Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στον αέρα το ειδικό διακριτικό SY7SOG για τους Special Olympics 2011



Η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης ενεργοποιεί από σήμερα 17 Ιουνίου 2011 μέχρι και 4 Ιουλίου το ειδικό διακριτικό κλήσης SY7SOG (Special Olympic Games) με την ευκαιρία της διεξαγωγής των αγώνων για τους ΑΜΕΑ στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Από τα μέλη της ΤΗΛΕΘΡΑ θα γίνουν QSOs σε όλες τις μπάντες 160m, 80m, 40m, 30m, 20m, 17m, 15m, 12m, 10m, 6m, 2m και 70cm και σε όλες τις διαμορφώσεις SSB, CW, RTTY, PSK31 κλπ. Για την δραστηριότητα αυτή μάλιστα έχει εκδοθεί και μια εξαιρετικά όμορφη QSL κάρτα η οποία μετά από συνεννόηση με το Ελληνικό QSL BUREAU θα σταλεί σε όσους έχουν επαφές με το SY7SOG.

Υ.Γ. Ειδικά για τους 50 Mhz και τα VHF το ειδικό διακριτικό κλήσης SY7SOG θα είναι στον «αέρα» κατά την διάρκεια του AEGEAN VHF Contest στις 2 και 3 Ιουλίου 2011.


The special callsign SY7SOG (SY7SpecialOlympicGames)

Telecommunication Union of Thrace (TELETHRA) is activating, as of today June 17, 2011 and up to July 4, 2011 the special callsign SY7SOG (SY7SpecialOlympicGames) for the event to be held in Athens next week.
Operators of our club SZ7XAN will be operating on all bands from 160m to 70cm and all modes (SSB, CW, RTTY, PSK, SSTV etc). There is a special and nice QSL card which will be sent for all QSOs via the Greek QSL bureau (arrangements are to be made).

P.S. During the VHF Aegean contest, SY7SOG will be operating on 50MHz and possibly VHF-UHF (July 3 and 4, 2011).

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πρώτες σε καθαριότητα οι ελληνικές παραλίες




Ανάμεσα στις πρώτες χώρες με ακτές που διαθέτουν υψηλής ποιότητας νερά και κατάλληλες υποδομές για θαλάσσια σπορ, βρίσκεται η χώρα μας. Ρουμανία, Πολωνία και Βέλγιο τις χειρότερες παραλίες


Μια από τις τέσσερις χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν τις πιο καθαρές ακτές, κατάλληλες για κολύμπι και θαλάσσια σπορ είναι η Ελλάδα. Η επιλογή έγινε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.


Οι άλλες τρεις χώρες είναι η Κύπρος, η Μάλτα και η Κροατία.Τις ποιοτικά χειρότερες παραλίες έχουν η Ρουμανία, η Πολωνία και το Βέλγιο.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος συγκέντρωσε και συνέκρινε 21.000 και πλέον σημεία και περιοχές για κολύμπι στις χώρες της Ε.Ε. καθώς και στην Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.
Η ποιότητα των παραλιών μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το 2010 αλλά ανέβηκε σε πέντε χώρες.
Η ποιότητα υποχώρησε και στις λίμνες και ποτάμια όπου κολυμπά και κάνει σπορ το 1/10 των Ευρωπαίων.

ΔΝΤ: Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον «παίζουν με τη φωτιά»





Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι «παίζουν με τη φωτιά» όσο αναβάλλουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του περιορισμού των ελλειμμάτων και του χρέους τους, όπως αναφέρει σε έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. .
Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αναδυθεί σημαντικές απειλές, όπως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι τάσεις υπερθέρμανσης στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην ολιγωρία των κυβερνήσεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού να επιταχύνουν τις προσπάθειες μείωσης των δημοσιονομικών τους έλλειμμάτων με συνέπεια να απειλείται με αποσταθεροποίηση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.



«Αν θέλεις να κάνεις μια λίστα με τις χώρες που έχουν να κάνουν την περισσότερη δουλειά για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους σε μια λογική αναλογία σε σχέση με το χρέος τους, θα βρεις τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ», επεσήμανε ο Χοσέ Βινάλς, διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίων του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ φέτος (στο 2,5% από 2,8% προηγουμένως) και το 2012 (στο 2,7% από 2,9%).
Αντίθετα, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στο 2% από 1,6%. Για το 2012 προβλέπει ανάπτυξη 1,7% από 1,8% προηγουμένως.
Για την Ελλάδα
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η κατάσταση στις αγορές δεν σταμάτησε να επιδεινώνεται "λόγω των ανησυχιών για το βαθμό της πολιτικής αποφασιστικότητας που θα ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση".
Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, "στην περίπτωση ενός σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου, το σοκ θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την ευρωζώνη, τόσο από την διασυνοριακή έκθεση (των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στο χρέος των χωρών) όσο και από τη γενικευμένη υποχώρηση της επιθυμίας για ρίσκο.

Νέα κοινή Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία


Νέα κοινή Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία με Apache και Blackhawk                                                
Κοινές ασκήσεις διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων θα πραγματοποιήσουν Ισραήλ και Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η κοινή συνεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου στην κεντρική Ελλάδα και σε αυτή θα συμμετάσχουν κύρια μονάδες της Αεροπορίας Στρατού και από τις δύο χώρες, ενώ συμμετοχή θα έχει και η ΠΑ.

Η συνεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ 2011. Από πλευράς Ισραήλ και από τις μέχρι τώρα πλη5ροφορίες θα συμμετάσχουν επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Saraf  όπως και μεταφορικά S-70A-55 Yanshuf-3. Η άσκηση θα κινηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας με την ΑΣ που είχε πραγματοποιηθεί και την προηγούμενη φορά που είχαν συνεργαστεί και ήταν τον Οκτώβριο του 2010 στην άσκηση «Morning Wind».

"Πτωχεύετε"!



Ο "θρύλος" Alan Greenspan "βομβαρδίζει" Ε.Βενιζέλο: "Πτωχεύετε"!                                       
Τον πρώτο του "βομβαρδισμό" δέχθηκε πριν λίγα λεπτά ο νέος ΥΠΟΙΚ από τον πρώην διοικητή της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας και "θρύλο" της αμερικανικής  και παγκόσμιας οικονομίας  Alan Greenspan  δήλωσε σήμερα πως θεωρεί "Σχεδόν βέβαιη πια τη χρεοκοπία της Ελλάδας", ενώ εκτιμά μάλιστα ότι αυτή θα μπορούσε να "σπρώξει" σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

"Το πρόβλημα έγκειται στο ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα", δήλωσε ο 85χρονος Greenspan σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Οι πιθανότητες να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι πολύ μικρές" πρόσθεσε.

Οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα είναι «τόσο μεγάλες που μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει διέξοδος», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της Fed από 1987 έως το 2006, για να συμπληρώσει λέγοντας "το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις σε ορισμένες αμερικανικές τράπεζες"

Εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε άλλη μια ύφεση. αλλά χωρίς το ελληνικό ζήτημα, η πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης για τις ΗΠΑ «θα ήταν  σχετικά μικρή», συμπλήρωσε.

"Πετρελαιάς" ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου


"Πετρελαιάς" ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα ξεδοντιάσει και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ!



Οι 7 «αδελφές» θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην υπ. Οικονομικών για τα κοιτάσματα Αιγαίου, Ιονίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Παπανδρέου τον τοποθέτησε στο Υπ. Περιβάλλοντος  όπου τα πετρέλαια και η Ενέργεια-βλέπε ΔΕΗ-θα πρωταγωνιστήσουν στο επόμενο διάστημα.

Ο Παπακωνσταντίνου θα ξεδοντιάσει τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ –ειδικά κάτι τύπους με βίλες και πισίνες στην περιφέρεια που αρχίζουν ν αρθρογραφούν δήθεν για το καλό ΔΕΗ.

Ενας συνταγματολόγος στο υπ. Οικονομικών!


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη Βασιλική Αποστ. Μπακατσέλου, δικηγόρο με την οποία έχει μία κόρη, φοιτήτρια Νομικής.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος.

Αποφοίτησε από τη Νομική το 1978 και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ.

Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βιβλίων και μελετών στο πεδίο του συνταγματικού δικαίου και της πολιτικής επιστήμης.

Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Εκλέχθηκε πάλι βουλευτής στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Διετέλεσε σε διάφορες περιόδους και στη συνέχεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Πολιτισμού και Υπουργός Ανάπτυξης (Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της εκτεταμένης Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001.

Ως Υπουργός Πολιτισμού, για δεύτερη φορά από το Νοέμβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αρμόδιος για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το Νοέμβριο του 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ανέλαβε τα καθήκοντα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  μέχρι την προκήρυξη των εκλογών της 4.10.2009.

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣH


Όλη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης



                                     

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε. Φεύγει ο Δ.Δρούτσας που αναλαμβάνει ευρωβουλευτής, η Τ.Μπιρμπίλη και η Ν.Κατσέλη από υπουργοί. Ένας ανασχηματισμός που θυμίζει περισσότερο μετατάξεις.

Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών : Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ενέργειας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός : Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραϊτης

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτης υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Στ. Λαμπρινίδης
αναπληρωτής υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας
Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός : Κ.Σπηλιόπουλος

Υπουργείο Εργασίας:
υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Υπουργός: Χρ.Παπουτσής
Υφυπουργός : Μανώλης Οθωνας

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός Τζωρτζάκος

Yπουργείο Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυποιυργος Παρης Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια : Φωφη Γεννηματά
υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
υφυπουργός Χρ. Αηδόνης
Υφυπουργός Δ. Μπόλαρης
Υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός Γιαννης Μανιάτης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Mιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός : Γ. Πεταλωτής

Υπουργείο Πολιτισμού
Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός Γιωργος Νικητιάδης

Υπουργείο Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ηλίας Μόσιαλος

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» κέρδισαν... την πλατεία


                               
             Με συνθήματα και τραγούδια χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Η χούντα δεν τελείωσε το '73» ήταν ένα από τα συνθήματα των «Αγανακτισμένων» που κέρδισαν το «στοίχημα» της πλατείας.

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κουκουλοφόρους. Όταν οι συγκρούσεις πήραν έκταση, οι «Αγανακτισμένοι» έκαναν έκκληση από τα μεγάφωνα να σταματήσουν τα επεισόδια. Στη συνέχεια, άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν στο πάνω μέρος της πλατείας και καλούσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Τελικά, ύστερα από εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας με χημικά, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος, οι διαδηλωτές δεν έκαναν πίσω, παρέμειναν στην πλατεία και τα επεισόδια περιορίστηκαν.

Ένταση, συλλήψεις και τραυματίες

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο της Αθήνας και οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή. Άνδρες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν σε διάφορα σημεία με κουκουλοφόρους και έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνολικά 33 άνθρωποι διακομίστηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μέχρι στιγμής, 8 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν γίνει εισαγωγές ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, ένας τραυματίας εισήχθη στον χειρουργικό τομέα και τρεις στον ορθοπεδικό, αλλά κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο.

Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε συνολικά σε 16 συλλήψεις και 25 προσαγωγές. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 36 αστυνομικοί, εκ των οποίων 10 μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Αποκλεισμένη η Βουλή με γυάλινο «τείχος»

Από το πρωί χθες, το κτίριο της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είχε αποκλειστεί από την αστυνομία, η οποία τοποθέτησε γυάλινο φράκτη στην οδό Βασ. Σοφίας. Το τείχος έγινε στόχος των διαδηλωτών, το οποίο προσπάθησαν να ρίξουν και πετούσαν διάφορα αντικείμενα.

Στο ύψος της Ρηγίλλης νωρίς το πρωί επικράτησε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ που προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και προσαγωγές.

Παραιτήθηκε και ο Ε.Νασιώκας από βουλευτής



                             
 Παραιτήθηκε από τους βήματος της Βουλής και ο βουλευτής Λάρισας, Έκτορας Νασιώκας, μέλος της ΚΤΕ Οικονομικών, καταγγέλοντας την ηγεσία του κόμματός του για ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Παραιτείται με "ψηλά το κεφάλι", όπως είπε και θα καταθέσει την έδρα του "στο λαό της Λάρισας"!

Έρχονται και παραιτήσεις πολλών άλλων βουλευτών.

"Ξηλώνουν" τον "αυτόχειρα" Γ.Παπανδρέου με παραιτήσεις

          
"Ξηλώνουν" την κυβέρνηση και ωθούν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε εκλογές, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα για άμεση σύγκληση της Κ.Ο.. Οι παραιτήσεις των βουλευτών και πρώην υπουργών Γ.Φλωρίδη και Έ.Νασιώκα ακολουθούνται και από άλλους βουλευτές και είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνηση είναι αδύνατον να "περπατήσει" ούτε μέχρι την Δευτέρα.
Φυσικά οι συγκεκριμένοι βουλευτές και όσοι άλλοι παραιτηθούν του βουλευτικού αξιώματος και όχι απλώς της ιδιότητάς τους από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε ο Γ.Λιάνης, δεν επηρεάζουν τον αριθμό των συνολικά 154 θετικών ψήφων, για το Μεσοπρόθεσμο, αλλά πόσοι πιστεύουν αυτή την στιγμή ότι μπορεί να ζήσει μια κυβέρνηση που δεν βρίσκει ο επικεφαλής της βουλευτές  για να γίνουν υπουργοί;
Σημειώνουμε ότι και στους δύο παραιτηθέντες είχε προταθεί η υπουργοποίησή τους χιθες το βράδυ και σήμερα το πρωί και την είχαν απορρίψει! Η Βάσω Παπανδρέου μαζεύει αυτή την στιγμή υπογραφές για σύγκληση της Κ.Ο. (έχουν συγκεντρωθεί 38 υπογραφές). Μάλιστα σε ερώτημα για το αντικείμενο της σύγκλησης της Κ.Ο. δεν απέκλεισε να τεθεί ακόμα και θέμα ηγεσίας!
 Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ.Λιντζέρης καταγγέλει και αυτός την ηγεσία του κόμματος κάνει αναφορά σε "έλλειμμα διακυβέρνησης της χώρας" και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης.
Σε άλλη δήλωσή του ο Γ.Σαλαγιάννης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Το πιιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτό που έγραψε το defencenet.gr κατ'αποκλειστικότητα: Εκλογές σε 20 ημέρες. Και βέβαια ήττα του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστά επιπέδου ... 1977!
Τους δύο βουλευτές τους "χρεώνουν" οι προεδρικοί στον Ε.Βενιζέλο, αλλά τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Μετά από το κορυφαίο ολίσθημα τακτικής και την χθεσινή "πρωθυπουργική αυτοκτονία" του Γ.Παπανδρέου, ποιος μπορεί να ζητήσει ευθύνες, από ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ακόμα και αν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται το περιβάλλον του Μαξίμου;
Σε τελική ανάλυση αν κάποιος θέλει να "αυτοκτονήσει", μπορεί και μόνος τους...
Πάντως δήλωση στήριξης του Γ.παπανδρέου και καταγγελία των "προσωπικών φιλοδοξιών" και τυχόν οργανωμένου σχεδίου έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ.Μαγκούφης

Αναβλήθηκε ο ανασχηματισμός! - Κλήθηκε στις Βρυξέλλες - Εκλογές;


                             
Απίστευτες εξελίξεις: Ο πρώτος στην ελληνική πολιτική ιστορία ανασχηματισμός που προαναγγέλθηκε αναβάλλεται λόγω οργής των Βρυξελλών, όπως πρώτο και μόνο έγραψε το defencenet.gr μετά το χθεσινό ναυάγιο! O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις στην τρόϊκα και όπως ενημέρωσε τους στενούς του συνεργάτες "Δεν θα γίνει τίποτα σήμερα. Πάω στις Βρυξέλλες. Με κάλεσαν να παρουσιαστώ και να δώσω εξηγήσεις".

Από χθες το βράδυ όταν στις 19.30 έγινε γνωστό ότι άνακάλεσε την ΄πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας, κορυφαία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μπαρόζο, Γιουνγκέρ κλπ) άρχισαν να βράζουν, όπως το ίδιο συνέβη και στο Παρίσι (Σαρκοζί) και στο Βερολίνο (Μέρκελ).

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι θα τους ανακοινώσει ότι "Σε 20 ημέρες πάω για εκλογές"!

Κατόπιν αυτού, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Από άμεσες εκλογές μέχρι επαναπροσέγγιση Παπανδρέου-Σαμαρά.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο): Oργή και αμηχανία στις Βρυξέλλες από το χθεσινό «μπρος-πίσω»  του Γιώργου Παπανδρέου με την πρόταση κυβέρνησης συνεργασίας, την αρχική συμφωνία και την ανάκλησή της μετά από έξι ώρες από τον ίδιο τον Γ.Παπανδρέου!

Σε δεύτερη ανάγνωση η εξέλιξη ευνοεί απόλυτα τον Α.Σαμαρά και έχει εκτοξεύσει στα ύψη την δημοτικότητα του (στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που γίνονται από χθες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδίδει την ευθύνη για το ναυάγιο στον Γιώργο Παπανδρέου) και το κυριότερο «καθάρισε»  έναντι της Ευρώπης που μέχρι χθες τον πίεζε ασφυκτικά (Μπαρόζο, Φιγιόν, κλπ) να συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Χθες φάνηκε "ποιος είναι ο υπεύθυνος για το ναάγιο και ποιος άγεται και φέρεται από συγγενείς, και φίλους» σημειώνουν επ΄αυτού στελέχη της Ν.Δ.

Στις  Βρυξέλλες άκουγαν το διάγγελμα Παπανδρέου και δεν πίστευαν σε αυτά που άκουγαν. Δικαιολογίες του τύπου «Χειρίστηκε επικοινωνιακά η αντιπολίτευση την πρότασή μου», ακούγονταν  γελοίες και εδώ έχουμε πλέον πρόβλημα: Η αξιοπιστία του στις Βρυξέλλες αυτή την στιγμή έχει πιάσει «πάτο». Η αξιοπιστία του στο εσωτερικό είναι, ας πούμε, διάφανη. Πως θα κυβερνήσει και με ποιους;

Το καλύτερό του «χαρτί» στην κυβέρνηση είναι αυτός που "τον περιμένει στη γωνία" για να αναλάβει το «μαγαζί»: Ο Ε.Βενιζέλος.

 Το πλήγμα στην εικόνα και στην αξιοπιστία του Γιώργου Παπανδρέου θεωρείται «μη αναστρέψιμο». Το γεγονός ότι στελέχη όπως ο Ε.Βενιζέλος θέλουν να έχουν λόγο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, λέει πολλά. Υπηρεσιακή κυβέρνηση, σημαίναι και υπηρεσιακός πρωθυπουργός ή πρωθυπουργός «υπό στενή επιτήρηση» των κηδεμόνων του.

Όπως πρώτο σημείωσε χθες το defencenet.gr, το διάγγελμα αργούσε ακριβώς για τον λόγο αυτό: Συγγενείς, συνεργάτες, υπουργοί κλπ, όλοι είχαν πε΄σει επάνω του για να τον αποτρέψουν. Η πρόταση των Π.Γερουλάνου και του Γ.Ραγκούση της προηγούμενης νύχτας που είχε κάνει δεκτή ο Γ.Παπανδρέου αρχικά δεκτή, βαλλόταν επί έξι ώρες με αποκορύφωμα την επίσκεψη του αδελφού του Νίκου στο Μαξίμου, όπου πλέον το θέμα απέκτησε και οικογενειακές  διαστάσεις.

Πολλοί υπουργοί επικοινώνησαν με το Μαξίμου και εξέφρασαν την κατηγορηματική τους διαφωνία με τη διαφαινόμενη εξέλιξη, ενώ κάποιοι απείλησαν ακόμα και με παραίτηση. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανταρσίας  και με το οικογεμνειακό «καταχέριασμα» ο Γ.Παπανδρέου έκανε πίσω.

Το κλίμα που πέρναγε το Μαξίμου, τουλάχισοτν στις πέντε από τις έξι ώρες που η κυβέρνηση είχε παραιτηθεί ήταν το εξής: Προσωπικά παραχωρεί την εξουσία,  όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ήταν μια «αναγκαστική επιλογή, καθώς ή αυτό θα έκανε ή θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.

Με μια τέτοια κυβέρνηση ίσως οι δανειστές χαλαρώσουν τις πιέσεις στη χώρα, ενώ και οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν θα στηριχθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιους στόχους θα θέσει και ποιοι θα είναι οι υπουργοί».

Όλοι πλέον ομολογούν ότι ο Γ. Παπανδρέου, χθες, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, ουσιαστικά έθεσε μόνος του τέλος στον βίο της κυβέρνησής του και άνοιξε μια σελίδα αμφισβήτησης της ικανότητάς του να διαχειριστεί την πολιτική κρίση, αλλά και το ίδιο του το κόμμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και δεν έχει κάνει καμία δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε από την πρώτη στιγμή και με έντονο τρόπο. Η Αννα Διαμαντοπούλου, με άρθρο στην ιστοσελίδα της, διαφωνεί με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τεχνοκρατών και υποστηρίζει ότι «είμαστε όρθιοι, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουμε χρέος να πράξουμε το σωστό απέναντι στη χώρα και στους πολίτες».

Οπως υποστηρίζει, «η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς, νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση και προτεραιότητα πρέπει να είναι η χώρα και όχι το κόμμα». Πάντως, στο ενδιάμεσο κάποιοι υπουργοί, όπως π.χ. ο Μ. Χρυσοχοΐδης, βρήκαν «σωστή» την κίνηση Παπανδρέου.

Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε συσπείρωση- στην Ιπποκράτους συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, ενώ τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Τα ανώτερα στελέχη ωστόσο, κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Κοινός τόπος των εκτιμήσεών τους ότι ο Γ. Παπανδρέου δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος- ανθρώπινα- και ότι εγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας με τον Α. Σαμαρά. Ταυτοχρόνως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι απέφυγε να απευθύνει ζωντανά το διάγγελμα και προτίμησε να κοινοποιήσει τον ανασχηματισμό με μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

Όλα αυτά οδηγούν τους κορυφαίους να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα που θα προκύψει πιθανότατα μετά τις εκλογές- η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχεται πιο κοντά πλέον.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του: «Αισθάνομαι ότι από σήμερα υπάρχει πολιτικό κενό. Δεν με ειδοποίησε κανείς. Μου τηλεφωνούσαν και δεν ήξερα τι να πω δήλωσε. Ο υπουργός Υγείας έχει ανοίξει δική του περπατησιά, υποστηριζόμενος από πολλά στελέχη του πρώην «βενιζελικού» στρατοπέδου.

Η διαφωνία της εξέφρασε και η Άννα Διαμαντοπούλου από την προσωπική της ιστοσελίδα, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες, είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν την πολιτική λύση, στη βαθιά κρίση που περνά η χώρα. Η υπουργός Παιδείας δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της- στηρίζεται από στελέχη του «σημιτικού» μπλοκ με τον Χρήστο Πρωτόπαπα σε ηγετικό ρόλο και επαναδραστηριοποιεί το δίκτυο που είχε κτίσει σε όλη την Ελλάδα.

Ο Χρήστος Παπουτσής έχει διαφωνήσει με την οικονομική πολιτική από τους πρώτους, εκφράζοντας αρχές του «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα». Στηρίζεται από σημαντική ομάδα στελεχών που κανείς όμως δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την δυναμική της.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αποτελεί την έκφραση του «ΠΑΣΟΚ του Γιώργου». Αυτό για άλλους είναι καλό, για άλλους όχι. Κρατάει σαν όπλο και τον Καλλικράτη.

«Σαρωτικός» ο ανασχηματισμός


Με αλλαγή του «τσάρου» της οικονομίας, χρησιμοποίηση του κ. Λουκά Παπαδήμου σε κομβικό ρόλο και συγκρότηση ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος απαντά ο πρωθυπουργός στην πίεση της κοινοβουλευτικής του ομάδος αλλά και στο ναυάγιο της χθεσινής προσπάθειας για συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε τον ανασχηματισμό για σήμερα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ για αύριο έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Δεδομένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για αντικατάσταση του «τσάρου» της οικονομίας και μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, όπως για παράδειγμα στο Εξωτερικών, το Άμυνας ή το Ενέργειας, ενώ δέχεται εισηγήσεις ακόμα και για απομάκρυνση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Για αντικαταστάτη του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός προορίζει τον κ. Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος, όμως, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα θέσει τους δικούς του «όρους», όπως το σφιχτό σχήμα και η συγκεκριμένη οικονομική κατεύθυνση, ενώ εξαρτά –όπως και άλλοι– τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν. Σε περίπτωση άρνησης του κ. Φλωρίδη δεν αποκλείεται η χρησιμοποίηση στη συγκεκριμένη θέση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου ή ενός εκ των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Άννας Διαμαντοπούλου. Εισηγήσεις, πάντως, εξακολουθεί να δέχεται ο πρωθυπουργός και για τη χρησιμοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Παπαδήμος, ο Ζορμπάς και ο επιχειρηματίας

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος προορίζεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αβέβαιο ακόμα το αν θα του γίνει πρόταση και για το υπουργείο Οικονομίας, ενώ άγνωστο είναι αν η χρησιμοποίησή του στη θέση του αντιπροέδρου θα συμπαρασύρει ή όχι τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη νέα κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθούν και άλλα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα όπως, πιθανότατα, ο πρώην επικεφαλής της FORTHNET Παντελής Τζωρτζάκης, ίσως ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πιθανόν δε και ο κ. Γιώργος Ζορμπάς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr στη νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός προτίθεται να χρησιμοποιήσει και έναν επιχειρηματία, με παλαιότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «φλερτ» με τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο από την Chipita.

Οι κορυφαίοι

Ερώτημα είναι αν θα μετακινηθούν κορυφαίοι υπουργοί που φαντάζουν αμετακίνητοι όπως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου που έχει την ευθύνη της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, «ουδείς είναι αμετακίνητος» στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Οι «κολλητοί»

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι εκτός κυβέρνησης θα μείνει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα πιέζει για «θυσία» και άλλων υπουργών που θεωρούνται «κολλητοί» του κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο κ. Παύλος Γερουλάνος.

Το αντίβαρο

Ως αντίβαρο στην χρησιμοποίηση ανθρώπων της αγοράς και τεχνοκρατών στη νέα κυβέρνηση συζητείται η αναβάθμιση, ακόμα και σε συντονιστικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, του κ. Δημήτρη Ρέππα ή ακόμα και του κ. Χρήστου Παπουτσή.

Αλλαγή στο επικοινωνιακό

Βεβαίη θεωρείται η αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και ο ορισμός νέου κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η «σφαγή» των υφυπουργών

Στους υφυπουργούς αναμένεται μεγάλη «σφαγή», καθώς θα τεθούν εκτός κυβέρνησης τουλάχιστον οι μισοί από τους σημερινούς.

Φόβος για άρνηση

Το μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, σε έναν ανασχηματισμό που θα κρίνει πολλά για τον ίδιο αλλά και για την χώρα, είναι τυχόν άρνηση κάποιου κορυφαίου στελέχους να συμμετέχει στην κυβέρνηση, αν και έως το βράδυ χθες, δεν υπήρχε τέτοια ένδειξη. Ένας «δελφίνος», άλλωστε, αν θέλει να διαφοροποιηθεί αποτελεσματικά και αποφασιστικά από την ακολουθούμενη πολιτική, ευελπιστώντας στη διαδοχή του κ. Παπανδρέου, θα είχε κάθε λόγο να παραμείνει εκτός κυβέρνησης ώστε να παρουσιάζει την «πλατφόρμα» του. Από την άλλη, ο κάθε «δελφίνος» ζυγίζει τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και την απειλή της χρεοκοπίας.

Νέα πρόσωπα

Πέραν του κ. Γιώργου Φλωρίδη πρόταση γα συμμετοχή στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα γίνει, μεταξύ άλλων, στον κ. Πέτρο Ευθυμίου, στον κ. Ηλία Μόσσιαλο, στον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και στον κ. Μάρκο Μπόλαρη, που ενδέχεται να είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πράσινο φως» για την 5η δόση


    
          
            
 Πράσινο φως... άναψε χθες τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι το group θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της δόσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να δοθεί η δόση ανεξαρτήτως της νέας δανειακής σύμβασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Α. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή το βράδυ στο Λουξεμβούργο θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με στόχο να ληφθεί συνολική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. λίγο πιο κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα», αναφέρει ότι κατά την επείγουσα συνάντηση του Eurogroup και του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί κατόρθωσαν να σημειώσουν μερική μόνο πρόοδο στην επίλυση της διαφωνίας ανάμεσα στην ΕΚΤ και τη Γερμανία, σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η Ελλάδας μας πλήρωσε τόκους 19 εκ. ευρώ»

Στο μεταξύ το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέβαλε ήδη στην Αυστρία το ποσό των 19 εκατ. ευρώ σε τόκους και πως η Αυστρία δεν έχει χάσει ούτε 1 λεπτό του ευρώ από τη συμμετοχή της στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε ομιλία της το μεσημέρι στην αυστριακή Βουλή, τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας της να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Παρατηρώντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια έναντι τόκων και έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε χρήματα μόνον όταν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν επιστραφούν αργότερα από το αναμενόμενο», ενώ επανέλαβε τη θέση της υπέρ της οικειοθελούς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Η υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεσή της στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τα «στενόμυαλα και κοντόφθαλμα» προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε δυσκολίες και σε άλλες χώρες, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «επιμελώς ελεγχόμενης» μείωσης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο έξυπνη» λύση.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εκλογές ζήτησε ο Α.Σαμαράς ως απάντηση στο ναυάγιο Γ.Παπανδρέου


 Σε ένα δραματικό διάγγελμα το οποίο είναι χαρακτηριστικό ότι μαγνητοσκοπήθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πίσω, ανακάλεσε την πρόταση που είχε κάνει στον Αντώνη Σαμαρά και εξήγγειλε ανασχηματισμό αύριο μονοκομματικής κυβέρνησης.

Υποστήριξε ότι "Η αξιωματική αντιπολίτευση χειρίστηκε επικοινωνιακά το όλο θέμα και κατέθεσε προτάσεις που δεν λύνουν το αδιέξοδο" και αυτό γι αυτό είπε ότι "προχωρά και πάλι μόνος του". Το παρασκήνιο για να πάρει πίσω την πρόταση ο Γ.Παπανδρέου, περιγράφεται σε διπλανή στήλη του defencenet.gr, πολύ πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Οι πιέσεις από το οικογενειακό του περιβάλλον και από τα περισσότερα μέη του υπουργικού συμβουλίου (που αύριο πιθανότατα δεν θα είναι καν υπουργοί) ο Γιώργος Παπανδρέου οδεύει μαθηματικά προς την πλέον βραχύβια κυβέρνηση. Όλοι προβλέπουν εκλογές σύντομα.

Ολόκληρο το διάγγελμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων".

"Με αφοσίωση η κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια, ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

"Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους".

"Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό".

"Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης".

Η πρώτη αντίδραση της Ν.Δ. στη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προήλθε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος σχολίασε στους δημοσιογράφους: «Ο κ. Παπανδρέου κιότεψε, σήμερα η Ελλάδα έχασε μία ιστορική ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι το δεύτερο τηλεφώνημα προς τον κ. Σαμαρά δεν έγινε ποτέ.

Στην απάντησή του ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε δεχθεί και να φύγει από την πρωθυπουργία και να επαναδιαπραγματεθεί το Μνημόνιο και μετά ανακάλεσε την απόφασή του. Ζήτησε άμεσα προσφυγή στις κάλπες και αυτό είναι είδηση.

Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή


           
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του δεν έκανε αποδεκτούς τους όρους του Αντώνη Σαμαρά, ανακοίνωσε την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «επικοινωνιακά παιχνίδια», κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και απέρριψε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους ενώπιον της χώρας. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Είναι ώρα ευθύνης»

Για ελληνική γελοιοποίηση μιλά το BBC



«Οι Έλληνες γελοιοποιούνται. Οι τρέχουσες κινητοποιήσεις τους έχουν έναν αέρα ματαιότητας. Έτσι κι αλλιώς η μοίρα της Ελλάδας έχει αποφασιστεί αλλού, από αξιωματούχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Έτσι ξεκινά το άρθρο του για την Ελλάδα ο αναλυτής του BBC, Gavin Hewitt, αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις, τη γενική απεργία όπως και τους «αγανακτισμένους» στη χώρα μας.

«Η περιουσία του Δημοσίου ξεπουλιέται. Τα πλήθη φωνάζουν «δεν πουλάμε!», όμως αυτή ακριβώς είναι η εντολή που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση», συνεχίζει ο αρθρογράφος.
«Η χρεοκοπία καραδοκεί. Ίσως όχι φέτος, όμως σχεδόν σίγουρα μέχρι το 2015. Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η ελπίδα βρίσκεται στο ενδεχόμενο, μέχρι τότε οι τράπεζες να έχουν γίνει πιο ανθεκτικές ώστε να αντέξουν ένα τέτοιο χτύπημα. Σίγουρα όμως οι σεβαστοί Γερμανοί οικονομολόγοι δεν περιμένουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω».

Ποια ονόματα παίζουν για πρωθυπουργοί και υπουργοί της νέας κυβέρνησης


Μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, μόλις 20 μήνες μετά την ανάληψή της, είτε του το πρότεινε πρώτος ο Α.Σαμαράς, είτε το πρότεινε ο ίδιος, έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, παρατηρείται τεράστια ονοματολογία για τη θέση του νέου προσώπου που θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Κύριαρχα ονόματα του πρώην και του νυν διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, Λ.Παπαδήμου και Γ.Προβόπουλο. Παίζει και το όνομα του Αλέκου Παπαδόπουλου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχει και το όνομα του Βασίλη Μαρκεζίνη αλλά και του αντιπροεέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , Παναγιώτη Γεννηματά. Σίγουρα κάποιοι από τους παραπάνω θα είναι στη νέα κυβέρνηση.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης



Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν, αναφέρει ο Γιώργος Λιάνης .. 


Ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την Τρίτη με επιστολή του στον πρωθυπουργό την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του, με τη διατήρηση της έδρας του.

Ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης για την απόφασή του και δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Στην σκληρή δήλωσή του προσθέτει ότι «αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Ο κ. Λιάνης εξηγεί πως δεν δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο».

«Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό και τέλος, να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Ο κ. Λιάνης σημειώνει πως ψήφισε το Μνημόνιο 1, πιστεύοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα, μονάχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων:

«Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι, τρεις-τέσσερις βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία

»Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πειθαναγκαστικές -και μόνον τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε, και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι, μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Λιάνης.

Ο βουλευτής αναφέρεται επίσης και στην κατάσταση του νομού του και προσθέτει: «Επιτεύγματα 25ετίας, που έγιναν και με την δική σας συμβολή, άλλα συρρικνώνονται και άλλα «βγαίνουν στο σφυρί»» παρατηρεί απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Κύριε Πρόεδρε, ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό 

Παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Αντ.Κοτσακάς


Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.

Σε επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «θα προχωρήσω με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα», ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, «όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή.»

Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για «συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος», επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα «να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας».

Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού, αναφέρει ο κ. Κοτσακάς προσθέτοντας ότι «ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική».

Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς «από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.


Και να που βρέθηκαν νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο




Αριθμοί μιας δυνατής Ελλάδας


Και να που βρέθηκαν νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια  βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως.Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι - κρατηθείτε - 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !) όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το USGS.


Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι   η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε   από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις 2 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία. Εχουμε και μια δυνατή αμυντική βιομηχανία που φτιάχνει από άρματα  και τζηπ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ-ΕΛΒΟ ως προηγμένα συστήματα λέηζερ και υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροπλάνα όπως έκανε το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων(ΚΕΑ) στο Ελληνικό. Εχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν όποιο είδος πλοίου σκεφτεί κανείς. Εχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν καταπληκτικά βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϋ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ. Μέχρι και .ΠΟΡΣΕ(!) φτιάχνομε στην Κατερίνη ( δείτε στο Διαδίκτυο την βιομηχανία REPLICAR HELLAS).Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά και είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες και είναι 5οι στον κόσμο.Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι   στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!

Δεν υπάρχει μικρή και μίζερη Ελλάδα.

H στιγμή της πολιορκίας του Τείχους


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Γηραιός πολιτικός;;;;


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Γηραιός πολιτικός αγγελιοφόρος από το Καστρί, περασμένα μεσάνυχτα, στο σπίτι του Σαμαρά στη Κηφισιά!


Ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα Τετάρτης, όταν ο αγγελιοφόρος από το Καστρί, έφτασε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζοντας ότι  τα τηλέφωνά του, σταθερά και κινητά, βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση προτίμησε να στείλει τον γηραιό πολιτικό στο σπίτι του Σαμαρά στη Κηφισιά για να του μεταφέρει τα μαντάτα.

Ο Σαμαράς είχε ενημερωθεί δια ζώσης για την επίσκεψη και περίμενε ξάγρυπνος.

Ο αγγελιοφόρος  άρχισε να ξετυλίγει τις σκέψεις του.

-Αντώνη, σ αυτή τη συγκυρία οι εκλογές θα είναι καταστροφή για τον τόπο. Εάν παρ’ όλα αυτά επιμένεις, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Άλλωστε όπως γνωρίζεις έχει ζητήσει να δει τον Κάρολο…

.Σαμαράς> Δεν μ αρέσουν τα διλήμματα αυτού του είδους…

Αγγελιοφόρος> Αντώνη τα διλήμματα τα βάζει η περίσταση κι όχι ο πρωθυπουργός…

Σαμαράς> Υπάρχει άλλη πρόταση;

Αγγελιοφόρος> Ναι γι αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ… Ο πρωθυπουργός  δέχεται να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο μια κυβέρνηση η οποία θα προκύψει μετά και από δικές σου εισηγήσεις για πρόσωπα και υπουργεία. Θα μπορούσες να προτείνεις τον Σταύρο Δήμα για παράδειγμα η όποιους άλλους πιστεύεις ότι θα φέρουν σε πέρας πιο αποτελεσματικά την υπόθεση σωτηρία της χώρας…Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι εδώ που βρισκόμαστε είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για σένα, που έτσι κι αλλιώς θα είσαι κερδισμένος. Σε διαφορετική περίπτωση πάμε σε εκλογές με τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα στο μεσοδιάστημα και να έχουμε αιματοκύλισμα. Πρέπει ν αναλάβεις τις ευθύνες σου…

Ο Σαμαράς άκουσε με προσοχή τον συνομιλητή του και οι επόμενες ώρες θα δείξουν αν υπάρχουν έστω και ελάχιστες πιθανότητες να τη σκαπουλάρει η χώρα…

Τραπεζίτες, βιομήχανοι, βολεμένοι δημοσιογράφοι και


Τραπεζίτες, βιομήχανοι, βολεμένοι δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι της κάθε εξουσίας ζητούν από τους νηστικούς να κάνουν δίαιτα!

Πριν από λίγες μέρες τραπεζίτης δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα είναι επώδυνα, υποστήριξε όμως ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Λίγο παλιότερα, βιομήχανος που έχει βγάλει τα λεφτά του στην Ελβετία, ζητούσε πιο σκληρά μέτρα, ενώ πρόσωπα που βλέπουμε συχνά στις κοσμικές στήλες (παρ' ότι κάποια απ' αυτά θα 'πρεπε να φιγουράρουν στις λίστες των φοροφυγάδων) δηλώνουν ότι όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες.

Αλήθεια; Κι αυτοί ποιες ακριβώς θυσίες είναι πρόθυμοι να κάνουν; Θα σταματήσουν να πηγαίνουν για σκι στο Γκστάαντ και στην Κουρσεβέλ; Θα κόψουν τις Ντομ Περινιόν; Ή μήπως θα φέρουν τα λεφτά από την Ελβετία;

Προφανώς τίποτα απ' αυτά. Από τους πληβείους ζητάνε τις θυσίες κι ας μην είναι εκείνοι που έχουν τις αδήλωτες πισίνες και τα σκάφη, τις οφ σορ με τα μαύρα λεφτά, ούτε τους λογαριασμούς στην Ελβετία.

Τι εύκολο που είναι, όμως, να δίνουν οι χορτάτοι συμβουλές στους πεινασμένους και οι διοργανωτές των πάρτι να κουνάνε το δάχτυλο σε αυτούς που δεν προσκλήθηκαν, λέγοντάς τους ότι το πάρτι τελείωσε γι' αυτούς;

Δεν είναι οι μόνοι, όμως, που προκαλούν. Καθηγητές, δημοσιογράφοι, opinion makers και επικοινωνιολόγοι που παίζουν το ρόλο του απολογητή της εξουσίας, συχνά προκαλούν περισσότερο.

Δημοσιογράφοι με αργομισθίες -όχι πάντα φανερές- από ΔΕΚΟ, κρατικούς οργανισμούς και γραφεία τύπου ξιφουλκούν κατά του σπάταλου κράτους, καταγγέλλοντας ως κρατιστή οποιονδήποτε στέκεται κριτικά απέναντι στο μνημόνιο.

Τηλε-δημοσιογράφοι παριστάνουν τους άμεμπτους κριτές, αποκρύβοντας κουμπαριές με υπουργούς που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. «Συνάδελφοι» που αμείβονται από τράπεζες παριστάνουν τους αντικειμενικούς οικονομικούς αναλυτές.

Καθηγητές και επικοινωνιολόγοι που πληρώνονται από υπουργεία και κόμματα μας δίνουν τα φώτα τους, χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να ενημερώσουν το κοινό που τους ακούει ή τους διαβάζει για τις σχέσεις τους με την εξουσία.

Εδώ και καιρό, μάλιστα, ένας απ' αυτούς, που έχει διατελέσει συνεργάτης υπουργού και -μεταξύ άλλων- μεσολαβεί για να φέρνει σε επαφή δημοσιογράφους με οικονομικά συμφέροντα, πάντα έναντι αμοιβής, αλλά εξασφαλίζοντας στο δημοσιογράφο ότι δεν θα φαίνεται, λασπολογεί εναντίον οποιουδήποτε έχει κριτική στάση απέναντι στο μνημόνιο. Και φυσικά θεωρεί τους αγανακτισμένους ως τη μεγαλύτερη πληγή της χώρας.

Το πάρτι για κάποιους συνεχίζεται, ακόμα και πάνω από το οικονομικό πτώμα της χώρας. Μόνο που είναι πριβέ για πολύ λίγους. Εύλογη λοιπόν η απαίτησή τους να κάνουμε ησυχία, να μην τους το χαλάσουμε.

Ηλεκτρισμένο το κλίμα μέσα στο Κοινοβούλιο




                 
                      

            Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα αυτή την ώρα μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές καταφθάνουν στη Βουλή είτε πεζοί είτε με τα αυτοκίνητά τους αποδοκιμαζόμενοι από το πλήθος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, προσπαθώντας να προσεγγίσει τη Βουλή, έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών από τους διαμαρτυρομένους, οι οποίοι μάλιστα έσπασαν τους προφυλακτήρες του αυτοκινήτου του.

Αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν κατά την είσοδο στο Κοινοβούλιο της υφυπουργού κυρίας Μιλένας Αποστολάκη αλλά και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κυρίας Σούλας Μερεντίτη και κυρίας Όλγας Ρεντάρη-Τέντε στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξαν μπουκάλια και πέτρες.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η «Δημοκρατία δεν θα σταματήσει να λειτουργεί» και ζήτησε να «απομονωθούν οι τραμπούκοι που προκαλούν τέτοια επεισόδια και από τους διαδηλωτές και από εμάς». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης υποστήριξε ότι «κύκλοι εντός και εκτός της χώρας θα ήθελαν τέτοια επεισόδια να αποτελέσουν τον σπινθήρα για να βρεθεί η χώρα σε αιματοκύλισμα και διχασμό».

Πάει για κάλπες στον Πρόεδρο: Εκλογών ή δημοψηφίσματος...


                              
Εκλογές, δημοψήφισμα ή ανασχηματισμός; Το μεσημέρι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κληρώνει» για ένα από τα παραπάνω τρία ενδεχόμενα με το τρίτο, τον ανασχηματισμό, να θεωρείται το πιο αδύνατο και από άποψη αποτελεσμάτων στην υπάρχουσα κρίση ως «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή». Πρακτικά τίποτα δεν δείχνει ικανό να μπορέσει να σταματήσει το "κύμα" καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμού Οικονομικού Προγράμματος, το οποίο όσο περνάνε οι ώρες αποκτά διαστάσεις «τσουνάμι».

Όπως μόνο το defencenet.gr, αποκάλυψε χθες, υπάρχουν συνολικά 14 βουλευτές οι οποίοι δηλώνουν σε χαμηλούς ή υψηλούς τόνους «Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο και ας πέσει η κυβέρνηση».

Από αυτού οι έξι έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους:  Ο πρώτος ήταν ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Ο δεύτερος ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης. Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο τυχαίο δεν είναι ότι προέρχονται από περιοχές όπου τα πράσινα συνδικάτα της ΔΕΗ εκλέγουν ή καταποντίζουν βουλευτές. Γιατί το λέμε αυτό: Γιατί ο εχθρός δεν είναι «οι άλλοι», αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από τους δύο παραπάνω υπάρχουν και οι Χρύσα Αράπογλου παλαιών  παπανδρεϊκών φρονημάτων (είχε στηρίξει με πάθος τον Γιώργο Παπανδρέου του 2007 απέναντι στον Ε.Βενιζέλο) αλλά που θεωρεεί casus belli την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην Νομάρχης Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος ο οποίος με νόημα δήλωσε σε εκπομπή τοπικού καναλιού ότι "θα πράξει κατά συνείδηση" και μάλιστα ζήτησε μέχρι και … έξοδο από  το ευρώ, ο  Θωμάς Ρομπόπουλος βουλευτής Θεσσαλονίκης που με αποψινές του δηλώσεις κατήγγειλε ότι «ο Παπακωνσταντίνου πετάει τους κινητήρες από το αεροπλάνο της Ελληνικής Οικονομίας και κινδυνεύουμε για συντριβή» , ο Δημήτρης Λιντζέρης , ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο Γιάννης Βούρος κλπ. Ερωτηματικά, υπάρχουν και για τον Π.Κουρουμπλή, τον Π.Κουκουλόπουλος κλπ.

Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι «κρυφοί», οι «ελεύθεροι σκοπευτές», όπως ήταν ο Γιάννης Δημαράς, ο Βασίλης Οικονόμου και η Σοφία Σακoράφα που στο πρώτο Μνημόνιο είχαν αρνηθεί εντελώς αιφνιδιαστικά να ψηφίσουν υπέρ.

Φαίνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση χάνει και τις μοναδικές σίγουρες θετικές ψήφους, αυτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς ο καταποντισμός των ποσοστών του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, έφερε δεύτερες σκέψεις και από τις κορώνες του τύπου «Δεν νοιάζονται για το μέλλον της Ελλάδας  παρά για τις καρέκλες τους όσοι δεν συναινούν στο Μεσοπρόθεσμο» πάμε σε αρνητική ψήφο με διάφορες δικαιολογίες.

Άρα με εφαρμογή απλής αριθμητικής, το Μεσοπρόθεσμο δεν περνάει. Και όπως είχαμε σημειώσει από χθες, ίσως δεν φτάσουμε καν σε διαδικασία του να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια στις 24 Ιουνίου, αν «δεν βγαίνουν τα κουκιά».

Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ένας ανασχηματισμός που πιθανόν να ηρεμούσε κάπως τα πνεύματα πριν από ένα μήνα, τώρα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Εξελίξεις οι οποίες δείχνουν να ξεπερνούν και δελφίνους, όπως τον Ε.Βενιζέλο, ο οποίος όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα δείχνει να ακολουθεί το δρόμο της Ντόρας Μπακογιάννη: «Νομιμόφρων» μέχρι «πολιτικού καψίματος».

Τα έδωσε όλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση, στο Μνημόνιο, την τρόϊκα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για το υπουργείο του, επιδιώκοντας απλά μια «καλή βαθμολογία».

Έδωσε στην κυβέρνηση μία σύμβαση υποβρυχίων που μέσα σε έξι μήνες αποδείχθηκε το μεγαλύτερο φιάσκο σύμβασης του δημοσίου από το 1974. Έδωσε στην τρόϊκα όχι απλά περικοπές, αλλά «έλιωσε» κυριολεκτικά το υπουργείο Άμυνας για να φανεί ότι είναι «πρωταθλητής στις περικοπές» και να δείξει έργο.

Επί ημερών του είχαμε «λευκές απεργίες» στους πιλότους, κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων λόγω μειώσεων σε εκπαίδευση, ανυπαρξία εκπαιδευτικών μέσων, οργισμένα σχόλια σε βάρος του από στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, επιδείνωση των σχέσεων με Ρωσία, αδιέξοδο στις σχέσεις με Γαλλία κλπ.
Και όλα αυτά για να φανεί «νομιμόφρων».

Μόνο που τώρα που δείχνει διάθεση να σηκώσει το βλέμμα και τα κοιτάξει πιο μακριά, το τρένο απομακρύνεται…

Και όσο για τον ισχυρισμό του ότι δεν  φέρουν ευθύνη για το Μνημόνιο και οι υπουργοί που δεν είχαν άμεση σχέση με τις αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου αυτός αυταπόδεικτα είναι λανθασμένος: Συμμετέχει και στο υπουργικό και στην Κ.Ο του κόμματός του αν δεν κάνουμε λάθος... Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ήταν ο μοναδικός που είχε όλα τα φόντα για να ηγηθέί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι παπανδρεϊκοί που τις τελευταίες ώρες προσπαθούσαν να του χρεώσουν ότι ξεσήκωνε τους βουλευτές και έχει αρχίσει να λειτουργεί ως πόλος έλξης των διαφωνούντων, αντιμετωπίστηκαν με λοιδωρία από τους πολιτικούς παρατηρητές, αφού κανένας από τους παραπάνω βουλευτές δεν ανήκει στον κύκλο Βενιζέλου.

Μέσα σε όλα αυτά με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα «χτύπησε» πάλι ο Μίμης Ανδρουλάκης, προτείνοντας είτε να ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές, είτε, εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Μέχρι αργά τα ξημερώματα συνεδρίαζε στο Καστρί υπό την προεδρία του πορωθυπουργού η στενή ομάδα συνεργατών του: Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Πολιτιμσού Π.Γερουλάνος και η Ρ.Βάρτζελη του πολιτικού του γραφείου.  Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι συζητούνται δύο σενάρια: Το πρώτο είναι το δημοψήφισμα.

Να πάει σε λίγες ώρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει από τον πρόεδρο δημοψήφισμα με  ερώτημα «Ναι ή Όχι στο ευρώ». Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο για την ίδια την χώρα. Θα σύρουν έναν ολόκληρο λαό να ψηφίσει έξοδο από το ευρώ (γιατί αυτό θα ψηφίσουν οι πολίτες) για να έχουν άλλοθι στο μεγαλύτερο κυβερνητικό φιάσκο από την εποχή του Δηληγιάννη.

Μία δεύτερη πρόταση είναι να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρωθυπουργός  και να δημιουργηθεί  κυβέρνηση συνεργασίας «αναγκαστικά», κατ’αυτούς. Δηλαδή να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να καλέσει σε συναίνεση. Την πρόταση την κατέθεσε ο Π.Γερουλάνος. Να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από την θέση του πρωθυπουργού, και εφόσον συμφωνήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα να οριστεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα άλλο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Το θέμα είναι αν θα «τσιμπήσει» η Ν.Δ., κάτι που είναι απόλυτα αμφίβολο. Σε μια αρνητική απάντησή της οι εκλογές είναι βέβαιες.  Οι «σκληροί» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ είναι οι Ν.Αθανασάκης, Θ.Πάγκαλος και Μ. Καρχιμάκης. Εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει και «ότι βγει».

Μια παραλλαγή της πρότασης Γερουλάνου, η οποία πάλι καταλήγει σε εκλογές κατέθεσε ο Γ.Ραγκούσης: «Όχι άμεσα σε εκλογές αλλά να εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα με νέα πρόταση για συναίνεση και ενδεχομένως με οικουμενική κυβέρνηση. Και αν αρνηθεί και πάλι η Ν.Δ. και η λοιπή αντιπολίτευση να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Και όλα αυτά σε μια χώρα που αύριο θα «βράζει» από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας  έχει προγραμματισθεί νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) ΠΑΣΟΚ, όπου θα έχουμε «ακατάλληλες» σκηνές. Αν πριν δεν έχουμε δραματικές εξλίξεις κατά την έξοδο του πρωθυπουργού από το προεδρικό Μέγαρο, οπότε όλα αλλάζουν…  

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ....



Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα όσα γράφονται παρακάτω. Δεν είμαι ειδικός στην εξόρυξη πετρελαίου. Ούτε γνωρίζω πως γίνονται αυτές οι δουλειές.

Ομως, κάποιος μας λέει ψέμματα. Είτε ο πρωθυπουργός, είτε όλοι οι επιστήμονες εδαφοτεχνικοί του ΙΓΜΕ και των Ελληνικών πανεπιστημίων. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητά τη δίωξη όλων αυτών (δεν είναι δυνατόν αυτός να ζητά από τον Ελληνικό λαό να κάνει τέτοιες θυσίες και να βγαίνει ο καθένας να λέει ότι η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου) απαντά στο ερώτημα ποιος είναι ο ψεύτης.

Διαβάστε λοιπόν και κρίνετε μόνοι σας...


Γράφει η Δρ. Ευαγγελία Ε. Γκόλια

Συνασπισμός επτά σκανδιναβικών χωρών πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση πριν υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος 5 ετών με δόσεις, με αντιπαροχή να τους δοθεί η έγκριση έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση έγινε από τον οργανισμό Scandec Org που είναι μία εμπορική - οικονομική - πολιτική ένωση των επτά σκανδιναβικών χωρών Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Ο Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη έρευνα εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20% (το 20% στην Ελλάδα, το 80% στον διεθνή οργανισμό), προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δισ. ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.

Παράλληλα δεσμευόταν για μεταφορά κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων του μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία ναυπήγησης του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.

Τον Ιούνιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε διεθνώς μια έρευνα - μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Γαύδο. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στη θάλασσα, όπου και χάνεται, εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα σημεία το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό.

Τον Ιούλιο του 2010 το Γαλλικό Ινστιτούτο ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Και πάλι όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Τούρκους και Λίβυους!
Από όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι Τούρκοι, Λίβυοι, και Ισραηλινοί κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα, στην οποία ανήκουν μεγάλα κομμάτια των κοιτασμάτων στις Λεκάνες Απούλειας, Ηροδότου και Σύρτης.

Η αναφορά της νορβηγικής εταιρείας TGF-MoR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου μιλάει για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φοράς του συνόλου της Σιβηρίας.

Παράλληλα η ίδια εταιρεία μετά από έρευνες που έχει κάνει στο Ιόνιο μιλάει για ύπαρξη 900.000 βαρελιών φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρελιών ανοικτά του Κατάκολου, 800.000 βαρέλια στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια στους Οθωνούς.

Οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.


Δρ. Ευαγγελία Ε. Γκόλια
Χημικός, Γεωπόνος
ΜΔΕ στη Διασφάλιση Ποιότητας
Διδακτορικό Δίπλωμα στη Ρύπανση Εδαφών 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΦΠ&ΑΠ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ