«Βόμβα» μεγατόνων: «Η βασίλισσα Ελισάβετ υποστηρίζει το Brexit» αποκαλύπτει η εφημερίδα ...
Bόμβα μεγατόνων στη Βρετανία καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "The Sun" "Η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ". Για το λόγο αυτό η εφημερίδα δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από τους υπέρμαχους της ΕΕ για ψευδείς ειδήσεις. «Αν ήταν να το ξανακάνουμε, δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα κόμμα από αυτό το άρθρο» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Tony Gallagher, στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4.
«Ξέρουμε πολύ περισσότερα από αυτά που δημοσιεύσαμε αλλά έπρεπε να προστατεύσουμε τις πηγές μας. Αυτές είναι τόσο έγκυρες που δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δημοσιεύσουμε το άρθρο», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «πεπεισμένος» ότι η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit.
Πιο αναλυτικά, η αρχή εναρμόνισης του βρετανικού Τύπου κάλεσε την ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun στην τάξη, μετά τη δημοσίευση πρωτοσέλιδου άρθρου στο οποίο ισχυριζόταν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση.
Η ανεξάρτητη αρχή "Independent Press Standards Organisation" (IPSO) εκτίμησε στην έκθεσή της ότι η πρώτη σε πωλήσεις εφημερίδα της Μεγάλης Βρετανίας παρέβη τον βασικό κανόνα του Τύπου που επιβάλλει να μη δημοσιεύονται ψευδείς ειδήσεις και εικόνες.
Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η βασίλισσα στηρίζει το Brexit και στηρίχτηκε σε δύο πηγές που μετέφεραν συζητήσεις της Ελισάβετ με βουλευτές «πριν από μερικά χρόνια, σε μια εκδήλωση στο παλάτι».
«Δεν καταλαβαίνω την Ευρώπη» είχε πει τότε η Ελισάβετ στους παρευρισκόμενους πολιτικούς.
Το παλάτι επανέλαβε ότι η βασίλισσα παραμένει εντελώς ουδέτερη. Η ανεξάρτητη αρχή έδωσε δίκιο στην Ελισάβετ με το επιχείρημα ότι ο τίτλος δεν δικαιολογήθηκε από το περιεχόμενο του άρθρου.
Η Sun δημοσίευσε την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής την Τετάρτη, 18 Μαίου, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη. «Αν ήταν να το ξανακάνουμε, δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα κόμμα από αυτό το άρθρο» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Tony Gallagher, στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4.
Ταυτόχρονα σειρά δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα δίνουν το προβάδισμα στο στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Από τις πέντε έρευνες της κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν πρόσφατα, οι τέσσερις δίνουν το προβάδισμα στην «παραμονή».Έτσι το ινστιτούτο YouGov, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα οι Times, δίνει ποσοστό 44% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., έναντι 40% υπέρ της εξόδου, με 12% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Η ψήφος υπέρ της «παραμονής» προηγείται και σε μια άλλη δημοσκόπηση, εκείνην του ινστιτούτου ORB, που δημοσιοποιήθηκε χθες στην Daily Telegraph: το 55% των εκλογέων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., μια άνοδος τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Αντίθετα, το στρατόπεδο της «εξόδου» υποχωρεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 40%.
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου British Election Survey, για λογαριασμό της ηλεκτρονικής εφημερίδας The Independent, το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 40,5% υπέρ της εξόδου από την Ένωση, ενώ μία έρευνα της Ipsos Mori για την Evening Standard δίνει μια πολύ πιο άνετη διαφορά με το 55% των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ της παραμονής και το 37% υπέρ της εξόδου.
Έρευνα της ICM για τον Guardian δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο τη διχοτόμηση των απαντήσεων ανάλογα με το αν η δημοσκόπηση πραγματοποιείται στο διαδίκτυο ή τηλεφωνικά: στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό της εξόδου προηγείται κατά τέσσερις μονάδες, στη δεύτερη εκείνο της παραμονής προηγείται κατά οκτώ μονάδες (που γίνονται δέκα αν δεν ληφθούν υπόψη οι αναποφάσιστοι).
Τα αποτελέσματα αυτά αντανακλώνται στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν από το ινστιτούτο What UK Think, σύμφωνα με το οποίο το 52% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής και το 48% υπέρ της εξόδου, Τη Δευτέρα (προχθές) τα δύο στρατόπεδα ήταν ισόπαλα.
Μολονότι η διαφορά μοιάζει να βαθαίνει υπέρ της «παραμονής», τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων επισημαίνουν ότι η συμμετοχή είναι καθοριστικός παράγοντας: όσο μικρότερη θα είναι η συμμετοχή, τόσο το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει επειδή υποστηρικτές του είναι οι εκλογείς που έχουν το πιο ισχυρό κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν.
Περί ευθύνης: Τo
sv7bot.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε
σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις
απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και
διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου
τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών,
επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην
αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή
συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου