Την ώρα που στη χώρα μας ο αγροτικός τομέας τείνει να εξελιχτεί σε σημαντικό "πυλώνα ανάπτυξης" η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020 έρχεται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, αφού ενισχύει, όπως όλα δείχνουν, εκτός της ποιοτικής παραγωγής και την ανάπτυξη επιχειρήσεων του κλάδου σε πιο επαγγελματική βάση.
Ανεξάρτητα από τα ποσά των ενισχύσεων, τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου θα φτάσουν τα 3,9 δισ. ευρώ, η όλη αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
1) Την εγγύηση ενός σταθερού εισοδήματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
2) Την ανάπτυξη επιχειρήσεων ατόμων, ομάδων και συνεταιρισμών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Επιγραμματικά, η νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, προβλέπει:
-Η βασική ενίσχυση να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος του παραγωγού και να δίνεται σε αυτόν βάσει της έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου που θα δηλώνει. Το στοιχείο αυτό θα καθορίζει τα πρώτα χρόνια και το ύψος των δικαιωμάτων, όμως από το 2019 όλοι οι παραγωγοί της ίδιας περιφέρειας θα λαμβάνουν την ίδια επιδότηση ανά εκτάριο.
-Οι ενισχύσεις θα μπορούν να κατανέμονται με βάση τη μορφολογία της γης -καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοποι, γεγονός που διευκολύνει την Ελλάδα.
-Το νέο στοιχείο του "πρασινίσματος" (να μένει δηλαδή ένα τμήμα μιας έκτασης ακαλλιέργητο), αν και θεωρείται σημαντικό για την αειφόρα ανάπτυξη, δεν θα αφορά τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι δικαιούνται ενισχύσεις κάτω των 1.250 ευρώ. Αυτοί απαλλάσσονται της υποχρέωσης "της ζώνης πρασίνου".
-Οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών είναι αυτοί που ευνοούνται από τη νέα ΚΑΠ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι νέοι θα πριμοδοτούνται με ενισχύσεις της τάξεως του 25%, για μια πενταετία τουλάχιστον. Στόχος του μέτρου είναι η επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα η αλλαγή νοοτροπίας και η ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού.
-Η "πράσινη ενίσχυση" θα αντιστοιχεί στο 30% του εθνικού φακέλου και θα αφορά εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων. Για την καταβολή των συγκεκριμένων ενισχύσεων προβλέπεται η υποχρεωτική εναλλαγή των καλλιεργειών. Η δημιουργία ζώνης "οικολογικής εστίασης" αφορά αρόσιμες εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα συνεχίζουν τις καλλιέργειές τους, απλώς θα υπάρχει υποχρεωτικά ένα ποσοστό της τάξεως του 5% "οικολογικής εστίασης" στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Δηλαδή, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων θα μένει ακαλλιέργητη γη έκτασης 7,5 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, η νέα ΚΑΠ "αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής" και κυρίως δίνει τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται το γεγονός ότι μέσω τη νέας ΚΑΠ κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχει το δικαίωμα να κατευθύνει τις ενισχύσεις στοχευμένα για τη στήριξη κλάδων εθνικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η αιγοπροβατοτροφία, η οποία θα συμβάλει με τη σειρά της στην αύξηση της παραγωγής φέτας.
Eξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη για ενίσχυση των νέων αγροτών έως το ύψος του 2% του συνόλου των ενισχύσεων της χώρας, όπως επίσης και 25% πρόσθετες πληρωμές σε αγρότες κάτω των 40 ετών, για τα πρώτα 25 εκτάριά τους. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώνει, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», πως θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες υποστήριξης νέων αγροτών και νεοεισερχόμενων στη γεωργία, για την οποία αναφέρει πως μπορεί να δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας από τη βιομηχανία».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα μας, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα εστιάσει σε παραγωγικούς τομείς, όπως η κτηνοτροφία, με στόχο την εξισορρόπηση του ισοζυγίου μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλά και η καλλιέργεια των ψυχανθών, που μπορεί να προσδώσει πολλαπλά οφέλη στους Έλληνες παραγωγού.
Επίσης, ο κ .Τσαυτάρης επισήμανε ότι οι υποχρεωτικές "οικολογικές εστίες" δεν επηρεάζουν τους Έλληνες παραγωγούς, αφού «οι μικρές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας απαλλάσσονται από τις υπέρμετρες υποχρεώσεις του ‘‘πρασινίσματος’’. Επιπλέον, έγιναν δεκτές οι προτάσεις της Ελλάδας για εξαιρέσεις των οπωρώνων, βοσκότοπων, χορτονομών. Το ίδιο ισχύει και με την καλλιέργεια ψυχανθών, που και μόνο η είσοδός τους στην καλλιέργεια είναι πράξη ‘‘πρασινίσματος’’, μιας και τα φυτά αυτά δεν χρειάζονται λιπάσματα, αφού αυτολιπαίνονται».
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η νέα ΚΑΠ εστιάζει στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, στην πιο δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων και σε εναλλακτικές παραγωγικές διαδικασίας, με στόχο την ποιότητα. Κι αυτό, εκτός των άλλων, γίνεται για την αύξηση του ανταγωνισμού και τη θωράκιση της Ε.Ε. από προϊόντα που παράγονται από χώρες εκτός Ευρώπης και διατίθενται φθηνά στις αγορές, εκτοπίζοντας τις εθνικές παραγωγές.
Μένει, ωστόσο, να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα καθορίζουν σε εθνικό επίπεδο της προϋποθέσεις για τη στήριξη των περιφερειών και συγκεκριμένων προϊόντων χωρίς τοπικιστικά χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου