Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Ενεργειακός κόμβος η ΕλλάδαΣημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη προκύπτουν για την Ελλάδα από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), η έναρξη κατασκευής του οποίου συμπίπτει με θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια της χώρας να εισέλθει για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια σε μια διατηρήσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων έναρξης των εργασιών στη Θεσσαλονίκη.

Παραβρέθηκαν ο ομόλογός του της Γεωργίας Γκ. Κβιρικασβίλι και αντιπροσωπείες σε ανώτερο επίπεδο των πέντε χωρών διέλευσης του αγωγού, της ΕΕ αλλά και ειδικού απεσταλμένου του Τζον Κέρι.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η έναρξη κατασκευής του έργου, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον για τη μαζική προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας πως με τη συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να επικυρωθεί στο επικείμενο Eurogroup, «η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν οριστικά, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική, πράγμα που θα οδηγήσει σε ένα οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή», όπως είπε.
«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα στην οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως όλα αυτά γίνονται «χωρίς να μετακινηθούμε από τη συμφωνία του Αυγούστου, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, έχοντας κρατήσει την οικονομία αλλά και την κοινωνία όρθια». Αναφερόμενος στα οφέλη από την κατασκευή του ΤΑΡ, επεσήμανε πως το έργο, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό του τμήμα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ βάζει τη χώρα για πρώτη φορά στον ενεργειακό χάρτη των αγωγών.
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Συμβάσεις
Δημιουργεί 8.000 θέσεις εργασίας σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης ανεργίας, ενώ παρέχει συμβάσεις σε δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, στο κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού και των σταθμών συμπίεσης, στην προμήθεια υλικών και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Ηδη μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες έχουν αναλάβει το κατασκευαστικό τμήμα, ενώ, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων, αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα προχωρά μεθοδικά στην οικοδόμηση μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, μέσα από την ενδυνάμωση των διεθνών συνεργασιών αλλά και την υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν τις γεωπολιτικές και αναπτυξιακές δυνατότητές της.
«Ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή», είπε, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του και στην προωθούμενη κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία (IGB), που θα καταστήσει την Ελλάδα «γέφυρα» για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μεταφέροντας μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας, Αμος Χόκστιν, μίλησε για «έργο που κάνει τη διαφορά» και υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ, καθώς «θα μπορεί να φτάνει στην Ευρώπη από πολλές περιοχές που είχαν έως τώρα προβλήματα με μονοπωλιακά ζητήματα», όπως είπε.
•  «Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τον πρωθυπουργό με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ.
Τονίζει ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η ΝΔ και σήμερα ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό. «Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε».
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου