Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ . ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΚΟΚΚΑΛΗΣ:26.870, ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: 26.160, ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: 18.217. ΕΛΕΗΣΤΕ ΤΟΥΣ



Κλικ στην εικόνα
Εξετάζουμε μια κομβική πλευρά του συστήματος ανισότητας που μαστίζει την Ελλάδα. Περιγράφουμε τεκμηριωμένα πώς άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ εμφανίζεται και πάλι με το πρόσχημα της «μεταρρύθμισης», στην πραγματικότητα
έρχεται να λεηλατήσει τα λαϊκά εισοδήματα, δίχως καμία απολύτως πρόθεση να φορολογήσει τον πραγματικό πλούτο. Και για να το αποδείξουμε επικαλούμαστε εμβληματικές περιπτώσεις ελλήνων επιχειρηματιών -τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Νίκο Μάνεση και τον Ανδρέα Βγενόπουλο-, δημοσιεύουμε τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα και εξηγούμε πώς λειτουργεί το σύστημα της φοροασυλίας.

Καθώς ανοίγεται μπροστά μας το 2013, ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει κύκλους, κυνηγώντας την ουρά του από όξυνση σε άμβλυνση και τούμπαλιν, δίχως ακόμη να ανακαλύπτει τη βούληση, το κουράγιο ή τα εργαλεία να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα: όσο κάποιοι καλλιεργούν ενοχικές συνειδήσεις, υπερθεματίζοντας περί «πατριωτισμού» και «ομοψυχίας», ενώ άλλοι καταδιώκουν αποδιοπομπαίους τράγους, παρουσιάζοντάς τους ως «σάπια μήλα» ενός κατ' ουσίαν υγιούς καλαθιού, το πρόβλημα της δομικής αδικίας με την οποία είναι οργανωμένο, σκόπιμα και υπολογιστικά, το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας, μένει ανέγγιχτο.

Όπως έχει ειπωθεί, δημοσιογραφία είναι να γράφεις κάτι που κάποιος άλλος δεν θέλει να γραφτεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις. Στο UNFOLLOW λοιπόν αποφασίσαμε από το πρώτο μας κιόλας τεύχος ότι αν πρόκειται να καταπιαστούμε ως δημοσιογράφοι με το πολιτικό πρόβλημα που διαπιστώνουμε, δεν αξίζει ούτε να γράφουμε εξυπνούλικα χρονογραφήματα περί της απουσίας «φορολογικής συνείδησης» των εστιατόρων ούτε να μπήγουμε κι εμείς το μικρό μας τσεκουράκι στην πεσούσα δρυ της εβδομάδας. Απεναντίας, αυτό που αξίζει είναι να μιλήσουμε για τον τεράστιο ελέφαντα στο κέντρο του δωματίου, που όλοι καμώνονται πως είναι αόρατος.

Ο ελέφαντας είναι το σύστημα εκείνο που επιτρέπει σε μια ολιγομελή ομάδα ανθρώπων να προστατεύονται στο διηνεκές από οποιαδήποτε προσπάθεια «μεταρρύθμισης», από οποιαδήποτε απόπειρα εγκατάστασης ουσιαστικής ισονομίας στη χώρα. Κι αυτό με την πλήρη συνενοχή μιας εκτελεστικής εξουσίας που επιστρατεύει όλη της τη δύναμη, ώστε και οι άλλες εξουσίες –η νομοθετική, η δικαστική, σύσσωμη η κρατική γραφειοκρατία αλλά και ο Τύπος– να κατασκευάζουν ξανά και ξανά ελαφρώς παραλλαγμένες εκδοχές αυτού του συστήματος ανισότητας και αδικίας.

Στο τεύχος 13 του UNFOLLOW, που κυκλοφορεί, εξετάζουμε μια κομβική πλευρά του συστήματος αυτού: στο ρεπορτάζ του ειδικού συνεργάτη Κώστα Γυφτοδήμου, περιγράφουμε τεκμηριωμένα πώς άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ εμφανίζεται και πάλι με το πρόσχημα της «μεταρρύθμισης», στην πραγματικότητα έρχεται να λεηλατήσει τα λαϊκά εισοδήματα, δίχως καμία απολύτως πρόθεση να φορολογήσει τον πραγματικό πλούτο. Αντιθέτως, διατηρεί αλώβητα ή και ενισχύει τα φορολογικά προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών.

Αλλά δεν μένουμε εκεί. Επειδή γνωρίζουμε πως με όση ακρίβεια κι αν περιγράψουμε κάτι, την πραγματική δύναμη την έχει το συγκεκριμένο παράδειγμα, επικαλούμαστε εμβληματικές περιπτώσεις ελλήνων επιχειρηματιών, που όχι μόνο ανήκουν στην ολιγομελή αυτή προστατευμένη ομάδα αλλά είναι τόσο επιφανείς ώστε στα πρόσωπά τους να συμβολοποιείται η κοινωνική αδικία: Στο ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, ξετυλίγουμε τον χάρτη του φορολογικού παραδείσου που λέγεται Ελλάδα και δημοσιεύουμε τέσσερα εκκαθαριστικά σημειώματα, μέρος μιας σειράς στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση μας. Από αυτά τα εκκαθαριστικά σημειώματα προκύπτει πως για το έτος 2012:

Ο βιομήχανος Νικόλαος Μάνεσης έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 30.714, 52 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.870, 11 ευρώ.

Ο εφοπλιστής και μιντιάρχης Ιωάννης Αλαφούζος έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 26.160, 40 ευρώ.

Ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος έχει συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα 18.217, 41 ευρώ.

Πώς γίνεται αυτό; Μα τους το επιτρέπει ο νόμος. Και ο παλιός και ο καινούργιος και κάθε «μεταρρύθμιση» που παρουσιάζεται ως «λύση» στη συστημική αδικία που μαστίζει την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «λεφτά υπάρχουν» αλλά καμία κυβέρνηση δεν τολμά να τα απαιτήσει από τους... αναξιοπαθούντες κεφαλαιοκράτες, αλλάζοντας τον νόμο ώστε να φορολογηθούν τα πραγματικά υψηλά εισοδήματα που προκύπτουν ως μερίδιο κέρδους από τις εταιρείες τους.

Αυτό είναι ένα καλά κρυμμένο φορολογικό μυστικό: Τα κέρδη των εταιριών δεν διανέμονται όλα στους μετόχους. Αντιθέτως, μοιράζονται και φορολογούνται στην υψηλότερη κλίμακα μόνο τόσα όσα χρειάζονται για να καλυφθούν «τρύπες». Έτσι, τα υπόλοιπα κέρδη υποτίθεται ότι παραμένουν στις εταιρείες, έχοντας γλιτώσει την φορολόγηση μέχρι και την υψηλότερη κλίμακα - σε αντίθεση με τα έσοδα μισθωτών και συνταξιούχων που φορολογούνται όλα (αλλά και τα κέρδη εταιρειών σε άλλες χώρες). Ο φόρος με τον νόμο που ίσχυε μέχρι και το 2012 για κάποιον που δηλώνει πάνω από 100.000 ατομικό εισόδημα ήταν 45%. Οι ιδιοκτήτες των ΑΕ και των ΕΠΕ, για παράδειγμα, παίρνουν όσο μερίδιο χρειάζονται από τα κέρδη των όποιων εταιρειών τους με επιπλέον φορολογία 25% για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης, και τα υπόλοιπα κέρδη τους μένουν στο ταμείο της εταιρείας φορολογημένα με 20%.

Νομίμως το κάνουν. Όπως νομίμως αφήνουν τα κέρδη τους στο ταμείο της εταιρείας τους φορολογημένα με το «ταπεινό» 20%. Και αν προκύψει και μία χρονιά εμφανίσουν ζημιές, τις καλύπτουν με τα κέρδη προηγουμένων ετών, τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί γιατί «ξέχασαν» να μοιράσουν τα μερίδια. Επαναλαμβάνουμε, νομίμως γίνονται αυτά στο ελληνικό Ελντοράντο. Βέβαια στην Γερμανία που τόσο θέλουμε να μιμηθούμε, τα μερίδια φορολογούνται μεν με μικρότερο συντελεστή, αλλά μοιράζονται το ίδιο έτος, ενώ τα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται 30-33% και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται ένα μέρος των κερδών να μείνει στο ταμείο της εταιρείας.

Τη στιγμή λοιπόν που απαιτείται από τον λαό να επιδείξει «πατριωτισμό», αποκτώντας... «φορολογική συνείδηση», το UNFOLLOW προτείνει να θυμηθούμε τι στ' αλήθεια σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη.

Την πλήρη εξήγηση του πώς δουλεύει το σύστημα της φοροασυλίας θα τη διαβάσετε στο UNFOLLOW 13 που κυκλοφορεί στα περίπτερα, μαζί με πολλά ακόμη θέματα, άρθρα και ρεπορτάζ.



Καλή χρονιά,

Θεοφάνεια με τσουχτερό κρύο



Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός ανήμερα των Θεοφανείων, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, που κατά τόπους θα φτάσουν τα 9 μποφόρ αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία στα βόρεια θα φτάσει ακόμα και στους -4 βαθμούς Κελσίου.



Στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά και πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη, όπου τις βραδινές ώρες θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός αλλά με τσουχτερό κρύο.

Σήμερα Σάββατο περιμένουμε παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές στο Ιόνιο, τη Δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Το βράδυ θα χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας.



Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 5 έως 14 στη Νότια Ελλάδα, από 1 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από 3 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 8 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Βορειοδυτικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί, αλλά στο Βόρειο Αιγαίο από το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτιοδυτικούς μέτριους. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και στα ανοιχτά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν θα έχει η Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως μέτριοι στο Σαρωνικό και τοπικά ισχυροί στο Νότιο Ευβοϊκό, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Αυξημένες νεφώσεις, περιμένουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς με σημαντική ενίσχυση σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις από αργά το βράδυ.

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια περιμένουμε στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο σε χαμηλά επίπεδα θα δείξει στη Μακεδονία και τη Θράκη τους -2 βαθμούς, στη Θεσσαλία και τη Πελοπόννησο τους -1 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.



Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο ενδέχεται να είναι έντονα κατά τόπους , αλλά τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση και θα κυμανθούν στα βόρεια από -4 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 4 έως 9 βαθμούς, στα νότια από 7 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 1 έως 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 13 βαθμούς.

ΥΠΟΙΚ: Δεν μειώνεται ο φόρος πετρελαίου



Την ώρα που σε πολλές περιοχές της χώρας το θερμόμετρο θα πέσει κάτω από το μηδέν, ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συνοχή. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν τη μείωσή του με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς η πορεία των εσόδων είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητική. Το θέμα προβληματίζει και τον πρωθυπουργό, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί προς το παρών κάποια απόφαση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται με την έλευση της τρόικας να τεθεί -μεταξύ άλλων- και το επίμαχο θέμα και αφού η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 9,5 δισ. ευρώ.

Στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων δείχνουν ότι στο δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος οι εισπράξεις ανήλθαν στα 752 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι τα έσοδα είχαν φτάσει τα 761 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2012 εισπράχθηκαν 399 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 είχε εισπραχθεί ποσό 372 εκατ. ευρώ. Το Νοέμβριο του 2012 τα έσοδα ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο μήνα του 2011 το κράτος είχε εισπράξει 389 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡΤην αυτόματη και πλήρη επιστροφή του πρόσθετου φόρου που προκύπτει από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το νυν σύστημα απέτυχε, οι ρύποι αυξάνονται και μειώνεται η κατανάλωση.

«Η υπερφορολόγηση της οικιακής κατανάλωσης, είχε εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τα έσοδα μειώνονται θεαματικά, οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως τρόπους να ζεσταθούν και οι ρύποι αυξάνονται κυρίως στα αστικά κέντρα» αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά. 

Δέσμη επτά μέτρων για την επίλυση του ζητήματος της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, αλλά και τη διεύρυνση των κατηγοριών δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου προτείνει, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα ζητά: 

1. Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών. 

2. Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό όσων σήμερα δικαιούνται επιδότησης, προσεγγίζει το 80% του πληθυσμού.

3. Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.

4. Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση εντός των επόμενων ημερών.

5. Να κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα (θέρμανσης, κίνησης και ναυτιλίας). Το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησής τους από το διυλιστήριο έως τον τελικό χρήστη - καταναλωτή και να συνοδεύεται από αναλυτική λίστα απαιτούμενων νομοθετικών και άλλων ενεργειών, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

6. Να γίνει επικαιροποίηση των ορίων συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, ώστε όσα ισχύουν για το φωτοχημικό νέφος να συμπληρωθούν με τα νέα δεδομένα που αφορούν την αιθαλομίχλη.

7. Να μεγιστοποιηθούν οι έλεγχοι για την κοπή και διακίνηση καυσόξυλων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη υλοτόμηση δασών καθώς και νέα φαινόμενα λαθρεμπορίας στην πώληση τέτοιου υλικού.

«ανθρωπιστική κρίση»Για ανθρωπιστική κρίση κάνει λόγο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Η έλλειψη πετρελαίου στα νοικοκυριά επιτείνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η θερμαντική χρήση ακατάλληλων υλικών προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση και απειλεί τη δημόσια υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η βουλευτής Επικρατείας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» από τη δική τους πλευρά πρότειναν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή στο φορολογικό νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ από τη δική του πλευρά ζητά την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Μέτρα από την Πολιτεία απαιτεί ο Ιατρικός ΣύλλογοςΆμεσα μέτρα από την Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση των επιδομάτων για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, ως ανάχωμα στην αλόγιστη χρήση καυσοξύλων και βιοανθράκων ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης θα επισκεφθεί το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), για να συζητήσει με τον Πρόεδρο του κο Ευσταθίου τη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και παράλληλα τη δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων πρόληψης προς τη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

Η αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας


Το φαρμακευτικό δάκρυ του μαστιχόδενδρου

 Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν νέα ισχυρή αντιμικροβιακή δράση στο μαστιχόνερο
Την ώρα που στη Χίο οι μαστιχοπαραγωγοί μετρούν τις πληγές τους από την καταστρεπτική πυρκαγιά του Αυγούστου, δύο επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν νέες ιατροφαρμακευτικές δράσεις της χιώτικης μαστίχας. Ετσι, εκτός από τη γνωστή συμβολή της στην πρόληψη δημιουργίας ελκών χάρη στη δράση της ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καταδεικνύεται πλέον και η αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση συστατικών του μαστιχόνερου ενάντια σε ιδιαίτερα παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα κολοβακτηρίδια και οι σταφυλόκοκκοι. 

Παράλληλα, μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών τοποθετεί τη μαστίχα στο πρώτο σκαλί του βάθρου ως θεραπευτικό φυσικό παράγοντα ευρέος φάσματος. Τα καινούργια δεδομένα μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στο ήδη αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για τα προϊόντα της μαστίχας. Ωστόσο με περισσότερα από 200.000 καμένα μαστιχόδενδρα το πλήγμα στην εφετινή παραγωγή αλλά και, πολύ περισσότερο, στις σοδειές των επόμενων χρόνων θα είναι βαρύ. Γι΄ αυτό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αναγέννηση των καλλιεργειών και της οικονομίας τους.
«Βλέποντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας δεν μπόρεσα να μη σκεφθώ "τι καταπληκτικά και μοναδικά προϊόντα φύονται σε τούτο τον τόπο". Η δε μαστίχα μόνον σε αυτή τη γωνιά της γης, στο νησί της Χίου. Και εμείς δεν τα εκτιμούμε... και δεν τα χρησιμοποιούμε όσο θα έπρεπε» λέει στο «Βήμα» η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, η οποία συμμετείχε στην έρευνα για τη χημική μελέτη και τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μαστιχόνερου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο «Food Chemistry».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών βρήκαν ότι η σύνθεση του μαστιχόνερου, η οποία δεν είχε ποτέ μελετηθεί, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του μαστιχέλαιου. Σε αυτό εντόπισαν πολύτιμες ουσίες οι οποίες ανήκουν στη χημική κατηγορία των τερπενίων. Στη συνέχεια εξέτασαν την αντιμικροβιακή δράση των συστατικών αυτών, καθώς και του εκχυλίσματος μαστιχόνερου κατά κολοβακτηριδίων (Escherichia coli), σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) και του μύκητα Candida spp.

Μάλιστα, η ομάδα των επιστημόνων (Σ. Παράσχος, Πρ. Μαγιάτης, Π. Γκούσια, Βαγγ. Οικονόμου, Ηρ. Σακκάς, Χρ. Παπαδοπούλου, Αλ. Σκαλτσούνης) δοκίμασε τη δράση τους και σε «άγρια» στελέχη των συγκεκριμένων μικροοργανισμών (ιδιαίτερα παθογόνα και ανθεκτικά σε αντιβιοτικά), καθώς και σε τροφιμογενή στελέχη τους.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα συστατικά του μαστιχόνερου (κυρίως δύο από αυτά: α-τερπινεόλη και λιναλοόλη) αποδείχθηκαν ισχυρά αντιμικροβιακά.
«Η αντιμικροβιακή δράση του μαστιχόνερου και τα συστατικά του θα μπορούσαν να έχουν πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές (π.χ. ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων), δεδομένου ότι είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σαν ένα πρόσθετο σε μια σειρά των τροφίμων» αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής του Eργαστηρίου Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης.
Η ρητίνη του Pistacia lentiscus (L.) var. chia (Duham) - ενός αειθαλούς θάμνου ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Anacardiaceae και καλλιεργείται αποκλειστικά στη Νότια Χίο - είναι γνωστή ως μαστίχα. Το αιθέριο έλαιο της ρητίνης του μαστιχόδενδρου (γνωστό ως μαστιχέλαιο) είναι ένα από τα πιο ακριβά της αγοράς. Χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο τροφίμων, στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία αρωμάτων, ως συστατικό σε καλλυντικά και προϊόντα υγείας, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Στην ελληνική παραδοσιακή ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2.500 χρόνια για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως για πόνους στο στομάχι και για τα πεπτικά έλκη. Οι ιδιότητες της μαστίχας αναφέρονται στα έργα του Ηροδότου, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού. Αλλά και πολλοί ρωμαίοι, βυζαντινοί, άραβες και ευρωπαίοι συγγραφείς κάνουν εκτενείς αναφορές στη θεραπευτική της δράση.
Τα τελευταία χρόνια ήρθε και η επιστημονική γνώση να επιβεβαιώσει ό,τι είχε δείξει η πρακτική. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση προηγούμενων μελετών (2012) η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σ. Παράσχος, Σ. Μητάκου, Αλ. Σκαλτσούνης) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Current Medical Chemistry», η μαστίχα χαρακτηρίζεται θεραπευτικός παράγοντας ευρέος φάσματος και θεωρείται πιθανή φυσική πηγή θεραπείας.
Και αυτό χάρη σε μελέτες που έχουν καταδείξει τις αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, υπολιπιδαιμικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές ιδιότητες της μαστίχας, καθώς και την ευεργετική δράση της στη νόσο του Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
Το μαστιχόνερο είναι ένα εμπορικό αρωματικό υγρό το οποίο λαμβάνεται κατά την απόσταξη της μαστίχας για την παραγωγή του μαστιχέλαιου. Επί του παρόντος χρησιμοποιείται ως αρωματικό νερό στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή ως ένα λιγότερο ακριβό υποκατάστατο ελαίου μαστίχας. Αν και το μαστιχόνερο είναι ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν, με αύξηση των πωλήσεών του τα τελευταία χρόνια, το προφίλ της χημικής του σύνθεσης και οι βιολογικές ιδιότητές του ήταν ως σήμερα άγνωστα.
Ο πικρός απολογισμός των πυρκαγιών
Είκοσι πέντε πολύτιμοι τόνοι χαμένοι στη στάχτη

Με 200.000-220.000 μαστιχόδεντρα στάχτη και 25 τόνους μαστίχας χαμένους, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά και να την καταστήσει αναστρέψιμη. Ο πρόεδρός της κ. Ευθύμης Μονίαρος αναφέρει ότι πέρυσι τα 1.200.000 παραγωγικά μαστιχόδεντρα έδωσαν 150 τόνους μαστίχας, την οποία οι περίπου 2.000 μαστιχοπαραγωγοί παρέδωσαν στην Ενωση. Εφέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων των 20 συνεταιρισμών μαστίχας του νησιού, έχουν χαθεί περισσότεροι από 25 τόνοι.
Η τιμή της μαστίχας για τον παραγωγό είναι 80 ευρώ το κιλό, εκ των οποίων τα 72 ευρώ καταβάλλει η Ενωση και τα 8 προέρχονται από ευρωπαϊκή επιδότηση.
«Ηδη έχουμε ζητήσει αποζημίωση όλων των παραγωγών που έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ όμως δεν ασφαλίζει από πυρκαγιά, οπότε περιμένουμε να πάρουμε τα χρήματά μας μέσω ΠΣΕΑ» αναφέρει ο κ. Μονίαρος. Επίσης, όπως επισημαίνει, η Ενωση ζητεί να αποζημιωθεί η παραγωγή σε βάθος πενταετίας. Και αυτό διότι τα μαστιχόδεντρα δίνουν μια μέση παραγωγή 150 κιλών το έτος σε ηλικία 10-12 χρόνων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δηλώνει ότι στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ προβλέπεται να αποζημιωθούν και οι μαστιχοπαραγωγοί οι οποίοι δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αν και δεν προβλεπόταν.
Οι μαστιχοπαραγωγοί αναμένουν επίσης νομοθετική ρύθμιση ώστε να ενισχυθεί η φύτευση των νέων μαστιχόδεντρων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, θα γίνουν προσπάθειες να ενταχθούν σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα με στόχο τη διασφάλιση του γενετικού υλικού. «Πρέπει να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής και να αποφύγουμε την εισαγωγή άλλου είδους μαστιχόδεντρου» σημειώνει ο κ. Μονίαρος.
Χρειάζεται όμως και η στήριξη του έλληνα καταναλωτή. «Η Attica Bank άνοιξε λογαριασμό για όσους θέλουν να βοηθήσουν και κατέθεσε η ίδια 50.000 ευρώ» αναφέρει ο ίδιος.
Για την υποστήριξη των μαστιχοπαραγωγών διαμορφώνεται από το υπουργείο και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, είτε είναι αγρότες κατ' επάγγελμα είτε μη αγρότες, με βάση τη μοναδικότητα του προϊόντος. Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, «θα ληφθεί μέριμνα, ώστε αυτά να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά εξειδικευμένη ενίσχυση προς την καλλιέργεια και το προϊόν, ώστε να μην θεωρηθούν ως παράνομες, κρατικές ενισχύσεις».

Ἡ θεραπεία τοῦ καρκίνου εἶναι ἐδῶ. Συνταρακτικό βίντεο



Γιατί το ιατρικό κατεστημένο δεν αναφέρει τίποτα για όλα αυτά που αναφέρονται στο βίντεο;
Γιατί μας έχουν ταράξει στο ψέμα;
Γιατί δεν εφαρμόζουν τις απλές και οικονομικές μεθόδους του Dr Coldwell που προσφέρει θεραπεία
σε 2 εως 16 εβδομάδες αλλά εφαρμόζουν τις χημειοθεραπείες που αποδεδειγμένα καταστρέφουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Γιατί υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία με εξωπραγματικά κέρδη που κονομάει παίζοντας με την υγεία μας….

Η αποτοξίνωση, η αλκαλική διατροφή, η ωμοφαγία,το οξυγόνο, η χλωροφύλλη, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε (όχι τεχνητά κατασκευασμένες), η χοληστερόλη, το θαλασσινό αλάτι, το νερό.
«Αν η φύση δημιουργεί ένα πρόβλημα η φύση δημιουργεί και την λύση»



ΠΡΟΣΟΧΗ. Η Νούμερο 1 αντικαρκινική ουσία είναι ελεύθερη στην φύση ! Τι κρύβουν οι φαρμακοβιομηχανίες !



Πριν λίγους μήνες άκουσα από πολύ δικό μου άνθρωπο για τη θεραπεία του καρκίνου με κουκούτσια από βερίκοκα, τα οποία στο εξωτερικό τουλάχιστον πωλούνται και σε ειδική συσκευασία. Τη μέθοδο αυτή ανακάλυψε αναζητώντας εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο, μελετώντας ένα σχετικό βιβλίο-
οδηγό. Σήμερα μου εστάλη ένα κείμενο, το οποίο διαφωτίζει ακόμη περισσότερο το θέμα αυτό. 
Για πολλούς ίσως μοιάζει "τρελό" ή απίθανο, καθώς πέρα από τις κλασσικές (έως και αυτοκτονικές) μεθόδους "αποκατάστασης" του καρκίνου, (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες ή εγχειρήσεις) δεν τους είναι γνωστή η απέραντη σοφία της φύσης, τόσο του....
σώματος μας, όσο και της Φύσης που μας περιβάλει. Και πως να τους είναι γνωστό όταν ζούμε την εποχή της επίσημης παραπληροφόρησης και της κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών καρτέλ... Ας μην ξεχνάμε πως κατά τον Δρ. Χάμερ ο καρκίνος δεν είναι καν ασθένεια, αλλά ένας βιολογικός μηχανισμός επιβίωσης του σώματος σε ισχυρά ψυχο-λογικά "σοκ"... 


Φενάκη τα φάρμακα κατά του Καρκίνου;

ΣΑΒΒΑΤΟ, 28 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

Υπάρχει ένας λαός, ο μακροβιότερος στον κόσμο, όπου ο καρκίνος είναι εντελώς άγνωστος. Πρόκειται για την φυλή Χούνζα, που ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε αδιάφορους τους επιστήμονες. Κλιμάκιο από το Μεμόριαλ πήγε στην περιοχή και μελέτησε τη διατροφή των Χούνζα. Με έκπληξη διαπίστωσαν, ότι οι Χούνζα τρώνε πολλά βερίκοκα και τα κουκούτσια επίσης από τα βερίκοκα. Μάλιστα όσο περισσότερα βερίκοκα παράγει και καταναλώνει ένας Χούνζα, τόσο περισσότερο ανεβασμένη είναι η κοινωνική του θέση. Όταν ένας δυτικός γιατρός επισκέφθηκε τους Χούνζα, του προσέφεραν βερίκοκα και αυτός έφτυνε τα κουκούτσια. Έτσι του είχανε μάθει. Οι Χούνζα έκαναν όλοι έναν μορφασμό αηδίας. Πέταγε το καλύτερο.
Θυμηθείτε. Το κουκούτσι από το βερίκοκο είναι πάρα πολύ πικρό. 
Θυμηθείτε! Το πικρό είναι αναγκαίο για τον καρκίνο. 
Θυμηθείτε! Το πικρό ανοίγει την όρεξη και πολλοί καρκινοπαθείς δεν έχουν όρεξη και πεθαίνουν από καχεξία (υπερβολικό αδυνάτισμα). 
Θυμηθείτε! Το κουκούτσι από το βερίκοκο έχει βιταμίνη Β17. 
Θυμηθείτε! τα παλικάρια των φαρμακευτικών έθαψαν την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο του καρκίνου και εκ. άνθρωποι θα πεθάνουν άδικα (Otto Warburg).

Τι έγινε μετά; Ο Διευθυντής ερευνών του Μεμόριαλ (δεν μιλάμε για οποιοδήποτε νοσοκομείο – είναι η Μέκκα του καρκίνου) ο περίφημος επιστήμονας Κανεμάτσου Σιγκουίρα, έκανε πειράματα με ποντικούς. Η ουσία που ανακάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs έκανε τα πειράματα πάνω σε ποντικούς. Η ουσία που ανεκάλυψε ο βιοχημικός Ernst Krebs μέσα στα βερίκοκα, ονομάστηκε Λεατρίλη ή βιταμίνη Β17. Ο Σιγκουίρα έμεινε έκπληκτος. Ήταν η δυνατότερη αντικαρκινική ουσία του κόσμου που είχε δοκιμάσει ποτέ, όπως δήλωσε. Τι θα κάνατε εσείς και εγώ αν ακούγατε τέτοια καλό νέο; Δεν θα πηδάγατε από τη χαρά σας; Ο καρκίνος ήταν τελειωμένος. Αμ δε. Το χρήμα βασιλεύει. Πήγε λοιπόν στους ανωτέρους του και τους είπε τα ευχάριστα νέα. Η πιο δυνατή αντικαρκινική ουσία της γης: Β17 η οποία βρίσκεται στα κουκούτσια από βερίκοκα. Τι θα κέρδιζαν αυτοί με την αντικαρκινική αυτή ουσία προσβάσιμη στον καθένα; Θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Αν τα κέρδη τους ανέρχονται σε πολλά δις μόνο από την Ελλάδα, φανταστείτε τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Άλλωστε τα μέλη του Δ.Σ. του Μεμόριαλ ήταν όλοι αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών[3].

Του είπαν λοιπόν να συνεχίσει τα πειράματα και να αποδείξει πως ήταν λάθος.Το ακούτε ΛΑΘΟΣ. Οι διαδικασίες τροποποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποτύχουν και τελικά απέτυχαν. Αντικατέστησαν  τον Σιγκουίρα με έναν κτηνίατρο, ο οποίος χορήγησε στα πειραματόζωα διαφορετική δόση από αυτή που χορηγούσε ο Ιάπωνας επιστήμονας και τα πειραματόζωα πέθαναν.Τα αποτελέσματα αυτού του ψευδοπειράματος δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Φυσικά από το 1980 που συνέβη οι αποδείξεις ακόμη αναμένονται. Δεν αποδείχθηκε! Ήταν απάτη η Β17, έλεγαν οι γιατροί που δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες. Κανένας δεν θα μάθαινε την πραγματικότητα αν δεν επαναστατούσε η συνείδηση ενός θαρραλέου δημοσιογράφου που ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μεμόριαλ γνώριζε την απάτη.

Ο Ράλφ Μος, δεν άντεξε το βάρος της συγκάλυψης ενός τόσο μεγάλου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Εδώ παίζονταν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Βγήκε και κατήγγειλε ευθαρσώς τη μεγάλη απάτη. Τιμή στον θαρραλέο δημοσιογράφο. Τιμή στο Σιγκουίρα. Τιμή στον Κρεμπς που βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του για τον καρκίνου. Από τις ελληνικές εφημερίδες μόνο «Το Βήμα» ανέφερε στις 23/5/1980 ακροθιγώς το θέμα, χωρίς να εισέλθει στην ουσία του θέματος. Ποιος Έλληνας γνωρίζει αυτή την μεγάλη απάτη (σύμφωνα με τον Μοςς); 

Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα σύμφωνα με τον Σιγκουίρα:

α) σταμάτησαν τις μεταστάσεις,
β) βελτίωσαν την γενική υγεία,
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων,
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο,
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. 


Επίσης η πρώτη επίσημη τονίζω επίσημη αναφορά του Μεμόριαλ υπογράμμιζε με ιδιαίτερη έμφαση τα θετικά πλεονεκτήματα της Β17. Μετά έπεσε γραμμή[4]. Ξέρετε εσείς… Γραμμή και την ακολούθησαν άπαντες. Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις!. Δεν αποδείχθηκε! Απορώ! Γιατί να μην βάζουμε ένα ερωτηματικό όταν ακούμε αυτό το μονότονα επαναλαμβανόμενο μότο των φαρμακευτικών. 
Θυμηθείτε! Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα στο μανάβη της γειτονιά σας έχουν την ίδια αξία με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα των Χούνζα.
Αν λοιπόν αυτοί οι «κύριοι» έσβησαν έναν ερευνητή του κύρους του Κανεμάτσου Σιγκουίρα, που γι΄αυτόν είχε ειπωθεί από τον αντιπρόεδρο του Μεμόριαλ, ότι είναι ευρέως γνωστός στον κόσμο της έρευνας και ότι οι συνάδελφοί του ερευνητές τον εκτιμούν απεριόριστα. Αν αυτοί οι κύριοι δολοφονούν τους γιατρούς στη Χιλή κ΄αλλού, καταλαβαίνουμε όλοι πως ο πραγματικός καρκίνος για την υγεία της ανθρωπότητας βρίσκεται στα διοικητικά συμβούλια των φαρμακευτικών εταιριών.

Δεν μιλάμε βέβαια για ελληνικές μικρές εταιρίες, αλλά για σύγχρονα πολυεθνικά θηρία., που επιβάλλουν την άποψή τους με χημειοθεραπείες. Όποιος ασθενήσει από καρκίνο, θα υποστεί από τις Φαρμακοβιομηχανίες τα μαρτύρια της κόλαση: Γραμμικούς επιταχυντές κοβάλτια, χημειοθεραπείες, εξορκισμούς, για να φύγει ο δαίμονας καρκίνος, διαρκείς εξετάσεις που κρατούν τον άρρωστο σε διαρκή αγωνία, ανασφάλεια, φόβο πανικό, - σωστό θρίλερ. Τώρα το νικήσαμε το εξωαποδώ – δεν αναφέρουμε ούτε το όνομά του και χτυπάμε ξύλο, όταν ακούμε τη λέξη καρκίνος.

Βέβαια τα κυτταροτοξικά φάρμακα, ακτινοβολίες κ.λ.π., είναι γνωστό – και κανείς δεν το αρνείται-, ότι προκαλούν καρκίνο. Είναι δηλαδή βασικές αιτίες ανάπτυξης καρκίνου. Ο άρρωστος όμως, έκανε ότι ορίζουν η φαρμακοβιομηχανίες: Καλό για την τσέπη τους, κακό για τον άρρωστο. Μην ξεχνάτε: Τα όρια της τσέπης τους, είναι τα όρια της σκέψης τους. Κουβέντα αυτοί για τη διατροφή. Ρωτείστε ένα γιατρό αν έχει κάτι διδαχτεί για τη διατροφή στις Ιατρική Σχολές. Οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν τον ιατρικό κόσμο στο σκότος της άγνοιας για τη διατροφή και υπερήφανο για τις φαρμακευτικές του γνώσεις σε σημείο, που να υποτιμά τη διατροφή, όπως στην περίπτωση του μυλωνά.

Κανόνας Νο1:

• Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκα και τα κουκούτσια τους.

• Πίνετε χυμό από φύλλα ελιάς.

• Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.

• Τρώτε αγκινάρες (πικρές).

• Πίνετε ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό), Βολβούς (πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση: Εξαιρετικό τονωτικό – αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.

Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των καλύτερων γερμανών γιατρών, της περίφημης Επιτροπής Ε. Η Επιτροπή Ε, κατατάσει τα πικρά βότανα ως εξής: 
(1) κάσσια (quassia amara) 
(2) γεντιανή
(3) άγρια αψιθιά. 
(4) Φλοιός Gonolobus cocdurango,
(5) Centantium pulchellum,
(6) cot αρπαγόφυτο (από την έρημο Καλαχάρη της Αφρικής (τόβρίσκετε στα φαρμακεία). 
7) φλούδα νερατζιού. 
8) γαϊδουράγκαθο (cnicus benediktus). 
9) Ραδίκι. 
10) κανέλα. 
11) κόλιανδρος. 
Οι πικρές αυτές τροφές ανοίγουν την όρεξη. Ο καρκινοπαθής συνήθως δεν έχει όρεξη και πεθαίνει από καχεξία. Διεγείρουν την ορμόνη γαστρίνη, που με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση υδροχλωρικού οξέως. Όλοι το γνωρίζουν: Τα πικρά βοηθούν στην όρεξη.

Αν το σώμα μας έχει μετατραπεί σε ζαχαροπλαστείο, από τα πολλά γλυκά, ποτά, πατάτες κ.λ.π., {όλα αυτά μετατρέπονται σε γλυκόζη) και συγχρόνως έχουμε απορρίψει την πικρή γεύση, δεν θα πάθουμε καρκίνο; Το κλειδί είναι η ισορροπία (ομοιόσταση στην ιατρική γλώσσα).

[1] What to eat if you have cancer, Maureen Keane, Daniella Chace, Mc Graw Hill 2007.
[2] Η χαρά της ανακάλυψης, Pichard Feynman, Εκδόσεις Κάτοπτρο, σελ. 211
[3] Εφημερίδα «Το Βήμα», 23/5/1980
[4] A summary of the effect of amygdalin upon spontaneous mammary Tamors in mice, Sloan Kettering, report June 13, 1973

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερα βότανα που υποκλίνονται και οι επιστήμονες


Τέσσερα βότανα που υποκλίνονται και οι επιστήμονες

Ο γεωπόνος Ιγν.Ζαχαρόπουλος, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των βοτάνων με ειδικές σπουδές και επίδοση στους κλάδους χημείας και βιολογίας που σημαίνει ότι αναφέρει είναι τεκμηριωμένο λέει ότι όλα τα βοτάνια της Ελληνικής χλωρίδας έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Για τέσσερα κοινά βοτάνια το φασκόμηλο, το ταραξάκο ή πικροράδικο και δύο καλλιεργούμενα το μαϊντανό και το λάχανο, αναφέρεται με θαυμασμό.

Για να τα δούμε με συντομία ένα-ένα.

Μαϊντανός ο θαυματουργός.
«Αποκαλύπτομαι μπρος στο μαϊντανό» λέει ο Ιγν.Ζαχαρόπουλος, θέλοντας να τονίσει πόσο ωφέλιμος είναι για την υγεία μας. Το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στις σάλτσες και σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Παρομοιώδεις είναι η φράση «είσαι μαϊντανός» που λένε για όσους ανακατεύονται με όλα. Είναι από τα λίγα βότανα με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό ονομάζεται «λαχανικό της υγείας». Είναι το πετροσέληνο, το αγαπημένο βοτάνι του Ιπποκράτη με το οποίο θεράπευε πολλές αρρώστιες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A,B,C και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, θείο, χλώριο, κοβάλτιο. 
Ο κατάλογος των ασθενειών που  κάνει καλό μεγάλος. Εμείς θα αναφερθούμε σε μερικές. 
Ο μαϊντανός είναι αφάνταστα πολύτιμος στα νεφρά και στην κύστη. Με την πολυουρία διώχνει τις πέτρες. Είναι αντισηπτικό του αίματος, προληπτικό του καρκίνου, συνίσταται κατά του εντέρου και της υδρωπικίας. Είναι τονωτικός, χωνευτικός, αντιπυρετικός , κατά των πρησμένων αδένων, κατά των αποστημάτων, του στήθους, κατά του άσθματος και των πνευμονικών παθήσεων. Ευεργετικό στο συκώτι, διεγερτικός, ορεκτικός κ.ά. Στα μικρά πουλιά είναι δηλητηριώδες και στον παπαγάλο θανατηφόρος. Με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να το τρώνε οι εγκυμονούσες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Ο μαϊντανός ενισχύει τη μνήμη όμως πρέπει να προσέχουμε γιατί η ρίζα του φυτού περιέχει «Απιόλ» και σε μεγάλες δόσεις φέρνει ζαλάδες.

Το λάχανο.
Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Άριστο θεραπευτικό του έλκους στομάχου και δωδεκαδαχτήλου. Θεραπευτικό των παθήσεων του στήθους, και του άσθματος. Μαλακώνει τον βήχα, κατά του βραχνιάσματος και των βρογχικών. Αντισκορβουτικό, τονωτικό, αποσυμφορεί τις αρτηρίες, ανακουφίζει πόνους αρθριτικών, ρευματισμών, κατά των εγκαυμάτων, της νευραλγίας του προσώπου, τον πονοκέφαλο. Βοηθά το ερυσίπελα και ανοίγει τους καλόγερους. Το λάχανο είναι τροφή φάρμακο. Να θυμάστε πάντα ότι τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να μην είναι φορτωμένο με ραντίσματα και λιπάσματα.

Το φασκόμηλο ή Αλισφακιά.
Οι Άραβες λένε γι΄ αυτό το ξεχωριστό βοτάνι. «πως μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος που έχει στον κήπο του μια φασκομηλιά»Το φασκόμηλο πίνετε σαν αφέψημα ή έγχυμα με μέλι. 
Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών, του ερεθισμένου λαιμού, της νευροπάθειας, της ατονίας του στομάχου και των εντέρων, της αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και λευκόρροιας. Είναι επίσης αντιπυρετικό, διεγερτικό-δυναμωτικό, αποχρεμπτικό και απολυμαντικό. Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι επίσης ενισχυτικό της μνήμης.

Ταραξάκο ή πικραλίδα ή δόντι του λιονταριού.
Το κατεξοχήν φυτικό φάρμακο του συκωτιού και της χολής.
Είναι επίσης διουρητικό, στομαχικό, τονωτικό, αντισκορβουτικό, καθαριστικό του αίματος, καθαρτικό, κατά του βήχα, των φλεγμονών του στήθους, ελαττώνει τη χοληστερίνη, κατά του διαβήτη, και το πιο σημαντικό ενισχύει τη μνήμη. Περιέχει βιταμίνες και σχεδόν όλα τα μέταλλα.

Το IQ είναι μύθος - Υπερβολικά σύνθετη η ανθρώπινη ευφυία


Η ανθρώπινη ευφυΐα δεν μετριέται με έναν μόνο δείκτη, διαπιστώνει νέα μελέτη ανατρέποντας τα νοητικά δεδομένα
Μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα αποδεικνύοντας ότι ο δείκτης IQ δεν μπορεί να «μετρήσει» μόνος του την ανθρώπινη νοημοσύνη
Ως έννοια τον έχουμε τοποθετήσει πολύ ψηλά και ως αριθμό όλοι θα θέλαμε να τον έχουμε όσο γίνεται ψηλότερο. Παρ’ όλα αυτά ο δείκτης νοημοσύνης – το περίφημοIQ – φαίνεται ότι τελικά δεν αντιπροσωπεύει αυτό που νομίζαμε. Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ ως σήμερα κατέληξε ότι η ανθρώπινη ευφυΐα είναι υπερβολικά σύνθετη ώστε να μπορεί να μετρηθεί μόνο με μια παράμετρο.
Αντ’ αυτής προτείνει την εκτίμηση του «δυναμικού» του μυαλού μας μέσα από τρεις διαφορετικές συνιστώσες – τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συλλογιστική και τη λεκτική ικανότητα. Και φέρνει τα πάνω κάτω στην αντίληψη που είχαμε ως τώρα για τη νοημοσύνη μας.
Η ευφυΐα δεν είναι μόνο μια
Τα τεστ IQ χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη μέτρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης – λαμβάνονται μάλιστα συχνά υπόψη στην αξιολόγηση υποψηφίων προς κάλυψη διαφόρων θέσεων ή μπορούν να χαρίσουν το λεγόμενο «πιστοποιητικό ευφυΐας» της Mensa. Παρ’ όλα αυτά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι είναι θεμελιωδώς λανθασμένο γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι ιδιαίτερα σύνθετο και αποτελείται από πολλά διαφορετικά «συστατικά».
«Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν μια για πάντα την ιδέα ότι ένα μόνο μέτρο νοημοσύνης, όπως το IQ, αρκεί για να συλλάβει όλες τις διαφορές της γνωσιακής ικανότητας που βλέπουμε στους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ Ρότζερ Χάιφιλντ, πρώην διευθυντής του «New Scientist», νυν διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου και αρθρογράφος της «Telegraph», και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neuron».
«Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε ανθρώπους που είναι κακοί στη συλλογιστική αλλά έχουν εξαιρετική μνήμη ή εκπληκτική ικανότητα στον λόγο. Τώρα, μια για πάντα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ένα μεμονωμένο μέτρο όπως το IQ που να συλλαμβάνει όλη τη νοημοσύνη που βλέπουμε στους ανθρώπους» πρόσθεσε ο δρ Χάιφιλντ.
Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ
Η έρευνα, με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Δυτικού Τορόντο στον Καναδά, έγινε online από τις ιστοσελίδες του «New Scientist», της «Telegraph» και του «Discovery» το 2010 και προσέλκυσε την – απρόσμενη, όπως λένε οι ειδικοί – συμμετοχή 110.000 ατόμων. Από αυτές τις συμμετοχές 44.600 κρίθηκαν κατάλληλες για να περιληφθούν στο δείγμα προς μελέτη – το μεγαλύτερο που έχει εξεταστεί ποτέ.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 12 τεστ συλλογιστικής, σχεδιασμού, μνήμης και προσοχής και σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές τους συνήθειες και προτιμήσεις. Αναλύοντας τις απαντήσεις οι ερευνητές είδαν ότι η νοημοσύνη εμφανίζεται στους ανθρώπους με διάφορες εκφάνσεις και ότι είναι αδύνατον να αξιολογηθεί με βάση ένα και μόνο μέτρο. Αντιθέτως, τουλάχιστον τρεις δείκτες φάνηκαν να απαιτούνται για κάτι τέτοιο: η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η ικανότητα διατύπωσης λογικών συλλογισμών και η ικανότητα χειρισμού της γλώσσας.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέτασαν στον εγκεφαλικό τομογράφο 16 συμμετέχοντες και είδαν ότι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συνδέονται με τρία ξεχωριστά κυκλώματα του εγκεφάλου – δηλαδή τρία διαφορετικά πρότυπα νευρωνικής δραστηριότητας. «Το βασικό συμπέρασμα είναι: γνωσιακά, αυτό που κάνει το ένα άτομο να διαφέρει από ένα άλλο – αυτό που συχνά αποκαλούμε νοημοσύνη – είναι υπερβολικά σύνθετο για να το συνοψίσουμε σε έναν μεμονωμένο παράγοντα – τον δείκτη IQ» τόνισε ο καθηγητής Έιντριαν Οουεν, από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Δυτικού Τορόντο, επικεφαλής της μελέτης.
Μετά τα τόσο ενδιαφέροντα αποτελέσματα, οι ειδικοί ξεκινούν νέο «γύρο» ερευνών. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο νέο τεστ που έχουν σχεδιάσει, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Η Γη ξεκινά το 2013 στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο












Ο Ήλιος φαινόταν την Τετάρτη 3,4% πιο μεγάλος από ό,τι θα φαίνεται στις 5 Ιουλίου -εικόνα αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του χειμώνα, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι η Γη βρέθηκε την Τετάρτη στο περιήλιο, το σημείο της τροχιάς της που βρίσκεται στην ελάχιστη δυνατή απόστασή της από τον Ήλιο.
Στις 2 Ιανουαρίου, το κέντρο του πλανήτη βρέθηκε σε απόσταση 147.098.290 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ήλιου, ο οποίος φαινόταν έτσι πιο μεγάλος στον ουρανό από ό,τι οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους.
Η απόσταση στο περιήλιο είναι πάντως μόλις 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μικρότερη από ό,τι όταν η Γη βρίσκεται στο αφήλιο, δηλαδή στο μέγιστη απόστασή της από το μητρικό της άστρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά της Γης είναι ένας σχεδόν τέλειος κύκλος, σε αντίθεση με τις τροχιές του Άρη και του Ερμή, οι οποίες παρουσιάζουν τη μέγιστη εκκεντρικότητα, έχουν δηλαδή πιο έντονο «οβάλ» σχήμα.
Στο επόμενο αφήλιο, το οποίο θα φτάσουμε στις 5 Ιουλίου, ο Ήλιος θα φαίνεται ουρανό 3,4% μικρότερος από ό,τι στις 2 Ιανουαρίου και η Γη θα δέχεται 6,9% λιγότερη ηλιακή ενέργεια.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι θερμοκρασίες στη Γη είναι υψηλότερες στο περιήλιο από ό,τι στο αφήλιο. Αυτό πράγματι συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο που απολαμβάνει τώρα το καλοκαίρι, όχι όμως και στο βόρειο ημισφαίριο.
Στην πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο επηρεάζονται περισσότερο από την κλίση του άξονα της Γης παρά από την απόσταση του πλανήτη από τον Ήλιο. Όταν βρισκόμαστε στο περιήλιο ο Βόρειος Πόλος παραμένει στο σκοτάδι όλο το 24ωρο και το υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο δέχεται τη λιακάδα υπό μεγάλη γωνία, γι΄αυτό και έχει χειμώνα.
Σίγουρα όμως ο χειμώνας στο δικό μας ημισφαίριο θα ήταν πιο δριμύς αν η Γη δεν έφτανε στο περιήλιο αυτή την εποχή.
Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που οι χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο τείνουν να είναι πιο ήπιοι από ό,τι στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο τυχαίνει να διανύει την πιο ψυχρή εποχή του έτους όταν η Γη βρεθεί στη μέγιστη απόσταση από τη ζέστη του Ήλιου.

NASA: Κρύβει αυτά που συμβαίνουν στον Ήλιο - Βίντεο

   


Ιανουάριος του 2013
Υπάρχουν εικόνες σχεδόν από όλους τους δορυφόρους που χρησιμοποιεί η NASA και αυτό κάνει εύκολο τον εντοπισμό των ομάδων ΑΤΙΑ γύρω από τον Ήλιο παρά τις προσπάθειες επικάλυψης των εικόνων
Αξιολόγηση των εικόνων που λαμβάνονται από τη NASA: STEREO SOHO, LASCO C2, C3 LASCO. Μπορείτε να δείτε τα διάφορα είδη των αγνώστων ταυτότητας αντικειμένων. Αντικείμενα που έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. ΑΤΙΑ που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στο χώρο και γύρω και κοντά από τον Ήλιο. Αυτά τα αντικείμενα έχουν μια δομή υλική.
Και όλα αυτά μην νομίζεται ότι είναι κάποια παρέμβαση στο δορυφόρο, σπασμένα pixels, μετεωρίτες, ηλιακά σωματίδια, διαστημικά σκουπίδια και άλλα που προσπαθεί να μας πείσει η NASA.
Οι Παρεμβολές, τα σπασμένα pixels, οι μετεωρίτες, τα φορτισμένα σωματίδια, δεν μπορούν να έχουν τις σωστές πολύπλοκες γεωμετρίες, και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε διαφορετικές διαδρομές με τη σωστή αλλαγή στο διάνυσμα κίνησης!

Νέοι φορητοί υπολογιστές από τη Samsung

 Με την έναρξη της CES 2013 να πλησιάζει, η Samsung ανακοίνωσε δύο νέα laptop με λειτουργικό Windows 8, που θα αποτελέσουν ανταγωνιστικές προτάσεις στη μεγάλη κατηγορία των φορητών υπολογιστών.

Και τα δύο θα ανήκουν στη Σειρά 7 με το πρώτο να ονομάζεται Series 7 Chronos και το δεύτερο Series 7 Ultra. Το Chronos, θα έχει σαν στόχο του περισσότερο τους επαγγελματίες και θα είναι εξοπλισμένο με τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i7, 16GB μνήμης RAM, 1TB αποθηκευτικού χώρου, κάρτα γραφικών την AMD Radeon HD 8870 και οθόνη αφής (!) 15,6 ιντσών με ανάλυση 1920×1080.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτονομία του νέου μοντέλου θα αγγίζει τις 11 ώρες!
Από την άλλη πλευρά, το Series 7 Ultra θα διαθέτει οθόνη αφής 13,3 ιντσών με ανάλυση επίσης 1920×1080, επιλογή στους επεξεργαστές ανάμεσα σε Intel Core i5 ή i7, κάρτα γραφικών από την AMD Radeon και μνήμη RAM έως και 16GB.
Επίσης, θα δίνει η δυνατότητα επιλογής SSD (Solid State Drive) σκληρού δίσκου έως 256GB και συνδεσιμότητα μέσω δικτύου LTE. Η αυτονομία του θα είναι ικανοποιητική και υπολογίζεται στις 8 ώρες.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_117.jpeg
Μέχρι στιγμής η Samsung δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία κυκλοφορίας των δύο αυτών μοντέλων, ούτε και τιμή τους, που μάλλον θα πρέπει να αναμένεται αρκετά ψηλή.
Περισσότερα θα μάθουμε μετά την παρουσίασή τους στην CES που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2013/01/fetcher_124.jpeg

Νέο λειτουργικό για smartphones από Samsung – Intel


Η Samsung επιβεβαίωσε ρεπορτάζ προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τα οποία πρόκειται να λανσάρει μέσα στη χρονιά smartphones που θα έχουν το λειτουργικό Tizen το οποίο αναπτύσσει μαζί με την Intel.

To Tizen είναι ένα λειτουργικό που βασίζεται σε Linux και από τη Samsung επιβεβαίωσαν πως θα διαθέσουν στην αγορά όχι μία αλλά περισσότερες συσκευές μέσα στο 2013.

Αρκετοί είχαν αναρωτηθεί εάν η Samsung θα απομακρυνόταν από το Android μετά την εξαγορά τής Motorola Mobility από τη Google και τελικά φαίνεται πως το Tizen είναι η απάντηση, αφού εικάζεται πως είναι το πρώτο βήμα ανεξαρτητοποίησης των Κορεατών από το Android.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Βάζουν φόρο σε όλα τα χωράφια


Το υπουργείο Οικονομικών καλεί εκατομμύρια φορολογούμενους να τα δηλώσουν
Δηλώστε και πληρώστε. Το προσκλητήριο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορά εκατομμύρια φορολογούμενους με ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τις αντικειμενικές αξίες αλλά εντός του 2013 αφενός θα ενταχθούν στο σύστημα, αφετέρου θα επιβαρυνθούν με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. 


Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ενώ οι τελικές ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αποδώσει έως και 3 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα ξεκαθαρίσουν επίσης τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι «φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013 στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31-12-2012».
Η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία θα μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.
Η πρόβλεψη νέας δήλωσης ή επικαιροποίησης των εκτός σχεδίου ακινήτων, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει τρεις στόχους:
1. Την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και σήμερα σε περιοχές - φιλέτα εκτός σχεδίου οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες αρχικές τιμές βάσης ή ειδικές τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η ένταξη τών εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών πριν την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα φέρουν μεγάλη αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στα εκτός σχεδίου.
2. Την ένταξη των εκτός σχεδίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων σχεδιάζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 2%, ενώ θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη με σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου. Ανοιχτό παραμένει ακόμα αν θα υπάρχει ή όχι αφορολόγητο όριο, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αφορολόγητο όριο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Στο τραπέζι είχε τεθεί και πρόταση αφορολογήτου 100.000 ευρώ, γεγονός όμως που θα εξαιρούσε από τον νέο φόρο επτά στους δέκα φορολογούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ, το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, ένα ποσοστό 16% έχει ακίνητα αξίας από 100.000 έως και 200.000 και μόνο 10% είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 200.000. Η πρώτη μοιρασιά του φόρου που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνει φόρους 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 2 δισ. από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων. Ο νέος φόρος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου με τη σφραγίδα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
3. Την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει πλήρες ηλεκτρονικό προφίλ περιουσίας για καθέναν από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, με στόχο τις διασταυρώσεις στοιχείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Βαριά πρόστιμα
Η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας ακινήτων εκτός σχεδίου προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο 117-1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα, προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα παραλύσει τη Γη το 2013 προειδοποιεί η NASA


Αφού επιβιώσαμε από το τέλος του κόσμου έρχεται ένα νέο σενάριο καταστροφήςνα ταράξει την ηρεμία του πλανήτη. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ, επικαλούμενος στοιχεία της NASA, μέσα στο 2013 αναμένεται μία ηλιακή καταιγίδα τόσο ισχυρή ώστε θα «παραλύσει» τον πλανήτη Γη.
Τα τελευταία χρόνια η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, όμως με το νέο έτος θα ξεκινήσει ένας καινούριος κύκλος δραστηριότητας που θα πριλαμβάνει έντονες ηλιακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Αυτές οι επονομαζόμενες «ηλιακές καταιγίδες» θα χτυπήσουν με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Γη σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι σημειώνουν ότι θα είναι η πλέον σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που έχει βιώσει ο πλανήτης μας τα τελευταία 145 χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και να «πέσουν» τα παγκόσμια ηλεκτρικά δίκτυα.
Με απλά λόγια ο πλανήτης θα υποστεί ένα τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό μπλακάουτ για πολλές ώρες, ενώ οι συνέπειές του θα είναι ορατές για πολλές ημέρες ή ακόμη και μήνες μετά το συμβάν. Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν επίσης στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία αλλά και στα τραπεζικά συστήματα.
Όπως εξηγεί η NASA, μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έχει ισχύ ανάλογη με 100 βόμβες υδρογόνου και απελευθερώνει ενέργεια 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από έναν σεισμό 9-10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Athene's Η Θεωρία των Πάντων - Ντοκιμαντέρ


Athene's Η Θεωρία των Πάντων. Το ακόλουθο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει νέες ανακαλύψεις στην Νευροεπιστήμη αλλά και λύση στα πολλά άλυτα επίκαιρα προβλήματα της Φυσικής. Καθώς παραμένει καθαρό από μεταφυσικούς συσχετισμούς και είναι εστιασμένο μόνο σε επιστημονικά επαληθεύσιμα δεδομένα, έχει επίσης και μεταφυσικά αντίκτυπα σχετικά με τη ζωή, τον θάνατο και τηνπροέλευση του σύμπαντος.
Λόγω των πολλαπλών επιπέδων και πυκνότητας της παρουσίασης, ίσως να χρειαστεί να παρακολουθηθεί αρκετές φορές ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά τα συμπεράσματα του. παρόλο που έχει καταβληθεί αξιοσημείωτος κόπος ώστε να απλουστευτούν οι πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες που θα συζητηθούν.