Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Aγανάκτηση για τη φορολογία των αγροτεμαχίων


Tα κυοφορούμενα μέτρα για φορολόγηση της αγροτικής 

γης θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής οδηγώντας την 

γη σε άλλα «χέρια», λένε οι αγρότες.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που διαθέτουν ακόμα και χιλιάδες άγονα στρέμματα βοσκοτόπους και οι οποίοι δεν αποκλείεται να φορολογηθούν προς... 10 ευρώ το ένα. Αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων, συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, ακόμα και σχέδιο παράδοσης της αγροτικής γης σε άλλα «χέρια» όπως εταιρείες φωτοβολταϊκών και ξένους επενδυτές κάθετων μονάδων παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, «βλέπουν» οι αγρότες πίσω από τις κυβερνητικές προθέσεις για τη φορολόγηση της περιουσίας τους που έρχονται τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που διαθέτουν ακόμα και χιλιάδες άγονα στρέμματα βοσκοτόπους και οι οποίοι δεν αποκλείεται να φορολογηθούν προς... 10 ευρώ το ένα.
Χαρακτηρίζουν «φούμαρα» αυτά που λένε οι κυβερνώντες δήθεν ότι ο πρωτογενής τομέας θα αποτελέσει την «ατμομηχανή» για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και τονίζουν ότι τα μέτρα της φορολόγησης της αγροτικής γης είναι τμήμα της «φοροκαταιγίδας» που πλήττει τον ελληνικό λαό.
Στην πλέον δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που διαθέτουν εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες άγονα στρέμματα βοσκοτόπους και οι οποίοι δεν αποκλείεται να φορολογηθούν προς 10 ευρώ το ένα. Δηλαδή ένας βοσκός με όλα κι όλα 200 πρόβατα και 1.000 στρέμματα πλαγιά {συνηθισμένο παράδειγμα σε περιοχές όπως η Κρήτη} θα κληθεί να πληρώσει…. 10.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να τα έχει.
 Όπως λένε οι συνδικαλιστές του χώρου, ουσιαστικά υποθηκεύει την περιουσία του στο κράτος το οποίο σε ένα βάθος χρόνου θα μπορεί να την κατάσχει και να τη δώσει στη συνέχεια όπου θέλει….
Ο γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης (ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός) δηλώνει στο Agronews  ότι σύντομα θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών οργανώσεων για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, είναι να υπάρχει και συμμετοχή από την πλευρά του κόσμου: «Οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι να προσφέρουν την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα. Αν κατανάλωναν σε σκέψεις για την ανάπτυξη το μισό του χρόνου που καταναλώνουν για να αποφασίσουν πώς θα εισπράξουν φόρους, θα ήταν άλλη η εξέλιξη αυτής της χώρας. Αν υπήρχε ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό που μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον τόπο, τότε και το κράτος θα εισέπραττε υπερδιπλάσια ποσά από αυτά που υπολογίζει να εισπράξει σήμερα» υπογραμμίζει ο κ. Τζωρτζάκης.
Ο ίδιος προβλέπει ότι με τα μέτρα για τη φορολόγηση της αγροτικής γης θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια οι αγρότες θα καλλιεργούν κατά πολύ λιγότερη γη από ότι σήμερα. Θα γίνονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη της ζήτησης και θα συρρικνωθεί ο αγροτικός τομέας. «Αν το μέτρο της φορολόγησης λαμβανόταν σε συνάρτηση με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τότε ναι, δεν θα διαφωνούσαμε. Θα λέγαμε υπάρχει λογική στήριξης του πρωτογενή τομέα. Όμως το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Δεν θέλω να βάζω στο νου μου σκέψεις ότι υπάρχουν σχέδια να ξεπουληθεί η αγροτική γη. Και αυτό επειδή εμείς οι αγρότες τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη πονάμε τη γη μας, τη γη των πατεράδων μας και δεν πρόκειται να την πουλήσουμε. Απλά για τη φορολόγηση ισχύει το ρητό ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.

Δήλωση όλων των αγροτεμαχίων με λεπτομέρειες μέχρι τις 31 Αυγούστου


 
Για το τέλος Αυγούστου μετατίθεται η προθεσμία για την υποβολή των φετινών Ε9 όπου κάθε φορολογούμενος, συν τοις άλλοις, θα επικαιροποιήσει την εικόνα της εκτός σχεδίου ακίνητης περιουσίας του. Αυτή ήταν η κυριότερη απόφαση που έλαβε η διακομματική επιτροπή της συγκυβέρνησης που συνεδρίασε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο έντυπο Ε9 και ειδικά ο πίνακας για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, στη συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής όπου συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της  Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν τα εξής:

-ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων-ΕΕΤΑ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2014. Η συνολική βεβαίωση εσόδων από το νέο φόρο θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στα 3,2 δισ. ευρώ με την είσπραξη να ανέλθει τουλάχιστον στα 2,7 δισ. ευρώ ετησίως (η απόκλιση υπολογίζεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών και των ζητημάτων που προκύπτουν από τις αλλαγές στη βάση υπολογισμού του φόρου, όπως είναι οι διορθώσεις στοιχείων ακινήτων κ.ά.).

-από τα παραπάνω προβλεπόμενα έσοδα τα περίπου 400 έως 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου εκτάσεων, οι οποίες με το σημερινό καθεστώς εξαιρούνται της φορολογίας.

-για την επιβολή του φόρου στα αγροτεμάχια απαιτείται η λεπτομερής καταγραφή τους μέσω της υποβολής νέων εντύπων Ε9 από τους φορολογούμενους. Στα έντυπα αυτά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των αγροτεμαχίων τους, όπως για παράδειγμα το αν αποτελούν βοσκότοπους, λατομεία, την ακριβή απόστασή τους από τον αιγιαλό κ.ά. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα καθοριστεί και η ακριβής φορολογική βάση για την επιβολή του ενιαίου φόρου.

-η προθεσμία για την υποβολή του νέου Ε9 μετατίθεται από την 30η Ιουνίου στην 31η Αυγούστου (και όχι 31 Δεκεμβρίου όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε αρχικά) προκειμένου να δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να σχεδιάσουν το νέο έντυπο και στους φορολογούμενους να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο.

-ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια πρόκειται να σχεδιαστεί προς το παρόν με βάση τα στοιχεία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

-η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το αφορολόγητο όριο του νέου φόρου, τους συντελεστές φορολόγησης κα.

Στο ίδιο τσουβάλι αγρότες και μεγαλοϊδιοκτήτες αγροτικής γης


Με καθαρά εισπρακτική λογική και δίχως ίχνος αναπτυξιακής μέριμνας υλοποιείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά το νέο φόρο κατοχής αγροτικής γης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2014 στο πλαίσιο του ενοποιημένου φόρου ακινήτων.
Με το πνεύμα που κινείται το οικονομικό επιτελείο, είναι προφανές ότι πάει περίπατο ακόμα και η όποια αναπτυξιακή προοπτική θα μπορούσε να έχει το μέτρο.
Με το πνεύμα που κινείται το οικονομικό επιτελείο, είναι προφανές ότι πάει περίπατο ακόμα και η όποια αναπτυξιακή προοπτική θα μπορούσε να έχει το μέτρο.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που ουσιαστικά βάζει στο ίδιο τσουβάλι  τους αγρότες καλλιεργητές και τους ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες αγροτικής γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχική του μορφή προέβλεπε διαφοροποίηση των συντελεστών με κριτήρια μόνο την  τοποθεσία και το είδος των εκτάσεων (π.χ. χαμηλότερη επιβάρυνση για βοσκοτόπους), το αν καλλιεργούνται και τι είδους καλλιέργειες «φιλοξενούν» (μονετείς ή πολυετείς) κ.λπ.
Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν (ακόμα και εντός της κυβέρνησης), στη «βελτιωμένη» του εκδοχή προβλέπει χαμηλότερους συντελεστές για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες- και πάλι, όμως, μέχρι ενός συγκεκριμένου στρεμματικού ορίου  (προτάθηκαν τα… 20 στρέμματα).

Τα βασικά σημεία του φόρου
 Τα κύρια στοιχεία του σχεδίου στο οποίο έχει καταλήξει η διακομματική επιτροπή για το νέο φόρο ακινήτων (σ.σ. όπως έσπευσε να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις) έχουν ως εξής:
● Tα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν με ένα ποσό μεταξύ 8 και 12 ευρώ ανά στρέμμα. Το τελικό ύψος των συντελεστών θα καθοριστεί αναλόγως των εκτός σχεδίου εκτάσεων που έχουν ήδη δηλώσει ή θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι.
● Θα υπάρξει διαφοροποίηση του φόρου με τα χαρακτηριστικά της έκτασης, και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: Καλλιεργήσιμα ή μη, αρδευόμενα ή μη, παραθαλάσσια ή μη, κοντά σε εθνικές οδούς, μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας, πεδινά, ορεινά ή ημιορεινά.  Έτσι, αγροτεμάχιο που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, καλλιεργούμενες δασικές εκτάσεις και βοσκότοποι  θα φορολογηθούν με πολύ χαμηλότερους συντελεστές.
● Για τις εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών δεν θα ισχύσει αφορολόγητο. Eξετάζεται, ωστόσο, να θεσπιστεί ένα συγκεκριμένο όριο στρεμμάτων, μέχρι το οποίο θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές.  Οι συντελεστές αναμένεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας: Με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ που επικαλείται η διακομματική επιτροπή για το σύνολο της χώρας, 25 εκατ. στρέμματα είναι μονοετούς καλλιέργειας, 9 εκατ. στρέμματα είναι ελιές, 3 εκατ. στρ. πολυετούς καλλιέργειας, 23 εκατ. στρ. βοσκότοποι, 6 εκατ. στρ. ιδιωτικά δάση, 150.000 στρ. λατομεία. Σύνολο 66,5 εκατ. στρ., που μας δίνουν περίπου 800 εκατ. ευρώ.
● Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης, ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα κυμανθεί ετησίως μεταξύ 140 – 210 ευρώ, ενώ για τον φορολογούμενο

Ο «αναπτυξιακός χαρακτήρας» αγνοείται…
Σε κάθε περίπτωση, με το πνεύμα που κινείται το υπουργείο Οικονομικών, είναι προφανές ότι η όποια αναπτυξιακή προοπτική θα μπορούσε να έχει για τον πρωτογενή τομέα και τους πραγματικούς επαγγελματίες του χώρου η φορολόγηση των αγροτεμαχίων πάει... περίπατο.  Όπως είχαν γράψει σε παλαιότερα ρεπορτάζ το Agronews και η Agrenda, ο εν λόγω  φόρος, πέρα από «αναγκαίο κακό» θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις (π.χ. δημιουργώντας αντικίνητρα στους ετεροεπαγγελματίες κατόχους γεωργικής γης που όμως δεν την καλλιεργούν) να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο ανακατανομής αγροτικής γης υπέρ των επαγγελματιών παραγωγών.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Περί της ιθαγένειας (πρέπει να διαβαστεί)



Τι είναι η ιθαγένεια και πως αποκτάται ;;;

Ιθαγένεια είναι ο νομικός, πολιτικός, πολιτιστικός, πολιτισμικός και συναισθηματικός δεσμός που συνδέει το άτομο με την κοινότητα από την οποία κατάγεται, η οποία κοινότητα αποτελείται συνήθως
από τα μέλη μιας φυλής και χαρακτηρίζεται από κοινή γλώσσα, χρήση κοινού εδάφους, κοινά ήθη, έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμός. Όσο για την απόκτηση, η ιθαγένεια μεταδίδεται από γονιό σε τέκνο.

Συνεπώς η όποια ιθαγένεια είναι μια ιδιότητα την οποία απλά έχεις ή δεν έχεις. Δεν χορηγείται και δεν αφαιρείται. Και επειδή μόνο μια ιθαγένεια μπορεί να έχει κάποιος, η εκ των υστέρων αναγνώρισή της γίνεται βάσει του δίκαιου της καταγωγής (ius sanguinis) εφόσον υπάρχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά που συνδέουν το άτομο με την εν λόγω ομάδα.

ΣτΕ 1644/2010 (Δ ́Τμήμα)

Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ομογενή απαιτείται, πέραν της ελληνικής καταγωγής και η ύπαρξη ελληνικής εθνικής συνείδησης, συναγομένης από την εν γένει συμπεριφορά του και τα λοιπά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ενδιαφερόμενου (στοιχεία προσδιορισμού της ελληνικής εθνικής συνείδησης, η γνώση της ελληνικής γλώσσας ή της ποντιακής διαλέκτου, η επαφή του ενδιαφερομένου με τα ελληνικά ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις, όπως διαμορφώθηκαν στους τόπους διαμονής των Ελλήνων, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο στοιχείο)

(Δημοσιευμένη στην Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών 2010, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα).

Παρά ταύτα όμως, η ελληνική νομοθεσία, εντελώς αυθαίρετα βέβαια, απονέμει ελληνική ιθαγένεια σε αλλογενείς. Πως το πετυχαίνει αυτό ;; “Μπερδεύοντας” την έννοια της ιθαγένειας με εκείνη της υπηκοότητας !

Τι είναι η υπηκοότητα ;; 

Υπηκοότητα είναι ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με την Πολιτεία (κράτος) και από την οποία πηγάζουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις για αμφότερα τα μέρη.

Η υπηκοότητα αποκτάται:

- αυτομάτως από εκείνους που έχουν την ιθαγένεια του συγκεκριμένου κράτους έθνους ή είναι μέλη μειονοτήτων που κατοικούν στην επικράτεια του

- με την διαδικασία της πολιτογράφησης από τους υπόλοιπους. Με αυτή την διαδικασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης τιμητικής υπηκοότητας, λόγω προσφοράς εξαίρετων υπηρεσιών.

Πολιτογράφηση ονομάζεται η επίσημη διοικητική πράξη, με την οποία ένα κράτος απονέμει την ιδιότητα του πολίτη σε κάποιον που έως τότε ήταν πολίτης άλλου ή κανενός κράτους. Μετά την πολιτογράφησή του, το άτομο εφοδιάζεται με τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.ά.) και εξομοιώνεται νομικά με τους υπόλοιπους πολίτες του κράτους, τόσο στα δικαιώματα όσο και στις υποχρεώσεις. Ενδεχόμενες εξαιρέσεις από την αρχή της ισότητας αφορούν συνήθως ακραία για τον μέσο άνθρωπο ενδεχόμενα, για παράδειγμα στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα.

Βάσει των διεθνώς ισχυόντων, πολιτογράφηση μπορεί να τελεστεί μόνο εάν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος και μόνο από την αρμόδια γι’ αυτό δημόσια αρχή. Από εκεί και πέρα, κάθε κράτος θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις οι οποίες κατά κανόνα αφορούν την απόδειξη ότι ο αιτούντος έχει προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον, που σημαίνει και ότι είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα του και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ως πολίτης έχει.

Με αυτή την διαδικασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα αποκτησης τιμητικής υπηκοότητας, λόγω προσφοράς εξαίρετων υπηρεσιών.

Υπό πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, η Πολιτεία μπορεί να αφαιρέσει την υπηκοότητα κάποιου. Με σχετική δήλωση στις αρμόδιες Αρχές, υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα παραίτησης από την υπηκοότητα.

Τέλος, σε αντίθεση με την ιθαγένεια, η υπηκοότητα μπορεί να είναι πολλαπλή.

Υπηκοότητα ενώσεων κρατών 

Ορισμένες ενώσεις κρατών έχουν θεσπίσει καθεστώς θετικών διακρίσεων για τους πολίτες των μελών τους. Αυτό συχνά περιγράφεται ως υπηκοότητα της συγκεκριμένης ένωσης, αν και στην πραγματικότητα είναι αποκλειστικά παράγωγο αποτέλεσμα της κρατικής υπηκοότητας αφού δεν μπορεί κάποιος να είναι πολίτης μόνο της ένωσης, χωρίς να είναι πολίτης κράτους-μέλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή υπηκοότητα, δηλαδή η υπηκοότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU citizenshipLa citoyenneté européenne κλπ). Οποιοσδήποτε είναι πολίτης κράτους-μέλους, καθίσταται αυτομάτως και πολίτης της Ε.Ε., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξομοιώνεται πλήρως με τους πολίτες των άλλων κρατών-μελών, αλλά ότι του παρέχονται διάφορα προνόμια όπως :

απαγόρευση κάθε διάκρισης λόγω υπηκοότητας.
ελεύθερη κυκλοφορία και δικαίωμα διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών
δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος διαμονής
δικαίωμα διπλωματικής και προξενικής προστασίας
δικαίωμα αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
δικαίωμα προσφυγής στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή
Η υπηκοότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίστηκε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992 και όπως είπαμε συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά την υπηκοότητα των κρατών μελών.

Δείτε σχετικά:

Μεταναστευτικό: Άλλο πράγμα η ιθαγένεια, άλλο η υπηκοότητα και άλλο η άδεια παραμονής !

Σ.τ.Ε. 460/2013 (Ολομ.) Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές.

Χειραγώγηση μέσω γλωσσικής παραπλάνησης όπου μπορούν να προστεθούν στα παραδείγματα ο «Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας» που ουσιαστικά είναι «Κώδικας Ελληνικής Πολιτογράφησης» ή «Κώδικας Ελληνικής Υπηκοότητας», ηΕυρωπαϊκή ιθαγένεια αντί Ευρωπαϊκή υπηκοότητα ( EU citizenshipLa citoyenneté européenne κλπ) και όλα τα συναφή. Όταν οι άλλοι μιλούν για Εθνικότητα/Εθνική και Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα οι δική μας μιλούν για …. Ιθαγένεια. Τελικά από το λεξιλόγιο μας εκτός από το Έθνος, Εθνικό και άλλα παράγωγά, θέλουν να βγάλουν και την Υπηκοότητα. Γιατί; 

Η ΑΓΕΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ‏



Τι κρατεί ενωμένη μία αγέλη: το φαΐ, και η περιοχή τους. Θυμάστε τι έλεγε ο συχωρεμένος(;) Αβέρωφ: Όποιος δεν μένει στο μαντρί τον τρώνε οι λύκοι!
Τι θρέφει την βουλευτική συντεχνία και συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν; Μα το φαΐ!!!!!

Και μάλιστα φαΐ πολλών χιλιάδων ευρώ!!!
Πόσο μας κοστίζει κάθε Βουλευτής τον μήνα;
Συνολικά 20.203 ευρώ τον μήνα δαπανά η Βουλή των Ελλήνων για κάθε βουλευτή προκειμένου να καλύψει την τυπική του αποζημίωση, αλλά και μια σειρά φανερών και κρυφών προνομίων.
Συγκεκριμένα:
Βουλευτική αποζημίωση: μ.ό. 7.500 ευρώ (μικτά)
Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 2.263 ευρώ
Επίδομα κίνησης: μ.ό. 473 ευρώ
Βουλευτικά Ι.Χ.: μ.ό. 975 ευρώ
Επίδομα ενοικίου: 1.000 ευρώ
Ατέλεια τηλεφωνική για τα πολιτικά γραφεία: 917 ευρώ
Ατέλεια κινητού τηλεφώνου: 200 ευρώ
Αεροπορικά εισιτήρια: 875 ευρώ
Δύο επιστημονικοί συνεργάτες: 4.500 ευρώ
Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ: 350 ευρώ
Αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα: μ.ό. 1.150 ευρώ
Τα παραπάνω δεν τα λέω εγώ, αλλά δημοσίευμα του “Πρώτους Θέματος”.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε και την φορολογική απαλλαγή 25%, δηλαδή χρήματα που δεν πληρώνουν και τα πληρώνουμε εμείς και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 14.400.000 ευρώ.
Δηλαδή τους πληρώνουμε τον χρόνο 87.130.000 για να κατασπαράσσουν τις σάρκες των Ελλήνων, να διαλύουν το Σύνταγμα και τους νόμους, να αδιαφορούν για την Εθνική Ασφάλεια και το χειρότερο να αδιαφορούν για το γένος! Και αν υπολογίζουμε κατά μέσο όρο και 1700 ευρώ σύνταξη επί τουλάχιστον 15 χρόνια για τους περίπου 1300 ήδη συνταξιούχους Βο(υ)λευτές τότε το ποσό εκτινάσσεται
Μας ξεσκίζουν τις σάρκες για να επιβιώσουν!
Να γιατί ακόμη και μεταξύ των νέων κομμάτων και των νέων Βο(υ)λευτών δεν βρέθηκε ούτε ένας να παραιτηθεί έστω από τα προνόμια και την Βουλευτική αποζημίωση.
Να γιατί μας ζητάνε την ψήφο μας: Για να μπουν στην “αγέλη” . Και εμείς οι ανόητοι κάθε φορά ψηφίζουμε την καταδίκη μας.
Αλλά είναι και “τα κοράκια” που παρασιτούν στην αγέλη. Το περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει γύρω τους και που περιλαμβάνει τους υπαλλήλους της Βουλής, συμβούλους, golden boys σε διάφορους οργανισμούς, γενικούς γραμματείς κ.α. Αυτοί είναι πολλοί περισσότεροι και τα ποσά τεράστια!
Για να μπορούν αυτοί και οι οικογένειές τους να ζουν πολυτελώς κόβουν μισθούς και συντάξεις οδηγώντας Έλληνες στην αυτοκτονία. Μας σκοτώνουν προμελετημένα! 
Όλοι αυτοί λοιπόν επειδή ξέρουν τι έρχεται από τον Σεπτέμβριο (αφού οι ίδιοι το ψηφίζουν) κάνουν το κουμάντο τους αδιαφορώντας πλήρως για ότι συμβαίνει στους πολίτες και στο Έθνος.
Στο εξής, να πιστεύουμε μόνον εκείνα τα κόμματα και εκείνους τους Βουλευτές, που θα παραιτηθούν των προνομίων και τουλάχιστον του 50% της Βο(υ)λευτικής αποζημίωσης.
Διαφορετικά αντιμετωπείστε τους ως πραγματική αγέλη θηρίων που ο μόνος στόχος τους είναι να “φάνε” τις σάρκες μας.

ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ MAKΡΙΝΟ; - Εφιαλτικό: Το 2100 θα έχουν απομείνει μόλις 2,3 εκατομμύρια Έλληνες!



"Έλα αγάπη μου, έλα. Να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα…" Κάτι ήξερε η Χάρις Αλεξίου όταν έγραφε και τραγουδούσε τον «Έλληνα» τη δεκαετία του ΄90, ή μάλλον, κάτι είχε ψυλλιαστεί για τη μεγάλη δημογραφική κρίση που έμελλε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε ένα άρθρο του Σωτήρη

Μητραλέξη («Ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα, το μέγιστο εθνικό θέμα»), που περιγράφει αναλυτικά τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει –όχι μόνο τα τελευταία χρόνια και λόγω κρίσης- η δημογραφική σμίκρυνση στη χώρα μας. 
Σύμφωνα με το άρθρο, «κάθε γενιά για να αναπαραχθεί χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 2.1 (δείκτης γεννητικότητας / total fertility rate) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα: η ελληνική οικογένεια γεννά 1-1.3, αριθμός εφιαλτικά χαμηλός. Σύμφωνα με αυτόν τον αριθμό, το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων (…αν δεν έχουν μεταναστεύσει όλοι) θα είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια. Αναλογιστείτε λίγο τον αριθμό: 2,3 εκατομμύρια». Εννοείται, αν παραμείνουν σταθερές οι συνθήκες, οι αριθμοί των ατόμων που δεχόμαστε στο εσωτερικό, τα ηλικιακά όρια, κτλ. Όσο υποθετικό κι αν ακούγεται, είναι ανησυχητικό για το πόσα μύρια έπονται του ενός κακού.

Ίσως να μην απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα στην παρούσα –ήδη- μακρόχρονη κρίση που βιώνουμε, όμως από προσεκτικότερη εξέταση, μοιάζει με…Λερναία Ύδρα, αφού οι προεκτάσεις του είναι εξίσου σημαντικές (η ελληνική κοινωνία γερνάει, η ενσωμάτωση των μεταναστών γίνεται πιο δύσκολη, η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας δυσχεραίνει, και κυρίως, η πολυπόθητη-πολυπρόβλητη ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το δημογραφικό).

«Είναι ένα θέμα που δεν συγκινεί ιδιαίτερα, δεν είναι πχ λίστα Λαγκάρντ», μου λέει ο Νίκος Ράπτης, διδάκτωρ Παιδαγωγικής, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα. «Η περίπτωση είναι ίδια με αυτή του κρατικού χρέους. Το αφήναμε, το αφήναμε, και μια ωραία πρωία, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε μεγάλο χρέος. Το ίδιο συμβαίνει και μπορεί ενδεχομένως να συμβεί με το «δημογραφικό χρέος». Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι, πως αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα χρόνια, οι δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος θα λιγοστεύουν, λόγω του χρονικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να δράσουμε. «Αν δεν υπάρξει πολιτική προστασίας των γεννήσεων, μετά το 2040, θα χάνουμε ένα εκατομμύριο σε γεννήσεις κάθε δέκα χρόνια», συμπληρώνει ο κ. Ράπτης.

Ενδιαφέρον είχαν επίσης και κάποια συμπεράσματα που «βγήκαν» στην κουβέντα μας και που αγνοούσα, όπως ότι μεγάλο μέρος του «παιχνιδιού» χάθηκε στη δεκαετία του ΄80 και όχι στην τωρινή-όπως πολλοί θα νομίζαμε, όταν και ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε κάτω από το 2, ή ότι υπέρ των πολλών γεννήσεων «συνηγορούσε» ο –άλλοτε- κραταιός δημόσιος τομέας, που λόγω σιγουριάς, γεννούσε πολύ περισσότερα παιδιά σε σχέση με τον «καριερίστικο» ιδιωτικό. Άρα η ρίζα του προβλήματος, φαίνεται να βρίσκεται «στο έλλειμμα ισότητας που υπάρχει ανάμεσα στα φύλα, και στην ανικανότητα της πολιτείας (όχι γενικά και αόριστα βεβαίως βεβαίως) να ενισχύσει τη θέληση των μελλοντικών γονέων στο να αποκτήσουν παιδιά. Ενδιαφέρον, τέλος, μετά από όλα αυτά, είχε η ερώτηση (που μου έκανε ο πατέρας μου), «κι εσείς, η νέα γενιά, τι κάνετε για αυτό;». Τότε ήταν που όλοι οι δείκτες, οι αριθμοί και τα fertility rates πήγαν περίπατο.

[Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα που έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές από το defencenet.gr με διαφορετικές αφορμές και δεν θα σταματήσουμε να το αναδεικνύουμε. Εδώ αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Θάνου Καμπύλη από το aixmi.gr]

ΨΗΦΙΖΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΛΕΝΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΜΑΜΟΥΘ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.


 Δεν θα πιστέψετε αυτά που θα διαβάσετε. Το θράσος είναι αδιανόητο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ – ΒΟΜΒΑ ΠΕΠΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΛΕΝΑΝ ΜΠΙΖΝΑΔΟΡΟΥΣ ΠΟΥ 
ΕΚΑΝΑΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Την ίδια στιγμή, ο Παπανδρέου, ο αρχιερέας της διαφθοράς, συκ0φαντούσε διεθνώς τους Έλληνες ως διεφθαρμένους.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, κύριος Κουσελάς, έδινε εντολή να “μην προχωρήσει ο έλεγχος στην εν λόγω εταιρεία” γιατί το θέμα “θα τακτοποιηθεί νομοθετικα με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟ 2000!!!”

Ένας ευπατρίδης εφοριακός αντιστάθηκε και πήγε την υπόθεση στον Πεπόνη. Δείτε την οργή του ηρωϊκού εισαγγελέα στην τελευταία σελίδα, όπου με κεφαλαία αναφέρει πως “δυστυχώς” το θέμα οφείλει να το στείλει στην βουλή λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών!

Η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια Ευρώ. Την ίδια ώρα που ρήμαζαν την κοινωνία.

Το “Ολυμπία” παραθέτει την δικογραφία που βρήκε δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, αφαιρώντας μόνο το όνομα του ευπατρίδη εφοριακού για ευνόητους λόγους. Εύγε στον εφοριακό, εύγε στον Πεπόνη.

Κλικ στις εικόνες για μεγένθυση.





ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ "ΣΩΣΜΕΝΗ" ΑΘΗΝΑ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΟΚ - '' ΜΕΡΚΕΛ , ΣΤΕΙΛΕ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''‏




ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ: ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ

-Ο αναλυτής του κόμματος της Μέρκελ προτείνει ανάπτυξη του Μπούντεσβερ παντού
-Μιλά για «δόγμα» που πρέπει να υιοθετήσει το Βερολίνο κατά κοινωνικών αναστατώσεων
-Αναφέρει ρητά ότι πρέπει να σταλεί στρατιωτική μονάδα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία
-«Να αναλάβουμε την πειθαρχία της Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ κάνουν με τους άλλους»
-Ζητά οργάνωση μέχρι και κατά αντάρτικου στη χώρα μας!

Να στείλει στρατιωτικές μονάδες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία, για να
επιβάλλει την πειθαρχία και να «προλάβει» κοινωνική αναστάτωση και αντάρτικες ενέργειες, προτείνει διαβαθμισμένη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας. Η μελέτη, μέρος από το περιεχόμενο της οποίας φέρνει σήμερα στο φως η “PRESS”, υπογράφεται από κορυφαίο αναλυτή του κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ. Αντί να πληρώσουν τις κατοχικές αποζημιώσεις δηλαδή, οι Γερμανοί σκέφτονται να ξαναστείλουν στρατό στην Ελλάδα;

Όπως επισημαίνει και ο διεθνολόγος- στρατιωτικός αναλυτής Δρ Αθανάσιος Δρούγος, ο οποίος έχει ιδία γνώση της διαβαθμισμένης (άκρως απόρρητης) μελέτης, μπορεί να πρόκειται για αθλιότητα και μάλιστα από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, όμως ίσως το «δικαιολογεί» το γεγονός ότι ο συντάκτης της μελέτης θεωρεί πως η Γερμανία πρέπει να γίνει όπως ήταν κάποτε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία…

Η μελέτη
-Συντάκτης της μελέτης είναι ο υπερσυντηρητικός αναλυτής του κόμματος της Μέρκελ, Ρόμπερτ Σρέντερ. Η μελέτη είναι διαβαθμισμένη, έγινε υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Κιέλου (αναφέρεται ότι εκπονήθηκε από αυτό) και έγινε για λογαριασμό του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας. Έχει ήδη παραδοθεί ως paper στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας- χωρίς να έχει ακόμα αξιολογηθεί.

-Στις 105 σελίδες της, αναφέρεται ότι το Βερολίνο θα πρέπει να υιοθετήσει, και μάλιστα άμεσα, δόγματα κατά αντάρτικων ενεργειών, καθώς και κοινωνικών αναστατώσεων. Τονίζει ότι, αυτό πρέπει να το κάνει οπωσδήποτε και πολύ σύντομα, επειδή θα κληθεί να επέμβει σε κράτη που έχουν «έντονες αντιδραστικές τάσεις», όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

-Στη μελέτη εξηγείται πως επειδή οι Αμερικανοί κινούνται σε Αφρική και Ασία, η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει την «πειθαρχία» της Ευρώπης.

-Προτείνει την ανάπτυξη μονάδων του Γερμανικού Στρατού-Μπούντεσβερ στις χώρες που προαναφέραμε. Και μάλιστα μιλά για μονάδες που θα είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση οργανωμένου αντάρκτικου!

-Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη μελέτη είναι απίστευτη για τα σημερινά δεδομένα –θα δικαιολογείτο μόνο στην περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1940- και, σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, οι συντάκτες της προτείνουν να γίνει άμεσα ενίσχυση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Γερμανίας στο Νότο. Πρακτικά, αν «διαβάσει πίσω από τις λέξεις» κανείς, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή περί κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Γερμανίας στις χώρες του Νότου. Δεν ενισχύεις ποτέ κάτι ανύπαρκτο. Είναι άραγε θεμιτό αυτό μεταξύ «συμμάχων» και «εταίρων»;

-Στη μελέτη αναφέρεται ότι θα είναι χρήσιμο για την Γερμανία να λάβει υπόψη, για μελλοντικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τα διδάγματα από τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και ειδικά σε Κοντούζ και Φαϊζαμπάντ. Η αλήθεια είναι, πάντως, όπως επισημαίνει και ο κ. Δρούγος, (πέραν του ότι ο κ. Σρέντερ μας πέρασε για… Αφγανιστάν) ότι οι Γερμανοί, στο Αφγανιστάν, πήγαν στα βόρεια της χώρας, όπου ήταν ήσυχα, συγκριτικά με τα νότια και νοτιοανατολικά. Η παρουσία τους, επισημαίνει ο κ. Δρούγος, ήταν φοβική και, για να μην χάσουν άνδρα, το βράδυ δεν περιπολούσαν εκτός στρατοπέδων. Επέλεξαν να μη χτυπηθούν με τους ταλιμπάν.

Θα αποχαρακτηριστεί;
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι, όπως αναφέρει και ο κ. Δρούγος, ολόκληρη η έκθεση πρόκειται να αναρτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα («πολύ σύντομα») σε συνδρομητική γερμανική ιστοσελίδα. Πρακτικά αυτό προφανώς σημαίνει πως η διαβαθμισμένη μελέτη των 105 σελίδων θα αποχαρακτηριστεί. Έτσι, γεννιούνται ερωτήματα ως προς το σκοπό που θα μπορούσε να «εξυπηρετεί» μια τέτοια κίνηση.
Πάντως και μόνο το γεγονός ότι αυτή η έκθεση συντάχθηκε για λογαριασμό του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας και πως επικεφαλής της είναι αναλυτής του κυβερνώντος κόμματος της χώρας…

Oι Αμερικανοί ρίχνουν την κυβέρνηση Σαμαρά;



Από τον Βασίλη Μπόνιο
Όταν η γερμανική πολυεθνική Siemens επιχείρησε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της General Electric στην Κίνα και ειδικότερα στους αξονικούς τομογράφους χρησιμοποιώντας τις γνωστές
μεθόδους της μίζας, θα προκαλούσε την οργή των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα θα ξεσπούσε το παγκόσμιο
σκάνδαλο με τις περίφημες μίζες της Siemens. Δεν ήταν παρά μια αμερικανογερμανική σύγκρουση σε οικονομικό επίπεδο με τις δύο χώρες να χρησιμοποιούν κάθε μέσο ώστε να υπερασπισθούν τα συμφέροντα των εταιρειών τους.

Η Ελλάδα υπέστη στο πετσί της το τεράστιο αυτό σκάνδαλο το οποίο ανέδειξε στην συνείδηση της κοινής γνώμης και την βαθιά σήψη μέσα στην οποία έχει παραδοθεί το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης.

Στα κιτάπια του Χριστοφοράκου, του Γεωργίου, του Καραβέλα και πολλών άλλων στελεχών της εταιρείας έχουν καταγραφεί οι διευθύνσεις και τα ποσά εξαγοράς συνειδήσεων διεκεκριμένων ελλήνων πολιτικών ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Από την δεξιά ως την Αριστερά.

Σε ποιο βαθμό σκάνδαλα σαν κι αυτό της Siemens συνέβαλαν ώστε να φθάσει η Ελλάδα για μια ακόμη φορά γονατιστή και ρακένδυτη να εκπλιπαρεί ελεημοσύνη πιθανόν να το αποδείξουν μαθηματικά και οι οικονομολόγοι του μέλλοντος.

Όσο για τους Αμερικανούς και την εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο της Siemens και άλλων γερμανικών εταιρειών δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. H νομική φίρμα Debevoice & Plimpton (η οποία ερεύνησε την υπόθεση και με ανεξάρτητη ομάδα πέρα από την συνεργασία της με το γραφείο του κ. Λυκουρέζου) καθώς και η περίφημη Blackrock συγκέντρωσαν για λογαριασμό του State Department, όλα εκείνα τα στοιχεία (λογαριαμοί κλπ) που αποδεκνύουν την εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στα σκάνδαλα των γερμανικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.
Η ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο την Άνοιξη του 2010 έδωσε για μια στιγμή την εντύπωση στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει και να βγει κερδισμένη στο τέλος από την επώδυνη περιπέτεια.
Με απογοήτευση σήμερα οι Αμερικανοί διαπιστώνουν ότι το μόνο που άλλαξε τελικά στην Ελλάδα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις οι οποίες και κατακρεουργήθηκαν. Οι νταβατζήδες (πρώην και νυν πράκτορες των Ρώσων και των Γερμανών) παραμένουν στην θέση τους, όπως επίσης και οι συμμορίες του παρακράτους οι οποίες ελέγχουν την Δικαιοσύνη με τις ευλογίες ενός νοσηρού συστήματος με απολήξεις στην κεντρική εξουσία.

Σκοτεινές αναθέσεις δημοσίων έργων (βλέπε Δομοκός κλπ), κομματικοί εγκάθετοι σε θέσεις κλειδιά, νοσηρά παιγνίδια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια εκτεταμένη σήψη η οποία σαρώνει τα πάντα στο άγγιγμά της.
Ρατσισμός, επέλαση των νεοναζί, κατάλυση της δημοκρατίας, διαπλοκή ολιγαρχών και πολιτικής σε ένα αέναο τανγκό. Από την άλλη τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα να πάρουμε τη δόση. Όπως συμβαίνει ακριβώς τώρα. Ειδικά τώρα που απέχουμε ελάχιστα από τις γερμανικές εκλογές στις οποίες πρέπει να βάλουμε πλάτη για να κατακτήσει η Αγγελική απερίσπαστη μία ακόμη νίκη.

Με 30% του πληθυσμού ανέργους ποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σωθεί επειδή το καλοκαίρι θα φθάσουν 17 (;) εκατομμύρια φτωχοτουρίστες για να πιούνε μπίρες και να αφοδεύσουν στα φτηνά κάμπινγκ της επικράτειας, σε μια χώρα που ψάχνεις με το κιάλι τα πραγματικά πεντάστερα ξενοδοχεία;

Το ευχάριστο διάλειμμα θα μπορούσε να κρατήσει ως τον Οκτώβριο αν δεν είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη εκδήλωση οργής από την μεριά των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την άρνηση του Ομπάμα να συναντήσει έστω και στα όρθια τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι Αμερικανοί είναι οργισμένοι με τον Σαμαρά και το χειρότερο:Tο δείχνουν! Δεν τον δέχονται στις ΗΠΑ και μάλιστα αφού τον έχουν αφήσει στο περίμενε, ως το πάρα 5, για ένα ραντεβού με τον Ομπάμα. Δεν ξέρουμε πότε άλλοτε συνέβη κάτι παρόμοιο με Ελληνα πρωθυπουργό. Ακόμη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, τον αποδέχθηκαν στο τέλος. Με τον Σαμαρά τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χαρτογραφηθεί ως «όμηρος στην αυλή της Μέρκελ»!

Έτσι τον αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί και οι εξελίξεις μετά το ναυάγιο του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μη αναστέψιμες. Ο Σαμαράς ο οποίος να μη τι άλλο λόγω της εμπειρίας του διαθέτει πολιτικό ένστικτο καθόλου τυχαία πριν λίγες ώρες δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσοχή που πρέπει να δώσουμε ώστε να αποφευχθεί η πύρινη λαίλαπα (της Ηλείας- θα συμπληρώναμε εμείς).
Μια λαίλαπα την οποία το περιβάλον Καραμανλή αποδίδει πλέον σε έργο ξένων μυστικών υπηρεσιών. Ένας Καραμανλής, ο οποίος σύμφωνα με αφήγηση καλού φίλου και έγκριτου δημοσιογράφου, γνώριζε ότι οι Αμερικανοί θα τον «τέλειωναν» από την στιγμή που τους πήγε κόντρα στο σχέδιο Ανάν.

-Παιδιά αυτό ήταν, ας τα μαζεύουμε...,

είπε στους δικούς ανθρώπους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής με το που επέστρεψε από το Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης και το “ηρωικό ΟΧΙ” στο σχέδιο Ανάν.

Στην ίδια θέση βρίσκεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος-σημειώστε-ακόμη δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην εξουσία. Τι διαφοροποιεί όμως-υπέρ του Σαμαρά-εκείνη την συγκυρία από την σημερινή; Το γεγονός ότι στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ένας ηγέτης που οι Αμερικανοί να τον θεωρούν δικό τους και αξιόπιστο για τους ίδιους, ώστε να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες «βίαιης αποπομπής» του Σαμαρά. Όλα όμως από την μια στιγμή στην άλλη μπορούν να αλλάξουν καθώς νέα πρόσωπα είναι έτοιμα να μπουν στον κομματικό και πολιτικο χάρτη της χώρας. 

Mεγάλη σφαλιάρα έφαγαν οι Σκοπιανοί!

Τι λέει καναδική εφημερίδα για τον Μ. Αλέξανδρο και την Μακεδονία!
Αυτά να γίνονται να μας φτιάχνει η διάθεση! «Πόρτα» έφαγαν οι Σκοπιανοί , στην προσπάθεια καταλήστευσης της ιστορίας μας. Η ευρείας κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα Νational Post, ξεκαθαρίζει στο καναδικό κοινό που προφανώς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες ότι οι Σκοπιανοί αυθαίρετα επιδιώκουν την οικειοποίηση της δόξας του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου.
Megali sfaliara efagan oi skopianoi 1 315x236 300x224 Mεγάλη σφαλιάρα έφαγαν οι Σκοπιανοί!Σε χτεσινό της άρθρο σε στήλη για ταξιδιωτικούς προορισμούς, ο αρθρογράφος Bert Archer ασχολήθηκε με τα Σκόπια.Ανάμεσα σε άλλα, ο Archer τονίζει τα αυτονόητα. Τα Σκόπια δεν είναι Μακεδονία και η Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου είναι στην Ελλάδα.
“Η Μακεδονία που οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με ασαφή πληροφόρηση, αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του ανθρώπου που δημιούργησε μιά από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον κόσμο, αυτή που κυρίεψε την Περσική αυτοκρατορία, αυτή η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα, μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα αυτής της χώρας που είναι τώρα επίσημα γνωστή ως FYROM και γιόρτασε την 20η επέτειο από την επίσημη της αναγνώριση στις 8 Απριλίου“ γράφει ο Καναδός αρθρογράφος.
Στην συνέχεια στηλιτεύει την προσπάθεια “αρχαιοποίησης” που εφαρμόζει η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Την ονομάζει μια από τις πιο “ψυχαγωγικές πλευρές” των Σκοπίων, μάλιστα αναφέρει ότι μια επόμενη κυβέρνηση μπορεί να στρέψει τα Σκόπια σε άλλη πλευρά της ιστορίας όπως η Μητέρα Τερέζα, ή κομμάτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναγνωρίζοντας το γεγονός, ότι οι Σκοπιανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να συρράψουν κομμάτια από την ιστορία άλλων.
«Ζουν με τις ζωές των άλλων, γιατί οι δικές τους, τους φαίνονται βαρετές και λίγες».
Τα ταξιδιωτικά άρθρα είναι ευρείας ανάγνωσης και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει μια χώρα ένας τουρίστας. Μην ξεχνάμε ότι τα αρχαία ελληνικά μνημεία, στην Τουρκία, οι Τούρκοι τα ονομάζουν «ρωμαϊκά», και πολλοί εκ των τουριστών που δεν είναι δυνατοί στην ιστορία αυτό το αποδέχονται ως αλήθεια. Το σίγουρο είναι πως οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ζούσαν εκεί, το αναγνωρίζει και ο αρθρογράφος.
Οι Σκοπιανοί έγιναν φυσικά πυρ και μανία , καθώς η εφημερίδα είναι ευρείας κυκλοφορίας και ειδικά τα τουριστικά έντυπα έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό και τεράστια δύναμη!

Πόσες αποδείξεις του 2012 χρειάζονται ανάλογα με το εισόδημα και πόσο φόρο θα γλιτώσετε


Επιπλέον φόρους κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι εάν δεν παρουσιάσουν… στη φορολογική δήλωση το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.
poses apodeixeis tou 2012 xreiazontai analoga me to eisodima kai poso foro tha glitosete 1 315x236 300x224 Πόσες αποδείξεις του 2012 χρειάζονται ανάλογα με το εισόδημα και πόσο φόρο θα γλιτώσετεΗ φορολογική νομοθεσία που ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2012 (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά εντός των προσεχών εβδομάδων) προβλέπει, ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου ατομικού – πραγματικού ή προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων – εισοδήματος του έτους 2012, εφόσον το ποσό του εισοδήματος αυτού δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
Για περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το συνολικό ποσό που πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, δηλαδή στο 25% του ποσού των 60.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού και ουσιαστικά θα χάνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Συνεπώς, ακόμη κι αν ένας φορολογούμενος έχει ατομικό εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αν δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του, θα πληρώσει κι αυτός φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει! Ουσιαστικά δηλαδή θα χάσει το αφορολόγητο.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μιλάει με Σαμαρά ο Φράγκος για επιστροφή ως ΥΕΘΑ



Και να θέλεις ν’ αγιάσεις με τον στρατηγό Φράγκο, δεν σ΄ αφήνουν. Σύμφωνα λοιπόν με σχόλιο του Βηματοδότη , ο Φράγκος συνομιλεί με τον ίδιο το πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος -γράφει ο Βηματοδότης επαναλαμβάνουμε- ζητά την γνώμη του για τον χειρισμό των θεμάτων της ΑΟΖ,για τον χειρισμό της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο,αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. “Μπορεί να δούμε ακόμη και επιστροφή Φράγκου στο υπουργείο Άμυνας; Ουδείς γνωρίζει. Ο πρώτος πάντως που θα χαρεί από μια τέτοια εξέλιξη είναι ο κ.Κ.Παπούλιας ,ο οποίος επίσης συνομιλέι συχνά με τον κ.Φράγκο”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Να συνομιλεί συχνά ο Αντώνης Σαμαράς με τον Φράγκο δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Για την ΑΟΖ όμως; Τι σχέση έχει ο Φράγκος; Για τους Τούρκους; Να το δεχτούμε έχει και συγγραφικό έργο πλέον να επιδείξει. Για την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις το αποκλείουμε καθώς όπως μαθαίνουμε ο πρώην Α/ΓΕΣ δεν ασχολείται και όσοι τον προσέγγισαν για να ασχοληθεί εισέπραξαν κάθετη άρνηση και “παγωμένη συμπεριφορά”. 

Όσο για την επιστροφή στο ΥΕΘΑ; Θα τολμήσουμε να ρισκάρουμε πρόβλεψη ότι αυτό δεν είναι ενδεχόμενο που μπορεί να έχει σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης. Κι ας μιλάει συχνά με τον Παπούλια ο Φράγκος.  

Κωνσταντίνος Μανίκας ο Μαθητής που αφησε αφωνο όλο το Facebook



Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας…


Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.

Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.

Τι λέτε;;;;;

Τι μέλλον έχω , -εξαιτίας σας – κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;

Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την ζωή όλων, από παλιά.

- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;

- Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο;

- Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό , δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ τον πάγκο του παζαριού;;;;;

- Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;

- Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση , απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;

- Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο;

- Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;

- Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου;

- Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ την πείνα;

- Ποιος άφησε τόσους άνεργους;

- Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;

- Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα;

Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;;

Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου , με την απεργία , θα καταστρέψουν τα όνειρα μου.

Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;

Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία-;

Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης ;

Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;

Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου , σ όλη τη χώρα.

Δάσκαλοι μου , έχετε υποχρέωση απέναντι σ όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ .

Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.

Όποια υποχώρηση και να κάνετε , όποια νίκη της κυβέρνησης , θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω , να ονειρεύομαι , να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Στους γονείς , τους συμμαθητές μου και σ όλη την κοινωνία έχω να πω τα εξής:

Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην εξαθλίωση;

Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις αίθουσες;

Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;

Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον αγώνα ;

Έτσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη ;

Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας, αυτοσεβασμού , αξιοπρέπειας μαχητικότητας η παράδειγμα υποδούλωσης;;;

Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι ;

Από αύριο κιόλας , καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι , ένα σύνθημα : «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»

Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία .

Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το γέλιο μας ,το γέλιο των παιδιών σας.

ΥΓ. όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα» , παραθέτω τους βαθμούς μου…




Βαρουφάκης: Έγινα βλακωδώς σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου!


"Του ανθρώπου, η κυβέρνηση του οποίου, ήταν το μέσο για το πέρασμα της Ελλάδα στην κόλαση"... 

Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση προχωρά σήμερα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης, με κείμενό που αναρτά στο προσωπικό του ιστολόγιο, με τίτλο: «Εξομολογήσεις ενός ανακόλουθου Μαρξιστή: Βασική ομιλία». Ο Γ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων εξιστορεί το πώς και πότε βρέθηκε στη θέση του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, «βλακωδώς», όπως τονίζει.

Όπως λέει, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ήταν ο άνθρωπος, η κυβέρνηση του οποίου ήταν το μέσο για το πέρασμα της Ελλάδα στην κόλαση». 

Συνεχίζοντας ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι παραιτήθηκε από σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου λίγο καιρό αργότερα όταν «μυρίστηκε» την επερχόμενη καταστροφή και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι φοιτητές έμεναν «συγκινητικά αδιάφοροι στην καταστροφή», ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση και το ρόλο που έπαιξε, αναφέρει ότι όταν ξέσπασε το 2008, άρχισε να γράφει άρθρα και να κάνει εμφανίσεις σε «γνωστά και μη media, προβάλλοντας μια ατζέντα για το πως θα σωθεί ο καπιταλισμός από τον εαυτό του», ενώ αναφέρεται και στη φυγή του από την Ελλάδα «όταν τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα σε προσωπικό επίπεδο». Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στον Μαρξισμό τονίζει ότι είναι «ένας ιδιόρρυθμος Μαρξιστής, αλλά Μαρξιστής το δίχως άλλο», ενώ τάσσεται υπέρ ενός δημοκρατικού, φιλελεύθερου σοσιαλισμού ως το ιδανικό μέλλον «για το οποίο θα πάλευα».

Στο Αιγαίο οπλισμένοι οι Τούρκοι με το ( CN-235) να καταγράφει την κεραυνοβόλα αντίδραση των Ελληνικών μαχητικών




Μελτέμια και Φουρτούνες στο Αιγαίο και ''πολεμικό κλίμα εν όψει '' 
Το κλίμα δυναμιτίζεται και απο τις δηλώσεις του Αχμέτ που δεν "αναγνωρίζει σύνορα" στο Αιγαίο ! 

Ένας σχηματισμός απο 4 τούρκικα μαχητικά αεροσκάφητα δύο οπλισμένα , 
πέταξε στο κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο με το γνωστό τελευταίο σχηματισμό Δύο μαχητικά χαμηλά και δύο οπλισμένα ψηλότερα να κρατούν θέση αναμονής και έτοιμα για όλα ... 
Κεραυνοβόλα η αντίδραση των Ελληνικών μαχητικών που απογειώθηκαν απο τη Λήμνο και πήραν την ουρά των Τούρκικων ... 
Αγριεύουν τα πράγματα στο Αιγαίο και δεν είναι απο τα μελτέμια 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (4 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 (1 CN-235) 

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 5
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 8
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. 



Τι ζήτησε το Ισραήλ από την Κύπρο και την Ελλάδα

Εξαιρετικά απλό και σαφές ήταν το κεντρικό μήνυμα που μετέφερε προς την κυπριακή πλευρά και δευτερευόντως προς την ελληνική η κυβέρνηση του Ισραήλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη χώρα. 

Στο κεντρικό μήνυμα που πέρασαν στην ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) πλευρά οι Ισραηλινοί θα αναφερθούμε αμέσως παρακάτω. Σε ότι αφορά τα «υπόλοιπα» οι Ισραηλινοί παρείχαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για την ύψιστη σημασία των σχέσεων τους με την Κύπρο όπως επίσης και για ζητήματα που άπτονται της ασφαλείας της εξόρυξης και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Για ευνόητους λόγους, στο θέμα αυτό δεν μπορούμε κι ούτε πρέπει να επεκταθούμε. 

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν την παραχώρηση μέσω μίσθωσης δύο παράκτιων περιπολικών τύπου Super Dvora στη Διοίκηση Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες ναυτικής επιτήρησης της Εθνικής Φρουράς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδεχθεί την παραχώρηση καθώς θα ενισχύσει τις δυνατότητες ναυτικής επιτήρησης μία περίοδο που η οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις πιστώσεις για την άμυνα της μεγαλονήσου.

 


Ποιό ήταν το μήνυμα; Τι ζήτησαν οι Ισραηλινοί; 

ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 


Με μία ισχυρή δόση κακεντρέχειας θα σημειώναμε ότι αυτά τα δύο είναι ζητούμενα εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα (κυρίως) και λιγότερο στην Κύπρο. 

Την παρούσα περίοδο όμως που η παρτίδα ενός εξαιρετικά πολύπλοκου και πολυεπίπεδου γεωπολιτικού παιγνιδιού έχει αρχίσει στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη των εθνικών στόχων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, με άλλα λόγια του ελληνισμού γενικότερα. Μόνο ως μυστικότητα στα υπό συζήτηση θέματα και άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που θα ληφθούν από κοινού θα μπορούσε να διερμηνευθεί το ισραηλινό μήνυμα. 

Κι έστω οι Κύπριοι από την εποχή του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συμφωνήσουν και να κρατήσουν τα στόμα τους κλειστό. Η Ελλάδα όμως; Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που άρχισε η ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση η ελληνική πλευρά στις διμερείς σχέσεις επέλεξε τον ρόλο του… αγοραστή οπλικών συστημάτων και μάλιστα αναξιόπιστου. Επί της ουσίας, στρατηγικός διάλογος είτε δεν έγινε είτε αντιμετωπίστηκε ως διπλωματική «τυπικότητα». 

Τα χρόνια πέρασαν και ανακαλύφθηκαν οι υποθαλάσσιοι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο που είτε μας αρέσει είτε όχι «δένουν» τις τρεις χώρες σε έναν γεωστρατηγικής σημασία «ενεργειακό διάδρομο». 


Σε απλά ελληνικά, την παρούσα περίοδο τα συμφέροντα Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ στο θέμα των υδρογονανθράκων τουλάχιστον συμπίπτουν και φυσικά αυτή είναι η πιο στέρεα βάση για την οικοδόμηση στρατηγικών σχέσεων. 

Και πάλι όμως η ελληνική πλευρά τελούσα σε κατάθλιψη, όχι μόνο από τη δυσάρεστη καθημερινότητα, αλλά και τις επικρατούσες ιδεοληψίες, συνεχίζει να επαναλαμβάνει κοινότοπες μεγαλόστομες και ασαφείς διακηρύξεις αλλά επί του πρακτέου σχεδόν μηδέν. Συχνά προσπαθεί διακηρυκτικά να συνδυάσει τα ασυνδύαστα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αμφιβολίες στους δυνητικούς – λόγω συμφερόντων, το τονίζουμε – συμμάχους, εάν έχει ξεκάθαρη πυξίδα και γνωρίζει προς τα πού θέλει να πάει. 

«Κουμπώνονται», αφού κανείς δεν μπορεί να βάλει «το κεφάλι του στον ντορβά» για να σε βοηθήσει, εάν πρώτα εσύ πρώτος δεν επιθυμείς να βοηθηθείς. Και για να συμβεί αυτό, δεν μπορείς τη μία μέρα να καταγγέλλεις συμπεριφορές ως έκνομες με βάση το διεθνές δίκαιο και την επόμενη να χαριεντίζεσαι με αυτό που το παραβιάζει. 

Εν κατακλείδι το ισραηλινό αίτημα είναι τόσο απλό όσο και δύσκολο. 

Προϋποθέτει να γίνουμε κυνικοί και ρεαλιστές και φυσικά να σοβαρευτούμε προφυλάσσοντας τις διεθνείς σχέσεις της χώρας από τη φθορά που επιφέρουν οι ανούσιες και για το θεαθήναι εσωτερικές αντιπαραθέσεις. 

Μπορούμε να το καταφέρουμε; 

Εάν προκύπτει ένα δίδαγμα από την κατάσταση στη Συρία όπως αυτή έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, είναι ότι η αυτοπροβαλλόμενη ως «περιφερειακή στρατιωτική υπερδύναμη» Τουρκία, είναι υπερεκτιμημένη… στον υπερθετικό, αποδεικνύοντας την ορθότητα του όρου «φοβικό σύνδρομο» με τον οποίο διαπρεπείς Έλληνες αναλυτές έχουν περιγράψει τη στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στην υπερφίαλη πολιτική της Άγκυρας. 


Όσο η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε πίεση, τόσο αποθρασύνεται και επιχειρεί να κερδίσει δια των απειλών και της απειλής χρήσεως στρατιωτικής βίας όσα θεωρεί ότι δικαιούται, ασχέτως εάν αυτά καλύπτονται ή όχι από το διεθνές δίκαιο. Το μυστικό απέναντι στην Άγκυρα είναι να την πιέσεις στρατιωτικά, χωρίς απαραίτητα να εγκαταλείψεις τη διάθεση συζήτησης και εξεύρεσης, εάν υπάρχει, ενός λογικού συμβιβασμού. Πάντως, η υπερδύναμη Τουρκία συμπεριφέρεται ως… αμνός στην περίπτωση της Συρίας, ενώ εξακολουθεί να τους κατατρύχει το σύμπλεγμα της φοβίας της ήττας, εξ ου και η θρασύδειλη συμπεριφορά απένανατι σε όποιον θεωρεί του χεριού της. 

Η παρούσα συγκυρία δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα, παρά την κρίση, να το κάνει και να επιδιώξει την ταχεία προώθηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και να μεγιστοποιήσει την αξία, στρατιωτική και διπλωματική, της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως των αεροπορικών και των ναυτικών, αφού ο συνδυασμός τους θα καθιστούσε τους τουρκικούς λεονταρισμούς γράμμα κενό. Αλλιώς γιατί τις πληρώνουμε αν δε γνωρίζουμε να τις αξιοποιήσουμε; 

Δυστυχώς, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος της Ελλάδας, όχι υπέρ της και το «Ελντοράντο» των κοιτασμάτων μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτης, αφού όσο εισέρχεται στη διεθνή αγορά το σχιστολιθικό αέριο (shale gas) τόσο η διεθνής τιμή θα συμπιέζεται λόγω της αύξησης της προσφοράς του αγαθού. 

Αυτό σημαίνει, ότι η Ελλάδα όσο καθυστερεί, τόσο διακινδυνεύει, είτε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα εκτιμώμενα έσοδα είτε να διαπιστώσει μια ωραία πρωία ότι δεν θα μπορεί καν να εξορύξει τους υδρογονάνθρακές της, αφού θα είναι οικονομικά ασύμφορο. Η Ελλάδα κινδυνεύει καθώς έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Κάποτε, εάν έκανες λόγο για «πετρέλαια» σε λοιδορούσαν, τώρα πολλοί από αυτούς που λοιδορούσαν υπερθεματίζουν… Αποτέλεσμα είναι το ότι καθυστερήσαμε… ευτυχώς οι Κύπριοι Έλληνες όχι τόσο…



Αυτό δυστυχώς δεν το αντιλαμβάνονται δυστυχώς πολλοί με ιδεοληψίες «αριστερού ή δεξιού τύπου» στην Ελλάδα, ώστε να καθαρίσουν το συγχυσμένο τους μυαλό και να αντιληφθούν ότι οι εύπεπτες στο εκλογικό ακροατήριο, πλειοψηφίας ημιμαθών, «κορόνες», είναι απλά αυτοκαταστροφικές. 

Το ερώτημα είναι λοιπόν ένα: Μπορούμε Ελλάδα και Κύπρος να σοβαρευτούμε και να αντιληφθούμε ότι εάν δεν δείξουμε υπευθυνότητα απλώς τελειώσαμε; Και ότι όλα όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον μας θα είναι πάνω στην άμμο; Έχουμε την αρετή ως κοινωνία να περιθωριοποιήσουμε τους ανεγκέφαλους πολιτικούς που έχουν γεμίσει τον τόπο οι οποίοι ασχολούνται με το παραγοντιλίκι και τα παχιά λόγια, ενώ είναι ανίκανοι να αποφασίσουν φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και να αντιληφθούμε την ανάγκη για αμοιβαία επικερδείς μπίζνες με αυτούς που θα επιλέξουμε; 

Ούτε θα μας «παντρευτούν» ούτε θα τους «παντρευτούμε», ούτε όμως και θα ανακαλύψουμε τον τροχό, απλά θα συμπεριφερθούμε για μια φορά στην Ιστορία μας ως φυσιολογικό κράτος… Δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά το να μας ζητούν τα αυτονόητα δεν μας κολακεύει, μάλλον σημαίνει ότι η έξωθεν μαρτυρία μας δεν είναι καλή. 

ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ λοιπόν…