Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήσεις ως 49% στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Αρθ. Ζερβός «Πρέπει να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια» δήλωσε



Αυξήσεις ως 49% στα τιμολόγια της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Αρθ. Ζερβός

Οι αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ «είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα για την μέση ελληνική οικογένεια» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός

 

 
Αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθ. Ζερβός. Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο επαναδιορισμός του στο τιμόνι της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι το ποσοστό αυτό «υπάρχει στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί», διευκρινίζοντας ότι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 49%, αναλόγως της τιμολογιακής κλίμακας στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής.
Η ανώτατη αύξηση (για την ακρίβεια ανέρχεται σε 48,7%) αφορά τιμολόγια που είναι κάτω του κόστους (κλειστά σπίτια, δεύτερη ή τρίτη κατοικία), ενώ για καταναλώσεις από 0-400 kWh η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς θα είναι 5 ευρώ μηνιαίως, από 400-800 kWh θα είναι 10 ευρώ το μήνα, ενώ ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι «στις άλλες κατηγορίες είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα για την μέση ελληνική οικογένεια» (1.400-1.600 kWh).
Ο μέσος όρος των αυξήσεων που προτείνει η ΔΕΗ για το 2013 ανέρχεται σε 25% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή, ενώ οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι κλιμακωτές σε τρεις χρονικές φάσεις έως την 1η Ιουλίου 2013 (10,8% από 1.1.2013, 6,3% την 1.5.2013 και 6,1% την 1.7.2013), οπότε «τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι κοστοβαρή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και λόγω Μνημονίου.
Όπως είπε, «θα υπάρξει απότομη μεταβολή για προσαρμογή στην κατάσταση αυτή», ενώ σημείωσε ότι από την εποχή του Μνημονίου Ι έπρεπε να γίνουν τιμολογιακές προσαρμογές, οι οποίες δεν έγιναν.
«Ετσι πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια», πρόσθεσε. Μάλιστα είπε ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την  Ισπανία», ενώ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στην ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκ. ευρώ).
Τέλος, όσον αφορά το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, είπε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του. Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου