Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήσεις ως 49% στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Αρθ. Ζερβός «Πρέπει να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια» δήλωσε



Αυξήσεις ως 49% στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Αρθ. Ζερβός

Οι αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ «είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα για την μέση ελληνική οικογένεια» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός

 

 
Αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθ. Ζερβός. Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο επαναδιορισμός του στο τιμόνι της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι το ποσοστό αυτό «υπάρχει στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί», διευκρινίζοντας ότι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 49%, αναλόγως της τιμολογιακής κλίμακας στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής.
Η ανώτατη αύξηση (για την ακρίβεια ανέρχεται σε 48,7%) αφορά τιμολόγια που είναι κάτω του κόστους (κλειστά σπίτια, δεύτερη ή τρίτη κατοικία), ενώ για καταναλώσεις από 0-400 kWh η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς θα είναι 5 ευρώ μηνιαίως, από 400-800 kWh θα είναι 10 ευρώ το μήνα, ενώ ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι «στις άλλες κατηγορίες είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα για την μέση ελληνική οικογένεια» (1.400-1.600 kWh).
Ο μέσος όρος των αυξήσεων που προτείνει η ΔΕΗ για το 2013 ανέρχεται σε 25% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή, ενώ οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι κλιμακωτές σε τρεις χρονικές φάσεις έως την 1η Ιουλίου 2013 (10,8% από 1.1.2013, 6,3% την 1.5.2013 και 6,1% την 1.7.2013), οπότε «τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι κοστοβαρή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και λόγω Μνημονίου.
Όπως είπε, «θα υπάρξει απότομη μεταβολή για προσαρμογή στην κατάσταση αυτή», ενώ σημείωσε ότι από την εποχή του Μνημονίου Ι έπρεπε να γίνουν τιμολογιακές προσαρμογές, οι οποίες δεν έγιναν.
«Ετσι πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια», πρόσθεσε. Μάλιστα είπε ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την  Ισπανία», ενώ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στην ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκ. ευρώ).
Τέλος, όσον αφορά το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, είπε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του. Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ. 

Στους λογαριασμούς την Τρίτη η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης


Τα πρώτα sms στα κινητά τηλέφωνα των δικαιούχων με την πίστωση του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης έχουν ήδη σταλεί από σήμερα Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα ειναι διαθέσιμα από το απόγευμα μέσω των ΑΤΜ και την Τετάρτη από τα ταμεία των τραπεζών. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι παρακρατήθηκε υπέρ ΕΛΓΑ η δεύτερη δόση της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Από το απόγευμα της Τρίτης μέσω ΑΤΜ και από την Τετάρτη μέσω ταμείου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα του τσεκ στους δικαιούχους.Από το απόγευμα της Τρίτης μέσω ΑΤΜ και από την Τετάρτη μέσω ταμείου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα του τσεκ στους δικαιούχους.
"Να σχεδιαστεί σωστά το αύριο της γεωργίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον υφυπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτροφών ποσά λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, χρήματα που αποτελούν σημαντική ένεση ρευστότητας σε συνέχιση της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου», τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα χρήματα του ΕΛΓΑ να πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών». Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.
Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Νέα ΚΑΠΤο παρόν στη μάχη για τη νέα ΚΑΠ δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ώστε «να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για τη νέα περίοδο 2014-2020», ενώ ο κ. Τσαυτάρης καθησύχασε τους αγρότες λέγοντας ότι «ο κόσμος νομίζει ότι τελειώνουν οι επιδοτήσεις στο τέλος του 2013. Το σύνθημα στην Ευρώπη είναι το «Food Security», δηλαδή αυτάρκεια στα τρόφιμα. Σ’ αυτή την προσπάθεια για την αυτάρκεια η Ευρωπαϊκή Ένωση στήνει δύο δίχτυα προστασίας:

1) Εξασφάλιση σοδειάς, κάτι που γίνεται ήδη με τον ΕΛΓΑ.
2) Εξασφάλιση εισοδήματος για τον παραγωγό. Εάν στο τέλος της χρονιάς ένας αγρότης δει μειωμένο το εισόδημά του, για διάφορους λόγους και χωρίς υπαιτιότητα δική του, παρόλο που έκανε ό,τι έπρεπε, με τη νέα ΚΑΠ, η Ευρώπη θα έρθει να καλύψει αυτή τη διαφορά. Σε αυτό θα βοηθήσει και η τήρηση βιβλίων, που θα μπορεί να αποδείξει τις διαφορές στο πραγματικό αγροτικό εισόδημα.»

Ο κ. Τσαυτάρης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Σαμαρά, μετέβη στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Εκεί βρίσκεται ήδη ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Μελάς, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση με την Επίτροπο Αλιείς, Μαρία Δαμανάκη.
Προαιρετική ασφάλισηΤο σύστημα προαιρετικής ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ εξήγησαν οι δύο υπουργοί στον πρωθυπουργό, ο οποίος το άκουσε με ενδιαφέρον. Ο κ. Τσαυτάρης εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δε θα ασφαλίζει τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, τους οποίους καλύπτει σήμερα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θα ασφαλίζει τους κινδύνους από βιολογικές καταστροφές (ασθένειες, εντομολογικές προσβολές κ.λπ.) που ζημιώνουν τους παραγωγούς. Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι ενεργοποιείται αυτό το νέο σύστημα, την ώρα που ο ΕΛΓΑ έχει εξυγιανθεί. Τόνισε, όμως και στον κ. Σαμαρά, ότι υπάρχουν δυσκολίες με το προσωπικό, διότι ο οργανισμός λειτουργεί με τα μισά άτομα από το 2009 και ζήτησε να προσληφθούν οι εποχιακοί που χρειάζονται, για να προχωρούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις. Τέλος, επανέλαβε ότι η απόρριψη της αίτησης για ΠΣΕΑ για το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι είναι τελεσίδικη.

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκαν στην πολιτική βούληση «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών οργανισμών από τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στις πολύτεκνες οικογένειες». Ήδη έχουν γίνει επαφές, σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων ώστε από την επόμενη χρονιά να δίνεται αυτό το βοήθημα.
Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά
«Είχαμε μια πολύ αποδοτική και γόνιμη συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή κ. Χαρακόπουλο γιατί περιήλθαμε το χώρο των προβλημάτων, των θεμάτων και των μελλοντικών επιλογών του υπουργείου θα έλεγα με έναν τρόπο που πραγματικά μας δίνει το δικαίωμα να σχεδιάσουμε σωστά για το αύριο της γεωργίας μας.

Είμαι επίσης σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών και των κτηνοτρόφων με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο, είναι το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης εκείνων που λέμε, αγροτικές επιδοτήσεις. Αναμφίβολα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας σε συνέχεια και της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου που έχει δοθεί. Θέλω να πω όμως ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους όπως σήμερα να μην αποτελούν πια είδηση αλλά να είναι μια υποχρέωση της πολιτείας και να είναι κανόνας σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα.

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του υπουργείου για τις πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ που θα καλύψει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, δηλαδή ζημιές και από βιολογικά φαινόμενα αν πω μόνο τη λέξη πράσινο σκουλήκι, οι αγρότες σε όλη τη χώρα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας. Θέλω να τονίσω επίσης ότι βούλησή μας είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε έναν κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί πραγματικά πιστεύω ότι θα πιάσουν τόπο.

Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, είναι τεράστιες. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που κερδίζουν επάξια πια τις θέσεις τους στις διεθνείς αγορές. Από το λάδι μας μέχρι την φέτα, μέχρι τα κρασιά και τα φρούτα μας.
Η εντολή που υπάρχει εδώ στο υπουργείο είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις ακριβώς στον τομέα της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων. Είναι χρέος μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας και ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις από μικρότερα μέχρι και εργοστάσια σημαντικά μεγάλα σε όλη την ελληνική περιφέρεια με σημαντική επίπτωση όπως αντιλαμβάνεστε και στην απασχόληση και βεβαίως στην ανάπτυξη. Και ήδη βάλαμε μπροστά και την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα που είναι ένα μεγάλο συγκριτικό εθνικό μας πλεονέκτημα που διαθέτουμε.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι θα είμαστε επίσης παρόντες στην καινούργια μάχη που θα γίνει για την ΚΑΠ, στην Ευρώπη. Και η ηγεσία του υπουργείου κι εγώ προσωπικά θα δώσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για την νέα περίοδο 2014-2020. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες. Με τις αποφάσεις αυτές των Βρυξελλών η Ελλάδα πιστεύω ότι θα μπει σε μια νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε σύντομα να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Άναψε φάρος μέσ' στην ομίχλη



Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης 

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα! 

Σήμερα υπάρχει κάτι που δεν υπήρχε ως χθες....

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΕΝΑ ΠΕΔΙΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και συνένωσης για όλα τα μικρά ρυάκια που σχημάτισαν πολίτες σε εκατοντάδες μέρη της Ελλάδας, αντιστεκόμενοι στην άδικη φτωχοποίηση και εξαθλίωσή τους. 

Σήμερα φαίνεται πως ανοίγει η κοίτη του μεγάλου χείμαρρου που θα δεχτεί όλα αυτά τα ορμητικά ρυάκια για να γίνει ατίθασος καταρράχτης που θα πέσει επάνω στο μίασμα για να το εξαφανίσει και να καθαρίσει η “κόπρος του Αυγεία” που σώρευσε το καθεστώς πολιτικό μας σύστημα, όλα αυτά τα χρόνια της ασύδοτης ρεμούλας που κατέστρεψε τη χώρα και την κοινωνία των πολιτών της. 

Λίγος καιρός μένει για να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. 

Μετά, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς τα συρματοπλέγματα της αιχμαλωσίας μας θα ψηλώσουν και θα γίνουν απροσπέλαστα, με αποτέλεσμα να βαφεί με πολύ αίμα κάθε απόπειρα απόδρασης από αυτά. 

Όσοι προτιμούν (για να μείνουν συνεπείς σε μία αμφιλεγόμενης χρησιμότητας κομματική/ιδεολογική πίστη) να συνεχίσουν να ζουν στην αιχμαλωσία των Μνημονίων, που έχει επιβάλλει στη χώρα η γνωστή σε όλους με τα ονοματεπώνυμά της, πολιτική και οικονομική Ολιγαρχία, μεταμφιεσμένη σε Δημοκρατία, ας μείνουν, οι δουλοπρεπείς, θεατές της ακόμη μεγαλύτερης υποδούλωσής τους , σαν να μη τρέχει τίποτε, με το ίδιο “κολλημένο” σκεπτικό, που έφερε τα πράγματα εδώ, στο βούθουλα της κοινωνικής και εθνικής μας ξεφτίλας.... 

Ας μείνουν θεατές της κατάντιας τους, 

• με χαμένη την Ελευθερία τους, (μετά την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας στον πιό “Ζωτικό Εθνικό Χώρο” (αυτόν της Οικονομίας) 

• με παροπλισμένη, απονευρωμένη και έρμαιο των συμφερόντων των ολίγων, τη Δημοκρατία τους 

• να χορεύουν σύμφωνα με το σκοπό των Μνημονίων και του Δ' Ράιχ που ήδη εγκαθιστά τα στρατηγεία του και τους “γκαουλάϊτερ” στον τόπο μας, σφραγίζοντας την άλωση της Πολιτείας μας 

• να χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου ή το χαράτσι, 

• να πονούν αποχαιρετώντας τα παιδιά τους που μεταναστεύουν, 

• να κλείνουν τα μαγαζιά τους μαζί με τα όνειρά τους, 

• να χάνουν τη Γή κάτω από τα πόδια τους χάνοντας τη δουλειά τους, 

• να χάνουν τη μισή ζωή τους μαζί με το μισό μισθό ή τη σύνταξή τους, 

• να κρυώνουν το χειμώνα και να μη μπορούν να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα το καλοκαίρι, 

• να βλέπουν και να ακούν τον δικό τους άνθρωπο ή τον γνωστό τους να αυτοκτονεί από απελπισία και “να μη μπορούν να κάνουν κάτι” 

• να μή, να μή, να μή, 

Εμείς (οι κομματικά ακαπίστρωτοι πολίτες) 

• που δεν ανεχόμαστε όλα αυτά, 

• που καταλάβαμε ότι η λύση της δυστυχίας μας δεν βρίσκεται μέσα στο καθεστώς πολιτικό σύστημα με την εναλλαγή των κομμάτων στους ρόλους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, 

• που καταλάβαμε ότι αυτό το παιχνίδι το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει το μαρτύριό μας μέσα στην αιχμαλωσία των Μνημονίων 

• που καταλάβαμε ότι η απόδρασή μας από τα μαρτύριά μας γίνεται μόνον με το ξήλωμα αυτού του ύπουλου συστήματος που επιτρέπει μία Ολιγαρχία να κυβερνά εμφανιζόμενη ως Δημοκρατία, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω δεινά μας, 

θα δώσουμε τη μάχη και γι αυτούς. 

Ο κάθε (πραγματικός) Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, που δεν έχουν ακόμη αλλοτριωθεί πλήρως από την προπαγάνδα του αφελληνισμού μας, έχουν στο χέρι τους ένα ανίκητο όπλο: την σφυρηλατισμένη στο αμόνι της πιό τρανής και ένδοξης ιστορίας, Ελληνική ψυχή τους. 

Αυτή την ψυχή καταθέτει ο καθένας και η κάθε μία, με την παρουσία τους στο πεδίο της μάχης. 

Το κάθε “παρών” και “παρούσα”, γίνονται ακαταμάχητα ασπίδα και δόρυ, το υπερόπλο που πάντοτε νίκησε τον εχθρό, όσο μεγάλος κι αν φαίνονταν. 

Το καθεστώς πολιτικό σύστημα που μας τυραννά σήμερα, που κλέβει την χαρά μας και προδίδει τα όνειρά μας, δεν φτάνει ούτε στο νυχάκι της δύναμης των Περσών που (εκπροσωπώντας, τότε, το ίδιο Σκότος που μας απειλεί πάλι), νικήθηκε στον ίδιο αυτό τόπο, από τον ίδιο λαό, εμάς, με τα ίδια όπλα. Οπότε: 


Ζητούνται “προς κατάταξη”,

πολίτες-οπλίτες φέροντες τον οπλισμό τους

(την ψυχή και το σώμα τους)

για την επιχείρηση “ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2013”.



Πρόκειται για την τελική μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στην Ολιγαρχία που ήδη επιβάλλει στον Ελληνικό λαό την τυραννία της. 

Περισσότερα στο http://2013marathon.org

Άκου Ελληνάκο και ξύπνα να πολεμήσεις



Απολογούμαι Ελληνάκο. Σου ζητώ συγγνώμη γιατί σε πρόσβαλα. Δεν έπρεπε να σε αποκαλέσω Ελληνάκο. Εσύ είσαι μαχητής του φωτός. Ένδοξος και ανδρείος. Άγρυπνος φρουρός του καλού. Άγγελος της δικαιοσύνης. Φύλακας κάθε αδύναμου και κατατρεγμένου. Είσαι κάτι σαν τον Spiderman
δηλαδή.

Στην τηλεόραση όμως και στους πολιτικούς που όλη την ημέρα σε βρίζουν "απατεώνα, κλέφτη, λωποδύτη, τεμπέλη, χαραμοφάη, διεφθαρμένο, διεστραμμένο, μίασμα" δεν αντιδράς. Εκεί σκύβεις το κεφάλι και συμφωνείς ένοχα. Κάθεσαι και τους παρακολουθείς υπνωτισμένος να σε μειώνουν και να σε θανατώνουν Ελληνάκο.

Για θυμήσου, όταν ήσουν μικρός, πώς σε ξύπναγε η μαμά σου:
"Σήκω μπούλη μου να κάνεις πιπί σου, να πιεις το γαλατάκι σου και να πας στο σχολείο σου"
και όσο πέρναγε η ώρα:
"Σήκω μπούλη να πας σχολείο"
και όσο πέρναγε η ώρα:
"Μπούλη σήκω γιατί θα σε αρχίσω στις γρήγορες"
και όσο πέρναγε η ώρα:
"Ε, να ρε γαϊδούρι, πάρε και τούτη - πάρε και κείνη"

Εάν η μαμά σου, μπούλη μου, σε ξύπναγε έτσι για να πας στο σχολείο, πώς θα πρέπει να σε ξυπνήσω εγώ που σε καλώ σε πόλεμο; Μήπως θα πρέπει να σου γαργαλήσω τις πατουσίτσες με φτερό; Νομίζεις ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να χαριεντιζόμαστε;

Μην με παρεξηγείς Ελληνάκο. Πριν αναρωτηθείς με ποιό δικαίωμα τόλμησα να πάρω τη θέση της μαμάς σου και να διαταράξω τον ύπνο σου, σκέψου πρώτα γιατί εσύ πήρες τη θέση του μπούλη. Και μάλιστα του κοιμισμένου μπούλη.

Μήπως έχεις ξυπνήσει και δεν το κατάλαβα ή μήπως συνεχίζεις να ζεις στις ονειρώξεις σου και σου τρέχουν τα ... σάλια;

Τι όνειρο έβλεπες πάλι μπούλη μου; Ότι ήσουνα λέει κρυμμένος μέσα σε ένα πολύ μεγάλο χρηματοκιβώτιο και είχες πολλά-πολλά κολλαριστά Ευρώ και τα χάιδευες. Σου άρεσε το χρίτσι-χρίτσι που έκαναν όταν το ένα ξυνόταν πάνω στο άλλο. Τα ακουμπούσες απαλά-απαλά για να μην τα τσαλακώσεις και κάνουν ζαρούλες. Είχες λέει και κέρματα. Αυτά έκαναν ντιν-ντιν και τα έπιανες μόνο με τα νυχάκια σου για να μην τα βρωμίσεις και χάσουν τη λάμψη τους.

Και είναι όνειρο αυτό για να τρέχουν τα σάλια σου ρε μπούλη;

Ναι, γιατί αυτά τα λεφτά δεν ήταν λέει σαν τα άλλα. Αυτά ήταν ξένα λεφτά. Ήταν λαμπερά. Ήταν εύκολα λεφτά. Ήταν μίζα, ήταν φακελάκι, ήταν επιδότηση, ήταν επίδομα, ήταν ΜΟΠ, ήταν Ντελόρ, ήταν ΚΠΣ, ήταν ΕΣΠΑ, ήταν ΑΠΕ. Ήταν το σχοινί που θα σε κρεμάσει Ελληνάκο.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ
Να σε ξεσηκώσω θέλω. Τι να σε κάνω όμως εάν σηκωθείς και κοιμάσαι όρθιος; Έτσι θα χαντακώσεις και τους υπόλοιπους. Ξύπνιο και αποφασισμένο σε θέλω Ελληνάκο, αλλιώς συνέχισε να παρακολουθείς συνταγές μαγειρικής. Αυτό είναι το καλύτερο για όλους μας.

Πώς να σε ξυπνήσω όμως βρε ανόητε αν δεν σου φωνάξω; Αφού από λόγια δεν παίρνεις. Έχεις θαμπωθεί από την ομορφιά του Ευρώ και τρέχεις ξοπίσω του υπνωτισμένος. Χαίρεσαι γιατί τρέχεις όλο και πιο γρήγορα και δεν βλέπεις ότι ο δρόμος είναι κατηφορικός και γι' αυτό επιταχύνεις.

Τρέχεις πίσω από το Ευρώ με την ελπίδα να το πιάσεις. Σου αξίζει να το πιάσεις. Έχεις ξεπουλήσει τα πάντα γι' αυτό. Δεν έχεις καμία άλλη αξία. Ακόμη και τον σταυρό σου όταν κάνεις, στο τέλος κάνεις δύο φορές την κίνηση από δεξιά προς αριστερά. Σε κατ' εικόνα και ομοίωση του Ευρώ έχεις μεταμορφωθεί Ελληνάκο.

Μην απελπίζεσαι όμως. Σε λίγο όχι μόνο θα το φτάσεις αλλά θα το προσπεράσεις κιόλας. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο δρόμος καταλήγει στο γκρεμό. Εκεί να δεις επιτάχυνση που θα έχεις. Πρώτος θα φτάσεις στο τέρμα Ελληνάκο και αντί για στεφάνι θα πέσει το Ευρώ στο κεφάλι σου και θα σε αποτελειώσει, όπως σου αξίζει ανόητε.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ
- Σε ακούω συνέχεια να φωνάζεις "Όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι. Μας κοροϊδέψανε. Μας ξεπουλήσανε. Είναι απατεώνες."

Ποιός σε κορόιδεψε ρε υποκριτή; Κάνεις ότι δεν ήξερες τι ψήφιζες; Αφού η απόφασή σου αυτή ήταν άθλιε. Να σώσεις τα Ευρώ σου. Απλά ήλπιζες να την πληρώσουν οι υπόλοιποι και να την γλυτώσεις εσύ. Δεν φταίνε οι πολίτικοί σου Ελληνάκο. Είναι τόσο άθλιοι όσο είσαι και εσύ. Το τομάρι τους κοιτάνε, όπως κάνεις και εσύ. Απλά αυτοί το πετυχαίνουν καλύτερα, γιατί εσύ είσαι και ηλίθιος συν τοις άλλοις.

- Σε ακούω συνέχεια να αναρωτιέσαι "Γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά; Γιατί δεν κάνουν κάτι; Τόσοι άνεργοι, γιατί δεν μαζεύονται να τα σπάσουν όλα;".

Ξέρεις γιατί Ελληνάκο; Γιατί είσαι θρασύδειλος. Γιατί περιμένεις από τους άλλους να δώσουν τον αγώνα για εσένα και εσύ να κοιτάς από την πολυθρόνα σου. Να κρίνεις και να κατακρίνεις. Περιμένεις από τους άνεργους, να αγωνιστούν για τη δουλειά σου, άθλιε.

- Σε ακούω συνέχεια να αναρωτιέσαι "Γιατί δεν αντιδρούμε όλοι μαζί; Γιατί δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί;"

Ποιοί "να κάνουμε" ρε Ελληνάκο; Τι κοινό έχω εγώ με εσένα; Τη ρεμούλα; Όταν λαδώνεσαι μου δίνεις και εμένα; Όταν παίρνεις φακελάκι το μοιράζεσαι με εμένα; Όταν εισπράττεις ψεύτικες επιδοτήσεις μου δίνεις και εμένα; Όταν κλέβεις στο ταξίμετρο μου δίνεις και εμένα;

Αφού όλα αυτά από εμένα τα παίρνεις ανόητε πώς αναρωτιέσαι γιατί δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί; Πώς μπορείς να σταθείς δίπλα μου στον αγώνα όταν πριν από λίγο με εκβίαζες για τη μίζα σου ή όταν για 10 λεπτά μου παίρνεις όσα βγάζω σε μία εβδομάδα; Αφού δεν τολμάς να με κοιτάξεις στα μάτια άθλιε, πώς αναρωτιέσαι γιατί δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί;

- Σε ακούω συνέχεια να διαμαρτύρεσαι "Όλοι αυτοί που κάθε μέρα διαδηλώνουν και κλείνουν τους δρόμους και δεν μπορώ να πάω στη δουλειά μου, καλά κάνουν;"

Όλοι αυτοί που διαδηλώνουν και διαμαρτύρονται Ελληνάκο πότε σαν υπάλληλοι, πότε σαν εργάτες, πότε σαν γιατροί, πότε σαν ταξιτζήδες, πότε σαν φαρμακοποιοί, πότε σαν αγρότες και πότε σαν νεκροθάφτες είναι ΜΟΝΟΙ τους. Για το τομάρι τους φωνάζουν. Είναι σαν και σένα, ευατούληδες. Και αυτοί διαμαρτύρονται όπως εσύ, όταν εσύ κατεβαίνεις να φωνάξεις για το δίκιο σου.

Ακόμη και όταν μαζεύονται όλοι μαζί, ο καθένας φωνάζει για την πάρτη του. Ξέρεις πόσο εύκολο είναι να τους βάλουν να φαγωθούν μεταξύ τους Ελληνάκο; Κανέναν δεν απασχολούν στα σοβαρά. Όργανα του συστήματος έχουν καταντήσει. Έχουν αποδεχθεί να παρασύρονται από κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους οδηγούν στο γκρεμό και δεν αντιδρούν.

- Σε ακούω συνέχεια να αναμασάς "Πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες αλλιώς θα χαθούν οι καταθέσεις μας".

Ποιές καταθέσεις σου ρε Ελληνάκο; Εάν υπήρχαν οι καταθέσεις σου ανόητε, τότε γιατί χώνεις τόσα λεφτά στις τράπεζες; Δανείζεσαι για να τα δώσεις στις τράπεζες για να νομίζεις ότι έχεις καταθέσεις.

Το χειρότερο όμως ξέρεις ποιό είναι άθλιε; Ότι παίρνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και από αυτούς που δεν έχουν καταθέσεις. Αυτοί είναι οι πρώτοι που θα καταστραφούν και θα χρεωθούν. Αυτοί και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους θα σκλαβωθούν για να νομίζεις εσύ ότι έχεις τις καταθέσεις σου αχρείε. Απλά αφήνεις το κράτος να κάνει τη βρωμοδουλειά για σένα. Τέτοιο σκουλήκι είσαι.

Στο κάτω-κάτω ρε Ελληνάκο δεν φταίνε αυτοί που οι τραπεζίτες σού την φέρανε. Η βλακεία σου φταίει. Πήγαινε ζήτα τα από αυτούς άθλιε και όχι από το συνάνθρωπό σου που υποφέρει.

- Σε ακούω συνέχεια να αναμασάς "Έχει δίκιο ο χοντρός. Μαζί τα φάγαμε".

Όχι ρε άθλιε Ελληνάκο. Δεν τα φάγαμε μαζί. Εσύ τα έφαγες και δεν έχεις τη μαγκιά να βγεις μπροστά και να πεις "εγώ τα έφαγα, εγώ θα πληρώσω". Περιμένεις και ελπίζεις να την πληρώσουν οι υπόλοιποι για το φαγοπότι σου και τις ρεμούλες σου. Νομίζεις ότι όλοι έχουν καταντήσει σαν και εσένα, ρεμάλι.

- Σε ακούω συνέχεια να αναμασάς "Είμαστε τεμπέληδες. Είμαστε διεφθαρμένοι".

Όχι ρε άθλιε Ελληνάκο. Εσύ είσαι τεμπέλης και διεφθαρμένος. Μην προσπαθείς να πάρεις και άλλους μαζί σου. Εσύ και μόνον εσύ είσαι τεμπέλης και διεφθαρμένος και κρύβεσαι πίσω από τον πληθυντικό. Άλλη φορά να μιλάς μόνο για την πάρτη σου Ελληνάκο. Να έχεις τον τσαμπουκά να μιλάς στον ενικό αχρείε.

- Σε ακούω συνέχεια να αναμασάς "Δεν είμαστε μπαταχτσήδες".

Σώπα ρε Ελληνάκο. Τώρα σε έπιασε η αξιοπρέπεια. Βρήκαμε το αδύναμο σημείο σου. Όλος ο κόσμος όπως και η τηλεόρασή σου και οι πολιτικοί σου σε έχουν στιγματίσει σαν απατεώνα, κλέφτη, λωποδύτη, τεμπέλη, χαραμοφάη, διεφθαρμένο, διεστραμμένο, μίασμα και εσύ αναμασάς "Έ, όχι. Δεν θα μας πουν και μπαταχτσήδες". Αυτό σε πείραξε ρε ανόητε;

Ξέρεις τι έπρεπε να πεις Ελληνάκο; "Μέσα στα τόσα ας μας πουν και μπαταχτσήδες και δεν τους δίνουμε ούτε φράγκο. Άντε στο διάολο τοκογλύφοι". Αυτό όμως δεν στο είπε ο Πρετεντέρης ανόητε. Και εάν δεν θέλει αυτός να τον πουν μπαταχτσή ας βγει μπροστά να πληρώσει και το ίδιο να κάνεις και εσύ άθλιε εάν σε πειράζει. Τώρα όμως βάζετε τον φτωχό να πληρώσει για τις δικές σας ατιμίες. Και τις πληρώνει με τη ζωή του, ρεμάλια.

- Σε ακούω και να σιωπάς όμως Ελληνάκο.

Όταν χτυπούν και εξοντώνουν τον διπλανό σου. Τότε σιωπάς Ελληνάκο και τότε είναι εκκωφαντική η σιωπή σου. Ένοχη και συνένοχη είναι η σιωπή σου.

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Όχι γιατί είναι δύσκολα, αλλά γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλεις να τα λύσεις.

Έχεις εξαρτηθεί από το Ευρώ, όπως ο ναρκομανής. Περιμένεις και εσύ τη δόση σου.

Σε προκαλώ Ελληνάκο. Μείνε για μια ημέρα "καθαρός". Κάνε αυτό που σε πονάει. Εάν φοροδιαφεύγεις κόψε όλες τις αποδείξεις. Εάν παίρνεις φακελάκι μην πάρεις. Εάν λαδώνεσαι κάνε την ίδια δουλειά χωρίς μπαξίσι. Εάν γδέρνεις νόμιμα όσους πέσουν στα νύχια σου, δούλεψε δωρεάν. Εάν νομίζεις ότι δεν κάνεις τίποτα κακό τότε ξέχνα το, συνέχισε τον ύπνο σου.

Εάν δεν καταφέρεις ούτε για μια ημέρα να μείνεις "καθαρός" επισκέψου ένα κέντρο αποτοξίνωσης και παρακάλεσέ τους να σε κλείσουν εκεί ή να σε βάλουν σε θεραπεία με υποκατάστατα. Ακούγεται για καλό υποκατάστατο το δολάριο. Καλύτερα είναι να σνιφάρεις τα πράσινα χαρτάκια που είναι πιο "μαλακά" και με λιγότερες παρενέργειες απ' ότι το "σκληρό" Ευρώ.

Αναρωτιέσαι, εάν τα καταφέρεις ποιό θα είναι το κέρδος; Θα σωθεί η κοινωνία; Όχι Ελληνάκο. Έχεις κάνει τόσα που δεν σώζεται με τίποτα η κοινωνία. Ούτε και εσύ θα σωθείς. Έτσι και αλλιώς την επόμενη ημέρα θα ξαναγυρίσεις στα ίδια.

Τότε γιατί να το κάνεις, ποιό θα είναι το κέρδος;

Κανένα άθλιε. Κανένα. Απλά κάποιες φορές χρειάζεται να μην κοιτάς το κέρδος. Κάντο γιατί έτσι πρέπει. Κάντο για τη μαγκιά. Κάντο γιατί σε προκαλώ. Κάντο γιατί είναι της μόδας. Κάντο γιατί έχεις γίνει τόσο ρεμάλι που θέλεις και λόγο για να το κάνεις.

Δεν χρειάζεται λογική Ελληνάκο. Κανένα πρεζόνι δεν μπορεί να πεισθεί με τα λόγια να σταματήσει. Η προσπάθεια όμως μετράει.

Και ξέρεις Ελληνάκο, εάν προσπαθήσουν 1000 μπορεί ο ένας να την σκαπουλάρει. Μπορεί εάν καθαρίσει το μυαλό του έστω και για μια ημέρα να μπορέσει να καταλάβει ότι υπάρχουν και πράγματα έξω από την τσέπη του για τα οποία θα πρέπει να παλέψει.

Αυτός ο ένας θα σταθεί δίπλα μου στον αγώνα. Αυτός ο ένας μπορεί να με κοιτάξει στα μάτια χωρίς να ντρέπεται Ελληνάκο. Αυτός ο ένας δεν θα αναρωτιέται πλέον "γιατί δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί". Με αυτόν θα συν-αγωνιστώ.

Και να ξέρεις Ελληνάκο ότι όσο πιο εξαρτημένος είναι τώρα, τόσο πιο παθιασμένος αγωνιστής θα γίνει και θα βοηθήσει και άλλους να βγουν από το βούρκο που βρίσκεσαι και εσύ.

Με αυτόν τον ένα δεν έχω να μοιράσω τίποτα Ελληνάκο. Μπορεί να είναι υπάλληλος, εργάτης, γιατρός, ταξιτζής, φαρμακοποιός, αγρότης ή νεκροθάφτης αλλά δεν με χωρίζει τίποτα. Ξέρεις γιατί Ελληνάκο; Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι πάνω από το επάγγελμα. Είναι πάνω και από τα λεφτά. Είναι πάνω και από το τομάρι μας.

Είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας, αυτό που μας ενώνει. Γιατί η απελευθέρωση της πατρίδας μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να ελπίζουμε και στην προσωπική μας ελευθερία.

Η Ελευθερία είναι ο σκοπός του αγώνα Ελληνάκο. Όχι η €-λευθερία.

Θυμήσου τον Εθνικό σου Ύμνο "απ'τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά", κοίτα και στην τηλεόραση όλο το σκυλολόι από συμπατριώτες σου και ξένους που παρελάζουν, κοίτα και τα μούτρα σου στον καθρέφτη Ελληνάκο και εάν ακόμη δεν μπορείς να ξυπνήσεις τράβα να πνιγείς.

Αν ξυπνήσεις μονομιάς θά' ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Θοδωρής

Άκου και δες Ελληνάκο αυτό το βίντεο. Ευχαριστώ τον συναγωνιστή που το έφτιαξε. Πρόσεξε ιδιαιτέρως στο 3:13 "του χωριού την εκκλησιά".

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών - Ετοιμο το ένταλμα σύλληψης κατά του ΥΠΟΙΚ, αν...

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "χρονικό προαναγγελθείσας σύγκρουσης" αυτό που συμβαίενι με την τρόϊκα και την Δικαιοσύνη. Και λέμε τρόϊκα και όχι κυβέρνηση ή Γιάννης Στουρνάρας γιατί δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση, η τρόϊκα διατάσσει η κυβέρνηση απλά εκτελεί.

Η τρόϊκα γνωρίζει πολύ καλά ότι το 90% των νομοθετημάτων από το 2009 είτε είναι απόλυτα αντισυνταγματικά ή στο όριο του να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικά.

Και γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα ήταν αντιπαλός της, δεν γίνεται διαφορετικά. Και για αυτό οδήγησε την σύγκρουση στα άκρα με τα διάφορα νομοθετήματα που "ξέσκιζαν" δικαστές και εισαγγελείς. Και τώρα θέλουν να τελειώσουν "μια και καλή" μαζί τους. Θέλουν να τους συντρίψουν γιατί χωρίς να τους συντρίψουν δεν πρόκειται να επικρατήσουν στην χώρα.

Ήδη ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα αποδοκιμάζει την θέση που εξέφραζε απολύτως αυτονόητα πράγματα η Ένωση Εισαγγελέων: Ότι δεν μπορεί να παροτρύνει δημόσιους υπαλλήλους ο υπουργός Οικονομικών, να παρανομούν και να "φτύνουν" την δικαστική απόφαση για το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) παροτρύνοντάς τους να μην την λαμβάνουν υπ'όψιν!

Η διαμάχη της τροϊκα με τους δικαστές και τους εισαγγελείς θα κρίνει πολλά για την τύχη της προσπάθειας ανάληψης του ελέγχου της χώρας.

Αυτό το Σύνταγμα δεν βολεύει την τρόικα και θα προσπαθήσει να το αλλάξει, αλλά μέχρι τότε έχει να κάνει με τους "ενοχλητικούς" της Ενωσης Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστών Ελλάδας. Στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα πράγματα είναι πολύ πιο "διαχειρίσημα". Με τους "μικρούς" η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει να αποφασιστεί ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή την χώρα. Οι δικαστές ή η τρόϊκα;

Να θυμίσουμε ότι σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προέβησαν την Κυριακή το απόγευμα οι εισαγγελείς Ελλάδος με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο ακόμη και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε όσους προτρέπουν να μην εφαρμόζεται δικαστική απόφαση.

Το κείμενο (συγκλονιστικό...) της ανακοίνωσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι το ακόλουθο:

«Σε γνώση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος περιήλθαν δημοσιεύσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να καλεί τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ηλεκτροδότησης (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα αντίθετα έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπΆ αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής και η οποία παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων, έχει δε κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές διατάξεις της.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, –εάν οι δημοσιεύσεις αληθεύουν- θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 § 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μόλις απαιτείται να υπενθυμίσει, τέλος, ότι είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ' όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Σε απλά ελληνικά το ένταλμα σύλληψης του Γ.Στουρνάρα, είναι έτοιμο και θέλει απλά μια υποιγραφή...

Οι δικαστές Τερτσέτης και Πολυζωίδης, που αθώωσαν τον Θ.Κολοκοτρώνη από την κατηγορία ότι σε συνεργασία με τους Ρώσους (φανατικός φιλορώσος ανέκαθεν ο ελευθερωτής της πατρίδας) ήθελαν να σκοτώσουν τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα, φαίνεται ότι έχουν μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα τους και στους διαδόχους τους στις έδρες..

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ «Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ελλάδα – Η βία θα βγει στους δρόμους και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα»



Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου εμφανίζει την Ελλάδα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.μιλώντας για μια πρωτοφανή οργή η οποία σωρεύεται στα βαριά πληττόμενα κοινωνικά στρώματα και η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.
Το παραπάνω αποτελεί εκτίμηση του Γερμανού ψυχιάτρου Georg Pieper, ο οποίος μαζί με τη δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας Melanie Mühl πέρασαν κάποιες στην Ελλάδα, με τη δεύτερη να συνοδεύει τον Γερμανό ψυχίατρο σε σεμινάρια που έδωσε αναφορικά με τα τραύματα που αφήνει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους.

Ο Pieper μαζί με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο περιγράφουν μια εντελώς ζοφερή εικόνα για την Ελλάδα μέσα από την καθημερινότητα όπως την αντιλήφθησαν οι ίδιοι.

«Ήταν μια μακρινή απειλή κάπου στο βάθος του ορίζοντα», αναφέρει η Mühl στο άρθρο της «απειλή η οποία προσδιοριζόταν από ασαφείς όρους όπως η διάσωση τραπεζών, το κούρεμα, τρύπες δισεκατομμυρίων ευρώ, κακοδιαχείριση, τρόικα, επαναγορά χρέους. Αντί όμως να προσπαθούμε να αντιληφθούμε το θέμα στην ολότητά του βλέπαμε μια Ανγκελα Μέρκελ με μια σοβαρή έκφραση του προσώπου της να βγαίνει από τη μαύρη λιμουζίνα της στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και αλλού καθώς όδευε προς μια νέα συνδιάσκεψη για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας».

Αυτό όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα αποσιωπάται από τα διεθνή ΜΜΕ. Κάτι που ο Pieper αναφέρει σαν ένα «γιγάντιο πέλμα καταπίεσης».

Και αυτό που είδε ο Pieper στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νόμιζε ότι συμβαίνει. Μέσα από όλες τις ξεχωριστές μικρές ιστορίες κοινωνικής εξαθλίωσης που αναφέρει, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το αμείλικτο πρόβλημα της επιβίωσης αλλά και τον αυξημένο αριθμό των αυτοκτονιών. Ο Γερμανός ψυχίατρος χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση ως ένα «συλλογικό τραύμα», μιας κοινωνίας που κυριολεκτικά της έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια.

«Οι άνδρες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, καθώς οι αποδοχές τους έχουν εκμηδενιστεί ή οι δουλειές τους έχουν εξαφανιστεί» γράφει ο Pieper στο ίδιο άρθρο «Και αυτό που βλέπουν είναι ένα σύστημα διεφθαρμένο μέχρι εκεί που δεν πάει και μια κλεπτοκρατική κυβέρνηση η οποία έχει κάνει τόση ζημιά στη χώρα και όλα αυτά κάνουν τον κόσμο έξαλλο καθώς τα δισεκατομμύρια το μόνο που κάνουν είναι να ωφελούν τις τράπεζες και όχι τον κόσμο» και συνεχίζει ο Γερμανός ψυχίατρος

«Όλοι αυτοί οι άνδρες παίρνουν την οργή στα σπίτια του στις οικογένειές τους και οι γιοί τους παίρνουν αυτή την οργή στους δρόμους. Έτσι και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός συμμοριών που επιτίθενται στις μειονότητες. Η θέληση για επιβίωση στους ανθρώπους είναι τεράστια.» σημειώνει ο Pieper λέγοντας πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να ξεπερνούν και τις πιο δύσκολες δοκιμασίες. Για να γίνει όμως αυτό έχουν ανάγκη από μια κοινωνία που λειτουργεί με πραγματικές δομές, θεσμούς και δίχτυα ασφαλείας. Στην Ελλάδα όμως αυτή η κοινωνία έχει αρχίσει να λυγίζει σε σημείο που η κατάρρευση να είναι κοντά.

«Σε μια τόσο δραματική κατάσταση όπως μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελλάδα οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αρπακτικά βλέποντας μόνο τη δική τους ανάγκη για ασφάλεια και επιβίωση. Οι καθημερινές ανάγκες τον οδηγούν στον παραλογισμό και ο παραλογισμός στο έγκλημα. Και σε μια τέτοια κοινωνία η αλληλεγγύη αντικαθίσταται από την ατομιστική έννοια της επιβίωσης.

«Και αναρωτιέμαι: Πόσο η κοινωνία αυτή μπορεί να αντέξει πριν εκραγεί; Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου» καταλήγει ο Γερμανός ψυχίατρος προσθέτοντας την καθόλου ελπιδοφόρα πρόβλεψη ότι όλη αυτή η σωρευμένη κατάθλιψη θα βρει «διέξοδο» μέσα από τη βία και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα.

 

Από άλλο δρόμο οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι


 Tην ενεργοποίηση του άρθρου 10 του Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα ενισχύσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων, όπως το πράσινο σκουλήκι και της προαιρετικής ασφάλισης για νόσους και ζημιογόνα αίτια που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την άρνηση της Κομισιόν για καταβολή κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ.

Αυτό ανέφερε ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη διάρκεια σύσκεψης που είχε την Κυριακή  με τονΥφυπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Τσιάκο, τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Παπαλό καθώς και Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της Καρδίτσας στο Δημαρχείο της πόλης. Κατά την σύσκεψη συζητήθηκαν προβλήματα του αγροτικού κόσμου αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χαρακόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και τον Δήμαρχο, παρουσία και του συναδέλφου, Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τσιάρα. 
Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, βεβαίως, είναι χρόνια. Εργαζόμαστε, με εντολή του Πρωθυπουργού, για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να διευκρινίσω, διότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία σε πολλούς βαμβακοπαραγωγούς, ότι δεν υφίσταται ζήτημα με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.
Επειδή, δυστυχώς, δεν είχε θετική έκβαση το αίτημα για καταβολή κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ για τις ζημιές από το σκουλήκι το 2010, εργαζόμαστε στο Υπουργείο προς δύο κατευθύνσεις:
Πρώτον, για την ενεργοποίηση του άρθρου 10 του Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα ενισχύσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Και δεύτερον, για την ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης για νόσους και ζημιογόνα αίτια όπως το πράσινο σκουλήκι που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι αγρότες να μη βρεθούν στο μέλλον στη δυσχερή αυτή θέση, να καταστρέφεται η σοδειά τους, η παραγωγή τους και να μην υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσής τους.
Επίσης θα ήθελα να πω, αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, ότι κανείς νομοταγής αγρότης δεν έχει λόγο να ανησυχεί, να φοβάται από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης τους, από την καθιέρωση δηλαδή βιβλίων εσόδων και εξόδων.
Πρωτίστως θα σας έλεγα ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει φαινόμενα τέτοια που οδηγούν στη διεύρυνση του χάσματος στις τιμές ανάμεσα στο χωράφι  και το  ράφι. Όπως ξέρετε, πολλές φορές, με το δέλεαρ της επιστροφής μεγαλύτερου ΦΠΑ, πολλοί παραγωγοί, ιδιαίτερα οπωροκηπευτικών, ενδίδουν στον πειρασμό και αναγράφουν στα τιμολόγια υψηλότερες τιμές πώλησης από εκείνες που πραγματικά πωλούν το προϊόν τους. Με την καθιέρωση των βιβλίων εσόδων και εξόδων, δεν υπάρχει αυτό το κίνητρο πια, διότι θα φορολογούνται πολύ περισσότερο εάν δηλώνουν μεγαλύτερη τιμή πώλησης των προϊόντων τους. Στόχος, λοιπόν, είναι η εξυγίανση στο χώρο των μεσαζόντων που διογκώνει τις τιμές με αποτέλεσμα να φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα σε πολύ υψηλότερες τιμές στον καταναλωτή από αυτές που τα πωλεί ο αγρότης στο χωράφι.
Είμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τον Δήμο Καρδίτσας, που είναι σε μεγάλο βαθμό αγροτικός δήμος, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα.
Θέλω να ευχαριστήσω για την ενημέρωση και την ιδιαίτερα καλή συνεργασία που είχαμε».