Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» κέρδισαν... την πλατεία


                               
             Με συνθήματα και τραγούδια χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Η χούντα δεν τελείωσε το '73» ήταν ένα από τα συνθήματα των «Αγανακτισμένων» που κέρδισαν το «στοίχημα» της πλατείας.

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κουκουλοφόρους. Όταν οι συγκρούσεις πήραν έκταση, οι «Αγανακτισμένοι» έκαναν έκκληση από τα μεγάφωνα να σταματήσουν τα επεισόδια. Στη συνέχεια, άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν στο πάνω μέρος της πλατείας και καλούσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Τελικά, ύστερα από εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας με χημικά, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος, οι διαδηλωτές δεν έκαναν πίσω, παρέμειναν στην πλατεία και τα επεισόδια περιορίστηκαν.

Ένταση, συλλήψεις και τραυματίες

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο της Αθήνας και οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή. Άνδρες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν σε διάφορα σημεία με κουκουλοφόρους και έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνολικά 33 άνθρωποι διακομίστηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μέχρι στιγμής, 8 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν γίνει εισαγωγές ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, ένας τραυματίας εισήχθη στον χειρουργικό τομέα και τρεις στον ορθοπεδικό, αλλά κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο.

Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε συνολικά σε 16 συλλήψεις και 25 προσαγωγές. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 36 αστυνομικοί, εκ των οποίων 10 μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Αποκλεισμένη η Βουλή με γυάλινο «τείχος»

Από το πρωί χθες, το κτίριο της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είχε αποκλειστεί από την αστυνομία, η οποία τοποθέτησε γυάλινο φράκτη στην οδό Βασ. Σοφίας. Το τείχος έγινε στόχος των διαδηλωτών, το οποίο προσπάθησαν να ρίξουν και πετούσαν διάφορα αντικείμενα.

Στο ύψος της Ρηγίλλης νωρίς το πρωί επικράτησε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ που προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και προσαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου