Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ξεχάστε το Wi-Fi έρχεται το…

Ξεχάστε το Wi-Fi έρχεται το… Li-Fi
Σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω λαμπτήρων LED...

Μια ομάδα επιστημόνων από την Κίνα εφηύραν τον πρώτο λαμπτήρα που εκπέμπει το δικό του σήμα wifi!
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης ονόμασαν τη νέα αυτή τεχνολογία Li-Fi και ισχυρίζονται ότι το σήμα που εκπέμπεται από το μικροτσίπ αυτού του λαμπτήρα LED, είναι πολύ πιο ισχυρό από πολλές οικιακές συνδέσεις στην Κίνα.
Κοντά σε μια τέτοια λάμπα μπορούν να συνδεθούν μέχρι και τέσσερις συσκευές. Η τεχνολογία του συγκεκριμένου λαμπτήρα βασίζεται στις συχνότητες του φωτός και όχι στα ραδιοκύματα, σύμφωνα με το Gizmodo.
Ο λαμπτήρας έχει ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, το οποίο παράγει το σήμα, το οποίο φτάνει τα 150 megabites το δευτερόλεπτο και θεωρείται ταχύτερο από τη μέση ασύρματη σύνδεση στη χώρα.
Τον επόμενο μήνα οι ερευνητές θα αποκαλύψουν δέκα τέτοιους πρωτότυπους λαμπτήρες στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας στη Σανγκάη, προσθέτει δημοσίευμα της Daily Mail.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι γρηγορότερος, φτηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης με το διαδίκτυο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα κινέζικα νοικοκυριά, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν τις παραδοσιακές λάμπες με λαμπτήρες LED.
Η τεχνολογία Li-Fi χρησιμοποιεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσουν άλλες μηχανές εκπομπής σήματος wifi, οι οποίες καταναλώνουν μεγάλο μέρος ενέργειας στα συστήματα ψύξης τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί από το Dvice, η σύνδεση χάνεται όταν σβήσει η λάμπα, ενώ οι κατασκευαστές έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στη σχεδίαση και παραγωγή του μικροτσίπ.

Γυάρος beach

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Μπερδέψανε τα μπούτια τους οι της αντιπολίτευσης και συνεχίζουν το αγαστό τους έργο με σύνθημα: «Ο καλός μύλος όλα τα αλέθει», κι αν στο τέλος γίνουν όλα μύλος οι μυλωνάδες πολιτικοί νά' ναι καλά, από πρόβατα για άλεσμα υπάρχει πράμα μπόλικο. 
Σε ένα προεκλογικό παραλήρημα ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Πάνος Καμένος προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι το κόμμα του ουρά της δεξιάς (που με τόσο πάθος υπηρέτησε από τα νιάτα του) είπε: 
«Δεν ανήκουμε στην κεντροδεξιά. Στους ΑΝΕΛ χωρούν τα παιδιά και εγγόνια εκείνων που εξορίστηκαν στην Γυάρο, στην Μακρόνησο και στην Ικαρία και τα παιδιά και εγγόνια αυτών που τους φύλαγαν». 
 «Τους φύλαγαν»! Μόνο που χρησιμοποιώντας αυτό το ρήμα κατατάσσει το κόμμα του όχι απλά στην κεντροδεξιά αλλά στο παρακράτος της ακροδεξιάς. 
Μόνο ένας ακροδεξιός ή απόγονος των ταγμάτων βασανισμού θα χαρακτήριζε το «τσουβάλι με την γάτα» και το «δέσιμο στην συκιά» ως «φύλαξη». 
Μόνο ότι δεν τους κερνούσαν σοκολατάκια και φοντανάκι δεν είπε ο «Ανεξάρτητος Έληνας» Καμμένος. 
Οι μεν εξορίστηκαν, οι δε φύλαγαν. 
Οι μεν ήταν οι κακοί και οι δε ήταν οι φύλακες των «κακών Ελλήνων». 
Εφόσον καταστρέφεται η χώρα, είναι ώρα μάλλον για τους «σωτήρες» της, να μπουν τα ιστορικά γεγονότα στα κλειδαμπαρωμένα ντουλάπια της ιστορίας. 
Έτσι όπως το πάει ο «ανεξάρτητος Έλληνας» πολύ πιθανόν στις επόμενες ευρωεκλογές να πει ότι δεν είναι αντιμνημονιακό κόμμα και για το λόγο αυτό τα παιδιά και τα εγγόνια των εκτελεσμένων από τους Ναζί μπορούν να στέκουν πλάι-πλάι με τα παιδιά και εγγόνια των Ναζιστών που τους «φύλαγαν» με τα μυδράλια. 
Εκτός όμως από το «πατριωτικό» παραλήρημα του Καμμένου, είχαμε και την ανατροπή προς άγραν ψήφων και του αριστερού Τσίπρα. 
Ο πολιτικός ανήρ που προΐσταται στο κόμμα των «πολιτών του κόσμου», των «χωρών άνευ συνόρων», των «αντιρρησιών συνείδησης» είπε σε ομιλία του στην Κέρκυρα το φοβερό: 
«Αξίζει η πατρίδα μας κάθε αγωνία και αγώνα για να μην αφήσουμε να την διαλύσουν, να την ταπεινώσουν, να την ξεπουλήσουν». 
Έφθασε λοιπόν η στιγμή που ο Πολιπολιτισμικός Σύριζα γίνεται Πατριωτικός. 
Έφθασε η στιγμή που ξεχάστηκε «η Ευρώπη των λαών» και έγινε «Ελλάδα, η πατρίδα μου». 
Πώς γίνεται ο φανατικός ευρωπαϊστής Σύριζα να μάχεται από τα μπαλκόνια για μια πατρίδα που δεν είναι οικόπεδο κανενός; 
Πώς γίνεται να αποδέχεσαι ένα Ευρωκοινοβούλιο που πριν από 4 χρόνια συζητούσε ανοικτά για την Ελλάδα-αποικία και σήμερα ξαφνικά να γίνεται πατριώτης; 
Αλλά ο πρόεδρος των συνασπισμένων «ελαφρών αριστερών» και όψιμων «πατριωτών» το πήγε και λίγο παραπέρα το θέμα. 
Αποδεχόμενος την πολιτική Σαμαρά με «τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που θα κατακλύσουν την χώρα φέτος» και με την άλωση των επενδυτών τουρισμού που έρχονται με φόρα, ο πρόεδρος της αντιπολιτεύσεως είπε στεντόρεια: 
«Ελάτε να κάνετε τα μπάνια σας, να χαρείτε τον ήλιο μας, να απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία. Είστε ευπρόσδεκτοι όποια γλώσσα κι αν μιλάτε κι όποιο Θεό πιστεύετε. Αλλά πάρτε το απόφαση: Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση». 
Να τους καλέσεις στο χωράφι του πατέρα σου, Αλέξη. Να τους φιλοξενήσεις και να τους χορεύεις συρτάκια για διασκέδαση αλλά όχι με το τρεμάμενο ποσοστό σου (μόνο το 4% είναι το σίγουρο που έχεις) να καλείς σε άλλων χωράφια για γλέντια και χαρές. 
Και ποιος είπε στον πρόεδρο του Σύριζα ότι γουστάρουμε αυτούς που έχουν για θεό τον Ναζισμό ότι μπορούν να χαίρονται την φιλοξενία μας; 
Σε κάθε προεκλογική περίοδο ο σκεπτόμενος λαός είναι αναγκασμένος να ακούει ό,τι παπαριά ξεστομίζει ο μπαλκονάτος πολιτικάντης και να γελάει μέχρι δακρύων. 
Το γέλιο όμως παγώνει όταν στον παραλογισμό της προεκλογικής παπαριάς προσβάλλεται μικροπολιτικά η Μνήμη και η Εθνική Αξιοπρέπεια.

 

Το έγκλημα του χρέους

Αποτέλεσμα κερδοσκοπίας και κραυγαλέων οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων τόσο πριν όσι και κατά τη διάρκεια της "διάσωσης". Αν εξετάσει κανείς τους τρόπους με τους οποίους το χρέος διογκώθηκε σε τόσο εγκληματικό βαθμό, η μονομερής παύση πληρωμών αποδεικνύεται μονόδρομος 

Του Λεωνίδα Βατικιώτη*
 
Καμία, μα καμία συζήτηση για το τι μέλλει και πολύ περισσότερο για το τι δέον γεννέσθαι σχετικά με το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να γίνει αν δεν ξεκινήσουμε από το παρελθόν. Αν, με άλλα λόγια, δεν αμφισβητήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ, επιμένοντας να θυμίζουμε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους την τελευταία 4ετία, τουλάχιστον, ήταν μία από τις πολλές δυνατές επιλογές. Ήταν μάλιστα όχι μόνο η χειρότερη επιλογή (από άποψη αποτελεσματικότητας) αλλά κι η επιλογή των χειρότερων (όσων ευθύνονταν για την αύξησή του μέχρι το 2009 κι έπρεπε εκ προοιμίου να έχουν αποκλειστεί από την σχετική συζήτηση).


ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ

Επιστρέφοντας λοιπόν στο 2009 η άνοδος του δημόσιου χρέους στο επίπεδο του 129% του ΑΕΠ, κατόπιν διαδοχικών αναθεωρήσεων από την ελληνική και την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (που αποτελούν θέμα εισαγγελικής έρευνας), ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς αιτιών που φέρουν ανάγλυφο το αποτύπωμα της ελληνικής αστικής τάξης και κορυφαίων, στρατηγικών επιλογών της. Είναι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του ελληνικού καπιταλισμού.


Εν συντομία: Πρώτο, ο εθισμός της ελληνικής ελίτ στις κρατικές επιχορηγήσεις που είχαν μετατρέψει τα δημόσια ταμεία σε δανειστή έσχατης ανάγκης για το κεφάλαιο. Κορυφαία και πιο πρόσφατα τότε παραδείγματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, επίσημου (και άγνωστου πραγματικού) κόστους 9 δισ. ευρώ και η στήριξη των τραπεζών επί Καραμανλή με 28 δισ. Τα 4,5 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν τον Μάιο είναι μέρος αυτού του χρέους, τα λεγόμενα ομόλογα Αλογοσκούφη.


Δεύτερο, οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες που είχαν καταστήσει την Ελλάδα Μέκκα του στρατιωτικού κεϋνσιανισμού, με την τουρκική απειλή να αποτελεί το τέλειο προπέτασμα καπνού. Μάρτυρας η νεκρανάσταση το 2009 της Ελλάδας «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» 90 σχεδόν χρόνια μετά την περίφημη ρήση του Ελ. Βενιζέλου, όπως φαίνεται από το ύψος των στρατιωτικών δαπανών που έφταναν το 3,2% του ΑΕΠ, όταν η Γαλλία, η Αγγλία και η Γερμανία έδιναν αντίστοιχα το 2,9%, 2,7% και 1,4% του ΑΕΠ τους …μόνο!


Η τρίτη αιτία του δημοσιονομικού ναυαγίου σχετιζόταν με την θεσμοθετημένη, επίσημη φορο-αποφυγή του κεφαλαίου. Ποιος ξεχνάει τον Κ. Καραμανλή να ανακοινώνει τον Σεπτέμβρη του 2004 από την ΔΕΘ την μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ΑΕ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, από το 35% στο 25%; Η απλοχεριά συνεχίστηκε και επί ΓΑΠ για να φτάσουμε το 2011 και 2012 όταν είχε πέσει και το φουγάρο του Τιτανικού στα κεφάλια των ναυαγών ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των ΑΕ στην Ελλάδα να είναι 20% όταν κατά μέσο όταν στην ευρωζώνη των 17 ήταν 25,3% και 25,4% (Taxation Trendsinthe European Union, 2013 edition).


Η τέταρτη αιτία της αύξησης του δημόσιου χρέους αφορά το ίδιο το …δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 (όπως αναφέρεται στην Εισηγητική έκθεση) από το 1992 μέχρι και το 2013 έχει πληρώσει σε χρεολύσια, τόκους και παράλληλες δαπάνες 563,31 δισ. ευρώ. Για να διατηρούμε δηλαδή ένα χρέος στα 321 δισ. ευρώ έχουμε καταβάλει σχεδόν δύο φορές αυτά τα χρήματα την τελευταία 20ετία! Επομένως, το χρέος έφτασε στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα λόγω του εξωφρενικά υψηλού κόστους εξυπηρέτησής του, που με το πέρασμα του χρόνου πήρε μορφή χιονοστιβάδας!


Πέμπτο, το χρέος ποτέ δεν θα έφτανε σε αυτά τα επίπεδα αν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1981 και την ευρωζώνη το 2002. Το κοινό νόμισμα ειδικά μπορεί να έλυσε βραχυχρόνια προβλήματα χρηματοδότησης του σταθερά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου, το κόστος όμως αποδείχθηκε, μεσοπρόθεσμα, καταστροφικό: αύξηση των εισαγωγών και του ελλείμματος που σήμανε πτώση εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης και επίσης μειωμένα φορολογικά και δημόσια έσοδα. Αδιάφορες επίσης αποδείχθηκαν και οι επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία γινόταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο δημόσιος δανεισμός στους τόκους. Οι τόκοι που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο αυξάνονταν σταθερά: 2000: 9,5 δισ. ευρώ, 2001: 9,29 δισ., 2002: 8,53 δισ., 2003: 9,21 δισ., 2004: 9,28 δισ., 2005: 9,61 δισ., 2006: 9,44 δισ., 2007: 9,66 δισ., 2008: 11,1 δισ., 2009: 12,1 δισ. κι έπειτα η ιστορία είναι γνωστή…


Η έκτη αιτία σχετίζεται με την παγκόσμια κρίση, όπως ξέσπασε το 2008 στην αγορά υποβαθμισμένων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Ο κίνδυνος που σήμανε για τις τράπεζες, σε Αμερική και Ευρώπη, άνοιξε διάπλατα τα κρατικά θησαυροφυλάκια οδηγώντας σε πρωτοφανή επίπεδα τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, μέχρι και τώρα. Σε όλες τις προηγμένες οικονομίες (ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία, Αγγλία, Καναδάς) το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 81,5% του ΑΕΠ το 2008, σε 93% το 2009, 99,3% το 2010, 103,5% το 2011 και 106,5% το 2012 (FiscalMonitor, April 2012, IMF). Η Ελλάδα επομένως δεν αποτελούσε εξαίρεση.


Τέλος, η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν επιπλέον και μορφή έκφρασης μιας βαθύτερης, δομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, όπως εκδηλωνόταν με την έλλειψη επενδύσεων, την υψηλή ανεργία, κ.α. και στην αφετηρία της έχει την πτώση του ποσοστού κέρδους.


Το παραπάνω εκρηκτικό μείγμα έσκασε κι επισήμως το 2010 προκαλώντας την πέμπτη χρεοκοπία στην ιστορία του ελληνικού κράτους, από την ίδρυσή του.


Έκτοτε οι βίαιες λύσεις που δόθηκαν, μέσω των αλλεπάλληλων Μνημονίων, μπορεί να μην αντιμετώπισαν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους όπως αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι από 299 δισ. ευρώ το 2009 (και 129% του ΑΕΠ) έφτασε τα 321 δισ. στις 31 Δεκέμβρη του 2013 (176% του ΑΕΠ), δημιούργησαν ωστόσο τους όρους για να ξεπερασθεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν εν τω μεταξύ, μετατρέποντας σε γόρδιο δεσμό την διαχείριση του δημόσιου χρέους το επόμενο διάστημα, επ’ ουδενί δεν σηματοδοτούν αποτυχία.

  
Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Κορυφαία στιγμή σε αυτή την διαδικασία ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους τον Μάρτιο του 2012, όταν πλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα τα έχουν «αδειάσει» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ελληνικές (διαδικασία που την απέκλειαν ρητά και κατηγορηματικά οι αντιπρόσωποι Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, όπως πρόσφατα μάθαμε με την διαρροή διαβαθμισμένου πρακτικού των συζητήσεων) και μπόρεσε έτσι, επιτέλους, να ξεκινήσει το κάθε άλλο παρά εθελοντικό κούρεμα τους. 
Σε επίρρωση του …βαριά καταναγκαστικού χαρακτήρα του κουρέματος τα 2,2 δισ. ευρώ που ήταν η ονομαστική αξία των ομολόγων 15.000 φυσικών προσώπων, κατ’ εξοχήν συντηρητικών επενδυτών, που τα έχασαν σχεδόν όλα, όπως και περισσότεροι από 3.000 πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής που είχαν αποζημιωθεί με ομόλογα. Επίσης, τα 14 δισ. ευρώ που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλά ακόμη δισ. τα οποία αποχαιρέτησαν, με ευθύνη του Βενιζέλου, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κάθε είδους ΝΠΔΔ που τηρούσαν αναγκαστικά λογαριασμούς στην Τράπεζα Ελλάδας, όπως το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Για να μην μείνει καμιά εντύπωση πως τα μέτρα μείωσης του χρέους είχαν μόνο χαμένους, πως …όλοι μαζί τα χάσαμε, αξίζει να θυμίσουμε την περίπτωση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου Third Point το οποίο σε 6 μήνες έβγαλε από τα ελληνικά ομόλογα μισό δισ.! Το κατάφερε όταν αγόρασε μαζικά το καλοκαίρι του 2012 ελληνικά ομόλογα, την εποχή που η τιμή τους εν μέσω φημών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είχε φτάσει στα 17 λεπτά ανά ευρώ, και τα πούλησε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου όταν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησε, ως ένα μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στην επαναγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, στο ύψος των 34 λεπτών. 

Η χαρά των αρπακτικών! Έτσι, κερδοσκόποι όπως το Third Point έβγαλαν 500 εκ. ευρώ, πίνοντας στην υγεία της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους που μπορεί αυτό να παραμένει στο ύψος του τέσσερα χρόνια μετά, η μείωσή του ωστόσο αποδείχθηκε μια από τις πιο συναρπαστικές μπίζνες· προφανώς για πολύ λίγους. 
Μεταξύ αυτών κι οι έλληνες τραπεζίτες που αποζημιώθηκαν στο ακέραιο όχι μόνο για τις ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα ύψους 55% στα ομόλογα αξίας 56 δισ. ευρώ που κατείχαν, αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω ύφεσης.
Στο απόγειο δε της πρόκλησης, 8,5 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από τα 50 δισ. έμειναν «κάβα» και τους περιμένουν, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης…
  
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Οι πολλοί, αντίθετα, αλέθονται από τον οδοστρωτήρα των Μνημονίων: σαρωτικές και αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις που θα οδηγήσουν στα ύψη τα τιμολόγια (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού, αεροδρόμια, Ελληνικό, ακίνητα, εργοστάσια απορριμμάτων, εταιρείες ύδρευσης, λιμάνια, κλπ), κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οριζόντια μείωση μισθών κατά 22%, και πολλά άλλα. 
Όροι τόσο δυσβάστακτοι που κρίνονται απαράδεκτοι ακόμη και αν συνόδευαν την διαγραφή του δημόσιου χρέους. Η ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ όμως τους δέχτηκε αδιαμαρτύρητα, ευλογία τους χαρακτήρισε στο αποκορύφωμα της υποτέλειάς της, παρότι αύξαναν το χρέος και επέβαλαν ένα καθεστώς χρεοκρατίας στο διηνεκές: το 2057 θα αποπληρωθεί η τελευταία δόση, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. 
Και στο ενδιάμεσο, το χειρότερο σενάριο που πάντα ανακαλύπτεται μπροστά στο γκισέ, εκ των υστέρων, όταν πια είναι αργά. 
Φέτος πρέπει να πληρωθούν 24,9 δισ. ευρώ στον μηχανισμό υπό την μορφή χρεολυσίων, ποσό που ισούται με το σύνολο των εσόδων του ελληνικού δημοσίου από την έμμεση φορολογία, πέραν των 15 δισ. που είναι ο βραχυχρόνιος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου (και το 2015 άλλα 16,1 δισ. ευρώ)! 

Για να φανεί το παράλογο του πράγματος να αναφέρουμε τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια. 
Το 2016: 7,1 δισ. ευρώ, το 2017: 7,5 δισ., το 2018: 4,2 δισ., το 2019: 8,2 δισ., το 2020 4,4 δισ. κοκ. 
Καμία, μα καμία άλλη χρόνια μέχρι το 2057 δεν έχει το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει στον μηχανισμό τέτοιο υπέρογκο ποσό, που να υπερβαίνει έστω τα 20 δισ. ευρώ, όπως φέτος που (οποία σύμπτωση!) λήγουν τυπικά τα Μνημόνια και τέσσερα χρόνια μετά τερματίζεται επίσημα το πρόγραμμα προσαρμογής. 
Η κατανομή των βαρών, φαίνεται έτσι, δεν έγινε καθόλου τυχαία. Δεν πρόκειται για μια ακόμη αποτυχία της Τρόικας, αλλά για ένα νέο επίτευγμα που καθιστά μονόδρομο για την ελληνική ολιγαρχία ένα νέο, τρίτο δάνειο, που θα συνοδεύεται από όρους εξαθλίωσης της πλειοψηφίας και εκμηδένισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το οποίο ήδη συζητιέται στα αρμόδια γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας με την ελληνική πολιτική ελίτ να παρακολουθεί άβουλη τα σενάρια που διαδέχονται και συχνά αναιρούν το ένα το άλλο. 
Στην πιο πρόσφατη εκδοχή τους, η λύση θα ανακοινωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Το σίγουρο είναι πως θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της εξόφλησης, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η αποπληρωμή του πρώτου δανείου κι ένα νέο δάνειο ύψους γύρω στα 20 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει την αποπληρωμή των χρεολυσίων του 2014 και 2015. 
Ανοιχτό παραμένει αν θα περιλαμβάνει και κούρεμα μέρους του χρέους που διατηρεί ο λεγόμενος επίσημος τομέας, δηλαδή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες (πρόκειται για το λεγόμενο ευρωσύστημα που με βάση ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου στις 31/12/2013 κατείχε ελληνικά ομόλογα ύψους 25,4 δισ. ευρώ), Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κι επιπλέον το ΔΝΤ. Με βάση μια πρώτη διάκριση του δημόσιου χρέους, όπως είχε διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 (321,478 δισ. ευρώ), το χρέος στον Μηχανισμό Στήριξης ανέρχεται σε 213.152 δισ. (66,3%), γενικά το επίσημο ή διακρατικό χρέος σε 230.210 δισ. (71,6%) και το ομολογιακό μαζί με τους βραχυχρόνιους τίτλους σε 91.267 δισ. (28,4%).
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΑΪΛΟΚ
Στη βάση των παραπάνω, καθόλου ασήμαντων γεγονότων είναι προφανές πως το δημόσιο χρέος, αρχής γενομένης από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης δεν πρέπει να πληρωθούν! Ούτε ευρώ! «Μα ποτέ και κανένας στο παρελθόν δεν έχει αθετήσει υποχρεώσεις απέναντι στο ΔΝΤ», αντιτείνουν οι γραικύλοι. 

Η Ελλάδα λοιπόν, που λόγω των πολιτικών της Τρόικας υπέστη την μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης, θα είναι η πρώτη που δεν θα πληρώσει. Ρήτρες του διεθνούς δικαίου υπάρχουν, όπως και η δυνατότητα του λογιστικού ελέγχου που θα αποδείξει ότι το χρέος μπορεί να μην πληρωθεί. 
Αν επιμένουν, τότε η Ελλάδα να στείλει τον λογαριασμό στην Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία, οι αντιπρόσωποι των οποίων στο ΔΝΤ – κορυφαίοι απατεώνες! – διαβεβαίωναν ότι δεν θα αξιοποιήσουν τα χρήματα του πρώτου δανείου για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τους τα ελληνικά ομόλογα. 
Αποδείχθηκε ότι λειτουργούσαν σαν βαποράκια των τραπεζών, σαν έμμισθα όργανά τους. 
Μαζί φυσικά κι η ΕΚΤ που σαν κλεπταποδόχος παραλάμβανε τα προϊόντα της απάτης, όταν Ντόιτσε Μπανκ και λοιπά …ευαγή ιδρύματα ξεφόρτωναν στα τερματικά της τα ελληνικά ομόλογα, ολοκληρώνοντας έτσι την απάτη. 
Οι διάλογοι κι οι σχετικές διαβεβαιώσεις των αντιπροσώπων Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας είναι πλέον καταγεγραμμένες και έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφοροι σαν να είναι ένα θέμα αδιάφορο για το σήμερα, που αφορά την ιστορία.

Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει από μια κυβέρνηση, που δεν θα είναι τυφλό και αδίστακτο όργανο των πιστωτών όπως η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι η μονομερής παύση πληρωμών. Κανένας διάλογος για το χρέος με αυτούς που το οδήγησαν στο 176% του ΑΕΠ, με αυτούς που ευθύνονται για την εκτίναξη της ανεργίας στο 29%, την μείωση των μισθών κατά 35%, το ρεκόρ αυτοκτονιών και την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ενός ολόκληρου αιώνα! Κάθε άλλο σχέδιο, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υποταγή στους πιστωτές.

*Ο Λεωνίδας Βατικιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά τον Μάη του 1968.
Σπούδασε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και είναι διδάκτορας (Μάρτιος 2008) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή (που αξιολογήθηκε ομοφώνως με άριστα) αφορούσε την παγκόσμια οικονομία κι ειδικότερα τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 1970. Άπταιστα γνωρίζει δύο γλώσσες: Αγγλικά και Ισπανικά.
Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνών και οικονομίας. Γράφει στην εφημερίδα Πριν και στα περιοδικά ΕπίκαιραUnfollow και Nexus. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Στο παρελθόν  έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ημερησία (υπεύθυνος ύλης του εβδομαδιαίου ενθέτου Τετράδια της Οικονομίας), Το Παρόν καθώς και σε άλλα έντυπα. Το 2009 είχε την ευθύνη της εκπομπής Στάσου τοπικά δες παγκόσμια στον τηλεοπτικό σταθμό της Δυτικής Ελλάδας, Super B. Επίσης είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Ουτοπία.
Έχει μεταφράσει τα εξής βιβλία από τα Αγγλικά: Ian Gough, The political Economy of the Welfare state, Macmillan Publishers (στα ελληνικά εκδόθηκε ως: Η πολιτική οικονομία του κοινωνικού κράτους, Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2008). John Martinussen, Society, State and Market, Guide to Competing Theories ofDevelopment, Zed Books (στα ελληνικά εκδόθηκε ως: Κοινωνία, κράτος, αγορά – θεωρίες της ανάπτυξης, Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2007) και The Routledge Dictionary of Twentieth Century Political Thinkers, ed. by Robert Benewick and Philip Green, Routledge (Λεξικό στοχαστών του 20ου αιώνα, εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2012).
Το 2011, συμμετέχοντας στην ομάδα Infowar επιμελήθηκε επιστημονικά το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρDebtocracy - Χρεοκρατία των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας.  Το 2012 είχε την επιστημονική επιμέλεια στο δεύτερο ντοκιμαντέρ της ίδιας ομάδας με τίτλο Catastroika που ως θέμα είχε τις ιδιωτικοποιήσεις. Τo 2013 είχε την επιστημονική ευθύνη στην ταινία του Σπύρου Τέσκου Χαραγμένες Ζωές.
Συνεισφορές του περιλαμβάνονται στα ακόλουθα βιβλία: Ο χάρτης της κρίσης, το τέλος της αυταπάτης (2010, εκδ. Τόπος), Debtocracy – Χρεοκρατία, (2011, εκδ. A.A. Λιβάνη), Ρήξη; Διέξοδος από την κρίση της ευρωζώνης (2012, εκδ. Α.Α. Λιβάνη), Ευρώ ή δραχμή, Σχέδιο Β’ (2013, Εκδ. Κοροντζή) και Κυβέρνηση της Αριστεράς: Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση; (2013, εκδ. Τόπος). Συνεισφορές του περιλαμβάνονται επίσης στα ακόλουθα βιβλία που έχουν εκδοθεί στα αγγλικά:  Crisis in the eurozone (2012, Verso) και Immiseration capitalism and education: Austerity, resistance and revolt (2013, Institute for education policy studies).
Τρεις φορές (2007, 2010, 2013) έχει εκλεγεί στη Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Από το 2010 διδάσκει Πολιτική Οικονομία στο Varna Free University of Cyprus.
Τον Δεκέμβριο του 2011 ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο μαθημάτων (e-learning) στο πλαίσιο του ΟΗΕ (UNITAR) σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: leonidas.vatikiotis@gmail.com

Ιρφάν Μεχμέτ Αλή: Ένας Έλληνας Πομάκος «μαστιγώνει» το κράτος των Αθηνών

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε για να εκφράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων Πομάκων σε όλη την Ελλάδα.

Το όνομα μου είναι Ιρφάν Μεχμέταλη, γεννήθηκα το 1974 στην Μανταίνα στα πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, μεγάλωσα εκεί και εκεί δημιούργησα και εγώ την δική μου οικογένεια.

Έχω τελειώσει το 6τάξιο δημοτικό σχολείο, είμαι παντρεμένος με μια εξαίρετη γυναίκα την Σαμιέ και ο Θεός μας χάρισε 3 παιδιά, μια κόρη 17 χρονών και δύο αγόρια 4 και 8 ετών. Ασχολούμαι με γεωργικές και οικοδομικές εργασίες και στο παρελθόν είχα και δική μου επιχείρηση καφέ-ουζερί.

Οι Πομάκοι στην πατρίδα μας νιώθουμε όπως έλεγε στο τραγούδι του ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης «Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η γλώσσα μας και τα έθιμα μας είναι ακόμη ζωντανά στην περιοχή μας και είμαστε περήφανοι γιατί το καταφέραμε μόνοι μας, χωρίς καμία απολύτως στήριξη.
Πάντως μας όφειλε η ελληνική πολιτεία μια κάποια βοήθεια, γι αυτό νιώθουμε αδικημένοι!

Είναι πολύ άσχημο να προσπαθούν κάποιοι με θράσος να σου ακρωτηριάσουν τις ρίζες σου, την ιστορία που έχεις κληρονομήσει από τους παππούδες σου.
Είναι εγκληματικό, αν θέλετε, να έχεις υπηρετήσει περήφανα την πατρίδα και η ιδία η πατρίδα να κάνει ότι δεν σε βλέπει και να σε πετάει κυριολεκτικά στην σκιά ενός προξενείου που παίζει βρώμικα παιχνίδια όχι μόνο στο μέλλον των παιδιών μας, αλλά και στις πλάτες όλων των Θρακιωτών.

Με ποιο δικαίωμα μας ξεριζώνουν εδώ και χρόνια την ταυτότητα μας, λόγω του θρησκεύματός μας, με ποιο δικαίωμα τα παιδιά μας πρέπει τα μισά μαθήματα να κάνουν στα τούρκικα, στα μειονοτικά σχολεία της περιοχής;
Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ μουσουλμάνοι, δικαιούμαστε να έχουμε επιλογή!
Δεν μπορούμε λόγω χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών, να πηγαίνουμε εμείς καθημερινά τα παιδιά μας στην Ξάνθη στο σχολείο.
Κι αν το κάνουμε για έναν χρόνο, τον δεύτερο θα καταρρεύσουμε και αυτά και εμείς, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.
Δικαιούμαστε να έχουμε επιλογή που έχουν και οι κάτοικοι της πόλης.
Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική και όχι τουρκική.
Οι παππούδες μας πολέμησαν για την πατρίδα, το χώμα στα πομακοχώρια έχει ποτιστεί με αίμα ελλήνων χριστιανών και ελλήνων Πομάκων, αδέρφια στην ζωή αδέρφια και στον θάνατο, εμείς δεν το ξεχνάμε, ας το θυμηθεί και η ελληνική πολιτεία.

Ναι αυτό συμβαίνει!
Οι κινήσεις τουρκοποίησης όλων ανεξαιρέτως των μουσουλμάνων είναι γνωστές και προκλητικές εδώ και χρόνια.
Το Τουρκικό Προξενείο χωρίς κανόνες διπλωματίας, με προπαγάνδα και χρήματα, προσβάλει το ελληνικό κράτος και δεν μιλάει κανείς και όταν τολμήσεις και φωνάξεις ποιος κυβερνάει την Θράκη τελικά θα σε πουν και εθνικιστή.
Όχι, οι κραυγές αγωνίας δεν είναι εθνικιστικές είναι πατριωτικές και δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσει αυτή ασυδοσία στην περιοχή.
Ο Ερντογάν όμως δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα αν δεν ήταν τόσο αδιάφορο το ελληνικό κράτος!

Η ιστορία της συμπατριώτισσάς μου Ρομά, Σαμπιχά, ξύπνησε κάποιους από τον λήθαργο της Αθήνας. Ό,τι συμβαίνει σε μας που το καταγγέλλουμε χρόνια, συμβαίνει και στους Ρομά της Θράκης, προσπαθούν για την τουρκοποίηση όλων των μουσουλμάνων ..

Ο Ερντογάν αυτό που θέλει μας το δείχνει η συμπεριφορά του προξενείου, αλλά και ο ίδιος ας μην ξεχνάμε τις προκλητικές δηλώσεις του πρόσφατα, κατά την τριήμερη περιοδεία του στην ανατολική Θράκη, σε ομιλία του από την πόλη της Κεσσάνης.

Αλλά για μένα προσωπικά πιο προκλητικό είναι το ελληνικό κράτος που επιτρέπει στην πατρίδα μας να γίνονται όλα αυτά.
Προκλητικοί είναι όλοι αυτοί υποψήφιοι επαγγελματίες πολιτικοί που καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια τους με άτομα του προξενείου, που αυτο-προσδιορίζονται τούρκοι και ζητούν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη του Θρακιώτη.
Ποια εμπιστοσύνη;
Για να «συνδιοικούν» με ξένους παράγοντες;

Με την υποψηφιότητα μου ως περιφερειακός σύμβουλος, στον συνδυασμό Μακεδονία – Θράκη, ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, με τον Τέρενς Κουίκ αντιστέκομαι για ακόμη μια φορά στις λάθος πρακτικές.
O Πάνος Καμμένος και ο Τέρενς Κουίκ τόλμησαν να καταγγείλουν τον ρόλο του Προξενείου καθώς και τα σχεδία για την Κοσσοβοποίηση της Θράκης, στη Βουλή.
Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι σε ένα ψηφοδέλτιο που θα είχε μέσα άτομα που φιλούν το χέρι του ψευδομουφτή ή θα περνούσαν την πόρτα του Προξενείου.

Εγώ και πολλοί σαν και μένα γονατίζουμε μόνο στον Θεό και στην Ελληνική σημαία και πουθενά αλλού και με την υποψηφιότητα μου δίνω ένα σαφές μήνυμα, αφήστε μας να ζήσουμε αρμονικά και να δουλέψουμε ενωμένοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!

Ιρφάν Μεχμέτ Αλή
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης
Συνδυασμού « Μακεδονία – Θράκη - Ελλάδα μας»
Υπ. Περιφερειάρχη Τέρενς Κουίκ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Δώσε τους την ψήφο σου, κορόιδο, για να την κάνουν… ευρώ στις τσέπες τους!


Κι ενώ όλη η Ελλάδα, με πρώτη την πολιτική σκηνή της χώρας, προβληματίζεται (λέμε τώρα) για το πως θα βγει η χώρα από το χρέος, προσωπικά θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του κ. Σαμαρά (του φερόμενου και ως πρωθυπουργού της χώρας), ο οποίος πριν από 9 περίπου μήνες στις ΗΠΑ δήλωνε πως η Ελλάδα έχει διαπιστωμένα (στο ελάχιστο) 5,3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από τις έρευνες που έχουνε γίνει στο Ιόνιο και Δυτική της Κρήτης. Η τιμή που πουλάει αυτή τη στιγμή η Μόσχα το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, είναι 800 δολάρια το κυβικό...! 

Σας ρωτάω... επειδή έχω μπερδευτεί… 
Είναι σίγουρο ότι είμαστε φτωχή χώρα και δικαιολογημένα μας παίρνουν τα σπίτια με νόμους που ψηφίζει η Ελληνική (λέμε τώρα) Βουλή; 

Αναρωτιέμαι, επειδή, αν πολλαπλασιάσουμε ένα (δολάριο) επί τα 5,3 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, τότε έχουμε 5,3 τρισ. δολάρια. Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό επί 50, τότε έχουμε 265 τρισ. δολάρια, σαν χώρα, μόνο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα...

Σύμφωνα με το Project της εταιρείας που πήρε (της χαρίστηκε) τον χρυσό της Χαλκιδικής, η εταιρεία σκοπεύει να βγάλει κέρδος 400 δισ. δολάρια... 
Και εάν η εταιρεία επιστρέψει (λόγω παράνομης αγοράς) στο Ελληνικό κράτος; Πόσα κερδίζει το κράτος ή πόσο μπορεί να την πουλήσει πραγματικά;

Με το ίδιο σκεπτικό, αν το κράτος οικοπεδοποιήσει (με σαφείς όρους περιβαλλοντικής προστασίας και εργασίας Ελλήνων πολιτών) τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που ανέφερε ο Σαμαράς (ο πρωθυπουργός μας, λέμε, που νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας και εργάζεται για το καλό όλων...) και καλέσει σε ανοιχτή δημοπρασία τους ενδιαφερόμενους, για να πουλήσει τα κοιτάσματα, τότε πόσα είπαμε ότι θα κερδίσουμε σαν χώρα (μόνο από αυτά τα κοιτάσματα); 265 τρισ. δολάρια;

Σταματώ εδώ και δεν συνεχίζω με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της χώρας, γιατί τα ποσά που βγαίνουν είναι τεράστια, πραγματικά τεράστια. Εμείς όμως πτωχεύουμε, για να μπορέσουν κάποιοι να τα χαρίσουν...

Για σκεφτείτε το πριν πάτε στις κάλπες... 
Για σκεφτείτε γιατί άραγε ΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται στον ορυκτό πλούτο... ίσως να βγάλετε μία άκρη για την διάδοχη κατάσταση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και αυτή η διαδοχή θα οφείλεται στην δική μας (όλων μας) άγνοια ή κακοπιστία μπροστά στην αλήθεια...

Αφήστε στην άκρη τις ελιές που φυτρώνουν δίπλα στα ποτάμια και τους λοιπούς σωτήρες - σκελετούς που βγαίνουν από τα νεκροταφεία της πολιτικής ιστορίας και σκεφτείτε τι παιχνίδι παίζουν στις πλάτες μας, για να πλουτίσουν και για να διασωθούν εις βάρος μας και υπέρ των πραγματικών τους αφεντικών...

Στους "διασώστες" μας αναφέρομαι...
Για όλους αυτούς που μέχρι πριν δύο χρόνια αποκαλούσαν (και τολμούν ακόμη και σήμερα) γραφικούς όσους έλεγαν πως η Ελλάδα δεν είναι "οικόπεδο γωνία" μόνο γεωπολιτικά, αλλά και γεωοικονομικά...
Για όλους αυτούς που τολμούν, ενώ η χώρα βρίσκεται μέσα σε μία πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά, οικονομική καταιγίδα, να μην ενημερώνουν τον λαό για τον ορυκτό πλούτο, για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να «μπούνε» στην ενέργεια της Ελλάδας, για τις συζητήσεις και τις συμφωνίες που κάνουν… 
Και, για να μην ξεχνιόμαστε, ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν ανήκει στους πολιτικούς, αλλά είναι των πολιτών, δικός μας, όλων των Ελλήνων…

Και αυτή την λαμπρή ευκαιρία για να αναλάβουμε την αυτοδιαχείριση της χώρας, για να αναλάβουμε ρόλο πρωταγωνιστικό στην κάλυψη ενέργειας της Ευρώπης, την πετάνε "στα σκουπίδια" εκείνοι που φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα όσα σήμερα ζούμε.

Μην ξεχάσετε, λοιπόν, να τους ευχαριστήσετε με την ψήφο σας, επειδή σας θεωρούν μεγάλα κορόιδα κι επειδή θα ξαναπλουτίσουν, αφού προηγουμένως μας κατάκλεψαν...

Την καλησπέρα μου σε όλους τους... "έξυπνους Έλληνες"...

Παναγιωτίδης Μάρκος

Ο τραγικός απολογισμός της Κατοχής και οι πολεμικές επανορθώσεις (συμψηφίστηκαν με Μίζνες….)


— [Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ" της 14 ΔΕΚ. 1997]
— Του ΣΠYPOY KAPAΛH
— (ΑΠΟΣΠΆΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

ImageProxy— Tο πλούσιο αρχειακό υλικό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο βαθμό υλικών ζημιών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες
— Στη μεγάλη τραγωδία που έζησαν οι λαοί της Eυρώπης κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός λαός είχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε ανθρώπινες θυσίες και η Ελλάδα το μεγαλύτερο αριθμό υλικών φθορών συγκριτικά με τις άλλες σύμμαχες χώρες.
— O πολιτιστικός μας πλούτος λεηλατήθηκε.
— Μνημεία καταστράφηκαν, ενώ χιλιάδες αρχαία κλάπηκαν.
— Τεράστιες οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους Γερμανούς σε Aθήνα και επαρχία, ανυπολόγιστες οι απώλειες στους αρχαιολογικούς μας χώρους, που λεηλατήθηκαν βάναυσα.
— Ανασκαφές από Ναζί χωρίς…. ευρήματα!
— Oι δύο πιο σημαντικές ανασκαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στη Κνωσό και τη Βεργίνα. Στη Βεργίνα οι ανασκαφές που διενήργησε ο υπαξιωματικός – αρχαιολόγος Nτρ. Eξνερ ολοκληρώθηκαν δίχως προηγουμένως να λάβει καμιά σχετική άδεια από τις ελληνικές Αρχές. Aνεσκάφησαν περίπου έξι τάφοι, τα ευρήματα των οποίων δεν παραδόθηκαν στην Ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία αλλά στη γερμανική στρατιωτική διοίκηση.
Στην Κνωσό, ο στρατηγός Pίνγκελ διέταξε την εκτέλεση ανασκαφών για… ιδιοτελείς σκοπούς και οι στρατιώτες του υπάκουσαν αμέσως δίχως άλλη καθυστέρηση. H ανασκαφή έγινε κατά το Νοέμβριο του 1941 κοντά στο Μικρό Ανάκτορο και υπό τη διεύθυνση δύο Γερμανών αρχαιολόγων. Οι εργασίες διήρκεσαν δέκα ημέρες και κανένα από τα ευρήματα δεν παρεδόθη στα χέρια των Ελλήνων αρχαιολόγων ή σε κάποιο από τα μουσεία του νησιού……..
— ΚΑΤΆ ΤΑ ΆΛΛΑ ….Παραμένει ανοιχτό το ελληνικό αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
ΠΛΗΝ ….Οι αβροφροσύνες του Χ. Κολ με το πλατύ χαμόγελο του Σημίτη (ΦΩΤΟ) ….και τα διαχρονικά «χαριεντίσματα» του ελληνικού Γκουβέρνου με το γερμανικό ….δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.
=== ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!! ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ….ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΗΡΟΙ !
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

H Πολεμική Αεροπορία με εντολή Βενιζέλου θα βομβαρδίσει εικονικά το … Καλίνιγκραντ και συστοιχίες S-300P

F16StrikeL

 ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16 «ΠΑΝΕ … ΠΟΛΕΜΟ»!


Η αποκάλυψη του defencenet.gr την περασμένη Παρασκευή περί της συμμετοχής της Πολεμικής Αεροπορίας σε άσκηση του ΝΑΤΟ απέναντι την ρωσική Αεροπορία στην Βαλτική Θάλασσα, επιβεβαιώθηκε πριν λίγο με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΑ.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της Αεροπορίας όπου επιβεβαιώνει ότι θα εκτελεστούν κοινές επιχειρήσεις «σε ενοποιημένο εναέριο και χερσαίο χώρο (Joint airspace/battlefield environment)» στην περιοχή της Βαλτικής απέναντι στις ρωσικές Μοίρες που την ίδια ακριβώς περίοδο θα ασκούνται στο ρωσικό έδαφος αλλά και στην Βαλτική σε μία μεγάλη δική τους άσκηση της νεοσυσταθείσας 15ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και Ka-52 Alligator σε ασκήσεις στη Βαλτική, υπό την κάλυψη μαχητικών Su-30MK και Su-27SM
«Η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συμμετάσχει στην πολυεθνική Άσκηση «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), η οποία διοργανώνεται από τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία, από την Πέμπτη 8 έως και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ και σαράντα έξι (46) άτομα προσωπικό (14 Ιπτάμενοι, 31 Τεχνικοί και 1 Αξιωματικός Πληροφοριών) της 343 Μοίρας.
-Η άσκηση προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ο.Δ. Γερμανίας και στη Βόρεια Θάλασσα, με συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από δεκαέξι (16) συμμαχικές χώρες.
-Σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων στον σχεδιασμό και στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σε ενοποιημένο εναέριο και χερσαίο χώρο (Joint airspace/battlefield environment)».
H NATOϊκή πολυεθνική άσκηση θα διεξαχθεί από 8 έως 23 Μαΐου στην περιοχή του Schleswig της βόρειας Γερμανίας, στα σύνορα με τη Δανία και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Για την συμμετοχή στην άσκηση το ΓΕΑ έθεσε επικαιροποιημένο ερώτημα δεδομένων των συνθηκών στην Ουκρανία για την σκοπιμότητα συμμετοχής στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με απόφαση του ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου έδωσε το «πράσινο φως». Αλλωστε τον Σεπτέμβριο δεν είχε γίνει γνωστή η ακριβή τοποθεσία της άσκησης, πλην του γεγονότος ότι θα γινόταν στην Γερμανία.
Η άσκηση είχε προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά λόγω της αλλαγής των γεωστρατηγικών δεδομένων και της έντασης που επικρατεί, αρκετά στελέχη της ΠΑ ήταν διστακτικά για την ελληνική συμμετοχή, αλλά ο Ε.Βενιζέλος επέμεινε.
Στην «JAWTEX 2014» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) θα συμμετάσχουν 16 συνολικά χώρες της Συμμαχίας με αεροπορικές κυρίως δυνάμεις, καθώς επίσης και δυνάμεις του Στρατού και του Ναυτικού.
Στην άσκηση «JAWTEX 2014» θα συμμετάσχουν περισσότερα από 110 μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους γερμανικά Eurofighter, F-16 των ΗΠΑ που έχουν μετασταθμεύσει στις χώρες στα σύνορα με τη Ρωσία και βέβαια τα τέσσερα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας για να υπερασπιστούν την Μέρκελ από τυχόν επίθεση της Ρωσίας!
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν τα AWACS E-3A Sentry. Μέσα στο σενάριο της άσκησης πριλαμβάνονται κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις προσβολής στόχων εδάφους στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και ειδικότερα πυροβολαρχιών με τακτικά βαλλιστικά βλήματα Iskanter-M, προσβολές ρωσικών σκαφών επιφανείας, προστολές DEAD και SEAD για την καταστροφή ρωσικων αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών στις είδιες περιοχές, αποστολές CAS για την υποστήριξη χερσαίων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, φυσικά αποστολές αναχαίτισης και καταστροφής ρωσικών μαχητικών κλπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές δυνάμεις στρέφονται κατά των Ρώσων, αλλά είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ρωσία στρεφόμαστε κατά ενός ορθόδοξου κράτους.
Πρακτικά έχουμε μία ουκρανική εκστρατεία όπως το 1919 σε δεύτερη έκδοση:
Στην ουκρανική εκστρατεία του οι πρώτοι Ελληνες στρατιώτες άρχισαν να αποβιβάζονται στην Οδησσό στις 7Ιανουαρίου και στο επόμενο διάστημα το εκστρατευτικό σώμα έφτασε τους 23.551 άνδρες.
Οι ελληνικές δυνάμεις τέθηκαν αμέσως υπό τη διοίκηση της Α” Συμμαχικής ομάδας μεραρχιών, δυνάμεως 70.000 ανδρών, την οποία διοικούσε ο γάλλος στρατηγός Ντ” Ανσέλμ.
Οι Έλληνες ήταν το πιο αξιόμαχο τμήμα της συμμαχικής δύναμης, καθώς οι γάλλοι στρατιώτες ήταν εμφανώς καταπονημένοι από την περιπέτεια του Α” Παγκοσμίου Πολέμου και πολλοί από αυτούς έβλεπαν με συμπάθεια το κομμουνιστικό καθεστώς του Λένιν. Κλήθηκαν, όμως, να συμμετάσχουν σ” έναν πόλεμο σκοπιμότητας, «αδικαιολόγητο και πρόχειρα προετοιμασμένο», σύμφωνα με μεγάλη μερίδα ιστορικών.
Εναντίον του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, οι Σοβιετικοί διέθεσαν τρεις στρατιές, με δύναμη 217.000 ανδρών. Ο στρατός αυτός, αφού συνέτριψε τους τσαρικούς τον Ιανουάριο του 1919, στράφηκε στη συνέχεια κατά των Συμμάχων στην Οδησσό και την Κριμαία.
Άμεσα ανέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων αν από τις πρώτες μάχες οι ελληνικές δυνάμεις διακρίθηκαν για την αυταπάρνηση και την πειθαρχία τους.
Η πρώτη μάχη με την εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου όταν το 1ο Σύνταγμα Πεζικού υπό τον αντισυνταγματάρχη Νικόλαο Ρόκα, απελευθέρωσε τη φρουρά της Χερσώνας, την οποία πολιορκούσε ο Κόκκινος Στρατός.
Στη συνέχεια, οι “Ελληνες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες, έως τις 20 Μαρτίου 1919, όταν έπειτα από απόφαση των συμμάχων δόθηκε εντολή για το τέλος της εκστρατείας και την εκκένωση της Οδησσού.
Οι ελληνικές μονάδες υποχώρησαν με υποδειγματική τάξη και παρατάχθηκαν στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείστερου για να υπερασπίσουν την περιοχή της Βεσσαραβίας (σημερινή Μολδαβία) από τις επιθέσεις του Κόκκινου Στρατού.
Στην περιοχή της Κριμαίας παρέμεινε έως τις 14 Απριλίου 1919 το 2ο Σύνταγμα Πεζικού, όπου αντιμετώπισε αλλεπάλληλες επιθέσεις του Κόκκινου Στρατού και κατέστειλε την εξέγερση των εργατών της Σεβαστούπολης, ενισχυμένους με Γάλλους ναύτες, οι οποίοι είχαν στασιάσει και είχαν ταχθεί με το μέρος των μπολσεβίκων
Τον Ιούνιο του 1919 το Α” Σώμα Στρατού προωθήθηκε στη Σμύρνη, όπου ο ελληνικός στρατός επιχειρούσε από τον Μάιο. Οι συνολικές απώλειες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη μεσημβρινή Ρωσία ανήλθαν σε 398 νεκρούς και 657 τραυματίες.
Η επιλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εκστρατεία της Ουκρανίας αποδείχθηκε ολέθρια για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι Σοβιετικοί στήριξαν την κρίσιμη στιγμή τον Κεμάλ Ατατούρκ ως αντίποινα και οι ελληνικές κοινότητες της νότιας Ρωσίας, θεωρήθηκαν αμφίβολης νομιμοφροσύνης και πολλά μέλη της αναγκάσθηκαν να καταφύγουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Τώρα που η δημοκρατική Ρωσία αποκατέστησε τα δικαιώματα εκείνων των Ελλήνων της Κριμαίας που είχαν καταπατηθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς με δήλωση του ίδιου του ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα ίδια λάθη…

Focus: Η Ελλάδα μοιάζει με χώρα του τρίτου κόσμου

77c72ee1a069d5ed4c4494dd3469bad1_XL

Το γερμανικό περιοδικό περιγράφει τις σκηνές αλλοφροσύνης από την δωρεάν διάθεση τροφίμων στις λαϊκές αγορές.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αποκαλύπτει το περιοδικό Focus με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ.
Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τa«επιτεύγματά» της στην οικονομία και διαμηνύει πως η χώρα στέκεται στα πόδια της, οι πολίτες βιώνουν το σκληρή πραγματικότητα των Μνημονίων και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.
Το γερμανικό περιοδικό Focus στο δημοσίευμά του για την Ελλάδα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Οι καλές ειδήσεις από την Ελλάδα είναι παραπλανητικές» και ότι «η εξαντλημένη αυτή χώρα θα εξαρτάται για πολλά χρόνια από την στήριξη (σ.σ. των δανειστών)».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος περιγράφει τις σκηνές αλλοφροσύνης από την δωρεάν διάθεση τροφίμων και προϊόντων από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
«Όταν φτάνει το πρώτο φορτηγό επικρατεί ησυχία. Μέσα σε λίγα λεπτά πολιορκείται, όμως, από μεγάλο πλήθος το οποίο ορμάει πάνω του. Οι έμποροι της λαϊκής στην περιοχή του Κολωνού στην Αθήνα θέλουν να δώσουν σήμερα δωρεάν τα λαχανικά τους. Η είδηση αυτή διαδόθηκε αμέσως και οι έμποροι τεντώνουν διαρκώς τα χέρια τους για να δώσουν τα προϊόντα τους στο πλήθος». Οι συντάκτες βάζουν το δικό τους τίτλο σ΄ αυτή την εικόνα: «Σκηνές όπως στον τρίτο κόσμο. Σκηνές μιας παρακμασμένης χώρας».
ellas
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Focus, «ορισμένοι δεν έχουν καθόλου χρήματα για να καλύψουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους, ενώ άλλοι είναι εξαιρετικοί δημιουργικοί στο να βρίσκουν τρόπους να κρύβουν τον πλούτο τους. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες πλούσιων Ελλήνων που έκρυβαν από τον έλεγχο του κράτους χρήματα πχ στο ψυγείο, μεταξύ φαρμάκων».
Κατά τ” άλλα, σημειώνει το Focus «οι τρέχουσες δημοσιεύσεις δείχνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα: “Η Ελλάδα σώθηκε”, “η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα”, “επιστροφή στις αγορές”, διάβαζε κανείς στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τις περασμένες εβδομάδες».
Το γερμανικό περιοδικό προσθέτει πως: «Οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν κουράζονται να διαδίδουν πως η Ελλάδα τελικά πήρε τα πάνω της. Χαίρονται με το success story του πακέτου διάσωσής που οι ίδιοι έδωσαν. Η ιστορία αυτή ακούγεται καλά και έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: Είναι κατάφωρα υπερβολική. Στο πέμπτο έτος της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται όσο ποτέ βαθιά βυθισμένη σε μία πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Ακόμα και τώρα σημειώνεται κερδοσκοπία με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άνθρωποι περνάνε χειρότερα. Οι έμποροι προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα τα λαχανικά που παρήγαγαν στο πλήθος για να κερδίσουν τη στήριξη του στον αγώνα τους».