Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Ο γεωπόνος Ιγν.Ζαχαρόπουλος, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των βοτάνων με ειδικές σπουδές και επίδοση στους κλάδους χημείας και βιολογίας που σημαίνει ότι αναφέρει είναι τεκμηριωμένο λέει ότι όλα τα βοτάνια της Ελληνικής χλωρίδας έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Για τέσσερα κοινά βοτάνια το φασκόμηλο, το ταραξάκο ή πικροράδικο και δύο καλλιεργούμενα το μαϊντανό και το λάχανο, αναφέρεται με θαυμασμό.

Για να τα δούμε με συντομία ένα-ένα.

Μαϊντανός ο θαυματουργός.
«Αποκαλύπτομαι μπρος στο μαϊντανό» λέει ο Ιγν.Ζαχαρόπουλος, θέλοντας να τονίσει πόσο ωφέλιμος είναι για την υγεία μας. Το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στις σάλτσες και σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Παρομοιώδεις είναι η φράση «είσαι μαϊντανός» που λένε για όσους ανακατεύονται με όλα. Είναι από τα λίγα βότανα με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό ονομάζεται «λαχανικό της υγείας». Είναι το πετροσέληνο, το αγαπημένο βοτάνι του Ιπποκράτη με το οποίο θεράπευε πολλές αρρώστιες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A,B,C και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, θείο, χλώριο, κοβάλτιο. Ο κατάλογος των ασθενειών που κάνει καλό μεγάλος. Εμείς θα αναφερθούμε σε μερικές. Ο μαϊντανός είναι αφάνταστα πολύτιμος στα νεφρά και στην κύστη. Με την πολυουρία διώχνει τις πέτρες. Είναι αντισηπτικό του αίματος, προληπτικό του καρκίνου, συνίσταται κατά του εντέρου και της υδρωπικίας. Είναι τονωτικός, χωνευτικός, αντιπυρετικός , κατά των πρησμένων αδένων, κατά των αποστημάτων, του στήθους, κατά του άσθματος και των πνευμονικών παθήσεων. Ευεργετικό στο συκώτι, διεγερτικός, ορεκτικός κ.ά. Στα μικρά πουλιά είναι δηλητηριώδες και στον παπαγάλο θανατηφόρος. Με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να το τρώνε οι εγκυμονούσες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ο μαϊντανός ενισχύει τη μνήμη όμως πρέπει να προσέχουμε γιατί η ρίζα του φυτού περιέχει «Απιόλ» και σε μεγάλες δόσεις φέρνει ζαλάδες.

Το λάχανο.
Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Άριστο θεραπευτικό του έλκους στομάχου και δωδεκαδαχτήλου. Θεραπευτικό των παθήσεων του στήθους, και του άσθματος. Μαλακώνει τον βήχα, κατά του βραχνιάσματος και των βρογχικών. Αντισκορβουτικό, τονωτικό, αποσυμφορεί τις αρτηρίες, ανακουφίζει πόνους αρθριτικών, ρευματισμών, κατά των εγκαυμάτων, της νευραλγίας του προσώπου, τον πονοκέφαλο. Βοηθά το ερυσίπελα και ανοίγει τους καλόγερους. Το λάχανο είναι τροφή φάρμακο. Να θυμάστε πάντα ότι τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να μην είναι φορτωμένο με ραντίσματα και λιπάσματα.

Το φασκόμηλο ή Αλισφακιά.
Οι Άραβες λένε γι΄ αυτό το ξεχωριστό βοτάνι. « πως μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στον κήπο του μια φασκομηλιά». Το φασκόμηλο πίνετε σαν αφέψημα ή έγχυμα με μέλι. Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών, του ερεθισμένου λαιμού, της νευροπάθειας, της ατονίας του στομάχου και των εντέρων, της αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και λευκόρροιας. Είναι επίσης αντιπυρετικό, διεγερτικό-δυναμωτικό, αποχρεμπτικό και απολυμαντικό. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι επίσης ενισχυτικό της μνήμης.

Ταραξάκο ή πικραλίδα ή δόντι του λιονταριού.
Το κατεξοχήν φυτικό φάρμακο του συκωτιού και της χολής. Είναι επίσης διουρητικό, στομαχικό, τονωτικό, αντισκορβουτικό, καθαριστικό του αίματος, καθαρτικό, κατά του βήχα, των φλεγμονών του στήθους, ελαττώνει τη χοληστερίνη, κατά του διαβήτη, και το πιο σημαντικό ενισχύει τη μνήμη. Περιέχει βιταμίνες και σχεδόν όλα τα μέταλλα.

«Αγνοούνται» οι ασφαλιστικές εισφορές 500.000 εργαζομένων!


«Αγνοούνται» οι ασφαλιστικές εισφορές 500.000 εργαζομένων!
Στον «αέρα» βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις 500.000 ασφαλισμένων, των οποίων… αγνοούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτό προέκυψε από τον έκτακτο οικονομικό έλεγχο 35 ασφαλιστικών ταμείων από ορκωτούς ελεγκτές, που διέταξε το υπουργείο Εργασίας, με απόφαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ
Εν όψει των αλλαγών για την εφαρμογή των ατομικών λογαριασμών με τις εισφορές των εργαζομένων, οι ορκωτοί ελεγκτές ζητούν όλα τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών και, όπως προκύπτει, πολλά από τα Ταμεία αυτά δεν έχουν υποβάλει ισολογισμούς εδώ και μία δεκαετία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σε έρευνα που έκανε το ΕΤΕΑ, το μεγάλο επικουρικό ταμείο των μισθωτών, αποκαλύφθηκε ότι ο χρόνος ασφάλισης που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν αντιστοιχεί στις πραγματικά καταβληθείσες εισφορές τους.
Αν και οι εργαζόμενοι είχαν κάθε μήνα κρατήσεις για επικουρική ασφάλιση από το μισθό τους, αυτές οι εισφορές, για έναν αριθμό 500.000 εργαζομένων, είτε δεν αποδίδονταν είτε αποδίδονταν… μισές στο Ταμείο τους.

Επιτέλους !!! Η Ελλάδα απειλεί να ανατινάξει τις γερμανικές εκλογές. Θα κοστίσουμε ακριβά στη Μέρκελ



Eπιτέλους ρεβάνς! ....

Η Ελλάδα απειλεί να ανατινάξει τις γερμανικές εκλογές όπως την γέφυρα του Γοργοπόταμου οι αντάρτες. Το τι μπνελίκι πέφτει με αφορμή την δήλωση του Σόιμπλε για ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν λέγεται. Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα κοστίσει στη Μέρκελ πιο ακριβά απ΄όσα έχουν πληρώσει ως τώρα οι Γερμανοί πολίτες.
Ένα μήνα πριν τις γερμανικές εκλογές ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble μιλά και πάλι για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης της Ελλάδας μετά την εκπνοή του δεύτερου πακέτου βοήθειας το 2014.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ τονίζει: «Δώσαμε την προοπτική για περαιτέρω οικονομική βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και με την προσδοκία ότι θα έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρότερα ποσά από ότι μέχρι τώρα, μιας και στην Ελλάδα θα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε τις κατηγορίες που τον θέλουν να αποσιωπά τους κινδύνους της στρατηγικής στήριξης του ευρώ πριν τις γερμανικές εκλογές, λέγοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ ότι η σωτηρία του ευρώ θα ήταν δωρεάν». Και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει ρίσκα, όμως δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών από ελληνικής πλευράς. Σε ερώτηση αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα λεγόμενά του, ο υπουργός είπε: «Αν θέλετε κάτι τέτοιο: ναι».

Υπερασπιζόμενος τις δηλώσεις του περί τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας ο κ. Σόιμπλε είπε: «Απλά υπενθύμισα ότι στα μέσα του 2014 καλούμαστε να λάβουμε μια απόφαση, η οποία σχετίζεται με την εκπνοή του δεύτερου πακέτου στήριξης και όχι με τις γερμανικές εκλογές». Για μια ακόμη φορά πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διότι κατά την άποψή του «θα καλλιεργούσε κλίμα ανησυχίας και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».

«Δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους»Με αφορμή τις δηλώσεις Schaeuble περί τρίτου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Peer Steinbrueck κατηγορεί και πάλι την καγκελάριο Angela Merkel σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Westfälische: «Δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους, λέει ο Peer Steinbrueck. Προφανώς ο Wolfgang Schaeuble είπε κατά λάθος αυτό που πολλοί υποψιάζονται: η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει».

Ο κ. Steinbrueck υποστήριξε μάλιστα ότι στόχος της καγκελάριου είναι να θέσει το ζήτημα «στήριξης της Ελλάδας» στην πολιτική ατζέντα μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

«Βαρέλι χωρίς πάτο»

Σκληρή κριτική ασκεί ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ στις δηλώσεις Σόιμπλε για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης. Μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung τονίζει: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ομολογεί για λογαριασμό της Άγκελα Μέρκελ ότι η λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξελίσσεται για τον γερμανό φορολογούμενο σε βαρέλι χωρίς πάτο». Και υπογράμμισε ότι πριν αρχίσουμε να μιλάμε για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: πρώτον, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιβάλλει φόρο αλληλεγγύης 50% σε όλες τις περιουσίες άνω του 1 εκατομ. ευρώ. Και δεύτερον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα άνω του 1 εκατομ. που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό θα πρέπει να παγώσουν και να συγκριθούν με τους ελληνικούς καταλόγους με φοροφυγάδες. Και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο κ. Ρίξινγκερ. - See more at: http://www.gkourou.com/2013/08/blog-post_7690.html#.UhjQ6dK8D3k

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ: ΦΟΡΤΩΣΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!


26 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ -ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ- ΚΑΙ ΕΛΗΓΑΝ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ, ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ 14% ΕΠΙΤΟΚΙΟ!

ΓΙ’ ΑΥΤΟ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΙΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ !

· Η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει! Τα κόμματα κοιμούνται αντί να την ρίξουν;
· Παίρνουν από τον λαό το σπίτι και τον καθιστούν άστεγο επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη των Τραπεζών!!!
· Θα επέμβει η Δικαιοσύνη ή θα μείνει θεατής στο έγκλημα σε βάρος του κοσμάκη;

του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Ο πολιτικός εγκληματίας που ακούει στο όνομα Γιάννης Στουρνάρας, ο άνθρωπος που έχει δώσει εντολές για κατάσχεση των καταθέσεων των πολιτών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω οφειλών τους στο Δημόσιο, ο πολιτικός που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου με πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας, αντί να απαιτήσει από τις Τράπεζες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, όχι μόνο δεν τις αγγίζει αλλά φορτώνει όλο το χρέος τους στις πλάτες του κοσμάκη.

Πρόκειται για έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, μια και με ανάλγητο τρόπο ο Ι. Στουρνάρας πιάνει κότσους όλους τους Έλληνες! Την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στη φυλακή ακόμη και για οφειλές 500 ευρώ ή 1000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανέγγιχτες τις Τράπεζες που οφείλουν στο κράτος δυσθεώρητα δις! Το χειρότερο δε, είναι ότι τα χρέη των Τραπεζών τα φορτώνει στον κοσμάκη με πολλαπλάσια επιτόκια!

Η "Ελεύθερη Ώρα" πρώτη απ' όλες τις εφημερίδες, με εκτενή της αποκλειστικά ρεπορτάζ, είχε αποκαλύψει την απάτη των τελευταίων κυβερνήσεων, οι οποίες με τη συνέργεια του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Προβόπουλου, χρέωσαν όλα τα ομόλογα των Τραπεζών στις πλάτες του λαού! 93 δις ευρώ αρχικά και κατόπιν άλλα 140 δις ευρώ. Συνολικά 233 δις ευρώ που έπρεπε να πέσουν στην αγορά και σε καταναλωτικά-στεγαστικά δάνεια, οι Τράπεζες τα οικειοποιήθηκαν όλα και οι πολιτικοί εγκληματίες μετέφεραν όλα τα χρέη των Τραπεζιτών στον λαό!

Ιδού κατά σειρά, τα 10 αποκλειστικά ρεπορτάζ της "Ελεύθερης Ώρας": 


29/11/12: "Με υπουργική απόφαση φόρτωσαν όλο το χρέος των Τραπεζών στο λαό".

31/1/13: "Σκάει ομόλογο 44 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα"

5/2/13: "Κράτος και Τράπεζες έκλεψαν 93 δις από την αγορά".

14/2/13 "Φορτώνουν όλα τα χρέη στις πλάτες του κοσμάκη".

23/2/13: "Στουρνάρας: Το πραγματικό χρέος της χώρας είναι 550 δις".

2/3/13: "Παράνομα όλα τα μνημόνια"

27/3/13: "Έτσι θ’ αρπάξουν τα δις από τις καταθέσεις των Ελλήνων"

30/6/13 "Το μεγαλύτερο έγκλημα της κυβέρνησης Παπανδρέου"

1/7/13: "Σάλος με το πολιτικό έγκλημα Σαχινίδη"

8/7/13: "Ιδού το σατανικό σχέδιο της διάλυσης της χώρας και του λαού"

Από τον λαό πλέον, παίρνουν το σπίτι και τον καθιστούν άστεγο επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη των Τραπεζών!!! Πρόκειται για άνευ προηγουμένου έγκλημα για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι οι πολιτικοί ολετήρες που συνέπραξαν σε αυτό. Η Δικαιοσύνη θα επέμβει ή θα παραμείνει απλός θεατής μπροστά σε αυτή την απάτη που συντελείται σε βάρος του ανυποψίαστου πολίτη; Η Δικαιοσύνη, που ήδη έχει χαρακτηρίσει νόμιμο το Μνημόνιο, η Δικαιοσύνη που ως τυφλή φέρεται να χαρακτήρισε… νόμιμη την αρπαγή των αποταμιεύσεων των ομολογιούχων του Δημοσίου, η Δικαιοσύνη που διά της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη κρίνει νόμιμο το φουσκωμένο έλλειμμα της ΕΛΣΤΑΤ το 2009, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να θεωρήσει… νόμιμο και το φόρτωμα των χρεών των Τραπεζών στις πλάτες των πολιτών!

Σήμερα λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών έρχεται να μεγιστοποιήσει τις διαστάσεις της πολιτικής απάτης, μεταφέροντας στον λαό και προσαυξημένο με επιτόκιο 14%, σχεδόν 26 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οι Τράπεζες αρνούνται να πληρώσουν! Πρόκειται για 26 δις ευρώ από τα περίφημα 93 δις (δημοσιεύματα "Ε.Ω." 29/11/12 και 5/2/13) τα οποία έπρεπε να πέσουν στην αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι Τράπεζες "τσέπωσαν" και τα 93 δις χωρίς να δώσουν φράγκο στην αγορά, την οποία με αυτό τον τρόπο νέκρωσαν ολοκληρωτικά!

Δεν φτάνει όμως που κράτος και Τράπεζες οδήγησαν σε λουκέτα εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Στουρνάρας τα 26 από τα 93 δις ευρώ, τα μεταβιβάζει όλα στο δημόσιο χρέος με προσαυξημένο επιτόκιο 14%! Τη συγκεκριμένη αποκάλυψη έκανε ο ιστότοπος diaforos.blogspot.gr και η Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Η Ελλάδα Αύριο" (17-8-13), η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά: "Με τις επικίνδυνες ταχυδακτυλουργίες Στουρνάρα το επίμαχο τραπεζικό χρέος των 26 δις ευρώ αντικαταστάθηκε με ένα νέο εθνικό χρέος το οποίο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 35 δις ευρώ, τα οποία φορτώθηκαν στους Έλληνες φορολογούμενους"! 9 δις ευρώ χρέος στο ήδη υπάρχον επειδή έτσι το γούσταρε ο Στουρνάρας!

Συγκεκριμένα, τα 26 δις ευρώ-χρέη των Τραπεζών που με τις δόλιες ενέργειες του υπουργού Οικονομικών μεταφέρονται στον λαό, κατανέμονται ως εξής:

1. Εθνική Τράπεζα: 4 κρατικά ομόλογα αξίας 8.765.000 δις ευρώ.

2. EUROBANK: 4 κρατικά ομόλογα αξίας 7.770.000 δις ευρώ.

3. Τράπεζα Πειραιώς: 3 κρατικά ομόλογα αξίας 4.576.000 δις ευρώ.

4. ALPHA BANK: 3 κρατικά ομόλογα αξίας 4.867.000 δις ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά εγκληματεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της χώρας, μια και με λογιστικά τεχνάσματα, επιχειρεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ στην πράξη πολλαπλασιάζει το δημόσιο χρέος της Ελλάδος. Όταν λοιπόν η «Ε.Ω» στις 23/2/13: σε ρεπορτάζ της έγραφε, "Στουρνάρας: Το πραγματικό χρέος της χώρας είναι 550 δις", είχε απόλυτα δίκιο. Στην ουσία, απόλυτο δίκιο είχε ο ίδιος ο Ι. Στουρνάρας που εν τη ρύμη του λόγου του στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, αποκάλυπτε ότι το χρέος της χώρας είναι 550 δις ευρώ! Άραγε είχε σχεδιάσει από τότε το φούσκωμα του χρέους με τα λογιστικά του τερτίπια;

Τώρα λοιπόν εξηγείται γιατί ο κ. Στουρνάρας αρνιόταν να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις που του γίνονταν στη Βουλή εάν έχει πληρωθεί το ομόλογο. Απλά, διότι δεν το πλήρωσε και το μετέφερε σε βάθος χρόνου χαρίζοντας στους τοκογλύφους το επαχθέστερο για την Ελλάδα επιτόκιο του 14%!!!

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι: για όλα αυτά που γίνονται σε βάρος του τόπου και του λαού, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα πού βρίσκονται; Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ενώ θα έπρεπε να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση με την αποχώρησή τους από το Κοινοβούλιο;

Στη φωτό απεικονίζονται τα ομόλογα των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών που η λογιστική απάτη Στουρνάρα τα μετέφερε για το 2014 έως 2016 με φουσκωμένα επιτόκια που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος κατά 9 δις ευρώ επιπλέον. Το σκιαγράφημα δημοσιεύτηκε στο diaforos.blogspot.gr.
"Ελεύθερη Ώρα"

Τα μυστήρια της Θάσου...

 ΜΗΠΩΣ ΚΟΙΜΩΜΑΣΘΕ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ? (Γέροντας Παίσιος) . Κειμενο ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ‏

ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Μεσημέρι της μεθεπόμενης ημέρας της Εορτής της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Κάθε τέτοια ημέρα οι κάτοικοι της πόλης της καβάλας αλλά και της νήσου της Θάσου αναθυμούνταi τις φονικές
και καταστροφικές φωτιές του Δεκαπενταύγουστου του 1985. Η διαίσθηση μας γνώριζε ποιοι της βάλανε και για ποιο λόγο!! Ήταν βλέπεται η περίοδος του mea coulpa και του casus belli. Μέχρι που μάθαμε την αλήθεια το 2011!!________________________________________

ΥΠΕΞ: Σοβαρές οι δηλώσεις Γιλμάζ περί τουρκικής εμπλοκής στις πυρκαγιές
Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ περί εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την περίοδο 1995 - 1997. Πρόκειται για σοβαρές αποκαλύψεις που πρέπει να διερευνηθούν είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ .
Δημοσίευση: 26/12/2011 - 18:40 Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/190214apo-tis-vomva-gilmaz-gia-tourkiki-ebloki-se-ebrismous-ellinikon-dason-/#ixzz2ch19i15M


Τέτοιες μνήμες ερχόταν στο μυαλό μας όταν της ΠΑΝΑΓΙΑΣ φέτος βλέπαμε τις αδήφαγες φλόγες να κατατρώγουν πάλι, ευτυχώς όχι σε τέτοια έκταση όπως το 1985 το πανέμορφο νησί της Θάσου.
Αυτοί που κατέβηκαν στο πρόσφατα μετενομασθέν λιμάνι ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ της πόλεως της καβάλας για να δουν εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της φωτιάς είδαν να μπαίνει την στιγμή της αποκορύφωσης της φωτιάς ένα παράξενο πλοίο...
Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά γεγονότων όπως καταγράφηκαν από τα ΜΜΕ.
Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 - 15:50

Θάσος: Ανεξέλεγκτη μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Καλλιράχη 
"Μάχη" με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί της Θάσου, προκειμένου να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής καίει ανεξέλεγκτα ορεινή δασική έκταση στην περιοχή Καλλιράχη.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά "ξέφυγε" από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Πηγή:www.capital.gr

Σάββατο 17.Αυγούστου 2013 
Στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου μπήκε στο λιμάνι της Καβάλας ένα διαφορετικό σκάφος αναψυχής απ΄ όλα όσα συνηθίσαμε να παρακολουθούμε τελευταία. Πρόκειται για το πλοίο See Ranger, το οποίο ευρύτερα γνωστό με το προηγούμενο όνομά του, Lone Ranger. Είναι ένα παλιό ρυμουλκό, το οποίο μετατράπηκε σε εντυπωσιακό σκάφος αναψυχής που μπορεί να κάνει μεγάλα ταξίδια, ακόμη και υπερατλαντικά. Οι πληροφορίες στο διαδίκτυο για το Lone Ranger είναι πολλές. Το σκάφος εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις σα λιμάνια της Αμερικής αλλά και στη Νέα Υόρκη. Το Lone Ranger έδεσε μπροστά από το τελωνείο. Έχει μήκος 77 μέτρα. Προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του διαδικιτύου, το πλήρωμά του αριθμεί 20 άνδρες και γυναίκες. http://www.proininews.gr/ 5:37 μμ, 18 Αυγούστου, 2013

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 23:38
Λιμενικό: Ανυπόστατα τα περί ύπαρξης τουρκικού ερευνητικού σκάφους στη Θάσο.
Ανυπόστατες καταγγελίες χαρακτηρίζει το Λιμενικό Σώμα αναφορές σχετικά με έρευνες τουρκικού σκάφους στη Θάσο.

«Με αφορμή αναφορές σχετικά με την ύπαρξη τουρκικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο έπλεε πλησίον λουομένων στην παραλία Θημωνιά της Θάσου και διεξήγαγε έρευνες, καθώς και για ολιγωρία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής να ανταποκριθεί στον έλεγχο των καταγγελομένων, διευκρινίζουμε ότι τα ανωτέρω είναι αβάσιμα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει το Λιμενικό σε ανακοίνωσή του.

Όπως διευκρινίζει συγκεκριμένα, «αμέσως μόλις οι ανωτέρω καταγγελίες περιήλθαν σε γνώση του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., διενεργήθηκε έλεγχος από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Θάσου, όπου και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πρώην ερευνητικό και νυν μετεσκευασμένο σε θαλαμηγό σκάφος με στοιχεία “SEA RANGER”, σημαίας νήσων Κέυμαν – νηολογίου Τζορτζ Τάουν, το οποίο κατέπλευσε την 17-08-2013 στην Καβάλα προερχόμενο από Ρουμανία με προορισμό το Κεντρικό Αιγαίο, με 20μελές πλήρωμα, (Πλοίαρχος υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου και λοιποί υπήκοοι Ρουμανίας)» ερευνητικού σκάφους στη Θάσο http://www.naftemporiki.gr/ Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 23:38

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 
Λύθηκε το μυστήριο. Είναι ωκεανογραφικό και κάνει θαλάσσιες έρευνες στη Θάσο Ζcode-Gr.blogspot.com
Το Lone Ranger, το οποίο επειδή ήταν παλιό όταν αγοράστηκε, επισκευάστηκε και ναυτολογήθηκε με σκοπό να μελετάει τις επιπτώσεις των θαλασσίων απορριμάτων στη χλωρίδα και πανίδα της θάλασσας. Το πλοίο συνεχίζει προφανώς να διαθέτει τις συσκευές που είχε και πρίν (sonar κλπ) ενώ πλέον διαθέτει και υποβρύχιο για τις έρευνές του. Θα βρείτε πολλά για αυτό το θέμα στο διαδίκτυο.

Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι επιπτώσεις των θαλασσίων απορριμάτων ερευνώνται με εργαστηριακή έρευνα των πετρωμάτων και της βιοποικιλότητας του βυθού. Αυτές οι έρευνες προηγούνται πάντα των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως και της εξόρυξης μεταλλευμάτων που υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας. Στη πραγματικότητα όμως αποτελούν έρευνες για υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα του βυθού. Ενας καλός γεωλόγος αναγνωρίζει και οπτικά τα μεταλλεύματα όταν τα δεί απο κάμερα στο βυθό ή όταν του ανεβάσει κανείς στο πλοίο, πέραν άλλων εργαστηριακών ερευνών που γίνονται για επιβεβαίωση.

Είναι γνωστή σε όλους, πλήν των Ελλήνων πολιτών, ότι υπάρχει προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο καταγραφής νέων υποθαλασσίων περιοχών εξόρυξης ορυκτών (ορυχεία βυθού) όπως και πηγών βιοκαυσίμων… και για το το λόγο αυτό η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ είναι κάτι σημαντικό και θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Η έρευνα για τέτοιες περιοχές γίνεται μέ ωκεανογραφικά πλοία σαν το Lone Ranger. Ανάλογες έρευνες έχει κάνει και η Τουρκία με πολλά ωκεανογραφικά, που το παίζουν λάτρεις της φύσης…Ζcode-Gr.blogspot.com

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η ανθρώπινη σκέψη να μην περιορίζεται και ο καθείς να καταλήγει ελεύθερα σε συμπεράσματα.
Όμως μετά τα ανωτέρω σαν Έλληνες έχουμε δύο λύσεις η να βγάλουμε τα τσαρούχια μας και να αλλάξουμε πλευρό για να συνεχίσουμε τον ύπνο μας αμέριμνα. Άραγε μέχρι πότε?... η να βγάλουμε τα τσαρούχια μας και να τα φέρουμε στο κεφάλι αυτών των εχθρών που υπονομεύουν την ΠΑΤΡΙΔΑ μας τόσα χρόνια .
Η ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ η ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ...
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ.

ΑΡΘΡΟ – ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOOMBERG : Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕΝΤ ΣΤΑ ΟΡΝΕΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ…


Το Bloomberg Businessweek με ένα άρθρο – κόλαφο, λέει αυτό που υποστηρίζουμε εδώ στο Ολυμπία από το 2010. Σε αντίθεση με την αισχρή προπαγάνδα από τα παπαγαλάκια που διαδίδουν δήθεν “καταδικαστικές αποφάσεις” κατά της Αργεντινής!

Αντίθετα εδώ, η συμμορία των διεφθαρμένων πλήρωσε στο ακέραιο τα άθλια κοράκια με την εσωτερική πληροφόρηση που πενταπλασίασαν τα λεφτά τους και όλως τυχαίως είχαν σχέσεις με το ευρύτερο περιβάλλον Παπανδρέου ή απ’ ευθείας με τον ίδιο.

Να σημειωθεί ότι “εκπρόσωπος fund του Σόρος” φέρεται να είχε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ όπως έχουμε αποκαλύψει ο Σόρος έχει στην κατοχή του ομόλογα τα οποία σκοπεύει να τα εισπράξει ακούρευτα! Όπως και ο γαμπρός της Κλίντον. (σχετ. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η περιβόητη δόση, δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις αλλά τα κοράκια του ΔΝΤ! ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!)

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή “γκρέμισε” 95 δις δολάρια τοκογλυφικών ομολόγων και δεν πλήρωσε ούτε σεντ παρά τις απειλές από κάθε κατεύθυνση. Αναμένουμε να δούμε λοιπόν πόσο θα διασυρθεί ακόμα το ελληνόφωνο κράτος πληρώνοντας τους κολλητούς της συμμορίας του μνημονίου από το αίμα του Ελληνικού λαού…

Στο ενδιαφέρον άρθρο λοιπόν του Businessweek διαβάζουμε πως οι διαχειριστές κερδοσκοπικών , οι κύριοι Dart και Singer δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν ούτε ένα σεντ από τα ταμεία της Αργεντινής, μετά την αθέτηση χρέους το 2005.
Σε αντίθεση με εμάς που χρυσοπληρώσαμε στον Dart το ομόλογό του στο ακέραιο. Ας είναι καλά οι Βενιζέλος, Παπαδήμος , Σαμαράς, και Πικραμένος.
Η guardian τις ίδιες ημέρες έγραφε ότι οι Έλληνες καταστρέφονται για να πληρώνουν κερδοσκόπους-όρνεα, που δεν γνωρίζουν.
Η Αργεντινή δεν το έκανε.


Και όπως έγραψε σε άρθρο του στο FORBES ο James K. Glassman, πρώην Υφυπουργός του Μπούς.Τζούνιορ, ο μεγάλος φόβος Ευρωπαίων είναι οτι οι Έλληνες θα μιμηθούν τους Αργεντινούς, που δεν πλήρωσαν & ανταμείβονται για αυτό.
To Businessweek ζητάει την γνώμη μιας καθηγήτριας Νομικής, σχετικά με την επιτυχία ή όχι μιας παρόμοιας κίνησης στην Ελλάδα, απο νομική σκοπιά.
“Εξαρτάται πάρα πολύ από το ποιος είναι ο τελευταίος των πιστωτών της Ελλάδας”, μας λέει η Anna Gelpern, καθηγήτρια νομικής στο American University της Ουάσιγκτον.

“Η Ελλάδα έχει απειλήσει να μην εξοφλήσει όσους κρατούν παλιά ομόλογα, αλλά νομίζω ότι αυτοί θα είναι λίγοι σε σύγκριση με ό, τι ήταν στην Αργεντινή, και ότι είναι απίθανο να βγάλουν το ίδιο επίπεδο νομικής έντασης”. Στην Ελληνική προσφορά ανταλλαγής, το 95,7% των ομόλογων δημοπρατήθηκαν.

Όσο για το συμπερασμα του άρθρου;
«Η αθέτηση χρέους των 95 δισ. δολαρίων σε ομόλογα, έκανε κακό στην πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, αλλά όχι στην οικονομία της, η οποία αυξάνετα περίπου 7% ετησίως από το 2005».
What Greece Can Learn From Argentina’s Default

By Drew Benson

March 15, 2012
“Argentina is going to make this month’s bond payment without any obstacle,” Economy Minister Hernán Lorenzino assured reporters on his 40th birthday—on March 5—in Buenos Aires. He was shrugging off a ruling by U.S. District Judge Thomas Griesa in favor of creditors who have been challenging Argentina’s debt restructuring in New York.

Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από τη χρεοκοπία της Αργεντινής

«Η Αργεντινή πρόκειται να προβεί στην πληρωμή του ομολόγου αυτού του μήνα, χωρίς κανένα εμπόδιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Hernán Lorenzino τους δημοσιογράφους στα 40ο γενέθλιά του, στις 5 Μαρτίου στο Μπουένος Άιρες. Είχε αψηφίσει μια απόφαση του Περιφερειακού Δικαστή των ΗΠΑ, Thomas Griesa, στην Νέα Υόρκη, υπέρ των πιστωτών οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής.

Ο Lorenzino ήταν ακόμα στα 20 του, όταν η χώρα αθέτησε το χρέος της, στο τότε ποσό-ρεκόρ των 95 δισ. δολαρίων, τον Δεκέμβριο του 2001, ένα γεγονός που κατά κάποιο τρόπο είναι παράλληλο με το πρόσφατο Ελληνικό μελόδραμα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής δεν έχει πουλήσει ομόλογα στο εξωτερικό από τότε. Έχει, όμως, κρατήσει απασχολημένη την δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton , αποκρούοντας όλες τις προσπάθειες των funds που διαχειρίζονται οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Kenneth Dart και Paul Singer, για αποζημίωση. Και ο Griesa, 81 ετών, έχει βγάλει τόσες πολλές αποφάσεις σχετικά με αυτή την διαφορά, που έχει γίνει μια μικρή διασημότητα για τις εφημερίδες του Μπουένος Άιρες.

Η αθέτηση χρέους της Αργεντινής το 2011, έγινε καθώς το δημοσιονομικό της έλλειμμα διευρύνθηκε και η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο έτος, υποδαυλίζοντας έτσι αναταραχές που άφησαν πάνω από 24 νεκρούς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ προσφέρθηκε να ανταλλάξει τα ανεξόφλητα ομόλογα, με νέα αξίας 70% λιγότερο, ναι παρόμοια πρόταση με της Ελλάδας. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ομολογιούχων αποδέχθηκαν την συμφωνία. Άλλοι πήγαν στο δικαστήριο για να προσπαθήσουν να εισπράξουν.

Το 2010, η Πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner, η οποίοα ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της το Δεκέμβριο, τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχία του πρώην συζύγου της, ανανέωσε τηνπροσφορά ανταλλαγής ομολόγων του 2005 , λέγοντας ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους πιστωτές που κρατούσαν τα παλιά, να πάρουν νέα ομόλογα. Αυτή την στιγμή, λέει η Αργεντινή, οι πιστωτές που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη εξακολουθούν να κατέχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια του αθετημένου χρέους. Μαζί με τα hedge funds που την μηνύουν στη Νέα Υόρκη, είναι και μία ομάδα ιταλών ομολογιούχων που επιδιώκει μια διαιτητική απόφαση στο Διεθνές Κέντρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών.

Θα μπορούσε η παρατεταμένη νομική κληρονομιά της αναδιάρθρωσης της Αργεντινής να είναι μια προειδοποιητική ιστορία για την Ελλάδα, η οποία αυτό το μήνα προσφέρθηκε να ανταλλάξει περισσότερα από $ 200 δισ. του χρέους της;

“Εξαρτάται πάρα πολύ από το ποιος είναι ο τελευταίος των πιστωτών της Ελλάδας”, μας λέει η Anna Gelpern, καθηγήτρια νομικής στο American University της Ουάσιγκτον. “Η Ελλάδα έχει απειλήσει να μην εξοφλήσει όσους κρατούν παλιά ομόλογα, αλλά νομίζω ότι αυτοί θα είναι λίγοι σε σύγκριση με ό, τι ήταν στην Αργεντινή, και ότι είναι απίθανο να βγάλουν το ίδιο επίπεδο νομικής έντασης”. Στην Ελληνική προσφορά ανταλλαγής, το 95,7% των ομόλογων δημοπρατήθηκαν.

Μετά την χρεοκοπία η Αργεντινή εγκατέλειψε την πρόσδεσή της με το δολάριο σε βάση ένα-προς-ένα και άφησε το νόμισμά της να κινηθεί. Το ΑΕΠ της είχε μειωθεί 10,8% το 2002. Μέχρι το επόμενο έτος, η οικονομία άρχισε να ανεβαίνει στηριζόμενο στις υψηλότερες τιμές της σόγιας και των σιτηρών και την Βραζιλιάνικη ζήτηση για τα βιομηχανικά προϊόντα της χώρας.

Το ΑΕΠ αυξάνεται περίπου 7% το χρόνο κατά μέσο όρο από την ανταλλαγή ομολόγων του 2005. Οι εξαγωγικοί δασμοί, επίσης, βοήθησαν να δωθεί ώθηση στα διεθνή αποθεματικά, φτάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 52.6 δις δολαρίων πέρυσι. Η Fernández έχει αξιοποιήσει τα αποθεματικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια για να κάνει πληρωμές του χρέους.

Η ανάπτυξη της Αργεντινής ήρθε με έναν ετήσιο πληθωρισμό, που οι οικονομολόγοι συμπεριλαμβανομένων των πρώην κεντρικών τραπεζιτών Alfonso Prat-Gay και Martin Redrado, λένε ότι είναι πάνω από 20% σήμερα, περισσότερο από το διπλάσιο του 9,7% που δίνει η κυβέρνηση. Ο δείκτης MHP της Standard & Poors αξιολογεί την χώρα με Β, την χαμηλότερη μεταξύ της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών.

Οι Dart και Singer λένε οτι Αργεντινή τους οφείλει τουλάχιστον $ 2 δισ. ευρώ απο τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζονται. Το 2000, το fund του Singer, Elliott Management πληρώθηκε περίπου 58 εκ. δολάρια από το Περού για διακανονισμό σε μια δίκη σχετικά με αθέτηση εξόφλησης, αφότου ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο εξέδωσε διαταγή που προέτρεπε την χώρα να σταματήσει μια πληρωμή ομολόγου.

Η τελευταία απόφαση του Griesa έλεγε ότι η Αργεντινή χρειάζεται να καταβάλει τόκους υπερημερίας στους κατόχους παλιών ομολόγων όπως ο Dart και ο Singer αν ήθελε να συνεχίσει την πληρωμή τόκων στους επενδυτές οι οποίοι έχουν αποδεχθεί τα νέα ομόλογα. Η Αργεντινή γρήγορα άσκησε έφεση, το οποίο σημαίνει ότι οι πληρωμές των νέων ομολογιούχων θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί αυτό το μήνα, δήλωσε ο Lorenzino.

Ότι ο Singer και ο Dart δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν τίποτα από την Αργεντινή, ακόμη κι αν έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις μπορεί να ήταν ένας λόγος που οι περισσότεροι ομολογιούχοι δέχθηκαν την προσφορά της αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην Γραμματέα Οικονομικών της Αργεντινής Guillermo Nielsen.

«Η Ελλάδα ωφελείτε από το γεγονός ότι κανένα από τα ληστρικά funds δεν κατάφερε να αρπάξει τίποτα, τόσα χρόνια αφότου έκλεισαν οι ανταλλαγές ομολόγων”, λέει ο Nielsen. “Κανείς δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι της δεκαετούς επίλυσης διαφορών.”

Το Συμπέρασμα: Η αθέτηση χρέους των 95 δισ. δολαρίων σε ομόλογα, έκανε κακό στην πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, αλλά όχι στην οικονομία της, η οποία αυξάνετα περίπου 7% ετησίως από το 2005.

Τσεκ έως 1.250 ευρώ για τους «Μικρούς Αγρότες»

Μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς όσοι μικροκαλλιεργητές το επιθυμούν εφόσον το κράτος το ενεργοποιήσει.

Οι μικροκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο Καθεστώς θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εξαιρούνται από τα «πράσινα» μέτρα.Οι μικροκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο Καθεστώς θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εξαιρούνται από τα «πράσινα» μέτρα.
Όσοι μικροκαλλιεργητές το επιθυμούν, θα μπορούν να ενταχθούν στο  ειδικό Καθεστώς για τους Μικρούς Αγρότες που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, εφόσον διαμένουν σε ένα κράτος που θα ενεργοποιήσει τη νέα αυτή δυνατότητα.
Το Καθεστώς για τους Μικρούς Αγρότες στόχο έχει να απλοποιήσει τη γραφειοκρατία τόσο για τους αγρότες, που θα υπόκεινται σε λιγότερες γραφειοκρατικές διατυπώσεις όσο και για τους οργανισμούς πληρωμών.
Οι αγρότες που συμμετέχουν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα λαμβάνουν μια κατʼαποκοπή ετήσια ενίσχυση που θα ορίζεται από τα κράτη μέλη ανάμεσα στα 500 και τα 1.250 ευρώ, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλλευσής τους.
Το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού της ετήσιας αυτής ενίσχυσης. Μια από τις επιλογές είναι οι αγρότες απλά να εισπράττουν το ποσό που θα εισέπρατταν ούτως ή άλλως.
Οι μικροκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο Καθεστώς για τους Μικρούς Αγρότες θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές πολλαπλής συμμόρφωσης και θα εξαιρούνται από τα «πράσινα» μέτρα. 
Το συνολικό κόστος του Καθεστώτος Μικρών Αγροτών δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 10% του εθνικού φακέλου, εκτός όταν ένα κράτος μέλος επιλέξει ότι οι μικροί αγρότες θα εισπράττουν όσα δικαιούνταν αν δεν εφαρμοζόταν το ειδικό αυτό καθεστώς.
Επίσης από το Δεύτερο Πυλώνα θα διατεθούν κονδύλια για παροχή συμβουλών στους μικρούς παραγωγούς, για την οικονομική τους ανάπτυξη και κονδύλια αναδιάρθρωσης για περιφέρειες με μικρό αγροτικό κλήρο.

Πρόωρες εκλογές βλέπει η… πρεσβεία των ΗΠΑ με νικητή τον ....

ekloges 
Οι αμερικανοί "αναλυτές" προβλέπουν νίκη του Τσίπρα... με ντέρμπι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ... 
Πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές, προβλέπει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, εκτιμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

 Αυτό αναφέρουν καλά εξακριβωμένες πληροφορίες από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν με τους εδώ αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα.
Κατά την εκτίμησή τους, οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν, είτε κατ' επιλογή - κυρίως του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- είτε από κάποιο «πολιτικό ατύχημα», όπως είναι η καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της χώρας.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στην πρεσβεία θεωρούν ότι οι εκλογές θα είναι «ντέρμπι» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης και πόλωσης.
Με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και καταγγελιών, αφού κατά την προεκλογική περίοδο «θα ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί της τριετίας», εννοώντας από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο.
Οι αμερικανοί διπλωμάτες δίνουν αυξημένες πιθανότητες στον Αλ. Τσίπρα να κερδίσει τις (πρόωρες) εκλογές, με το σκεπτικό ότι η Νέα Δημοκρατία ως κατ' εξοχήν κυβερνητικό κόμμα θα υποστεί τη φθορά της επώδυνης πολιτικής που εφαρμόζει, ενώ δεν είναι ακόμη ορατά τα θετικά σημεία της που θα ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Ακόμη θεωρούν, ότι μια εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα λειτουργούσε εκτονωτικά στη συσσωρευμένη οργή που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Παραδέχονται πάντως ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του χρέους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση μια σειρά θεμάτων, πρώτα και κύρια τις απεργιακές και κάθε είδους κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο και θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, μεγάλη διάρκεια. 

Παράγοντες της αμερικάνικης πρεσβείας εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για τη σταθερότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης κι ότι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθεί. Οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω του ότι τους αμέσως προσεχείς μήνες θα πρέπει να εγκρίνει και να υλοποιήσει μέτρα και πολιτικές που έχουν συνέπειες για τους πολίτες και κόστος για τους βουλευτές και τα κόμματα. Για τις επιφυλάξεις τους αυτές έχουν ενημερώσει προφανώς και τους προϊσταμένους τους στην Ουάσιγκτον, εξ ου και το μόνιμο ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Σαμαράς στο ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν ένα: Κατά πόσο είναι σταθερή η κυβέρνηση και πόσο μακριά μπορεί να πάει; Ο πρωθυπουργός κατέβαλλε εργώδεις προσπάθειες να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση και σταθερή είναι και θα μακροημερεύσει. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν και άλλες ξένες πρεσβείες, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις παρενέργειες που θα προκληθούν. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα «παγώσει» μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση για να συνεχίσει τις προσπάθειες. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι καθυστερήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Κι αυτό διότι, θα χρειαστεί να γίνουν πολλές και δύσκολες προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί ένας «κώδικας επικοινωνίας» της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και ειδικότερα το Βερολίνο. - See more at: http://www.gkourou.com/2013/08/blog-post_4153.html#.Uhe69NK8D3k

Δυσφορία Σαμαρά για τις δηλώσεις Πούτιν



Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα μας είναι «προβληματική» για επενδύσεις - «Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες του λαού της, έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις» δηλώνει κυβερνητική πηγή

«Ενοχλημένη» εμφανίζεται, ανεπισήμως τουλάχιστον, η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική χώρα για επενδύσεις».

Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση, ανέφερε κυβερνητική πηγή, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες του λαού της, έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις είχε δηλώσει νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια παραίνεση Πούτιν προς τους Ρώσους επενδυτές να επενδύουν στη χώρα τους, αντί στο εξωτερικό.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, «οι επενδύσεις δεν ποδηγετούνται», είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Οι δηλώσεις Πούτιν

Προβληματική για επενδύσεις χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, απ' όπου κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πούτιν, με «έκπληξη» ανακάλυψε ότι μόνο μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ασκώντας με αυτό τον τρόπο ενστάσεις για την επιλογή Ρώσων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα αντί στη χώρα τους.

«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και πρόσθεσε: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;» κατέληξε ο Πούτιν, ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Βλάβες στο δέρμα προκαλούν οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας


Οικονομία στην τσέπη μας αλλά με κινδύνους για την υγείας οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη...
Οι λαμπτήρες φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας είναι μια δημοφιλής επιλογή για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να μειώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ! Ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι λαμπτήρες αυτοί ενδεχομένως να προκαλούν βλάβες στο δέρμα.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ότι οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εκλύουν πολύ υψηλά επίπεδα
υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη τα κύτταρα του δέρματος. Και η αυξημένη έκθεση στην UV ακτινοβολία έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Για να ελέγξουν την ασφάλεια των λαμπτήρων φωτισμού, οι επιστήμονες εξέθεσαν ανθρώπινα υγιή δερματικά κύτταρα σε φως λαμπτήρων φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας και σε λαμπτήτες πυρακτώσεως.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι τα δερματικά κύτταρα που είχαν εκτεθεί σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες. «Τα αποτελέσματα ήταν ότι οι λαμπτήρες αυτοί μπορούν να εκκινήσουν τον κυτταρικό θάνατο», εξηγεί η Δρ Μάρσια Σάιμον, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να εξηγήσουν την αιτία της βλάβης που προκαλεί η UV ακτινοβολία: μικροσκοπικές ρωγμές στην επίστρωση των λαμπτήρων φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας επιτρέπουν την διαρροή της UV ακτινοβολίας.

Κάτι όμως που οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων προϊόντων αρνούνται και με δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι «τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας που εκλύονται είναι πολύ χαμηλά» και οι λαμπτήρες είναι ασφαλείς για φυσιολογική χρήση.

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας όμως περιέχουν και μικρές ποσότητες υδραργύρου, τοξικό στοιχείο που έχει σχετιστεί με νευρολογικές βλάβες, γεννητικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας.

Έτσι λοιπόν, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, οι νέοι λαμπτήρες φωτισμού δέχονται κριτική ως προς την περιβαλλοντική τους αξία, καθιστώντας του λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED καλύτερη επιλογή για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

TESLA ROADSTER: Το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο Τεχνολογίας Τέσλα


TESLA ROADSTER Η Ηλεκτροκίνητη «Μαύρη Αστραπή» της Καλιφόρνια 
“Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε ακόμη αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικό τρόπο, είναι πολιτικός, δεν είναι επιστημονικός”.Jhon O’ Malley Bockris, Φυσικός
  
 Σάντα Μόνικα Καλιφόρνια. Μια μαύρη αεροδυναμική σιλουέτα ξεπροβάλλει μέσα από ένα υπόστεγο κι αρχίζει να κυλά αθόρυβα πάνω στην καυτή άσφαλτο. Όλοι την κοιτούν έκπληκτοι καθώς αυτή η απαστράπτουσα μαύρη σιλουέτα, που μοιάζει σαν να βγήκε από τον κόσμο των σκιών, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και μάλιστα κάτω από τον αδίστακτο καλιφορνέζικο ήλιο. Σε κάποιους απ’ τους παρευρισκόμενους θύμισε νέο μοντέλο της Φεράρι, ενώ στους πιο ευφάνταστους έφερε στο νου τους το υπεραυτοκίνητο του Μπάτμαν. Βέβαια το Bat-Mobile δεν ήταν παρά ένα χολιγουντιανό εφέ, ενώ αυτό το αεροδυναμικό αυτοκίνητο ήταν πέρα για πέρα αληθινό…
Καθώς το μυστηριώδες όχημα κυλούσε αργά πάνω στην άσφαλτο προχωρώντας προς την πίστα των δοκιμών, η έκπληξη του κόσμου έγινε μεγαλύτερη όταν στη θέση του οδηγού διέκριναν τον… κυβερνήτη της πολιτείας τους! Ήταν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο διάσημος ηθοποιός-«εξολοθρευτής» του Χόλιγουντ και ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Όσοι τον ήξεραν καλά, γνώριζαν πως ο Σβαρτσενέγκερ ήταν ένας λάτρης των νέων τεχνολογιών και ειδικά των σπορ αυτοκινήτων. Η παρουσία του πάντως σε μια από τις πρώτες δοκιμές αυτού του high-tech οχήματος είχε σίγουρα και πολιτική βαρύτητα. Το όχημα δεν άφηνε καθόλου ρύπους και ο Σβαρτσενέγκερ έχει τη φιλοδοξία να καταστήσει την Καλιφόρνια «πράσινη πολιτεία», δηλαδή μια οικολογικά φιλική πολιτεία, πράγμα σπάνιο για τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και προθυμοποιήθηκε να οδηγήσει από τους πρώτους το αυτοκίνητο που θα ταράξει τα ήρεμα νερά της πετρελαιοκίνητης πραγματικότητας μας.
Ο Σβαρτσενέγκερ, αφού φιλοδώρησε τον κόσμο μ’ ένα από τα γνωστά λαμπερά-στημένα χαμόγελά του, έπιασε άνετος το τιμόνι του αεροδυναμικού οχήματος και αμέσως το…  «σανίδωσε»! Δίχως βρυχηθμούς και  καυσαέρια, που προδίδουν συνήθως μια μηχανή εσωτερικής καύσης, το μυστηριώδες αυτό όχημα πετάχτηκε αστραπιαία διασχίζοντας αθόρυβα την άσφαλτο, πριν χαθεί από τα μάτια του κόσμου. «Το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά γρήγορο και μετά από λίγο ένοιωθα τα νεφρά μου να γίνονται ένα με το κάθισμα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η κτηνώδης ροπή. Δεν έχω βιώσει κάτι ανάλογο με αυτοκίνητο», δήλωσε ενθουσιασμένος ο «εξολοθρευτής» Σβαρτσενέγκερ.
«Εκατό χιλιόμετρα ταχύτητα μέσα σε τέσσερα μόλις δευτερόλεπτα! Απίστευτο!», ξεφώνισαν ενθουσιασμένοι ειδικοί και κοινό. Πράγματι τέτοια επιτάχυνση δεν ήταν καθόλου μα καθόλου συνηθισμένη στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, τα καλύτερα μοντέλα της οποίας έπιαναν τα 100km/h μέσα σε 6 με 6,5 δευτερόλεπτα. Που οφειλόταν αυτή η μεγάλη διαφορά; Γιατί αυτό το μυστηριώδες αεροδυναμικό όχημα ήταν τόσο διαφορετικό και αποτελεσματικό σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά αυτοκίνητα;
Tesla Roadster: Το Ταχύτερο Οικολογικό Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο στον Κόσμο
Το μυστικό δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Το Tesla Roadster, έτσι λεγόταν το μυστηριώδες όχημα που έβλεπε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν το πρώτο 100% ηλεκτρικό (όχι υβριδικό) σπορ αυτοκίνητο στον κόσμο! Το κομψό αυτό high-tech αυτοκίνητο δεν διέθετε μηχανή εσωτερικής καύσης, αλλά έναν υπερ-αποδοτικό κινητήρα που δούλευε με ηλεκτρισμό, ο οποίος παρέχονταν από μια συστοιχία 6.831 ενισχυμένων μπαταριών ιόντων λιθίου (lithium-ion batteries) με συνολικό χρόνο φόρτισης 3,5 ώρες (φορτίζουν με οικιακό ρεύμα). Η διαφορά του με τα προηγούμενα πειραματικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία και τελικά απέτυχαν λόγω χαμηλής απόδοσης, ήταν ότι το Tesla Roadster έχει υψηλή απόδοση και αυτονομία, μεγάλη ταχύτητα, σπορ σχεδιασμό και μηδενική έκλυση ρύπων και αερίων θερμοκηπίου! Συγκεκριμένα το Tesla Roadster, που ζυγίζει μόλις 1.135 κιλά, μπορεί να αναπτύξει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ανώτατη ταχύτητα 209 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η αυτονομία του (τελική απόσταση που μπορεί να διανύσει όταν οι μπαταρίες του είναι πλήρως φορτισμένες) φτάνει τα 402 χιλιόμετρα. Ωστόσο ο υψηλής ηλεκτρομαγνητικής απόδοσης αερόψυκτος ηλεκτροκινητήρας του, ισχύος 258 ίππων και βάρους 75 κιλών, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος του ρεύματος που καταναλώνει, τότε το Tesla Roadster αποδεικνύεται πολύ φθηνό, καθώς ξοδεύει μόνον 1 με 2 σεντ ανά χιλιόμετρο ή λιγότερο από το 1/4 της κατανάλωσης των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης. Επίσης το Tesla Roadster διαθέτει σοφιστικέ ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το ESS (Energy Storage System) και software, κι έναν κεντρικό υπολογιστή που παρακολουθεί όλα τα μηχανολογικά και ηλεκτρικά μέρη του.
Ακόμη και με τη δοκιμαστική του εμφάνιση το Tesla Roadster «ηλέκτρισε» επικίνδυνα το ενδιαφέρον του κόσμου, των ειδικών αλλά και των Media. Όλοι τους ήθελάν να μάθουν περισσότερα για αυτό το υπερ-αποδοτικό ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο, που κινείται αστραπιαία, αθόρυβα, καταναλώνει λίγη ενέργεια και, προπαντός, δεν μολύνει καθόλου το περιβάλλον. Αρκετοί, ειδικά ορισμένοι σταρ του Χόλιγουντ, παίκτες του NBA και στελέχη της Σίλικον  Βάλεϊ, προθυμοποιήθηκαν να μπουν στη λίστα με τους πρώτους αγοραστές του.
Η εταιρεία που το κατασκεύασε, η νεότευκτη Tesla Motors, άρχισε να λειτουργεί από τους μηχανικούς Martin Eberhard και  Marc Tarpenning στη Σίλικον Βάλεϊ από το 2003, με αρχικό κεφάλαιο 40 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το Μάρτιο του 2007 η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης. Για παράδειγμα ο Elon Musk, πρόεδρος της PayPal συνεισέφερε στην Tesla Motors 30 εκατομμύρια δολάρια.
Η Tesla Motors ανακοίνωσε πως το Tesla Roadster θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο το καλοκαίρι του 2007 και η τιμή του θα κυμαίνεται από 80.000 μέχρι 100.000 δολάρια (δηλαδή 65.000-85.000 ευρώ περίπου), αλλά θα πέσει τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και της πτώσης του κόστους παραγωγής. Τα πρώτα αυτοκίνητα προπωλήθηκαν ήδη από το 2006 και η  παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2007 εξαντλήθηκε ολόκληρη μέσα σε τέσσερις μόνο μήνες (μέχρι τις 18 Απριλίου 2007 πάνω από 400 Tesla Roadsters είχαν ήδη πωληθεί). Έτσι από το 2008 το Tesla Roadster θα αρχίσει να γίνεται προσιτό στους κοινούς θνητούς αλλά σε μια τιμή που θα φτάνει τα 70.000 ευρώ, με πτωτικές όμως τάσεις για τα επόμενα χρόνια. Από το 2009 η Tesla Motors θα παράγει μια σειρά καινούργιων μοντέλων ηλεκτροκίνητων σπορ αυτοκινήτων με το κωδικό όνομα WhiteStar (Λευκό Αστέρι).
Ο σχεδιασμός του Tesla Roadster έγινε με τη βοήθεια της Lotus στο εργοστάσιό της στο Χέδελ και βασίζεται στο αλουμινένιο μονοκόκ πλαίσιο της «Elise». Αλλά οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Ήδη τα πρώτα εκατό συλλεκτικά Tesla Roadster, που κυκλοφορούν σε δώδεκα διαφορετικά χρώματα, πουλήθηκαν σε ειδικούς πελάτες (ανάμεσα τους και ο «Κόναν» Σβαρτσενέγκερ) και η λίστα αυτών που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυξάνεται γεωμετρικά. Φαίνεται πως το νέο αυτοκίνητο αποτελεί ένα σύμβολο Status, που όλοι όσοι «σέβονται» τον εαυτό τους θα ήθελαν να αποκτήσουν. Πέρα όμως από τις ματαιοδοξίες ορισμένων κοινών θνητών που έχουν τη σχετική οικονομική επιφάνεια, το Tesla Roadster αποτελεί ένα αυτοκίνητο-ορόσημο επειδή, όχι μόνον θα αλλάξει την εικόνα που είχαμε ως τώρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και θα απαλλάξει το αστικό μας περιβάλλον από την ατμοσφαιρική μόλυνση.

 

Ο Πατέρας της Ηλεκτροκίνησης
Γιατί όμως αυτή η φιλόδοξη νεότευκτη αυτοκινητοβιομηχανία της Σίλικον Βάλεϊ επέλεξε για λογαριασμό της το όνομα Tesla Motors; Γιατί αποφάσισε το όνομα της πρώτης σειράς των επαναστατικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα παραγάγει να λέγονται Tesla Roadster; Για όσους γνωρίζουν την τεράστια προσφορά του μεγάλου Σερβοαμερικανού επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (1856-1943) η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου περίεργη. Αυτή η ανερχόμενη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν χρησιμοποίησε το όνομα Tesla μόνο και μόνο για να τιμήσει το έργο αυτού του μεγάλου εφευρέτη, αλλά και για να κάνει ευρύτερα γνωστό ένα σημαντικό κομμάτι από τις λεγόμενες «τεχνολογίες Τέσλα», καθώς είναι γνωστό πως ο Τέσλα υπήρξε –ανάμεσα στ’ άλλα– και εφευρέτης ενός μοντέλου αυτοκινήτου ο κινητήρας του οποίου χρησιμοποιούσε ηλεκτρισμό.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά η διάδοση των βενζινάδικων, η δύναμη του  πετρελαϊκού λόμπι,  σε συνδυασμό με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, έβαλαν για δεκαετίες την ταφόπλακα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως ο Τέσλα είχε διαφορετική άποψη και επέμενε στην ηλεκτροκίνηση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και παρά το γεγονός πως ήταν ήδη προχωρημένης ηλικίας, ο Νίκολα Τέσλα μπήκε στην περιπέτεια να κατασκευάσει έναν κινητήρα αυτοκινήτου ο οποίος θα λειτουργούσε με ηλεκτρισμό. Και αυτό έκανε. Η πηγή ενέργειας του κινητήρα του πειραματικού αυτοκινήτου που κατασκεύασε ήταν ένα μαύρο κουτί με μια κεραία που προεξείχε. Ο «μάγος» Τέσλα φόρτιζε τις μπαταρίες του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας πομπούς ειδικών συχνοτήτων, που μέσω του αέρα έστελναν ηλεκτρισμό (τάσης 240 volt) κατευθείαν στο αυτοκίνητο! Το αυτοκίνητο, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά κοντά στους Καταρράκτες του Νιαγάρα επειδή ο Τέσλα έστελνε ηλεκτρική ενέργεια από το ομώνυμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο όχημα, κινούνταν σχεδόν αθόρυβα. Ο Τέσλα υποστήριζε πως το αυτοκίνητο μπορούσε να είναι, από άποψη τιμής και λειτουργικότητας, προσιτό στον καθένα. Έδειξε το σχέδιο του στον μεγαλοτραπεζίτη J.P.Morgan (τον υιό), στον οποίο όμως δεν άρεσε η όλη ιδέα. Ο Μόργκαν, που ως γνωστόν είχε σταματήσει τη χρηματοδότηση του σχεδίου του Τέσλα στο Γουόρντενκλιφ (1900-1905) για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, δεν ήταν πρόθυμος να συνεισφέρει το παραμικρό στα «ανατρεπτικά» σχέδια του εφευρέτη, που θα έφερναν ανατροπή στα συμφέροντα της κατεστημένης αυτοκινητοβιομηχανίας που είχε πλέον «παντρευτεί» με το ανερχόμενο πετρελαϊκό λόμπι. Έτσι καταδίκασε κι αυτή την εκπληκτική ιδέα του εφευρέτη στην αφάνεια. Ταυτόχρονα καταδίκασε και την πιθανότητα να κυκλοφορούν στις πόλεις μας αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους, που δεν θα συνεισέφεραν το παραμικρό σε καυσαέρια και ατμοσφαιρική μόλυνση.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Το Tesla Roadster μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, η οποία θα οδηγήσει σε μαζική παραγωγή νέων ηλεκτροκίνητων και υδρογονοκίνητων οχημάτων, που θα απαλλάξουν τις πόλεις μας και την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας από τα βρώμικα και επικίνδυνα αέρια θερμοκηπίου. Η επιστροφή της τεχνολογίας Τέσλα μπορεί να αποβεί σωτήρια για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας.

 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η νέα ΚΑΠ θα αλλάξει το χάρτη της γεωργίας

 

Η νέα ΚΑΠ θα αλλάξει το χάρτη της γεωργίας
Την ώρα που στη χώρα μας ο αγροτικός τομέας τείνει να εξελιχτεί σε σημαντικό "πυλώνα ανάπτυξης" η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020 έρχεται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, αφού ενισχύει, όπως όλα δείχνουν, εκτός της ποιοτικής παραγωγής και την ανάπτυξη επιχειρήσεων του κλάδου σε πιο επαγγελματική βάση.

Ανεξάρτητα από τα ποσά των ενισχύσεων, τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου θα φτάσουν τα 3,9 δισ. ευρώ, η όλη αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

1) Την εγγύηση ενός σταθερού εισοδήματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
2) Την ανάπτυξη επιχειρήσεων ατόμων, ομάδων και συνεταιρισμών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
3) Την παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιγραμματικά, η νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, προβλέπει:

-Η βασική ενίσχυση να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος του παραγωγού και να δίνεται σε αυτόν βάσει της έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου που θα δηλώνει. Το στοιχείο αυτό θα καθορίζει τα πρώτα χρόνια και το ύψος των δικαιωμάτων, όμως από το 2019 όλοι οι παραγωγοί της ίδιας περιφέρειας θα λαμβάνουν την ίδια επιδότηση ανά εκτάριο.

-Οι ενισχύσεις θα μπορούν να κατανέμονται με βάση τη μορφολογία της γης -καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοποι, γεγονός που διευκολύνει την Ελλάδα.

-Το νέο στοιχείο του "πρασινίσματος" (να μένει δηλαδή ένα τμήμα μιας έκτασης ακαλλιέργητο), αν και θεωρείται σημαντικό για την αειφόρα ανάπτυξη, δεν θα αφορά τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι δικαιούνται ενισχύσεις κάτω των 1.250 ευρώ. Αυτοί απαλλάσσονται της υποχρέωσης "της ζώνης πρασίνου".

-Οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών είναι αυτοί που ευνοούνται από τη νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι νέοι θα πριμοδοτούνται με ενισχύσεις της τάξεως του 25%, για μια πενταετία τουλάχιστον. Στόχος του μέτρου είναι η επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα η αλλαγή νοοτροπίας και η ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού.

-Η "πράσινη ενίσχυση" θα αντιστοιχεί στο 30% του εθνικού φακέλου και θα αφορά εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων. Για την καταβολή των συγκεκριμένων ενισχύσεων προβλέπεται η υποχρεωτική εναλλαγή των καλλιεργειών. Η δημιουργία ζώνης "οικολογικής εστίασης" αφορά αρόσιμες εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα συνεχίζουν τις καλλιέργειές τους, απλώς θα υπάρχει υποχρεωτικά ένα ποσοστό της τάξεως του 5% "οικολογικής εστίασης" στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Δηλαδή, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων θα μένει ακαλλιέργητη γη έκτασης 7,5 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, η νέα ΚΑΠ "αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής" και κυρίως δίνει τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται το γεγονός ότι μέσω τη νέας ΚΑΠ κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχει το δικαίωμα να κατευθύνει τις ενισχύσεις στοχευμένα για τη στήριξη κλάδων εθνικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η αιγοπροβατοτροφία, η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της στην αύξηση της παραγωγής φέτας.

Eξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη για ενίσχυση των νέων αγροτών έως το ύψος του 2% του συνόλου των ενισχύσεων της χώρας, όπως επίσης και 25% πρόσθετες πληρωμές σε αγρότες κάτω των 40 ετών, για τα πρώτα 25 εκτάριά τους. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώνει, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», πως θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες υποστήριξης νέων αγροτών και νεοεισερχόμενων στη γεωργία, για την οποία αναφέρει πως μπορεί να δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας από τη βιομηχανία».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα μας, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα εστιάσει σε παραγωγικούς τομείς, όπως η κτηνοτροφία, με στόχο την εξισορρόπηση του ισοζυγίου μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλά και η καλλιέργεια των ψυχανθών, που μπορεί να προσδώσει πολλαπλά οφέλη στους Έλληνες παραγωγού. 

Επίσης, ο κ .Τσαυτάρης επισήμανε ότι οι υποχρεωτικές "οικολογικές εστίες" δεν επηρεάζουν τους Έλληνες παραγωγούς, αφού «οι μικρές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας απαλλάσσονται από τις υπέρμετρες υποχρεώσεις του ‘‘πρασινίσματος’’. Επιπλέον, έγιναν δεκτές οι προτάσεις της Ελλάδας για εξαιρέσεις των οπωρώνων, βοσκότοπων, χορτονομών. Το ίδιο ισχύει και με την καλλιέργεια ψυχανθών, που και μόνο η είσοδός τους στην καλλιέργεια είναι πράξη ‘‘πρασινίσματος’’, μιας και τα φυτά αυτά δεν χρειάζονται λιπάσματα, αφού αυτολιπαίνονται».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η νέα ΚΑΠ εστιάζει στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, στην πιο δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων και σε εναλλακτικές παραγωγικές διαδικασίας, με στόχο την ποιότητα. Κι αυτό, εκτός των άλλων, γίνεται για την αύξηση του ανταγωνισμού και τη θωράκιση της Ε.Ε. από προϊόντα που παράγονται από χώρες εκτός Ευρώπης και διατίθενται φθηνά στις αγορές, εκτοπίζοντας τις εθνικές παραγωγές.
Μένει, ωστόσο, να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα καθορίζουν σε εθνικό επίπεδο της προϋποθέσεις για τη στήριξη των περιφερειών και συγκεκριμένων προϊόντων χωρίς τοπικιστικά χαρακτηριστικά.