Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Δεν θα αναλάβουμε άλλα ρίσκα έναντι της Ελλάδας»


Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, προειδοποιεί ότι οι Κεντρικές Τράπεζες και η Ε.Κ.Τ. δεν θα αναλάβουν άλλα ρίσκα σε σχέση με τη βοήθεια στην Ελλάδα.
Εκτιμά, δε, ότι το ευρώ θα αντέξει και τη δοκιμασία ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμών της Ελλάδας, την οποία απεύχεται.

«Η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ. Πρόκειται για κρίση χρέους ορισμένων μικρότερων χωρών της ευρωζώνης, η οποία προκλήθηκε και από την παραβίαση των κανόνων» σημειώνει ο κ. Βάιντμαν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένη η βοήθεια, θα εκλείψει η βάση χορήγησης της βοήθειας». Στην περίπτωση αυτή, η χώρα θα πρέπει κατόπιν να ξεπεράσει μια «αισθητά πιο απότομη προσαρμογή».

Ο πρόεδρος της Bundesbank εκτιμά, πάντως, ότι «το ευρώ θα αντέξει και αυτήν την ουδόλως επιθυμητή δοκιμασία».

Ο κ. Βάιντμαν δηλώνει ότι «επί της αρχής» δεν έχει αντίρρηση για μία συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά «είναι ανοιχτό πόσο μεγάλη εν προκειμένω θα είναι η προθυμία των επενδυτών για κάτι τέτοιο».

Επισημαίνει τον κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες και σημειώνει για την Ελλάδα ότι «επειδή ήδη έχει χορηγηθεί ευρεία κρατική βοήθεια, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών - με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες - εδώ και καιρό πλέον δεν είναι τόσα πολλά όσο συχνά πιστεύεται».

Ο πρόεδρος της Bundesbank υπογραμμίζει ότι «η Ε.Κ.Τ. πήρε το 2010 συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά αποκλείει να συνεχιστεί αυτό σε περίπτωση νέας βοήθειας για την Ελλάδα».

Μεταθέτει, δε, την ευθύνη στις πολιτικές ηγεσίες, τονίζοντας ότι, εάν πάρουν απόφαση για νέα βοήθεια, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. «Αποφάσεις για την ανάληψη πρόσθετων ρίσκων πρέπει να μετατεθούν εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια που έχουν προς τούτο και τη δημοκρατική νομιμοποίηση» τονίζει ο κ. Βάιντμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου