χρονος Κοσμάς, που κάθεται έξω από τη Βουλή, λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε η πιο μορφωμένη γενιά, και δεν θα έχουμε κανένα μέλλον εδώ! Οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου φεύγουν από τη χώρα πηγαίνοντας στη Γαλλία ή τη Γερμανία», επισημαίνει ο φοιτητής Ιατρικής. Θέλει να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό θέλει να πολεμήσει ενάντια στις πολιτικές της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δίπλα του είναι ο 21χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος υποστηρίζει: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους Γάλλους. Αποτελούν παράδειγμα για εμάς αυτή τη στιγμή…».
Αλληλεγγύη, απογοήτευση… τα λόγια που βγαίνουν από τα χείλη της Μαρίας Μπαρσέβσκι. Πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από το κόμμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο με την Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2015. «Είμαι εδώ για να διαμαρτυρηθώ ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση, προετοιμάζει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων», λέει. Η ίδια επισημαίνει ότι θέλει να «δώσει νέα ώθηση στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» στην Ευρώπη».
Λίγο πιο πέρα, ακούγονται ξένες λέξεις στα γαλλικά. Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus στην Ελλάδα ήρθαν στο Σύνταγμα, όπως η Νόρα Χαμάμα. «Το κίνημα στη Γαλλία θέλει να γίνει παγκόσμιο».
«Η νύχτα έχει πέσει. Μερικές εκατοντάδες Έλληνες έχουν ήδη συγκεντρωθεί, κάποιοι κραδαίνουν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία. Θα περιμένουν το μεγάλο πλήθος», γράφει η εφημερίδα «Liberation».
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου