Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι «παίζουν με τη φωτιά» όσο αναβάλλουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για την άμεση λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του περιορισμού των ελλειμμάτων και του χρέους τους, όπως αναφέρει σε έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. .
Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αναδυθεί σημαντικές απειλές, όπως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι τάσεις υπερθέρμανσης στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην ολιγωρία των κυβερνήσεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού να επιταχύνουν τις προσπάθειες μείωσης των δημοσιονομικών τους έλλειμμάτων με συνέπεια να απειλείται με αποσταθεροποίηση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αν θέλεις να κάνεις μια λίστα με τις χώρες που έχουν να κάνουν την περισσότερη δουλειά για να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους σε μια λογική αναλογία σε σχέση με το χρέος τους, θα βρεις τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ», επεσήμανε ο Χοσέ Βινάλς, διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίων του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για το ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ φέτος (στο 2,5% από 2,8% προηγουμένως) και το 2012 (στο 2,7% από 2,9%).
Αντίθετα, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στο 2% από 1,6%. Για το 2012 προβλέπει ανάπτυξη 1,7% από 1,8% προηγουμένως.
Για την Ελλάδα
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η κατάσταση στις αγορές δεν σταμάτησε να επιδεινώνεται "λόγω των ανησυχιών για το βαθμό της πολιτικής αποφασιστικότητας που θα ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση".
Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, "στην περίπτωση ενός σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου, το σοκ θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την ευρωζώνη, τόσο από την διασυνοριακή έκθεση (των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στο χρέος των χωρών) όσο και από τη γενικευμένη υποχώρηση της επιθυμίας για ρίσκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου