Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Aγανάκτηση για τη φορολογία των αγροτεμαχίων


Tα κυοφορούμενα μέτρα για φορολόγηση της αγροτικής 

γης θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής οδηγώντας την 

γη σε άλλα «χέρια», λένε οι αγρότες.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που διαθέτουν ακόμα και χιλιάδες άγονα στρέμματα βοσκοτόπους και οι οποίοι δεν αποκλείεται να φορολογηθούν προς... 10 ευρώ το ένα. Αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων, συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, ακόμα και σχέδιο παράδοσης της αγροτικής γης σε άλλα «χέρια» όπως εταιρείες φωτοβολταϊκών και ξένους επενδυτές κάθετων μονάδων παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, «βλέπουν» οι αγρότες πίσω από τις κυβερνητικές προθέσεις για τη φορολόγηση της περιουσίας τους που έρχονται τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που διαθέτουν ακόμα και χιλιάδες άγονα στρέμματα βοσκοτόπους και οι οποίοι δεν αποκλείεται να φορολογηθούν προς... 10 ευρώ το ένα.
Χαρακτηρίζουν «φούμαρα» αυτά που λένε οι κυβερνώντες δήθεν ότι ο πρωτογενής τομέας θα αποτελέσει την «ατμομηχανή» για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και τονίζουν ότι τα μέτρα της φορολόγησης της αγροτικής γης είναι τμήμα της «φοροκαταιγίδας» που πλήττει τον ελληνικό λαό.
Στην πλέον δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, που διαθέτουν εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες άγονα στρέμματα βοσκοτόπους και οι οποίοι δεν αποκλείεται να φορολογηθούν προς 10 ευρώ το ένα. Δηλαδή ένας βοσκός με όλα κι όλα 200 πρόβατα και 1.000 στρέμματα πλαγιά {συνηθισμένο παράδειγμα σε περιοχές όπως η Κρήτη} θα κληθεί να πληρώσει…. 10.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να τα έχει.
 Όπως λένε οι συνδικαλιστές του χώρου, ουσιαστικά υποθηκεύει την περιουσία του στο κράτος το οποίο σε ένα βάθος χρόνου θα μπορεί να την κατάσχει και να τη δώσει στη συνέχεια όπου θέλει….
Ο γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης (ελαιοπαραγωγός και αμπελουργός) δηλώνει στο Agronews  ότι σύντομα θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών οργανώσεων για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, είναι να υπάρχει και συμμετοχή από την πλευρά του κόσμου: «Οι κυβερνώντες είναι ανίκανοι να προσφέρουν την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα. Αν κατανάλωναν σε σκέψεις για την ανάπτυξη το μισό του χρόνου που καταναλώνουν για να αποφασίσουν πώς θα εισπράξουν φόρους, θα ήταν άλλη η εξέλιξη αυτής της χώρας. Αν υπήρχε ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό που μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον τόπο, τότε και το κράτος θα εισέπραττε υπερδιπλάσια ποσά από αυτά που υπολογίζει να εισπράξει σήμερα» υπογραμμίζει ο κ. Τζωρτζάκης.
Ο ίδιος προβλέπει ότι με τα μέτρα για τη φορολόγηση της αγροτικής γης θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια οι αγρότες θα καλλιεργούν κατά πολύ λιγότερη γη από ότι σήμερα. Θα γίνονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη της ζήτησης και θα συρρικνωθεί ο αγροτικός τομέας. «Αν το μέτρο της φορολόγησης λαμβανόταν σε συνάρτηση με μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τότε ναι, δεν θα διαφωνούσαμε. Θα λέγαμε υπάρχει λογική στήριξης του πρωτογενή τομέα. Όμως το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Δεν θέλω να βάζω στο νου μου σκέψεις ότι υπάρχουν σχέδια να ξεπουληθεί η αγροτική γη. Και αυτό επειδή εμείς οι αγρότες τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη πονάμε τη γη μας, τη γη των πατεράδων μας και δεν πρόκειται να την πουλήσουμε. Απλά για τη φορολόγηση ισχύει το ρητό ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου